Dodaj do ulubionych

Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym?

IP: 80.51.138.* 16.08.11, 01:55
Najlepsza pomoc to brak pomocy.
Pomoc państwa tworzy patologię, uzależnienia ludzi o niskich wymaganiach od swego życia od systemów zapewniających im egzystencję na podstawowym poziomie.
Patologią jest zabieranie przymusem pieniędzy ludziom ciężko pracującym, by dać jako pensję za nic nierobienie ludziom nic nie robiącym.
Jedynym wyjściem jest likwidacja systemu nagradzającego brak pracy. Nic tak nie mobilizuje do pracy, jak głód.
Ktoś zada pytanie - a kto da pracę?
Pracy nie daje państwo, tylko inni ludzie, tzw. przedsiębiorcy. Interesem ludzi bezrobotnych jest, by ludzie chcący dać pracę nie mieli ku temu żadnych przeszkód, czyli nie było obciążeń biurokratycznych i podatkowych.
W interesie ludzi bez kwalifikacji jest zniesienie płacy minimalnej, bo praca człowieka potrafiącego tylko zamiatać ulicę nawet jej nie jest warta, a lepszej nie wykona. Więc albo dostanie pracę za niską kwotę i będzie robił to co potrafi, albo będzie pensja minimalna i nic nie będzie robił, bo nikt nie będzie przepłacał za jego niewiele wartą pracę.
Tak więc przede wszystkim to w interesie biednych jest liberalizacja rynku, by przedsiębiorcy się rozwijali i zatrudniali więcej osób.
Więc dlaczego tak się nie dzieje?
Bo większości nie interesuje uczciwa praca, tylko łatwe pieniądze. A łatwiejszych pieniędzy, niż te zabrane pod przymusem prawa - nie ma.
Czysta hipokryzja natury ludzkiej? Złodziejstwo? Bandytyzm? Chory system? Owszem.
Dzisiaj zwany trochę inaczej, bardziej nowocześnie - europejski socjalizm.
Obserwuj wątek
    • andru_lub Re: Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym 16.08.11, 02:04
      Socjaliści nie rozumieją jednej podstawowej rzeczy (a może ją właśnie doskonale rozumieją, i wykorzystują jako wieczne uzasadnienie swej działalności...) - ludzie biedni BYLI, SĄ, i BĘDĄ ZAWSZE, tak samo byli, są i będą bogaci. ZAWSZE. Walka z biedą jest walką z wiatrakami. Zawsze będzie ktoś biedniejszy i ktoś bogatszy. To tylko wynika z założeń statystycznych, kogo uznamy za biednego. W jednym państwie, to ktoś o dochodach poniżej €500/m-c, w innym poniżej €80/m-c. To jest czysto socjalistyczny wymysł. Ludzie są biedni nie dlatego, że świat, czy system jest okrutny. Są biedni tylko dlatego, że albo nie potrafią na siebie zarobić, albo ich praca jest nikomu niepotrzebna i nie chce jej kupić. Nie ma innego wyjścia. Jedyne wyjście z biedy to praca. A na świecie zawsze będzie margines społeczeństwa, który albo nic nie potrafi, albo po prostu mu się nie chce. I tego się nie zmieni, jedynym efektem będzie przewalenie ciężko zarobionych pieniędzy przez ludzi pracowitszych i zdolniejszych.
      Ot, socjalizm.
      • Gość: klakier Re: Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym IP: *.nyc.res.rr.com 16.08.11, 03:12
        Idiotyzmy ! Bieda nie zależy od dochodów. Bieda to brak zadowolenia z życia. Przeliczanie wszystkiego na dochód wyrażony w pieniądzach to lewacka socjalistyczna obsesja. To co jednym wydaje się wysokim poziomem życia dla drugich może być więzieniem i stratą czasu. W rzeczywistości to ludzie decydują o tym co ma dla nich wartość a nie europejskie biuro polityczne, rada polityki pieniężnej lub jakiś statystyk.
        • tetlian Tylko nie pomagając motywujemy do podjęcia pracy 16.08.11, 10:25
          Tylko nie pomagając motywujemy bezrobotnych do podjęcia pracy. Inaczej sporo ludzi stwierdzi, że skoro dostają kasę za nic, to nie ma sensu pracować. A ja sobie nie życzę, by mi zabierano z pensji ciężko zarobione pieniądze i dawano nierobom.

Dlatego właśnie głosuję na Kongres Nowej Prawicy. I każdemu komu zależy na przyszłości tego kraju, radzę też zagłosować na tą partię.
          • Gość: Derfflinger1918 Istnieje nawet pojecie "rekurencji biedy" IP: *.static.korbank.pl 16.08.11, 10:31
            Brak wzorców, brak motywacji, tylko mnożenie się jak króliki
            alkohol i "DAJ" ręce wyciągane po pieniądze z kieszeni podatników.

Powinno się dawać wędkę a nie ryby !!
            • bamber0 Sami mędrcy powyżej... 16.08.11, 10:33
              Rozumiem chłopaki, że wszyscy jesteście właścicielami firm produkcyjnych. W ogóle nie korzystacie z publicznych pieniędzy, służb, usług.... he he...
              • tetlian Re: Sami mędrcy powyżej... 16.08.11, 10:44
                bamber0 napisał:

> Rozumiem chłopaki, że wszyscy jesteście właścicielami firm produkcyjnych. W ogó
                > le nie korzystacie z publicznych pieniędzy, służb, usług.... he he...

Jestem zwykłym pracownikiem, i wkurza mnie, że ponad 1/3 zarobionych przeze mnie pieniędzy jest mi zabierana na redystrybucję. Korzystam z publicznej służby zdrowia, gdyż jestem do tego zmuszony. Wolałbym by zabieraną kasę z pensji zamiast na publiczną wydać na prywatną służbę zdrowia i tylko wtedy kiedy tego chcę. Tak samo z ZUSem. Jestem okradany. To ja wolałbym decydować czy i jak zainwestuję swoje pieniądze.

Nie podoba mi się taki stan rzeczy i czas to zmienić. Dlatego trzeba głosować na KNP.
                • bamber0 Re: Sami mędrcy powyżej... 16.08.11, 10:51
                  Oj wydaje mi się, że państwo zabiera Ci ponad połowę zarobków!
                • Gość: nicko Drogi robaczku... IP: *.hari.cable.virginmedia.com 16.08.11, 10:52
                  A wiesz drogi robaczku ile taka prywatna opieka zdrowotna bedzie Cie kosztowala? Przy pelnej prywatyzacji opieki zdrowotnej jej koszty wzroslyby okolo 6 razy... Wiesz o tym ze USA wydaja najwiecej na opieke zdrowotna a jednoczesnie w smierci noworodkow na 1000 wypadaja niewielel lepiej niz PL. Wiesz dlaczego 30 Amerykanow nie ma ubezpieczenia? Nie dlatego, ze ich nie stac, ale dltego, ze nikt ich nie chce ubezpieczyc bo sa zbyt zryzykownymi klientami... Miales w bliskiej rodzinie raka i zawal sreca? Pozegnaj sie z ubezpieczeniem...
                  • Gość: janek ze wsi opole Re: Drogi robaczku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 10:58
                    Bzdury piszesz, będąc w Czechach korzystałem z prywatnej poradni lekarskiej i zapłaciłem za wizytę 35 koron. Rzeczywiście majątek.

Do dentysty w PL chodzę tylko prywatnie (to samo z okulistą) i wizyta mnie kosztuje 100 złotych - nie ma co majątek, jakbym nie musiał zasilać ZUSu, NFZu i innych socjalistycznych tworów stać by mnie było na każdego lekarza.
                    • Gość: nicko Re: Drogi robaczku... IP: *.hari.cable.virginmedia.com 16.08.11, 11:08
                      Sam czlowieku piszesz bzdury, akurat tak sie sklada ze zejmuje sie ekonomika ochrony zdrowia i znam temat calkiem niezle...Nie wiesz o czym mowa to sie nie wypowiadaj. Co ma odplatnosc za uslugi dentystyczne do smiertelnosci noworodkow? Wez se porzadne opracowania ekonomiczne WHO, WB i poczytaj zanim zaczniej pisac swoj belkot na forach...
                      • Gość: nicko Re: Drogi robaczku... IP: *.hari.cable.virginmedia.com 16.08.11, 11:11
                        Chcesz przykladow ze prywatna OZ jest drozsza:
                        koszt przeszczepu serca
                        w US: 870 000$
                        koszt tej samej procedury w UK £ 110 000... dane za 2010

Itd itd...
                        • Gość: @!# Państwo nie ma pomagać. Ma nie przeszkadzać. IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 11:35
                          .
                    • Gość: wykidajlo2 Re: Drogi robaczku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.11, 11:10
                      Ciekawe jak zaśpiewasz, gdy zachorujesz na raka a Twoje zasoby wystarczą Ci na kwartał (oby). Oczywiście, możesz wtedy nic nie robić celem przedłużenia życia, możesz nawet zejście śmiertelne przyspieszyć, biorąc sznurek i idąc się wieszać. Jeśli jednak znam życie (a chyba tak), to większość takich liberałów skamle wtedy o pomoc, nie chcąc przenieść się do tego lepszego świata.
                    • Gość: xxx Re: Drogi robaczku... IP: *.toya.net.pl 16.08.11, 11:14
                      Gość portalu: janek ze wsi opole napisał(a):

> Bzdury piszesz, będąc w Czechach korzystałem z prywatnej poradni lekarskiej i z
                      > apłaciłem za wizytę 35 koron. Rzeczywiście majątek.

zachoruj na raka albo dostań udaru i wtedy płać za siebie sam, ok
                    • eti.gda Re: Drogi robaczku... 16.08.11, 11:44
                      Gość portalu: janek ze wsi opole napisał(a):

> Bzdury piszesz, będąc w Czechach korzystałem z prywatnej poradni lekarskiej i z
                      > apłaciłem za wizytę 35 koron. Rzeczywiście majątek.
                      >
                      > Do dentysty w PL chodzę tylko prywatnie (to samo z okulistą) i wizyta mnie kosz
                      > tuje 100 złotych - nie ma co majątek, jakbym nie musiał zasilać ZUSu, NFZu i in
                      > nych socjalistycznych tworów stać by mnie było na każdego lekarza.

Ale gdybyś musiał poddać sie skomplikowanej operacji, pewnie nie byłoby cię na nią stać.
                      Co do ZUS itd. to może masz rację, ale gdyby tak, zamiast odprowadzac składki, dawać te kwoty ludziom do ręki, to na co te pieniądze zostałyby przeznaczone, no na co? Chyba się domyślasz...
                  • parazyd Socjalizm wiecznie żywy! 16.08.11, 11:14
                    Drogi robaczku...
                    • Gość: nicko Glupota w spolecznienstwie nie ginie... IP: *.hari.cable.virginmedia.com 16.08.11, 11:21
                      To jest poziom dyskusji na jaki was stac, pseudoliberalowie? Mozemy tak sie przerzucac, tylko po co?
                  • Gość: morqadir Re: Drogi robaczku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 11:58
                    a niby dlaczego prywatna ma kosztować więcej niż państwowa? możesz to jakoś uzasadnić .To głównie w państwowych zakładach są marnotrawione środki i służba zdrowia nie jest żadnym wyjątkiem. Co prawda nie tylko chodzi o państwowe czy prywatne ale też o przymus ubezpieczeń i tym podobne.
              • Gość: nico Liberalowie za pieniadze rodzicow... IP: *.hari.cable.virginmedia.com 16.08.11, 10:45
                zalosne... pojdziecie na swoje, popracujecie troche w tym pieknym kraju jakim jest PL to wtedy pogadamy... I jeszcze jedno mniej domoroslych ekonomistow typu JKM a wiecej rzetelnej wiedzy...
                • opir Re: Liberalowie za pieniadze rodzicow... 16.08.11, 10:52
                  A to nawet źle że za pieniądze rodziców? Co masz do rodziców utrzymujących swoje dzieci? Mogę Ci zagwarantować że płacą więcej dla państwa niż państwo im zapewnia. A zapewnia dziurawe drogi i krzywe chodniki. I żuli pod sklepem którzy mają za co pić i przeszkadzać normalnym ludziom bo dostają kasę z MOPSu na tanie wina. Nie za taką Polskę walczyli nasi dziadowie.
                  • Gość: nicko Typowy wyborca JKM... IP: *.hari.cable.virginmedia.com 16.08.11, 11:23
                    "A to nawet źle że za pieniądze rodziców?"

Innym kaze zyc za wlasne natomiast sam szczesliwie konsumuje cudze :)
                • big.ot lepiej za pieniądze rodziców niż za państwowe.... 16.08.11, 11:05
                  ...nie uważasz?
                  • Gość: lokator Re: lepiej za pieniądze rodziców niż za państwowe IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 11:41
                    Państwowe czyli nasze, co jest złego w korzystaniu z własnej kasy?
                • Gość: Andre Re: Liberalowie za pieniadze rodzicow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 11:42
                  Właśnie o to chodzi, że pracuję na swoje i szlak mnie trafia, ile mojej ciężkiej pracy idzie w piz*u.
            • eti.gda Re: Istnieje nawet pojecie "rekurencji biedy" 16.08.11, 11:30
              Gość portalu: Derfflinger1918 napisał(a):

> Brak wzorców, brak motywacji, tylko mnożenie się jak króliki
              > alkohol i "DAJ" ręce wyciągane po pieniądze z kieszeni podatników.
              >
              > Powinno się dawać wędkę a nie ryby !!

To prawda, tylko że w tej wodzie, w której każe sie łowić, nie ma ryb, bo inni wyłowili je sieciami.
              Ale z drugiej strony: Oto anegdotka pochodząca chyba z byłej Jugosławii:

"Nad morzem siedzi Czarnogórzec i gapi się w morze. Przychodzi jakiś poważnie wyglądający gość i pyta:
              -Człowieku, siedzisz tak bezczynnie nad morzem, może byś chociaż zarzucił wędkę?
              -Po co?
              -Złapiesz rybę, nie?
              -Po co?
              -Możesz ją sprzedać na targu!
              -Po co?
              -Mógłby sobie wtedy kupić dwie wędki.
              -Po co?
              -Możesz wtedy złapać więcej ryb i sprzedać je na targu!
              -Po co?
              -Ponieważ mógłbyś sobie kupić łódź i sieć.
              -Po co?
              -Wtedy mógłbyś zarobić więcej i kupić kuter!
              -Po co?
              -Mógłbyś zatrudnić ludzi, którzy będą łowić dla ciebie, a ty mógłbyś siedzieć i gapić się w morze!
              -A co ja teraz robię?"

• nannek Te dane to stek bzdur i manipulacja 16.08.11, 11:47
            Czemu nie podają jak kiedyś ilu żyje poniżej minimum socjalnego?
            Ostatnie dane z 2004 i już wtedy było to 60% !!! w 1989 15%,1979-80roku pomijalne 5%

Dziś to jest już 70%... czyli 70% żyje w biedzie a tak naprawdę to co najmniej 85%, gdyż minimum socjalne jest także mocno zaniżone.

"Kwota kryterium dochodowego warunkująca prawo do świadczeń rodzinnych pozostaje na niezmienionym poziomie począwszy od 1 maja 2004 r.", przez co "zmniejsza się liczba osób uprawnionych do świadczeń rodzinnych"

Oni tak manipulują z wszystkim....

Dziś średni dochód w rodzinie z dziećmi to 800zł na osobę (PONIŻEJ MINIMUM SOCJALNEGO)
            A jak wiadomo 60-70% ma mniej, tak jak średniej nie otrzymuje 70%.

Emerytura mediana 1050zł to tez nędza i poniżej minimum socjalnego, jeśli emeryt żyje sam (a tak jest w większości)

----
            Ta tabelka to już szczyt manipulacji.

W Polsce ceny żywności dogoniły czy przegoniły zachodnie Niemieckie itd.
            katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,9331359,Na_Slasku_i_w_Zaglebiu_drozej_niz_w_Niemczech.html
            finanse.wp.pl/kat,104492,title,Szok-W-Polsce-jest-drozej-niz-w-Niemczech,wid,13204844,wiadomosc_prasa.html?ticaid=1cda3
            Koszt utrzymania mieszkania jest już prawie najwyższy w europie.
            www.egospodarka.pl/s/imagezoom.thtml?id=55549
            To dane z 2008, obecnie Polska jest na szczycie.

A oni wyskakują z zmanipulowaną tabelką tabelka, gdzie zasiłki, kryteria do otrzymania, zarobki w Niemczech są 5x wyższe (PRZY TYM SAMYM KOSZCIE UTRZYMANIA)

• nannek Polska nędza rośnie w siłę 16.08.11, 23:34
              Tu macie czarno na białym dostatek i rozwój w Polsce..
              Jeszcze w tamtym roku Polska trzymała się w czołówce nędzy i niedożywienia dzieci dzieci w 24 krajach OECD dziś jest już niekwestionowanym liderem już w 32 krajach

biznes.interia.pl/news/ubostwo-dzieci-to-w-polsce-duzy-problem,1566703
              ""UNICEF: Bieda w Polsce dużym problemem!
              Sobota, 4 grudnia 2010 (06:00)
              Największe nierówności wśród polskich dzieci dotyczą sytuacji materialnej - na 24 państwa OECD Polska zajęła 21. miejsce; ubóstwo dzieci jest w naszym kraju dużym problemem - wynika z raportu UNICEF na temat różnic w poziomie życia dzieci w poszczególnych państwach.""

www.sfora.pl/Polskie-dzieci-beda-mialy-koszmarne-wakacje-a32762
              ""
              02.06.2011, 16:09
              Spośród wszystkich 32 krajów należących do OECD, Polacy wydają na dzieci najmniej.
              UNICEF ogłosił niedawno, że polskie dzieci są najbiedniejsze w Europie""

Wszystko na temat..........
        • forumowiecgwna Re: Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym 16.08.11, 10:50
          Do tych trzech bÜrakow powyzej ;).

Tylko ze nie chodzi tu tylko o pomoc darmozjadom. Wyobrazcie sobie ze sa tez rodziny w ktorych urodzilo sie niepelnosprawne dziecko. Albo dwoje - znam akurat taki przypadek. normalni zdrowi rodzice robia wowczas wszystko zeby te dzieci jakos zyly. Zwykle jeden z rodzicow MUSI byc caly czas w domu, caly czas z dzieckiem, a drugi rodzic haruje na rodzine. To co zarobi NIGDY nie starcza, bo w naszej "tuskowej" rzeczywistosci za wszystko trzeba zaplacic samemu. NFZ moze ci zasponsorowac wozek z lat 60-tych, a i to dostaniesz tak ze bedziesz ponizony do konca zycia. Wiekszosc takich rodzin, w ktorych przytrafilo sie naprawde chore dziecko, zyje w nedzy - nie zdziwilo cie to nigdy? Zawsze uwazasz takich ludzi za karaluchow, gorszych od ciebie?

Pomoc powinna trafiac takze do takich osob - powinna takze trafiac do ludzi z trudnych obszarow, gdzie cale wioski produkuja ludzi bez zawodu. Takim ludziom czesto wystarczy troche pomoc, lekko popchnac i po jakims czasie beda na siebie sami zarabiali. Uwierz ze sa mlodzi ludzie z rodzin alkoholikow, albo innych pazdzierzy, ktorym potrzeba tylko na oplacenie jakiegos internatu, albo kursu spawacza/murarza (wiem wiem, dla takiego inteligenta to takze zawod do wysmiania) - potem sami sobie poradza i beda normalnymi podatnikami.
          Swiat nie jest zbudowany z rownych cegielek - to ze wam sie wydaje ze jestescie na dachu swiata moze sie zmienic w sekundzie.

Nie jestem za zwiekszaniem kwot na pomoc dla "najubozszych" - wrecz przeciwnie! Jestem za zmiana sposobu docierania do potrzebujacych ludzi.
          Tylko ze w kraju tusko-pieniaczy to jest calkowicie nierealne.
          • perunin2 Re: Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym 16.08.11, 11:01
            @forumowiecgwna
            Szanowny przedmówco, trzymajmy się tematu, w artykule chodzi o miliony tzw ubogich. Właśnie o tym dyskutujemy, a nie o przypadkach rodzin z niepełnosprawnym dzieckiem. To jest dużo węższe zagadnienie i ma się nijak do ogólnego terminu 'pomoc biednym'. Najpierw zaczyna się od promila najbardziej potrzebujących, a potem kończy się na wieszaniu bogatych chłopów, bo przecież większość chłopów jest biedniejsza od tego procenta 'kułaków'.
    • Gość: Selena Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym? IP: *.183.230.157.dsl.dynamic.t-mobile.pl 16.08.11, 09:39
      Pełny liberalizm oznacza także zgodę na śmierć głodową dzieci i eutanazję ludzi starych. Bo te dwie grupy na siebie nie zarobią, ani nie utrzymają. Inaczej brak zasiłków i wsparcia postulowany przez "normalnego" i innych komentatorów oznacza znacznie większe wydatki na służbę zdrowia, domy pomocy społecznej, itp. Poza kilkoma liberalnymi fanatykami nikt na szczęście na to nie pójdzie. Problemem nie jest to, że pomagamy, ale to byśmy robili to sensownie. Ba, jakby domorośli liberałowie poczytali sobie statystyki to wzrost dobrobytu w XX wieku wziął się właśnie z masowej edukacji i systemu ubezpieczeń dla robotników :)
      • carol_p Re: Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym 16.08.11, 10:52
        Gość portalu: Selena napisał(a):

> Pełny liberalizm oznacza także zgodę na śmierć głodową dzieci i eutanazję ludzi
        > starych. Bo te dwie grupy na siebie nie zarobią, ani nie utrzymają. Inaczej br
        > ak zasiłków i wsparcia postulowany przez "normalnego" i innych komentatorów ozn
        > acza znacznie większe wydatki na służbę zdrowia, domy pomocy społecznej, itp. P
        > oza kilkoma liberalnymi fanatykami nikt na szczęście na to nie pójdzie. Problem
        > em nie jest to, że pomagamy, ale to byśmy robili to sensownie. Ba, jakby domoro
        > śli liberałowie poczytali sobie statystyki to wzrost dobrobytu w XX wieku wziął
        > się właśnie z masowej edukacji i systemu ubezpieczeń dla robotników :)
        Nie będę wyliczał absurdów w Twojej wypowiedzi. Skupię się tylko na dwóch.
        Jakoś zanim weszły w życie socjalne "zasiłaki" dzieci nie umierały z głodu, ani nie zabijano osób starszych, dlaczego? Bo dzieci karmiły rodzice, a nie "Państwo", a rodzicami opiekowały się dzieci, a nie "Państwo".
        To właśnie tacy lewacy jak Ty doprowadzili do znieczulicy społecznej, w której ludzie nawet w rodzinach siebie nie chcą pomagać, bo wszyscy liczą na "Państwo". Tylko że "Państwo" poza złupieniem podatkami cieżko pracujących ludzi nie daje im nic ...
        • kretynofil Kolejny kretyn z pokolenia JKM 16.08.11, 11:32
          > Jakoś zanim weszły w życie socjalne "zasiłaki" dzieci nie umierały z głodu

Nie, ale już od piątego roku życia pracowały ciężej niż większość dorosłych dzisiaj.

> ani nie zabijano osób starszych

Nie trzeba było - umierali młodo w pracy, głównie z powodu schorzeń związanych z brakiem kolejnego socjalistycznego wynalazku jakim są normy bezpieczeństwa.

To czego tak Ty jak i inne skretyniałe okazy pokolenia JKM tutaj nie rozumieją to to, że gdyby urodzili się w świecie który postulują to nigdy by nie skończyli szkoły, nigdy by nie dostali kierowniczego stanowiska, nigdy by nie mogli sobie pozwolić na prywatną służbę zdrowia, prywatną edukację dzieci czy prywatny fundusz emerytalny. To socjalizm sprawił że ludzie mogli kształcić się dłużej i być bardziej wydajnymi w pracy, to socjalizm sprawił że ludzie zaczęli żyć dłużej i dłużej generować PKB.

I to wreszcie socjalizm (a raczej groźba komunizmu) sprawił że w krajach zachodnich standard życia ludzi podniósł się na tyle że mogła powstać gospodarka oparta na konsumpcji, gospodarka która pozwoliła takim niedzielnym liberałom oderwać się od pługa/taśmy transmisyjnej.

No, tylko że wykształconym za publiczne pieniądze liberałom to się po prostu w głowie nie mieści...
          • hooligan1414 za wszystko można przepłacić 16.08.11, 11:43
            jest socjalizm i socjalizm. w socjalixmie plskim kazda usługa wychodzi jednak per saldo jakies 2-3 razy drożej, niz gdyby płacić za nie z kieszeni. normy bezpieczeństwa nie są wynalazkiem socjalistycznym - to kwestia prawa i norm życia społecznego jako takich. Socjalizm okazuje się za drogi nie tylko u nas - we wszystkich innych krajach także; bo założenia założeniami, a życie życiem - gdzie stu je, tam jeden się naje - jak mawiał kucharz w Czterech Pancernych. To o czym piszesz, to był swoisty stan przejściowy, który MUSI się skończyć big bangiem - Przejściowy, znaczy niedoskonały
            • kretynofil Heh, teoria teorią... 16.08.11, 12:00
              ...a fakty są takie jak pisał wyżej ten gość od ubezpieczeń zdrowotnych: operacja w USA (prywatny system ubezpieczeń) jest kilkukrotnie droższa niż w UK (państwowy system ubezpieczeń).

No, ale co tam, najważniejsze że "na chłopski rozum" wszystko się zgadza.

Co nie zmienia faktu że częściowo masz rację - redystrybucja w polskim wydaniu jest nieefektywna i kosztowna. Nie oznacza to jednak że taka musi być. Rzecz w tym, że brak redystrybucji jest znacznie bardziej kosztowny.

> normy bezpieczeństwa nie są wynalazkiem socjalistycznym - to kwestia prawa i norm życia społecznego jako takich.

Śmieszne jest to że potrafisz napisać taką głupotę i nie zauważyć tego. Przepiszę Twoje zdanie jeszcze raz, zastępując jedno słowo synonimem.

> normy bezpieczeństwa nie są wynalazkiem socjalistycznym - to kwestia prawa i norm życia socjalnego jako takich

Pytania? Poczytaj sobie skąd się wzięły (kto je wprowadził i dlaczego) takie rzeczy jak BHP, opieka zdrowotna, urlopy pracownicze czy emerytury - to może Ci się przejaśni...

> Socjalizm okazuje się za drogi nie tylko u nas - we wszystkich innych krajach także

Oczywiście, oczywiście. Ile razy mam prosić o oszacowanie daty bankructwa Szwecji? Bo wiesz, jakby słuchać neoliberałów to socjalistyczna Szwecja powinna była zbankrutować już ze dwadzieścia razy w ciągu ostatnich 30 lat...

> bo założenia założeniami, a życie życiem

To teraz posłuchaj: to samo dotyczy tak bezrefleksyjnie przez Ciebie powtarzanych sloganów z Neoliberalizmu Dla Opornych.

> - Przejściowy, znaczy niedoskonały

Czy możesz podać przykład (jako przeciwwagę) ukończonego i działającego systemu niesocjalistycznego? Bo mi przychodzi do głowy tylko Zimbabwe, ale nie jestem pewien ;)
              • hooligan1414 manipulacja z wysokiej półki, ale tylko manipulacj 16.08.11, 12:13
                "Poczytaj sobie skąd się wzięły (kto je wprowadził i dlaczego) takie rzeczy jak BHP, opieka zdrowotna, urlopy pracownicze czy emerytury - to może Ci się przejaśni..."
                może tobie sie przejaśni, jak przestaniesz wrzucać do jednego wora i BHP i opiekę zdrowotną i stawiac między nimi znak równości ,bo to dwie rózne sprawy.
                A ze Szwecja to ostroznie - w tym kraju udałby się KAŻDY system ze skrajnym faszyzmem włącznie - bo to taki naród. Wyjątek potwierdzający regułę. Ich system nie jest doskonały, bo nie zadziała nigdzie indziej.
                skrajną manipulacją jest też ustawianie świata w ujęciu czarno-białym - socjalizm-kapitalizm. wystarczy że państwo zatrudnia minimalna nazwet liczbę urzedników i jest to juz socjalizm. Generalnie socjalu tak mało, jak to możliwe
    • szymizalogowany Ja nie wierze w ten artykul... 16.08.11, 10:23
      ...zadna sila mnie nie zmusi do uwierzenia ze w pomrocznej cos zle dziala - Donek by do tego nie dopuscil, a poza tym to jestesmy zielona wyspa - to w ameryce wszystko sie wali, zalewa nju-jork, ditrojt ku... juz sie sypie a cala ameryka bankrutuje - trzeba im wysylac koce i spiwory.

hehe
    • Gość: t€$t PRemier jest niewinny. POdsuwają mu fałszywe dane. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 10:28
      Gdyby wiedział, na pewno by POmógł. Jeździ PRzecież na miejsce każdej katastrofy.
    • ben-oni Re: Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym 16.08.11, 10:28
      Liczę na to, że kiedyć zostaniesz kaleką bez środków do życia. Wtedy zrozumiesz na czym polega "solidarność społeczna". I mam nadzieję, że wtedy ktoś ci powie, żebyś sam zadbał o siebie, np żebrając pod kościołem. Powodzenia ćwoku.
      • szymizalogowany Dlatego powinna byc ku... eutanazja... 16.08.11, 10:32
        bo jednak zostanie kaleka bez srodkow do zycia to nieciekawa perspektywa - ZERO przyjemnosci w zyciu to po co zyc? Zyje sie dla siebie.

Ja bym wtedy jednak pomyslal: ch... ku..., szit happens, skonczylo sie babci sranie i trzeba chyba zrobic restart albo udaje sie do krainy wiecznych lowow.

Flaszke zarzucic na glowe i dawaj jakis przycisk powinien byc z kroplowka ze srodkiem co mnie uspi na lono abrachama.
    • grzegorzbi po pierwsze- naszego panstwa nie stać na pomoc! 16.08.11, 10:29
      niech ktos to w koncu pojmie! panstwo nie jest od pomagania bezrobotnym, tylko od ulatwiania zycia ludziom zatrudniającym innych... opieka spoleczna moze dotyczyc tylko ludzi niezdlnych do pracy- a i to czesc z nich moze pracowac i godnie zarabiac np niewidomi swietnie sobie radzili jeszcze do niedawna w spoldzielniach pracy, ktore ich zatrudnialy dzieki dotacjom do miejsc pracy. z kazdej zl przeznaczonej na tzw walke z bezrobociem- 75 gr to koszty utrzymania urzedow pracy- czy to nie absurd? zmniejszmy koszty zatrudnienia to - polowa pracodawcow zechce ztrudnic chociaz jednego pracownika wiecej... tylko ze trzeba by bylo zlikwidowac urzedy pracy- szkoda etatow, nie?
      • hooligan1414 a stać je na setki tysięcy urzędasów? 16.08.11, 10:36
        spójrz - efekt wydania 100 zł na biedaka czy 100 zł na urzędasa jest z punktu widzenia gospodarki jednakowy. Poza tym urzędasy są na swoistym dożywotnim bardzo wysokim zasiłku dla bezrobotnych (czyli ich pensje i późniejsze emerytury). alboi np. trepostwo - wczoraj polska "armia" wzbogaciła się o kilku nowych jenerałów - niedługo na wartach będą stać generałowie, bo tylu ich będzie - obecnie 1 przypada na mniej niż 800 zołnierzy - smiech na sali. każdy z nich kosztuje minmum 20 tysięcy miesiecznie. minimum, bo tak naprawdę wychodzi sporo więcej. co z nich mamy? wielkie gooowno. więc od naprawdę biednych i chorych ci wara
      • eti.gda Re: po pierwsze- naszego panstwa nie stać na pomo 16.08.11, 11:27
        grzegorzbi napisał:

> niech ktos to w koncu pojmie! panstwo nie jest od pomagania bezrobotnym, tylko
        > od ulatwiania zycia ludziom zatrudniającym innych...

To dlaczego tego nie czyni? Dlaczego nie działa w tym kierunku, aby pracodawcom opłacało sie zatrudniać pracowników zamiast ich zwalniać? Wiem, że są to pytania retoryczne.
      • Gość: lokator Re: po pierwsze- naszego panstwa nie stać na pomo IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 11:55
        Ja mysle ze aby bylo wiecej miejsc pracy nalezy zlikwidowac pensje, eufemistycznie zwane "kosztami pracy", sam wtedy zatrudnie ze 200 osob, złotówki od panstwa za to nie wezmę.
    • Gość: x zły rząd Tuska to tragedia dla Polski IP: *.play-internet.pl 16.08.11, 10:29
      nie spełnili żadnej obietnicy oprócz trwania obecnego ukladu i mają poparcie, chyba tylko tych przy korycie.
    • Gość: trym Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym? IP: *.acn.waw.pl 16.08.11, 10:30
      nie dawać pieniędzy, tylko szkolenia i DO ROBOTY.
      nie stać nas na to, żeby łożyć na nierobów-zaraz będziemy druga Grecją
    • bamber0 Zwolnić prezesa GUS! 16.08.11, 10:30
      Kiedy dymisja prezesa GUS?
    • ben-oni Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym? 16.08.11, 10:31
      To państwo udaje że dba o ludzi, bo to państwo w ogóle udaje, że istnieje. Zasiłki rodzinne w wysokości 15-2o euro miesięcznie sa jak splunięcie obywatelowi w twarz. To nawet nie jest jałmużna, to jest naigrywanie się z biedy (podejrzewam, że koszt wypłaty takiego "zasiłku" (pensja urzędasa, papier, atrament, prąd w biurze itd) jest wyższy od niego samego.
      • Gość: kazek Re: Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym IP: *.icpnet.pl 16.08.11, 10:44
        jestem przerażony, tym co wypisują inni forumowicze -ale cóż, odmóżdżanie społeczeństwa trwa. Niech żyje reklama: "mydełko FA dla wszystkich". Źle wróżę temu krajowi, tylko nieliczni tacy jak TY, są ludźmi.
    • Gość: jan państwo ma nie pomagac ale przestac przeszkadzać IP: *.ip.netia.com.pl 16.08.11, 10:32
      bo jak narazie to tylko nas okrada i rzuca kłody pod nogi
    • Gość: FR I tu jest pies pogrzebany. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.11, 10:32
      Rozbudowany do absurdu system zasiłków powoduje rozwój szarej strefy, pracy na czarno i pracy w swoistym zawodzie, utrzymywania się (całkiem dobrze) z zasiłków. 90% tych "nie mających na życie" ma pieniądze na komórki, samochody i wyjazdy wakacyjne. Takich przykładów u mnie na wsi mogę pokazać dziesiątki. Ale to Polska właśnie...
    • Gość: Tirinti Trzeba wprowadzić politykę jednego dziecka IP: 80.50.126.* 16.08.11, 10:32
      W Chinach dzięki temu rozwiązali problem biedy i bezrobocia.
      Skandaliczne jest sponsorowanie dzieciorobów, którzy zamiast pracować się rozmnażają. Później ich stado dzieci zamiast studiować zaczyna bardzo wcześnie iść w ślady rodziców i mnoży sięna koszt państwa.
      • Gość: różowa_trawa Re: Trzeba wprowadzić politykę jednego dziecka IP: *.rev.snt.net.pl 16.08.11, 12:16
        Właśnie ostatnio ci co studiują zasilają stado bezrobotnych.
    • blendyks Podatki w Polsce są za niskie dla bogaczy 16.08.11, 10:32
      Kiedyś było 20, 30 40% (z pewnymi wahaniami)
      Teraz jest 18, 32%
      Proponuję: 18, 25, 32, 39%
      18% płaciliby mający dochód mniejszy lub równy średniej płacy - ok. 40.000 rocznie
      25% - 40.000-80.000
      32% - 80.000-120.000
      39% - więcej niż 120.000 rocznie
      • Gość: Bank Komercyjny SA Po co prościej, skoro można bardziej komplikować? IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 11:06
        Jeszcze bardziej...

1 W obecny przedział 32-procentowy wpada 1% (jeden procent) wszystkich płatników PIT. Co więcej, oni - niby płacąc więcej - faktycznie płacą mniej. Bo ich stać na skorzystanie z istniejących jeszcze ulg, pomniejszających wymiar podatku.
        2 Pracodawcy, w tym także "firmy jednoosobowe", płacą oficjalnie 19-procentowy, liniowy podatek.
        3 Koszt obsługi i ściągania obecnego, skomplikowanego podatku są znacząco wyższe, niż byłyby przy podatku liniowym bez żadnych ulg. A oczekiwany efekt "urawniłowki"? - i tak jest żaden. Ba, on jest wręcz odwrotny od zamierzonego, gdyż bardziej łupi tych niby uboższych.
        4 Czy jest kwestią przypadku, że Polska ostała się jako jedyny (powtarzam: jedyny!) kraj Europy Środkowo-Wschodniej, z podatkiem niby-progresywnym. Czy jest kwestią przypadku to, że wszyscy inni, i Bałtowie, i Słowacy z Czechami, i Węgrzy, i Rumuni, i Bułgarzy (o Rosji z przyległościami nawet nie wspomnę) poszli po rozum do głowy i zdecydowali się na "liniowca". Tylko Polacy, jak zwykle, coraz bardziej komplikują sobie życie, jednocześnie łudząc się, że coś w ten sposób dla siebie ugrywają.

PS Oczywiście, podatki z czterema progami okazałyby się jeszcze kosztowniejsze w ściąganiu, niż te z dwoma. Może i dziesięć procent wpływów szłoby na weryfikację i kontrolowanie prawdziwości zeznań... A ludzi naprawdę bogatych stać na zatrudnienie dobrych prawników, którzy i tak udowodnią, że duża część ich przychodów nie podlega - z takich czy innych powodów - opdatkowaniu. Nie mówiąc o superbogaczach ("oligarchach"), którzy już dziś legalnie płacą podatki nie nad Wisłą, lecz w rajach podatkowych.
    • artur74 Te kilka milionów to armia Jarkacza, więc? 16.08.11, 10:34
      Biedota i margines to wyznawcy PiS-u. Więc nie ma się czym przejmować!
      Przecież normalny człowiek żyje w dużym mieście, dobrze zarabia, stać go na dobry samochód i wczasy z rodziną. A do tego brzydzi się PiS-em!
    • fjan Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym? 16.08.11, 10:35
      Skoro cała pomoc płynie przez Caritas to wiadomo że jest przechwytywana przez kler katolicki. Potrzebujący dostanie kilo starej spleśniałej mąki, trochę cukru jakiś stary ciuch i starczy.
    • Gość: kukok Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym? IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.08.11, 10:35
      jak se pościelesz, tak sie wyspisz

kukok.blox.pl/2011/07/10-najbrzydszych-budynkow-Warszawy.html
    • Gość: lolo Wziąć się za robotę - darmozjady IP: 92.60.134.* 16.08.11, 10:40
      nauczeni żyć na koszt innych obywateli.
    • Gość: wyborca administracja Tuska zatrudnila 30tys nowych urzędn IP: *.play-internet.pl 16.08.11, 10:44
      administracja Tuska zatrudnila 30tys nowych urzędników w 4 lata. Dlatego nie stać nas na pomoc dla najbiedniejszych.
    • carol_p Zlikwidować zasiłki i MOPSy i zmniejszyć ZUS 16.08.11, 10:46
      Wtedy zatrudnianie bedzie bardziej opłacalne. To proste, ale kilka tysięcy urzędników straciło by ciepłe posadki...
      • Gość: Tumiwisi Zlikwidować ZUS IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 11:13
        a MOPS-y ograniczyć. Czy Ty myślisz że ZUS robi zrzutę na MOPS-y.
    • Gość: M Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 10:48
      Kapitalizm na kolanie. Wytrzeszcz oczu dla młodych kreatywnych i zagrabić nie wiedzę i praca jest za kasę. I się pomaga, i papier do ksero do domeczku, i nożyczki się przydadzą. Potrzebujący jest ten gniot, co się złapał na wytrzeszcz dla potrzebujących?
    • nieprawomyslny Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym? 16.08.11, 10:49
      Brakuje srodków na pomoc naprawdę potrzebującym, bo gros publicznego grosza idzie do kieszeni różnych grup interesu - od rolników, po górników, administrację, słuzby mundurowe i korporacje zawodowe - ich przywileje kosztują słono. Dopoki nie zakończy się tej ogólnospołecznej patologii dalej będziemy mieli wysokie podatki, a pieniędzy i tak będzie brakować, na wszystko.
      • forumowiecgwna Re: Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym 16.08.11, 10:52
        Tylko ze za dwa miesiace pojdziesz do wyborow i tak zaglosujesz ze nic sie nie zmieni - ot i cale sedno problemu.
        • eti.gda Re: Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym 16.08.11, 11:39
          forumowiecgwna napisał:

> Tylko ze za dwa miesiace pojdziesz do wyborow i tak zaglosujesz ze nic sie nie
          > zmieni - ot i cale sedno problemu.

"Gdyby wybory mogły coś zmienić, dawno by ich zakazano" (Ken Livingstone, były mer Londynu)
          Albo ze starej piosenki Jana Pietrzaka:
          "...Tylko jedno pytanie wraca wciąż z nową siłą,
          Ile trzeba pozmieniać, żeby nic się nie zmieniło..."
    • Gość: Misiaczek To w polsce jest nędza? IP: 178.73.48.* 16.08.11, 10:50
      O jej! A mi wmawiali ze ja zyłem i pracowałem w PRL to miałem nedzę! No tak, jak sie zastanowic to miałem! Pozwalali mi tylko pracowac tylko 8 godzin! I pdem dawali wolne w sobote i niedziele - nedza i marazm! Mieszkac w tanim mieszkaniu w bloku z wilekiej płyty. Mogłem zaplanowac przyszłosc bo byłem pewny ze mój zakład pracy bedzie zawsze istniał. Ale to była nedza, szarośc i ocet w sklepie. A no i do tego bezpiecznie było na ulicy , ale to było straszne bo system mnie jako dziecko tak gnebił ze nie mogłem szerokiej widowni demonstrowac mojej osobowosci i "z radoscia" cinąc koszem na smieci w szybe sklepu. To było potworne dla młodego organizmu.
      • Gość: kazek Re: To w polsce jest nędza? IP: *.icpnet.pl 16.08.11, 11:12
        No tak, cóż z tego, że masz rację. Twojej gorzkiej ironii, nie pojmą wychowani przez reklamę mydełka FA
    • whitney85 Re: Polska 2015: Jak mądrze pomagać potrzebującym 16.08.11, 10:51
      E tam, piszesz pewnie z perspektywy silnego młodego mężczyzny.
      A co ma zrobić np samotna matka trojga dzieci? Żłobek i przedszkole powiedzmy dostanie ale to koszt 3 x 500 zł + wiadomo - jedzenie, leki itp.
      Poza tym dzieci co chwilę chorują i trzeba z nimi zostać, czego pracodawca akceptować nie chce.
      Zarobki jakie proponuje się w Warszawie to często 1500zł netto. I jak mają żyć?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka