Gość: xxx222 Re: Kompromis w sporze o chińskie tekstylia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 00:08 W sumie, to ja nie wiem, dlaczego w ogóle nie ograniczyć importu z chin... Czy bilans handlu UE z Chianmi jest dodatni? Bo wydaje im się, że nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Kompromis w sporze o chińskie tekstylia IP: *.nsw.bigpond.net.au 11.06.05, 01:21 a jak myslisz co sie stanie jak zablokujemy handel z chinami? jak dlugo bedziemy musieli czekac na to az chiny zablokuja nas? caly pomysl wolnego handlu polega na tym ze, chiny produkuja tanie tshirty (bo maja tania sile robocza, nazywa sie to comperative advantage) a kraje takie jak polska zajuma sie bardzie zaawansowana produkcja badz uslugami, nigdy nie bedziemy w stanie konkurowac z takimi panstwami jak chiny badz indonezja czy malezja w produckji produktowa masowych i czas zeby uzedednicy z brukseli w koncu to zrozumieli, swoja droga dziwne ze WTO sie na taki interes zgodzilo a tymczasem xxx222 podziekuj EU za to ze bedziesz placil wyzsze ceny za koszulki, bo na tym ukladzie zyskuja tylko producenci (i to najgorsze ze wcale nie sa konkurencyjni) a traca klienci tacy jak my wiec moze to wcale nie tak dobrze ze chiny beda mialy limitowany dostep do rynku europejskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikey Re: Kompromis w sporze o chińskie tekstylia IP: *.king.ac.uk 11.06.05, 02:23 k, wiadomo, ze na dluzsza mete jest lepiej otworzyc rynek dla chin niestety, musisz przyznac, ze gwaltowne otwarcie tez jest szkodliwe, bo nie pozwala ludziom sie na czas przekwalifikowac z 2. strony, chiny mialy racje, ze europa miala czas na przygotowanie sie, tzn. stopniowa zmiane, a o to nie zadbala w kazdym razie, choc wina po stronie europy, nie ulega watpliwosci, ze gwaltowny naplyw chinskich towarow moze byc szkodliwy w tym wypadku mysle jednak, ze dobrze jest ustalic quote, choc 10% wydaje sie zbyt niskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dario Re: Kompromis w sporze o chińskie tekstylia IP: 80.51.250.* 11.06.05, 11:14 MAM POMYSŁ ! Przenieśmy całą produkcję do Chin,a niedługo bedzie u nas tak tanio,że z zasilku w ciągu paru miesięcy uskładamy na nowiuteńki samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Re: Kompromis w sporze o chińskie tekstylia 12.06.05, 14:55 Dokładnie .Zwsze irytują mnie ludzie zaczadzeni neoliberalnymi bzdurami.Panie i panowie ideały A.Smitha były działały juz chocby w wieku XIX.Skonczyło się na tym , ze trzeba było ekspresem wprowadzać świadczenia socjalne (np. 8 godzinny dień pracy) by oganiczyć poparcie dla marksistowskich rewolucjonistów. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Kompromis w sporze o chińskie tekstylia IP: *.nsw.bigpond.net.au 12.06.05, 12:22 zgadzam sie z toba Mikey, niestety ten argument jest bardzo czesto uzywany przez ludzi ktorzy wcale nie maja zamiaru obinzac barier dla handlu, mowia tylko tak zeby przeczekac problem a potem moga go odwlekac w nieskonczonosc, zastanow sie ile nas bedzie kosztowalo utrzymanie tych niekonkurencyjnych firm (dla usa to bylo cos kolo 170 000 $ na jedno miejsce pracy ktore uratowali a nie uratowali wcale tak duzo, a w Japonii koszty doszly do 600 000 usd) wiec ja przynajmiej jestem zdania ze lepiej zamknac nieefektywne fabryki i uzyc te pieniadze na przeszkolenie lub relokacje pracownikow, w ten sposob zyskujemy dwu krotnie, 1, mamy spokoj z chinami i tanie tshirty, 2 zamykamy stare fabryki, pozbywamy sie starego przemyslu i przezucamy sie na nowe lepsze technologie pozdrawiam i dzieki za chyba moja pierwsza sensowna dyskusje na forum gazety Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Ehhh 12.06.05, 15:51 > a jak myslisz co sie stanie jak zablokujemy handel z chinami? jak dlugo bedziem > y > musieli czekac na to az chiny zablokuja nas? A niech sobie blokuja.To one maja dodatni bilans handlu z nami... ? caly pomysl wolnego handlu polega > na tym ze, chiny produkuja tanie tshirty (bo maja tania sile robocza, nazywa si > e > to comperative advantage) a kraje takie jak polska zajuma sie bardzie > zaawansowana produkcja badz uslugami, Kolejna neoliberalna bzdura!np. w Indonezji 16 letnie dziewczynki juz dzisiaj składaja czytniki CD-ROM (same przyznają , że nie umia obsługiwac komputera).W Chinach sa miliony inzynierów , którzy za 300$ miesiecznie sa gotowi nawet dupy nadstawić.To techniczna potęga.W USA cała dolina krzemowa jedzie na chinskich i hinduskich programistach!A tak wlasciwie , to rozejrzyj się!Napływaja do nas pralki made in china , lodówki , telewizory , telefony komórkowe a niedługo pojawia się też nowoczesne samochody.Miliony Chinskich i hinduskich informatyków maja świetną opinie.Bedzie z tym zreszta coraz gorzej , gdyz Azja coraz aktywniej rozwija własne korporacje i z czasem przestanie być tylko źródlem taniej siły roboczej dla zachiodnich firm.stanie się (częściowo) źródłem taniej sily roboczej dla własnych megakoncernów.Nie gadaj więc głupot , ze Chiny zadowola się podkoszulkami , a nam zotawią hi-tech. Usługi ?OPodam dobitny przykład...Zachodnie firmy przenosza swoje call-center (biura informacji telefonicznej) np. do Indii.Tamtejsi mieszkancy nie tylko ucza się nie tylko jezyka angielskiego , ale nawet odpowiednicjh akcentów (np. teksanskiego).Dzis nie wiemy , w jaki sposób za 20 lat europejskie dzieci beda zdobywały wiedze.Moze poprzez wideokonferencje z nauczycielami chinskimi , którzy bedą z wykształecenia np. polonistami a zarazem breda "tańssi" niz rodzimi belfrowie... > a tymczasem xxx222 podziekuj EU za to ze bedziesz placil wyzsze ceny za > koszulki, bo na tym ukladzie zyskuja tylko producenci (i to najgorsze ze wcale > nie sa konkurencyjni) a traca klienci tacy jak my > wiec moze to wcale nie tak dobrze ze chiny beda mialy limitowany dostep do rynk > u > europejskiego Przeciez najwieksze rekiny przemysłu odziezowego juz dawno przeniosły się do Chin.Bądź świadomy , ze kupujac np. buty Adidas płacisz 300 zł za produkt , którego stworzenie kosztowało w Chinach 30 zł .To samo jest zresztą z innymi produktami.Firmy dzieki tym przenosinom nie obnizyły cen , ale zwielokrotniły marże.Pozostaja jeszcze tylko tanie szmaty w supermarketach.Ale ja wole juz zaplacic drozej na podkoszulek , niż zgodzic się , by moi rodacy zostali na bruku.Wiem bowiem , ze neoliberalna ciezka ręka wolnego rynku tez mnie kiedys dotknie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Ehhh IP: *.nsw.bigpond.net.au 14.06.05, 05:01 i twoim zdaniem najlepsze rozwiazanie to blokada importu z chin, protekcja starego przemyslu, bardzo mnie to cieszy ze jestes taki chetny zeby z wlasnych pieniedzy fundowac utrzymanie niedochodowych firm (lokalny przyklad kopalnie w polsce, gdybysmy postepowali tak jak sobie zyczysz nadal marnowalibysmy miliony zlotych utzymujac nieefektywne korporacje), coz ja mam inna opinie i moim zdaniem mozna twoje pieniadze przeznaczyc na inne cele, takie ktore w przyszlosci przyniosa korzysci a nie zostana przejedzone, niestety jestesmy w takiej sytuacji ze nie mozemy sobie pozwolic na socjalistyczne zachowania, po prostu nas na to nie stac, i na koniec nie zapominaj ze standardy pracy czy prawa czlowieka to nie handel, te problemy moga i powinny byc rozwiazywane przez UN a nie WTO (tak dla twojej prywatnej informacji zerknij sobie na strone wto i poczytaj sobie o Doha agenda, moze znajdziesz tam jakies argumenty ktore uspokoja twoja socjalistyczna dusze) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VoIP Re: Kompromis w sporze o chińskie tekstylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 23:36 no własnie... ciekawe... -- voip.dxp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Re: Byłoby dobrze, ale jest argument na rzecz Chin IP: *.acn.waw.pl 11.06.05, 03:15 Byłoby dobrze, ale jest argument na rzecz Chin, a mianowicie taki, że dziś w sklepie widziałem najzwyczajniejsze slipy męskie za 79 złotych polskich... Made in France. Sklep nie był ekskluzywny, zwyczajny sklep w centrum handlowym jakich wiele. Jeśli takie ceny proponują europejscy producenci to pie..ć europejskich producentów. Niech żyją Chiny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Tylko dlaczego... 11.06.05, 04:31 Tylko dlczego na tym kompromisie ja stracę??? Cholernie lubię chińskie podkoszulki... rozumiem że teraz będę musiał w ramach "globalizacji" wspomagać kołchoziany przemysł włókienniczy... Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Poczekajcie na chinskie samochody! ;-))))))))))))) 11.06.05, 10:54 Jak Kitajcy zaczna za pare lat zalewac Jewrope autkami po 4-5 tysiecy euro, to spor o podkoszulki bedziecie wspominac z rozrzewnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikey Re: Poczekajcie na chinskie samochody! ;-)))))))) IP: *.king.ac.uk 11.06.05, 12:13 nie rozumiem, co zlego w tym, ze bedzie mozna kupowac tanie samochody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfghjk Re: Poczekajcie na chinskie samochody! ;-)))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 14:48 Gość portalu: Mikey napisał(a): > nie rozumiem, co zlego w tym, ze bedzie mozna kupowac tanie samochody? Ależ nic, poza tym, że ty jesteś zbyt drogim pracownikiem i polecisz na zieloną trawkę a za zasiłek nawet takiego taniutkiego autka nie kupisz... capisci? Odpowiedz Link Zgłoś
chestburster A jak Zachod zalewal Chiny swoimi samochodami.... 11.06.05, 16:42 ....to bylo dobrze bialy rasisto ( czy moze raczej eurosocjalisto )????? Mam w dupie kto straci job z powodu wolnego handlu. Wolny handel polega na tym ze kazdy znajdzie swe miejsce w globalnej gospodarce, a jezeli w Polsce jest 20% bezrobocie tzn ze w Polsce nie bylo, nie ma i nie zanosi sie na to zeby byl kapitalizm.... Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Poczekajcie na chinskie samochody! ;-)))))))) 11.06.05, 18:44 > nie rozumiem, co zlego w tym, ze bedzie mozna kupowac tanie samochody? Z tego zasilku dla bezrobotnych po ktory bedziesz stal w kolejce razem tysiacami innych potencjalnych nabywcow chinskich aut? ;-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikey Re: Poczekajcie na chinskie samochody! ;-)))))))) IP: *.king.ac.uk 11.06.05, 22:04 widze, ze nie za bardzo wierzysz w wolny rynek no coz, na ten temat mozna dluuugo dyskutowac Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Re: Poczekajcie na chinskie samochody! ;-)))))))) 12.06.05, 15:08 Alez my mamy duuuzo czasu.Zaczynajmy. :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t40 Re: Tylko dlaczego... IP: 210.22.190.* 11.06.05, 13:15 > Tylko dlczego na tym kompromisie ja stracę??? > Cholernie lubię chińskie podkoszulki... rozumiem że teraz będę musiał w > ramach "globalizacji" wspomagać kołchoziany przemysł włókienniczy... Zycze ci, aby goscie, ktorzy zarabiaja 100USD na miesiac zaczeli dzialac w dzialac w dziedzinie z ktorej ty sie utrzymujesz. Kazdy chce tanio kupowac, ale duzo zarabiac(czytaj drogo produkowac) Pozdrowenia z Chin Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Re: Tylko dlaczego... 12.06.05, 15:10 > Zycze ci, aby goscie, ktorzy zarabiaja 100USD na miesiac zaczeli dzialac w > dzialac w dziedzinie z ktorej ty sie utrzymujesz. > Kazdy chce tanio kupowac, ale duzo zarabiac(czytaj drogo produkowac) > Pozdrowenia z Chin 100$?! Raczej 20$! Stówe to inzynier po studiach zarabia... Odpowiedz Link Zgłoś
chestburster A jak Zachod zalewal Chiny swoimi samochodami..... 12.06.05, 01:00 ....to bylo dobrze Wy biali rasisci ( czy moze raczej eurosocjalisci )????? Mam w dupie kto straci job z powodu wolnego handlu. Wolny handel polega na tym ze kazdy znajdzie swe miejsce w globalnej gospodarce, a jezeli w Polsce jest 20% bezrobocie tzn ze w Polsce nie bylo, nie ma i nie zanosi sie na to zeby byl kapitalizm.... Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Co ???!!!! 12.06.05, 15:18 Zachód zalewał zamochodami Chiny?Chyba Ci się cos w głowie pomieszało.dziś , po dwóch dekadach od zmiany kursu przez Deng Xiaopingą chiński robotnik zarabia 20 $ a wczesniej wyszycy zyli z miski ryzu dziennie... Odpowiedz Link Zgłoś
chestburster Niech zyje liberalizacja handlu!!!!!!!!!!!!!!! 12.06.05, 12:46 TEPIC EUROSOCJALIZM I SOCJALIZM W OGOLE!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 No właśnie .... 12.06.05, 15:21 Kto to w ogóle wymyslil ?Pewnie bankierzy z Wall Street do społu rezimem Chinskim pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
chestburster Niech zyja bankierzy z Wall Street i Chiny!!!!!!!! 12.06.05, 15:22 TEPIC EUROSOCJALIZM!!!!!!!!!!! A tu cos dla socjalistow: www.wto.org Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Re: Niech zyja bankierzy z Wall Street i Chiny!!! 12.06.05, 15:52 Nie odpisuj na moje posty , bo nie bede rozmawiał na takim poziomei.Idź sobie lepiej poczytac "Wprost" vel "Najwyższy Czas" i daj mi juz spokój pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
chestburster Zgadles gdyz czytuje 'Wprost' i to regularnie..... 12.06.05, 15:58 To powiedz mi dlaczego uwazasz iz jedynie biali maja prawo pracowac 7 godzin dziennie ( jak w EU ) a inni ( w tym Amerykanie ) maja harowac po 12+ godzin??? Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Juz odpowiadam.... 13.06.05, 01:20 Wiekszość ludzi kieruje sie w swoim zyciu hedonistyczna filozofia.Uwazaja , ze celem ich istnienia powinno byc szczescie.Recepty na jego osiagnięcie przedstawiaja ekonomisci zarówno prawicowi , jak i lewicowi. Prawica szczęscie utozsamia z konsumpcja.W swoich badaniach szczególna uwage przykuwaja do takich pojec jak PKB czy PKB per capita etc.Ich zdaniem wszyscy powinni podporzadkowywac produkcji dóbr materialnych a następnie uzytkowaniu ich. Lewica zauwaza takze inne aspekty szczescia.Rozumie , ze człowiek pracujacy po 12 godzin na dobe nie jest w stanie nalezycie zajmowac się rodziną .Nie jest nawet w stanie cieszyc się wolnym czasem , w czasie którego mógłby rozwijać swoje talenty badź zainteresowania.Efektem liberalizowania stosunków pracy i lansowania konsumpcjonizmu jest m.in upadek instytucji rodziny (rozwody , młodziez puszczona samopas) i obnizanie REALNEGO poziomu zycia.Zastanow się , czy Twoim celem jest w zyciu zapewnienie sobie i swoim najblizszym prawdziwego szczescia , czy tez chcesz umrzec (a wumrzesz szybko , bo liberalizm to wieczny stres ) z błoga mysla , ze przez 30 lat wypracowywałes co roku PKB równy 30 tys. $ ? Ktos zrobił ranking najbardziej szczęsliwych narodów.Co ciekawe najszzcesliwymi okazali sie Nigeryjczycy i biedni mieszkancy Brazylii.Huraoptymistyczni Amerykanie dalego w tyle.Wiesz dlaczego , bo choc sa bogatsi , to skreopwani.... pzdr PS:my juz chyba dyskutowalismy na moim watku o celowosci kupowanie towarów w Chinach , nieprawdaz? Uwazam , ze jesli nic się nie zmieni , to w przyszłosci zarówno amerykanski liberalizm , jak i europejska socjaldemokracja zostanną pogodzone przez chinski turbokapitalizm pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
chestburster Zgadles gdyz czytuje 'Wprost' i to regularnie..... 12.06.05, 15:58 To powiedz mi dlaczego uwazasz iz jedynie biali maja prawo pracowac 7 godzin dziennie ( jak w EU ) a inni ( w tym Amerykanie ) maja harowac po 12+ godzin???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hellk Zgadzam się, europa przegina z socjalem IP: *.icpnet.pl 12.06.05, 17:41 i uważam że do 9 godzin pracy w 5-dniowym tygodniu pracy nikomu nie zaszkodzi (chociaż pracownicy budżetówki zagadaliby się na śmierć albo popalili łącza;), ale - człowieku, na miłość boską, daleki wschód to m.in. niewolnicza praca dzieci, hymny ku czci pracodawcy w halach fabrycznych i miska ryżu. To trochę jak ów alpejski kraik który przyjmował w depozyt bankowy precjoza made in Holocaust. W sumie też wolny rynek, w czym problem?. Na tej samej zasadzie można by odpuścić limity prędkości, bo co tam że kogoś przejadą skoro transport skorzysta... I zezwolić na wolny handel narządami wewnętrznymi - nie ma dłużnik pieniędzy? a cynaderki są? Wolny rynek. Są dziedziny w których państwo MUSI ingerować, i jest to po za dyskusją. Wynika to z tego, że wolnemu rynkowi i prawom człowieka jest całkiem po drodze. Więc, owszem, niech uwolnią handel z Chinami, ale po pierwsze stopniowo, a po drugie, prawa człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
chestburster MISKA RYZU?????????????????????????????????? 13.06.05, 01:26 Ludzie co Wy macie z tymi miskami ryzu???????? Chinczyk przyjezdzajacy do miasta ze wsi, przyjezdza pracowac ZA PIENIADZE i sam chce harowac, gdyz chce jak najszybciej zarobic tyle kasy ile sie da i wrocic na wies do rodziny ( przy okazji na wsi uznawany jest za bogacza ). Zarcie w Chinach jest 3-krotnie tansze niz w Polsce a zarobki dajmy na to robotnikow tez sa srednio 3 razy mniejsze wiec poziom zycia jest taki sam jak w Polsce..... Notabene laptop kosztujacy w Polsce 8000 zl, w Chinach kosztuje po przeliczeniu okolo 1500 zl ( i nie zadna podroba ale taki sam oryginalny ).... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hellk wolny rynek? IP: *.icpnet.pl 12.06.05, 13:01 Zdaję się że wszyscy uważają wolny rynek za coś w rodzaju ,,sezamie otwórz się'', a to tylko hasło stworzone przez człowieka, i powinno być oceniane po rzeczywistych następstwach. Wiecie, ,,Ziemia obiecana'' i tak dalej. Wczoraj n. p. przeczytałem że sektor obuwniczy w Polsce zatrudnia w sumie około 100.000 ludzi. No i jeśli tacy chińczycy w ramach wolnego rynku sprzedadzą z roku na rok u nas n.p. pięciokrotnie takiego obuwia więcej, to, wiecie, jakaś połowa z tych 100.000 straci pracę. A nasz rząd jakoś nie bałdzo dba o to aby tych ludzi na czas przekwalifikować, albo, nie wiem, zmniejszyć i uprościć podatki, czy choćby rozgonić takie patologie jak PKP. Najlepsze, że te wszystkie tekstylne kompromisy to taka trochę ściema, bo uwolnienie rynku, calkowite ponoć, ma nastąpić z woli WTO w 2008. Ten chiński premier oburzył się że z powodu europejskiej wygody 19 milionów zatrudnionych w chińskim przemyśle ucierpi. No i Europa niby ma obowiązek im pomóc. Jeśli tacyśmy dobrzy dla świata, proponuję jednak najpierw uznać Tajwan jako państwo, i szepnąć chińczykom słówko a propos Tybetu. Bo jeszcze trochę, a parafrazując Machejka, chińczyk sprzeda nam nawet spirytus celem dezynfekcji jamy ustnej przed następnym lizaniem chińskich czterech liter. I jeszcze jedno - 19 milionów chińczyków zatrudnionych w przemyśle, w porównaniu z miliardem obywateli, wiecie, to jest dopiero początek. Odpowiedz Link Zgłoś