Dodaj do ulubionych

Do 2030 roku ceny żywności ulegną podwojeniu

31.05.11, 19:56
Widziałem kilka lat temu publikację analizującą zmiany cen w Stanach Zjednoczonych na przestrzeni stu kilkudziesięciu lat.
Z niezłą dokładnością zmiany te można opisać jako ich PODWAJANIE się co 17 lat.
Informacja, że za lat 19 od dzisiaj coś będzie DWA razy droższe, oznacza właściwie nic. Pedant powie, że nawet lekką obniżkę (bo wartość dolara spadnie do połowy już po 17 latach :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ged Do 2030 roku ceny żywności ulegną podwojeniu IP: 79.173.44.* 31.05.11, 19:56
      Nie rozumiem co oni policzyli. Czy ceny będą o 200% wyższe niż dzisiaj czy o 200% wyższe w stosunku do zarobków w 2030r? Jeżeli to pierwsze to inflacja rzędu 4,5% rocznie sprawia ze ceny rosną o jakieś 130% w ciagu 20 lat aby dojść do tych 200% żywność drożeje średnio o jeden procent bardziej czyli o jakieś 5,5% Czyli realnie ceny żywności rosną o około 21% w ciągu najbliższych 20 lat.
      • Gość: alex ... Leczenie dżumy cholerą ... IP: *.radom.vectranet.pl 31.05.11, 21:19
        Kłopoty z produkcją żywności oni chcą likwidować wprowadzając większą biurokrację oraz centralizację produkcji, modyfikacje genetyczne, patentowanie odmian zbóż i likwidację różnorodności biologicznej. Toż to leczenie dżumy cholerą.

Ja proponuję kierunek odwrotny:
        - zabronić patentowania gatunków zbóż, nasion itd
        - zabronić produkcji żywności genetycznie modyfikowanej
        - promować różnorodność produkcji rolnej
        - promować średniej wielkości gospodarstwa rolne-produkcyjne, które są na tyle duże, że opłacalne, jak i na tyle małe, że są w stanie na bieżąco przetwarzać odpady z produkcji

Proponuję obejrzeć film "Food Inc.", a potem przemyśleć moje propozycje.
        • Gość: :))) Re: ... Leczenie dżumy cholerą ... IP: *.uznam.net.pl 01.06.11, 04:02
          Gość portalu: alex napisał(a):

> Kłopoty z produkcją żywności oni chcą likwidować wprowadzając większą biurokrac
          > ję (...)

Po wdrożeniu twoich propozycji, nie będzie cię stać na obiad codziennie, chyba że jesteś rolnikiem. Co to jest "promowanie różnorodności produkcji rolnej"? Przecież to dzięki ekologom cały krajobraz jest żółty od rzepaku. Ot, taki nieprzewidziany efekt proekologicznej postawy. Dodajmy jeszcze wycinanie olbrzymich połaci lasów pod uprawy rzepaku i możemy się razem pośmiać z ekologii.

> - zabronić produkcji żywności genetycznie modyfikowanej

To jest śmieszne, już teraz na świecie umierają ludzie z głodu, bo zwykła soja i ryż nie rosną tak prędko a modyfikowanych "ekolodzy" zabraniają. Jaki jest cel? Wyciąć wszystko i zamienić w ziemie rolne? Nawet drzewka na horyzoncie? Jednego?
          • Gość: es Ludzkość cofnie się w czasie o 100 lat IP: *.opera-mini.net 01.06.11, 08:42
            Kto wie, może za kilka(dziesiąt) lat będzie tak jak sto lat temu kiedy ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ społeczeństwa walczyła głownie o przeżycie i pieniądze na jedzenie i trwała autentyczna walka o przeżycie po prostu a nie kasę na nowego iPada czy Toyotę.
            Dziś gdy na jedzenie ludność wydaje 20-30% swoich zarobków temat wydaje się abstrakcją.
            Ciekawe czy tak samo będzie np po wyginięciu pszczół.
          • Gość: twoja_stara Re: ... Leczenie dżumy cholerą ... IP: *.nyc.res.rr.com 07.07.11, 22:10
            Gość portalu: :))) napisał(a):

To jest śmieszne, już teraz na świecie umierają ludzie z głodu, bo zwykła soja i ryż nie rosną tak prędko a modyfikowanych "ekolodzy" zabraniają. Jaki jest cel? Wyciąć wszystko i zamienić w ziemie rolne? Nawet drzewka na horyzoncie? Jednego?
            ----
            A jaki jest cel w trzymaniu ludzi w miejskich gettach na zasiłkach przed telewizorami podczas kiedy brakuje w rolnictwie rąk do pracy ? GMO służą tylko i wyłącznie kontroli populacji. Nie mają żadnego ekonomicznego uzasadnienia.
      • Gość: Mirwisz Re: Do 2030 roku ceny żywności ulegną podwojeniu IP: 70.51.25.* 01.06.11, 02:40
        Ged: Nie rozumiem co oni policzyli.
        -----
        Policzyć to można jajka na grzędzie, hehe ... oni mogli jedynie coś obliczyć, ale tego nie zrobili, bo to jak zwykle jedynie nieudolne tłumaczenie artykułu z prasy zachodniej.

Jak zauważa słusznie Twój przedmówca, ceny bezwzględne średnio po kilkunastu latach i tak się podwajają (poza krajami takimi jak Zimbabwe). Moja pensja przez ostatnie kilkanaście lat wzrosła ponad 3-krotnie, a Twoja?

• Gość: fffff Do 2030 roku ceny żywności ulegną podwojeniu IP: *.gemini.net.pl 31.05.11, 19:57
      z jednej strony chcą żebyśmy się rozmnażali i żeby konsumpcja rosła z drugiej strony jest nas za dużo i część siły roboczej skierowanej jest do high techu. JA mam pytanie czy nie ma ustanowionych norm społecznych, ile ludzi produkuje żywność, a reszta pracuje ?bo tutaj nie chodzi o prawo popytu i podaży tylko zabezpieczanie się na wypadek klęsk żywiołowych
      • Gość: Mirwisz Re: Do 2030 roku ceny żywności ulegną podwojeniu IP: 70.51.25.* 01.06.11, 02:44
        Gość portalu: fffff napisał(a):

> z jednej strony chcą żebyśmy się rozmnażali ...

Do tego namawiają głównie urzędnicy watykańscy w Polsce, ale im chodzi jedynie o kolejnych dawców fantów dla swojej firmy. Tak naprawdę to mają głęboko w odbycie to ile owieczki będą płacić za strawę :)

• Gość: j bzdety nieznanej organizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 21:09
      po co powtarzac jakies bzdety... tak samo mozna powiedziec, ze w 3457 roku bedzie nieco drozej
      • Gość: wk_poz w kampanii PiS na 100% powie, że to wina Tuska IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 01.06.11, 00:07
        wymyślą jakieś hasło typu PO = drogi cukier i chleb
        i znów zacznie się zabawa w pustoszejącą lodówkę.
    • Gość: 1_facet bzdura IP: *.e-wro.net.pl 31.05.11, 21:23
      Ceny zywnosci podwoily sie w ostatnich 4 - 5 latach !!!

W 2030 beda kosmiczne biorac pod uwage ile pustego pieniadze bedzie w obrocie i ze zasoby ropy beda skurczone o 18 lat nieustannego wzrostu konsumpcji ( zakladajac ze ekonomia nie padnie na pysk po drodze ), oraz zmiany klimatyczne ktore lubia pusztoszyc uprawy w ostatnich latach.

• Gość: cminusminus Re: bzdura IP: *.toya.net.pl 01.06.11, 07:40
        Będzie jeszcze gorzej - pamiętaj, że liczba ludności w Azji rośnie już chyba wykładniczo. A każda gęba nienażarta :)
    • Gość: klakier Do 2030 roku ceny żywności ulegną podwojeniu IP: *.nyc.res.rr.com 31.05.11, 21:33
      Ale brednie ! Żywność zdrożeje o 100% już za 3 lata. Jim Rogers w BBC News min. o chinach, dolarze i żywności > BBC HARDtalk - Jim Rogers
    • Gość: ChinaGirl D.Bowie Bzury wystarczy to przeczytać IP: *.eimperium.pl 31.05.11, 22:25
      mojeinwestycje.interia.pl/gie/sur_on?sz=y&sort=asc
      Jak tam jak byk stoi że kukurydza zdrożała w ciągu roku o 107,96 procent, pszenica o 70,53 procent, cukier 63,52 procent, kawa o 96,27 procent, bawełna o 97,82 procent, soja o 46,15 procent

dodać do tego pustynnienie na całym świecie / wzrost zamożności Chin i innych krajów / kolonizację i wykup ziemi przez państwa Azji w Afryce / wzrost populacji na świecie w szczególności w Indiach, Pakistanie, Indonezji, Bangladeszu itd / niszczenie gleby w afryce czy Brazylii, czy Azji / wzrost cen ropy przez to nawozów /

Czytać: Wiesław Oleszek, dyrektor Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, przedstawił wyniki wieloletnich badań gleb w Polsce. Zwrócił uwagę na znaczny spadek zawartości materii organicznej w najlepszych zmeliorowanych glebach. W ciągu 30 lat straty te osiągnęły 40% początkowej zawartości.
      • Gość: klakier Re: Bzury wystarczy to przeczytać IP: *.nyc.res.rr.com 31.05.11, 22:43
        > Czytać: Wiesław Oleszek, dyrektor Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa -
        > Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, przedstawił wyniki wieloletnich b
        > adań gleb w Polsce. Zwrócił uwagę na znaczny spadek zawartości materii organ
        > icznej w najlepszych zmeliorowanych glebach. W ciągu 30 lat straty te osiągnęły
        > 40% początkowej zawartości.

----
        Było słuchać Leppera ! Zanim antypolska agentura z Gazety Wyborczej zrobiła z niego "głupka", "gwałciciela" i "populistę".
    • talsen Do 2030 roku ceny żywności ulegną podwojeniu 31.05.11, 22:59
      Przestańcie straszyć. Być może będziemy dwa razy więcej zarabiać.
    • konto.do.komentarzy2 Do 2030 roku ceny żywności ulegną podwojeniu 31.05.11, 23:47
      Jakie jest lekarstwo na choroby trapiące socjalizm? Więcej socjalizmu! Więcej regulacji, subwencji i limitów. A najbardziej rozczulający jest apel o wspieranie rolników-kobiet. Kobiety na traktory!
      • Gość: 1_facet Przykro mi IP: *.e-wro.net.pl 01.06.11, 00:04
        Jak slucham takich jak ty.

To nieregulowana chec za zyskiem wyjalowia gleby i konsumuje rope w tempie ekspresowym , albo polowe senegalu obsiewa orzechami.
        • Gość: klakier Re: Przykro mi IP: *.nyc.res.rr.com 01.06.11, 01:52
          Gość portalu: 1_facet napisał(a):

> Jak slucham takich jak ty.
          To nieregulowana chec za zyskiem wyjalowia gleby i konsumuje rope w tempie ekspresowym , albo polowe senegalu obsiewa orzechami.
          ----
          Racja ! Stary Bush nazwał to kiedyś "ekonomią voodoo". Kto by pomyślał, że neoliberalne kłamstwa wciąż mają aż tylu wyznawców.
        • Gość: www Re: Przykro mi IP: 222.128.41.* 01.06.11, 03:40
          Ale przyznasz, ze idea wspierania kobiet rolinikow nie ma zadnego sensu ekonomicznego....

Sorry, ale to co sie liczy dla swiata to gospodarstwa, ktore moga eksportowac zywnosc. W PL to przynajmniej 50 ha.

Moim zdaniem powinnismy stopniowo podnosic prog od ktorego dostaje sie doplaty, teraz jest to 1 hektar. Ktos kto ma 1 ha to wg mnie ogrodnik, nie rolnik....
          • Gość: Mirwisz Re: Przykro mi IP: 70.51.25.* 01.06.11, 03:44
            www napisało:
            > Ktos kto ma 1 ha to wg mnie ogrodnik, nie rolnik....

Są tacy, którzy twierdzą, że sytuacja się dość szybko unormuje po zniesieniu dopłat z Unii :)

• Gość: klakier Re: Przykro mi IP: *.nyc.res.rr.com 01.06.11, 05:55
              Racja ! Dopłaty nie byłyby potrzebne gdyby istniała normalna kapitalistyczna ekonomia i prawdziwe pieniądze. Wtedy rolnik mógłby zapłatę zdeponować w banku oszczędnościowym albo schować pod materacem bez obaw że na tym straci. W obecnej sytuacji dopłaty są niezbędne dla utrzymania produkcyjności ziemi i złagodzenia ewentualnych katastrofalnych skutków zmian w koniunkturze.
    • lava71 hahaha ... wróżbici z czarnym kotem 01.06.11, 00:07

• dehade Głupcy... 07.07.11, 20:42
      Wróciłam do Polski dokładnie 15lat temu i od tamtej pory, wszystko podrożało dokładnie lub mniej dokładnie, 3x (słownie 3 razy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka