jankbh 08.07.05, 21:18 Przy takich ministrach moge spac spokojnie i nikt mnie niczym nie zastraszy. Na szczescie nie mieszkam w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wtr do jankbh IP: *.chello.pl 08.07.05, 22:08 jankbh napisał: > Przy takich ministrach moge spac spokojnie i nikt mnie niczym nie zastraszy. > Na szczescie nie mieszkam w Polsce. Tak się od Polski odżegnujesz, ale chyba strasznie za tą Polską tęsknisz, skoro czytujesz polskojezyczną prasę i jestes na tyle zaangażowany, że nawet komentujesz artykuły, na których temat nie masz nic do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróg kitu Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedzenia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 22:25 Jak położą rurę na dnie Bałtyku i przymnką nam kurek, będziemy mogli jedynie warknąć jak Łukaszenka, że weterani zamarzną. A później, tak jak on, paść na kolana. Albo będziemy płacić Ruhrgazowi za rosyjski surowiec jak za mokre zboże. Drożej niż za "nieekonomiczny" gaz norweski przehandlowany przez Lesia Millera. Tylko za co przehandlowany? wtr, mądralo, odezwiesz się wtedy? Wyjednasz coś o Putinokia? Odpowiedz Link Zgłoś
hopp Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz 08.07.05, 22:37 W Rzepie pisali, że rura z Norwegii była nierealna, bo nie mogliśmy zapewnić takiego odbioru gazu, jaki byłby konieczny do rentowności tej inwestycji. Czy masz pretensje do Millera, że nie zakupił prywatnie paru brakujących milionów m3? A może to jednak jeden z wielu katastrofalnie głupich pomysłów Buzka? (wielbicielką LM bynajmniej nie jestem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przecież Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 00:02 te wszystkie opozycyjne śmoki robią ludziom wodę z mózgu. Jaki norweski gaz gdy mieliśmy podpisany kontrakt na dostawę rosyjskiego w ilościach przekraczających nasze potrzeby? Rząd musiał renegocjować umowę by nie płacić za coś czego nie jesteśmy w stanie odebrać i zużyć . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkot BIOPALIWA - wielka szansa IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 09.07.05, 16:13 Z drugiej strony niemiecko-rosyjskie przymierze antypolskie to szansa. Nalezy w koncu dac zielone swiatlo dla biopaliw i przestawic gospodarke. I za 10 do 20 lat calkiem sie uniezaleznimy zarowno od arabskich szejkow jak i moskiewskich baronow. Rzekłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: timothy Re: BIOPALIWA - wielka szansa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 01:44 biopaliwami chcesz zastąpić gaz? Chyba za dużo dziś zjarałeś cracku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devint Re: BIOPALIWA -re timothy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 09:10 widac timothy ze nie znasz sie na niczym a glosno krzyczysz. Wyobraz sobie ze duzo kupy zwierzecej zgromadzonej w jednym miejscu w okreslonej temperaturze produkuje metan sprobuj wpisac w googla "biogaz" zauwazysz ze tak na prawde gaz mozna produkowac z kazdego organicznego materialu ale kupa po prostu jest najlepsza LOL tak na prawde smieszy mnie to ze jakis czas temu odrzucono ustawe o biopaliwach a teraz na wielu stacjach zaczynaja sprzedawac wlasnie biopaliwa z dodatkami roslinnymi o kilka gr taniej... polak madry po szkodzie moze w koncu LOL pozdrawiam wszystkich ktorzy potrafia napisac cos madrego i nie obrzucaja innych kupa devint Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fs Re: BIOPALIWA -re timothy IP: 217.17.32.* 10.07.05, 09:57 Brawo widać że rozumiesz ale głupki niedouczone a utytułowane czytaj ptaszki im tytułu panasrywały przed nazwiskami odpowiednio wilką liczbę stwierdizły że to jest nieopłacalne dlatego nikt niejjest tym zainteresowany,. Wielokrotnie skłądałem grant do KBN aby te sprawy bezpieczeństwa energetycznego terenów rolniczych uzasadnić to właśnie niedouczeni a utytułowani odrzucali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: energetyk Re: BIOPALIWA -re timothy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 13:16 w dupę sobie wsadź te swoje biopaliwa,nie mam zamiaru mieszkać na jednym wielkim wysypisku śmieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: BIOPALIWA -re timothy IP: *.server.ntli.net 10.07.05, 20:59 To niechodzi o niedouczenie, ale o przymus. Caly rumor byl o to, ze biopaliwa maja byc obowiazkowe bez prawa wyboru. A to nie demokracja tylko znowu gospodarka nakazowo rozdzielcza. Przekonaj ludzi, ze biopaliwa to przyszlosc, a nie przymuszaj ustawa, na ktora juz SLD-wsko-mafijna siatka ostrzyla sobie zeby zanim jeszcze zostala uchwalona! Pomysl ile lewego alkoholu mozna w biopaliwa wpuscic. Pamietaj, ze zyjesz w kraju gdzie kazde, nawet najlepsze prawo wypacza sie szybciej niz ta wasza kupa na sloncu. Przemysl to. (Ja wcale nie potepiam biopaliw, tylko mowie - ostroznie!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.07.05, 10:34 wiesz ile kosztuje uzbrojenie? Też jest bardzo drogie i na codzień do niczego nie służy. Jakbyśmy mieli rurociąg z Norwegii nie było by takich dyskusji, Putin mógłby skoczyć. A tak będzie nas cały czas szantażować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 10.07.05, 16:32 A jaka masz gwarancje,ze niebawem za gaz rosyjski nie bedziemy wiecej placic niz za norweski?Przeciez calkiem niedawno Rosjanie zakrecili kurek i jakie byly tego skutki?Wiesz co to znaczy bezpieczenstwo energetyczne kraju?Bez wzgledu na koszty musielismy wybudowac rurociag z Norwegii.Teraz to odpada,a my zostalismy z palcem w dup...Gdzie byl polski wywiad,wstyd,wstyd,wstyd!!! Ps.A tak przy okazji wlasnie przekonalismy sie co znaczy wspolna polityka gospodarcza UE-niech tylko teraz Niemcy zabronia nam obnizenia podatow,jak to wczesniej bywalo!Po wielu latach wyrzeczen okazuje sie,ze bylo to gow.. warte.Powinnismy teraz wzorem Wielkiej Brytanii robic swoje nie przejmujac sie UE-nawet kosztem wyrzucenia nas z tego "elitarnego klubu". Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz 09.07.05, 00:23 dla wroga kitu, który napisał, co napisał, a właściwie nie napisał, tylko wciska. Fakty: - Rosjanie za ciężkie pieniądze (dodatkowe 4 mld euro) będą budowali rurociąg bezpośrednio do Niemiec. Przyczyny: - Najpierw trzeba spróbować sobie wyobrazić te 4 mld euro, jak już się wyobraziło, zrobić to jeszcze raz i powtórzyć, a pewnie i tak wyobraźni zabraknie. To kasa jakiej nikt przy zdrowych zmysłach nie utopi na dnie morza ot tak sobie. Więc dlaczego? - Podstawowa przyczyna, której zresztą Rosjanie nie kryją, tylko taki wciskacz kitu jak powyżej nie chce przyjąć do wiadomości - są zainteresowani eksportem gazu do mających forsę Niemców, a chcą ominąć kraje, w których do władzy mogą lada moment dojść ludzie nieobliczalni i momentami prawie wrodzy. To bezpieczeństwo i pewność, że gaz dojdzie tam gdzie chcą warte są tej kasy. Nawet obecne władze w Polsce, niby dla Rosjan bardziej przewidywalne, grają z nimi w kotka i myszkę, wymagając poprzednio, by rura przeszła przez Ukrainę. Wciskacze kitu zapewne wymóg takiego przebiegu uznają za nieistotny, ale Rosjanom nie było do śmiechu. (Nawiasem śmieszne jest obecne proponowanie przebiegu rury, by omijała nawet Białoruś, tak jakby wcześniej nie można było tego zrobić). - Zapewne dodatkowa przyczyna, to możliwość w przyszłości pewnego "ustawienia" podskakujących Polaków, którzy w tej chwili czuli się bezpieczni dość w swych podskokach, bo liczyli na to, że choć uporczywie będą bzykać Rosjanom koło ucha, to ci się nie zamachną ze względu na Niemców. A tak Polacy za swoje podskoki w razie czego będą musieli zapłacić żywą gotówką, importując gaz z Norwegii choćby, na co najzwyczajniej za bardzo Polski nie stać (czemu Niemcy wolą gaz z Rosji niż z bliższej Norwegii?). Skutki dla Polski: - bieżące żadne, - w przyszłości utrata zysków z transferu, w co w głupocie swojej nie wierzyli stawiając Rosjanom warunki co do przebiegu rury, - konieczność płacenia pieniędzmi za swoje (?) wygłupy. Wnioski: - zostawiam do wyciągnięcia. P.S. Mało co jak te 4 mld euro pokazuje, że aby robić na złość, najpierw trzeba mieć za co. Co w kontekście szabelki w kaczym skrzydełku na warszawskim rondzie umieszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz IP: *.w83-112.abo.wanadoo.fr 09.07.05, 20:12 Z Twojej rs-gazeta -Forumowiczu mam tylko jeden wniosek : Rosjanie przestaraszyli sie ze do wladzy dojdzie w Polsce np LPR i to dlatego ich rura omija Polske. Ciekawa konkluzja. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz 10.07.05, 01:10 To Twój wniosek, nie mój :-). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 10.07.05, 16:57 Ciekawa konkluzja,ale prawdziwa.Nie tylko Rosjanie obawiaja sie,ze do wladzy dojdzie LPR i PiS.Marzy mi sie rzad PO - SDPL... Odpowiedz Link Zgłoś
nimod Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz 10.07.05, 20:36 > Ciekawa konkluzja,ale prawdziwa.Nie tylko Rosjanie obawiaja sie,ze do wladzy > dojdzie LPR i PiS. LPR = Liga Przyjaciół (putinowskiej) Rosji > Marzy mi sie rzad PO - SDPL... i podatek liniowo-progresywny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 01:47 A poza tobą wszyscy zdrowi, stary ubeku ? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin120 Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz 09.07.05, 19:08 Nie rozumiem oco tyle halasu opozycja zawsze twierdzila ze musimy sie uniezaleznic od rosyjskich dostaw. Jak se ruski chca rurociag po dnie baltyku poszczac to opozycia krzyczy zeto dla nas niedobrze o co chodzi? przeciez w ten sposub bedziemy zmuszeni do szukania alternatywnych dostawcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnm Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz IP: *.chello.pl 10.07.05, 02:42 Masz rację, nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
nimod Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz 10.07.05, 20:40 > Nie rozumiem oco tyle halasu opozycja zawsze twierdzila ze musimy sie > uniezaleznic od rosyjskich dostaw. Jak se ruski chca rurociag po dnie baltyku > poszczac to opozycia krzyczy zeto dla nas niedobrze o co chodzi? przeciez w ten > > sposub bedziemy zmuszeni do szukania alternatywnych dostawcow Rurociągi na dnie morza nie mogą się krzyżować. Nie wiem czemu, ale tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xhj Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 16:28 przyjdzie nowy rzad i naprawi jak za Buzka!! Odpowiedz Link Zgłoś
z.gniew Re: Syf.Czerwona pajęczyna.Ja mam tyle do powiedz 11.07.05, 00:14 Szanuj sąsiadów i Ukrainę i Białoruś i Rosjan , wszystkie państwa szanuj jak siebie samego (10 przykazań Bożych) to oni i ciebie będą szanować. Lgnie się do przyjaciół i z nimi robi się interesy a od wrogów się stroni. Nie lewica skłóca nas z Rosjanami tylko prawica , nie obszczekując bez przerwy Rosjan mielibyśmy i gazu pod dostatkiem i ten gaz byłby tani i jeszcze zarabialibyśmy pieniądze za przesył przez nasz kraj ich gazu, w dodatku mielibyśmy obok i zaprzyjażniony wielki kraj Rosję i dotychczasowych przyjaciół , nikomu nie opłacałoby się pomijać naszego kraju . Prawica nie myśli o swym narodzie tak opłakując gaz Norweski i nie mówi że byłby to gaz b.drogi i uderzyłoby to w ludzi niezamożnych w Polsce, i dlatego gaz norweski był i jest dla nas niepotrzebny. Niestety na głupotę i nienawiść do niektórych narodowości jeszcze nie znaleziono w Polsce lekarstwa a szkoda bo przyjaciół nigdy nie zawiele , zyskuje się ich długo a traci szybko . A przyjaciel to najwięszy skarb. Radziłbym więc lepiej poznać rosjan i Rosję , zapewniam to się naprawdę opłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: do jankbh 09.07.05, 14:44 Mieszka gdzieś za granicą, ale tam na forum się nie wypowiada - bo głupoty nie tolerują Odpowiedz Link Zgłoś
ggross Re: do jankbh 10.07.05, 13:53 Drogi wtr, życie za granicą nie oznacza, że nie mogę czytać i pisać po polsku, oraz od czasu do czasu interesować się tym co w Polsce się dzieje. No i nawet wyjazd na stałe nie oznacza "odżegnywania" się od kraju, w którym się urodziłem i mam rodzinę. Natomiast tęsknić - nie ma do czego! Za nędzą i korupcją, niekompetencją urzędników i sfer rządzących, za aferami trzema naraz?? Napiszę coś o Tobie - to Ty bardzo chcesz wyjechać, tylko odwagi brak, albo niczego sobą nie reprezentujesz. Więc tylko plujesz z zazdrości. A jak juz w końcu trafisz "na saksy" to pierwszy będziesz plwał na Polskę i zapomnisz ojczystego języka. Odpowiedz Link Zgłoś
anwb Awantura o gazociąg 09.07.05, 08:33 To tak jak ze wszystkim. Wymyslanie jak sie dowalic Rosji. Czyzby juz opozycja zapomniala, ze jak mial isc rurociag przez Polske to protestowalismy bo dbalismy aby szedl przez przyjaciolke Ukraine, ze naszymi najlepszmi przyjaciolmi to bandyci czeczenscy. Ze nie ma jak Litwa i Lotwa: swietne panstwa bo pozbawily obywatelstwa Rosjan (tak przy okazji Polakow tez). Jak Kwasniewski jechal do Moskwy to opozycja, razem z opanowanym przez siebie RTV, robila wszystko aby wszystko wyszlo jak najgorzej. No! Ale zalatwil Buzek kontrakt na zakup gazu z Norwegii, trzy razy drozszego i takie ilosci obowiazkowe, ze w sumie to razy 10. Ale jaja! Czy ktos sobie wyobraza Gertycha lub Kaczynskiego z Putinem czy Bushem. Juz szukaja na nich teczek! Odpowiedz Link Zgłoś
1goodman Re: Awantura o gazociąg 09.07.05, 15:11 Polska jest członkiem Unii i sporo korzysta (łaby) na tranzycie, wiec argument o braku pewności do realizacji zabowiązań tranzytowych przez nasz kraj jest nonsensem. Nie łudźmy się. Rosja nie rozegra sprawy Ukrainy po swojemu dopóki my nie jesteśmy na kolanach. A nie będziemy dopóki gaz od nich będzie szedł tylko przez nasze terytorium. Dlatego budowa gazociagu poza Polska daje Rosji fantastyczne mozliwości nacisku i na Polskę i na Ukraine. Pamiętajmy, że podstawowe źródla gazu sa w Rosji i państwach od niej zależnych, a nie na Ukrainie. A jak bedzię juz Baltikrura to się Jamalrure wyłączy (z uwagi na konieczność modernizacji) i zaproponuje zupełnie nowe warunki dostaw gazu chyba że damy sobie spokój z poparciem dla Ukrainy. Poco mieć wojska jak się ma gaz i ropę. Co do Rosji. To pamiętliwy i msciwy naród a ich przywódcy nie lepsi. Nie zapomną nam Ukrainy. Zapłacimy za to bo Europa nas zostawi. Może było warto, ale nie zmienia to faktu, że nam tego upokorzenia nie darują. (dla przykładu daję Trockiego czy metody Stalina) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SF Re: Awantura o gazociąg IP: 217.17.32.* 10.07.05, 09:52 WQiesz idiotów w Polsce a szczególnie w partiach któRe nic nie zrobiły dla gospodarki mnóstwo a efekty jak widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan malkontent Re: Awantura o gazociąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 15:43 wyglada na to, ze pani minister nie rozumie slowa "alternatywne" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnm Re: Awantura o gazociąg IP: *.chello.pl 10.07.05, 02:45 Nie dość, że nie wie co to "alternatywne" to jeszcze robi z siebie idiotkę: "Przecież mamy podpisana umowę"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty komuch CZERWONE PAJAKI WSZEDZIE WCHODZA!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 15:59 won z tego kraju,m CIMOCHY KWACHY i inne BALCERY cholery WON bo nie odpowiadam za siebie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALF Re: do antykomucha IP: *.ztpnet.pl 09.07.05, 23:52 a rozge juz masz zeby ich zalatwic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzik Re: Awantura o gazociąg IP: 62.233.167.* 09.07.05, 16:28 Idiotka. Przed wybuchem II wojny tez mielismy umowy o pokojowym sasiedztwie. i gowno z tego. Czerwone swiry nigdy sie tego nei nauczą. Nienawidze ich. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkipolskislask paliwo syntetyczne z węgla 30 za baryłkę... 09.07.05, 17:01 produkują już Chińczycy przy dolarze za ok. 60 groszy za litr, przy 4.14 zł. za litr na stacji paliw, 1,57 kosztuje palio bez podatków i narzutów. Czyli z węgla możemy produkować 2,5 razy tańsze paliow niż z ropy. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=25898557&a=26115148 Też nie potrzebujemy importować gazu bo nasze zaoby gazu mają wynościć 970 miliardów, czyli przy naszym zużyciu rocznym wystarczyłoby nam go na prawie 50 lat. Za 50 lat będziemy mieli już tanią energię z elektrowni termojądrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .m Re: paliwo syntetyczne z węgla 30 za baryłkę... IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 18:17 człowieku, nawet jeśli to prawda co piszesz to pamiętaj, ze wydobycie węgla przez lata ograniczano ()m.in. ze względu na tani, ruski gaz) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkipolskislask Re: paliwo syntetyczne z węgla 30 dol za baryłkę.. 09.07.05, 19:31 produkują już Chińczycy przy cenie dolara (po 3,40 zł) wychodzi ok. 60 groszy za litr, przy cenie brutto 4.14 zł. za litr benzyny na stacji paliw, kosztuje paliwo 1,57 zł. bez podatków i narzutów. Czyli z węgla możemy produkować 2,5 razy tańsze paliow niż z ropy. Gość portalu: .m napisał(a): > człowieku, nawet jeśli to prawda co piszesz to pamiętaj, ze wydobycie węgla > przez lata ograniczano ()m.in. ze względu na tani, ruski gaz) Ruski gaz przestaje być tani, a jest to szkodliwe z powodów strategicznch(broń gazowa) i ekonomicznych po cholere mamy wydawać dewizy na coś co mamy w wstarczających ilościach. Co do benzyn i On witryna IDG nie jest witryną SF, wiadomo, że trzeba by zwiększyć wydobycie ale też wiadomo, że zbudowanie takich instalacji trwałoby ze 2-3 lata i więcej. biznes.idg.pl/news/45856.html Zwiększenie wydobycia z obecnych 100 milionów, o 30% na potzreby syntezy benzyn nie stanowiłoby zapewne żadnych problemów, to kwestia zatrudnienia kilkunatu tysięcy bezrobotnych górników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALF Re: paliwo syntetyczne z węgla 30 za baryłkę... IP: *.ztpnet.pl 09.07.05, 23:54 Geniuszu,zaslugujesz ztaka wiedza na nagrode JOBLA Odpowiedz Link Zgłoś
wielkipolskislask Re: paliwo syntetyczne z węgla 30 za baryłkę... 10.07.05, 09:57 Gość portalu: ALF napisał(a): > Geniuszu,zaslugujesz ztaka wiedza na nagrode JOBLA Ruski czy Arab, czy robisz u nich za ciecia, że ośmieszasz mnie, czy tę technologię;) Pierwsza nanotechnologia produkcji paliwa Paliwo syntetyczne o bardzo wysokiej czystości będzie wytwarzane bezpośrednio z cząsteczek węgla otrzymywanych w procesie nanotechnologicznym. Metoda jest opłacalna i nie zanieczyszcza środowiska. www.cxo.pl/news/45856.html Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Awantura o gazociąg 09.07.05, 17:32 Nie dziwi mnie, że posłowie "rżną głupa" i bredzą a to o zagrożeniu energetycznym ze strony Rosji, a to o konieczności importu gazu z Norwegii (dlaczego nie z Alaski? - byłoby przecież jeszcze drożej). Nie pochwalam tego, ale ich rozumiem. Oni walczą o swoje poselski posady. Dziwi mnie natomiast i bardzo martwi, że znajdują aż tak wielu klakierów. Źle to świadczy o ilorazie inteligencji wśród narodu, co ma zresztą swoje odbicie w europejskich badaniach wyników nauczania PISA. Uczniowie polscy zajmują z reguły miejsca blisko końca. Jeśli Polacy nie wyciągną wniosków z tej porażki ekonomicznej, jaką jest budowa gazociągu bałtyckiego i nie zaprzestaną głupiej i bezsensownej zimnej wojny z Rosją, to czarno widzę przyszłość naszego kraju. Tym bardziej, że tak naprawdę nie mamy już w Europie z nikim prawdziwie dobrych stosunków i nie zastąpi tego wasalny układ z USA. Ludowa mądrość mówi, że tylko głupcy szukają przyjaciół daleko, a wrogów blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnm Re: Awantura o gazociąg IP: *.chello.pl 10.07.05, 02:54 To ja jestem takim klakierem. MINIMUM DWA NIEZALEŻNE ŹRÓDŁA lub systemy. To jest podstawa bezpieczeństwa czegokolwiek: dostaw gazu, oświetlenia sali operacyjnej, sterów w samolocie. I Polska musi mieć alternatywę dla gazu z Rosji. Obojętnie czy to będzie Norwegia, Kazachstan czy Alaska. Kwestia lubienia czy nie Rosji nie ma tu znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Awantura o gazociąg 10.07.05, 12:49 Zdaje się, że jesteś nie tylko klakierem. Także wykazujesz postawę rozkapryszonego dzieciaka, które tupie nóżkami i krzyczy, że chce zabawkę. Wszyscy wiedzą, że lepiej mieć wszelkie zabezpieczenia we wszystkim, tak samo jak lepiej być pięknym, zdrowym i bogatym, niż brzydkim, chorym i biednym. Popatrz jednak na realia, ich się nie da zakrzyczeć. A realia wyglądają tak, że przyłączenie nowych źródeł zaopatrzenia kosztuje miliardy dolarów i musi być kupowana wielka ilość, zapewniająca opłacalność całego przedsięwzięcia. Żadnego z tych warunków Polska nie jest w stanie spełnić. Nie przekonuj więc właściciela zdezelowanego poloneza, że eksploatacja nowej toyoty jest o wiele tańsza. On to wie, ale najzwyczajniej nie stać go na nią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darius11 Re: Awantura o gazociąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 13:51 To ty kolego krzyczysz i przebierasz nóżkami. Sam sobie zaprzeczasz. Jesteś jak kandydat SLD na prezydenta - taki z niego apolityczny i niezależny bucefałek, że od 76 roku jest w PZPR (potem SLD) ale do polityki czuje wstręt i obrzydzenie. Posłuchaj koleś i przypomnij sobie oczywiste fakty. To jest na prawdę proste. W tym roku Ruskie wstrzymały dostawy gazu dla Białorusi. Nas o tym nie poinformowały (jedynie Niemców). W rezultacie nagle nasze zakłady chemiczne zostały na lodzie a my ekspresowo musieliśmy się dogadywać z Niemcami (zakup gazu). Jeżeli tak zrobili raz to zrobią to drugi i trzeci a potem 'zawieszą całkowicie umowy dostawy gazu' bo np. gaz będzie się ulatniał z naszych rurociągów albo polscy dywersanci będą podkradać itp. - powód może być dowolny wg ich uznania. My nie mamy wyboru między tańszym a droższym gazem z Norwegii (bo taki rzeczywiście jest). Ale pomiędzy stabilizacją dostaw bądź ich wstrzymywaniem (no bo co im koleś zrobisz jak zakręcą kurek). Rurociąg przez Bałtyk jest też ekonomicznie głupi ale politycznie genialny. Pomyśl trochę albo zmnień kuchenkę na elektryczną. Odpowiedz Link Zgłoś
abyss Znawco realiów, zastanów się 10.07.05, 14:06 Kiedyś jedynym realnym systemem politycznym w Polsce był socjalizm. Bratnie kraje miały się bratać po wiek wieków. Gdybyśmy uwierzyli że to jest jedyny realny stan, dalej bylibyśmy zależni od Rosjan. Dlatego wolę aby czerwone świnki, znajace tylko swój realizm, nie uzależniały mnie od swoich realiów. Koleś Miller z Pierwszym zajmowali się tą sprawą, i teraz sytuacja jest jak widzimy. Nie chciałbym aby teraz Cimoszenko się tym zajmował. Te gostki potrafią tylko włazić Rosjanom w d..ę, tak jak Chirac i Shroeder. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Awantura o gazociąg IP: *.sympatico.ca 10.07.05, 16:10 Niby racja ale jest jeszcze jedna stona medalu. Rosjanom tez jest potrzebny gazociag ktory jest "bezpieczny" dla nich czyli nie prhodzi przez teretorium zadnego obcego panstwa. Fakt ze oni moga zakrecic kurek ale faktem jest tez ze byle kretyn moze podlozyc bombe pod rure na naszym terenie i co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serwo Re: Awantura o gazociąg IP: *.icpnet.pl 09.07.05, 20:12 Kolejny platfus z PO, który nie wie o co chodzi. Najpierw darli się, że rurociąg przez Polskę uzależnia nasz kraj od Ruskich, teraz drą gębę, że brak tego rurociągu to krzywda dla Polski. Paranoja i schozofrenia! Kto wezwie psychiatrę dla tych "politykierków"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazeciarz Re: Awantura o gazociąg IP: *.ztpnet.pl 10.07.05, 00:00 tu nie chodzi o prawde ,logike czy zdrowy rozsadek.Tu chodzi o 4 lata na utrzymaniu podatnikow.Ludzie nie wybieraja madrych i cichych,wybieraja glupich i krzykliwych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sf Re: Awantura o gazociąg IP: 217.17.32.* 10.07.05, 09:53 mASZ RACJE W 100% zgodnie z hasłem Na platformie jadą wraki jeden mierny a drugi nijaki Odpowiedz Link Zgłoś
kottomasz obecny układ 10.07.05, 04:59 sorry ale nie kumacie kwesti choć jest tak oczywista że głowa boli przestańcie patrzyć na interes narodowy to nie ma nic do rzeczy liczy się kasa, władza i wpływy koniec kropka czyli grabiami do siebie a nie od siebie (jaki to interes zrobi Rosja osłabiając swoje wpływy) a w ekonomii nazywa się to pozycja konkurencyjna i przetargowa wobec odbiorcy pouczcie się trochę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Re: Awantura o gazociąg IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.07.05, 06:27 lewica jak zwykle ma na uwadze wlasne interesy. skutki sa widoczne golym okiem.za chwile bedzie komisja ds. gazu. tu jest potrzebny MARSZALEK PILSUDSKI..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Awantura o gazociąg IP: *.autocom.pl 10.07.05, 08:02 A CO NA TO "JOSZKA"ZE SWOIMI "ZIELONYMI"?PSZECIEZ JAK TAKA RURKA PIEPRZNIE TO PLYTKIEGO BALTYKU I ZA 1000 LAT NIE OCZYSCI!A CHETNYCH Z BOMBKAMI MOZE BYC SPORO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróg kitu A z czego byś chciał ten Bałtyk oczyszczać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 12:09 Myślisz, że tą rurą popłyną ciekłe odpady z elektrowni jądrowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasa Re: Awantura o gazociąg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 08:58 A ja się nie martwię wiem że mój rząd dba o nasz kraj a nie o interesy innych narodów. No ale ja nie mieszkam w POLSCE!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Awantura o gazociąg IP: *.crowley.pl 10.07.05, 09:08 Oczywiście, że rządy SLD zaniedbały problem dywersyfikacji żródeł i dostaw! Przecież w ich interesie było utrzymanie monopolu Rosjan na dostawy (vide afera PKN i Dochnala) Przecież jak ludzie premiera Milera mogli liczyć na takie krocie jak Dochnal to oczywiste, że interes Polski mieli w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Re: Awantura o gazociąg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 11:44 SLD nigdy nie sprzyjalo i nie bedzie sprzyjac Polakom, zapamietajcie to. Zadam pytanie: czy kiedykolwiek żydzi i komuniści troszczyli sie o odbro naszego kraju? Wypowiedzi posłow podczas komisji mowia same za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kossmann Re: Awantura o gazociąg 10.07.05, 12:38 Wypowiedzi prawicowych inkwizytorow w komisji sledczej, prezentowany zestaw pytan, sposob "dochodzenia" orlenowskiej komisji do prawdy itp. tylko moga utwierdzic Rosjan (bialy wywiad), ze ich obecna dlugofalowa strategia wobec Polski - szczegolnie po dojsciu w Polsce prawicy do wladzy i jej rzadzenie przez nastepne 2-4 kadencje - jest jak najbardziej sluszna. Nie ma najmniejszego sensu zabiegac o przyjazn i wspolprace u tych, ktorzy tego nie chca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Awantura o gazociąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 13:12 chyba raczej gazociąg na dnie Bałtyku bo nazwa "pod dnem" sugeruje co najmniej drążenie jagiegoś tunelu, a to jest nierealne technicznie, technologicznie i finansowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dex viceminister swoja wypowiedzia sie skompromitowala IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.05, 14:11 "mamy wazna umowe na dostawy gazu" smiechu warte, teraz moze mamy ale jak ruskie wybuduja ten gazociag pod dnem ciekawe czy wtedy bedziemy mieli ta umowe i na jakich warunkach. pani malgorzata albo jest naiwna albo komus sprzyja. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkipolskislask 900 miliardów metrów sześciennych gazu w Polsce 10.07.05, 15:14 GL": Gazu jest dużo, wydobywamy go mało (PAP, aj/30.05.2005, godz. 06:20) Ministerstwo skarbu państwa przyznało, że złoża gazu w Polsce mogą sięgać nawet 900 miliardów metrów sześciennych. Zdaniem wicemarszałka Sejmu Józefa Zycha, to argument za powołaniem spółki wydobywczej w Zielonej Górze - podaje "Gazeta Lubuska". W ubiegłym tygodniu Sejm debatował nad prywatyzacją spółek państwowych m.in. Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa. Sejm jesienią 2004 roku zobowiązał rząd do przygotowania koncepcji prywatyzacji. Ale na razie rząd skupił się tylko na wprowadzeniu PGNiG na giełdę papierów wartościowych - przypomina dziennik. "Jednak drastycznie ograniczono poszukiwania surowców, zaniechano lub ograniczono zagospodarowanie nowych złóż głównie na obszarze Zielonogórskiego Zakładu Górnictwa Nafty i Gazu" - wylicza Zych. "Tymczasem w Lubuskiem doskonale rozwija się spółka gmin niemieckich i polskich Media Odra Warta, gazyfikując kolejne gminy na gazie rosyjskim, importowanym z Niemiec" - dodaje. Zdaniem Zycha sytuacja musi się zmienić, skoro rząd wreszcie przyznał, że szacunkowe złoża gazu w Polsce - o połowę tańszego niż rosyjski, pochodzący z tzw. kontraktu jamalskiego - sięgają od 600 do 900 mld m sześć - podaje "Gazeta Lubuska". "Teraz trzeba dążyć do powołania spółki wydobywczej z siedzibą tam, gdzie są największe złoża, a dwie trzecie krajowych złóż znajduje się na obszarze zielonogórskiego zakładu, czyli na pograniczu lubusko-wielkopolsko-zachodniopomorskim" - podkreśla wicemarszałek. "Powinni w tym celu zgodnie współdziałać parlamentarzyści z tych trzech województw" - ocenia. Co na to PGNiG? "Cały czas zwiększamy wydobycie, z 4 mld m sześć kilka lat temu do 4,3 mld obecnie" - odpowiada "Gazecie Lubuskiej" rzeczniczka firmy Małgorzata Przybylska-Bielecka. "Ale trzeba w tym celu ponosić ogromne koszty. Co do wydzielenia spółki wydobywczej, to w październiku ub. r. premier zdecydował, żeby odsunąć tę decyzję do 2006 r." - dodaje rzeczniczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pędrek Wyrzutek Tak, trzeba to sprzedac jak najpredzej. IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 10.07.05, 18:38 wielkipolskislask napisał: > Ministerstwo skarbu państwa przyznało, że złoża gazu w Polsce > mogą sięgać nawet 900 miliardów metrów sześciennych. [...] > W ubiegłym tygodniu Sejm debatował nad prywatyzacją spółek państwowych > m.in. Tak, trzeba to sprzedac jak najpredzej. Najlepiej Norwegom lub Rosjanom. Niech se zarobia na Polsce. "Miałeś, chamie, złoty róg, miałeś, chamie, czapkę z piór: czapki wicher niesie, róg huka po lesie, ostał ci się ino sznur, ostał ci się ino sznur" Odpowiedz Link Zgłoś
wielkipolskislask Re: Tak, trzeba to sprzedac jak najpredzej. 10.07.05, 22:39 Gość portalu: Pędrek Wyrzutek napisał(a): > wielkipolskislask napisał: > > > Ministerstwo skarbu państwa przyznało, że złoża gazu w Polsce > > mogą sięgać nawet 900 miliardów metrów sześciennych. > [...] > > W ubiegłym tygodniu Sejm debatował nad prywatyzacją spółek państwowych > > m.in. > > Tak, trzeba to sprzedac jak najpredzej. Najlepiej Norwegom lub Rosjanom. > Niech se zarobia na Polsce. > > "Miałeś, chamie, złoty róg, > miałeś, chamie, czapkę z piór: > czapki wicher niesie, > róg huka po lesie, > ostał ci się ino sznur, > ostał ci się ino sznur" O ile jestm zwolennikiem wydobywania gazu z włanych złoż to nie jestem zwolenikim prywatyzacji;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Awantura o gazociąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 17:29 spokojnie.nie rozumiem dlaczego nikt nie podejmuje temetu sprowadzania gazu przez port gdański - 5 mld. m3. rząd buzka dostał papiery na ten temat w 2001 roku.nic nie zrobił. socha dostał papiery rok temu. też udaje że nic nie wie. zarówno po jak i pis dostali projekty. ciekaw jestem co zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a po co mamy Re: Awantura o gazociąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 13:49 sprowadzać gaz przez port skoro rurą jest taniej? Przecież to co jest zakontraktowane w Rosji w zupełności pokrywa nasze zapotrzebowanie. Ludzie w jakim Świecie wy żyjecie że podsuwacie takie "mądre" pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Dziękujemy SLD za takie "prezenty" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 18:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfons Re: Awantura o gazociąg IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.07.05, 21:33 "Plany budowy Gazociągu Północnego łączącego Rosję z Niemcami pod dnem Bałtyku" Nie pod dnem, tylko na dnie !!! Odpowiedz Link Zgłoś