Dodaj do ulubionych

Mega-wpadka Mercka

IP: 129.81.192.* 01.10.04, 19:25
Coz... wielkie koncerny farmaceutyczne (a szczegolnie
w USA) sa zwykle na tyle bogate, iz nawet jakas
"wpadka" z lekiem (i towarzyszace jej straty)
nie sa w stanie calkowicie firmy/koncernu
zniszczyc...
Obserwuj wątek
    • Gość: nikt Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.gdynia.mm.pl 01.10.04, 20:19
      Gość portalu: bang napisał(a):

> Coz... wielkie koncerny farmaceutyczne (a szczegolnie
      > w USA) sa zwykle na tyle bogate, iz nawet jakas
      > "wpadka" z lekiem (i towarzyszace jej straty)
      > nie sa w stanie calkowicie firmy/koncernu
      > zniszczyc...

Zniszczyć nie, ale straty będą mieli ogromne. Utrata reputacji (marki) czyni
      większe szkody niż cokolwiek innego. Pożytek z tego taki, ze inne koncerny
      zaczną bardziej uważać na to co robią.
      • Gość: ja Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 02.10.04, 13:25
        Tia, największym problemem jest spadek kursu akcji. To, że ludzie
        zażywający lek dostają zawału, często kończącego się śmiercią, to tylko
        tło dla problemów gospodarczych. Smutne to, a i żałosne.
        Człowiek jest tylko konsumentem, człowiek ma kupować produkt,
        bez znaczenia czy wskutek produktu zdechnie, czy nie
        (brakuje tylko stwierdzenia, że trupy niestety przestają kupować...).
        • franzmaurer Re: Mega-wpadka Mercka 02.10.04, 20:43
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Smutne to, a i żałosne. Człowiek jest tylko konsumentem, człowiek ma kupować
          > produkt, bez znaczenia czy wskutek produktu zdechnie, czy nie
          > (brakuje tylko stwierdzenia, że trupy niestety przestają kupować...).

To w większości statystyka.
          Leki bada się latami, częściowo na tzw. 'zdrowych ochotnikach' :)
          Potem się bada działanie leku na grupie docelowej - jak liczebna może być ta
          grupa? Kilka, kilkanaście tysięcy.

No a potem lek zażywa 3 miliony ludzi różnych sub-populacji - białych grubasów
          wychowanych na hamburgerach, czarnych grubasów na kukurydzy i żółtych na sushi.

Myślisz, że każdy będzie metabolizował tak samo?? Niestety w tzw. praniu
          wychodzi, że każdy reaguje inaczej - jednemu po Vioxxie wyjdą tylko pryszcze,
          grugiego szlag trafi.

W zwykłej margarynie też znajdziesz metale z katalizatorów i setkę substancji
          powodujących znaczące zwiększenie ryzyka zawału. I co bada się margaryny i
          wycofuje z rynku??
          • Gość: HIPPOCRATES INSTIT BRUDNY HANDEL LEKAMI TO LUDOBOJSTWO IP: *.sympatico.ca 02.10.04, 23:30
            W kraju przeprowadza sie testy lekow w zakresie "badania organizmow ludzkich w
            ekstremalnych warunkach". To sa typowe testy jak w nazi-obozach
            koncentracyjnych. Badania te dokonuje sie na nieswiadomych pacjentach w
            zakladach zamknietych. Mozna latwo kupic stu, tysiac pacjentow a badania
            dokonuje sie wzglednie fachowo, tanio i dyskretnie.
            • Gość: agulha Re: BRUDNY HANDEL LEKAMI TO LUDOBOJSTWO IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.10.04, 00:27
              A skąd Ty masz te informacje? Czy zgłosiłeś je już na prokuraturę? Jeżeli
              wiesz, a nie zgłosiłeś, będziesz oskarżony o pomoc w zatajaniu przestępstwa,
              czy jak to się tam nazywa. Policja powinna zaraz sprawdzić Twoją tożsamość (na
              podstawie IP komputera) i wezwać Cię pilnie na przesłuchanie!!
          • Gość: ja Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.10.04, 13:41
            Ja nie pisałem o sposobie wprowadzania leku na rynek,
            ale o wymowie artykułu. Największym problemem jest to,
            że akcje spadają, a nie że ludzie umierają.

franzmaurer napisał:

> Gość portalu: ja napisał(a):
            >
            > > Smutne to, a i żałosne. Człowiek jest tylko konsumentem, człowiek ma kupo
            > wać
            > > produkt, bez znaczenia czy wskutek produktu zdechnie, czy nie
            > > (brakuje tylko stwierdzenia, że trupy niestety przestają kupować...).
            >
            > To w większości statystyka.
            > Leki bada się latami, częściowo na tzw. 'zdrowych ochotnikach' :)
            > Potem się bada działanie leku na grupie docelowej - jak liczebna może być ta
            > grupa? Kilka, kilkanaście tysięcy.
            >
            > No a potem lek zażywa 3 miliony ludzi różnych sub-populacji - białych grubasów
            > wychowanych na hamburgerach, czarnych grubasów na kukurydzy i żółtych na sushi.
            >
            > Myślisz, że każdy będzie metabolizował tak samo?? Niestety w tzw. praniu
            > wychodzi, że każdy reaguje inaczej - jednemu po Vioxxie wyjdą tylko pryszcze,
            > grugiego szlag trafi.
            >
            > W zwykłej margarynie też znajdziesz metale z katalizatorów i setkę substancji
            > powodujących znaczące zwiększenie ryzyka zawału. I co bada się margaryny i
            > wycofuje z rynku??
    • Gość: ja Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.10.04, 23:32
      "Ogłosił to sam producent na podstawie zakończonych właśnie badań klinicznych."
      - jak to mozliwe, ze wprowadza sie lek do obrotu przed zakonczeniem badan
      klinicznych?
      • Gość: j bez badań klinicznych IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.10.04, 13:25
        przecież właśnie sporządzony raport NIK o rejestracji/refundacji leków za czasów niejakiego Łapińskiego mówi o leku rumuńskim zarejestrowanym i dopuszczonym w Polsce bez zbadania skutków ubocznych (łapówa?). I jakos nikt nikogo nie skarży. taki kraj.
      • Gość: kondorek Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.chomiczowka.waw.pl 02.10.04, 21:02
        Niestety, nie da się przebadać wszystkich aspektów działania danego leku,
        dlatego zdarza się, że pewne działania (np. interakcje z innymi lekami)
        wychodzą po dopuszczeniu leku do obrotu. A dopóki Merck nie ogłosi dokładnych
        wyników badań, nie będziemy widzieć o co dokładnie chodziło
      • Gość: agulha Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.10.04, 00:25
        Istnieje pojęcie "badań klinicznych IV fazy", czyli po rejestracji. Ponadto lek
        rejestruje się do określonych wskazań i do stosowania u określonych populacji
        (np. "u dorosłych"). Po rejestracji leku X do stosowania u chorych np. z
        reumatoidalnym zapaleniem stawów można stwierdzić, że celowe byłoby zbadanie,
        czy lek będzie działał w innym wskazaniu, no niech to będą choroby
        zwyrodnieniowe. I wtedy są to badania faz II i III.
      • Gość: ann Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 21:10
        badania kliniczne prowadzi sie rowniez po wprowadzeniu leku na rynek,
        najczesciej szuka sie innych wskazań do stosowania.
    • Gość: new yorker:) Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.proxy.aol.com 02.10.04, 07:31
      polecam ksiazke Grishama -The King Of Torts -
      bardzo na czasie
      • Gość: Bamako Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.jelonki.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 15:21
        Właśnie :) Dokładnie o tym chciałem napisać. Polski tytuł: "Król Afer".
    • Gość: anestezjolog_lodz Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 08:04
      Sprzedajcie to do nas, Pavulon spalony!
    • Gość: smyra21 Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 19:37
      ja go wprowadzałem jako rep na rynek...wyciąłem konkurencję z Pfizera,która
      zarzucała Vioxx-owi właśnie takie działania...strasznie mi głupio...
      • Gość: x Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 02.10.04, 20:06
        byles tylko pionkiem
        zachowaj godnosc
        niech przepraszaja prezesi msd
      • franzmaurer Re: Mega-wpadka Mercka 02.10.04, 20:35
        Gość portalu: smyra21 napisał(a):

> ja go wprowadzałem jako rep na rynek...wyciąłem konkurencję z Pfizera,która
        > zarzucała Vioxx-owi właśnie takie działania...

Swoją drogą może Ty mi wytłumaczysz jak COX-inh zwiększa ryzyko zawału, czyli
        przeciwnie do opisywanego działania, hę? Tak przez ciekawość tylko pytam ;)
        • Gość: kondorek Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.chomiczowka.waw.pl 02.10.04, 21:09
          Jak zwiększa ryzyko zawału, tego nie wiadomo. Teoretycznie w sposób wybiórczy
          hamuje enzym COX-2 (zresztą w takim samym mechanizmie, jak lek Pfizera), który
          pojawia się w miejscach objętych zapaleniem, i zwiększa produkcję produktów
          prozapalnych. Więc naukowcy teoretyzowali, że VIOXX na serce albo nie będzie
          wpływał, albo będzie zmniejszał zapalenie np tętnic wieńcowych, które jak się
          uważa, zwiększa ryzyko zawału. Okazało się dokładnie inaczej. Dopóki Merck nie
          ogłosi dokładnych wyników (np, czy nie było tak, ze pacjenci biorący Vioxx nie
          brali przepisanej im przez kardiologa aspiryny), niewiele mozna powiedzieć
          • Gość: smyra21 Re: Mega-wpadka Mercka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 23:02
            WŁAŚNIE!POZA TYM ZARZUCANO VIOXX-OWI,ŻE ZBYT DUZA WYBIÓRCZOŚĆ TAKŻE MOŻE MIEĆ
            NEGATYWNY WPŁYW NA PACJENTA...RATOWANO SIE PROMOCJĄ Z ASPIRYNĄ ITP.STRASZNIE
            DUPNĄ!!!TAKA MAŁA CIEKAWOSTKA:VIOXX REKLAMOWANO DWA LATA TEMU WOKÓŁ KORTU
            CENTRALNEGO PODCZAS U.S.OPEN.
    • Gość: ton Nie mylić Merck'a z Merck Sharp Dohme IP: *.aster.pl 03.10.04, 11:53
      W Polsce Merck to niemiecka firma farmaceutyczna nie mająca nic wspólnego z
      Merckiem amerykańskim o którym mowa w artykule a który u nas nazywa się Merck
      Sharp Dohme.
      Szanująca się "Gazeta" powinna zwracać uwagę na takie szczegóły bo nieświadomie
      wprowadzacie ludzi w błąd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka