Dodaj do ulubionych

Albatros, Pendolino, Velaro i inni

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 19:53
halo chce na wioche bezposrednio 2klasa

nie z przesiadkami!

nierentowne, sprywatyzowac i zaorac :P

pks to se wezme i pojade docelowo

hehe odebrac to co nakradli i pozamykac w obozach z rodzinkami :D
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Z tym Elfem to dowaliliście... IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 19:54
      Elf maksymalnie może jechać 160km/h i już 3 takie śmigają po aglomeracji Śląskiej np. z Katowic do Gliwic...
      • Gość: wowo Re: Z tym Elfem to dowaliliście... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 20:13
        Tak, śmigają ... 60km/h, bo na tyle pozwalają tory.
        • Gość: Michał Re: Z tym Elfem to dowaliliście... IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 20:35
          To już inna kwestia ;) Na pocieszenie, z Katowic do Częstochowy śmigają po 110-130km/h :)
          • Gość: wowo Re: Z tym Elfem to dowaliliście... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 21:01
            Rozkładowa prędkość na trasie Katowice-Częstochowa dla pociągów pasażerskich wynosi 100km/h i nikt rozważny nie pojedzie szybciej.
            • Gość: Gość Re: Z tym Elfem to dowaliliście... IP: *.globalconnect.pl 07.06.11, 21:05
              Pamiętać należy, że z każdym rokiem prędkość ta będzie spadać, ponieważ tory będą w coraz gorszym stanie. Pomijam już to, co dzieje się latem i zimą. Także nie obiecujcie sobie zbyt wiele.
        • z2006 Re: Z tym Elfem to dowaliliście... 10.06.11, 06:40
          Gość portalu: wowo napisał(a):

> Tak, śmigają ... 60km/h, bo na tyle pozwalają tory.

Pomiędzy Gliwicami a Zabrzem (a chyba nawet Rudą Śląską) nawet EN57 osiągają moim skromnym zdaniem 100 km/h.
      • Gość: winIO Nic nie dowalili IP: *.flatbagpipe.com 07.06.11, 22:58
        Predkosc maksymalna ELFa do wedle producenta 190 km/h. W wersji 6 czlonowej. Slaski ELF faktyczne moze max 160 km/h.
    • Gość: blad Albatros, Pendolino, Velaro i inni IP: *.ip102.fastwebnet.it 07.06.11, 19:56
      to jest NUOVO pendolino, a nie NOUOVO...
      • kampai Re: Albatros, Pendolino, Velaro i inni 07.06.11, 21:40
        PKP jeszcze niczego nie kupiło, bo nie ma pieniędzy. Dopiero rząd musi zastawić kredyt w EBI z naszych podatniczych pieniędzy, czyli dać gwarancje ministra finansów i PKP weźmie z EBI kredyt. Ale to nie wystarcza, bo jeszcze musi dołożyć UE, ale nie wiem czy kolej przygotowała wniosek o dofinansowanie i czy został przyjęty przez Komisję Europejską, czy może przechodzi upierdliwą biurokratyczną weryfikację w kraju... Od podpisania umowy z Alstom, do zakupu jeszcze droga daleka...
    • Gość: josem merde IP: *.superkabel.de 07.06.11, 19:58
      znowu gó...ana francuska technika. gratuluję! 100 razy lepiej było wybrać ten polski pociąg.
      • Gość: pacino Re: merde IP: *.2-0.pl 07.06.11, 20:21
        Pendolino są włoskie, dopiero od 2002 interes przejęły żabojady.
      • felicjan15 Re: merde 07.06.11, 21:35
        jesem, jeździłeś TGV? Wolisz kible na CMK?
        • Gość: z Kible po CMK nie jeżdżą i nigdy nie jeżdziły, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.11, 21:58
          za szybko dla nich. CMK była dostosowana do jazdy 200 km/godz i gdyby jej nie zaniedbano, to byłoby tak do tej pory. A szkoda...
          • joseph.007 Re: Kible po CMK nie jeżdżą i nigdy nie jeżdziły, 07.06.11, 22:32
            Gość portalu: z napisał(a):

> za szybko dla nich.

Owszem, jeżdżą - od ok. 2 lat jako niektóre pociągi Interregio.

> CMK była dostosowana do jazdy 200 km/godz i gdyby jej nie
            > zaniedbano, to byłoby tak do tej pory. A szkoda...

Właśnie trwa remont CMK, dzięki któremu w przyszłym roku prędkość dopuszczalna zostanie podniesiona do 200 km/h, zaś niedługo później na głównym odcinku do 250 km/h.
    • Gość: x Albatros, Pendolino, Velaro i inni IP: 89.174.254.* 07.06.11, 20:00
      Te Pendolino wydaja sie zlomiaste w porownaniu z Velaro - ICE 3 jedzilem czesto po NIemczech i badrzo mi sie podobaja, szkoda ze Polacy zawsze wybiora cos gorszego chyba ze ktos mnie wyprowadzi z bledu? A pewnie prz naszych torach wystarczylyby na razie Husarze tak by ciagnely wagony z predkoscia 200 km .
      • Gość: domek A tory? IP: *.subscribers.sferia.net 07.06.11, 20:21
        Czy posiadamy tory przystosowane do tej klasy pociągów?
        • Gość: gari Re: A tory? IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 21:08
          Tam gdzie mają jeździć Pendolino da się pojechać 250km/h
    • Gość: Stoker Albatros, Pendolino, Velaro i inni IP: *.net.stream.pl 07.06.11, 20:03
      Kolejny pomnik głupoty!To tak samo jak zakup bolida F1 na polskie drogi.To nic że otrzymamy jakąś kasę z Unii.Za tyle "kapuchy" można by kupić np.Siemensy czyli "Huzary"oraz odpowiednie o wyższym standardzie wagony oraz m.in.sterownicze i o ile bardziej rozszerzyła by się oferta IC.
      A tak jak zdefektuje jeden wagon to trzeba odstawić cały skład .W normalnym wypina się wagon i po sprawie a tu nie.Przy tej ilości 20sztuk i planowanej w takcie jazdy będą się sypać jak koty na wiosnę.To po pierwsze a po drugie czy musiał być to zagraniczny producent,przecież Pesa i Newag również funkcjonują w Unii.No chyba że tak miało być?
      Na 150-cio lecie kolei w Polsce akurat to Pendolino było na obchodach i w trakcie głównych uroczystości padło takie stwierdzenie"te pociągi będą w przyszłości jeździć w Polsce"!!!
      Prorok jaki czy cóś?!
      I słowo pociągiem się stało.C.B.A. POBUDKA!!!!!
    • Gość: Gówniarz z Pragi Albatros, Pendolino, Velaro i inni IP: *.ip.netia.com.pl 07.06.11, 20:05
      Złodziej Grabarczyk znów kradnie. Gratulacje dla premiera Tuska opiekuna złodziei. PO partią dla złodziei pieniędzy podatników.
    • Gość: zofey Flirt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 20:18
      Racje że nie są nam potrzebne pociągi jeżdżące szybciej niż 160 km/h. Ale ze względu na niezawodność powinny być kupowane szwajcarskie Flirty z fabryki w Siedlcach. Niestety po pierwszych 14 sztukach (te w Kolejach Mazowieckich się świetnie sprawdzają, zwłaszcza podczas mrozów i upałów) olano tego producenta.
      • Gość: gari Re: Flirt IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 21:10
        Racje że nie są nam potrzebne pociągi jeżdżące szybciej niż 160 km/h.

Oczywiście, że są. Skoro mamy tory gdzie da się pojechać 250km/h to po co kupować pociągi które pojadę 160?
        • Gość: zofey Re: Flirt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 21:38
          Jakie tory mamy? ;)
          • Gość: gari Re: Flirt IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 22:06
            CMK i Warszawa-Gdańsk. Tam Pendolino będzie jeździć 200km/h.
            • Gość: Cespx Re: Flirt IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 22:14
              Oglądaliście wywiad w TVN ?
              Pendolino mają jeździć po 160-180, ewentualnie kiedyś 200 jak się rozpędzą. Czyli biorąc pod uwagę przerwy spowodowane miastami i stacjami nigdy...
            • Gość: Barti bład IP: *.broker.com.pl 07.06.11, 22:25
              Tylko CMK. Na Gdańsk - Warszawa byłoby 200 gdyby bylo wychylne pudło a tak to będzie tylko 160 i to tylko na 60% długości trasy. (prawdą było to co twierdzilo PLK (a zaprzeczało PKP INTERCITY) że trasa ta celowo była modernizowana pod wychylne pudło)
    • Gość: wrazliwa ciesze sie, ze pociagi nie beda sie wychylac! IP: 178.73.28.* 07.06.11, 20:21
      Bardzo zle wspominam jazde niemieckimi pociagami ICE, ktore wychylaja sie na zakretach (Neigetechnik). Ma sie wrazenie, ze swiadomosc i cialo czlowieka rozczlonkkowuja sie i z rozna predkoscia odchylaja sie w bok, co kulminuje u mnie masakryczna choroba lokomocyjna, na ktora w normalnych warunkach nie cierpie. W Niemczech, z powodu powszechnosci tego zjawiska miano sie nawet wycofac z tej technologii...
      • Gość: Bombi To znaczy ze niemcy likwiduja samoloty IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.06.11, 21:42
        i Lufthansa wraca do Zeppelinow??
    • Gość: /dev/null Na xuj nam one jak nie ma na czym jezdzic? IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.11, 20:23
      PKP InterCity kupiło 20 szybkich pociągów Pendolino za 400 mln euro. Nowe pociągi nie będą jednak przechylać się na zakrętach, przez co podróż wydłuży się od kilku do kilkudziesięciu minut (ale i tak będzie to dużo szybciej niż obecnie). Z drugiej strony będą tańsze w serwisowaniu. Jakie inne pociągi stanęły do przetargu? Jakie składy mogły trafić na nasze tory? I w czym pociągi Pendolinio były lepsze od innych?

Na xuj nam one jak nie ma na czym jezdzic?
    • swinton Pendolino to pomyłka ale... 07.06.11, 20:24
      czemu polskie firmy wycofały się?
    • Gość: MN I kupilismy wloskie badziewie zamiast niemieckich IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.11, 20:25
      Ktore tak sie maja jak Fiat do BMW
      • Gość: kabakos Re: I kupilismy wloskie badziewie zamiast niemiec IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 21:37
        Ja tam wolę Ferrari (Fiat) od wieśniackiego BMW
        • Gość: xyz Re: I kupilismy wloskie badziewie zamiast niemiec IP: *.c193.msk.pl 07.06.11, 22:23
          haha żyj dalej w przeświadczeniu, że jak jeździsz FIATem to masz model Ferrari

Tak samo można by powiedzieć o Lamborghini czy Bentleyu, które należą do VW, a jednak to ,,trochę" inna półka.
          • Gość: GS Re: I kupilismy wloskie badziewie zamiast niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 11:56
            i o Rolls Roycie ktory jest BMW w angielskim designie
      • Gość: Kamil Taaaa.... IP: *.internetia.net.pl 07.06.11, 22:28
        Mam Fiata i niemieckiego VW w takim samym roczniku.
        Do fiata tylko leję i jadę (+filtry i olej) a VW w tym roku już 5k zł na remonty.
        Prawdziwa niemiecka jakość.
    • Gość: slonzok Albatros, Pendolino, Velaro i inni IP: *.adsl.alicedsl.de 07.06.11, 20:25
      Co tam, ze w calym kraju zamyka sie jedno polaczenie za drugim. Co tam, ze cala infarastruktura jest w fatalnym stanie. Co tam ze PKP to jeden wielki komunistyczny bajzel...najwazniejsze ze bedzie mozna do Warszawki dojechac Pendolino! Co za kraj....
    • biala24 Albatros, Pendolino, Velaro i inni 07.06.11, 20:39
      NUOVO PENDOLINO!
    • bmc3i Ponownie oszczędnościowa chałtura 07.06.11, 20:40
      I jak tu Polak ma się czuć dumny ze swojego państwa, kiedy zewsząd - gdzie się nie obejrzy - wystaje oszczędnościowe dziadowanie i zapchaj-dziura. Niedoróbki, bylejakość, zaczęte a nieskończone, i gdzie tylko mozna najtansze, a jakość i komfort nie ważne.

Normalny człowiek, nigdy nie będzie czuł się dobrze w tym kraju, gdzie zewsząd tylko taniocha i oszczędnościowy pomyślunek. Wystarczy pozyc nieco poza granicami Polski, aby stwierdzic róznicę. W Europie zachodniej najważniejsza jest jakośc, w Polsce taniość. W efekcie wychodzi i gorszej jakości i drożej, bo skąpy dwa razy traci. Ostatni przykład z "chińską" autostradą, wczesniejsze przykłady zakupów w Izraelu najtyanszych z możliwych wojskowych BSL-i z ktorych przez niską jakość niewiele pożytku, teraz najtansza z mozliwych opcji szybkiej koleji.... I kraj, a zwlaszcza obywatele znowu beda zrobieni w bambuko.

Warszawa-Kraków, po calej tej "inwestycji", 2:15, podczas gdy dzis bez żadnej inwestycji 2:30. Szybka kolej po polsku....
      • bezzebnypirat Duma zalezy glownie od Ciebie. 07.06.11, 20:53
        Oszczednosciowe dziadowanie wynika ze specyfiki naszego kraju: NIE MAMY PIENIEDZY. Ludzie malo zarabiaja, malo wydaja, wiec wplywy z podatkow sa dosc niskie. Z niskich wplywow podatkowych trzeba oplacic sluzbe zdrowia, emerytury, kosciol, inwestycje i cala mase innych spraw. Wiec sluzba zdrowia jest zartem, oswiata nie ma pieniedzy, emeryci ciesza sie, bo moga Plebanie zagryzc ogorkiem z biedronki, a pamietaja jeszcze, jak stali w kolejce po ruskie radio i papier toaletowy, wiec teraz jest dobrze. Do tego poniewaz nikt nie ma pieniedzy, kazdy tylko patrzy, jak szybciej sie wybic i wszyscy oszukuja sie za drobne. Polska rzeczywistosc. Wnioski? Czekamy, az dojdziemy przynajmniej do poziomu Hiszpanii... rozwoj to dlugotrwaly proces. Proces bez mety...

Ale co do meritum: chcesz byc dumny z Polski? To badz, masz ku temu wszelkie powody. Piekne krajobrazy, miejsca na narty, jachty, kapiele letnie, zimowe eskapady, jesienne spacery... do tego historia, z ktorej wiele daje powod do dumy, do tego z krajow postkomunistycznych radzimy sobie bardzo dobrze. Czego bys chcial? Drugiej Szwajcarii w rok po upadku komuny?

'Chinska autostrada' Cie martwi? A co, powinni odrzucic oferte tego konsorcjum, bo to Chinczycy? Wbite w to, w kazdym kraju by na to poszli - przeciez co mnie to obchodzi, kto to buduje i czy doklada do interesu, czy nie. Ma byc ZGODNIE ZE SPECYFIKACJA. I tyle. Te pociagi... czy jestesmy jedynym krajem, ktory kupil Pendolino? Nie wydaje mi sie. Nie wydaje mi sie, zeby bylo nas tez stac na TGV, zobacz sobie ceny biletow tego pociagu. Zobacz na co patrzy przecietny klient kolei - na CENE BILETU. Warszawa-Krakow skroci sie o 15 minut (moze, bo nie wiem jak jest naprawde), ale Gdansk-Warszawa o 2 godziny.
        • bmc3i Re: Duma zalezy glownie od Ciebie. 07.06.11, 22:04
          bezzebnypirat napisał:

> Oszczednosciowe dziadowanie wynika ze specyfiki naszego kraju: NIE MAMY PIENIED
          > ZY. Ludzie malo zarabiaja, malo wydaja, wiec wplywy z podatkow sa dosc niskie.
          > Z niskich wplywow podatkowych trzeba oplacic sluzbe zdrowia, emerytury, kosciol
          > , inwestycje i cala mase innych spraw. Wiec sluzba zdrowia jest zartem, oswiata
          > nie ma pieniedzy, emeryci ciesza sie, bo moga Plebanie zagryzc ogorkiem z bied
          > ronki, a pamietaja jeszcze, jak stali w kolejce po ruskie radio i papier toalet
          > owy, wiec teraz jest dobrze. Do tego poniewaz nikt nie ma pieniedzy, kazdy tylk
          > o patrzy, jak szybciej sie wybic i wszyscy oszukuja sie za drobne. Polska rzecz
          > ywistosc. Wnioski? Czekamy, az dojdziemy przynajmniej do poziomu Hiszpanii... r
          > ozwoj to dlugotrwaly proces. Proces bez mety...

W Polsce na nic nie ma pieniedzy, tylko gdy trzeba coś kupić dużego i nowoczesnego, to nigdy nie w Polsce - nawet nie dajemy szans naszym przedsiebiorstwom. Gdy nasz minister psychiatra obrony narzucił stoczni marynarki wojennej w Gdyni specyfikację istotnych warunków zamówienia na zintegrowany system zarzadzania walką pierwszej polskiej korwety, z góry wykluczył w nich de facto próbę startu w przetargu przedsiebiorstw polskich, nie dając im cienia szansy na opracopwanie i konkurowanie produktem. To tylko jeden przyklad, o tym jak traktowane sa w Polsce polskie przedsiebiortwa, ktore maja tworzyc przeciez bogactwo kraju - bo nie emeryci, o ktorych piszesz....

>
          > Ale co do meritum: chcesz byc dumny z Polski? To badz, masz ku temu wszelkie po
          > wody. Piekne krajobrazy, miejsca na narty, jachty, kapiele letnie, zimowe eskap
          > ady, jesienne spacery... do tego historia, z ktorej wiele daje powod do dumy, d
          > o tego z krajow postkomunistycznych radzimy sobie bardzo dobrze. Czego bys chci
          > al? Drugiej Szwajcarii w rok po upadku komuny?
          >

Ja nie mieszkam w Polsce, żyje we Francji i chce czuć sie dumny z kraju z ktorego pochodzę, ale z państwa, a nie z Krupówek, jezior i strojów łowickich. Kazde panstwo ma jakies jeziora, jakies lokalne Krupówki i jakies stroje ludowe, ktorymi - pożal sie Boże - "promowała" nas Maryla Rodowicz na inaugurację Mundialu'74. Chce tu we Francji czuć się dumny z nowoczesnej Polski w której ludziom zyje się wygodnie i bezpiecznie, a nie z wozów drabiniastych

> 'Chinska autostrada' Cie martwi? A co, powinni odrzucic oferte tego konsorcjum,
          > bo to Chinczycy? Wbite w to, w kazdym kraju by na to poszli - przeciez co mnie
          > to obchodzi, kto to buduje i czy doklada do interesu, czy nie. Ma byc ZGODNIE
          > ZE SPECYFIKACJA. I tyle.

Nie, powinni odrzucic tę ofertę jako od samego poczatku niewiarygodną, bo zdrowy rozsadek podpowiada ze nie mozna wybudowac autostrady za 50% kosztów budowy - ale nasze misnistaerstwo postanowiło "zaoszczędzić" - no to teraz ma "oszczednośc"....

Te pociagi... czy jestesmy jedynym krajem, ktory kupil
          > Pendolino? Nie wydaje mi sie. Nie wydaje mi sie, zeby bylo nas tez stac na TGV
          > , zobacz sobie ceny biletow tego pociagu. Zobacz na co patrzy przecietny klient
          > kolei - na CENE BILETU. Warszawa-Krakow skroci sie o 15 minut (moze, bo nie wi
          > em jak jest naprawde), ale Gdansk-Warszawa o 2 godziny.

Tak sie skalda ze czasem jezdze TGV miedzy Strasbourgiem, a Paryżem - 500 km pokonuje w ok. 2 godziny, za przewaznie ok. 30-40 Euro, bo standardowa cena to ok. 100 Euro, ale bez problemu mozna znależć za kazdym razem promocję.
        • Gość: Ejo Re: Duma zalezy glownie od Ciebie. IP: *.perr.cable.virginmedia.com 07.06.11, 22:57
          znasz takie powiedzenie - biednego nie stac na tanie rzeczy?
      • Gość: z Aj waj, znowu te twoje jęki i konania... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.11, 22:02
        Zapomniałeś jeszcze napisać o tym super-okręcie budowanym przez SMW, co to go rzekomo Klich "upupił", pisi trollu.
        • bmc3i Re: Aj waj, znowu te twoje jęki i konania... 07.06.11, 22:06
          Gość portalu: z napisał(a):

> Zapomniałeś jeszcze napisać o tym super-okręcie budowanym przez SMW, co to go r
          > zekomo Klich "upupił", pisi trollu.

Rzekomo, Panie "z".
      • joseph.007 Re: Ponownie oszczędnościowa chałtura 07.06.11, 22:37
        bmc3i napisał:

> Warszawa-Kraków, po calej tej "inwestycji", 2:15, podczas gdy dzis bez żadnej i
        > nwestycji 2:30. Szybka kolej po polsku....

Najszybszy czas przejazdu na tej trasie - ładnych parę lat temu - to 2h35'. Obecnie, właśnie na skutek remontu CMK, jest to minimum ok. 3 godzin. Na trasie z Wawy do Katowic różnica in plus będzie jeszcze większa, bo też i większą część trasy stanowi CMK.
        • bmc3i Re: Ponownie oszczędnościowa chałtura 07.06.11, 23:28
          joseph.007 napisał:

> bmc3i napisał:
          >
          > > Warszawa-Kraków, po calej tej "inwestycji", 2:15, podczas gdy dzis bez ża
          > dnej i
          > > nwestycji 2:30. Szybka kolej po polsku....
          >
          > Najszybszy czas przejazdu na tej trasie - ładnych parę lat temu - to 2h35'. Obe
          > cnie, właśnie na skutek remontu CMK, jest to minimum ok. 3 godzin. Na trasie z
          > Wawy do Katowic różnica in plus będzie jeszcze większa, bo też i większą część
          > trasy stanowi CMK.

3 godziny tylko z powodu remontu? Ja jechałem tą trasą zaledwie kilka razy, a za pierwszym razem byłem bardzo zaskoczony i zadowolony z tych 2:30 bez żadnego przystanku po drodze. Tyle że do tego nie trzeba było zadnego "polskiego TGV". Teraz duzo hałasu, sporo jazgotu, jeszcze wiecej pieniedzy, a zysk przy takim ustawieniu sprawy.... całe 15 minut....
          • joseph.007 Re: Ponownie oszczędnościowa chałtura 08.06.11, 13:12
            bmc3i napisał:

> 3 godziny tylko z powodu remontu? Ja jechałem tą trasą zaledwie kilka razy,

A ponieważ ja nią jeżdżę od dwudziestu kilu lat co najmniej raz w miesiącu, więc możesz mi wierzyć, że rozkładowy czas przejazdu nigdy nie wynosił 2h30'. Przez kilka lat na przełomie wieków wynosił minimalnie 2h35' (tylko dla Intercity z lokomotywami EP09), ale to na razie - tj. jeszcze przez kilkanaście miesięcy, do zakończenia obecnego remontu - tylko przeszłość.
            • bmc3i Re: Ponownie oszczędnościowa chałtura 08.06.11, 21:36
              joseph.007 napisał:

> bmc3i napisał:
              >
              > > 3 godziny tylko z powodu remontu? Ja jechałem tą trasą zaledwie kilka raz
              > y,
              >
              > A ponieważ ja nią jeżdżę od dwudziestu kilu lat co najmniej raz w miesiącu, wię
              > c możesz mi wierzyć, że rozkładowy czas przejazdu nigdy nie wynosił 2h30'. Prze
              > z kilka lat na przełomie wieków wynosił minimalnie 2h35' (tylko dla Intercity z
              > lokomotywami EP09), ale to na razie - tj. jeszcze przez kilkanaście miesięcy,
              > do zakończenia obecnego remontu - tylko przeszłość.

No ja jakoś tak na przełomie wieków tą trasą jezdziłem, i wlasnie 2,5 h to zajmowało. Teraz - jak piszesz - jest 3 godz. z powodu remontu. W czym wiec problem? Kazdy remont jak wiadomo kiedys sie skonczy, a czas przejazdu podczas remontu nie jest stanem normalnym lecz obciazonym szczególnymi okolicznosciami.
    • Gość: gurnik A jakie były łapówki ??? IP: 77.222.234.* 07.06.11, 20:41
      to pytanie najciekawsze ale psssssst... tajemnica handlowa
    • Gość: Mario - UK A z Łodzi do Warszawy ciągle półtorej godziny. IP: *.4-1.cable.virginmedia.com 07.06.11, 20:44
      Trzydzieści lat temu jeździłem na wagary z Łodzi do Warszawy w godzinę i 33 minuty. Zapamietałem, bo na bilecie była wydrukowana odległość 133km.
      Dziś jeździ się dwie godziny.
      • felicjan15 Re: A z Łodzi do Warszawy ciągle półtorej godziny 07.06.11, 21:39
        Jedzie się dłużej bo jest remont między Skierniewicami a Warszawą. Nie wiesz czy rżniesz głupa?
    • Gość: uki wybór Pendolino można porównać do kupna CityRunner IP: *.toya.net.pl 07.06.11, 20:44
      w Łodzi,totalnie nietrafione i i tak sprzedane a następnie wynajęte bo ich utrzymanie było zbyt kosztowne,hehe gratuluję:/
    • Gość: Maszynista emeryt Albatros, Pendolino, Velaro i inni IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.11, 21:07
      Wspolczuje wszystki przyszlym pasazerom tych " pociagow ", zwlaszcza w zimie.
      Wlosi buduja swoj tabor uwzgledniajac swoje warunki klimatyczne, czyli w praktyce
      brak sniegu i mrozu przez caly okragly rok.
      Gwarantuje, ze w Polsce jak sypnie sniegiem i troche powieje, to wszystkie stana
      w polu w jeden dzien.
      • slbm Re: Albatros, Pendolino, Velaro i inni 07.06.11, 21:21
        > Wlosi buduja swoj tabor uwzgledniajac swoje warunki klimatyczne, czyli w prakty
        > ce

Swój tak. A co my zamówimy, to jest już kwestia specyfikacji przetargowej. Nie powiesz mi, że Pendolino nie można przystosować do naszych warunków, skoro bez problemów jeżdżą z Helsinek do Petersburga - tam raczej klimat nie jest śródziemnomorski.
        • Gość: Maszynista emeryt Re: Albatros, Pendolino, Velaro i inni IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.11, 21:29
          Owszem mozna, ale nie za ta cene. Obawiam sie, ze bedzie tak jak z Chinczykami
          i ich budowa autostrady A-2. Nie mozna szklem d***y podcierac.
          • radocha1 Re: Albatros, Pendolino, Velaro i inni 07.06.11, 22:35
            No patrzcie, a ja we Włoszech po śniegu niecały miesiąc temu chodziłem.
            Pewnie sztuczny był!!!

I pociągiem dojechałem - i ciepło w nim było.
            A ten śnieg - choć sztuczny zapewne - zimny był jak cholera.
            Zmyślne te Italiańce, żeby taki zimny sztuczny śnieg na maj produkować.
      • felicjan15 Re: Albatros, Pendolino, Velaro i inni 07.06.11, 21:40
        To dlaczego nieuku jeździ się na narty do Włoch?
        • Gość: Maszynista emeryt. Re: Albatros, Pendolino, Velaro i inni IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.11, 22:27
          No to zycze ci przyjemnej podrozy pociagiem " Pendolino " w zimie na narty do Wloch.
    • Gość: dsadsa Albatros, Pendolino, Velaro i inni IP: 213.77.117.* 07.06.11, 21:07
      "super szybkich" - superszybkich sie pisze, analfabeci z gazetki...
    • Gość: tt Albatros, Pendolino, Velaro i inni IP: *.uddi.cable.virginmedia.com 07.06.11, 21:19
      ostatnie , nerwowe akcje zlodzieji -cwaniaczkow z platformy. zostalo zaledwie pare miesiecy. trzeba sie spieszyc . kazdy podpisany papier tego typu to realizacja istoty wladzy czyli pieniadze. zlodziej -nieudacznik grabarczyk ma wciaz duze pole dzialania , bo taka natura inwestycji infrastrukturalnych. za plecami stoi i czuwa polityczny mentor zlodzieji z po , tusk
    • Gość: modciu Albatros, Pendolino, Velaro i inni IP: *.77.classcom.pl 07.06.11, 21:20
      To jest niezwykłe! ;O www.bit.ly/imLxoc
    • Gość: luzak Re: Albatros, Pendolino, Velaro i inni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.11, 21:25
      no to brawo. w końcu polskie pociągi osiągną czasy przejazdu sprzed II wojny światowej. hip, hip, hurra!!!
    • cillian1 Albatros, Pendolino, Velaro i inni 07.06.11, 21:27
      ściema na potęgę!
      Najpierw tory wymień należy - ale czy ciemny lud to wie?
    • felicjan15 Dlaczego jakubas mija sie z prawdą? 07.06.11, 21:32
      Zbigniew Jakubas krytykował wybór Pendolino. - Wiemy, do jakich prędkości są przystosowane tory. Przez najbliższych 10 lat żaden pociąg nie pojedzie nimi z z prędkością powyżej stu kilkudziesięciu km\h, a co dopiero 200, czy 250 - mówi Jakubas.
      Na CMK za dwa lata będzie 200 km/godz. Remontowane tory przystosowane sa do 160 km/godz.
      www.rynek-kolejowy.pl/24572/Massel_Pendolino_to_pierwszy_sygnal_ze_mamy_KDP.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka