Gość: Piterson IP: *.devs.futuro.pl 08.08.05, 19:40 Czekamy na 100 $ za baryłkę i cenę benzyny 6 zł/litr.Kiedy???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kamyk Re: Surowce: Rekord cen ropy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 20:01 Ja obstawiam że za rok, może półtora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kankalcyt Myślę, że jeszcz w tym roku IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.08.05, 20:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy_laik Pytanie nt. relacji ceny ropy/gazu(lpg) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 23:25 Witam, czy ktos wie, czy cena ropy ma bezposredni wplyw na cene gazu (lpg)? Czy lpg robi sie z importowanych pochodnych ropy, czy te paliwa nie maja ze soba wiele wspolnego? troszke namieszalem, ale mam nadzieje ze ktos znajacy sie na rzeczy mnie zrozumial i zechce mi odpowiedziec. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Pytanie nt. relacji ceny ropy/gazu(lpg) 09.08.05, 01:02 Gość portalu: ciekawy_laik napisał(a): > Witam, > czy ktos wie, czy cena ropy ma bezposredni wplyw na cene gazu (lpg)? ************************************ Moze mieć. LPG (propan-butan) pozyskiwany jest dwojako: w procesie rafinacji ropy lub bezpośrednio ze złóż. Cena gazu powinna rosnąć wolniej niz ropy ze względu na naturalne jego zasoby - nie wymagające przetworzenia. Gaz pozyskiwany z ropy będzie cenę windował; jednak możliwość pozyskiwania bezpośredniego i wzrost zainteresowania tym paliwem powinny utrzymac cenę na przyzwoitym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
dreamweaver79 Re: Pytanie nt. relacji ceny ropy/gazu(lpg) 09.08.05, 14:15 thanks :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Surowce: Rekord cen ropy IP: 66.115.120.* 09.08.05, 06:00 @ mies temu bylem w Arabii. Mysle ze jak tylko wysadza jeden szyb w Arabii to cena skoczy w ciagu tygodnia do 100$ poniewaz "gringos" opuszcza Arabie a bez gringos nic tam nie wydobeda. Co do cen gazu to moze byc roznie. Bliski wschod juz przestawia sie na gaz zeby mozna bylo wiecej ropy exportowac. Problem tylko z gazociagami bo transport statkami jeszcze strasznie drogi. Odpowiedz Link Zgłoś