Gość: km IP: 162.27.161.* 08.08.11, 07:53 "polskie" firmy. Śmiechu warte. Chcesz być patriotą i kupić bo polskie, a tu chińczyk :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamikadze82 Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 09:28 chamskie jednorazówki, kłamliwe reklamy. firma polska, ale ze importer/robi na chinskich czesiach to juz nikt glosno nie mowi...karny k**s za brak informacji Odpowiedz Link Zgłoś
aqwertz Re: Nic nie przebije Boscha 08.08.11, 15:25 Najgorszy syf to chińskie produkty Boscha. AGD Boscha psuje się teraz tak szybko, że serwisy nie nadążają z odbiorem i naprawą sprzętu. Po zgłoszeniu awarii na serwis można czekać tygodniami. Czas oczekiwania na naprawę to olejne tygodnie... Wiem bo przechodziłem przez ten koszmar po kupieniu wadliwej lodówki tej firmy. Podstawą decyzji o zakupie sprzętu powinna być jakość obsługi serwisowej i wsparcie techniczne a nie marka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: użutkownik Re: Nic nie przebije Boscha IP: *.czajen.pl 07.11.13, 13:23 Bosch z chin ? PRZESADZASZ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanbogo Re: Nic nie przebije Boscha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.14, 12:08 Modele lodówek Bosch, rozpoczynające się od KAD produkowane są w Chinach, natomiast KAN w Korei. Modele lodówek Simens, Modele KA62DP91 oraz KA62DS51 produkowane są w Chinach, natomiast KA60NA45 oraz KA58NA75 w Korei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Mam 17 letnią Ardo IP: 194.196.236.* 08.08.11, 09:33 Mam 17 letnią Ardo i na razie nowej nie potrzebuje Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Mam 17 letnią Ardo 08.08.11, 09:43 u moich rodzicow podobnie.... Ardo z przed kilknastu lat, a chodzi nawet lepiej niz wiele nowych pralek... co prawda obrotow mniej... ale przynajmniej pralka nie jest chinskim jednorazowym gownem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm Re: Mam 17 letnią Ardo IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.11, 11:48 mam 18 letnią pralkę Ardo made in Italy - raz wymieniłem w niej tylko pompę wody, poza tym ma oryginalną grzałkę (nie używam Calgonu), łożyska, silnik i całą resztę... ale obawiam się, że obecne Ardo to już made in China... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chamica Re: Mam 17 letnią Ardo IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.08.11, 14:14 Zmywarka Amica, którą niestety kupiłem, okazała się być tak chińska że nawet obrazki w instrukcji obsługi były narysowane w "chińskim" stylu (typowe buźki z chińskich instrukcji). Najgorsza zmywarka, jaką miałem. Biorąc pod uwagę wygląd naczyń po skończeniu pracy, bardziej pasowałaby nazwa "rozsmarowywarka" niż "zmywarka". Odpowiedz Link Zgłoś
fleicher Tylko nie Ardo 09.08.11, 11:00 Miałem pralkę Ardo i już po roku padły w niej łożyska, ale co tam gwarancja, nie minęły 2 lata od tej gwarancyjnej wymiany łożysk i szlak trafił elektronikę, serwisowiec stwierdził ze silnik też jest do d..y wiec pralka, która nie miała jeszcze 3 lat poszła na złom, poprzedniczka stara PS -ka z predom polar prała prawie 20 lat i aż zbiornik jej przerdzewiał, gdyby go zalepić to by dalej prała, zachciało mi się nowinki, psia krew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari To się nazywa globalizacja IP: 83.238.72.* 08.08.11, 09:40 > "polskie" firmy. Śmiechu warte. Chcesz być patriotą i kupić bo polskie, a tu ch > ińczyk :( To się nazywa globalizacja i tak wygląda prawicowa liberalna gospodarka. Bo np jakiej "narodowości są Nike, czy Adidas? Ta pierwsza nie ma żadnej fabryki na własność, ta druga ma jedną maleńką prototypownię w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: To się nazywa globalizacja IP: 162.27.161.* 08.08.11, 10:03 dlatego kupuje buty Wojasa, odkurzacz Zelmera (robiony w Polsce), majonez kielecki, itd. Wiadomo, że wszystkiego się nie da, ale staram się kupować produkty polskich producentów, którzy wytwarzają dobra w naszym kraju. Chyba lepiej jak kapitał zostaje na miejscu? Globalizacja sukcs! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asf Re: To się nazywa globalizacja IP: *.171.73.226.static.crowley.pl 08.08.11, 11:05 Witam w klubie - ja też kupuje buty Wojasa, lodówkę kupiłem Mastercooka zrobioną we Wrocławiu.... Odpowiedz Link Zgłoś
llubellak Re: To się nazywa globalizacja 08.08.11, 11:08 i ja staram się kupować to co w Polsce. stara lodówka Amica jeszcze z Polski, odkurzacz Zelmer, ciuchy polskich firm i to tych które szyją u nas a nie w Chinach- Wólczanka, Americanos, Big Star, Wojas. nawet kupując jeasny zachodnich marek, patrze gdzie zostały uszyte bo większość jest robionych w Polsce. do tego kosmetyki polskie, polskie opony Dębica, pamięć do komputera GoodRam. naprawdę, można poszukać i mieć polskie produkty polskich firm, trzeba tylko chcieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zel Z zelmerem różnie bywa IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.08.11, 14:19 Akurat z odkurzaczem Zelmera możesz się zdziwić, bo część z nich (głównie te tańsze) też są z Chin. Do niedawna pochodzenie odkurzaczy Zelmera można było rozpoznać po długości gwarancji (Chiny 3 lata, UE 4 lata), ale teraz chyba się to pozmieniało. Z własnego doświadczenia odradzałbym chińszczyznę np. Elf, ale już takiego np. Syriusa gorąco polecam (zwłaszcza wersję z pilotem w rączce - bardzo wygodne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: To się nazywa globalizacja IP: *.icpnet.pl 08.08.11, 12:38 "lodówkę Mastercooka zrobioną we Wrocławiu" ? Raczej przywiezioną do Wrocławia. (POD) Wrocławskiego POLARA przejął Whirpool, ale lodówki ( na rynek polski) i tak robi w Rumunii. Polska produkcja to : Kuchenki z Wronek (Amica), z Wrocławia (Mastercook),. Lodówki i pralki też z Wronek (Samsung), pralki z Łodzi, BSH (Bosch, Siemens), Pralki lodówki kuchenki (Indesit, Ariston, Ardo) z Łodzi. Odkurzacze, miksery, roboty kuchenne , żelaska proste z Rzeszowa, (ZELMER). Sprzęt Elektroluksa (lodówkialki), produkowany jest w Polsce pod Wrocławiem. To jest produkowane AGD w Polsce. Reszta to import. Zresztą dzisiaj to każda polska fabryka, jak zapłacisz to wykona Ci, jak dobrze zapłacisz to nawet twój wzór, każdy sprzęt AGD czy RTV. Im wszystko jedno co montują, co wytwarzają, byle się opłacało. Podobnie już jest z samochadami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lg Re: To się nazywa globalizacja IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.08.11, 14:22 Jeszcze chyba LG robi lodówki w Kobierzycach pod Wrocławiem. Sporo się w Polsce robi też telewizorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: To się nazywa globalizacja IP: *.static.korbank.pl 08.08.11, 15:14 Sz. P. Co do powyzszych wypocin to nie pisalbym nic nie znajac sie a tak wychodzi prostota zamiast znawcy :/. Elektrolux: zmywarki Swidnica/Zarow, sprzet grzejny Olawa,(byc moze cos jeszcze) Mastercook: kuchnie wolnostojace i do zabudowy, pralki ladowane od gory, zmywarki - Wroclaw (byc moze cos jeszcze) Whirlpool: lodowki, zmywarki, kuchnie do zabudowy Wroclaw (byc moze cos jeszcze). Poznadto kazdy z nich robi cos dla innych i kupuje od innych (tak jest taniej). Ktory model/typ i jakiego sprzetu powstaje w Polsce a ktory jest sprowadzanay prosze juz poszukac samemu (nie sugerowalbym sie cena bo zarowno w kraju sa produkowane sprzety drozsze jak i te najtansze (nie wszystko sie oplaca u chinczyka)). Kazdy z powyzszych ma tez fabryki (nie montownie) rozlokowane po calym swiecie i zrobione w Chinach nie znaczy n/n tylko ze zrobione w fabryce producenta w Chinach. Odpowiedz Link Zgłoś
llubellak Re: To się nazywa globalizacja 08.08.11, 11:05 tyle, że zachodnim firmom jakoś opłaciło się stworzyć w Polsce centrum produkcji AGD a nasze rodzime firmy uciekają do Azji.coś tu jest nie tak, moja lodówka Amica z napisem Made in Poland jest ostatnim produktem kupionym tej firmy. przechodzę na konkurencje Odpowiedz Link Zgłoś
1-jas Polska lodówka - tylko POLAR 08.08.11, 09:42 Chcesz mieć lodówkę wyprodukowana w Polsce i w ogromnej mierze opartą na rodzimej myśli technicznej to kup lodówkę marki POLAR produkowana we Wrocławiu w zakładach, które przejęła ostatnio korporacja Whirlpool. Odpowiedz Link Zgłoś
andi.11111 Re: Polska lodówka - tylko POLAR 08.08.11, 09:53 Tylko POLAR.Mam lodówkę z Wrocławia,jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: Polska lodówka - tylko POLAR IP: *.epsa.pl 08.08.11, 13:40 Niestety CZN300 po 11 latach kaput. Uciekł czynnik, korozja układu na styku alu-cu, oczywi scie wewnątrz tylnej ścianki. Nienaprawialne. Nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
era77 Re: Polska lodówka - tylko POLAR 08.08.11, 16:25 Tylko nie lodówkę Polar. Na paru forach opisywałem już przeboje z 2 egzemplarzami tego wynalazku. Szajs gorszy od chińskiego: www.elektroda.pl/rtvforum/topic1686645.html#8159854 Odpowiedz Link Zgłoś
ojciecrydzyk1 Re: Polska lodówka - tylko POLAR 09.08.11, 10:50 Ja mam już kolejna lodówkę marki Polar i powiem jedno nie umywa się do niej żadem Bosch czy Ardo a niby polskie Amiki nie dorastają im do podkładek pod stopki. Inne wyroby takie jak pralki czy zamrażarki też są wysokiej klasy. Podobno pod marka whirlpool produkują tez niezłe zmywarki, ale jeszcze nie sprawdzałem, kupię jak padnie ta, co mam obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Polska lodówka - tylko POLAR IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.14, 12:41 posiadam takową i mogę o niej mówić w samych superlatywach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Polska lodówka - tylko POLAR IP: *.static.korbank.pl 08.08.11, 11:01 nie tylko lodowki ale rowniez zmywarki, piekarniki do zabudowy, plyty :-). Nie tylko z logiem Polar ale rowniez Whirlpool i inne sa projektowane i robione we Wroclawiu (polskie produkty, polskie rozwiazania, polscy pracownicy, hamerykanski koncern). Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: Polska lodówka - tylko POLAR 08.08.11, 14:16 I zagraniczni dostawcy... ludzie, Wasze dywagacje o "polskich" albo "niepolskich" produktach są o kant nosa rozbić. Co z tego, że z Chin? Chińczyk tak samo potrafi zrobić dobrą jakość, jeśli tylko mu się zapłaci za to odpowiednią cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Polska lodówka - tylko POLAR 09.08.11, 10:52 Tyle że wtedy nikt tego nie kupi bo koszty transportu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2wb "DGP": Polska lodówka prosto z Chin IP: *.kielce.net.pl 08.08.11, 10:03 To jest poczatek konca Amiki. Juz nie jedna firma z Polski tak skonczyla. Przenosza produkcje do skonsnych a pozniej okazuje sie ze juz jakosc nie taka, czesci sprowadza sie dlugo a konkurencja nie spi i produkuje w POLSCE miliony sprzetu AGD i im sie oplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
galaktycznypulpet "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 10:22 Skoro Amica jest made in China (może się jakość poprawi?) to lepiej kupić Samsunga made in Poland. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slayer "DGP": Polska lodówka prosto z Chin IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.11, 10:24 Ja kupiłem Samsunga bo jest robiony w Polsce ( blachy ,palastiki) - chodzi świetnie, najcichsza lodówka jakąmiałem Odpowiedz Link Zgłoś
mroczny.tramwajarz Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 14:32 heh, a na moim AGD samsunga (lodówka, pralka, piekarnik, odkurzacz) co do sztuki stoi wybite "made in Korea". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z RZESZOWA ZELMER IP: *.189.223.121.skyware.pl 08.08.11, 10:42 Zamieniłem za dopłatą 400 pln expres do kawy Zelmer NERRO ( wielkie chińskie guano ) na SAECO. NIEZAWODNIE to on działał w serwisie bo był częściej niż u mnie w domu. ZELMER owszem ale tylko z 4 letnia gawancją. Odpowiedz Link Zgłoś
llubellak właśnie straciłem szacunek do Amici i Zelmera 08.08.11, 11:03 przez lata kupowałem tylko i wyłącznie produkty Amici i Zelmera bo to była jakość, dobra cena i produkcja krajowa ale teraz jak Amica woli sobie sprowadzić g..... z Chin i sprzedać to pod swoją marką- właśnie stracili wiernego klienta. co do Zelmera, to co w Polsce jest robione (odkurzacze, roboty kuchenne, miksery itd ) jest bardzo dobrej jakości ale ich kuchenki z Chin, woła o pomstę do nieba. ktoś dobrze napisał, to już lepiej kupić koreańskiego Samsunga który jest robiony w Polsce niż nabijać kieszenie Amice Odpowiedz Link Zgłoś
sliski_wacek Re: właśnie straciłem szacunek do Amici i Zelmera 08.08.11, 14:40 Amiki a nie Amici Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polan "DGP": Polska lodówka prosto z Chin IP: *.kielce.net.pl 08.08.11, 11:07 DZIEN Z ŻYCIA POLAKA: Wstaje rano, włącza japońskie radio, zakłada amerykańskie spodnie, wietnamski podkoszulek , po czym z chinskiej lodówki wyciąga niemieckie piwo. Siada przed koreańskim komputerem i w amerykańskim banku zleca internetowe zakupy w Anglii, po czym wsiada do czeskiego samochodu i jedzie do francuskiego hipermarketu na zakupy. Po uzupełnieniu żarcia o hiszpańskie owoce, belgijski ser i greckie wino, wraca do domu, gotuje na rosyjskim gazie. Na koniec siada na włoskiej kanapie i...... szuka pracy w polskiej gazecie - znowu nie ma! Zastanawia się: dlaczego, k...., w Polsce nie ma pracy? Prawdziwe, prawda Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 12:48 Gość portalu: polan napisał(a): > DZIEN Z ŻYCIA POLAKA: > Prawdziwe, prawda Wcale nie jest prawdziwe, bo spodnie może i są marki Wrangler czy Levi's, ale zostały uszyte w Turcji czy Maroko. Piwo jest pewnie robione u nas na licencji, więc co najwyżej receptura nie jest nasza, nie wiem gdzie widziałeś koreańskie komputery bo większość części jest z Tajwanu itp. państw, zakupów a Anglii nie zleca bo się nie opłaca większości rzeczy online kupować, bo pojedyncze rzeczy są za drogie(koszula), a sprzęt komputerowy można spotkać na allegro, samochód jest robiony w Czechach ale na niemieckiej licencji, a silniki w VW są np. z Polski, francuski market...chyba private equity ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Indesit IP: *.171.73.226.static.crowley.pl 08.08.11, 11:20 Indesit (lodówki, kuchenki gazowe i elektryczne, pralki) jest robiony w Polsce - w Łodzi i w Radomsku. Mastercook (lodówki) też jest robiony u nas - we Wrocławiu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr "DGP": Polska lodówka prosto z Chin IP: *.171.73.226.static.crowley.pl 08.08.11, 11:31 Zamiast tak pluć na Amice czy Zelmera zastanówcie się dlaczego te firmy tak robię. Odpowiedź - bo muszą. Jak tego nie zrobią to ich produkty będą najdroższe na rynku - przecież te wszystkie Philipsy, Boschy, Moulinexy i takie tam też są produkowane w Chinach. 99% z nas kupi czajnik Philipsa za 110 zł (Made in China) niż polski (Made in Poland) Zelmera za 260 zł. Ponadto nawet jak kupujemy ten wyprodukowany w Chinach czajnik czy żelazko Zelmera to większość z zapłaconych pieniędzy trafia do firmy Zelmer. Jak kupimy Philipsa to kasa pójdzie głównie do Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
llubellak Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 11:37 to dlaczego Polska to potęga w produkcji AGD w Europie? dlaczego Bosch, Indesit, Ardo, Ariston, Siemens, Samsung, Whirpool, Electrolux, LG dlaczego tym firmom mimo wszystko opłacało się otwierać u nas od podstaw fabryki i tu produkować? a co do małego sprzętu AGD, polskie firmy zlecają produkcję w Chinach a np czajnik Philips robiony jest o dziwo w Polsce tak jak np blender Brauna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin IP: *.171.73.226.static.crowley.pl 08.08.11, 12:19 Ogólnie u nas w kraju produkuje sie to co jest duże i dużo waży - pralki, lodówki, kuchenki (koszty transportu z Chin), reszta to już import w całości lub w komponentach. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 14:21 Mylisz pojęcia: produkować to nie znaczy wytwarzać. Te firmy, które wymieniłeś otwierają u nas zakłady, które niestety nie produkują "od podstaw". Surowiec, półprodukty i komponenty są najczęściej sprowadzane. Myślisz, że co jest rozładowywane z ciężarówek pod tymi fabrykami? Granulat na plastiki i miedź/stal do produkcji? Nie. Przykład: Lodówka LG. Robiona w Polsce, tak? Tak. Ale fabryka ma swojego głównego dostawcę komponentów na miejscu. Nazywa się Starion. Kupuje od niego plastiki (np dolne maskowanie), komponenty mechaniczne - nalewak do napojów, kruszarka do lodów itp, trochę wewnętrznych bebechów. Sami to tylko składają. A sam Starion ma może 5ciu dostawców lokalnych - reszta jedzie w kontenerach z Korei. Tak wygląda teraz schemat biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i wystarczy składanie wystarczy IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.08.11, 14:27 Nie ma co być takim purystą, bo dojdziemy do poziomu "a gdzie wydobyto rudę żelaza z której powstała tamta blaszka?". Samo "składanie" to i tak gros kosztów oraz miejsc pracy, więc spokojnie wystarczy jeśli chodzi o to czy lub ile nasz kraj zyskuje. Zasada Pareto się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
bnew Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 14:55 trochę się tu nie zgodzę, owszem elektronika lub jakies inne specjalistyczne komponenty są sprowadzane z zagranicy, ale zapewniam cię że wszystko co da się sprowadzić z Polski i będzie cenowo i jakościowo przynajmniej takie samo będzie zamontowane w sprzęcie AGD. Wiem bo pracowałem w takiej firmie, na początku producji większość (nawet blacha) przyjeżdżało z zagranicy, ale po 3 latach i wyszukiwaniu dostawców bliżej więszkość części była kupowana w polsce. Dział zakupów ma zawsze swoje cele i wolną rękę (no chyba że jest jakaś decyzja polityczna, ale jak prezes widzi ile zaoszczędzi to się nie zastanawia). Nie wspominam nawet o masie lokalnych poddostawców i firm obsługujących które działają na terenie takiej fabryki. Taki LG po pewnym czasie przestanie przywozić rzeczy z Korei jak się okaże że mozna lokalnie coś zamówić. p.s. z miedzią to chyba taki przykład jak ze Skłodowską-Curie w Seksmisji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gzesiolek Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin IP: *.pnet.com.pl 08.08.11, 16:01 Nie bierzesz pod uwage jednej rzeczy... ze takie LG jest wlascicielem firm ktore dostarczaja komponenty z Korei... i biznesowo bardziej oplaca im sie sprowadzac nawet po wyzszych kosztach komponenty z Korei niz kupowac od lokalnych dostawcow... Tak robili Hiszpanie z Fagor po przejeciu Wrozametu (Mastercook), odcieli lokalnych dostawcow np. elementow elektrotechnicznych , i sciagali drozsze od firm hiszpanskich... Polscy dostawcy nie mogli zrozumiec czego nie kupuja od nich np. grzalek nawet po cenach ponizej kosztow... jak sie okazalo cena hiszpanska nie byla nizsza ale wielokrotnie wyzsza... taka ze zysk polskiej firmy FagorMastercook wychodzil minimalnie na plus... ale za to spolki grupy Mondragon w kraju Baskow zaczely nagle przynosic rekordowe zyski ;) Wiadomo ze wszystko zalezy od wlascicieli i ich decyzji, ale nie mozesz generalizowac, ze wszystkie firmy w Polsce beda robic tak samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Widocznie nasz tania siła robocza przestaje być ta IP: 83.238.72.* 08.08.11, 14:38 dlaczego tym firmom mimo wszystko opłacało się otwierać u nas od podstaw fabryki i tu produkować? Widocznie nasz tania siła robocza przestaje być tania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjalista "DGP": Polska lodówka prosto z Chin IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.11, 11:38 Podnieśmy płacę minimalną do 3000, dołóżmy po 30% podwyżki górnikom, hutnikom, stoczniowcom, kolejarzom, rolnikom, urzędnikom. Dodrukujmy pieniędzy, obniżmy ceny paliwa, obniżmy vat do 15%, obniżmy podatki wszystkim co na etacie do 10%, dołóżmy prywaciarzom podatek 50%, podnieśmy cło na wszystko 3 razy, żeby ochronić miejsca pracy. Potem będziemy mogli kupować polskie pralki w polskich sklepach produkowane przez polskie fabryki. Mocne, solidne, bezawaryjne, bezkosztowe. 30 tysięcy za sztukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Niestety to początek końca Europy IP: 77.252.248.* 08.08.11, 11:52 Te początki niemrawe kryzysu to tylko drobiazg w porównaniu co będzie. Już większośc firm europejskich produkuje w Chinach. Niby to nic złego bo jak się produkuje żarówki i sprzedaje po 5 zł to sprowadzi się chińskie po 1 zł i sprzeda teżpo 5 zł a może i po 3 zł bo tak wymaga konkurencja. Tylko że do tego nie potrzeba fabryk i pracowników. Pracownicy zwolnieni z fabryki nie kupią tych żarówek bo nie maja za co. Prowadzi to do krachu tej gospodarki kapitalistycznej. Jest tylko jedno wyjście: Pracownicy powinni dostawać pensję za nic, za to że nie produkują tych żarówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Niestety to początek końca Europy IP: *.centertel.pl 08.08.11, 12:16 > Pracownicy powinni dostawać pensję za nic, za to że nie produkują tych żarówek. "Paragraf 22" - wujek jednego z bohaterów był bogatym rolnikiem - a dorobił się na NIE-uprawianiu czegoś. Był największym nie-producentem w całym stanie... I żył z dopłat bardzo dobrze. Podobnie, jak europejscy rolnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 12:28 Amice wygasł kontrakt na produkcję pralek i lodówek w fabrykach, które w 2009 roku odsprzedała Samsungowi. W zakładach we Wronkach firma wytwarzała po 300 tys. z każdego rodzaju tych urządzeń. Teraz sprowadza je z zagranicy i sprzedaje pod własnym logo. Bardzo inteligentne posunięcie Amici, jak widać nie ważne gdzie byle taniej. Za 10, może za 20 lat Chiny będą za drogie i co wtedy zrobią światowi potentaci? Już dzisiaj powoli opuszczają "złych komunistów" i przenoszą się w inne miejsca w Azji, ale i tam pewnie długo nie zagoszczą. Co potem? Koniec "kapitalizmu", czy podłączą prąd Afryce i zbudują im autostrady :> To i tak rozwiązanie na 30-40 lat, a potem to już chyba koniec świata... :D Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 12:31 P.s. Przy każdym urządzeniu powinna być informacja (z przodu na plakietce) gdzie zostało ono złożone i skąd pochodzą części (np. silnik itp. wystarczą 2-3 główne) i kiedy Kowalski zobaczy: - podzespół A Made in China - -||- B Made in China - itd. To już żadna "Polska" firma nie będzie się dla niego liczyła przy zakupie AGD/RTV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin IP: *.toya.net.pl 08.08.11, 12:45 to już lepiej kupować sprzęt zagranicznych marek ale za to produkowany w Polsce, bo tu płacone są podatki, tu zatrudniani są pracownicy do ich produkcji. Amice i Zelmerowi już dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 12:50 Gość portalu: krm napisał(a): > to już lepiej kupować sprzęt zagranicznych marek ale za to produkowany w Polsce , bo tu płacone są podatki, tu zatrudniani są pracownicy do ich produkcji. Amice i Zelmerowi już dziękujemy. Co jest płacone? Spółka VW działa w specjalnej strefie ekonomicznej i z tytuły szacowanej na 238,5 mln zł inwestycji w produkcję nowych silników może także liczyć na 73,4 mln zł zwolnienia z podatku dochodowego - poinformował "Gazetę" resort gospodarki. Wczoraj rząd postanowił, że w tym i w przyszłym roku przyzna łącznie 11,7 mln zł wsparcia spółce VW Motor Polska z Polkowic na produkcję silników nowej generacji Diesla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin IP: *.7.199.109.static.rdi.pl 08.08.11, 13:16 Ciekawe kto będzie kupował to ich chińskie g..., jak w kraju ludzie nie będą mieli pracy, bo wszystkie firmy przeniosą produkcję do chin i indii. Swoją droga to nie spodziewałem się tego po Zelmerze, więc dwuletni robot kuchenny będzie moim ostatnim zakupem z tej firmy! pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
llubellak Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 13:22 Zelmer produkuje w Polsce nadal większość swoich wyrobów. Odkurzacze, roboty kuchenne, miksery to wszystko powstaje w Polsce. w Chinach robią mikrofale ( okropny szajs ), suszarki do włosów, golarki i jakiś drobny sprzęt AGD w tym czajniki- Philipsowi opłaca się robić je u nas, naszemu polskiemu Zelmerowi opłaca się sprowadzać od Ping Pongów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.11, 13:32 Odkurzacze też kupują w Chinach. Nie wszystkie, ponoć te, którym nie dają 5 letniej gwarancji. Choć te z Polski też mogłyby być lepsze, na Admirale się przejechałem... Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 14:23 Kurde, gadacie bzdury. I co z tego, że składa z chińskich komponentów? Że korzysta z ulg? Ciągle zatrudnia ileś tysięcy osób. Odprowadza za nich podatki (w sensie podatek dochodowy - na to nie ma ulgi). Do tego ma iluś polskich dostawców, którzy też zatrudniają ludzi. Na takich firmach zarabiają dostawcy usług (lokalni), firmy transportowe itd. Czasem trzeba spojrzeć nieco szerzej... Odpowiedz Link Zgłoś
mroczny.tramwajarz Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 15:23 To wszystko pięknie, ale jeśli ktoś składa z polskich komponentów, to nie tylko ma polskich "dostawców, transportowców i handlowców" ale i to samo tyczy się producentów komponentów. Im więcej pracy przy produkcie wykonane jest w Polsce, tym korzyści z podatków akcyz itd większe, o miejscach pracy nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
llubellak Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin 08.08.11, 13:18 tyle, że ta spółka zatrudnia setki pracowników a być może kilka tysięcy bezpośrednio przy produkcji. drugie tyle pracuje pośrednio dla tej spółki. z tego co wiem, obywatele polscy płacą podatki tam gdzie pracują a więc kasa wpływa do naszego budżetu. powiem więcej, mają pieniążki to je wydają, mają na chleb, ubrania, samochody, meble, książki itd. większość tych towarów i usług wytwarzanych jest w Polsce przez polskich pracowników. od towarów i usług płaci się znowu Vat i Akcyzę, które to podatki są najważniejszym źródłem dochodu dla państwa. no i ostatnia sprawa, mimo wszystko lepiej że ludzie mają kasę, bo tak z twoich i moich podatków, płacilibyśmy im na bezrobociu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.Tomaszewski Re: "DGP": Polska lodówka prosto z Chin IP: *.ite.waw.pl 08.08.11, 15:48 Całkowicie się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.Tomaszewski "DGP": Polska lodówka prosto z Chin IP: *.ite.waw.pl 08.08.11, 15:46 Od pewnego czasu zastanawiam się, czy jest związek pomiędzy kryzysem finansów państw "starej demokracji" a przenoszeniem produkcji przez ponadnarodowe koncerny z Europy, czy Ameryki Północnej do Azji. Moim zdaniem skutkuje to tym, że za doraźną możliwość wyższych dochodów (cena siły roboczej) koncerny płacą podatki skarbowi państwa, w którym jest ulokowana produkcja. Płacą wynagrodzenia pracownikom (może i niskie, ale jednak), a ci z kolei płacą podatki osobiste swojemu fiskusowi. Jednocześnie nie płacą ich w Europie lub Ameryce. Zatem skarb tych państw biednieje, a ma coraz większe obciążenia (starzejące się społeczeństwa, drożejąca opieka medyczna, rosnące oczekiwania płacowe). Moim zdaniem w ten sposób wyraża się sprzeczność pomiędzy współczesnym ponadnarodowym kapitałem prywatnym, a socjalną funkcją państwa. Zresztą nie wiadomo kiedy może się to obrócić także przeciw samemy kapitałowi. Czy ktoś szacował wyciek kapitału z Europy w wyniku przenoszenia produkcji do Azji ? Trwa to już przecież co najmniej kilkanaście lat. Z drugiej strony być może świat zachodni kupił sobie pokój. Strach pomyśleć co mogłoby się dziać, gdyby na Wschodzie żyły 1-2 miliardy ludzi bez żadnych perspektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzycho Polar IP: *.aster.pl 04.03.12, 15:07 moi rodzice mieli pralke aut. polar jakies 15 lat działała extra , mieli lodówke polar miała jakies 17 lat gdy została oddana w drugie łapki - działała wysmienicie - WIĘC NIE POJMUJE DLACZEGO TO WSZYSTKO UPADŁO - made in china - to woła o pomste do nieba .... Odpowiedz Link Zgłoś
teodor_jeske_choinski_1 Re: Polar 07.11.13, 18:41 Bo przyszli panowie bez napletka i za grosze sprzedali przemysl ktory narod budowal 3 generacje... Lewandowski, Kaczmarek, Balcerowicz.... www.poczytaj.pl/268874 "Polacy są gotowi w każdej chwili krzywdzić Polskę z obawy, aby nie skrzywdzić kogoś innego" prof Feliks Koneczny Odpowiedz Link Zgłoś
teodor_jeske_choinski_1 Re: Polar 28.01.14, 15:02 Gość portalu: krzycho napisał(a): WIĘC NIE POJMUJE DLACZEGO TO WSZYSTKO UPADŁO - ---------------------------------------------------------------------------- Musialo upasc, wiec upadlo... Odpowiedz Link Zgłoś
a.baginski sprzet AGD 03.08.14, 18:23 Patriotyzm dzisian polega nie na kibicowaniu polskim reprezentacjom tylko na kupowaniu made in Poland albo przynajmneij made in EU. Nie mamy bogatych resursow naturalnych wiec kazda zlotowka pozostawiona w Polsce a nie wywieziona za granice bedzie ja wzbogacac. Odpowiedz Link Zgłoś