Dodaj do ulubionych

Surowce: Rekord cen ropy

IP: *.devs.futuro.pl 08.08.05, 19:40
Czekamy na 100 $ za baryłkę i cenę benzyny 6 zł/litr.Kiedy????
Obserwuj wątek
    • Gość: kamyk Re: Surowce: Rekord cen ropy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 20:01
      Ja obstawiam że za rok, może półtora
      • Gość: kankalcyt Myślę, że jeszcz w tym roku IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.08.05, 20:39
    • Gość: ciekawy_laik Pytanie nt. relacji ceny ropy/gazu(lpg) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 23:25
      Witam,
      czy ktos wie, czy cena ropy ma bezposredni wplyw na cene gazu (lpg)? Czy lpg
      robi sie z importowanych pochodnych ropy, czy te paliwa nie maja ze soba wiele
      wspolnego?
      troszke namieszalem, ale mam nadzieje ze ktos znajacy sie na rzeczy mnie
      zrozumial i zechce mi odpowiedziec.
      dzieki
      • maruda.r Re: Pytanie nt. relacji ceny ropy/gazu(lpg) 09.08.05, 01:02
        Gość portalu: ciekawy_laik napisał(a):

> Witam,
        > czy ktos wie, czy cena ropy ma bezposredni wplyw na cene gazu (lpg)?

Moze mieć. LPG (propan-butan) pozyskiwany jest dwojako: w procesie rafinacji
        ropy lub bezpośrednio ze złóż. Cena gazu powinna rosnąć wolniej niz ropy ze
        względu na naturalne jego zasoby - nie wymagające przetworzenia. Gaz pozyskiwany
        z ropy będzie cenę windował; jednak możliwość pozyskiwania bezpośredniego i
        wzrost zainteresowania tym paliwem powinny utrzymac cenę na przyzwoitym poziomie.

• dreamweaver79 Re: Pytanie nt. relacji ceny ropy/gazu(lpg) 09.08.05, 14:15
    • Gość: gosc Re: Surowce: Rekord cen ropy IP: 66.115.120.* 09.08.05, 06:00
      @ mies temu bylem w Arabii. Mysle ze jak tylko wysadza jeden szyb w Arabii to
      cena skoczy w ciagu tygodnia do 100$ poniewaz "gringos" opuszcza Arabie a bez
      gringos nic tam nie wydobeda. Co do cen gazu to moze byc roznie. Bliski wschod
      juz przestawia sie na gaz zeby mozna bylo wiecej ropy exportowac. Problem tylko
      z gazociagami bo transport statkami jeszcze strasznie drogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka