nowotkomarceli4 23.03.11, 22:48 Kolejna przestroga dla polskich lewaków. Tak się dłużej nie da. Życie na kredyt to jest droga do biedy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Elf Kupujcie w biedronce.. IP: *.icpnet.pl 23.03.11, 22:49 już jedni debile w tv polscy politycy dzisiaj ją reklamowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idobrze zyli ponad stan tyle lat to niech teraz bankrutuja IP: *.acn.waw.pl 23.03.11, 22:51 zyli ponad stan tyle lat to niech teraz bankrutuja a za wszystko placila Polska tak samo z grecja bylo ze sobie zyli ponad stan i potem my mamy placic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pppdpd hahaha IP: *.12-2.cable.virginmedia.com 23.03.11, 22:56 jasne, to lewacy sobie pobudowali baseny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chyrzy ruj Re: zyli ponad stan tyle lat to niech teraz bankr IP: *.one.com 23.03.11, 22:59 cos ci sie POdoba ? gupiemu przed i PO zawsze wiatr w oczy i co tak grubo smarujesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan zyli ponad stan tyle lat to niech teraz bankrutuja IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 10:51 Polacy tez zyja ponad stan... Odpowiedz Link Zgłoś
rraleighh Wybor miedzy dzuma a cholera 23.03.11, 23:00 Ta eurokroplowka jest dosc droga, a z drugiej strony ciecia wydatkow budzetowych moga ich wpedzic w wieloletnia depresje. Najtaniej byloby zapewne "przecenic" escudo, ewentualnie dokonac "restrukturyzacji" obligacji, ale ktorykolwiek z tych krokow wymagalaby polityka z jajami :) Odpowiedz Link Zgłoś
rraleighh ZUS-owskie emerytury w Portugalii 23.03.11, 23:10 Nawiasem mówiać, premier Portugalii właśnie się brał do cięcie zusowkich emerytur. Tych wysokich, czyli powyżej 1500 euro. Zrobił to zamiast pokazać środkowy palec posiadaczom obligacji portugalskich, co wszyscy wielbiciele systemu repartcyjnego powinni wziać pod rozwagę :) wiem, gdyby to zrobił u nas złamałby to i owo, ale czego się nie łamie, jeśli kasa pusta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: ZUS-owskie emerytury w Portugalii IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 00:23 Ciekawe, czemu ten pseudosocjalista Sokrates nie zabral sie za zyski lichwiarskich bankow, tylko za zarobki zwyklych Portugalczykow, wtracajac tym samym gospodarke Portugalii w dlugotrwala recesje? Portugalie rozwalilo euro: waluta dobra dla wysoko rozwinietych Niemniec, a nie dla relatywnie zacofanej Portugalii! Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Re: ZUS-owskie emerytury w Portugalii 24.03.11, 03:08 Kagan Euro byloby dobre dla portugalii gdyby rozwijala swoj przemysl i eksportowala. Wtedy jej waluta nie wzrastalaby i moglaby utrzymywac nadwyzke przez dlugi czas. Portugalia wybrala brak reform i tanie zadluzanie sie i bardzo dobrze, ze to w koncu wyszlo.... Odpowiedz Link Zgłoś
leonleonidas Re: ZUS-owskie emerytury w Portugalii 24.03.11, 08:26 Brak reform nie jest powodem klopotow Portugali. Nie ma kraju europejskiego ktory nie jest zalduzony (poza Norwegia, ale to inna bajka). Sprawa jest bardzo prosta: tzw. wzrost gospodarczy bazuje na dlugu. Nie ma dlugu nie ma wzrostu, jest dlug moze ale nie musi byc wzrost :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: ZUS-owskie emerytury w Portugalii IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 10:28 Przeciez to Unia kazala Portugalii dokonac "racjonalizacji" przemyslu, czyli pozamykac wiekszosc fabryk, aby nie konkurowaly one z niemieckimi czy francuskimi! Do czasu wejscia do UE to Portugalia rozwijala przemysl, a teraz to jest tam wiecej zamknietych niz otwartych fabryk, podobnie zreszta jak w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: ZUS-owskie emerytury w Portugalii 24.03.11, 22:07 > Przeciez to Unia kazala Portugalii dokonac "racjonalizacji" przemyslu, czyli po > zamykac wiekszosc fabryk, aby nie konkurowaly one z niemieckimi czy francuskimi Bledne informacje. Unia wymagala zamkniecia fabryk nie potrafiacych wyprodukowac zysku. Tak jak polskie stocznie, ktore zawsze musialy byc dotowane i nigdy na siebie nie zapracowaly. Jestem przekonana, ze dobrze prosperujace fabryki portugalskie nadal funkcjonuja. Rozwijanie przemyslu metoda dotowania ich z budzetu konczy sie zwykle plajta dotujacego. To chyba widac. Odpowiedz Link Zgłoś
boni.m Re: ZUS-owskie emerytury w Portugalii 24.03.11, 22:25 Unia wymagala od poczatku lat 1980tych od nowoprzyjetych panstw rezygnacji z wlasnego przemyslu, aby zapewnic zbyt na wyroby przemyslu Niemiec, Francji, Wloch i W. Brytanii... Ciekawe tez, ze Niemcy, a szczegolnie Francja wciaz dotuja swoj przemysl. A jedyna metoda na rozwoj przemyslu to jego popieranie przez panstwo, gdyz zanim fabryka zacznie przynosic zyski, to czesto mija wiele lat. Zas rzekoma nierentownosc polskich stoczni to mit wyprdukowany przez neoliberalow, aby uzasadnic deindustrializacje calej Polski, jako iz stocznia tyko sklada statki z czesci produkoiwanych przez inne galezie przemyslu: od hutnictwa i maszynowego przez elekroniczny do chemicznego... Glownym problemem Portugalii jest zas dzis brak przemyslu, a wiec bezrobocie i zycie na kredyt... lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: ZUS-owskie emerytury w Portugalii 25.03.11, 10:38 > Zas rzekoma nierentownosc polskich stoczni to mit wyprdukowany przez neoliberal > ow, Podaj mi wysokosc wypracowanych zyskow w stoczni w co najmniej kilku latach ich istnienia. Ja nie moglam tego nigdzie znalezc. Corocznie szly powazne kwoty na utrzymanie stoczni. Tym sie kierowala UE dopuszczajaca jeszcze kilka lat na doprowadzenie stoczni do rentownosci. Nie udalo sie to. Odpowiedz Link Zgłoś
boni.m Re: ZUS-owskie emerytury w Portugalii 25.03.11, 13:38 Zle szukalas. A czy wiesz o ile sie zmniejszyly zyski pozostalych polskich przedsiebiorstw, ktore dostarczaly swe produkty do owych stoczni (np. Cegielski czy Zamech)? Naucz sie wreszcie patrzec na gospodarke jako na system polaczonych ze soba entities (nie ma na to wyrazenie dobrego polskiego odpowiednika): producentow, konsumentow i regulatorow (np. instytucje panstwowe typu sądy). A w interesie UE bylo i jest zniszczenie polskiego przemyslu, aby nie byl on konkurencja dla przemyslu Niemiec czy Francji... lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: ZUS-owskie emerytury w Portugalii 25.03.11, 20:06 "Zle szukalas." Jezeli to takie latwe, to dlaczego mi nie podasz tych danych? Tez nie potrafisz znalezc? Bo nie ma czego. Wiem, ze upadek glownego odbiorcy powoduje lawine bankructw mniejszych firm. Ale wiedzielismy, ze warunkiem przystapienia do UE bedzie likwidacja nierentownych zakladow, ktore moga dumpingowymi cenami konkurowac z firmami, do ktorych panstwo nie doplaca. Trzeba sie bylo zastanowic, czy chcemy, aby nam z zewnatrz dyktowano warunki. UE i tak przedluzala nam czas na wyprowadzenie stoczni z dolka. Dlaczego sie to nie udalo? Dlaczego niemieckie i francuskie stocznie do czasu kryzysu potrafily na siebie zarabiac? A jak myslisz, co o wiecznym dotowaniu stoczni mysleli zwalniani pracownicy mniejszych zakladow, ktore z braku dotacji padaly jeden za drugim? Uwazasz, ze mogli oni wykrzesac w sobie wyrozumienie dla stoczniowcow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: ZUS-owskie emerytury w Portugalii IP: *.dsl.telepac.pt 25.03.11, 20:23 Jako absolwent ekonomii to wiem, ze nawet przecietny ksiegowy moze zrobic z zysku strate i na odwrot. Np. ile jest wart statek wykonczony w 90%? Dla jednego 90% wartosci ukonczonego, a dla drugiego mniej niz 10% (czyli po cenie zlomu minus koszty rozbiorki). I nikt Polakom wyraznie nie powiedzial w roku 1989, ze owocem reform Balcerowicza bedzie ogromne i trwale bezrobocie, podobnie tez Polacy glosowali za wejsciem do Unii, gdyz nie wiedzieli, co ich w tej Unii czeka... A poza ty, to caly przemysl treba traktowac calosciowo (systemowo) i porownac ksiegowe (glownie FIKCYJNE) zyski zwiazane z zaprzestaniem dotowania przemyslu ze bardzo realnymi stratami wynikajacymi np. ze wzrostu bezrobocia. Ale nikt w Polsce, no moze poza mna i prof. Kabajem, takich rachunkow nie zrobil... lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Jak prowadzic absurdalna dyskusje z Kaganem+alias 26.03.11, 11:56 Twoje niektore wypowiedzi tak mnie zbulwersowaly, ze pogrzebalam troche w internecie. Najwyrazniej prowadze dyskusje z jedna i ta sama osoba, ktora w przypadku pytan, ktore sa niewygodne, odpowiada nie na temat. Ja o poszukaniu we wczesnej polskiej historii, Ty o naszym udziale w wojnie afganskiej. Ja o podaniu danych, Ty: ja nie potrafie szukac. Za to jestes najlepszym ekonomista, jakiego Polska ma. > Ale nikt w Polsce, no moze poza mna i prof. Kabajem, takich rachunkow nie zrobil... lub forum.gazeta.pl/forum/w,30,119318891,119340119,Re_Kagan_war.html "Nie moja to wina, ze jestem chyba jedynym zyjacym polskim ekonomista. Oczywiscie, nie mieszkam i nie pracuje w Polsce, gdyz tu nie chca znac prawdy o polskiej gospodarce..." Jezeli jestes takim wspanialym ekonomista i oddajesz wsoje uslugi fachowe Portugalii, to dlaczego ten kraj mogl popasc w takie problemy? Jestes tam jeszcze za krotko? A moze jednak nie jestes az taki dobry, na co wskazuja problemy z nostryfikacja Twojego dyplomu w Polsce jak wyczytalam pod: forum.gazeta.pl/forum/w,30,123200104,,Dlaczego_uratowanie_Grecji_bylo_bledem_.html?s=2&v=2 Czy to mozlwie, ze problemy na uczelni zostaly spowodowane Twoim zachowaniem? Ja moj dyplom takze przed laty nostryfikowalam i choc trwalo to troche, to jednak calosc byla przeprowadzana w atmosferze wzajemnego szacunku. Pod powyzej podanym adresem znalazlam jeszcze ciekawsza informacje: "Twoje nicki: adept44-ldt, ajent.007, aussiemate, boni.m, Emigrant, Kagan, kagan, kagan.blox, kaganowski, Policjant Forumowy, popisuar, popisuarka, prof.lech.keller i inne." Taka rozmowa staje sie nieuczciwa. Czuje sie, gdybym ja prowadzila z oszustem. Podobnie mysla tez inni forumowicze. Dyskusja z kims, kto ma klapki na oczach, a slowo polemika jest mu nieznane. Kazdy ma prawo do wlasnego zdania i ono moze byc inne od Twojego. Masz mentalnosc braci Kaczynskich. Dalej: Z jednej strony piszesz mi ponizej: "To nie rob tu autorytatywnych wykladow z ekonomii, please... Ja sie np. nie wymadrzam tu na temat projektowania elektrowni atomowych..." Sam jednak nie stosujesz sie do tego. Oto arcysmieszna dyskusja na temat homoseksualizmu (tat, tak, na ten portal tez czesto zagladam): www.racjonalista.pl/forum.php/s,20246 Jak widac, takze na ten temat potrafisz dawac "fachowe" wypowiedzi. Kokietujesz, ze z fizyki atomowej jestes zero, ale na biologii musisz sie najwyrazniej znac. Ale jestem przekonana, pewnie i na temat elektrowni jadrowych cos bys mogl aktualnie dorzucic. Dobrze, ze ludzie z Twoimi pogladami (rozdzielic Niemcy miedzy Anglie, Francje i Rosje) nie maja najmniejszych szans na zaistnienie w jakimkolwiek wazniejszym gremium. Bo wyobraz sobie, ze z pewnoscia duzo wiecej zwolennikow znalazloby sie do ponowienia rozbiorow Polski, a poniewaz Niemcy, jak juz cos zaczna, to staraja sie to zrealizowac, to pewnie zniknelibysmy jako panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Jak prowadzic absurdalna dyskusje z Kaganem? IP: *.dsl.telepac.pt 26.03.11, 12:13 A wiec tylko ad personam? Zabraklo argumentow ad rem? Poza tym, to ja nie mam wladzy ani nad gospodarka Polski, ani tez tym bardziej nad gospodarka Portugalii. Doradzalem np. minister Fedak zamkniecie zarowno OFE jak i ZUSu, ale na tak radykalne, choc niezbedne reformy nie miala ona odwagi ani sily. Wiec nie win mnie za kryzys w Polsce czy w Portugali, gdyz to nie ja go spowodowalem i nie ja mam wplyw na polityke gospodarcza Polski czy Portugalii! I nie moja tez to wina, ze w Polsce nie chciano uznac mego australijskiego doktoratu, i ze na UW potraktowano mnie wrecz po chamsku, jako potencjalnego konkurenta, na dodatek reprezentujacego znacznie wyzszy poziom. Ale ty wolisz dyskusje na poziomie posyskowki, z "argumentacja" typu ad personam. Wstyd! lech.keller@gmail.com - tak sie praktycznie zawsze podpisuje, a ty tchorzliwie chowasz sie za anonimowym nickiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo @rraleighh IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 10:18 O jakim "przecenianiu escudo" piszesz? Escudo nie jest walutą Portugalii od prawie 10 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagan Re: @rraleighh IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 10:47 Ale moze byc znow, nawet juz jutro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.11, 23:04 Ale na kredyt kupuje się kiełbachę wyborczą. A po nich - choćby potop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetradrachma Jak Polaczki będziecie czekali że Kaczynski IP: *.home.aster.pl 23.03.11, 23:06 Wam "DA" to jak Grecja i Portugalia zbankrutujecie. W kapitalizmie nie ma "panie boże przebacz" . Za błędy się płaci. Jest jedno wyjście. Zapie...ć, oszczędzać i się uczyć. Tylko, że "ci mądrzejsi" nie będą na Was czekać. Będą odbierać owoce trudu waszego i znoju. Na szczęście Bóg (nie wiem dlaczego i za co) jest dla Was łaskawy. Wyposażył Was w cechy które powinny Was szybko o "prawdzie" przekonac. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Jak Polaczki będziecie czekali że Kaczynski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.03.11, 01:56 Wszystko fajnie tylko ten twój Bóg nie jest wcale taki łaskawy, bo 200 lat niewoli, a krótko potem następne pół wieku marazmu PRL jest tego dowodem na brak tej łaskawości. Bajkopisarstwo biblijne, które jest jedynym dowodem na nieistnienie żadnego boga, jest takie samo jak bajki opowiadane do biednych i mniej rozgarniętych ludzi przez wszelakiej maści warstwy polityczne w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Jak Polaczki będziecie czekali że Kaczynski IP: *.uznam.net.pl 24.03.11, 08:53 W tym "marazmie PRL" wyciągnięto cały naród z lepianek do bloków, zelektryfikowano kraj, zwalczono analfabetyzm (na wschodzie Polski mało kto czytał i pisał), pobudowano mnóstwo przedsiębiorstw, drogi żelazne, porty i floty. W okresie "burzliwego rozwoju" po upadku socjalizmu zajęto się nieszczeniem tego wszystkiego na tyle skutecznie, że za chwilę staną wszystkie pociągi, wyłączą prąd (padające linie, zużyte w 80% elektrownie) i tylko kościoły wraz z plebaniami lśnią wyremontowanymi dachami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip Re: Jak Polaczki będziecie czekali że Kaczynski IP: *.tvn.pl 24.03.11, 10:35 Akurat za PRL to z linii kolejowych wybudowano właściwie tylko CMK, cała reszta sieci już była. pobudowano mnóstwo przedsiębiorstw, z których większość nie wytrzymała bez dotacji, porty to budowano w dwudziestoleciu międzywojennym (poza północnym) i wcześniej, jakie znowu floty? Jedynym sukcesem była likwidacja analfabetyzmu, ale to się udało we wszystkich krajach Europy, niezależnie od systemu. Elektryfikacja też odbyła się we wszystkich krajach niezależnie od ustroju. A co do lepianek. Bloki budowane w latach 70 i 80 z pominięciem wszelkich racjonalnych zasad i z kiepskich materiałów będzie trzeba w ciągu najbliższych 20 lat kompletnie modernizować, bądź wyburzać. Więc może udało się wyciągnąć ludzi ze wsi, ale wielkim kosztem, który trzeba będzie ponieść ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Jak Polaczki będziecie czekali że Kaczynski IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 10:54 PRL zelektryfikowal polskie koleje, a CMK byla pierwsza linia kolejowa wysokich predkosci w Europie. Gdyby nie to, co wybudowano w PRLu, to nie byloby czego dzis rozkradac (pardon, 'prywatyzowac'), nie bylo by po czym jezdzic (Gierkowka, Trasa Ł, Wislostada) i gdzie mieszkac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Jak Polaczki będziecie czekali że Kaczynski IP: *.uznam.net.pl 24.03.11, 13:22 Gość portalu: filip napisał(a): > Jedynym sukcesem była likwidacja analfabetyzmu, ale to się udało we wszystkich > krajach Europy, niezależnie od systemu. Elektryfikacja też odbyła się we wszyst > kich krajach niezależnie od ustroju. (...) Różnica tkwi w tym, że gdyby w Polsce nie wykopano szlachty i kościoła od władzy, to nic z tego by się nie udało. Zobacz na dwudziestolecie międzywojenne - wieś pozostała dokładnie taka, jak zawsze. Zbudowano jedną asfaltówkę no i gdzie te linie kolejowe, które "już były"? A floty? Poczytaj o Dalmorze, drobnicowcach. Nawet taki "Sołdek" został zamieniony w muzeum. Co mieliśmy przed wojną, co po wojnie, a co teraz? Rozumiem potrzebę propagandy, ale jakoś buntuję się na myśl, że musi ona polegać na kłamstwach "wszystko w PRLu było złe i gdyby nie PRL to byłoby nas 66 milionów i zakasowalibyśmy Niemcy". PRL był najkorzystniejszym dla Polaków okresem rozwoju w ciągu ostatnich 400 lat. Rozwoju na siłę, więc Polacy są obrażeni. Wolą zasiłki, tanią wódkę i narzekanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Lata PRLu byly drugim zlotym wiekiem Polski! IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 13:32 Otoz to: PRL był najkorzystniejszym dla Polaków okresem rozwoju w ciągu ostatnich 400 lat. Wiec 'podatni'k ma 100% racji! Odpowiedz Link Zgłoś
des4 nie bredź dziadek 24.03.11, 21:59 CMK budowano w latach 80-tych kiedy we Francji już jeździło TGV twoje wpisy pełne są takich kłamstewek Odpowiedz Link Zgłoś
boni.m Re: nie bredź dziadek? 24.03.11, 22:17 Nie POPiSuj sie 'des4' swym chamstwem i brakiem wiedzy! CMK czyli Centralna Magistrala Kolejowa – linia kolejowa o długości 223,833 km, łącząca Grodzisk Mazowiecki z Zawierciem. Wybudowana została w latach 1971-1977. A pierwsza Linię TGV Paryż-Lyon zaczęto budować w roku 1977, a oddano do użytku dopiero 27 września 1981. Sprawdz to sobie na portalach kolejowych np. na: www.beyond.fr/travel/tgvhistory.html c.m.k.webpark.pl/historia.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Lata PRLu byly drugim zlotym wiekiem Polski! IP: 151.59.17.* 26.03.11, 10:49 Przy okazji rosnących cen paliwa gazeta wstawiła w artykule. wyborcza.biz/biznes/1,101562,9283342,Rachunki_na_stacjach_benzynowych_rosna__Co_rzad_z.html Taką o to tabelkę: bi.gazeta.pl/im/0/9283/m9283120.jpg Z której to jasno wynika: 1. Przemysł budownictwo ( mimo ze mniej zmechanizowany) , spadł od 1980roku o 2X 2. Wyraźny spadek nastąpił w 2007 roku 3.Obecny przemysł budownictwo jest na poziomie roku ~1958 roku (54temu i nadal b.szybko spada. 4.Wzrost transportu przy takim drastycznym spadku przemysłu oznacza tylko jedno,imprt i tranzyt EU,NIEMCY ->ROSJA, i własnie po to są bydowane autostrady. A następnie ukazał się art. gdzie piszą wyborcza.biz/biznes/1,101562,9318015,Kto_winduje_ceny_paliw__Srednia_cena_za_litr_moze.html Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN). Mimo tak szybkiego wzrostu cen oleju napędowego, jego zużycie wzrosło o 4 proc. licząc rok do roku. POPiHN tłumaczy to zarówno pojawieniem się na naszych drogach coraz większej liczby aut z silnikami Diesla, jak też ożywieniem gospodarki - bo olej napędowy to główne paliwo transportu i maszyn budowlanych. He he tak to właśnie jest w gazecie jak i z wami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Lata PRLu byly drugim zlotym wiekiem Polski! IP: *.dsl.telepac.pt 26.03.11, 12:14 Niestety, ale tak bylo. A lata II i obecnej RP to tylko bezrobocie, beznadzieja i emigracja Polakow na Zachod - emigracja ekonomiczna, ale z powodow czysto politycznych! Odpowiedz Link Zgłoś
leonleonidas Re: PIIGS 24.03.11, 08:15 Bez swinek Niemcy cienko pisna. Zatem taniec potrwa dalej :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
robal_pl Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier z... 23.03.11, 23:17 No i zaczyna się. Obcinają państwowe emerytury. Znaczy teraz im się nie udało. Ale to pokazuje co rząd może zrobić z emeryturami. A nasz rząd za te 20 czy 30 lat tak właśnie zrobi. Obniży wysokość emerytur bo nie będzie miał pieniędzy na wypłaty. Dlatego mimo wszystko wolę OFE. Bo niewykupienie Obligacji Skarbu Państwa, w które OFE są zmuszone inwestować oznacza bankructwo państwa. I ma dużo większe konsekwencje niż jakaś tam ustawa dotycząca ZUSu. Polecam wpis na moim blogu (link w podpisie). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meee Re: Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier IP: *.jjs-isp.pl 23.03.11, 23:20 A ja nie chcę swojej kasy dawać do OFE. To jest bez sensu, pompowanie wirtualnej bańki która na pewno pęknie. ZUS jakieś emerytury wypłaci, powinny być niskie i równe, jak w Nowej Zelandii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 00:24 Wolisz OFE, ktore ci powie, ze niestety, ale przegralo twoja emeryture na gieldzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 00:26 Panstwo zawsze wykupi swe obligacje, tyle, ze w najgorszym wypadku zaplaci za nie nic nie warta waluta... Odpowiedz Link Zgłoś
karola9938 Re: Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier 24.03.11, 05:45 Właśnie rząd Węgier ( prawicowy , katolicki coś jak nasze PiS) znacjonalizował tamtejsze OFE , więc nie ma co narzekać na nasze PO tylko modlić się żeby nie rządzili nami idioci z SLD patrz Porlugalia czy debile z PiS patrz Węgry . Jak macie coś innego niż PO do zaoferowania to dawajcie ale jedynie rozsądne . Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier 24.03.11, 09:41 Jeśli państwo zbankrutuje OFE będą na samym końcu wierzycieli z którymi będzie rozmawiać rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 10:46 Masz 100% racji, makova_panenka! Jeśli państwo zbankrutuje OFE będą na samym końcu wierzycieli z którymi będzie rozmawiać rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_kali Ratujcie Portugalie! 24.03.11, 00:05 Jedyny ratunek dla Portugalii, to odmowic splacania dlugu wobec bankow. Zobowiazania wobec spoleczenstwa (np. emerytury) musza zostac dotrzymane, ale wobec bankow? Na dodatek 90% z nich to zagraniczne... Obrona swoich obywateli jest najwazniejsza i dlatego wlasnie rzad Portugalii jesli jest patriotyczny to odmowi splaty dlugow wobec obcych i dotrzyma zobowiazan wobec swoich. Kazda "kroplowka" to tylko odlozenie w czasie tego wydarzenia lub wydrenowanie kieszenie obywateli - czyli postawy absolutnie anty-patriotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Ratujcie Portugalie! IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 00:29 Otoz to. Rzad ma przed wszystkim zobowiazania wobec swych wlasnych obywateli, a dopiero pozniej wobec lichwiarzy zwanymi dzis "bankierami"! A najgorsza rzecza, jaka moze rzad zrobic w takiej sytuacji, to zaciagniecie kolejnej pozyczki u zagranicznych lichwarzy! lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Re: Ratujcie Portugalie! 24.03.11, 03:11 Czy wy czytacie to co wysylacie? Jesli Portugalia odmowi splaty zadluzenia to w polowie roku zabraknie jej kasy na pensjie dla nauczycieli!!! Portugalia ma CO ROKU deficyt! Jesli odmowi splaty to NIKT jej juz wiecej nei pozyczy. Co wtedy? Trzeba bedzie radykalnie ciac budzet!!!! Slowem. Gadacie bzdury... Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Ratujcie Portugalie! 24.03.11, 08:49 I tu masz rację. Wystarczy zmniejszyć płace o 50% i już będzie OK. Cały problem z zadłużeniem wynika z rozbuchanych wydatków. Państwa "wzbogaciły" się na kredyt ale nie są w stanie utrzymać tego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Ratujcie Portugalie! IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 10:38 Sam sobie zmniejsz place o 50%! Wiesz co by to znaczylo? Ogromna emigracje, a przede wszystkim drastyczny spadek popytu i gleboka, dlugotrwala recesje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Ratujcie Portugalie! IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.03.11, 08:52 Jak to, zbankrutuje, wyjdzie z unii i wprowadzi swoją walutę. Ogłosi wstrzymanie spłat długu. Zawsze tak było w historii to czemu nie można tego teraz zrobić. A że niemieckie czy francuskie banki będą miały kłopoty to ich problem. Mogły nie pożyczać ponad miarę. Całe Euro to była głupota, wielu wiedziało jak to skończy to ich wyśmiano. 20 lecia Euro nie będzie jak powiedział Farage z partii eurosceptyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Ratujcie Portugalie! IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 10:41 Tak samo mysle, 'p'. Panstwo zbankrutowac nie moze, bo kto panstwu wysle komornika i ktorego? A przeciez nie beda za dlugi bombardowac Portugalii tak samo jak bombarduja dzis np. Libie. I wcale Portugalia nie musi wychodzic z UE - na razie wystarczy, ze opusci strefe euro (eurozone). Odpowiedz Link Zgłoś
rraleighh Pożyczą, pożyczą :) 24.03.11, 09:06 Portugalia raczej powinna zbankrutować na swoich euroobligacjach, ale to wymagałoby wyjścia z euro i dodrukowania własnej waluty na wspomniane wyżej emerytury; projekt do poważnego rozważenia, bo alternatywą jest handryczenie sie z Niemcami o (wysokie) odsetki eurokroplówki :) Polska zbankrutowała w 1981 roku na swoich długach dolarowych, gdyż po prostu rząd nie miał dość gotówki, żeby spłacić aktualne raty :) szczegóły tego bankructwa trochę się ciągnęły, ale w 1989 ostatecznie ustalono, że podstawę długu gierkowskiego wierzyciele obniżą o połowę, a Polska zacznie spłacać swoje zobowiązania. W tym czasie, o ile pamięć mnie nie zawodzi, dług naszego kraju był przez moment atrakcyjnie wyceniany na 20 centów za dolara, tak więc 50% rabat chyba trzeba uznać za rzeczowy kompromis :) Jeśli chodzi o przypadki bliskie geograficznie i bliższe w czasie, w ostatniej dwudziestolatce bankrutowała na swoich obligacjach Ukraina i Rosja i jak widać nikomu to nie przeszkadza w pożyczaniu tym dwóm krajom znacznych kwot :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Pożyczą, pożyczą :) IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 10:45 Przeciez te cale "bankructwo" jest sztucznie wywolane przez niemieckie i francuskie banki, ktore chca pozyczyc jeszcze wiecej pieniedzy Portugalii, tyle ze na jeszcze wyzszy, lichwiarski procent!. Bowiem w chorym, czyli kapitalistycznym systemie, to bank zarabia tylko wtedy gdy pozycza, a nie gdy przyjmuje depozyty! A jesli ktos tego nie rozumie, to moge to mu (jej) wyjasnic dokladniej, bezposrednio z Portugalii!... Dr. Lech Keller-Krawczyk, PhD (Monash), MA (Melbourne), BComm (Warsaw) Asistant Professor, Centro de Estudos Transdisciplinares para o Desenvolvimento (CETRAD) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro (UTAD), Vila Real, Portugal www.cetrad.info/?action=pessoas/viewPerson&id=90 Email: lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Wcale nie tak chetnie. 24.03.11, 11:10 > [b]Przeciez te cale "bankructwo" jest sztucznie wywolane przez niemieckie i fra > ncuskie banki, ktore chca pozyczyc jeszcze wiecej pieniedzy Portugalii, tyle ze > na jeszcze wyzszy, lichwiarski procent!. Mozesz mi wierzyc, te kraje wcale nie chca pozyczac, tylko sa do tego zmuszane. Pieniadze ida do Europejskiego Banku Centralnego i kraje, ktore jeszcze na to stac, musza tam ladowac pieniadze, ktore moga sie okazac niezwracalne. To ten bank pokupowal za ciezkie miliardy obligacje, z ktorymi teraz nie ma co zrobic. Banki komercyjne kupia tylko te, ktore wydaja sie jeszcze splacalne. I kupia je tylko wtedy, jezeli oprocentowanie bedzie odpowiadalo ryzyku. A obecnie nawet dobre panstwa maja problemy z uplasowaniem swoich obligacji. PIMCO wywalilo wszystkie obligacje amerykanskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Wcale nie tak chetnie. IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 11:26 To wlasnie pisalem! Poniewaz bank zarabia tylko wtedy, gdy pozycza pieniadz komus badz czemus (rzadowi, firmie czy jakiejs innej instytucji) , to w interesie bankierow jest zmuszanie krajow takich jak np. Polska czy Portugalia do zadluzania sie. To system, zwany kapitalizmem, jest chory, gdyz kapital bierze sie z wyzysku i lichwy... lech.kelle@gmail.com Vila Real, Portugal Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: Wcale nie tak chetnie. 24.03.11, 12:35 Tu sie mylisz, banki nikogo nie moga zmusic do zaciagniecia kredytu. Moga go tylko oferowac, gdy ktos tego potrzebuje. Jezeli sie tego nie chce, to nalezy wydawac tylko to, co sie posiada, a nie zyc na kredyt. Jest to bardzo przykra prawda, ale zna ja kazda gospodyni domowa. Problem jest wtedy, jezeli wystawnoscia chce sie dorownac sasiadowi. Niewielki kredyt w stosunku do dochodow jest do przelkniecia, ale gdy kredyt przerasta mozliwosci finansowe, to nie mozna sie dziwic, ze kredytodawca zaczyna sie bac o pozyczone wklady, ktore w koncu tez do niego nie naleza, tylko do rzeczy drobnych ciulaczy, przekonanych, ze ich oszczednosci sa lokowane bezpiecznie. Nie mozna sie nagle budzic z reka w przyslowiowym nocniku i stwierdzac, ze to inni winni sa naszej sytuacji. Najwiekszym bledem jest biezace niedoinformowanie spoleczenstwa o finansowym stanie panstwa. Tu sa winne wszystkie rzady, ktore boja sie niepopularnych informacji. Kapitalizm jest moze chory, ale na razie nie spotkalam zadnego innego FUNKCJONUJACEGO systemu. Socjalizm? Komunizm? Feudalizm? Jakie gospodarki swiata sa naprawde autarktyczne? Polska tez sie zadluza na potege (przy czym o 3 bilionowym dlugu tez sie milczy), ale to my chcemy na kazdym kroku dorownywac poziomen do bogatych krajow. Kto chce slyszec, ze nie stac nas na opieke zdrowotna na wysokim poziomie? Ze nie stac nas na godziwe oplacanie emerytow? Na ksztalcenie? Na bezpieczenstwo? Chcemy wszystkiego i to dzis. Sami tego nie sfinansujemy, bo z czego? Pozyczasz komus swoje oszczednosci, mowie o powaznych sumach, bez odsetek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Wcale nie tak chetnie? IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 13:45 Otoz banki moga zmusic panstwa do zaciagniecia kredytu, poprzez przekupienie politykow, a nie sila oczywiscie... A jak panstwo wezmie jeden kredyt, to ze wzgledu na lichwiarskie odsetki, musi pozniej wziac drugi i kolejne, na obsluge juz zaciagnietch kredytow. W ten sposob takie panstwa jak Grecja i Irlandia, a teraz Portugalia a niebawem tez Hiszpania, W. Brytania i Polska, wpadly badz tez wpadna w tzw. pulapke kredytowa, kiedy to caly niemalze dochod z podatkow bedzie musial isc na splate odsetek od zaciagnietych kredytow (nie mowiac juz o splacie pozyczonego kapitalu). Widzisz teraz, jak nieracjonalny jest kapitalizm z jego pozwoleniem na wyzysk i lichwe i z systemem bankowym opartym na wirtualnym pieniadzu generowanym praktycznie z niczego poprzez udzielanie pozyczek? I nie myl gospopdarstwa domowego, ktore jest konsumentem, z firma, ktora jest producentem i z panstwem, ktore moze sciagac podatki i ustanawiac walute oraz udzielac koncesji na otwarcie i prowadzenie prywatnych bankow, czyli naczej na produkcje pieniadza i na lichwe! I nie mowie tu o powrocie do przeszlosci, ale o zbudowaniu na poczatek prawdziwego socjalizmu, poprzez nacjonalizacje bankow i zakazanie wyzysku pracownikow oraz lichwy. I ja pozyczam me oszczednosci bankom, a one mi za to placa smiesznie niskie odestki, nizsze niz realna stopa inflacji, ale jak pozyczam od banku, to musze mu placic olbrzymie, lichwiarskie odsetki... Dr. Lech Keller-Krawczyk, PhD (Monash), MA (Melbourne), BComm (Warsaw) Asistant Professor, Centro de Estudos Transdisciplinares para o Desenvolvimento (CETRAD) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro (UTAD), Vila Real, Portugal www.cetrad.info/?action=pessoas/viewPerson&id=90 Email: lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Wcale nie tak chetnie? IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 14:18 A czemu banki wciskaja praktycznie kazdemu swe kredyty? Gdyz bank zarabia tylko wtedy, gdy udziela kredytu... Stad tez banki powinny byc tylko panstwowe, gdyz inaczej, to w pogoni za zyskiem, wyrzadzaja one olbrzymie szkody ludzom, firmom i panstwom. lech.keller@gmail.com Vila Real, Portugal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Wcale nie tak chetnie? IP: *.play-internet.pl 24.03.11, 16:41 Sfrustrowany bez podstawowej wiedzy. By dostosować się do Twojego poziomu wezmę wikipedię i hasło kapitalizm: "Według teorii liberalnych, gospodarka kapitalistyczna jest w stanie stałego zagrożenia przez interwencję państwową. Neoliberałowie twierdzą, że wielokrotnie już państwa niszczyły dobrze rozwijającą się gospodarkę przez złe ustawy, a także, że ogromne straty może przynieść również spowodowana przez nieodpowiedzialną politykę państwa destabilizacja systemu finansowego lub pieniądza. Wywołuje to ich zdaniem poważne kryzysy gospodarcze, np. wielki kryzys lub ostatnio kryzys w Argentynie. Stojąca w opozycji do neoliberałów, szkoła badaczy kapitalizmu, keynesiści, upatruje w nieskrępowanym wolnym rynku tendencji naturalnie prowadzących do kryzysów wynikających z nieracjonalnej alokacji zasobów przez rynek i okresowych fluktuacji popytu. Przezwyciężanie takich kryzysów dokonuje się m.in. poprzez stymulowanie inflacji, interwencjonizm państwowy, wprowadzenie masowych robót publicznych, a także rozbudowany system ochrony socjalnej. Działania te finansowane są z wyższych obciążeń podatkowych lub deficytu budżetowego". cyt. za: pl.wikipedia.org/wiki/Kapitalizm Nie spotkałem się jeszcze by jakiś kapitalista nie domagał się powrotu do parytetu złota. Gówniany pieniądz możliwy jest ponieważ państwo położyło na nim łapę , a potrzebuje mamony na kupowanie wyborców socjalem i na to np.wydaje pieniądze i robi coraz większą dziurę. W kapitalizmie jak piszesz "przekupni polityce" mają ograniczone do minimum swoje kompetencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Wcale nie tak chetnie? IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 16:48 A daj sobie spokoj z Wikipedia, a szczegolnie jej polskojezyczna wersja... I co mnie obchodzi, co mysla zlodzieje, lichwiarze i spekulanci. W prawdziwym kapitalizmie mozna zas wszystko sobie kupic. Np. David Ricardo kupil sobie miejsce w Izbie Gmin. I masz tu caly kapitalizm. Jest o tym nawet w twej ulubionej Wikipedii: Ricardo kupił sobie miejsce w parlamencie. pl.wikipedia.org/wiki/David_Ricardo Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: Wcale nie tak chetnie? 24.03.11, 22:02 Niestety ludzie nie sa tak doskonali, aby rzadzic panstwem bezinteresownie. Nikt nie bedzie dogladal rzeczy wspolnej. Tylko posiadacze wlasnosci prywatnej angazuja sie w jej zachowanie. Wystarczy zobaczyc, co sie dzieje z ludzmi, ktorzy doszli do wladzy. Wczesniej, czy pozniej wladza deprawuje, kazdy stara sie o napchanie wlasnych kies. Malo jest ludzi gotowych poswiecic sie dla interesu ogolu. Wiec pisanie o szczytnych zadaniach panstwa, to raczej mrzonki malego Dyzia. Panstwo jest takie dobre, jak ludzie u jego wladzy. Tym mozna tez tlumaczyc kupczenie stanowiskami. Spoleczenstwo jeszcze dlugo nie doroslo do poziomu pozwalajacego na wprowadzanie innych form rzadzenia. Zyj na wlasny koszt, a wtedy lichwiarze i spekulanci nie beda mieli nic do zaoferowania. Jak nic od nikogo nie pozyczysz, to nikt nie bedzie mogl przyjsc po zwrot. Takie same prawa dotycza panstwa. To wyjatkowo prymitywne podejscie do problemu zrzucanie winy na innych. Wiem, ze w krajach, ktore wpadly w tarapaty, tak sie wlasnie tlumaczy przyczyny problemow. Grecy sa tego najlepszym przykladem. Dlaczego Portugalia az tak uzaleznila sie od bankow obcych? Mozna tego bylo uniknac, zalatwiajac swoje sprawy finansowe we wlasnych bankach. Japonia przykladem tego. Moze jednak przyjemniej bylo miec doplyw swiezej gotowki, nawet jezeli pochodzil on z zewnatrz? Odpowiedz Link Zgłoś
boni.m Re: Wcale nie tak chetnie? 24.03.11, 22:33 Wyznajesz 'ewa12321' dawno temu skompromitiowana neoliberalna teoryjke o tym, ze czlowiek jest z natury wstretnym egoistą, a wiec "greed is good"... I zrozum, ze lichwiarz, czyli inaczej bankier, zarabia tylko wtedy, kiedy komus pozycza pieniadze, wiec czesto sie wrecz narzuca z ofertami udzielenia kredytu... Poza tym, to bez kredytu nie da sie dzis prowadzic firmy wiekszej niz stoisko na bazarze sprzedajace natke od pietruszki. Portugalie zas uzaleznili od obcych bankow przekupni politycy. Japonia to zas wyjatek. Ona juz przed wojna byla potega przemyslowa, a do niedawna byla ona "oknem wystawowym kapitalizmu w Azji", a wiec USA nie kazaly Japonii zrezygnowac z wlasnych bankow, A Unia nie ma w Japonii, na szczescie, nic do powiedzenia... lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 To nie lichwiarze sa winni. 25.03.11, 10:34 Dlaczego teoria, ze czlowiek jest z natury wstretnym egoista, dawno zostala skompromitowana? Jak sie rozgladam wokol siebie, to widze mnostwo takich przypadkow. Wladza wiekszosc ludzi jednak korumpuje, okazja do zajecia sie wlasnymi interesami w trakcie -w koncu oplacanej- pracy dla ogolu w wiekszosci wykorzystana. Najnowszy przyklad: austriacki parlamentarzysta Strasser. Co do kredytu: jezeli firma pozycza kredyt na produkcje, to odpowiada za jego zwrot i zadna normalna firma nie bierze kredytu przerastajacego jej mozliwosci. Nie widze w tym nic zlego, ze firma moze wybierac banki (czyli lichwiarzy, bo przeciez tylko tak mozna nazwac ich dzialalnosc), ktore jej daza najlepsze kondycje. Jezeli firma nie postrzegana jest zbyt dobrze, banki podnosza jej odsetki, gdyz ich ryzyko wzrasta. Zupelnie inaczej jest, jezeli zamiast firmy kredytobiorca jest panstwo, ktore w wyniku przez stulecia wywalczonych obowiazkow swiadczeniowych wobec obywateli, nie jest w stanie ich pokryc z biezacych wplywow. Kazde panstwo sciaga pewien procent z PKB dla pokrycia swoich potrzeb. Austria, Niemcy i inne kraje biora ponad 40% z wypracowanej sumy. Polska nieco ponad 30. Gdyby Polacy takze wplacali 40% PKB do budzetu, nie byloby pewnie dzis dyskusji o emeryturach. Z drugiej strony, nawet najwyzsze odsetki wplat do budzetu nie potrafia biednemu panstwu przyniesc tyle, aby zaspokoic oczekiwania swiadczeniowe ludzi, porownujacy ich poziom z krajami bogatymi. Takie roznice trzeba przyjac do swiadomosci. Bogactwo trzeba najpierw wypracowac. Nie da sie go utworzyc w krotkim czasie, opierajac go na kredytach. Taka konstrukcja kiedys padnie. I to sie staje w ostatnich czasach w wielu krajach. Jezeli sie patrze na Grecje: co to panstwo produkuje, aby moc zapewnic obywatelom takie swiadczenia, na jakie moga sobie pozwolic kraje wysoko uprzemyslowione? A wlasnie takie swiadczenia, a nawet moze wyzsze, byly do tej pory oferowane ludziom. Ich redukcja budzi sprzeciw. Nawet, jezeli jest to zrozumiale, to na dluzsza mete taka konstrukcja nie wytrzyma. Podobnie jest w Polsce, kazda silniejsza grupa walczy o swoje prawa i dla swietego spokoju do tej pory wywalcza je. Rzady uginaja sie pod wplywem duzych mas. Ale deficyt staje sie coraz glebszy i powoli nie da sie go wypelnic kwotami z pozyczek. Debata publiczna, jaka sie akurat toczy o emeryturach, nie podparta jest realnymi danymi: mowi sie o 800 miliardach deficytu, kiedy tak naprawde wynosi on prawie 4 razy wiecej. www.obserwatorfinansowy.pl/2009/11/24/zus-powinien-ujawnic-calosc-bilionowych-zobowiazan/ biznes.onet.pl/mamy-3-000-000-000-000-zl-dlugu,18543,3319107,1,prasa-detal Ludzie nie zdaja, badz nie chca sobie z tego zdawac sprawy. Pewne sumy sa wylaczone z podsumowan, nie wchodza w oficjalne wyniki, ale to wcale nie oznacza, ze ich nie ma. Zwlaszcza Polska pokazuje na tym punkcie niezla kreatywnosc. Mamy juz z tego powodu problemy z UE. Przemilczanie pewnych spraw nie powoduje ich usuniecia. Komu wiec zabrac, aby starczylo choc po trochu dla wszystkich? Albo ciac wydatki, albo powiekszyc wplaty. Czasy wirtualnych dobr chyba sie powoli skonczyly. A mimo tego, nadal mydli sie obywatelom oczy, mowiac, ze jest swietnie. Moze troche prawdy dobrze by zrobilo? Ale kto chce slyszec, ze krol jest nagi? Unia zreszta tez tu nie jest duzo lepsza. Wlasnie postanowila, ze kraje, ktore beda musialy dotowac Centralny Bank Europejski (Austria musi wplacic 2,2 miliarda€) nie beda musialy tej sumy doliczac do deficytu. Dla optyki robi sie wszystko. Ale czy przez to zmieni sie rzeczywista wysokosc deficytu? Czy politycy uzaleznili Portugalie od obcych bankow? Bez obcych bankow nie byloby mozliwosci udzielania nowych kredytow, portugalski banki nie byly az na tyle silne (umowy bazylejskie klaniaja sie), aby zaspokoic wszystkie zyczenia gwaltownego rozwoju kraju. Jednak po pewnym czasie zostal utracony rozsadny poziom zadluzenia i teraz mamy wyniki. To, co nazywam wirtualnie wytworzonym kapitalem, zaczyna sie uginac pod naporem rzeczywistosci. Dotknelo to przede wszystkim kraje slabo rozwiniete, niewiele produkujace, uwazajace, ze na operacjach bankowych mozna sie wzbogacic (a przeciez to jest wlasnie to, co ja nazywam wirtualnym dochodem). A tak przeciez nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
boni.m Re: To nie lichwiarze sa winni. 25.03.11, 13:54 Widzisz tylko to, co chesz widziec i bronisz lichwy, a ogolnie osiagania zyskow bez pracy, co jest glownym powodem obecnych trudnosci w Portugali, Polsce i praktycznie wszedzie na swiecie. A stopy procentowe dyktuja lichwiarze, a nie producenci. I to jest takze jeden z glownych powodow, dla ktorych kapitalizm nie dziala tak jak powinien on dzialac wedlug jego neoliberalnych obroncow. I zgoda: podatki od najbogatszych sa w Polsce za niskie i za mala jest efektwnosc ich sciagania, glownie z powodu olbrzymiej korupcji w Urzedach Skarbowych i w Ministerstwie Finansow. A co do emerytur: one moga byc tylko tak wysokie, na ile pozwala to aktualny stan gospodarki. Stad nie maja sensu ani OFE, ani tez ZUS ani tez to, co nam wciskaja tacy 'eksperci' jak np. Balcerowicz i Rostowski, gdyz wyplaty dla emerytow musza byc z biezacych dochodow budzetu, a skladki emerytalne powinny byc inwestowane w rozbudowe i utrzymanie infrastruktury, aby zapewnic rozwoj gospodarki w przyszlosci. Patrz: mikro.univ.szczecin.pl/bp/pdf/97/9.pdf Portugalia zas nie powinna pozyczac za granica - tu zgoda. I nie powinna wstepowac, podobnie jak Grecja i Irlandia, do strefy euro. Ale do tego namaiali Grecje i Portugalie wlasnie Niemcy, wiec oni powinni dzis poniesc pelne koszta kryzysu w Grecji, Irlandii i Portugalii, a niedlugo tez i w Hiszpanii i Italii, a pewnie tez i Francji. lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: To nie lichwiarze sa winni. 25.03.11, 16:21 Dlaczego uwazasz, ze bronie lichwy? Pieniadz jest takim samym towarem jak kazdy inny i jezeli ktos musi go miec to musi byc gotow zaplacic wiecej za jego uzyskanie. Nikt nie zmusza do brania kredytu. Nie chce placic wiecej odsetek, szukam innego ofiarodawcy lub rezygnuej z "zakupu". Uwazam jednak, ze jest dobrze, iz istnieje mozliwosc pozyskania pieniadza. W przeciwnym przypadku gospodarka nie ruszylaby z miejsca. To, ze w Polsce sciagalnosc podatkow jest zla, nie jest tajemnica. Ale zakladam tez, ze nawet gdyby sciagnieto wszystko, co mozliwe, to dziura budzetowa nadal by istniala. Korupcja moze uszczuplila budzet o kilka procent, ale nie o kilkadziesiat, nie przesadzajmy wiec. Wyzsze opodatkowanie bogatych tez nie zmieni az na tyle sytuacji finansowej, bo nie ma az tylu bogaczy, co najwyzej poprawi samopoczucie biedniejszym. Jesli chodzi o emerytury, to jestem w temacie, jako ze mam juz tylko kilka lat do niej. Ciesze sie, ze jestem w systemie umowy pokolen, gdyz jak widac na przykladzie funduszy inwestycyjnych w USA, takie zawsze moga stracic swoje kapitaly. W USA az 1/3 emerytow musi dorabiac, gdyz potracila swoje skladki. Nie chce tego. Umowa spoleczna z gwarancja panstwowa jest jednak bezpieczniejsza. Ale to moje zdanie. Widze jednak problem, ze w czasach nizu demograficznego naplywa duza ilosc emigrantow o bardzo slabym wyksztalceniu, pobierajacych duze swiadczenia socjalne, a nie wplacajacych wystarczajacych sum do systemu z powodu niskich stop podatkowych. To nie tedy droga. Szczerze mowiac, niem, ktoredy droga. Na swiecie jest sporo nowych systemow, tak naprawde zaden sie nie sprawdza w 100%. Wiec poszukiwania trwaja dalej. Z pewnoscia rozwoj kraju pozwoli na zwiekszenie emerytur, wiec inwestycje w infrastrukture sa celowe. Pozostawienie ludziom wyboru, gdzie maja lokowac swoje skladki, spowoduje, ze sami tego robic nie beda i na koniec problem znow pozostanie w rekach panstwa. Czy euro to dobra sprawa? Uwzam, ze tak, pracuje w firmie zorientowanej na eksport, ta sama waluta to jednak duze udogodnienie. Jedna silna wspolna waluta dla duzej liczby ludzi to przeciwwaga dla dolara, ktory nie zasluguje na bycie waluta swiatowa. Ale do przyjecia wspolnej waluty panstwa musza miec podobny standard. A tak nie bylo. Grecja, Lotwa to przyklady, jak mozna bylo zmanipulowac liczby, aby wejsc do strefy euro. Unia najwyrazniej zbyt szybko chciala powprowadzac pewne zmiany, tak tez traktuje sie samo przyjecie krajow, ktore poziomem jeszcze dalego odbiegaja od krajow tzw. jadra. Niemcy nie chcieli euro, chcieli zachowac swoja silna marke, to Francja wymusila wprowadzanie wspolnej waluty. Chciala tym oslabic gospodarke niemiecka, jednakze przeliczyla sie. Jak juz Niemcy wprowadzili ta niechciana walute, to zaczeli robic wszystko, aby funkcjonowala ona na zdrowych zasadach. To z kolei przyprawilo slabsze panstwa o bol glowy. Zdanie, ze Niemcy teraz powinni ponosic koszty wszelkich kryzysow w slabych panstwach moga zaowocowac ich rezygnacja we wspolnej Europie, a co wtedy sie stanie z idea takiej zjednoczonej Europy? Dla mnie jest ona zabezpieczeniem pokoju na tym terenie. Niemcy czuja sie wyzyskiwani, ich niechec do UE jest wyczuwalna na kazdym kroku. W demokratycznych wyborach moga do glosu dojsc grupy, ktore dosc szybko zakoncza ta wspolnote. A sama UE to przeciez efekt systemu narzuconego Niemcom swego czasu, kiedy ich silniejsze powiazania z reszta Europy mialy zapobiec ich panowaniu w tejze Europie. Uwazam, ze Niemcy dadza sobie doskonale rade bez UE, to pracowity narod, ktory jest gotow zacisnac pasa w imie jakiejs wizji przyszlosci. Natomiast nie widze potegi UE bez Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
boni.m Re: To nie lichwiarze sa winni. 25.03.11, 17:25 Pieniadz, tak jak praca ludzka, nie jest zwyczajnym towarem. Tego mnie uczyli na pierwszym semstrze ekonomii. Rozumiem, ze teraz sie tego nie mowi polskim studentom... I nie zartuj sobie. Czemu banki wydaja tyle pieniedzy na marketing, w tym wiec i na reklame swych uslug, a wiec glownie lichwy? I zauwaz, ze przez lichwe rozumiem NIE ogolnie pozyczanie pieniedzy na %, ale pozyczanie ich na nadmiernie wyoski, czyli lichwiarski %! A co do emerytur: radze jak najszybciej wyjechac z Polski, gdyz obecny system oparty na ZUS i OFE to istna piramida finansowa, ktora musi sie zawalic ze wzgledu na postepujaca deindustrializacje Polski, co oznacza, ze realny PKB bedzie w Polsce malec: zarowno calkowity jak i per capita... I to, ze dla twojej firmy euro jest dobre nie oznacza wcale, z jest ono dobre dla olbrzymiej wiekszosci Europejczykow... Jedyna rada to wiec znow podzielic Niemcy: tym razem pomiedzy W. Brytanie, Francje i Rosje, aby nigdy wiecej nie mogli ci Niemcy zaczac kolejnej wojny. A Polska powinna miec swa wlasna bron jadrowa, jako tzw. force de frappe... Niemcy sa bowiem tylko wtedy pozyteczni dla Europy, jak czuja nas soba silny bat! Pozdr. lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: To nie lichwiarze sa winni. 25.03.11, 19:57 Nie jestem ekonomistka, mam techniczne wyksztalcenie. I od 30 lat nie mieszkam w Polsce. Dlatego tez spogladam na wiele spraw z wiekszym dystansem. Mam chyba tez wiecej mozliwosci porownan. Place na codzien w euro, dla mnie to wygoda. Przewaznie w czasie wyjazdow nie musze sie martwic, jak zaplace, czy mam wystarczajaca ilosc obcej gotowki. Import i eksport jest ulatwiony. To w Polsce banki tak sie reklamuja, ja tego tu nie znam. Nie musze tez placic 20% odsetek za zwykly kredyt. Czy czyste polskie banki pobieraja mniejszy odsetek? Watpie. Czyli polska cecha narodowa? Co maja do tego Niemcy? Najbardziej w Polsce sa przeciez zaangazowane banki austriackie, z tego, co wiem. Dlaczego banki obce "toleruja" takie narzuty? Pewnie zakladaja, ze nasza waluta jest zbyt niepewna. Za euro placilo sie juz prawie 5zl. Banki nie moga ryzykowac, ze male odsetki nie pokryja ewentualnych wahan kursu. Co to za pomysl z podzieleniem Niemiec? I gdzie przeciagnac granice Rosji? Ja bym proponowala, aby zachodnia granica Rosji biegla wzdluz Laby. Jestem przekonana ze Rosjanie takze by przyklasneli takiemu pomyslowi. Naprawde uwazasz, ze Niemcy stanowia dalej zagrozenie? Czy uwazasz, ze Francja i Anglia bedzie gotowa dotowac slabsze kraje Europy, jak to robia Niemcy? Bron jadrowa dla Polski? Przy naszym klotliwym charakterze ktos na pewno wpadnie na pomysl, aby pokazac swoja wyzszosc. Poza tym do obslugi broni tak niebezpiecznej potrzebni sa fachowcy. Moze troche lepiej wyksztalceni niz piloci. A o to w Polsce trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: To nie lichwiarze sa winni. IP: *.dsl.telepac.pt 25.03.11, 20:05 To nie rob tu autorytatywnych wykladow z ekonomii, please... Ja sie np. nie wymadrzam tu na temat projektowania elektrowni atomowych... Poza tym, to popelniasz wielki blad, wyciagajac ogolne wnioski na podstawie swych wlasnych, calkowcie niereprezentatywnych obserwacji. Nie uczyli ciebie tego na studiach? Mowi ci cos taki termin jak "fallacy of composition"? A zjednoczone, silne Niemcy, to zawsze wielkie zagrozenie dla Europy. I mialem na mysli b. NRD jako stefe rosyjskiej okupacji Niemiec, cos ala obecna enklawa Rosji w okolicach Krolewca... A Zydzi sa jeszcze bardziej klotliwi niz Poalcy, a swa bron jadrowa maja, i jakos im ona nie wybucha... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: To nie lichwiarze sa winni. 25.03.11, 20:22 > A zjednoczone, silne Niemcy, to zawsze wielkie zagrozenie dla Europy. I > mialem na mysli b. NRD jako stefe rosyjskiej okupacji Niemiec, cos ala obecna e > nklawa Rosji w okolicach Krolewca... A Polska wiecznym koniem trojanskim w Europie. Polska wiecznym macicielem. Jeszcze pare uprzedzen? Dlaczego nie dajesz prawa bycia niemieckiemu narodowi? Czy Polacy maja wieksze prawo do tego bytu? Na jakiej podstawie? To pytanie stawiam calkiem serio. Zakladam, ze dobrze znasz historie, czyli takze ciemne strony polskiej historii. Nie jestesmy narodem wyjatkowym, inne taz mialy ciezkie czasy. Ale wiele problemow sami sobie przysporzylismy. Nie jestesmy takim niewiniatkiem historycznym, jak sami sobie wmawiamy. Obiektywizm nie jest nam wrodzony. Dlaczego moje obserwacje sa niereprezentatywne? Staram sie zrozumiec obie strony, mam calkiem pokazna wiedze na omawiane tematy. I wybacz: za obecny stan wielu gospodarek winie wlasnie ekonomistow. Jak brakuje argumentow, to sie przytacza Zydow? Toz to jak w dowcipe: "a u was bija Murzynow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: To nie lichwiarze sa winni. IP: *.dsl.telepac.pt 25.03.11, 21:52 Kto napadl na Francje w roku 1870 i 1914, a na Polske w roku 1939, jak nie zjednoczone Niemcy? Na kogo zas napadla kiedykolwiek Polska? Zgoda, w roku 1938 splamilismy sie inwazja na Zaolzie, ale nam Czesi te Zaolzie tez nieladnie wczesniej odebrali... A o Zydach to ja akurat pisalem tu zdecydowanie pozytwnie -ze maja bron jadrowa, ale jej nie uzywaja i ze nawet nie groza jej uzyciem... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: To nie lichwiarze sa winni. 25.03.11, 23:30 Historia Polski to nie tylko ostatnie 200 lat. Siegnij troche dalej. Od poczatkow naszych udokumentowanych dziejow. Z pewnoscia jestes w stanie zdobyc materialy. I postaraj sie o ocene naszej polityki z punktu widzenia naszych sasiadow, o ile mozesz. Wtedy nasze dalsze losy stana sie bardziej zrozumiale. Odpowiedz Link Zgłoś
boni.m Re: To nie lichwiarze sa winni. 25.03.11, 23:34 To, co sie dzialo przed zaborami, to prehistoria, ktora nie ma dzis zadnego znaczenia... I ciekawe, kiedy to Polacy napadli na Niemcow, kiedy im wybili kwiat mlodziezy i kiedy puscili ich stolice i jej biblioteki z dymem... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: To nie lichwiarze sa winni. 25.03.11, 23:47 Och jak to wygodnie historie liczyc tylko od tego momentu, kiedy nam to pasuje. To w takim razie zacznijmy ja liczyc tylko ostatnie 20-30 lat. Bo juz dzis z czasow wojennych nikt praktycznie juz nie zyje, a ludzie, ktorzy nam dzis finansuja gospodarke nie odpowiadaja za czyny innych. Odpowiedz Link Zgłoś
boni.m Re: To nie lichwiarze sa winni. 25.03.11, 23:52 Agresja Polski na Irak i Afganstan to wynik tego, ze po roku 1989 stalismy sie, z powodu kolejnej zdrady nazych elit, wasalami USA - tego obecnego imperium zla... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: To nie lichwiarze sa winni. 26.03.11, 00:35 Czyli nie roznimy sie zasadniczo od Niemcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: To nie lichwiarze sa winni. IP: *.dsl.telepac.pt 26.03.11, 01:09 ??? Polacy mieli Bismarcka i Hitlera, czy Niemcy? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: To nie lichwiarze sa winni. 26.03.11, 02:25 Ktos pokroju Bismarcka Polsce by sie dzis przydal. Pewnie niewiele o nim wiesz. Hitlera nie mielismy, ale poszlismy za Bushem. Nie widze roznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: To nie lichwiarze sa winni. IP: *.dsl.telepac.pt 26.03.11, 12:17 Nie przecze, ze Bismarck byl dobry dla Niemcow, ale nie byl on dobry dla Polakow... I za Bushem poszly tylko polskie elity polityczne, a za Hitlerem 99% Niemcow. To spora roznica.... Odpowiedz Link Zgłoś
mali_kali Ratujcie Portugalie, zamiast bankow! 24.03.11, 10:02 Bzdury gadasz Ty. Po pierwsze nie trzeba bedzie splacac odsetek, ani kapitalu. W ten sposob okaze sie, ze nie ma juz deficytu budzetowego. Wtedy rzad bedzie mogl zrealizowac zobowiazania wobec spoleczenstwa, czyli np. pensje wobec nauczycieli. Pamietaj! Rezygnacja ze splaty zapewni rzadowi Portugalii znacznie wieksza plynnosc! To chyba logiczne. Dlaczego tego nie dostrzegasz? Czytales budzet Portugalii za 2010 rok i projekt na 2011? Wejdz na strone MinFin Portugalii. Potrzeby pozyczkowe rzadu wynikaja przede wszystkim z koniecznosci splaty odsetek. Zlikwiduj splate odsetek i nagle Portugalia nie ma deficytu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagan Re: Ratujcie Portugalie, zamiast bankow! IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 10:50 Racja, mali_kali! Wystarczy, aby Portugalia wynegocjowala nisze odestki od swego zadluzenia, a caly problem tego deficytu budzetowego zniknie. Prawdziwym problemem jest tu to, ze dotychczasowy rzad reprezentowal interesy zagranicznego (glownie niemieckiegio i francuskiego) kapitalu, a nie interesy Portugalii i Portugalczykow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Ratujcie Portugalie! IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 10:37 Przeciez euro to tak samo wirtualna waluta jak kzda inna, tyle, ze produkowana nie w Portugalii, a w Niemczech (dokladnie we Frankfurcie nad Menem). Glupota Portugalczykow byla zgoda na to, zeby waluta Portugalii byla marka niemiecka w opakowanu zwanym euro! A rzad Portugalii to moze mi placic w eskudo (jestem nauczycielem akademickim w Portugalii). Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: Ratujcie Portugalie! 24.03.11, 10:29 nalezy wiec usankcjnowac zlodziejstwo jako system jedynie sluszny. pozyczac i nie oddawac? to samo powinno byc zastosowane wobec was. jesli placicie skladki rzad powinien zabrac wam emerytury bo na pewno jestescie "lichwiarzami@. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_kali Juz zostalo usankcjonowane 24.03.11, 13:01 Kazda firma moze zbankrutowac, gdy jej zabraknie pieniedzy. Bankructwo nazywasz zlodziejstwem? Stworzono ustawe, ktora umozliwia takze konsumentom bankrutowac. Czyli nie "powinno byc", lecz "juz zostalo zastosowane". A rzad to zabierze wszystko co zechce. Wystarczy, ze przeglosuje odpowiednia ustawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Juz zostalo usankcjonowane IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 13:25 Teraz to jedyna rozsadna rzecza, ktora Portugalia moze zrobic, to wyjsc ze strefy euro i splacic swe zadluzenie swymi wlasnymi escudo. Problem maja wiec banki, a nie Portugalia! A kazdy zad zas jest ograniczony w swm dzialaniu grozba obalenia przez rewolucje. A ostatnia rewolucja byla w Portugalii calkiem niedawno! lech.keller@gmail.com Vila Real, Portugal Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: Juz zostalo usankcjonowane 24.03.11, 19:42 > Teraz to jedyna rozsadna rzecza, ktora Portugalia moze zrobic, to wyjsc ze s > trefy euro i splacic swe zadluzenie swymi wlasnymi escudo. Problem maja wiec ba > nki, a nie Portugalia genialny pomysl. Portugalia wyjdzie ze strefy i bedzie placila nowa waluta za stary dlug w euro. Wiec o ile spadnie im escudo i tyle powiekszy sie zadluzenie. Kto generalnie bedzie chcial inwestowac w tym kraju to inna sprawa. Co na to mieszkancy portugalii ktorych rzad postanowi uszczsliwisc smieciowa waluta. Tak tak, bankowcy beda miec problemy a portugalczycy beda miec totalny haos gospodarki i gigantyczne bezrobocie. genialne wrecz, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Juz zostalo usankcjonowane IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 19:49 Splaci swe zadluzenie w escudo, po czym je zdewaluuje, przez co wreszcie znow zacznie sie oplacac w Portugalii produkowac, a nie, jak dzis, tylko importowac wszystko z Chin i Niemiec... W ten sposb nie bedzie wreszcie w Portugalii bezrobocia i dlugu! Portugalia, podobnie jak Polska, nie potrzebuje zagranicznych inwestycji, a tylko odbudowy swego wlasnego przemyslu! lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: Juz zostalo usankcjonowane 24.03.11, 19:38 > Kazda firma moze zbankrutowac, gdy jej zabraknie pieniedzy. Bankructwo nazywasz > zlodziejstwem? jak poztczasz\ bez opamietania i przejadasz to bez watpienia bedziesz mial problemy z plynnoscia. > > Stworzono ustawe, ktora umozliwia takze konsumentom bankrutowac. Czyli nie "pow > inno byc", lecz "juz zostalo zastosowane". > no tak tylko takiemu bankrutowi nie chce potem pozyczac skoro on generalnie nie oddaje. > A rzad to zabierze wszystko co zechce. Wystarczy, ze przeglosuje odpowiednia us > tawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Juz zostalo usankcjonowane IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 19:44 Podobnie jak Rostowski, mylisz budzet gospodarstwa domowego (konsumenta) z budzetem firmy (producenta) i budzetem panstwa (ktore ma prawo do sciagania danin, czyli podatkow i ma tez wladze nad bankami).... Odpowiedz Link Zgłoś
leonleonidas Re: Ratujcie Portugalie! 24.03.11, 08:06 mali_kali napisal: "Obrona swoich obywateli jest najwazniejsza i dlatego wlasnie rzad Portugalii jesli jest patriotyczny to odmowi splaty dlugow wobec obcych i dotrzyma zobowiazan wobec swoich" Najwazniejsze sa zobowiazania wobec mocodawcow!! Spoleczenstwo to podatnicy. A kogo mozna i trzeba obiazac jak nie podatnikow. PS Szczesliwi niewolnicy sa najwiekszym zagrozeniem wolnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 00:20 Byles kiedys w Portugalii? Widziales, jaka tam wciaz jest bieda? Wiec nie pisz o zyciu ponad stan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier IP: *.cpe.cableone.net 24.03.11, 00:51 idzie wszystko i wszedzie ku nowemu,ku[NWO],czyli nowemu porzadkowi na swiecie i moze nawet z jedna i nowa waluta.i nie bac zaby,bedzie gitara. Odpowiedz Link Zgłoś
eu_ropejczyk Bajeczka o Greckiej wyspie 24.03.11, 02:15 Na malej greckiej wyspie, idzie turysta do hotelu i sie pyta w recepcji “Ile kosztuje jeden luksusowy pokoj na jedna noc ?” “100 EURO” odpowiada mu wlasciciel (i recepsjonista zarazem) “OK” mowi turysta i daje mu 100 EURO Zaraz potem turysta idze do swojego pokoju Natomiast wlasciciel, dzwoni to swojego ksiegowego I mu mowi “Wpadnij do mnie odebrac te 100 EURO co ci bylem winien” Przychodzi ksiegowy, odbiera te 100 EURO I wracajac wpada do apteki i mowi do aptekarza “Sluchaj, masz tutaj te 100 EURO co ci bylem winien za leki dla mojej zony” i daje mu te 100 EURO co wziol od hotelarza Aptekarz, zaraz potem dzwoni do miejscowej, cizi (kur..wki) I mowi jej, sluchaj masz te 100 EURO co ci bylem winien za ta wspaniala noc sexu co mielismy ostatnim razem, idzie do niej i jej daje te 100 EURO co wziol od Ksiegowego, co wziol je od hotelarza, co wziol je od turysty. Ta lokalna dziwka, kiedy tylko dostaje te 100 EURO idzie hotelarza i mu mowi “masz tutaj te 100 euro co ci bylam winna za ostatnia noc” I daje mu te 100 EURO W miedzyczasie, turysta schodzi ponownie do recepcji, i mowi, nie podoba mi sie ten pokoj, prosze mi oddac te 100 EURO Hotelarz mu oddaje 100 EURO, turysta wyjezdza, nikt nikomu nie jest nic winien….. Jaki moral z tej bajeczki ….. kryzysu nie ma …… te wszystkie pieniadze sa wirtualne Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Bajeczka o Greckiej wyspie 24.03.11, 08:54 Problem tylko w tym, że cizia i hotelarz wiszą po 1000EURO a turystów jest 100 i każdy wiszą po 10EURO. Jednaj cizia i hotelarz wpadli na pomysł, że ci turyści zamiast płacić po 10E mogą zapłacić po 20E dzięki czemu oni jeszcze na tym zarobią. Tak ... pieniądz jest wirtualny ale spłatę zadłużenia garstki osób stara się zepchnąć na całe społeczeństwa ... na zasadzie ... "im i tak wszystko jedno czy zapłacą 20 czy 10 EURO". Odpowiedz Link Zgłoś
eu_ropejczyk Re: Bajeczka o Greckiej wyspie 24.03.11, 09:59 Co i tylko taki wniosek wyciagnoles z tej bajeczki... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Bajeczka o Greckiej wyspie IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 10:59 Od czasu pojawienia sie pieniadza papierowego, to kazdy pieniadz jest nie tylko ze wirtualny, ale tez i oparty na dlugu... Bez dlugu nie ma dzis pieniadza, a wiec tez i nie pieniadza bez dlugu! Bank kreuje bowiem pieniadz, dzis praktycznie z niczego, udzielajac kredytu... lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
prawda_1_tylko_prawda Kolejne oblicze socjalizmu... 24.03.11, 06:04 Prowadzącego do pustej kasy. Jak wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
knock.out.4 Bo wolą Euromarki dostać na ratowanie 24.03.11, 07:23 zamiast zacisnąć swojego pasa. Tylko jak w pewnym momencie Niemcy odpuszczą sobie pomaganie to Portugalia pójdzie pod wodę, dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekum@niczny%% Jaka jest religia, pochodzenie wierzycieli lichwy? IP: *.dsl.bell.ca 24.03.11, 07:45 Redaktor "zapomnial" napisac jaka jest RELIGIA i POCHODZENIE wierzycieli portugalskiej lichwy. A przeciez to bardzo wazna informacja redaktorze. Czytelnik moglby zobaczyc czy lichwiarze portugalskich dlugow to ten sam folklor co lichwiarze polskiej lichwy. Jesli to ten sam folklor, to mamy do czynienia z konspiracja, NIENAWISCIA, i celowym zalichwianiem, i te dlugi powinny zostac UMORZONE a lichwiarze osadzeni w obozach PPP ( Przymusowej Pracy Produktywnej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Jaka jest religia, pochodzenie wierzycieli li IP: *.deeds.informatik.tu-darmstadt.de 24.03.11, 09:02 co za glupie piep.... co za roznica kto jest wlascicielem dlugow? nie podba sie, bylo nie pozyczac? a co jakby pozyczyli niby u kogos innego to ten ktos z milosierdzia by o dlugach zapomnial? co za brednie! albo sie zyje skromniej oszczedza i nei ma dlugow a wiec i zaleznosci od pozyczko dawcy, albo sie kupuje tv, samochody na raty a potem jeczy przy spalcie powinni byc wdziecznie ze im ktokowliek kiedykowliek co kolwiek pozyczyl ale nie, teraz sie obrazamy na to ze tzreba oddac, tupneimy noga i sobie pojda, a co Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: Jaka jest religia, pochodzenie wierzycieli li 24.03.11, 10:31 > Redaktor "zapomnial" napisac jaka jest RELIGIA i POCHODZENIE wierzycieli portug > alskiej lichwy. chrzescijanstka, niemcy, francja, hiszpania , uk i kilka innych krajow w europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesolek Ten fakt jest zwykle przemilczany IP: *.net.stream.pl 24.03.11, 10:41 jakby był czymś wstydliwym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rok Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier z... IP: 80.87.35.* 24.03.11, 07:51 Tusk zgodził by sie na każdą obniżkę , żeby pokazać jaki on jest proeuropejski. Poklepali by go po plecach a on sam zsikał by się pod siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
leonleonidas Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier z... 24.03.11, 07:56 Trzeba byc ciezkim frajerem zeby oszczedzac kiedy FED i EZB drukuja jak wsciekle :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier z... IP: 195.182.9.* 24.03.11, 08:06 Przynajmniej ich premier ma jaja u nas takich polityków nie ma :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesołek Kiedy parlament nie chce się zgodzić IP: *.net.stream.pl 24.03.11, 08:47 na finansowanie międzynarodówki grandziarsko-spekujacyjnej kosztem obywateli, to jest "lewactwo" i "populizm". Kiedy jest na odwrót, to mamy "postawę proreformatorską" i "wolny rynek". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Kiedy parlament nie chce się zgodzić IP: *.uznam.net.pl 24.03.11, 08:57 Ale ta "międzynarodówka grandziarsko..." coś tam najpierw finansowała dolce vita obywateli. Wtedy to było wszystko w porządku, tak? Nie chcesz oddawać? Nie pożyczaj. U nas trzy czwarte Polsków żyje za pieniądze odebrane garstce jeszcze pracujących i pożyczone od "międzynarodówki". To złe i głupie, ale bez tego całe wsie na wschodzie musiałyby się zabrać do roboty, a przecież oni od pokoleń nie wiedzą co to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesołek Napisz Kolego książkę IP: *.net.stream.pl 24.03.11, 09:14 "Jak być wolnowynkowym i proreformatorskim". Sukces murowany. Kto wie, może i prorokiem mniejszym z czasem zostaniesz? Bo status autorytetu miałbyś przyznany od ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Napisz Kolego książkę IP: *.xdsl.centertel.pl 24.03.11, 10:08 Kolega ma rację. Przyczyną wszelkich kryzysów są nadmierne wydatki publiczne, które pociągają za sobą konieczność istnienia wysokich podatków. Historia jest stara jak stara jest formalna państwowość. Za Cesarstwa Rzymskiego wydatki na armię i urzędników rosły w zastraszającym tempie. Cesarze bali się buntu legionów więc podnosili wynagrodzenia legionistom. Aby sfinansować legiony podnoszono ciągle podatki. Powodowało to stopniową erozję gospodarki i dalsze podnoszenie podatków nie skutkowało już zwiększeniem wpływów do skarbu cesarskiego. Cesarze uciekali się do sposobu stosowanego nagminnie w obecnych czasach czyli do psucia i emisji mniej wartościowego pieniądza. Emitowali masę miedziaków i zmniejszali zawartość srebra w denarach. Powodowało to natychmiastową inflację i postępującą drożyznę co zwiększało tylko niezadowolenie poddanych. Cesarze uciekali się więc do metod administracyjnych znanych z późniejszego o 1700 lat realnego socjalizmu: wprowadzali ceny maksymalne urzędowe na większość towarów. Efekt był taki, że ceny maksymalne ustawione na niskim poziomie aby zadowolić poddanych powodowały ogołocenie rynku z towarów. Znikły wszystkie towary, nic nie można było kupić oficjalnie. Rozkwitł czarny rynek z cenami rynkowymi. Jak widać wszystko co jest obecnie ludzkość już przerabiała i to wielokrotnie. Powtarzam: tylko niskie wydatki budżetu, jak najmniejszy sektor publiczny i jak najmniejsze podatki są w stanie stworzyć dobrobyt społeczeństwa. Najlepszym przykładem są tu XIX w. USA, które przyjęły miliony imigrantów z Europy, rozwijały się przy realnych podatkach rzędy kilku procent całkowitego dochodu. Teraz realne podatki w USA czy w Europie są na poziomie 50% dochodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesołek To sa prawdy znane od wieków IP: *.net.stream.pl 24.03.11, 11:01 Dziwi mnie jedynie, że obecnie wszyscy bez wyjątku prorynkowcy i proreformatorzy są takimi jedynie na odsieb :-) K`sobie jest całkowicie na odwrót. Ot, ta czy inna fundacyjka dotacyjkę od "OFE" albo i z samego Banku Światowego dostanie i gardluje ile pary w gardzieli za "wolnym rynkiem" i niekończącymi się "reformami". W chwili obecnej to potrzebne już są według nich chyba reformy reformujące reformy reform. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roballo najwieksze polskie leberaly siedza w KRUSie IP: *.net.stream.pl 24.03.11, 13:44 a holote pouczaja jak ma zyc po kapytalistycznemu i zaciskac pasa. ich to nie dotyczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: najwieksze polskie leberaly siedza w KRUSie IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 13:47 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Napisz Kolego książkę? IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 11:10 Przyczyną wszelkich kryzysów w kapitalizmie jest sam kapitalizm, gdyz oparty jest on na wyzsku pracownika najemnmego i na lichwie. Kapitalista zarabia bowiem tylko i wylacznie na cudzej pracy, placac pracownikowi mniej niz jej warta praca tegoz pracownika, a bankier zarabia na lichwie, pobieraja odsetki od pieiedzy, pozyczonych przez tegoz bankiera. W kapitalizmie najlepiej zyja wyzyskiwacze i lichwiarze, a wiec ten system musi sie zalamac. Pytanie nie jest "czy", ale "kiedy" i "jak"... Zas USA sie rozwijaly w XIX wieku szybko, ale kosztem niewolnictwa Murzynow i Holocaustu amerykanskich Indian. Nie sztuka jest bowiem podbic i ograbic kraj i sprowadzic don niewolnikow. Ale jak sie skonczylo w USA niewolnictwo i nie bylo juz czego wiecej zabierac Indianom, to sie tez skonczyl ten caly "zloty okres" w historii USA! lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Napisz Kolego książkę? IP: *.xdsl.centertel.pl 24.03.11, 11:50 Marksistowskie bzdury. Ustrój społeczny jest natomiast pochodną wolności jednostki. Im więcej wolności dla jednostki tym silniejszy wolny rynek i tym silniejszy kapitalizm. Obecny system nie jest kapitalizmem ale hybrydą kapitalizmu, socjalizmu i feudalizmu. Właściwie to zaczyna coraz bardziej przypominać feudalizm, gdzie sferą uprzywilejowaną jest sfera budżetowa a reszta gospodarki pracuje właściwie tylko na pokrycie świadczeń i roszczeń budżetówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Napisz Kolego książkę? IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 12:03 Zadne bzdiry, a cala prawda, jakze niewygodna dla zwolennikow wyzysku i lichwy... Rynek prowadzi bowiem tylko do wyzysku i akumulacji kapitalu w rekach garstki wyzyskiwaczy. Ustrój społeczny jest natomiast pochodną systemu panujacego w sferze gospodarki. W kapitalizmie aby byc wolnym, to trzeba miec kapital - inaczej aby przezyc, to trzeba sprzedawac swa sile robocza, i to po cenie bedacej znacznie ponizej jej realnej wartosci. Na dodatek, to poniewaz kapitalizm=bezrobocie, to sa w nim bardzo czesto problemy ze znaleziemi nabywcy tejze sily roboczej na rynku pracy, ktory ma praktycznie zawsze olbrzymia nadwyzke podazy nad popytem. Wniosek? Kapitalizm jest systemem nieracjonalnym i nieetycznym, wiec trzeba go zastapic innym: bardziej racjonalnym, a przede wszystkim NIE opartm na wyzysku i lichwie. lech.keller@gmail.com Vila Real, Portugal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1_facet Ogarnij sie IP: *.e-wro.net.pl 24.03.11, 09:47 Jak by nikt nie pozyczal to by ekonomia stala w miejscu , bo to jest jedyny sposob na kreacje pieniadza. Wszystko jest z gory ustawione przez owa mafie. Co wybierasz glod czy dlugi ? Odpowiedz Link Zgłoś
mali_kali Falszywy dylemat 24.03.11, 10:09 Jezeli zlikwidujesz ta dzwignie, to wcale nie oznacza glodu. Najwiekszy rozwoj ludzkosci, to byla rewolucja przemyslowa. Wtedy skala kreacji pieniadza z dlugu byla marginalna w porownaniu z obecna. I co? Nagle ludzie dokonali wielkiego skoku cywilizacyjnego i skala glodu znacznie sie zmniejszyla. Nie strasz, nie strasz. Jeszcze dodaj, ze jestes znanym ekonomistom a Larence Summers i Paul Krugmann, to Twoi idole. Wtedy wszyscy zrozumiemy skad Twoje poparcie dla ciaglego zadluzania sie. Keynes i Bretton Woods musza umrzec. Nie da rady utrzymywac "piramidy" finansowej do konca swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1_facet Zal IP: *.e-wro.net.pl 24.03.11, 11:11 Gdyby nie kreacja pieniadze z dlugu to rewolucja przemyslowa nigdy by nie miala miejsca. Nie wiem skad ty swoje dane bierzesz. Po drugie ja nie daje poparcie dla zadluzania sie , wrecz przeciwnie , jednakze jestem swiadomy ze bez dlugu ekonomia i swiat jaki teraz znamy - impoduje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Zal IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 11:22 Zgoda, gdyby nie kreacja pieniadza z dlugu to rewolucja przemyslowa nigdy by nie miala miejsca. A co do dlugow, to polecam: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt I zgoda, kapitalizm nie moze istniec bez kapitalu, ktory jednak bierze sie z wyzysku i lichwy... lech.keller@gmail.com Vila Real, Portugal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1_facet Alternatywa IP: *.e-wro.net.pl 24.03.11, 11:32 Obydwoje jestesmy swiadomi ze kapitalizm dobrawadzi nas do zaglady w taki czy owaki sposob. Co proponujesz jako alternatywe ? Ja proponuje maksymalna automatyzacje produkcji , i zaawansowane systemy komputerowe ktore by wszystko utrzymywaly. Spokojnie mamy technologie na to. Biorac pod uwage ze drukarki 3D istnieja , to juz nawet automatyczna produkcja domow jest bardzo realna jesli nawet juz nie dostepna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Alternatywa IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 11:40 Na poczatek to wystaczy nacjonalizacja wszystkich bankow (poza malymi, lokalnymi kasami oszczednoscowo-pozyczkowymi, ograniczonymi do jednego oddzialu), likwidacja regresywnych podatkow typu VAT i zarazem zwiekszenie opodatkowania najbogatszych przy jednoczesnym zamknieciu (jak trzeba to i sila) tzw. rajow podatkowych. Oraz ciecia w administracji, w tym tez ograniczenie ilosci poslow i rezygnacja z senatu. Postep techniczny musi zas doprowadzic do upadku kapitalizmu, ale jeszcze nie dzis. Pozdr. z Vila Real lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Falszywy dylemat IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 11:12 Racja, Maly Kali! Nie da rady utrzymywac "piramidy" finansowej do konca swiata. Ale Bretton Woods to juz od dawna historia, a USD od lat 1970tych nie jest oparty na zlocie (assets) ale na dlugu (debts). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Kiedy parlament nie chce się zgodzić IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 11:02 Pamietaj, ze te banki same sie wpraszaly, aby dawac pozyczki Portugalii, gdyz bank zarabia tylko wtedy, gdy udziela pozyczki! Winien jest tu wyraznie obecny chory, kapitalistyczny system, oparty na wyzysku i lichwie... lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
cilke Zobaczcie sobie zdjecie parlamentu - cos pieknego 24.03.11, 09:24 Moze i rzad maja nieudolny, ale wnetrze parlamentu robi piorunujace wrazenie... Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Zobaczcie sobie zdjecie parlamentu - cos piek 24.03.11, 09:42 Ten kraj był niegdyś potęgą. Mniej więcej w tym samym czasie co Polska. I wygląda na to, że my i oni idziemy tą samą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
eu_ropejczyk Re: Zobaczcie sobie zdjecie parlamentu - cos piek 24.03.11, 10:08 taaak ten kraj byl potega .... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Zobaczcie sobie zdjecie parlamentu - cos piek IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 10:26 Och, jaki byłby to piękny scenariusz zobaczyć Portugalię w latach jej świetności! Portugalczycy to cudny naród. Oby udało im się wyjść z tego zamieszania obronną ręką. A Parlament o którym ktoś pisze powyżej - na zdjęciu wygląda na przynajmniej dwa razy większy. A to taka malutka sala. Jak będziecie kiedyś w PT to sprawdźcie - sa dni otwarte i można zwiedzać. Uroczy, wcale nie taki duży budynek. Força Portugal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Zobaczcie sobie zdjecie parlamentu IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 11:17 Nie przesadzaj! Parlament w Lizbonie to spory budynek, malownioczo polozony na dosc wysokim wzgorzu. To jest zbedny luksus dla kraju tak zadluzonego, aby utrzymywac taki wielki parlament z tyloma poslami. Ten budynek nalezalo by wiec wynajac, np. na luksusowe kasyno cum luksusowy dom schadzek (aby nie powiedziec po prostu "bordello"), liczbe poslow zmniejszyc do dobrze ponizej setki, a obradowac to moga oni w wynajetej na godziny sali teatralnej, a w sloneczne portugalskie lata np. w parku. lech.keller@gmail.com Vila Real, Portugal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronald Re: Zobaczcie sobie zdjecie parlamentu - cos piek IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 10:39 Kiedy ostatnio ktoś napadł na Portugalie? Porównaj sobie ich i naszych sąsiadów. W czasie drugiej wojny Portugalia była neutralna, żadnych zniszczeń, żadnego wyzwalania przez bratnią armię, żadnego instalowania marksizmu pod bagnetem, po prostu atlantycki spokój. Porównywanie "drogi" Polski i Portugalii - bez sensu Oba kraje zaczynają się na Po- (ale to zmyłka :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sher gut ostatnio to portugalia IP: *.dynamic.mnet-online.de 24.03.11, 10:45 napadala na innych i z napadania bogacila siebie i watykan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Zobaczcie sobie zdjecie parlamentu IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 19:52 Portugalie zrujnowala prawicowa dyktatura Salazara, przez co Portugalia wydawala przez dlugie lata olbrzymie pieniadze na, przegrane w koncu, brudne, kolonialne wojny w Angoli i Mozambiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochowianin Re: Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 10:21 super, mam nadzieje ze upadnie euro zanim polscy szarlatani nam je na chama wcisną... Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile dobra lekcja dla Polski. tak też będzie jak dług 24.03.11, 10:30 publiczny przekroczy 55% PKB w Polsce. tyle, że nie będzie kroplówki, bo Polska nie jest jeszcze w strefie EURO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: dobra lekcja dla Polski. tak też będzie jak d IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 19:55 I dobrze, ze Polska nie ma euro. Nalezy tylko szybko wystapic z UE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier z... IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 10:33 Brak reform to jedna sprawa, ale ma racje leonidas piszac, ze kazdy kraj w UE jest zadluzony po uszy. Oto dane z en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt : Rank↓ Country↓ External debt[2] US dollars↓ Date↓ Per capita[3][4] US dollars↓ % of GDP[5][6]↓ — World 59,090,000,000,000 31 December 2010 est. 8,731 95% 1 United States 14,392,451,000,000 30 September 2010[7] 46,577 97% — Eurorozone 14,166,135,000,000 3rd quarter of 2010[8] 43,110 120% — European Union 13,720,000,000,000 30 June 2010[9] 27,382 83% 2 United Kingdom 8,981,000,000,000 30 June 2010 144,757 398% 3 Germany 4,713,000,000,000 30 June 2010 57,646 143% 4 France 4,698,000,000,000 30 June 2010 74,410 188% 5 Netherlands 2,344,296,360,000 3rd quarter of 2010[10] 226,503 344% 6 Japan 2,246,000,000,000 30 June 2010 16,714 51% 7 Norway 2,232,000,000,000 30 June 2010[11] 113,174 861% 8 Italy 2,223,000,000,000 30 June 2010 est. 39,234 124% 9 Spain 2,166,000,000,000 30 June 2010 52,588 157% 10 Ireland 2,131,000,000,000 30 June 2010 [12] 515,671 1224% 11 Luxembourg 1,892,000,000,000 30 June 2010 [13] 4,028,283 4636% 12 Belgium 1,275,601,020,000 3rd quarter of 2010[14] 126,188 322% 13 Switzerland 1,190,000,000,000 30 June 2010 182,899 364% 14 Australia 1,169,000,000,000 31 December 2010 est. 42,057 131% 15 Canada 1,009,000,000,000 30 June 2010 24,749 75% 16 Sweden 853,300,000,000 30 June 2010 72,594 241% 17 Austria 755,000,000,000 30 June 2010 97,411 226% — Hong Kong 754,631,000,000 3rd quarter of 2010[15] 92,725 233% 18 Denmark 559,500,000,000 30 June 2010 110,216 274% 19 Greece 532,900,000,000 30 June 2010 49,525 165% 20 Portugal 497,800,000,000 30 June 2010 47,632 201% 27 Poland 252,900,000,000 31 December 2010 est. 5,279 47% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakier Re: Parlament Portugalii odrzucił cięcia. Premier IP: *.nyc.res.rr.com 24.03.11, 11:14 nowotkomarceli4 napisał: > Kolejna przestroga dla polskich lewaków. Tak się dłużej nie da. Życie na kredyt > to jest droga do biedy. Racja ! Ale co do tego mają "polscy lewacy" ? To prezydent Nixon zerwał Bretton Woods a prezydent Reagan umożliwił zmiany w Glass–Steagall Act który został zmieniony przez Clintona. To umożliwiło produkcję kredytów na niespotykaną skalę i manipulacje pieniędzmi przez FED i banki inwestycyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Parlament Portugalii odrzucił cięcia. IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 11:19 Akurat USA to pograzyl w dlugach Reagan, a W. Brytanie - Thatcherowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolMo Słabizna IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.11, 21:21 Na 106 (sto sześć) głosów - ZALEDWIE 34 (trzydzieści cztery) od wszechwiędzącego, naj-najmądrzejszejszego krawczyka-kellera-kagana. Oj, słabo się dziś staracie, agencie kagan! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Słabizna IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 21:26 A masz cos do powiedzenia ad rem, czy tylko, jak zwykle, ad personam? Odpowiedz Link Zgłoś