Dodaj do ulubionych

Autostrady, autostrady!

24.06.12, 14:12
Obawiam się, że przy tych absurdalnych cenach za kilometr luksusu i komfortu, 90% polskich właścicieli dwu i więcej kołowców nie będzie na niego stać. Na pewno będzie jeździć polski establishment (od radnego gminy do Bronka), cała państwówka - bo za forsę podatnika, klechy (też za forsę obywatela), no i niewielu, których jeszcze stać. Trochę zagranicznych.

Dla reszty przewidziano dziury schetynówek. Będzie jak na Prospekcie Lenina w ZSRR. Reasumując - nasz establishment głównie dla siebie wybudował sobie autostrady za nasze pieniądze. Może rozwinie się tranzyt wschód-zachód i północ-południe, ale z tego kowalski będzie miał przysłowiowe g.
Obserwuj wątek
    • ayran Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 14:18
      Chcesz przez to powiedzieć, że nie stać cię na przejazd autostradą?
      • haen2010 Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 14:24
        Ze mną dość indywidualna sprawa. Nie lubię samochodu, bo oznacza on bezruch i tępotę. Preferuję środki lokomocji przez innych kierowane.
        • ayran Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 14:33
          Przejazd z Warszawy do Świecka to ok. 500 km. Samochód zużywający 7l/100 km zużywa na tej trasie 35 l paliwa, czyli koszt paliwa wyniesie, przy dzisiejszych cenach, ok. 200 zł. Łączny koszt przejazdu przez wszystkie bramki to, o ile pamiętam - 105 zł. Kwota wprawdzie dość wysoka, ale w sumie znam więcej osób gotowych ją w takim przypadku ponieść, niż tłuc się przez kilka godzin więcej pobocznych drogach spalając dodatkowo kilkanaście litrów paliwa. Ale oczywiście rozumiem, że chciałeś sobie popłakać i ponarzekać na kogo się da, a w pierwszej kolejności na złodziei w sutannach.
        • zzarda32 Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 14:41
          Heniek idź do PIS - tam chyba Twoje miejsce!
          • gazetopolaczek Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 14:44
            Zgadza się, tylko nieroby głosujące na PiS mogą być tak biedne, że nie będzie ich stać na autostradę.
          • haen2010 Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 15:27
            Hm, ja ci to dość prosto wyjaśnię. Nierówności społeczne, czyli tzw bogate państwo i złupieni obywatele to mechanizm samonapędzający aż do zniszczenia się. Realia tego są takie, że państwo podnosi podatki i wszelkie opłaty żeby koszt swego funkcjonowania obsłużyć. Nie mówiąc o długach jakie zaciągnęło.

Z drugiej strony coraz mniej ludzi płaci podatki, ogranicza konsumpcję, w końcowym efekcie popada w nędzę i przestaje też wnosić wszelkie opłaty. Rośnie szara strefa, przestępczość, bezrobocie, które państwo na minimum socjalu musi utrzymywać. Nie starcza mu forsy więc znów podnosi podatki i opłaty etc, etc. Jest to tzw sprzężenie zwrotne.

Myślę, że jako rozsądny facet powinieneś to zrozumieć. A opłaty za autostrady są najwyższe z unijnych. Wielu będzie z przejazdu nimi rezygnować. Inwestycja może przestać się opłacać. To scenariusz bankruta, ale przy takiej polityce jak obecna bardzo możliwy.
            • ayran Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 15:38
              haen2010 napisał:

> A opłaty za autostrady s
              > ą najwyższe z unijnych.

Tak myślisz, czy po prostu nie zastanawiałeś się nigdy nad tym, ale myślisz, że tak ci będzie pasowało do całości wywodu.

przewodnik.onet.pl/abc-podroznika/wlochy-oplaty-za-autostrady,1,3243226,artykul.html
              Przemnóż sobie te stawki przez kurs Euro i porównaj z opłatami w Polsce.
              • haen2010 Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 15:50
                Nudzi mnie już twoja zatwardziała tępota. Włosi mają swoje kłopoty i powinieneś uwzględnić dochód przeciętnego Włocha i dochód Polaka. Wtedy zobaczysz, że Włoch nie popadnie w nędzę od łupienia przez państwo, tylko mniej wyda po prostu.

Tusk z Rostowskim zabrali się produkcji polskiej, masowej nędzy. Jak nie przestaną, to czeka nas bankructwo, pomimo gospodarczego wzrostu.
                • ayran Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 15:58
                  Czyli mamy najwyższe opłaty w Europie, czy też Włosi mają wyższe?
                  A o Francuzach słyszałeś?

przewodnik.onet.pl/abc-podroznika/francja-oplaty-za-autostrady,1,3243239,artykul.html
                  Też mają swoje kłopoty?

Czy też, oczywiście, pisząc o najwyższych opłatach w Europie miałeś na myśli dochody, co każdym, wyjątkiem takiego tępaka jak ja, powinien chybcikiem zrozumieć?
                  Tego też jesteś pewny, czy znowu tak ci pasuje?
            • volupte Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 17:21
              Swietnie opisales mechanizm lewicowosci w gospodarce. Krytykujesz a sam ja popierasz :-)
        • chateau Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 15:45
          Czyli twoja wiedza na temat stanu autostrad i opłat za nie jest porównywalna z wiedzą Prezesa na temat opłat za konta bankowe.

Ale nie możesz się powstrzymać przed jojczeniem.
          • haen2010 Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 15:54
            Banki w Polsce świetnie prosperują. Dzięki najwyższym w Unii opłatom za ich usługi.
            • chateau Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 15:58
              Robisz wrażenie swoim doświadczeniem, ale robienie z siebie idioty też ma swoje granice.
              • ayran Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 15:59
                Myślę, że w tym przypadku do granic jeszcze bardzo daleko.
              • haen2010 Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 16:04
                Muszę szczerze przyznać, że jeszcze niedawno właśnie stanu zidiocenia kościelnych platfusów nie doceniałem. I nie piszę o was, piszę o tym waszym złodziejskim establishmencie. Ale też wyglądacie mi na jego członków, jak ten prawie poseł z Częstochowy.
    • ayran Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 17:58
      Znakomych? Jesteś Rosjaninem?
      "Znakomym" możesz wytłumaczyć, że do Wrocławia dojadą przez Warszawę, Świecko, i Olszynę. Dalej o 150 km, ale za to cały czas nowiutką autostradą.

-
      • volupte Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 18:10
        To już lepiej A2, E 75 , A4 ( Warszawa , Łódź , Katowice , Wrocław )
        • ayran Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 18:14
          Z tym że odcinek Łódź-Katowice nie za bardzo da się nazwać autostradą.
          • volupte Re: Autostrady, autostrady! 24.06.12, 18:26
            150 km nadkladki to koszty i czas. Ja bym tedy pojechał , ale jesli chcą sie w zwiedzanie zabawić , to ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka