Dodaj do ulubionych

Czy Sejm obroni gorzelnie

23.07.04, 00:22
"Na litr spirytusu, który sprzedają po 2 zł, muszą mieć 44 zł. zabezpieczenia. Blisko sto gorzelni musiało zaprzestać produkcji, aby mogło dojść do zmiany kuriozalnych przepisów o akcyzie. Sprawą ma się zająć Sejm

Jerzy Pacan właściciel Gorzelni Rolniczej Krasne Dłusko w Lubuskiem co roku produkował 500 litrów spirytusu"

Czyli zysk z interesu był 500 litrów * 2 zł = 1000 zł - rocznie. Jeśli podzielimy to na 4 osoby wyjdzie 250 zł na rok czuli 20.83 zł na miesiąc na zatrudniną głowę.

Czy w gazecie ktoś sprawdza co pisze Leszek Kostrzewski? Przecież to jak z mchu i paproci. Nawet dalej nie chce się czytać tego bełkotu. Tu nawet nie potrzeba tych 44 zł zabezpieczenia na akcyzę by taka firma zbankrutowała. Wiecej rakiji rocznie robi byle prosty, chorwacki chłop.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Czy Sejm obroni gorzelnie IP: *.core.lanet.net.pl 23.07.04, 00:48
      Bzdury ziomku o tym zysku piszesz. Jeszcze trzeba zapłacić podatki, zus itp. W efekcie cała piątka (4 pracowników i właściciel) musiała do tego dokładać!
      • Gość: janspruce Re: Czy Sejm obroni gorzelnie IP: *.cvx.algx.net 23.07.04, 02:13
        Jezeli moze byc weksel to w czym problem? Chyba ze produkuja na lewo.
    • Gość: antysejm Re: Czy Sejm obroni gorzelnie IP: *.nysa.sdi.tpnet.pl 23.07.04, 08:56
      Ludzie musimy się wreszcie obudzić z letargu. Przegnać ten sejm na cztery
      wiatry i nie głosować na matłów, którzy nie potrafią czytać ustaw nad którymi
      głosują. Analfabetyzm sejmu sięga granic wytrzymałości. Nie można tego
      powiedzieć o wszystkich, ale skoro wypuszcza się ustawy idiotyczne, niezborne,
      przeczące zdrowemu rozsądkowi, to jak to nazwać? Więcej politykierów i
      demagogów, to może nam to zrobi dobrze. Samooobrona i LPR krzyczą, że tylko oni
      się nadają do rządzenia, ale ich posłowie nie grzeszą inteligencją skoro takie
      ustawy puszczają. O profesjonalizmie, znajomości prawa, mechnizmó gospodarczych
      i rynków finansowych lepiej nie wspominać. Czy to nie jest z ujmą dla nas
      obywateli, że nasi reprezentanci w sejmei czasem nie potrafią z kartki odczytać
      napisanego im wcześniej wystąpienia? Gdzie my żyjemy? Czy nam zawsze potrzeba
      bata innego niż nasz włąsny rozum? Polacy łączmy się przeciwko głupocie, bo jak
      nas zaleje, to będzie gorzej niż za komuny, bo tamta była ideologiczna, a ta
      jest zaborcza i pazerna w myśl zasady TKM!!!!!
    • Gość: Junkier Wystrzelac urzedasow skarbowych IP: 62.181.161.* 23.07.04, 09:19
      Dopoki ci ch... nie zrozumieja, ze to oni sa dla obywatela, a nie obywatel dla
      urzedu skarbowego, ten kraj bedzie wciaz o krok od Bialorusi.

Kwestia druga, Begerowa placze ze przepisy musza byc zmianione, etc. A kto,
      karva, jak nie ten zaszczany Sejm uchwalil ustawe o akcyzie (w zasadzie tytul
      powinien brzmiec "Ustawa o lupiestwie obywatela przez aparat skarbowy"), ktora
      daje wszechwladze ministrowi finansow. Zamiast pierdzielic o oswie, Begerowa,
      wez sie do roboty !
    • Gość: yan Re: Czy Sejm obroni gorzelnie IP: *.ifd.uni.wroc.pl 23.07.04, 09:37
      Czy tu nie chodzi o zniszczenie polskiej konkurencji i wejscie chlopcow z
      koncernow zachodnich ? Bardzo mi to wyglada na ukartowany numer. Zawsze zaluje,
      ze opisujac takie horrendalne przypadki dopasowania prawa, zwykle z podtekstem
      korupcyjnym, nie podajecie autora przepisu. Kto go zglosil, kiedy ?
    • Gość: Bacz Akcyzę trzeba obniżyć!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 10:28
      Kto przeczytał dokładnie to wie że chodzi o sumę 4-7 gr od litra na ubezpieczenie. A akcyza jest dużo za duża - już kiedyś była obniżka akcyzy i rząd na tym zarobił i ten kierunek powinien byc kontynuowany.
    • Gość: spedway_rybnik Re: Czy Sejm obroni gorzelnie IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 23.07.04, 10:58
      Jerzy Pacan - Krasne Dupsko ;-) Dobre
    • Gość: plastek Re: Czy Sejm obroni gorzelnie IP: *.mz.pl / *.mz.pl 23.07.04, 12:18
      Panowie redaktorzy, wiem że wasz kontakt z matematyką w wielu przypadkach
      skończył się na maturze. Nie usprawiedliwia to jednak bzur, które powstają z
      powodu mylenia jednostek, mln z mld itp. Co robi korekta?.
      Przykro jest mi czytać takie informacje w gazecie, której jestem czytelnikiem
      od początku.
      I jeszcze inna sprawa.
      Nie pasują mi do wizerunku gazety reklamy kremu MEGA PENIS i innych podobnych
      specyfików.
      w telewizyjnej.
    • maciejslu Re: Czy Sejm obroni gorzelnie 23.07.04, 16:19
      Czy Sejm obroni, czy nie - to nie jest takie ważne...

Ale... Czy ja mógłbym obronić kilka litrów spirytusu z gorzelni?

Jeżeli gorzelnia sprzedaje litr spirytusu za dwa złote, to ile kosztuje
      wyprodukowanie go? A ja bardzo chętnie kupię nawet i dziesięć litrów. I nawet
      do każdego dopłacę 44 złote - bo to i tak będzie dwa razy taniej, niż w
      sklepie...
    • Gość: maruda fachowcy IP: *.gdynia.mm.pl 23.07.04, 20:30

- Na etapie wprowadzanie tych zapisów branża nie zgłaszała żadnych uwag - mówi
      doradca byłego ministra finansów Andrzeja Raczki, Jarosław Neneman. -
      Ministerstwo Gospodarki też nie zwracało na to uwagi.

Oznacza to, że urzędnicy ministerstw zabierają się za rzeczy, o których nie mają
      zielonego pojęcia.

• Gość: BELIAL Re: Czy Sejm obroni gorzelnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 21:33
      Powinni bronić jak lwy,wszak chlają jak smoki.
    • Gość: Butrym Re: Czy Sejm obroni gorzelnie IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 24.07.04, 08:42
      Zwróćcie Państwo uwagę ,ile Polskich Firm wykończyły urzędy skarbowe choćby z
      powodu procentu jaki urzędas dostawał za "wykryte przestępstwo skarbowe" ile
      naprodukowali pieniędzy do swojej kieszeni vide Kluska i podobni. Teraz chcą
      podobnie wykończyć nowe zakłady - ciekawe ile dostaną za gorzelnie.Czy
      pamiętacie państwo list byłego ministra Raczki do Senatu w sprawie ustawy o
      wolności gospodarczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka