Dodaj do ulubionych

Nie dopłacimy do dopłat

IP: *.acn.waw.pl 10.03.05, 06:15
kłamstwo; mój przypadek nie jest "trudnym" przypadkiem, złożyłem wniosek, zostałem
skontrolowany ponad pół roku temu - nie stwierdzono żadnych uchybień a mimo to pieniędzy wciąż
nie ma; podawane do publicznej wiadomości dane o wypłaconych już dopłatach to manipulacja
Obserwuj wątek
    • Gość: zdort Re: Nie dopłacimy do dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 06:21
      Będzie na premie i nagrody - dla tej urzędniczej "bandy"
    • Gość: Władysław Piskorz Nieścisłości w artykule IP: 81.246.17.* 10.03.05, 07:47
      W artykule jest nieścisłość w zdaniu:

"Bruksela pokrywa tylko 35 proc. poziomu dopłat ze „starej” Europy."
      W roku 2004 nie było to 35% lecz 25%

• Gość: miś Re: Nieścisłości w artykule IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 08:38
        ja też czekam na pieniądze, pytanie jeszcze tylko jak długo i czy ktoś za to
        odpowie tam na górze ...
      • Gość: Władysław Piskorz niekoniecznie nieścisłości w artykule IP: 81.246.17.* 10.03.05, 13:23
        Jeśli doliczy się wykorzystane na dopłaty bezpośrednie pieniądze UE przesunięte
        z funduszu na rozwój obszarów wiejskich wówczas autorka może miec rację, że na
        ogólny 55% poziom dopłat UE wypłaconych polskim rolnikom 35 punktów
        procentowych rzeczywiście pochodziło z UE.
        W tej sytuacji moje zastrzeżenia nie do końca są słuszne
    • janbacz Duże przywileje małe daniny - dość feudalizmu! 10.03.05, 08:46
      Dopłaty do rolnictwa nie są potrzebne ani w Unii,
      ani w Polsce - nawet bez dopłat była by nadprodukcja
      żywności. Ale odbieranie dopłat musi potrwać.
      Możemy jednak bez problemu w stosunkowo krótkim
      zrównać rolników z innymi obywatelami pod względem
      wysokości płaconego podatku PIT i składki ZUS.
      Należy skończyć z feudalizmem, że szerokie rzesze
      bezrolnych muszą pracować na nieliczną uprzywielejowną
      klasę posiadaczy ziemi.
      • Gość: Ziemianin miasto kontra wies IP: *.acn.waw.pl 10.03.05, 08:58
        jeszcze bede na grzbiet konika po twoim grzbiecie wsiadac, blockersie!
        • Gość: Bacz Właśnie teraz po naszych grzbietach chodzicie IP: *.pl / 193.24.200.* 10.03.05, 09:42
          Ale już niedługo, świadomość bezrolnych rośnie,
          a w demokracji większość ma rację i przywileje
          wam skasuje, a obwiązki wyrówna z resztą
          obywateli.

• Gość: on Re: Właśnie teraz po naszych grzbietach chodzicie IP: 195.136.112.* 10.03.05, 12:57
            gdybys tak cieżko pracował to bys takich bredni nei wypisywał... chylę czoła
            moim rodzicom i innym ciezko pracującym
            • janbacz Re: Właśnie teraz po naszych grzbietach chodzicie 10.03.05, 13:20
              Gość portalu: on napisał(a):

> gdybys tak cieżko pracował to bys takich bredni nei wypisywał... chylę czoła
              > moim rodzicom i innym ciezko pracującym

Ja pracuję ciężej od twoich rodziców,
              bo muszę zapracować nie tylko na siebie,
              ale też na nich.

• Gość: kas Re: Nie dopłacimy do dopłat IP: *.ibmedu.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 08:59
      autor artykulu nie wie co pisze,
      trudno przypadki to ci co dostana najwieksze doplaty,kontrole takich
      gospodarstw prowadzono i w zdecydowanej wiekszosci przypadkow nie bylo zadnych
      uchybien - powolywanie sie na to swiadczy tylko o braku orientacji autora lub
      cytowaniu Agencji.
      Po prostu agencja wolala wyplacic pieniadze wielu malym gospodarstom, a na
      koniec placie wiekszym, zawsze ladniej brzmi gdy sie mowi, ze wyplacono
      doplaty 1 mln gospodarstw.
      Taka praktyka nie jest uczciwa ale to zwykla polityka.
    • Gość: wlascicielka Re: Nie dopłacimy do dopłat IP: 195.136.112.* 10.03.05, 12:53
      to faktycznie kłamstwo!!!!! potwierdzam u mnie tez nie było żadnych uchybien,
      też była kontrola i wszystko było pozytywnie a pieniędzy jak nie ma tak nie
      ma!!!!!! Co za fikcja
    • Gość: smok Rolnicy nieroby! IP: *.zaw.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 13:30
      Czy czasem tym rolnikom nie uderza do głowy, a rządowi przy ich okazji też?
      Podatku dochodowego nie płacą wcale, bo niby z jakiej racji, na ZUS płacą raz na
      kwartał jakieś smieszne 100zł, podczas gdy mniej uprzywilejowani ludzie minimum
      700zł na miesiąc, przy czym renty i emerytury maja takie same, teraz jeszcze
      dostają dopłaty z Unii tylko za to, ze są rolnikami, doplaty finansowane przez
      podatników (Polska też płaci składkę do Unii, w tym na dopłaty dla rolników), na
      wszystkie swoje wyroby domagają się cen gwarantowanych, nie patrząc, czy
      produkcja im się opłaca czy nie. Każdy inny przedsiebiorca musi sam sie martwic,
      jak sprzedać swoje wyroby/usługi i jeśli mu się nie opłaca, to interes zwija
      albo robi co innego. Rolnicy wiecznie mają źle, nie obrodzi im, to klęska
      nieurodzaju, obrodzi, jeszcze gorzej, bo ceny idą w dół. Obstawili się cłami
      zaporowymi, dzięki którym wszystcy płacimy za żywność 2x tyle ile ona kosztuje,
      przy okazji jeszcze bardziej gnębiąc kraje trzeciego świata, które mogłyby
      wyzywić całą Europę za pół darmo same przy tym zarabiając. Czy oni za grosz
      wstydu nie mają? Kasta wyzyskiwaczy żerująca na historycznych hasłach z czasów,
      gdy faktycznie rolnictwo było podstawą gospodarki i dobrobytu. Zapomnieli, że to
      MY na nich płacimy, a oni ciągle mają mało.
      • krzysiek62 Re: Rolnicy nieroby! 10.03.05, 15:05
        takich gupkow nie sieją sami się rodzą jak chwast przy drodze, jezeli jest tak
        dobrze czemu nie idziesz i nie uprawiasz tysiące hektarow leży odłogiem a
        dopłaty są po to min. żebyś miał tanią ż ywność w sklepie
        • Gość: TonySter DOPLATY sa po to aby zywnosc byla ..tansza w sklep IP: *.crowley.pl 10.03.05, 15:59
          ie? - nieprawda!!!!!!!!!
          Dopłaty wplywaja niekorzystnie na konkurencyjnosc gospodarki rolnej, na skutek
          doplat jakosc produktow zywnosciowych nadal bedzie slaba, a cena wcale nie
          bedzie wyzsza!
          Przy pelnej rynkowej gospodarce -producenci zywnosci musza normalnie walczyc o
          Klienta! JAKOSCIA! CENA! DOSTEPNOSCIA! ROZNORODNOSCIA! itd...!
          Z doplatami - wystarczy ze produkuja jakiej kiepsko zjadliwe gu...no i tak maja
          biznes oplacalny!?!?!?!?!
          Mam pelny obraz POLSKIEJ WSI! Od 6 klasy podstawowej do konca liceum pomagałem
          jak WÓŁ u Dziatków w polu i bardzo cenie, szanuje i jestem pelen podziwu dla
          pracy W POLU. Ciekaw jestem czy teraz Ktos da radę utrzymać kilka krów, stado
          trzody chlewnej, 2 konie, gesi, kaczki i kury by wyzywic 8 osobowa rodzine z 10
          hektarow 5 i 6 klasy (!) gleby zapewniajac im byt na dobrym poziomie i
          wyksztalcenie! To dopiero jest KONKURENCYJNA GOSPODARKA!
          Teraz widze jak wiekszasc chlopow za doplaty kupuje samochody i inne rzeczy i
          wcale nie inwestuje w ziemie (nawet nie mysli o tym). doplaty za uprawy TO
          FIKCJA. Doplaty za lezenie brzuchem do gory i ziemie lezaca odlogiem to FAKT!
          To tylko wplynie na dalsze obnizenie przedsiebiorczosci na wsi!
        • Gość: anonim Re: Rolnicy nieroby! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 21:18
          Gdzie te hektary leżą odłogiem, teraz nikt nie sprzedaje ziemi, a pazerni
          chłopi walą po forsę. Pokaż tego kto nie weźmie gdy dają za nic. a żywność po
          dopłatach wcale nie potaniała tylko podrożała, zwiększając ubóstwo w miastach
          kosztem wsi. Niech siła chłopska rośnie w siłę niedługo wybory.
    • Gość: lajkonik No to wyjaśnił się wysoki kurs złotego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 16:16
      Poza faktem, że dopływ dewiz w naturalny sposób powoduje obniżenie ich kursu to
      jeszcze dzięki odpowiedniej polityce kursowej rząd polski zaoszczędzi na
      dopłatach. Po prostu nasz rząd gra na giełdzie walutowej i to mu się opłaca.
      Ale, że ludzie tracą pracę, bo ich firmy przestają eksportować, że wpływy z
      podatków są mniejsze, że wzrost gospodarczy pada to wszystko furda, nie liczy
      się. Liczy się kasa zaoszczędzona dla budżetu bezpośrednio, na dopłatach. A
      przy okazji rolnicy zamiast pieniędzy z unii i od naszego rządu dostanł tylko
      część dopłat, tą unijną. Niźle to sobie wykombinowali, szkoda, że ze szkodą dla
      normalnych obywateli.
    • Gość: Viking Re: Nie dopłacimy do dopłat IP: *.elisa-laajakaista.fi 10.03.05, 17:41
      jak to budżet nie dołoży? przecież Polska w 2005 roku musi wpłacić do kasy Unii
      kilka mld eur... to tak dla jasności skąd polscy rolnicy dostają te dopłaty :)
      • Gość: s Re: na wieś mości panowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 21:00
        Ja mam 9 ha i dostałem 1600 zł to jest mniej niż holender do 1 ha i o czym my
        tu dyskutujemy Jak mówić o równych warunkach, ceny spadły o 50 % nawozy i
        maszyny podrożały o 60 -70% za 10 miesięcy a co będzie dalej .A pola nadal leżą
        odłogiem i nadal za mieszkanie w mieście można kupić gospodarstwo i to całkiem
        spore .Dziwne że skoro tak dobrze na wsi nikt z miasta do rolnictwa się nie
        garnie. Pozdrawiam i zapraszam nie marudzić tylko kupować gospodarstwa na
        podkarpaciu po 3000 za ha i klepać kasę a często i biedę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka