Dodaj do ulubionych

Polska żywność jedzie w świat. Pełno niespodzianek

IP: *.pool.mediaWays.net 07.04.12, 08:18
Nie padło słowo "Berza",
gdzie kiedyś siadali razem kupcy i dyskutowali o cenach i towarach,
które tu czy tam są dobrze sprzedawane.
Tak ma i musi wyglądać przyszłość Europy.
Tam gdzie wędrują Polacy, tam również kupują Polskie towary.
Łatwiej jest z Niemcami, bo Niemcy to już zawsze trochę Polacy.
Choć ciężko przekonać Turka Niemieckiego o wspaniałym smaku Polskiej kiełbasy.
Obserwuj wątek
    • gnom_opluwacz Peerelowskie książki kucharskie 07.04.12, 08:29
      Mam w domu trochę peerelowski książek kucharskich, poradników o prowadzeniu domu itp. rzeczy. Z perspektywy bardzo fajnie się je czyta, te wszystkie opowieści z lat 80., jak to ziemniaki można robić na 365 różnych sposobów, tak, że się nigdy nie nudzą, albo co zrobić z resztkami. Bardzo to fajne i użyteczne, nie lubię wyrzucać jedzenia, więc te "kryzysowe" potrawy bardzo się przydają.

Od czasu do czasu trafiają się też kwiatki, też powiązane z sytuacją gospodarczą, ale już nie tak użyteczne. Nagle okazywało się, że ryby są zdrowe, a dorsze, to już hohoho. Nie było mięsa? No, owszem, autorka poradnika coś-tam zauważała, ale jednocześnie dodawała, że "za granicą" warzywa są drogie, więc cieszmy się nimi, skoro możemy taniej niż we Francji czy Wlk. Brytanii. Nie ma cytryn? To fakt, ale wiecie, że tak naprawdę mają one mniej witaminy C niż rabarbar? No, ale wtedy był PRL, cenzura, totalitaryzm i za sarkanie na władzę można było mieć kłopoty, zaś okazywanie lojalności było czasem konieczne.

Teraz na szczęście czasy są inne: mamy demokrację, niezależne media patrzą śmiało na ręce opozycji i każdy może pisać co chce. A ta historyjka przypomniała mi się w sumie bez związku, ot, święta idą, wyszły trochę drożej niż poprzednie, ale co tam. Najważniejsze, że wiem, iż polska żywność cieszy się uznaniem na całym świecie - i w gruncie rzeczy jestem szczęśliwcem, który ma ją na miejscu. Nie to co Francuz, Niemiec czy Brytyjczyk.
    • Gość: anal lityk Polska żywność jedzie w świat. Pełno niespodzianek IP: *.pool.mediaWays.net 07.04.12, 08:55
      Nie doczytalem sie o Holendrach czy Niemcach, ktorzy w taki czy inny sposob rozbudowali
      wielkie gospodarstwa rolne w Polsce. Zdaje sie, jest to takze jeden z motorow tego eksportu...
      • Gość: Kafel z Worlin Re: Polska żywność jedzie w świat. @ ana lityk IP: *.pool.mediaWays.net 07.04.12, 13:03
        Ja osobiście w Polsce nigdzie nie widziałem ani Niemca czy Holendra,
        ale słyszałem że gdzieś mają byś ponoć.
        że ci wpływają pozytywnie na gospodarkę w to wierzę osobiście.

W Europje się towary przepycha ze wschodu na zachód i z powrotem,
        w ten sposób mają ludzie pracę, a regiony podatki.
        UE to w zasadzie związek wolnych miast handlowych,
        co istniał 200 lat, tylko dyktatury doprowadziły do ich końca.
    • Gość: LL Polska żywność jedzie w świat. Pełno niespodzianek IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.04.12, 09:11
      Proszę wyłaczyć ze spożywki papierosy jest to trucizna co zostało już dość dobrze udokumentowane, idąc tym tropem to eksport marychy będzie bardziej płacalny .
      Myślę że Europa zacznie ograniczać produkcję papierosów i zmieni proporcję w cenach ryb czyli świeże będą droższe niż wędzone i suszone a wtedy nasza bańka eksporu żywności pęknie . To tylko kwestia czasu
      • bumcykcykhopsiup Re: Polska żywność jedzie w świat. Pełno niespodz 07.04.12, 09:19
        "(europa) zmieni proporcję w cenach ryb czyli świeże będą droższe niż wędzone i suszone "
        to niemozliwe kolego.
    • caesar_pl Polska żywność jedzie w świat. Pełno niespodzianek 07.04.12, 10:16
      Polski eksport zywnosci w 2011 to ok.14 mld euro.Czy to duzo?Dla przykladu Niemcy - ich eksport w 2011 to 56 mld euro.Wzrost o 8%.I nikt w Niemczech sie tym nie chelpi...Oba kraje sa podobnej wielkosci.
    • Gość: Jojo Re: Polska żywność jedzie w świat. Pełno niespodz IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.12, 10:33
      Ho-ho-ho o wspaniałym smaku Polskiej kiełbasy.
      Nikt nie przebije tej fonntany tluszczu z woda przy pierwszym ruchu widelca,o smaku nic bo apetyt zmyty
    • Gość: 1959 ja Re: Polska żywność jedzie w świat. Pełno niespodz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 11:08
      Prawdziwy niemiecki turek nie będzie jadł kiełbasy chyba ze z barana albo krowy. Ich niema ma co przekonywać.
    • macine123 W Holandii polska wołowina po 6 €, w Polsce po 8€ 07.04.12, 14:12
      Widziałem na własne oczy, ładnie zapaczkowana polska wołowina w Holandii po 5-6 € za kg, w Polsce na bazarze (czyli tam gdzie teoretycznie powinno byc najtaniej) po 8 €. Warto wspomnieć jeszcze o baraninie, w Holandii po 10 €, w Polsce po 20 € i więcej, ale jest prawie nieosiągalna, jak gęsina, króliki czy inne mięsa. Dla Polaków kurczaki z dioksynami. Polskie zdrowe jabłka wysyła się na zachód, a stamtąd sprowadza też jabłka, ale mniej zdrowe. I to sie opłaca ? Tak, opłaca się, bo tam rolnicy mają większe dopłaty.
    • Gość: sam rybki solone sola z arszenikiem, rtecia i olowiem IP: *.dc.dc.cox.net 07.04.12, 15:57
      na zdrowie duraki .
    • najlepszygeorge Polska żywność jedzie w świat. Pełno niespodzianek 07.04.12, 16:43
      Miło przeczytać, że nasz kraj rozwija się. Jeszcze do niedawna rzeczywiście Poslka była 'królem' ziemniaka, a teraz wszystko zmieniło się. Okazuje się, że ziemniaki u nas wcale tak dobrze nie rosną i opłaca się je sprowadzić z zagranicy.

Ciekawe jest też z tymi rybami - jak rozumiem kupujemy gdzieś w Azji, u nas przerabiamy i sprzedajemy na Zachód?
    • Gość: wafelek Re: Polska żywność jedzie w świat. Pełno niespodz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 18:53
      Widać rolnictwo u nas aż takie złe nie jest, jak to mówią.
    • Gość: ironman Pełno niespodzianek....i ulicznej soli IP: *.opera-mini.net 07.04.12, 23:55
      mozna sobie wyobrazic co jest w polskich papierosach eksportowanych do Francji ??? moze autorzy podadza marke ??:-)))))))))))))))))))))))))))

coz Polska z krjau kiedys przemyslowego, inzynierskiego z rozwineta informatyka - teraz ma do zaoferowania kartofle, marchewke i buraki. Taniocha produktow zywnosciowych jest powalajaca, tylko ze to wszystko nie jest produkowane w Polsce ,tylko reimport z krajow poruskich.

Made in Poland, kto i kiedy ostatnio widzial taki produkt za granica ? prze 20 laty ??
      • Gość: Olo Re: Pełno niespodzianek....i ulicznej soli IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.12, 23:59
        nie pitol: oscypki ,Prince Polo,znicze
    • Gość: Waldi Trucizna IP: *.hsd1.ma.comcast.net 08.04.12, 02:41
      Te niespodzianki, to w Polsce opisuja gazety po kazdej kontroli.

Sol drogowa, substancje rakotworcze, oszukane skladniki, pestycydy.

Na szczescie malo tego sie eksportuje. I dobrze, zdrowie wazniejsze niz ratowanie wspomnien z kraju podtrutymy golabkami w sloiku.

Chcecie polskiej zywnosci zagranica, to se ugotujcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka