aferrypl 10.07.12, 12:15 jeśli naprawdę chcecie przewieźć duże walizki bez ograniczeń, to lepiej promem. Na promach nie ma opłat za bagaż . Dlaczego warto podróżować promem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sagramor Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasaże 10.07.12, 13:07 masz rację, o ile te promy będą pływać do Budapesztu, Pragi, Warszawy albo Rzymu... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasażerów" IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.12, 13:18 Nie rozumiem dlaczego autora artykułu jest tak oburzony jakby rząd zwiększał akcyzę na alkohol. Wizzair jest prywatnym przewoźnikiem, mamy wolny rynek i autor jako świadomy konsument może skorzystać z usług innej linii lotniczej.Moim zdaniem nie jest to tak zła zmiana- na wielu lotach Wizzaira naprawdę jest kłopot z bagażem podręcznym- często mój podręczny plecak leciał 3 rzędy ode mnie.Podkreśliłem słowo podręczny bo taka jest rola bagażu pokładowego- to nie ma być główny bagaż. W sytuacji kiedy 80% pasażerów wypchanego samolotu ma "podręczną" walizkę na tydzień wakacji + spore zakupy w sklepie na lotnisku nie jest dziwną rzeczą że 10 min przed odlotem pasażerowie ze stewardessami starają się to wszystko za wszelką cenę upchać. Jeśli autor ma ochotę zabrać ze sobą większy bagaż podręczny, może z powodzeniem skorzystać z zasad wolnego rynku i z Katowic do Londynu polecieć Ryanairem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cougar bla bla bla IP: *.man.poznan.pl 10.07.12, 13:28 Wizzair i Ryanair przerzucaja koszty na pasażerów zwłaszcza haracz za bagaż, więc wybór jest niewielki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cougar Re: bla bla bla IP: *.man.poznan.pl 10.07.12, 13:28 i jeszcze easyjet Odpowiedz Link Zgłoś
1katarynka Re: bla bla bla 10.07.12, 15:24 od października jeszcze OLT będzie miało takie same połączenia ja Wizz a tam nie ma żadnych dodatkowych opłat Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: bla bla bla 10.07.12, 16:05 Jasne, pod warunkiem że, po pierwsze, OLT jeszcze będzie istnieć w październiku, i po drugie, nie zmieni zasad przewozu bagażu. Odpowiedz Link Zgłoś
1katarynka Re: bla bla bla 13.07.12, 16:20 póki co OLT bardziej się rozwija niż zwija :) i na trasach krajowych nie maja za bardzo konkurencji :) Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: bla bla bla 10.07.12, 18:54 Cały koszt przelotu pokrywa pasażer. Chcecie mieć tanie bilety to firma sobie to odbija na czymś innym. Logiczne. Nie wiem skąd to oburzenie. I czy naprawdę 10 euro to tak straszenie dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasaże IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.12, 13:28 I jeszcze jedna rzecz-> na artykuł trafiłem przez link z facebooka.Teraz wchodząc na główną stronę wyborczej widzę że ten artykuł wisi na najbardziej wyeksponowanym miejscu.Zagranie godne faktu. Naprawdę nie potrafię zrozumieć dlaczego tak ot. gazeta krytykuję prywatną linię.Czyżby "artykuł sponsorowany"?:) Jako stały czytelnik jestem naprawdę zawiedziony waszym postępowaniem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volver Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasaże IP: *.scansafe.net 10.07.12, 15:29 a moze poprostu wazny bo prawie kazdy w dzisiajszych czasach lata samolotem i dotyczny to nas wszystkich! Ja kolej podwyzsza ceny biletow to tez to trafia na pierwsza strone! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasaże IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.12, 17:00 Rozumiem, że wg Ciebie gazetom nie wolno pisać krytycznych artykułów na temat dowolnej firmy czy osoby ? A może to tylko GW nie wolno ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epan Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasaże IP: 217.153.165.* 10.07.12, 14:09 racja, racja! Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasaże 10.07.12, 14:58 Gość portalu: Przemek napisał(a): > Nie rozumiem dlaczego autora artykułu jest tak oburzony jakby rząd zwiększał ak > cyzę na alkohol. Wizzair jest prywatnym przewoźnikiem, mamy wolny rynek i autor > jako świadomy konsument może skorzystać z usług innej linii lotniczej. No właśnie - świadomy. A żeby być świadomym to trzeba mieć informację, którą jest właśnie zawiera ten artykuł. Gdzie Ty tam "oburzenie" widzisz to nie wiem, ja widzę opis faktów. No trudno, żeby napisać "Hura! obniżyli limit bagażu" ;) Że tanie linie kombinują jak koń pod górę, gdzie tu parę groszy wydoić, to też żadna sensacja dla świadomego klienta, więc tym bardziej cenne jest dla niego takie ostrzeżenie. A już ten alkohol to nie wiem skąd Ci się wziął... ale każdy ma swoje problemy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nazikomunista_back Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasaże 10.07.12, 14:58 Mam nadzieję, że ktoś ci za to zapłacił. Nie ma nic smutniejszego niż nieopłacana prostytutka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volver Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasaże IP: *.scansafe.net 10.07.12, 15:19 podreczny to tylko polska nazwa i nie oddaje charakterystyki bagazu. Poza tym jest to dla ludzi ktorzy nie maj aczasu zeby czekac godzine na lotnisku na walizke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę"... IP: 173.233.220.* 10.07.12, 19:05 Oczywiscie, jest wolny rynek i mozna korzystac z danych linii lotniczych, lub tez nie... Proby przedstawiania podwyzek cen jako dzialania "dla wygody pasazerow" to jednak dzialanie iscie diaboliczne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasażerów" IP: 192.165.213.* 10.07.12, 13:29 Zawsze porownuje ceny miedzy przewoznikami i jezeli W. bedzie tanszy mimo oplaty to wciaz bede kozystal z ich uslug. Czlowiek jest od PR to nie bedzie mowil o checi zwiekszenia przychodow tylko o checi zwiekszenia komfortu latajacych - nie mamy po 12 lat aby nie wiedziec o co kaman. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volver Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasażerów" IP: *.scansafe.net 10.07.12, 14:00 Wizzar to najgorsza linia lotnicza jaka kiedykolwiek lecialam :) Bije Ryanira na glowe! Te smutne praktyki z bagazem podrecznym sprawia ze rozowa linia pojdzie z torbami juz wkrotce. A ryaiair i OLT Express zabiora jej pasazerow. Zwlaszcza ze Ryanair ostatnio oglosil ze nie bedzie pobieral oplat za platnosc karta! Najlepiej juz teraz razem z biletem kupowac ubezpieczenie na wypadek upadlosci lini lotniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasaże 10.07.12, 14:52 Wizzairem latam bardzo często (bo w sumie nie mam innego wyjścia) i nigdy nie miałem zastrzeżeń do obsługi. W ciągu ostatnich dwóch lat raz (na "dziesiąt") razy zdarzyło mi się opóźnienie aż 1,5 godz. i to wywołane pogodą (LOT, Lufa i SAS stały tak samo). Minusem na pewno są upakowane jak sardynki w puszce fotele w ich nowszych Airbusach, gdzie ja (raptem 177 cm wzrostu) lecę prawie z kolanami pod brodą. Ad rem: przypuszczam, że miejsca byłoby nadal dosyć, gdyby nie nagminne przekraczanie przez bolandyjskich podróżników już istniejących limitów rozmiarów bagażu. Standardowa kabinówka robiona na wymiar nie jest problemem, problemem są wielgachne torby sportowe oraz hipermarketowe za duże kabinówki wypchane jak siata baby z targu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cehaem Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasaże IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 10.07.12, 17:54 > S stały tak samo). Minusem na pewno są upakowane jak sardynki w puszce fotele w > ich nowszych Airbusach, gdzie ja (raptem 177 cm wzrostu) lecę prawie z kolanam > i pod brodą. Fajnie bylo zanim Wizzair ujednolicil swoja flote. W ich starych A 319 miejsca bylo sporo. Nie duzo, ale ja (1.95 m wzrostu) trzygodzinny lot znosilem bez problemow. Dzis wybieram zawsze miejsce przy korytarzu, wtedy przynajmniej jedna noga ma troche wygody :) > Ad rem: przypuszczam, że miejsca byłoby nadal dosyć, gdyby nie nagminne przekra > czanie przez bolandyjskich podróżników już istniejących limitów rozmiarów bagaż > u. Standardowa kabinówka robiona na wymiar nie jest problemem, problemem są wie > lgachne torby sportowe oraz hipermarketowe za duże kabinówki wypchane jak siata > baby z targu. To swoja droga. Odprawe przeprowadza personel lotnisk, wiec oni co najwyzej upomna pro forma. Gdyby rygorystycznie przestrzegac "terms and conditions" co najmniej 20% ludzi na kazdym locie nie zostalaby wpuszczona. I wtedy bylaby draka. Wiec lotniska wola tego unikac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cehaem Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasaże IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 10.07.12, 18:02 > a linia pojdzie z torbami juz wkrotce. A ryaiair i OLT Express zabiora jej pasa > zerow. Zwlaszcza ze Ryanair ostatnio oglosil ze nie bedzie pobieral oplat za pl > atnosc karta! Ryan cos zapowiedzial, a potem sie z tym wycofa. Albo wprowadzi jakies nowe wiesniackie akcje na podkladzie latajacego supermarketu. A OLT po prostu "zbankrutuje". W porownaniu z kolegami z Irlandii Wizz jest rzeczywiscie ostoja kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epan Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasażerów" IP: 217.153.165.* 10.07.12, 14:05 racja - zbyt wielku pasażerów wchodzi na pokład objuczonych torbami, zupełnie niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazikomunista_back Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasażerów" 10.07.12, 14:56 Nie latać WizzAirem. Nie latać Ryansyfem. Są inne tanie linie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cehaem Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasaże IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 10.07.12, 18:05 > Nie latać WizzAirem. > Nie latać Ryansyfem. > Są inne tanie linie. Tak, oczywiscie. W ramach protestu nie bede latac tam, dokad musze/chce, tylko tam, dokad znajde polaczenie innego przewoznika. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Widzieliście kiedykolwiek walizkę snellvilla?... 11.07.12, 21:58 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arysto-krata Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasażerów" IP: *.205.98.177.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.07.12, 15:50 Jezeli ja waze 50kg a siedzacy obok pasazer 96kg to dlaczego obu nas obowiazuje ten sam limit wagi bagazu podrecznego?Wydaje mi sie to bardzo niesprawiedliwe.Lecialem ta linia do Skavsta w Szwecji;miejsca nie numerowane i ich zajmowanie odbywa sie na zasadzie "kto pierwszy ten lepszy".Osoby starsze,slabsze fizycznie nie maja szans na zajecie miejsca np.przy oknie.Sprzedawane napoje i lakocie na poziomie straganiku na miejskim targowisku np.przy ul.Lipowej w Gliwicach.Pomysl "wygody"dla pasazerow calkowicie chybiony!!!Jezeli nie wiadomo o co chodzi,to chodzi o KASE.Pozdrawiam klientow linii Vizz-Air Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quoli Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasażerów" IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.07.12, 16:31 Durnota i bezmuzgowie patrzą z oczu tego fagasai. Przeżyłem wyjazd z bagażem nie mieszczącym się w wymiarach 55/40/20 cm. Po specjalnej kontroli i wyładowaniu wszystkiego i ponownym włożeniu w metalowy wzorzec, weszło wszystko, ale pi...dy z poznańskiej Ławicy wyciągnęły mi część bagażu i zabrały, szantażując, że nie polecę. Poddałem się, zależało mi na locie, a jak sprawę przemyślałem, to stwierdzam, że zostałem porostu okradziony. Po powrocie i wcześniejszych przemyśleniach, zgłosiłem się do informacji z prośbą o wydanie mi zabranej części bagażu. Dowiedziałem się, że ponoć oni go wyrzucają na śmietnik. Otóż widziałem, (bo długo czekałem na właściwe osoby, które miały się zająć moim zgłoszeniem), że trefny towar wywożą celnicy i wcale nie na śmietnik. Miałem pisać skargę ale nasr...łem na nich. NO A TERAZ BĘDZIE TYLKO LEPIEJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cehaem Re: Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasaże IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 10.07.12, 17:59 > Durnota i bezmuzgowie patrzą z oczu tego fagasai. Przeżyłem wyjazd z bagażem ni > e mieszczącym się w wymiarach 55/40/20 cm. Pakowala ci go niepismienna sluzaca z Afryki, czy sam jestes zbyt tepy, zeby sie takich rzeczy dowiedziec? Czy uwazasz, ze przepisy maja dotyczyc innych a nie pana hrabie? > dy z poznańskiej Ławicy wyciągnęły mi część bagażu i zabrały, szantażując, że n > ie polecę. Poddałem się, zależało mi na locie, a jak sprawę przemyślałem, to st Nikt ciebie nie szantazowal, osle. Sam sie wmanewrowales w problem. > trefny towar wywożą celnicy i wcale nie na śmietnik. Miałem pisać skargę ale na > sr...łem na nich. NO A TERAZ BĘDZIE TYLKO LEPIEJ Na przyszlosc polecam furmanke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasażerów" IP: *.mysmart.ie 10.07.12, 16:54 Jest to jedna z najlepszych wiadomosci jakie uslyszalem ostatnio o tanich liniach.Ma juz dosc ogladania ludzi z wielkimi walizami i ogromnymi torbami wsiadajacych do samolotu, szukania miejsca na moj bagaz podreczny. ja i moja zona mamy male walizeczki o przepisowych rozmiarach, zmieszcza sie nawet w nowych przepisach i nareszcie bedziemy spokojnie wsiadac do samolotu:) Troche cywilizacji, bo takie torbiska jakie ludzie w nosza to nie jest normalne i nie widuje sie tego czesto na lotach poza Polska;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasażerów" IP: *.hsd1.pa.comcast.net 10.07.12, 16:55 jak się chce wygody to się płaci, co w tym dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk112 Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasażerów" 10.07.12, 17:04 do wszystkich opłat doliczyłbym jeszcze 4.23 za minutę połączenia z call center Odpowiedz Link Zgłoś
acc4 Robią nas w trąbę 10.07.12, 18:58 19 maja lot Wizzair do Rzymu z Warszawy. Walizeczka - typowa kabinówka 55x20x40 waga 9 kg. Walizeczka nie mieści się do metalowego stojaka horyzontalnie ze względu na wystające kółka. Pozwalają mi ją włożyć do góry nogami i akceptują jako bagaż kabinowy. 28 maja lot powrotny z Rzymu do Warszawy. To samo - kółka przeszkadzają. Tym razem obsługa nie pozwala "przymierzyć" walizeczki do góry nogami i każe płacić 10 euro. Tak Wizzair robi nas w trąbę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cehaem Re: Robią nas w trąbę IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 10.07.12, 20:53 > 19 maja lot Wizzair do Rzymu z Warszawy. Walizeczka - typowa kabinówka 55x20x4 > 0 waga 9 kg. Walizeczka nie mieści się do metalowego stojaka horyzontalnie ze w > zględu na wystające kółka. Pozwalają mi ją włożyć do góry nogami i akceptują ja > ko bagaż kabinowy. > 28 maja lot powrotny z Rzymu do Warszawy. To samo - kółka przeszkadzają. Tym ra > zem obsługa nie pozwala "przymierzyć" walizeczki do góry nogami i każe płacić 1 > 0 euro. > Tak Wizzair robi nas w trąbę. Sam sie zrobiles w trabe. Po co brales bagaz, ktory przekracza dozwolone normy? Odpowiedz Link Zgłoś
acc4 Re: Robią nas w trąbę 11.07.12, 11:50 W tym sęk, że gabaryt bagażu nie przekraczał dozwolonych 55x20x40 cm. Wymiary odpowiadały wymaganiom, waga była poniżej limitu. Tyle, że obsługa w Rzymie uparła się, by "przymierzać" bagaż kółkami w dół, a one wystawały poza obrys. W Warszawie nie było problemu z "przymierzaniem" kółkami w górę. Mam prawo uważać, że była to szykana i że zdarto ze mnie te marne 10 euro przy pomocy kruczka proceduralnego. Niech im służy na zdrowie. A tobie też nie zaszkodziło by więcej zwykłej, ludzkiej życzliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cehaem Re: Robią nas w trąbę IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 13.07.12, 11:32 > W tym sęk, że gabaryt bagażu nie przekraczał dozwolonych 55x20x40 cm. > ła się, by "przymierzać" bagaż kółkami w dół Do gabarytow bagazu podrecznego zaliczamy kolka. Jesli piszesz prawde, to najzwyczajniej cie oszukano. To zaden kruczek proceduralny, tylko sciema, na ktora dales sie zlapac, poniewaz nigdzie nie jest napisane, jak wkladac bagaz do "koszyka". W terms and conditions przewoznika podane sa jedynie gabaryty bagazu i nic poza nim. Zreszta obsluga naziemna nie ma nic wspolnego z Wizz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob64 Re: Robią nas w trąbę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.12, 11:40 może czas przerzucić się na coś innego? niektóre linie nie mają żadnych dopłat do biletów w OLT podobno nawet za bagaż rejestrowany się nie dopłaca Odpowiedz Link Zgłoś
farfocello Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasażerów" 11.07.12, 15:53 Mnie najbardziej wkurza motywowanie tego wygodą pasażerów. I tak wiadomo że chodzi o kasę. Poza tym powinni pilnować żeby nikt nie przekraczał poprzednio dozwolonego wymiaru i to rozwiązało by problem. Zamiast pilnować porządku skubią klientów pod słabym pretekstem. Odpowiedz Link Zgłoś
malawiusz Jak Wizz Air podwyżki obraca w "wygodę pasażerów" 12.07.12, 08:14 Wydaje mi się, że WizzAir trochę przesadził z tymi opłatami za bagaż podręczny. Nie dług trzeba będzie dodatkowo zapłacić za korzystanie toalety na pokładzie, albo za podstawienie schodów pod samolot. Żenada! Odpowiedz Link Zgłoś