Gość: N_Scepty IP: 62.189.12.* 22.08.01, 07:42 Interesuje mnie bardzo Wasze zdanie na temat ogłoszonego wczoraj planu ratowania budżetu przez W. Kaczmarka Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KKK Re: KACZMAREK i jego pomysły na budżet IP: 217.153.35.* 22.08.01, 08:41 Zapowiada to niestety nienajlepsze 4-letnie rządy. Wstrzymanie reformy ubezpieczeń społecznych to samobójstwo. Wszyscy rozsądni ekonomiści apelują, że ratowanie budżetu musi polegać na ograniczeniu rozbujałych wydatków socjalnych oraz na takich cięciach, które nie przyczynią się w dłuższej perspektywie do zahamowania wzrostu gosporaczego czy zrujnowania innych istotnych obszarów. Co prawda wstrzymanie działalności OFE nie ma tak bardzo bezpośredniego przełożenia na bieżącą syutację gospodarczą (tylka kilka tysięcy nowych bezrobotnych + miliony odszkodowań wypłaconych przez SP do OFE), ale wstrzymywanie reform, nadających trwały ład w tej sferze ubezpieczeń jest po prostu niedorzeczne. SLD bało się wprowadzania jakichkolwiek reform, teraz okazuje się, że wezmą się za likwidowanie juz tych wprowadzonych - mimo wszystko sądziłam (czy raczej łudziłam się), że SLD-owskich ekonomistów stać na odrobinę rozsądku, a oni nawet nie mają podstaw. SKANDAL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OFEiara Re: KACZMAREK IP: *.*.*.* 22.08.01, 09:10 w odpowiedzi równiez na list gościa KKK : działalność OFE ma bezpośrednie przełożenie dla naszej gospodarki, proszę sobie popatrzec dokładnie kto jest bardzo mocnym inwestorem na naszej kochanej Giełdzie, również w spółki do których po wyborach będa się chcieli dopchać Panowie z SLD. Także pomysł zawieszenia działalności OFE mogę uznać tylko za wynik zmęczenia organizmu wszechobecnym upałem i trwającą kampanią wyborczą. SLD to nie moja formacja ale do tej pory uważałam że Wiesław Kaczmarek to najrozumniejszy facet z nich wszystkich jeśli chodzi o Gospodarkę. Poza tym miałam okazję poznać byłego i przyszłego Ministra osobiście - Więc teraz osobisty apel : KOCHANY "RUDY" WYJEDź NA ŻAGLE I SPOKOJNIE ZASTANÓW SIĘ CO MÓWISZ, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: KACZMAREK IP: *.ericpol.pl 22.08.01, 09:14 To jest zwykła kradzież. Kampania informacyjna przed reformą ubezpieczeń podkreślała że od momentu wprowadzenia reformy, pieniądze, które rząd siłą mi odbiera, będą "bardziej" moje niż do tej pory bo trafią na moje osobiste konto w OFE, będę mógł nimi dysponować jak tylko odpowiednio się zestarzeję a jeśli mi się to nie uda to mogę je zapisać rodzinie w spadku. Teraz p. Kaczmarek daje mi do zrozumienia że to zwykła bajeczka bo on i jego koledzy mogą z tymi "moimi" pieniędzmi zrobić co im się tylko podoba. To jest mafia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bankier Re: KACZMAREK IP: *.eds.de 22.08.01, 09:17 Rudemu juz chyba sie w glowce wszystko po przewracalo od tych optymistycznych sondazy przedwyborczych. Rudy, nie nazywaj tych pieniedzy , ktore ida na fundusze emerytalne publiczno- prywatnymi bo to sa moje pieniadze i basta. Co jeszcze raz chcesz ten kraj znacjonalizowac? Ekonomisto-socjalisto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Re: KACZMAREK IP: 217.153.35.* 22.08.01, 09:26 Jeszcze w uzpełnieniu - pomysł jest co najmniej niedorzeczny, ale chyba jeszcze bardziej jestm zbulwersowana arogancją p. Kaczmarka, który twierdzi "wolę się martwić o grupę osób rzędu kilkunastu milionów ludzi, którym rysuje się czarna przyszłość niż biadolić na losem kilkunastu funduszy emerytalnych" i dodaje, że pieniądze w OFE to opieniądze "publiczno-prywatne". Przecież ten człowiek chyba kompletnie nic nie rozumie, a do tego nie ma dla niego większej różnicy między prywatnym a państwowym !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: KACZMAREK IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 22.08.01, 21:36 Gość portalu: KKK napisał(a): min: Przecież ten człowiek chyba> kompletnie nic nie rozumie, a do tego nie ma dla niego większej różnicy między > prywatnym a państwowym !!! Podejrzewam KKK, że on jednak b. dobrze rozumie: już się widzi u władzy więc chce się dobrać do cudzych pieniedzy, tak jak to robiły komuchy przez kilkadziesiąt lat ! Rozkradziono i przejedzono emerytury naszych rodziców i dziadków (dlatego musimy teraz na nie płacić) a teraz komuczy szykują to samo nam i naszym dzieciom ! Nota bene; dziwi mnie stosunkowo spokojna reakcja społeczeństwa i przeciwników SLD w wyborach na tę bezczelną propozycję ... to smutne... Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbychu Re: KACZMAREK IP: 157.25.130.* 22.08.01, 09:27 Kolejne potwierdzenie, ze rząd to mafia tyle, że lagalna. Kiedy chce to robi co chce nie kierujac się, żadnymi przewidywalnymi zasadami. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obar Re: KACZMAREK IP: *.doskomp.lodz.pl 22.08.01, 09:30 Ta propozycja to tylko przedsmak tego co moze byc gdy SLD wygra wybory. Obawiam sie ze dyscyplina budzetowa bedzie na niskim poziomie. SLD znow bedzie mialo gest naszym kosztem. OFE sa jedyna gwarancja zabezpieczenia naszej przyszlosci na rozasadnym poziomie finansowym. Szczerze mowiac to nie wiem czy nie byloby dobrym rozwiazaniem przekazanie w rece Funduszy wzorowanych na OFE skladek na ubezpiecznie zdrowotne. A moze nawet tym samym. Zamiast wybierania Kas Chorych - wybieralibysmy np. OFZ. Prywatny wlasciciel lepiej zajmowalby sie kontrola finansow. Ograniczonoby koszty biurokracji, zatrudnienia i efektywniejsze byloby zarzadzanie. Ale po co likwidowac Kasy Chorych skoro to kopalnia cieplych posadek dla kolesiow - partyjniakow. Nie dobrze sie robi patrzac na ta polska "klase" polityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rpbyc Re: KACZMAREK IP: 212.33.69.* 22.08.01, 09:53 O planach zawieszenia reformy nawet nie chce się pisac, bo po prostu ręce opadajš. Jeżeli (nie daj Boże!) do tego dojdzie, to będziemy chyba jednym z najbardziej barbarzyńskich krajów na �wiecie. Tyle lat już ZUS marnuje nasze pienišdze (chocby legendarny już system informatyczny ;-)) - a SLD nie chce się pogodzic z faktem, że wreszcie jacy� mšdrzejsi od nich ludzie postanowili to zmienic! W każdym razie najgorsze jest to, że w sytuacji kiedy znacznie trzeba będzie zdyscyplinowac wydatki budżetowe dochodzi do władzy lewica, która z natury rzeczy do takiego podej�cia do sprawy się nie nadaje... Kiedy słucham niektórych zapowiedzi wyborczych SLD, aż włos mi się na głowie jeży - ale cóż - jak wybiera większo�c - to mniejszo�c nie ma nic do powiedzenia :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: KACZMAREK IP: *.waw.cdp.pl 22.08.01, 10:10 Oni są chyba tak pewni zwyciestwa. Wieżą ze maja poparcie calej masy robotniczej, ze pieprza trzy po trzy i cha robic co im sie podoba bo ludzie znowu im wybacza. Cztery lata to dlugo ciezko im bedzie niech lepiej patrzo aby szczesliwie dotarli do nastepnych wyborow, gdzie znowu oddadza wladze. Czarny scenariusz bardzo prawdopodobny ze ludzie juz sa na tyle madrzy ze wezma i ich wypierdola zanim cos totalnie zechca "naprawic" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Popieram! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 10:46 Czytam te wasze wypowiedzi i przecieram oczy ze zdumienia.... Czyżbyście wszyscy byli tak naiwni i ulegli propagandzie sukcesu Buzka? Przecież cała ta "reforma" ubezpieczeń społecznych to bujda. Wyliczę argumenty: 1) System składa się z dwóch podstawowych filarów. Na II filar, czyli do OFE, wpływa tylko 1/3 naszych składek. Większość, 2/3, dalej zostaje w "starym" systemie. Ale wypowiedź Kaczmarka dotyczy tylko II filaru, czyli 1/3 składek. 2) 1/3 składek jest wypłacana do OFE, a ten pobiera sobie od tego za każdym razem prowizję- między 5% a 10%. Ponadto co roku OFE zabiera kilka procent z całego funduszu, tytułem wynagrodzenia za prowadzenie funduszu. 3) W momencie przejścia na emeryturę, emerytura będzie się składać z tej z I filaru (2/3 składek), + to co urośnie w OFE. Ale uwaga: od tego co uzbieramy zostanie potrącone znowu 10% (ustawowo), jako prowizja dla prywatnych Zakładów Emerytalnych które będą nam z tych pieniędzy wypłacać emerytury (uwaga: te pieniądze już nie będą procentować). 4) Obecnie w ciągu 2 lat istnienie OFE ich średnia stopa zwrotu z inwestycji była niższa niż lokat bankowych. Według wyliczeń gazety Puls Biznesu, uwzględniając prowizje z pkt. 3, trzymając pieniądze na lokatach bankowych dostalibyśmy kilkaktrotnie więcej pieniędzy na emeryturę. 5) Kaczmarek nie zgłosił nic nowego. De facto reforma jest wstrzymana, bo rząd już zalega mocno z wpłatami do OFE, i w przyszłym roku chce w ogóle tego zaniechać. Po prostu do tej pory było sporo kasy z prywatyzacji (np. TPSA w tamtym roku), więc można jeszcze jako tako rząd był w stanie płacić te pieniądze do OFE. Różnica jest taka, że Kaczmarek nie chce potem płacić OFE odsetek 30% rocznie, a ten rząd się tym nie przejmuje. 6) I na koniec uwaga: W starym systemie emerytury byłyby wyższe niż według nowego, mieszanego systemu. Według starego systemu emerytura jest wyliczana w relacji do poziomu płac. Nie oszukujmy się, o to chodzi żeby te emerytury były niższe, a nie wyższe. I żeby rząd umył ręce i powiedział że to wina waszych OFE. Taki jest sens tej reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk Re: Popieram! IP: *.tsl.uu.se 22.08.01, 10:58 Masz niestety duzo racji. Na razie to jest podtrzymywanie fikcji. Dla mnie to jest smutny dowod, ze "prywatne" zamiast panstwowe moze byc na krotka mete duzo gorsze. Widac tez, ze naiwne nadzieje, ze OFE zakumuluja kapital to bzdura. Bo one, owszem akumuluja, ale kosztem dziury w budzecie. Ta z kolei powoduje, ze rzad pozycza, rosna stopy i kredyt staje sie drogi, mimo, ze kapital sie niby zakumulowal. Tylko, ze w obecnej sytuacji wycofanie sie z tej reformy spowodowaloby jeszcze wiecej zamieszania... Tak zle i tak zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Re: Popieram! IP: 217.153.35.* 22.08.01, 11:47 Wydaje mi się, że to raczej Ty nie rozumiesz pryncypiów. SLD jak zwykle szuka doraźnych metod na ratowanie budżetu, odrzucając wszelkie możliwości fundamentalnej odbudowy gospodarki. CO do efektów reformy ubezpieczeniowej - jestem w pełni świadoma, że tylko część moich składek poszła do OFE (tzn. część z tej części, która tam się miała znaleźć) i ile obecnie wynosi wartość jednostki, wiedziałam też doskonale, że ZUS + OFE nie dadzą mi takiej emerytury, jakiej bym się spodziewała i bez oszczędzania dodatkowych funduszy mój standard się obniży, ALE wiedziałam, że tam są MOJE pieniądze, które nie pójda na łatanie dziury budżetowej i rozpasanych wydatków publicznych, a ty nagle okazuje się, że moje pieniądze też są publiczne. Przecież to jest jawny zamach na własnośc i wolność osobistą (a takie praktyki to ja niestety doskonale pamiętam). Mam jeszcze tylko nadzieję, że wypowiedź p. Kaczmarka przełoży się chociaż na pare punktów procentowych spadku poparcia dla tych komunistów (kiedyś pisałam dla SLD, ale teraz widzę,że bez żadnych oporów mogę ich nazwać komunistami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: Popieram! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 11:56 No więc naiwna Pani, pieniążki nawet jak idą do OFE, to potem wracają z powrotem do budżetu. W jaki sposób? Otóż większość środków OFE przeznaczają na zakup bonów skarbowych (za pomocą których finansuje się deficyt budżetu państwa). Zwłaszcza że na giełdzie panuje fatalna koniunktura, jest to zdecydowanie najlepsza inwestycja jaką mogą zrobić OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Re: Popieram! IP: 217.153.35.* 22.08.01, 12:27 Ale potem budżet jest wierzycielem OFE i musi wykupić bony czy obligacje, a więc te pieniążki wracają do OFE na MOJE konto. To co proponuje Kaczmarek oznacza, że ZUS weźmie te moje pieniądze i one już nie będą moje, tylko publiczne, finansujące różne "bardzo ważne" wydatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: Popieram! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 12:34 Pod warunkiem, że w końcu będzie miał za co je wykupić (te bony). Przez najbliższe 10 lat nie będzie miał je za co wykupywać (będzie stosował tzw. rolowanie- czyli w terminie wykupu daje ci następne obligacje, na kolejny okres). I tak urośnie nam ogromny dług, z odsetkami które będą kosztem tej reformy. Nie wiem czy kiedykolwiem możemy je spłacić. Tak więc propozycja Kaczmarka jest rozsądna, w interesie samych klientów OFE jest żeby odciążyć gospodarkę i budżet wstrzymując na jakiś czas wpłaty do OFE (nie mówimy o ich likwidacji!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Re: Nie -Popieram! IP: 217.153.35.* 22.08.01, 13:15 Rzeczywiście część obligacji skarbowych będzie rolowana, ale cała dziura budżetowa bierze się m.in. z tego, że rosną bieżące koszty obsługi długu publicznego (zwłaszcza przy tak wysokich stopach procentowych), w tym również spłaty bieżących zobowiązań z tytułu sprzedanych obligacji czy bonów. SP jest zobligowany do wykupu obligacji, a że są chętni na kupno nowych emisji to już zupełnie inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: Nie -Popieram! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 13:55 Tak więc doszłaś do sedna problemu: budżet nie jest w stanie finansować reformy, bo nie jest w stanie się jeszcze bardziej zadłużyć. Dlatego więc Kaczmarek proponuje na jakiś czas wstrzymać wpłaty do OFE, bo one stanowią pokaźną część deficytu. Po prostu nie ma innej możliwości, nie stać nas obecnie na finansowanie tej reformy. Rząd Buzka opierał się na optymistycznych założeniach co do wzrostu gospodarczego, planując tą reformę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Re: Nie -Popieram! IP: 217.153.35.* 22.08.01, 13:58 Niestety nie rozumiesz podstawowych zagrożeń takich posunięć i nie masz podstaw z ekonomii, a ja nie mam czasu tłumaczyć ci wszystkiego od początku. Napisz do Kaczmarka, że ty chętnie będziesz przesyłać swoje składki przez 3-4 lata na pokrycie dziury budżetowej, na pewno obaj będziecie zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: Nie -Popieram! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 14:35 Skoro jesteś tak naiwna i dalej uważasz że to twoje pieniądze, to dlaczego nie możesz nimi dysponować tak jak chcesz tylko rząd każe ci je odprowadzać do jednego z wskazanych funduszy? Nie masz żadnej kontroli nad tymi pieniędzmi, to czysta umowa czy to są twoje czy państwowe, czy masz osobne konto czy nie. I tak nigdy nie zobaczysz tych pieniędzy, i tak masz niewielki wpływ na to co się z nimi dzieje. I jeżeli nie odpowiada ci propozycja Kaczmarka, to wyjście jest takie: niech nadal pieniądze ze składek idą do OFE. Ale wiadomo, że normalnie te pieniądze szłyby na bieżące wypłaty emerytur i rent. Jest dziura, którą według założeń reformatołów miały zapełniać pieniądze z prywatyzacji i zwrostu gospodarczego. Te jednak gwałtownie spadają wbrew nadziejom rzadu. Co więc proponujesz żeby załatać tą dziurę? Przy propozycji Kaczmarka tej dziury nie ma (pieniądze zamiast do OFE idą do emerytów). To co, może podwyżka podatków? I to znaczna, na poziomie kilkunastu procent (to 1/3 z 45% jaką wynosi teraz składka na ZUS). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OFEiara Re: Nie -Popieram! IP: *.*.*.* 22.08.01, 15:10 Gość portalu: Luke napisał(a): > Skoro jesteś tak naiwna i dalej uważasz że to twoje pieniądze, to dlaczego nie > możesz nimi dysponować tak jak chcesz tylko rząd każe ci je odprowadzać do > jednego z wskazanych funduszy? Nie masz żadnej kontroli nad tymi pieniędzmi, to > > czysta umowa czy to są twoje czy państwowe, czy masz osobne konto czy nie. I > tak nigdy nie zobaczysz tych pieniędzy, i tak masz niewielki wpływ na to co się > > z nimi dzieje. > > I jeżeli nie odpowiada ci propozycja Kaczmarka, to wyjście jest takie: niech > nadal pieniądze ze składek idą do OFE. Ale wiadomo, że normalnie te pieniądze > szłyby na bieżące wypłaty emerytur i rent. Jest dziura, którą według założeń > reformatołów miały zapełniać pieniądze z prywatyzacji i zwrostu gospodarczego. > Te jednak gwałtownie spadają wbrew nadziejom rzadu. Co więc proponujesz żeby > załatać tą dziurę? Przy propozycji Kaczmarka tej dziury nie ma (pieniądze > zamiast do OFE idą do emerytów). To co, może podwyżka podatków? I to znaczna, > na poziomie kilkunastu procent (to 1/3 z 45% jaką wynosi teraz składka na ZUS). Facet no nie mogę, za co ty tak nienawidzisz OFE? A w poprzednim systemie mogłeś dysponować tymi pieniędzmi? Pamięć masz za krótka czy co ? Przeciez oddawałeś swoje składki na ZUS, który płacił nimi obecne emerytury. Dziś mam przynajmniej pewność że część mojej składki mogę "obejrzeć" że jest bo przecież OFE muszą wysyłać Ci roczne informacje finansowe a co się dzieje na kontach ZUS nikt nie wie. Poza tym RZąd nie każe Ci odprowadzać tych pieniędzy do jednego ze wskazanych funduszy. Parę podstaw kolego: Twoje składki idą do ZUS, to ZUS przelewa 7,3%( a nie jak gazety podaja 9,5%)twojej składki do WYBRANEGO PRZEZ CIEBIE FUNDUSZU !!! no chyba, że zaspałeś i CIę ZUS wylosował, ale wtedy też masz wybór bo możesz z wylosowanego funduszu zrezygnować i zapisać się do innego który Ci odpowiada. Co do prowizji OFE - to są instytucje finansowe, które zarządzają twoimi pieniędzmi. Nawet w innych państwach gdzie fundusze emerytalne są dobrowolne, nie są to instytucje charytatywne, tez biorą pieniądze za usługę jaka jest lokowanie twoich pieniędzy. Jak Ci tak doskwiera prowizja to przypominam CI że dobrowolne fundusze inwestycyjne też pobierają za swoje usługi prowizję o ile pamiętam od 2%do 4% w skali roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OFEiara Re: Nie -Popieram! IP: *.*.*.* 22.08.01, 15:42 Hej LUKE zapomniałam CI powiedzieć,( bo może oprócz tego że nie czytasz Rzepy to i nie słuchasz Radia ZET ) ŻE NIEJAKI PAN LESZEK MILLER - dla nie wtajemniczonych szef SLD O D C I Ą Ł SIĘ od pomysłów swojego kolegi Kaczmarka, mam nadzieję że jak ktoś już zauważył odpadnie SLD parę punktów procentowych w nadchodzących wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azra Re: Nie -Popieram! IP: 213.38.92.* 22.08.01, 14:40 Gość portalu: Luke napisał(a): > Tak więc doszłaś do sedna problemu: budżet nie jest w stanie finansować reformy > , > bo nie jest w stanie się jeszcze bardziej zadłużyć. Dlatego więc Kaczmarek > proponuje na jakiś czas wstrzymać wpłaty do OFE, bo one stanowią pokaźną część > deficytu. Moim skromnym zdaniem wplaty do OFE nie stanowia pokaznej czesci deficytu, bo nie moga go stanowic. Deficyt wydatki nie pokryte dochodami, a wplaty do OFE sa dokonywane z dochodow - po prostu rzad ma przekazac dalej nasze pieniadze. Tylko ze ich nie przekazuje, bo finansuje nimi deficyt. A poza tym budzet nie jest w stanie finansowac wielu rzeczy, a nie tylko reformy emerytalnej. Zawieszenie skladek do OFE oznacza ze po prostu ukradnie sie czesc pieniedzy ludziom i wyda na potrzeby rzadowe (bo Kaczmarek nic nie wspomina o tym, zeby pozniej oddal je z naleznymi odsetkami) - poza tym nie zalatwi to problemu dziury budzetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: Nie -Popieram! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 14:42 No więc skoro chcesz żeby pieniądze za wszelką cenę trafiały do OFE, to pomyśl że trzeba będzie jakoś inaczej zapełnić dziurę budżetową. Myślisz że na tym nie stracisz więcej? Gość portalu: azra napisał(a): > Gość portalu: Luke napisał(a): > > > Tak więc doszłaś do sedna problemu: budżet nie jest w stanie finansować re > formy > > , > > bo nie jest w stanie się jeszcze bardziej zadłużyć. Dlatego więc Kaczmarek > > > proponuje na jakiś czas wstrzymać wpłaty do OFE, bo one stanowią pokaźną c > zęść > > deficytu. > > Moim skromnym zdaniem wplaty do OFE nie stanowia pokaznej czesci deficytu, bo n > ie > moga go stanowic. Deficyt wydatki nie pokryte dochodami, a wplaty do OFE sa > dokonywane z dochodow - po prostu rzad ma przekazac dalej nasze pieniadze. Tylk > o > ze ich nie przekazuje, bo finansuje nimi deficyt. > A poza tym budzet nie jest w stanie finansowac wielu rzeczy, a nie tylko reform > y > emerytalnej. Zawieszenie skladek do OFE oznacza ze po prostu ukradnie sie czesc > > pieniedzy ludziom i wyda na potrzeby rzadowe (bo Kaczmarek nic nie wspomina o > tym, zeby pozniej oddal je z naleznymi odsetkami) - poza tym nie zalatwi to > problemu dziury budzetowej. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azra Re: Nie -Popieram! IP: 213.38.92.* 22.08.01, 15:05 Gość portalu: Luke napisał(a): > No więc skoro chcesz żeby pieniądze za wszelką cenę trafiały do OFE, to pomyśl > że > trzeba będzie jakoś inaczej zapełnić dziurę budżetową. Myślisz że na tym nie > stracisz więcej? Ja? Ja i tak nie trace i teraz. Tylko mi chodzi o pewne zasady gospodarowania i szanowania prawa wlasnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OFEiara Re: Popieram! IP: *.*.*.* 22.08.01, 12:09 Luke!! Cieszy mnie że czytasz Puls Biznesu, a nie np. czasomisma dla gospodyń domowych ale racz spojrzeć chociażby w dzisiejszą Rzepę. Człowieku pieniądze w OFE są moje ( no chyba, że ty nie należysz, bo skoro znasz tak dobrze reformę to wiesz nie nie wszyscy musieli przystąpić)więc po pierwsze; 1. nawet jesli rząd Buzka wstrzyma wpłaty do OFE, to przy obecnym systemie wierzę że te pieniądze kiedyś do OFE wpłyną razem z odsetkami, a dlaczego niby Państwo nie ma płacić odsetek jak dłużnik? 2.Jak SLD zatrzyma pieniądze do OFE to nie wierzę że kiedykolwiek je odda. 3. Nikt tak naprawdę dziś nie wie jakie będą przyszłe emerytury czy większe czy mniejsze, ktoś to twierdzi że wie dokładnie i umie wyliczyć po prostu oszukuje. 4. wracając do dzisiejszej Rzepy to może tak zabrac ludziom pieniądze z lokat bankowych albo nie oddawać=nie wykupywać obligacji skarbowych którymi głupi obywatele finansują dług publiczny? Poza tym gdyby nie wprowadzono Reformy emerytalnej to za moment płaciłbyś coraz większe składki na ZUS na utrzymanie dzisiejszych emerytów, bo ZUS juz nie dawał sobie rady, a podobno mamy niż demograficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: Popieram! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 12:29 > Luke!! Cieszy mnie że czytasz Puls Biznesu, a nie np. czasomisma dla gospodyń > domowych ale racz spojrzeć chociażby w dzisiejszą Rzepę. Człowieku pieniądze w Wybacz, ale nie czytam prawicowej prasy. Czytam GW i PB. > OFE są moje ( no chyba, że ty nie należysz, bo skoro znasz tak dobrze reformę > to wiesz nie nie wszyscy musieli przystąpić)więc po pierwsze; Przystąpiłem, bo musiałem. Prawdę mówiąc wolałbym te pieniądze dostawać do ręki, i inwestować samodzielnie, chociażby odkładając w prywatnych funduszach inwestycyjnych. > 1. nawet jesli rząd Buzka wstrzyma wpłaty do OFE, to przy obecnym systemie > wierzę że te pieniądze kiedyś do OFE wpłyną razem z odsetkami, a dlaczego niby > Państwo nie ma płacić odsetek jak dłużnik? Ciekaw jestem kiedy i z czego by zapłacił, zwłaszcza przy tak horrendalnych 30% odsetkach? To fikcja, że nas stać na finansowanie OFE przy obecnej sytuacji budżetowej. > 2.Jak SLD zatrzyma pieniądze do OFE to nie wierzę że kiedykolwiek je odda. Trzeba się pogodzić z faktem że obecnie nas na to nie stać. A jak się sytuacja gospodarcza poprawi, to oczywiście można przywrócić wpłaty do OFE (tak mówi zresztą Kaczmarek, chodzi o czasowe zawieszenie wpłat do OFE). > 3. Nikt tak naprawdę dziś nie wie jakie będą przyszłe emerytury czy większe czy > > mniejsze, ktoś to twierdzi że wie dokładnie i umie wyliczyć po prostu oszukuje. Niemniej prowizje o których mówiłem sprawiają, że ten system z definicji jest niewydolny. > 4. wracając do dzisiejszej Rzepy to może tak zabrac ludziom pieniądze z lokat > bankowych albo nie oddawać=nie wykupywać obligacji skarbowych którymi głupi > obywatele finansują dług publiczny? Poza tym gdyby nie wprowadzono Reformy Nie żartuj. A fakt jest faktem że obligacje rzadowe kupują właśnie OFE i banki (pieniądze z lokat). > emerytalnej to za moment płaciłbyś coraz większe składki na ZUS na utrzymanie > dzisiejszych emerytów, bo ZUS juz nie dawał sobie rady, a podobno mamy niż > demograficzny. Czy składki idą w części na OFE i budżet musi dopłacać do emerytów (dotacja do ZUS spowodowana właśnie tym że część składki idzie do OFE), czy też szłyby tylko do obecnych emerytów, ekonomicznie wychodzi na to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Re: NIE-Popieram! IP: 217.153.35.* 22.08.01, 13:55 Gość portalu: Luke napisał(a): > Wybacz, ale nie czytam prawicowej prasy. Czytam GW i PB. Akurat Rzepa jest najbardziej obiektywnym dziennikiem ekonomicznym w przeciwieństwie do GW, który zawsze był organem UW. > Ciekaw jestem kiedy i z czego by zapłacił, zwłaszcza przy tak horrendalnych 30% > > odsetkach? To fikcja, że nas stać na finansowanie OFE przy obecnej sytuacji > budżetowej. Chciałam zauważyć, że to nie rząd tylko ja, pracownik odprowadzający od swoich pensji składki na ubezpieczenie finansuję OFE, rząd jedynie przekazuje moje pieniądze, a to, że nie wywiązuje się ze swoich zobowiązań z tytułu emisji to zupełnie inna sprawa - chyba rozróżniach subsydia od odsetek od pożyczek ? > > 3. Nikt tak naprawdę dziś nie wie jakie będą przyszłe emerytury czy większ > e czy > > > > mniejsze, ktoś to twierdzi że wie dokładnie i umie wyliczyć po prostu oszu > kuje. > > Niemniej prowizje o których mówiłem sprawiają, że ten system z definicji jest > niewydolny. Wszyscy od początku mówili, że jeśli ktoś chce pobierać emeryturę 5 lat od momentu powstania OFE, to nie ma sensu, a my jesteśmy raptem 3 lata po. I z pewnością nikt nie jest w stanie w tej chwili wyrokować jaka będzie moja emerytura. A prowizjach nie chce mi sięgadać z laikiem, który nie ma zielonego pojęcia jak działa system ubezpieczeniowy czy bankowy, bo i tak wszędzie widzi, że go okradają. > > 4. wracając do dzisiejszej Rzepy to może tak zabrac ludziom pieniądze z lo > kat > > bankowych albo nie oddawać=nie wykupywać obligacji skarbowych którymi głup > i > > obywatele finansują dług publiczny? Poza tym gdyby nie wprowadzono Reformy > > > Nie żartuj. A fakt jest faktem że obligacje rzadowe kupują właśnie OFE i banki > (pieniądze z lokat). To wcale nie jest żart. Dla mnie pieniądze złożone na moim koncie w ZUS czy OFE i pieniądze na ROR czy innym koncie to te same pieniądze. I tu i tam kradzież. > Czy składki idą w części na OFE i budżet musi dopłacać do emerytów (dotacja do > ZUS spowodowana właśnie tym że część składki idzie do OFE), czy też szłyby tylk > o > do obecnych emerytów, ekonomicznie wychodzi na to samo. Dla mnie zupełnie nie to samo. "ekonomicznie" to może wychodzi podobnie dla rządu, a konkretnie ministrów, którzy szastają nie-swoimi pieniędzmi, dla mnie "ekonomicznie" to jest zbierać na swoje i korzystać ze swojego - nie chcę, żeby mi ktoś dokładała, ale nie chcę, żeby ktoś mnie okradał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: NIE-Popieram! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 14:40 Gość portalu: KKK napisał(a): > Gość portalu: Luke napisał(a): > > > Wybacz, ale nie czytam prawicowej prasy. Czytam GW i PB. > > Akurat Rzepa jest najbardziej obiektywnym dziennikiem ekonomicznym w > przeciwieństwie do GW, który zawsze był organem UW. > dlatego wolę Puls Biznesu, ale czytam też GW. Ty pewnie nigdy tej gazety nie czytałaś, bo byś nie opowiadała takich "pryncypialnych" bzdur. > > > Ciekaw jestem kiedy i z czego by zapłacił, zwłaszcza przy tak horrendalnyc > h 30% > > > > odsetkach? To fikcja, że nas stać na finansowanie OFE przy obecnej sytuacj > i > > budżetowej. > > Chciałam zauważyć, że to nie rząd tylko ja, pracownik odprowadzający od swoich > pensji składki na ubezpieczenie finansuję OFE, rząd jedynie przekazuje moje > pieniądze, a to, że nie wywiązuje się ze swoich zobowiązań z tytułu emisji to > zupełnie inna sprawa - chyba rozróżniach subsydia od odsetek od pożyczek ? To nie twoje pieniądze, bo nie masz na nie wpływu. Ty najwyżej możesz wybrać fundusz, a co dalej się z nimi dzieje- nie masz na to wpływu. Twój OFE de facto daje te pieniądze z powrotem budżetowi kupując obligacje. > > > > 3. Nikt tak naprawdę dziś nie wie jakie będą przyszłe emerytury czy w > iększ > > e czy > > > > > > mniejsze, ktoś to twierdzi że wie dokładnie i umie wyliczyć po prostu > oszu > > kuje. > > > > Niemniej prowizje o których mówiłem sprawiają, że ten system z definicji j > est > > niewydolny. > > Wszyscy od początku mówili, że jeśli ktoś chce pobierać emeryturę 5 lat od > momentu powstania OFE, to nie ma sensu, a my jesteśmy raptem 3 lata po. I z > pewnością nikt nie jest w stanie w tej chwili wyrokować jaka będzie moja > emerytura. A prowizjach nie chce mi sięgadać z laikiem, który nie ma zielonego > pojęcia jak działa system ubezpieczeniowy czy bankowy, bo i tak wszędzie widzi, > > że go okradają. Tyle że normalnie możesz wybierać, czy chcesz płacić prowizje czy nie. Tutaj ustawowo są ustalone pewne wysokie prowizje (np. 10% dla funduszy w momencie rozpoczęcia pobierania świadczen). > > > > 4. wracając do dzisiejszej Rzepy to może tak zabrac ludziom pieniądze > z lo > > kat > > > bankowych albo nie oddawać=nie wykupywać obligacji skarbowych którymi > głup > > i > > > obywatele finansują dług publiczny? Poza tym gdyby nie wprowadzono Re > formy > > > > > > Nie żartuj. A fakt jest faktem że obligacje rzadowe kupują właśnie OFE i b > anki > > (pieniądze z lokat). > > To wcale nie jest żart. Dla mnie pieniądze złożone na moim koncie w ZUS czy OFE > i > pieniądze na ROR czy innym koncie to te same pieniądze. I tu i tam kradzież. Nikt nie ma zamiaru zabierać pieniędzy z twojego RORu. > > > Czy składki idą w części na OFE i budżet musi dopłacać do emerytów (dotacj > a do > > ZUS spowodowana właśnie tym że część składki idzie do OFE), czy też szłyby > tylk > > o > > do obecnych emerytów, ekonomicznie wychodzi na to samo. > > Dla mnie zupełnie nie to samo. "ekonomicznie" to może wychodzi podobnie dla > rządu, a konkretnie ministrów, którzy szastają nie-swoimi pieniędzmi, dla > mnie "ekonomicznie" to jest zbierać na swoje i korzystać ze swojego - nie chcę, > > żeby mi ktoś dokładała, ale nie chcę, żeby ktoś mnie okradał. Powtarzam, de facto te pieniądze trafiają z OFE z powrotem do państwa. Taka jest ekonomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OFEiara Re: NIE-Popieram! IP: *.*.*.* 22.08.01, 14:46 Dzięki KKK że podjęłaś się tłumaczenia pewnych rzeczy LUKOwi, mnie już ręce opadły. Do tego facet popiera pomysły Kaczmarka, a sam wspomina że najchętniej dostawałby pieniądze na OFE do ręki, Ciekawa jestem czy SLD by mu na to pozwoliło. A co do GW nie przeczę że ma związki z UW ale stanowczo nie zaliczyłabym jej do gazet lewicowych co może wynikać z wywodu naszego przedmówcy ( cyt.. nie czytam gazet prawicowych ...tylko GW i PB) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: NIE-Popieram! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 14:58 Człowieku, zastanów się jakie sa twoje oczekiwania! Że wszyscy będą mieli emerytury w prywatnych funduszach, a do tego podatek liniowy, najlepiej tak ok. 10%. Zastanawiałeś się że większość publicznych pieniędzy (zaliczam do nich składki na ZUS) są wypłacane jako świadczenia emerytalne i rentowe? Skąd będą na to pieniądze? Z twojego 10% podatku liniowego? Dodaj do tego policję, wojsko, wymiar sprawiedliwości. Bo oczywiście jako szanujący się liberał pewnie uważasz, że szkoła powinna być tylko dla tych, których na to stać. I że państwo nie powinno rozwojać szkolnictwa wyższego (co kosztuje najwięcej- utrzymywanie kadry naukowej) i badań naukowych, bo oczywiście światli przedsiębiorcy będą wydawać ogromne pieniądze na cele które zaowocują może za 10-20 lat. A póki co, to jaką masz alternatywę, jeżeli utrzymać wpłaty do OFE, to jaki masz pomysł na sfinansowanie deficytu budżetowego. Słucham Cię, ekonomisto. Poucz niedouczonego, skąd wziąć 80 mld złotych w roku 2002. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azra Re: NIE-Popieram! IP: 213.38.92.* 22.08.01, 17:29 Gość portalu: Luke napisał(a): > Człowieku, zastanów się jakie sa twoje oczekiwania! Że wszyscy będą mieli > emerytury w prywatnych funduszach, a do tego podatek liniowy, najlepiej tak ok. > > 10%. Zastanawiałeś się że większość publicznych pieniędzy (zaliczam do nich > składki na ZUS) są wypłacane jako świadczenia emerytalne i rentowe? Skąd będą > na to pieniądze? Z twojego 10% podatku liniowego? Juz juz juz.. nie ma sie co denerwowac, co ty sie tak tego podatku uczepiles.. wiekszosc dochodow budzetu pochodzi (co juz wiele razy sie tu przewijalo) w podatkow posrednich - co ty myslisz ze teraz z tych twoich dochodowych od ludnosci wiele sie finansuje? Przy 25mld z PIT na 150mld calkowitych dochodow budzetu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Popieram! IP: *.mofnet.gov.pl 22.08.01, 14:52 1. Jasne, że rząd może nie wykupić obligacji czy bonów skarbowych. Ale jest to i tak lepsza obietnica wypłaty (do tego sprowadza się obligacja), niż zobowiązanie czysto polityczne! A zobowiązanie rządu do wypłaty emerytury z ZUS jest zobowiązaniem czysto politycznym. Przelicznikami: (czas pracy) (czas "nieskładkowy") (współczynnik wysokości wpłat) (współczynnik niby-wpłat w "latach nieskładkowych") (waloryzacja) itd. można manipulować właściwie dowolnie. Vide: obecna dyskusja o zatrzymaniu waloryzacji, albo decyzja Argentyny o OBNIŻCE emerytur (bo mają kryzys). Z papierami wartościowymi jest jednak trudniej tak cudować... A na końcu i tak jest dodatkowe zobowiązanie polityczne - skoro państwo tworzy system OFE, to za niego odpowiada! 2. Przynajmniej część inwestycji OFE idzie w coś, co nie jest zobowiązaniem rządu - akcje, lokaty, obligacje prywatne, mówi się i o inwestycjach zagranicznych. Zawsze lepiej choć trochę państwu wyrwać. 3. Jak giełda przestanie dołować, a stopy procentowe wrócą na poziom cywilizowany - zobaczymy, jak będzie z tą rentownością OFE w porównaniu do lokat w banku. Wysokiej stopy zwrotu życzę, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: Popieram! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 15:03 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > 1. Jasne, że rząd może nie wykupić obligacji czy bonów skarbowych. Ale jest to > i tak lepsza obietnica wypłaty (do tego sprowadza się obligacja), niż > zobowiązanie czysto polityczne! A zobowiązanie rządu do wypłaty emerytury z ZUS > > jest zobowiązaniem czysto politycznym. Przelicznikami: (czas pracy) > (czas "nieskładkowy") (współczynnik wysokości wpłat) (współczynnik niby-wpłat > w "latach nieskładkowych") (waloryzacja) itd. można manipulować właściwie > dowolnie. Vide: obecna dyskusja o zatrzymaniu waloryzacji, albo decyzja > Argentyny o OBNIŻCE emerytur (bo mają kryzys). Z papierami wartościowymi jest > jednak trudniej tak cudować... A na końcu i tak jest dodatkowe zobowiązanie > polityczne - skoro państwo tworzy system OFE, to za niego odpowiada! no dobrze, ale przecież i tak 2/3 składki idzie do ZUS, i będzie wypłacane przez państwo. I tutaj zostanie pole do manipulacji politycznych. Dlatego też uważam że nie ma co się upierać przy OFE. Ponadto lepiej jest zawiesić te wpłaty a w przyszłości to jakoś rozwiązać (np. przez dotację, jeżeli będą na to pieniądze), niż zostawić jak jest- nie wpłacać w ogóle a potem płacić horrendalne 30% odsetki, po to by ukryć faktyczny poziom deficytu. > > 2. Przynajmniej część inwestycji OFE idzie w coś, co nie jest zobowiązaniem > rządu - akcje, lokaty, obligacje prywatne, mówi się i o inwestycjach > zagranicznych. Zawsze lepiej choć trochę państwu wyrwać. > > 3. Jak giełda przestanie dołować, a stopy procentowe wrócą na poziom > cywilizowany - zobaczymy, jak będzie z tą rentownością OFE w porównaniu do > lokat w banku. tutaj się zgodzę, dlatego chodzi tylko o czasowe zawieszenie systemu, w obliczu katastrofy finansów publicznych. A przecież jak nie tak, to inaczej trzeba będzie jakoś załatać tą dziurę budżetową. > > Wysokiej stopy zwrotu życzę, > Nawzajem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Popieram! IP: 192.168.4.* / *.slp.pl 22.08.01, 17:12 > Gość portalu: Andrzej napisał(a): > > no dobrze, ale przecież i tak 2/3 składki idzie do ZUS, i będzie wypłacane prze > z > państwo. I tutaj zostanie pole do manipulacji politycznych. Dlatego też uważam > że > nie ma co się upierać przy OFE. Ponadto lepiej jest zawiesić te wpłaty a w > przyszłości to jakoś rozwiązać (np. przez dotację, jeżeli będą na to pieniądze) > , > niż zostawić jak jest- nie wpłacać w ogóle a potem płacić horrendalne 30% > odsetki, po to by ukryć faktyczny poziom deficytu. > Pozwoliłem sobie zacytować cały ten obszerny kawałek, bo rzucił mnie na kolana. Słowa "w przyszłości to jakoś rozwiązać" przypominają dziecinną obietnicę jakoś to będzie. Moim zdaniem trzeba odwrócić sposób myślenia, sprywatyzować lub w ogóle zlikwidować ZUS i przekazywać ludziom należne im pieniądze poprzez prywatne banki lub towarzystwa ubezpieczeniowe. Sporo byśnmy oszczędzili państwowych, czyli naszych pieniędzy. Raz danych przywilejów lub praw Państwo nie może wycofywać lub zawieszać, gdyż będę pierwszą osobą, która pozwie Polskę przed sądem w Strasburgu i zapewne wygram. Właściwie już można to robić, bo słyszymy oficjalne wypowiedzi decydentów, którzy otwarcie mówią o celowym opóźnianiu wypłat należnych (np mi) pieniędzy na konta OFE celem łatania dziury w budżecie. Przeciesz to nawoływanie do łamania prawa podobno w państwie prawa - skandal!!! Ktoś kiedyś powiedział może mało elegancko, ale trafnie: "Wara od moich pieniędzy!" Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Debil IP: 194.106.125.* 22.08.01, 18:07 Od 2 miesiecy pracuje i mieszkam sobie w calkiem niezlej instytucji finansowej za granica. Zarowno ze wzgledu na wzgledow zawodowych i przywiazanie do ojczyzny sledze co sie dzieje w kraju. Jestem przerazony. Wypowiedzi "ekspertow" ekonomicznych nowej wladzy sa skandaliczne. Czy Ci ludzie nie zdaja sobie sprawy, ze zachodni finansisci i inwestorzy czytaja wiadomosci gospodarcze i polityczne i na tej podstawie podejmuja decyzje - takze np. odnosnie ratingu!!! A przeciez m.in. od tego zalezy cena po jakiej nasze firmy pozyskuja kredyt za granica. Czy Pan Kaczmarek w chwilach kiedy nie flirtuje z biznesem (przez ostanie 2 lata mialem okazje bywac w sejmie i w kancelarii prezydenta i cos o tym wiem) mial czas zajrzec do bilansu platniczego i zastanowic sie czym finansujemy deficyt obrotow biezacych? Zyczylbym mu znalezienie choc odrobiny czasu na to zajecie. Moze by wowczas odlozyl debilne wypowiedzi do lamusa!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła Re:to jest dno ekonomiczne IP: *.IOd.krakow.pl 28.08.01, 08:56 jego pomysły ekonomiczne to "wesoły autobus marzeń SLD", jak by sobie poćwiczył sprzedaż na placu to by nabrał zdrowego rozsądku, cudzym pieniądzem łatwo się steruje ale swoje się szanuje Odpowiedz Link Zgłoś