Dodaj do ulubionych

Listów z ZUS nie dostaniesz

• Gość: Robert Ludzie, czytajcie dokładnie te listy!!! IP: *.komster.pl 23.08.11, 09:49
      Tam jest napisane, że to jest emerytura na "dzień dzisiejszy" z odłożonej kasy. Tam jest to wyraźnie napisane. A autorzyna z "giertychowskich" maturzystów robi z tego kiepski artykuł.
      • demodee Re: Ludzie, czytajcie dokładnie te listy!!! 23.08.11, 10:10
        Ale czy kwoty podane w listach, które ZUS przesyła to są kwoty netto czy brutto? BO jak od tego jeszcze będą mi idciągali podatek i składkę zdrowotną i jeszcze jakąś inną, to naprawdę -jutro wyjeżdżam do ciepłych krajów!
        • Gość: asaw Re: Ludzie, czytajcie dokładnie te listy!!! IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.08.11, 01:26
          To są kwoty BRUTTO. Musisz sobie od tego odliczyć ok. 18,5% potrącenia.
          • demodee Re: Ludzie, czytajcie dokładnie te listy!!! 24.08.11, 09:32
            18,5% potrącenia i jeszcze odliczyć 19% podatku dochodowego?
            • makrama1 Re: Ludzie, czytajcie dokładnie te listy!!! 24.08.11, 09:42
              demodee napisała:

> 18,5% potrącenia i jeszcze odliczyć 19% podatku dochodowego?

Podatek dochodowy wynosi 18%. Istnieje coś takiego jak kwota wolna od podatku, która realnie procent podatku zmniejsza. Te 18,5% to jest pewnie podatek łącznie z ubezpieczeniem zdrowotnym, czyli całkowite obciążenie.
              • demodee Re: Ludzie, czytajcie dokładnie te listy!!! 24.08.11, 11:55
                Podatek dochodowy wynosi 19%, wiem, bo płacę (no chyba, ze emeryci mają jakąś inną skalę podatkową). Kwota wolna od podatku dotyczy tylko pracujących, bo oni, żeby zarobić, ponoszą wydatki (np. dojazd do pracy). Emeryt nie ponosi żadnych wydatków, więc buli pełne 19%. Ale to jest podatek dochodowy. A co ze składką zdrowotną? Czy emeryci płacą wyższą (bo cżeściej chorują) czy niższą (bo przez całe życie już sobie naskładali)?

Czy jest na forum emeryt i mógłby nam to wszystko objaśnić?
                • makrama1 Re: Ludzie, czytajcie dokładnie te listy!!! 24.08.11, 16:18
                  demodee napisała:

> Podatek dochodowy wynosi 19%, wiem, bo płacę (no chyba, ze emeryci mają jakąś i
                  > nną skalę podatkową). Kwota wolna od podatku dotyczy tylko pracujących, bo oni,
                  > żeby zarobić, ponoszą wydatki (np. dojazd do pracy). Emeryt nie ponosi żadnych
                  > wydatków, więc buli pełne 19%. Ale to jest podatek dochodowy. A co ze składką
                  > zdrowotną? Czy emeryci płacą wyższą (bo cżeściej chorują) czy niższą (bo przez
                  > całe życie już sobie naskładali)?
                  >
                  > Czy jest na forum emeryt i mógłby nam to wszystko objaśnić?

Jeżeli płacisz 19% to znaczy, że Cię pracodawca kantuje.
                  Polecam stronę docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fwww.mf.gov.pl%2F_files_%2Fpodatki%2Fod_osob_fizycznych%2Fpit_2011%2Fskala2009-2011.pdf
                  lub wyguglaj sobie "skala podatkowa"
                  Podatek jest 18%. Kwota wolna od podatku dotyczy wszystkich: emerytów, pracujących na umowę o pracę, na umowę zlecenie. Mylisz ją z kosztami uzyskania przychodu, które są sprawą odrębną i rzeczywiście emerytów nie dotyczą. Jak się połączy te 18% (nie 19%) obniżone nieco przez kwotę wolną od podatku ze składką zdrowotną, to pewnie wyjdzie coś koło 18,5%, tak jak to ktoś wcześniej podał.
    • Gość: Mario Co za stek kompletnych bzdur! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 10:04
      Skąd się wziął pomysł użycia słowa "oszczędzanie " i ZUS w jednym zdaniu? ZUS to instytucja grabiąca pieniądze pracującym i oddająca je w ręce niepracujących, na których składają się: emeryci, chorzy, urzędnicy, uprzywilejowani (górnicy, wojskowi i inni) oraz oszuści. ZUS nie ma żadnej innej funkcji, a już na pewno ZUS nie ma nic wspólnego z oszczędzaniem.
      Jedynym sposobem na emeryturę jest praca dla Waszych dzieci i wzrost gospodarczy w przyszłości. Gdy Wasze dzieci nie będą pracować NIE BĘDZIECIE MIEĆ ŻADNYCH EMERYTUR! WYBIJCIE SOBIE Z GŁOWY, ŻE WPŁACAJĄC NA ZUS DZIŚ DOSTANIECIE COKOLWIEK W PRZYSZŁOŚCI. Wasze pieniądze są wydawane JUŻ DZIŚ co do ostatniego grosza (i jeszcze brakuje - deficyt). Zatem przestańcie pieprzy'ć o jakimś urojonym "oszczędzaniu" na kretyńską emeryturę tylko bierzcie się za robienie dzieci i ich edukację.
      • Gość: OBSERWATOR 2 Re: Co za stek kompletnych bzdur! IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 00:44
        Pamiętaj, że ZUS to zakład (biuro obsługi), który wykonuje zadania zlecane przez państwo. Ne jest on instytucją samodzielną realizującą jakieś własne pomysły.
      • Gość: hanka Re: Co za stek kompletnych bzdur! IP: *.aster.pl 24.08.11, 01:58
        Gość portalu: Mario napisał(a):
        [...]
        Zatem przestańcie pieprzy'ć o jakimś urojonym "oszczędzaniu" na kretyńską emeryturę tylko bierzcie się za robienie dzieci i ich edukację."
        Urodziłam dziecko w wyżu, w 1982 roku urodziło się 740 tys dzieci, które dziś powinny pracować, tylko powiedz mi gdzie jest ta praca, bo ja jej nie widzę.Więc o czym ty gadasz oszołomie.
    • oelefante Przecież te kwoty są wzięte z powietrza... 23.08.11, 10:11
      NIKT nie jest w stanie stwierdzić z kilkuletnim wyprzedzeniem, jakie ZUS będzie wypłacał emerytury. NIKT, a zatem także i ZUS nie jest w stanie tego stwierdzić. Rozsyłając te listy tylko oszukują ludzi.
      A za 20-30 lat i tak nie będziemy dostawali emerytur, bo obecny system emerytalny się zawali.
    • Gość: dtasdfasdf Ludzie opanujcie sie!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ip-p11.gni.pl 23.08.11, 10:11
      tym razem pojawilo sie wiele madryc hwypowiedzi o biurwokracji.
      ok tak oczywiscie macie racje....
      ALE NIE O PIEPSZENIE TU CHODZI A O DZIALANIE!!!!!!!!!!!!!!!!!
      rozwalcie wreszcie to scierwo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      JEST OKAZJA IDA WYBORY
      TYLKO UPR-NOWA PRAWICA.
      NIE MA NARAZIE INNEJ OPCJI ZWALCZENIA BIUROKRACJI JAK ROZBICIE TEGO ZLODZIEJSKIEGO SYSTEMU!!!!!!!!!!!!!!!!!
      TO SIE DA ZROBIC TYLKO RPZEZ WYBRANIE NOWEJ PRAWICY I WYGNANIE BANDY CZWORGA DO PRACY FIZYCZNEJ, bo drastyczna wiekszosc z nich do niczgo wiecej sie nie nadaje....
      IDZ NA WYBORY UZYJ MOZGU GLOSUJAC!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: dtasdfasdf I JESZcze rachunki IP: *.ip-p11.gni.pl 23.08.11, 10:31
      policzmy.
      wyzej jest napisane ze ktos ma 10 k i ma dostac 2k emeryturki z zus...
      domyslam sie ze do tego ida tez oplaty z ofe.....
      ile ta pani placi skladek /tzn jej pracodawca/? 1000 miesiecznie?
      1000 miesiecznie przez 20 lat i 0,004 % odsetek miesiecznie, kapitalizowanych tez miesiecznie po 20 latach daje tej pani ok 400 000 kapitalu. liczac 5% od tej kwoty - rocznie jest 20 000. to miesiecznie daje juz ok 1600 emerytury!!!!!!!!!!!!!!!
      ALE TU DOCHODZI MNOSTWO 'ALE' KTORE BIJA ZUS PO JAJACH JAK LECI.
      1. przyjalem 5% rocznej stopy procentowej. jest to smieszne. nawet najgorsze ofe daja wiecjej sredniorocznie. czesto gesto i % w banku moze byc wyzszy!
      2. zablokowalem skladke do 1000 zyli miesiecznie przez 20 lat. to co ta pani nie bedzie zarabiac wiecej przez 20 lat? ta skladka tez bedzie rosla!!!
      3. te 1600 do wyplaty przyjalem jako same odsetki przy tez niskiej stopie 5%, a kapital? zakladamy ze ta pani bedzie zyc wiecznie, ze mozemy konsumowac tylko odsetki?
      przyjecie tych poprawek choc troche zgodnie z realizmem wywala te kwote emerytury 1600 pln w kosmos!
      robia sie z tego GRUBE TYSIACE!!!! /zadanie domowe do odrobienia - se policzcie/
      JAK MA SIE DO TEGO ZUSOWSKIE ok 2500 jak wyliczyli w artykule?
      gdzie podziala sie kasa tej pani wy lewackie ścierwa?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Z CZEGO ZYJESZ BANDO CZWORGA?
      WLASNIE Z TEJ I Z TAKIEJ KASY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      MYSLEC QRWA! CZY NAPRAWDE KTORYS Z WAS MUSI ZDECHNAC Z GLODU BYSCIE ZMADRZELI????????
      UZYJ MOZGU PRZY URNIE!!!!!!!!!!!
      • Gość: Mario Re: I JESZcze rachunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 11:09
        Nawołujesz do używania mózgu, ale sam się wielkim intelektem nie wykazujesz. Co ty w ogóle liczysz? Jakie odsetki? Jaki kapitał? NIE MA ŻADNEGO KAPITAŁU. NIE MA ŻADNYCH ODSETEK! Twoje pieniądze są WYDANE W CAŁOŚCI NA KONSUMPCJĘ już sekundę po wpłynięciu na konto ZUS, a na dodatek i tak jeszcze brakuje!
        Także daruj sobie liczenie jakiegoś kapitału i ile to ty odłożyłeś. NIC NIE ODŁOŻYŁEŚ!!! SFINANSOWAŁEŚ TYLKO BIEŻĄCE WYDATKI ZUSu, a i tak rząd musi do tego interesu dołożyć, np zapożyczając się.
        • Gość: dtasdfasdf Re: I JESZcze rachunki IP: *.ip-p11.gni.pl 23.08.11, 11:51
          1 odpowiedz do twojego posta.
          no i co? to wlasnie powoduje ze jest taki syf. bo sie nie mysli. przecziez wyliczylem ze jakby sie to dawalo do banku na takich a takich warunkach to jest tyle i tyle. to co liczy zus to jest po prostu nic! to ze to licze to nie znaczy ze uwazam ze zus tak te pieniadze inwestuje! nowa matura? czytanie ze zrozumieniem? nie napisalem rowniez ze zus to cokolwiek innego jak przelewadlo kasy. ok. przelewadlo nie jest najgorsze. tu mamy do czynienia z formula: (przelewadlo-koszty_biurwokracji_polityczno_lodowo_przydupasowej), ta instytucja zyje tylko dla siebie /parkinsonizm/ i dla politykow. emeryci i emerytury nie licza sie tutaj juz niemal zupelnie!
          2. odpowiedz wnioskujaca.
          czy poza zajeciem miejsca na serwerze cos jeszcze zrobisz z tym?
          co np?
          -podrapiesz sie po jajcach?
          - '' po glowie?
          - dziewczyne po fudze, lub kolege po nuteli ?
          - poskarzysz sie panu na stacji benzynowej /ci ch...e w zus zyja nic nie robiac, kasuja nas za darmo/ - myslisz ze on ci pomoze? postawi kose na sztorc i poleci do zusa wycinac w pien?
          - poprosisz kadafiego zeby ci przyslal niepotrzebnych juz widocznie snajperow?
          - poskarzysz sie ksiedzu?
          - itp itd......
          CO JA Z TYM ZROBIE? NIGDY!!!!!!!!!!!! JUZ NIE ZAGLOSUJE NA BANDE CZWORGA. 20 LAT WALENIA MNIE W DUPE WYSTARCZY!!!!!!!
          OD TEJ PORY TYLKO NOWA PRAWICA LUB COKOLWIEK POSTEPOWEGO.
          co ty mozesz z tym zrobic?
          wykorzystaj propozycje ktore ci podalem - na niewiele sie to zda - lub nasladuj mnie i zaglosuj odpowiednio.
          • Gość: Mario Re: I JESZcze rachunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 14:13
            Może wreszcie do Ciebie dotarło, ze ZUS nigdy w nic nie inwestował i nie będzie inwestować. Jeżeli chcesz coś oszczędzić to kup coś, np. nieruchomości, złoto, albo jakieś papiery wartościowe, które być może kiedyś nie będą bezwartościowe. Wyliczenia ZUS Twojej emerytury opierają się na demografii, a nie na żadnym wpłaconym przez kogokolwiek wkładzie.
            Zakłada się np. że jak będziesz przechodzić na emeryturę, to będzie tyle i tyle pracujących (przychód) oraz tyle i tyle emerytów, chorych, urzędników i oszustów (rozchód). Dzieląc przychód przez liczbę beneficjentów otrzymuje się "średnią emeryturę", a potem koryguje się tzn. dorzuca lub odejmuje zależnie "proporcjonalnego wkładu" płaconego Ciebie przez lata. Twój "kapitał" ma gó'wno do rzeczy. Twój "kapitał" jest natychmiast wydawany.
            No i wychodzi np. emeryturka 700 zł, bo za 40 lat większość ludzi to będą stare pierdy, a młodych i pracujących jak na lekarstwo.
            Oczywiście 700 zł to tylko takie odniesienie do obecnych czasów, bo za 40 lat w Polsce może się 5x zmienić waluta, 10x rząd i jeszcze więcej razy ustawa o emeryturach (mogą np. emerytury zlikwidować dla jakiejś wyższej idei i Twój ciężko uzbierany "kapitał" pójdzie się piep'rzyć - choć i tak go wcale nie było :-))
    • Gość: m Listów z ZUS nie dostaniesz IP: 193.179.215.* 23.08.11, 10:34
      Listy wstrzymano z powodu wyborów. Ludzi mniej wiedzą, to z większą ochotą pójdą głosować na bandę czworga: POPISSLDPSL.
      Aż mdli od takich zagrywek...
    • Gość: avatar70 Listów z ZUS nie dostaniesz IP: *.zone8.bethere.co.uk 23.08.11, 10:37
      Tylko czekac jak ktory przerobi cale zycie i dostanie ochlapy od panstwa..druga norwegia nam sie kroi....
      a ZUS pieknieje w oczach w kazdym polskim miescie...
    • Gość: 1234 Re: Listów z ZUS nie dostaniesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 10:40
      "...Do tej pory listy o stanie swoich kont emerytalnych pracujący Polacy dostawali co roku. W liście znajduje się wyliczenie, na jak wysoką emeryturę będziemy mogli liczyć w przyszłości. .."
      Ja jestem na emeryturze od kilku lat i co roku dostaję list z ZUS-u z... przewidywaną wysokością emerytury (notabene: ta przez nich przewidywana jest niższa od tej, jaką dostaję). :) Wszyscy inni znajomi emeryci też taką korespondencję otrzymują. To ja się pytam: ile czasu urzędnicy ZUS-u poświęcają takim jak ja NIEPOTRZEBNIE, zamiast zająć się czymś sensownym? Przecież my wszyscy za tę zbędną robotę płacimy.
    • Gość: oki Listów z ZUS nie dostaniesz IP: *.10.rev.vline.pl 23.08.11, 10:45
      Mundurówki - znajomi w wieku 40 lat są na emeryturze, KRUS, bezpodstawne renty.
    • Gość: gaga Listów z ZUS nie dostaniesz IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.11, 10:47
      Polacy pamiętajcie kto wam zafundował rozpie...nie systemu emerytalnego. Pamiętajcie że to Rostoski z Fedak przy aprobacie Tuska. Rozliczymy ich za parę lat.
    • shedows1969 Listów z ZUS nie dostaniesz 23.08.11, 11:14
      A ja przepracowałem 30 lat w komunie 11 lat w wolnej Polsce . Emeryturę mam liczoną za okres pracy w komunie. Trybunał Konstytucyjny w wieku 63 lat wysłał mnie na emeryturę ( niech żyje TK ) , za kiedyś płacone składki mam 4000 emerytury, a przemądrzałe lemingi zarabiają po 1500zł cha cha cha cha . Ci co zarabiają po 10 tyś niech płacą większe składki jak ja kiedyś płaciłem.
    • dr_psychol Listów z ZUS nie dostaniesz 23.08.11, 11:20
      Lekarka z artykułu - wykształcony człowiek, 1800 - 2000 złotych emerytury - inżynier po kilkudziesięciu latach pracy, na odpowiedzialnym stanowisku, odprowadzający kilkadzisiąt lat składki do ZUS - 1400 PLN.
      Służby mundurowe - byle kołek zza biurka - 18-25 lat "pracy" - 2500 - 3500 PLN - nie odprowadzając żadnych składek do ZUS. Dodatkowo wielu pobiera jeszcze swiadczenie rentowe.
      Cała reszta pracujących utrzymuje 40 letnich "emerytów' przez kilkadziesiąt lat, ci w tym czasie pracują na bramkach w lokalach, w agencjach ochrony lub gdziekolwiek indziej.
      Znam takich osób przynajmniej kilka, a następne niebawem idą na emeryturę. Rekordzista w wieku 40 lat bierze 3800 netto, drugi w kolejce 3500 (razem z rentą - oczywiscie mocno naciąganą).
      Reszta niech robi :)
      • Gość: 364636 Re: Listów z ZUS nie dostaniesz IP: 192.100.112.* 23.08.11, 14:14
        tylko Janusz Korwin Mikke moze posprzatac ten burdel
    • Gość: TomKs Listów z ZUS nie dostaniesz IP: *.171.28.98.static.crowley.pl 23.08.11, 11:38
      Każdy, kto ma dziś mniej niż 40 lat powinien sam oszczędzać na starość, niestety.
      Bo do czasu naszej emerytury ZUS dawno zbankrutuje, być może razem z całym państwem. W najlepszym razie będą wypłacać po kilkaset złotych.
      Najgorsze, że z tego systemu nie da się wypisać. Idzie tam (na samą składkę emerytalną) prawie 10% pensji brutto, pracodawca dokłada prawie dwa razy więcej. W sumie, z tego co pracodawca wydaje na pracownika ponad 20% trafia na składkę emerytalną, nie licząc rentowej i innych obciążeń. Nawet ze średniej krajowej to jest około 1000 zł miesięcznie! Za takie pieniądze oszczędzane przez 30-40 lat można spokojnie przeżyć (nie przebiedować!) następne 15-20. (800 zł/mc przez 35 lat to 336 000, a nawet skromne oprocentowanie podwyższy tą kwotę jakieś 3 razy) A już teraz informują, że wypłacą jakieś grosze.
    • Gość: x Re: Listów z ZUS nie dostaniesz IP: *.cfw-a-gci.dublin.corp.yahoo.com 23.08.11, 11:38
      chodzi poprostu o wybory, po wyborach politycy pokaza ci jak do tej pory cie okradali ale przed wyborami cichosza
    • Gość: wedry Listów z ZUS nie dostaniesz IP: *.pzu.pl 23.08.11, 12:01
      No to sie dogadali, czy jedno tamci drugie, a listow nie bedzie.

-
    • pendzacy_krolik juz postanowilam... 23.08.11, 12:18
      Po jednym z takich listow od ZUS postanowilam,ze miesiac po przejsciu na emeryture zegnam sie ze swiatem. Jak zyc za 1300zl, kiedy sam czynsz obecnie wnosi 900zl? (mieszkanie 50mkw).
      A do emerytury zostalo mi 10 lat (skladki odprowadzam od 19 roku zycia, czyli 30 lat.)
      • Gość: dtasdfasdf Re: juz postanowilam... IP: *.ip-p11.gni.pl 23.08.11, 12:48
        hehe to sie nazywa srebrna emerytura.....
        .....kula karabinu jest srebrna :-(
        i nie jest to wesole.
        ale kiedy madrzy ludzie mowili zeby sie nie wpie...c z panstwowymi lapami w zabezpieczenie na starosc - to NIEEEEE, BO PRZECA SWIATOWE LEWACTWO WIE LEPIEJ!!!!
        i tak sie to toczy od prawei 2 wiekow.
        tak mialbys dzieci i one by ci pomogly jak bylo wiele wiekow i ciagle by to dzialalo.....
        obecnie nawet jak masz to sraja na ciebie bo przeca masz zusik!
        a jakbys nie mial to sam bys sobie pewnie odlozyl. a nawet gdyby jakis debil nie majac dzieci nadal nie odkkladal - coz - nie poweim zeby zdechl - ale te pojedyncze sztuki mozna by socjalnie wziasc na garnuszek panstwa - wyle tylko ze absolutne minimum. mieszkanko w panstwowym domu, jeden pokoj, wspolny kibel i lazienka na kilka pokoi, bony na zarcie, podstawowa opieka medyczna. final. niewielu by sie na to pisalo....
        no ale jak juz pisalem -LEWACTWO WIE LEPIEJ JAKA STAROSC JEST DLA CIEBIE OBYWATELU LEPSZA!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: jo Re: juz postanowilam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.11, 13:16
        mam do emerytury 20 lat mam 3 kę dzieci miałam przerwę w pracy to prawda 10 lat (bezskładkową) zarabiam 1300 na rękę (więcej nie będę bo nie jestem specjalistą - niestety mogę też zarabiać mniej jak nie znajdę innej pracy a tą mam jako zastępstwo) sładki emerytalne jakie odprowadza za mnie pracodawca wynoszą nieco ponad 200 zł/ miesiąc . Informacja jaką otrzymałam z ZUS jest taka że jak nadal takie składki będę otrzymywać do wieku emerytalnego czyli 60 lat to moja emerytura wyniesie 174 złote - prawdopodobnie ci którzy całe zycie nic nie robili i brali z opieki tez tyle samo będą mieć (spotkamy sie przecież w jednej kolejce do opieki społecznej) Mogę tylko bezsilnie patrzeć i myśleć że jak bym odkładała sobie te pieniądze przekazywane przez mój zakład do banku to z odsetkami miałabym więcej bo Państwo najzwyczajniej rękami polityków okrada ludzi ...
        • Gość: dtasdfasdf Re: juz postanowilam... IP: *.ip-p11.gni.pl 23.08.11, 13:52
          ale powiedz - mimo tych brutalnych wyliczen - na jesien nadal znowu zaglosujesz na bande czworga, albo jak znam zycie olejesz wybory...
          myle sie?
          niestety tylko przy urnie masz szanse cokolwiek zmienic. rewolucje pomijam....
      • Gość: 535453 Re: juz postanowilam... IP: 192.100.112.* 23.08.11, 14:12
        jest tylko jeden czlowiek ktory mowi jak to rozwiazac Janusz Korwin Mikke
      • Gość: byrcyn Re: juz postanowilam... IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.08.11, 18:03
        Po jednym z takich listow od ZUS postanowilam,ze miesiac po przejsciu na emeryture zegnam sie ze swiatem.

I o to właśnie naszej władzy chodziło - a to ich uradowałeś ! Zaiwaniałeś 30 lat - to pięknie, a teraz do gnoju chamie-pasożycie jeden ;-) Do czego jesteś teraz potrzebny, żeby tylko wyciągać kasę z NFZ-tu ;-)))
        Cała ta "nagonka" informacyjna właśnie ma temu służyć, by majętni zaczęli dodatkowo sobie coś składać, a reszta albo będzie spać w pustych kościołach przerobionych na przytułki, albo dokona NIELEGALNEJ EUTANAZJI - czyli popełni samobójstwo ! W życiu piękne są tylko chwile ...
    • mlisk Owoc żywota twojego zje ZUS 23.08.11, 12:32
      ZUS = złodziejskie ubezpieczenie składkowe
      • Gość: qwrwrrw Re: Owoc żywota twojego zje ZUS IP: 192.100.112.* 23.08.11, 14:12
        lekarstwo jest jedno Janusz Korwin-Mikke
        • makrama1 Re: Owoc żywota twojego zje ZUS 23.08.11, 21:17
          Gość portalu: qwrwrrw napisał(a):

> lekarstwo jest jedno Janusz Korwin-Mikke

JKM startował na Prezydenta Warszawy, pod hasłem likwidacji komunikacji miejskiej. Strach się bać jaką ma ofertę dla kraju.
    • Gość: finansista To jest skandal !! IP: 193.111.166.* 23.08.11, 13:31
      finanse-dla-kazdego.blogspot.com
    • Gość: (gość portalu) Psy szczekają karawana idzie dalej. Drogi narodzie IP: *.home.aster.pl 23.08.11, 13:34
      będziesz jeszcze długie lata dymany przez aparat państwowy. I nic z tym nie dacie rady zrobić.

Amen.
      • Gość: dtasdfasdf Re: Psy szczekają karawana idzie dalej. Drogi nar IP: *.ip-p11.gni.pl 23.08.11, 13:49
        5 MLN Glosow na upr-np i sie mocno zdziwisz jak NIC Z TYM NIE DAMY RADY ZROBIC!
        NO ALE DO tego z 4 mln lemingow musi nauczyc sie myslec!
    • Gość: Robert Re: Listów z ZUS nie dostaniesz IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.11, 13:57
      Nad elektronicznym wglądem chyba już pracują tak jak nad elektronicznym wglądem w akta wieczyste w sądzie.
      Dziś mecz www.mrt.pl/eportal/index.php?file=News o Wszystko!
    • Gość: Tirinti Nie pokażą smutnej prawdy przed wyborami IP: 80.50.126.* 23.08.11, 14:01
      Nikt by nie zagłosował na Tuskistów jakby siędowiedział, że emerytury nie będzie miałwogóle.

Swojądrogą pani dyrektor firmy ubezpieczeniowej to pewnie typowa młoda wykształcona z wielkiego miasta, skoro jest dyrektorem instytucji finansowej a nie ma pojęcia o przepisach emerytalnych. No ale na pewno ma znajomości więc po co jej taka wiedza.
    • Gość: ala57 Listów z ZUS nie dostaniesz IP: *.ckzeto.com.pl 23.08.11, 14:43
      Tylko przypominam że osoby, które najwięcej namieszały w systemie emerytalnym to pan Góra ze swoją prawą ręką Chłoń. Wcielił to bagno w życie Buzek, premier z ramienia AWS.
      Upadek ZUS,KRUS to tylko kwestia czasu. A swoją drogą, jak niską mamy świadomość tego co z nami wyczyniają ludzie kompletnie nie przygotowani do reformowania i rządzenia. Polaku ocknij się!
    • Gość: lewica_sk@gazeta.p Szkoda drzew!!! słać e-maile IP: *.150.137.78.internetia.net.pl 23.08.11, 14:50
      a kasa za druk + pocztę polska do emerytur doliczyć !!
      KURWA
    • and192 Listów z ZUS nie dostaniesz 23.08.11, 15:18
      Emerytura zależy nie tylko od zarobków ale i od stażu pracy. Jeżeli ta przykładowa lekarka zaczęła pracować kilka lat po studiach, miała urlop bezpłatny, i w efekcie jakieś 15 lat pracy, to dwa tysiące i tak za dużo! ZUS podaje dwie kwoty - hipotetyczną emeryturę wg stanu konta na dziś (tzn z założeniem, że od jutra przestaje się zarabiać i czeka bez roboty do osiągnięcia wieku emerytalnego) oraz drugą kwotę - po przepracowaniu całego okresu do wieku emerytalnego. Błagam, przestańcie siać popelinę!
    • gregsmile Dlaczego Polska zaniża emerytury? 23.08.11, 15:55
      dlaczego Polska zaniża emerytury do 30-krotności średniej krajowej? płacenie składki emerytalnej tylko do ok 105 tyś zł ( ok 25 tyś EUR) jest automatycznym zmniejszeniem emerytury Polaków w przyszłości. Dlaczego w starych krajach UE ten górny limit odprowadzania składki emerytalnej to ok 125 tyś EUR. nawet najbogatsi polscy emeryci będą mieć 5 razy niższą emeryturę państwową z automatu.
      rozwiązanie IKZE, które wejdzie w Polsce w 2012 roku od dziesięcioleci działa już za granicą ale z możliwością odpisania od przychodu do 5 tyś EUR rocznie środków wpłaconych na indywidualne fundusze emerytalne. znowu Polacy mają możliwość prawie 8-krotnie niższych emerytur prywatnych z zachętą państwa.
      generalnie przy zarobkach średnich lub trochę wyższych w krajach starej UE można wypracować rocznie ok 100 EUR na swoją emeryturę, a w Polsce nawet 100 zł nie wyjdzie rocznie. i to trzeba zmienić w Polsce!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka