kazen 29.11.05, 16:20 Gratulacje, cały naród bedzie harował dla emeryturki dla górników - to jest własnie ta solidarna Polska WSTYD I HAŃBA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pb Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:26 jak za komuny...w takim razie ja tez chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:31 powinien jeszcze dac dodatek dla wlascicieli mocherowych beretow - tak odwdzieczy sie juz calemu elektoratowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak zapisz sie na 3 mln mieszkan, Kurski juz dostal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:33 Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka.dorna Kaczynski obiecal 70mld gornikom no to dostali 29.11.05, 16:42 reszta spoleczenstwa moze pocalowac sie w berecik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk Re: Kaczynski obiecal 70mld gornikom no to dostal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:50 kochanka.dorna napisał: > reszta spoleczenstwa moze pocalowac sie w berecik ----- MOHEROWY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania jes, jes, jes! I tak wyszło z worka, że po komunie IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.05, 17:08 przyszła katokomuna. Znów są równi i równiejsi. Górnicy byli, są i mam nadzieję, że za trzy lata i 10 miesięcy już nie będą. Ale teraz doszli jeszcze inni równiejsi, żarliwi katolicy i inni prawomyślni. UFFF. Byłbym naiwniakiem głosując na PiS, czy PO (licząc na ich obietnice, na kttóre jak się okazało oni po prostu liczyli). Na szczęście jestem liberałem i głosowałem na liberałów. Szkoda tylko, że gospodarka naszego kraju będzie znów coś (i to duże coś) dźwigać. Ale za to znów można wychodzić na ulicę w obronie nieprawomyślnych i walczyć o wolność. Odpowiedz Link Zgłoś
sojowa GÓRNIK=ZŁODZIEJ (kradnie nasze skladki emerytalne) 29.11.05, 17:42 rolnik tez zlodziej (jeszcze wiekszy, bo wcale nie placi ZUS tylko symboliczny KRUS) i PIT tez nie placi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harry Re: GÓRNIK=ZŁODZIEJ (kradnie nasze skladki emeryt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 18:06 Miesięcznie sama składka na Zus u mnie to jakieś 700zł więc skonczcie pieprzyć jak ja to okradam państwo bo prawda jest taka że pewnie wezme z 50 emerytur i pójde do piachu więc jak państwo ma dopłacic do mojej emerytury.<no k... jak> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dhf rzucam drugi fakultet...chce byc gornikiem IP: *.w82-126.abo.wanadoo.fr 29.11.05, 18:58 jesli to oni maja mnie wyru chac to ja wole cale spolecznctwo wyru chac razem z podziemna bracia!!! przecz z inteligencja ktora tylko podwaza zaslugi gornika dla budowania spoleczenstwa obywatelskiego! ludzie ten kraj jest obloznie chory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ździchu Re: rzucam drugi fakultet...chce byc gornikiem IP: *.chello.pl 29.11.05, 19:29 no przecie górnictwo to nasz skarb narodowy - nasza chluba i podziw całego świata. trzeba to wynagrodzić tym dobrym ludziom - dopłacić do nierentownych kopalń, zaprzestać prywatyzacji, załatwić ciepłe emeryturki. co z tego, że reszta głupków będzie na to zapier.dalała. dziękuję wam mohery, co to sami nic nie produkujecie, a jeszcze pomagacie rozdawać to co ja własną krwawicą zarobię. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekp1 Re: rzucam drugi fakultet...chce byc gornikiem 29.11.05, 21:17 Zdzichu teraz dziękujesz moherowycm beretom a wcześniej komu dziękowałeś- nie od dzisiaj jesteś okradany. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekp1 Re: rzucam drugi fakultet...chce byc gornikiem 29.11.05, 21:15 : I słusznie,jeżeli uczysz się tylko dla pieniędzy, idz i zarabiaj pod ziemią po 25 latach zrozumiesz swój błąd-/człowiek uczy się na błędach/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przekręt Przecz ze zwyrodniałą komuną z pisuaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 19:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porazka Kto ma pomysl jak ta chora decyzje zaskarzyc ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 19:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tinki Re: GÓRNIK=ZŁODZIEJ (kradnie nasze skladki emeryt IP: *.chcgilgm.dynamic.covad.net 29.11.05, 22:55 ta Twoja skladka to tylko na Twoim pasku.Oczywiscie Ty jej w portfelu tez nie masz ale do ZUS ona nie wplywa.Dawno wiadomo ze Kopalnie skladek nie placa, a przywileje gornicy maja.Jak prowadzilam wlasny malutki biznes to nie zaplacilam przez trzy miesiaceskladki i tak mi doqwalili kary ze z 900 zl uroslo do 3000. Zylam w srodowisku gorniczym i wiem jak to jest. Moje dziecko zeby pojechac na zielona szkole dostalo od miasta dotacje w wysokosci 90 zl a do kwoty 600 ja musialam doplacic Dzieci gornikow placily symboliczbna kwote bo reszte refundowala kopalnia ...wiec najlepiej sie nie odzywaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk Re: Kaczynski obiecal 70mld gornikom no to dostal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:53 kochanka.dorna napisał: > reszta spoleczenstwa moze pocalowac sie w berecik ------ MOCHEROWY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Kazio splunal Polakom w twarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:32 Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Kazio splunal Polakom w twarz 29.11.05, 16:49 To my sobie sami plujemy w twarz. Polscy gornicy robia to Polakom od dawna i skutecznie. Ich roszczenia zawsze byly przez wszystkie rzady, z komunistycznymi wlacznie, zalatwiane pozytywnie kosztem reszty. Stanowili w PRL elity pracownicze z wlasnymi sklepami, wlasnymi wysmienicie wyposazonymi osrodkami sportowymi, wlasnymi klinikami medycznymi najlepiej w Polsce wyposazonym, Niby dlaczego mieliby sie zmienic: przyjda pod Sejm i jak chuligani narobia balaganu a rzad w zamian jeszcze im cos doda! Ich protest byl ni mniej ni wiecej chuliganstwem ulicznym a ich zadania socjalne byly pozostaja chuliganstwem politycznym. Jedno i drugie akceptuje nasz rzad bo przez 15 lat nie zdolal nawet zaczac restrukturyzacji naszej gospodarki energetycznej w ktorej wegiel ma olbrzymie znaczenie. Stad to gornicze chuliganstwo! Podobnie z tymi co pracuja w Energetyce: 10 lat pensji za wymowienie z pracy to tak jak splunac innym Polakom w twarz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harry Re: .. i dlatego juz wole pedalow niz gornikow. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:51 Górnicy cię też nie lubią pedale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harry Re: Kazio splunal Polakom w twarz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:49 Przeniosłem dziś na własnych barkach z 10 ton i wierzcie mi nie była to mała odległość ani droga nie wiodła po prostej,więc jeśli ktoś nie ma pojęcia w jakich warunkach pracują górnicy niech się przymknie na litość boską. Odpowiedz Link Zgłoś
agtom11 Re: Kazio splunal Polakom w twarz 29.11.05, 18:07 Gość portalu: harry napisał(a): > Przeniosłem dziś na własnych barkach z 10 ton i wierzcie mi nie była to mała > odległość ani droga nie wiodła po prostej,więc jeśli ktoś nie ma pojęcia w > jakich warunkach pracują górnicy niech się przymknie na litość boską. -------------------------------------------------------------------------------- A kto cię do tego zmusił że wybrałeś taki zawód i oprócz tego nie pleć takich farmazonow o tych 10 tonach bo to się kupy nie trzyma chyba że i maszyny celowo popsułeś a nawet gdyby tak się stasło to banialuki z tymi 10 tonami opowiadasz. A swoją drogą gdy w młodości niechciało się nosić teczuszki -to teraz trzeba dzwigać KAMUSZKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były I co w zwiazku z tym? IP: 217.153.131.* 29.11.05, 18:13 Bo nie kumam. A ja siedziałem 16 godzin przed kompem, a wcześniej uczyłem sie 25 lat. Płacę podatki i składki i widzę, bo mam (jeszcze) oczy. Wyciagacie łapę po nie swoje. Dlaczego nie walczycie o górnicze fundusze emerytalne? Ano dlatego, że wtedy same kompanie odprowadzałyby składki stosowne do zysków, a na to już nie ma zgody, nie? I wiesz jeszcze dlaczego? Bo wtedy nie mozna by Wami tak manipulować jak to robia Wasi szefowie i Wasze zasr....e związki. Nie byłoby pola do manewru. Kopalnia zarabia, górnicy bedą mieli wiekszą emeryturę, a odejść mogą kiedy chcą (wtedy się wylicza stosowną stawkę). A jak kopalnia nie zarabia, to i emerytura będzie niższa. Przeciez uważacie, że nie trzeba zamykac kopalń, bo jest koniunktura i zysk. Ale wtedy szłoby ze swojego, a na to zgody nie ma. Przecież lepiej, żeby płacili inni, skoro są taki frajerami, że się boją pijanych zadymiarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwko Re: Kazio splunal Polakom w twarz IP: *.ztpnet.pl 29.11.05, 18:16 A od kiedy to emerytura ma byc zależna od tego ile ton się przeniosło? Ja sobie wniosłem 5 ton węgla do piwnicy i tez chcę emeryturę jak górnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszub rzad strachliwych ciot IP: *.infinity.net.pl 29.11.05, 20:43 nie kumam co ci ludzie robia. przeciez rozdaja pieniadze, ktore uczciwie pracujacy beda ciezko zarabiac. jak nic spakowac plecak i wyjechac stad. po co sie meczyc w kraju gdzie chec do pracy i zaradnosc sa karane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niegórnik Re: Kazio splunal Polakom w twarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 20:50 > Przeniosłem dziś na własnych barkach z 10 ton i wierzcie mi nie była to mała > odległość Mała sugestia na przyszłość: ten przełącznik ON/OFF na taśmie transportującej węgiel ustaw na pozycji ON. To znacznie ułatwi pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
xieni DOKŁADNIE: JAK ZA KOMUNY 29.11.05, 23:58 straszne. Wszyscy będziemy na nich pracować. Całe 25% społeczeństwa, które w ogóle pracuje. A może inne grupy tez pójda z pałami pod sejm i coś wywalcza? Na przykład naukowcy mogliby zawalczyc o zwiększenie środków na badania, emeryci o wieksze emerytury, kobiety o darmowe przedszkola i itp, itp. www.kurczeblade.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.it.pl 29.11.05, 16:29 Sila i bezczelnoscia mozna jak widac zdzialac wszystko w tym kraju. Gratulujemy nowemu premierowi - jak zawsze dba o poprcie swojej partii. W tym kraju to chyba nic sie nie zmieni, a my bedziemy placic w wlasnej kieszeni by rodzinom gornikow zylo sie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mala Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: 62.233.237.* 29.11.05, 16:30 tylko czekac az inne grupy spoleczne sie upomna o "swoje" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Polska "solidarna" dla górników. IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.11.05, 16:30 Reszta niech tyra do ustawowej emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic-slough Re: Polska "solidarna" dla górników. IP: 86.143.32.* 29.11.05, 16:45 no to wiem już kto jest "równiejszy".a co z emeryturami dla "równych"?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simplex Jak to co? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 29.11.05, 16:46 W imie tzw. "soldarności społecznej" zostana odpowiednio zmniejszone, żeby starczyło na miliardy dla huligórników (skojarzenie z huliganami jak najbardzie zasadne). Simplex Odpowiedz Link Zgłoś
gwiezdny_kupiec Tylko frajerzy liczą na "państwową" emeryture ? 29.11.05, 17:17 Trzeba samemu odłożyć na starość i płacić państu minimalny haracz. Tylko na to moze sobie pozwolić maks. 20% polaków. No ale i tak te 80% wybrało PiS więc są sami sobie winni ;). Jak tak dalej pójdzie to większość ludzi którzy zarabiają sensowne pieniądze zostanie firmami, albo będzie pracować na umowy o dzieło, albo zostanie rolnikami, albo wyjedzie... Sposobów jest dużo. No, ale system tego nie wytrzyma. Przecież ktoś te składki musi płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harry Re: Tylko frajerzy liczą na "państwową" emeryture IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 18:17 Miesięcznie sama składka na Zus u mnie to jakieś 700zł więc skonczcie pieprzyć jak ja to okradam państwo bo prawda jest taka że pewnie wezme z 50 emerytur i pójde do piachu więc jak państwo ma dopłacic do mojej emerytury.<no k... jak> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedny nie-gornik Re: Polska "solidarna" dla górników. IP: *.dsl.scarlet.be 29.11.05, 17:06 a nie starczy na emeryturki dla rownych. Najpierw Ci od koryta, potem rowniejsi, na koniec podatek i paszol won. Zapisz sie do PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
forum_wyborcza Bykowe posła Piłki (PIS) 29.11.05, 17:21 > no to wiem już kto jest "równiejszy".a co z emeryturami dla "równych"?!! Poseł Piłka z PISu ma rozwiązanie. Będzie podatek od bezdzietności? Będzie, a przynajmniej panu posłu się "bykowe" marzy. Więc jeden podatek na przyszłe emerytury więcej, jeden mniej? Cóż za róznica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:31 Chyba nie wiesz co piszesz!!! Jaki wstyd??!! GŁUPOTĄ jest to co myślisz na temat emerytur górników!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:33 droga aleksandro nie znasz sie i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WojtekMt Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: 217.153.224.* 29.11.05, 16:33 Możesz być bardziej konkretna ? Dlaczego głupotą jest brak zgody na sponsoring jakiejś grupy zadymiarzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.152.3.62. / 212.244.90.* 29.11.05, 16:51 bo jej się wydaje że jej poziom umysłowy jest ponad poziomem pojmowania pospósltwa, tyle że kretynka nie ma zielonego pojęcia o ekonomii i że tak wysokie wydatki socjalne hamują rozwój kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gts Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:32 brawo! no chyba, że w nowej ustawie te przywileje zostana anulowane !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WojtekMt Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: 217.153.224.* 29.11.05, 16:32 Nie ma się czemu dziwić. Typowy przykład lawiranctwa. Ustawę zaskarżą pracodawcy. Trybunał ja zawetuj i po problemie. a Marcinkiewicz sie nikomu nie narazi... Odpowiedz Link Zgłoś
maclaren Re: Rząd poszedł na rękę górnikom 29.11.05, 16:40 Po pierwsze nei rzucajcie mięsem na Marcinkiewicza, bo dobrze wiecie kto taką decyzję podjął z "tylnego fotela". Po drugie. O ile sposób przeforsowania swoich postulatów przez górników jest karygodny, o tyle sama kwestia górniczych przywlejów jest o wiele bardziej złożona. Mieszkam na śląsku i widze z bliska jak ciężko to robota. Najbliższym przykładem jest śmierć 3 górników w zeszłym tygodniu. Czy to samo grozi Wam zza komputera? Chyba nie. Nie mówiąc o różnego rodzaju chorobach, na jakie górnicy są narażeni. ja nie miałbym ochoty pracować na kopalni. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka.dorna a wiesz ile kierowcow ginie co roku na drogach? 29.11.05, 16:46 (czesc z nich to ludzie "w pracy"). a bestialskie napady na taksiarzy? a wypadki smiertelne na budowach? wiec niech caly Slask placi na te emerytury ale nie cala Polska! Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: a wiesz ile kierowcow ginie co roku na drogac 29.11.05, 22:27 > wiec niech caly Slask placi na te emerytury > ale nie cala Polska! Bardzo hyntnie, towarzysze centralni. Ja, ino ftedy AUTONOMJA dlo Slonska ! Itak bydzie i to fnet, gancsicher. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:48 inni też ciężko pracują, jak ktoś nie może dalej pracować w swoim zawodzie ( bo tego zawodu już naprzykład nie ma )to niech się przekwalifikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g1 Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.pl.syncad.com 29.11.05, 16:49 Nie chodzi o to, żeby tyrali do śmierci, tylko, żeby nie kradli odłożonych przez innych składek emerytalnych. Chcą przechodzić wcześniej - proszę bardzo, ale emerytura będzie stosowna do zgromadzonych składek (czyli niska). Chcą przechodzić wcześniej i mieć wysokie emerytury - proszę bardzo, niech odkładają większe składki. Ale nie, ci złodzieje chcą składek innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.MAN.atcom.net.pl 29.11.05, 16:49 po pierwsze :praca za kompem tez naraza na problemy zdrowotne(oczy , kregosłup) , po drugie praca umysłowa jest trudniejsza od fizycznej. wymaga myslenia i to bardzo meczy. po trzecie: nie widze powodów zeby wspierac górników , niech posłowie sami zrezygnuja ze swoich pensji i niech doplacają do górników. po czwarte:polskie górnictwo jest niedochodowe i mozna je zrestrukturyzowac,zatrrudniając mniej ludzi. po piąte:znam dużo ludzi którzy się dokształcają w wielku 50 lat (W STANACH połowa 50 latków studjuje) , dlaczeo górnicy nie mogą? doksztalccie się i do innej roboty ,oJ PRZEPRASZAM to wymaga wysiłku. nie chciał bym być na ich miejscu. ale dlaczego mamy nie wspierać przemeczonych pielegniarek, strasznie zapracowanych zlodziej (polityków), czy nie powinniśmy wspierać bezdomnych. rozumiem idee wsparcia , ale tylko dla tych którzy są pokrzywdzeni przez życie a nie przez samych siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.zory Re: Rząd poszedł na rękę górnikom 29.11.05, 18:26 hehehe, dotychczas przeglądając te wszystkie komentarze tylko się śmiałem z głupoty sporej większości osób, ale teraz postanowiłem też odpisać. bleble, ale z ciebie kretyn! ty porównujesz siedzenie przed komputerem z ciężką pracą kilkaset metrów pod ziemią? siedząc przed kompem możesz sobie co najwyżej zmęczyć palec wskazujący od klikania myszką, a na kpalni można się zarazić choćby pylicą (przy pylicy płuca to praktycznie wraki i uwierz mi, że ciężko się tak oddycha. czy można zginąć pracując przed kompem? chyba jak cię prąd porazi, a na kopalni co chwile są np. tąpnięcia, które zawalają chodniki na długości kilkuset metrów. i jakie jest prawdopodobieństwo, że ktoś tam zginie? duże! piszesz, że polskie górnictwo jest niedochodowe... człowieku! na jakim ty żyjesz świecie? tak było w 1997, teraz polskie kompanie węglowe przynoszą państwu kilkuset milionowe zyski. polski węgiel jest sprzedawany na cały świat, przemysł wydobywczy jest na najwyższym poziomie (z polskim równa się tylko amerykański). nie wiem czemu chce zatrudniać mniej ludzi. teraz ponownie w szwach pękają szkoły górnicze, kopalnie cały czas szukają fachowców do pracy! piąty punkt twojego posta to zupełny bezsens. czy po 25 (lub więcej) latach ciężkiej, fizycznej pracy, chciałoby ci się dokształcać? a nawet jeśli to gdzie ci górnicy by znaleźli robotę? bezrobocie wynosi prawie 20%. na koniec napiszę jeszcze, że dziwię się temu, że jesteście oburzeni tym, że górnicy (który naprawd wykonują kawał trudnej pracy) mają mieć możliwość przejścia na wcześniejsze emerytury, a nie jeteście przeciwni temu, że polijanici (którzy tak naprawdę głownie się obijają, spacerują po mieście, a gdy są potrzebni nie zjawiają się)mają taki przywilej. strażacy również mogą odchodzić na wcześniejsze emerytury, tyle, że im naprawdę się to należy. mam nadzirję, że przemyślicie może tą sprawę jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniusz Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: 212.188.138.* 29.11.05, 18:59 Powinnysmy brac przyklad z p. Tacher..w latach osiemdzisiatych jak pozamykala kopalnie w UK to kopidoly wyszly na ulice i zaczely szczekac, a ona co? wojsko na nich!! i byl spokoj....KOPIDOLY TO ZARAZA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senior53 Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.crowley.pl 29.11.05, 22:07 po pierwsze pylicą nie można się zarazić. Cierpią na nią także inne grupy zawodowe jak pracownicy cementowni i innych zakładów gdzie jest duże zapylenie. Fakt, praca w górnictwie jest ciężka ale człowiek od kompa może wykonać pracę górnika dołowego (i nie tylko)a górnik informatyka nie zastąpi. Tąpnięcia w kopalniach są ale widzę,ze niewiele o nich wiesz (chuba że piszesz o kopalniach na Ukrainie lub o Chinach). W latach dziewiędziesiątych większość szkół górniczych zostalo zamkniętych, a jeśli w kopalniach jest tak źle to skąd ten tłok o którym piszesz? Jeśli kopalnie są takie dochodowe, a ostatnio faktycznie ten dochód jest, to niech emerytury górnicze będą wspierane z tego dochodu a nie ze składek reszty społeczeństwa. Takie finansowanie tylko polepszy wydajność i rentowność kopalń. Jeśli moja firma nie będzie dochodowa to wyląduję na bruku. Górnik dostanie dotacje z państwa i jeszcze wysoką emeryturę kosztem moich skaładek i tylko dlatego, że on ze swoimi kamratami pojedzie rozwalać warszawkę. TO JEST SOLIDARNE SPRAWIEDLIWE PAŃSTWO ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bleble to palant! Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.aster.pl 29.11.05, 23:17 Oczywiście zgadzam się z leszkiem.zory w prawie każdym punkcie. Niestety jedyny, z którym zgodzić się nie mogę, to... ja także najpierw zamierzałem przeczytać posty i nic samemu nie pisać, ale jak ja widzę takie kosmiczne brednie!!! To mi się płakać chce! Żałośni kretyni, nieroby!! Jestem dyrektorem w sporej firmie, natomiast mój ojciec jest górnikiem i ja wiem doskonale, jakie tam są warunki. To skandal!! Duma i honor mojego ojca nie pozwalają mu brać ode mnie pieniędzy, ale gdyby musiał, miałby skąd. W takiej sytuacji jest niewielu, większość napradwdę ciężko pracuje za średnio fajne pieniądze, do tego po 200-300 zł wydają na leki, które muszą brać w związku z wykonywaną pracą (efekt)! Niedawno jadąc pociągiem do Świnoujścia, wszedłem w dyskusję z młodym człowiekim (gadaliśmy o jakichś bzdurach). Okazało się, że facet był wojskowym i jest na emeryturze!!!!! On miał 45 lat. I co teraz powiecie, co?? Odpier.dolcie się od górników (innego słowa nie użyję, bo mnie krew zalała), nie zdajecie sobie sprawy, jak ciężka to praca. Deb.ile! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były No to dlaczego ze swoich nie płacą? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 30.11.05, 21:52 >piszesz, że polskie górnictwo jest niedochodowe... człowieku! na jakim ty >żyjesz >świecie? tak było w 1997, teraz polskie kompanie węglowe przynoszą państwu >kilkuset milionowe zyski. polski węgiel jest sprzedawany na cały świat. No to wytłumacz mi mądralo, dlaczego wyciągacie łapę po cudze składki. Skoro to taki super interes, to może wypadałoby samemu łożyć na swoje dwudziestoparoletnie bumelanctwo na koszt reszty kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Rząd poszedł na rękę górnikom 29.11.05, 16:51 > O ile sposób przeforsowania swoich postulatów przez górników jest > karygodny, o tyle sama kwestia górniczych przywlejów jest o wiele bardziej > złożona. Tego nikt nie kwestinuje. Ale nie bardzo rozumiem dlaczego z tego ma wynikać, że nie-górnicy będą przez lata dopłacać do górniczych emerytur. Poza samym faktem, że ludziom będzie zabierać się ich pieniądze po to, aby innym ludziom żyło się lepiej niż tym, którym owe pieniądze zabiorą, jest to forma dotowania starożytnej i zupełnie nierozwojowej gałęzi przemysłu. Czy Polska naprawdę ma być technologicznym i cywilizacyjnym skansenem? Gdzie byłaby Wielka Brytania, gdyby pani Thatcher nie rozprawiła się z brytyjskim związkiem górników - nie ustąpiła mimo prawie dwuletniego (tak!) strajku, pikiet i ciągłych walk z policją. FYI, dzisiaj Wielka Brytania planuje podniesienie wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn do 67 (tak, 67) lat - nie od dzisiaj, po 2020, ale już teraz to rozważają, żeby potem nie było zaskoczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 Właśnie potrzebny nam ktoś z jajami IP: 212.160.172.* 29.11.05, 17:03 taki jak Pani Thatcher. Żeby załatwił wreszcie rozpuszczone maksymalnie związki zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
twardy25 Re: Rząd poszedł na rękę górnikom 29.11.05, 16:52 Nikt nie kwestionuje,ze praca moze byc ciezka.Rzecz w tym,ze jest niepotrzebna- duzo taniej jest kupowac wegiel z zagranicy.A kraju,tego kraju,na pewno nie stac na tak fantastyczne warunki dla jednej grupy zawodowej,ktora to te przywileje uzyskuje bandyckimi metodami,przy haniebnie tchorzliwej postawie poslow.I haniebnym podpisaniu przez Kwacha.W tym miejscu:uklon wobec M.Belki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: 212.160.172.* 29.11.05, 17:01 Mamy demokrację... Nikt nikomu nie każe pracować pod ziemią. Mogą iść do Biedronki i tam tyrać za 800 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
maclaren Re: Rząd poszedł na rękę górnikom 29.11.05, 17:08 Trochę źle mnie zrozumieliście. Z większością argumentów przeciwko przywilejom dla górników zgadzam się. Jestem jednak przeciwnikiem wydawania radykalnych sądów. Taki górnik nie pójdzie np. dokształcać się. Może w Ameryce tak jest i jestem za tym, by było tak również u nas, ale to nie jest takie proste. Sytuacja jest cholernie złożona i rzucenie hasła "do roboty darmozjady!" problemu nie rozwiązuje. Smutne jest to, ze każdy kolejny rząd nie chce wziąść się konkretnie za tą sprawę. Ale podkręcanie atmosfery przez innych obywateli, spoza branży, działa jeszcze bardziej na niekorzyść nas wszystkich. Natomiast argumenty o ciężkiej pracy za biurkiem sa po prostu śmieszne. Chyba ta osoba nie wie o czym pisze. Natomiast porównanie niebezpieczeństwa pracy na dole do np. wypadków na drodze jest conajmniej chybione. Pozdrawiam rozsądnych Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biurwy Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.dsl.scarlet.be 29.11.05, 17:14 Nie rozumiesz. Nie chodzi o to, ze to ciezka praca, bo ciezka. Rownie ciezko jest studiowac - sprobuj zostac lekarzem. Chodzi o podstawowe pytanie : czemu gornicy, a nie lekarze ? Czemu lekarze, nie murarze ? Dajac zgode jednej grupie na uzyskiwanie swoich roszczen poprzez przemoc, dajesz to prawo innym ... zaraz stana w kolejce pielegniarki (a co, nie slusznie ?), lekarze i inni ? Ktorym nie dasz ? Mierzac iloscia potu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g1 Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.pl.syncad.com 29.11.05, 17:22 > Sytuacja > jest cholernie złożona i rzucenie hasła "do roboty darmozjady!" problemu nie > rozwiązuje. Sytuacja jest bardzo prosta - ktoś robi skok na składki emerytalne, których nie odłożył. To nie tylko zaprzecza systemowi indywidualnych kont emerytalnych, to zwyczajne złodziejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
maclaren Re: Rząd poszedł na rękę górnikom 29.11.05, 17:45 W zasadzie nie chodzi tutaj o górników, którzy chcą wyrwać jak najwięcej dla siebie. Mają największą siłę przebicia więc próbują. Inne grupy zawodowe z sektora publicznego też chciałby więcej dla siebie wywalczyć (wystarczy wspomnieć protesty pielęgniarek czy stoczniowców). Problem w tym, że każdy kolejny rząd mięknie i im te przywileje daje, zamiast konkretnie problem rozwiązać. Stąd moje nawoływanie do porzucenia antagonizmów wobec górników. Odpowiedz Link Zgłoś
rezydent.klamczynski Re: Rząd poszedł na rękę górnikom 29.11.05, 23:10 I wy nam mówicie: IV Rzeczpospolita ... A tu, co postawimy mleko na kwaśne, to skądś wyłażą garbate karzełki i szczają nam do garnków. > W zasadzie nie chodzi tutaj o górników, którzy chcą wyrwać jak najwięcej dla > siebie. Mają największą siłę przebicia więc próbują. Inne grupy zawodowe z > sektora publicznego też chciałby więcej dla siebie wywalczyć (wystarczy > wspomnieć protesty pielęgniarek czy stoczniowców). Problem w tym, że każdy > k o l e j n y rząd mięknie i im te przywileje daje, zamiast konkretnie problem > rozwiązać. Stąd moje nawoływanie do porzucenia antagonizmów wobec górników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:46 Też tak myślę. PiS to dobrze skalkulował. Wyjdzie na obrońcę ludu, a inni (pracodawcy, Platworma i kto wie jeszcze) to będą ci źli. A jeśli Trybunał nie odrzuci - to "nic wielkiego się nie stanie" - w najbliższych latach budżetowych to nie będą duże wydatki. Problem w spadku dostaną następcy, bo nie sądzę, żeby PiS utrzymał się u władzy na tyle długo, żeby odczuł skutki swoich decyzji. Za to my, podatnicy odczujemy je na pewno. Niezła ta partyjka szachów, tylko stawki zaczynają mnie przerażać. Zaczęło się od kilkuset milionów "becikowego". Teraz mamy 70 miliardów. Co będzie dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: 212.160.172.* 29.11.05, 17:06 Też jestem przerażony. Ale nie miejmy pretensji tylko do PiS. SLD też było za i wszystkie partie poza PO chcialy wcześniejszych emerytur. A nawet teraz PO się gubi i mówi coś o przedłużeniu urlopów macierzyńskich co wyjdzie na szkodę kobietom bo będzie im trudniej znaleźć pracę (duże firmy będą je zatrudniać, ale dla mniejszych przedłużone urlopy macierzyńskie będą dużą barierą w zatrudnianiu kobiet) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Sprytnie 29.11.05, 16:35 to należy przyznac Marcinkiewicz nie jest w ciemię bity, bo wie ,że ustawe zaskarżą pracodawcy On wyjdzie elegancko, a pracodawcy , to i tak krwiopijcy A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: Sprytnie IP: 217.153.152.* 29.11.05, 16:37 Typowa narodowo-chrzescijanska hipokryzja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Co to za spryt - Premier winien być 1-ym obrońcą IP: *.icpnet.pl 29.11.05, 16:39 interesów wszystkich a nie wybrańców. Wycofywanie spraw z Sądu PZU już było za AWSu. Komu bronić interesu Polski? Tchórze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SENIOR53 Re: Sprytnie IP: *.crowley.pl 29.11.05, 22:16 zostań pracodawcą !!!! Tych nam brakuje. Nie trzeba będzie zabiegać o inwestorów z zagranicy. Zostań polskim krwiopijcą - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VL Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.05, 16:35 Nie "poszedł na rękę" tylko "dał w łapę". Moje pieniądze, i Twoje też. No chyba, że jesteś górnikiem. Złodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sly Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.lst.com.pl 29.11.05, 16:35 moze trzeba zorganizowac jakas silowa demonstracja o normalne zasady funkcjonowania ? o zdrowy rozsadek.. i o szacunek dla tych, ktorzy maja jeszcze sile pracowac na innych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lmark Rząd wszedł na ręce ido kieszeni najbiedniejszych IP: 217.153.161.* 29.11.05, 16:52 Beretowi łaskawcy kosztem najbiedniejszych dająprzywilejre zadymiarzom z kieszeni tych co płacą na ZUS. Górnicy niech idą na wcześniejsze emerytury pod warunkiem że każda złotówka będzie płacona z wypracowanego zysku przez obecnie pracujących górników. Jeśli kopalnia będzie deficytowa lub nie będzie płacić podatków jak inni to niech bankrutuje bo będziemy dopłacać do każdego "górnika" w trójnasób. Kto dopłaci do najsłabszych co nie wychodzą na ulicę z petardami i nie robią BURD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demonstracja ... Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.dsl.scarlet.be 29.11.05, 17:15 ... juz byla. Nazywa sie to Wybory Parlamentarne. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simplex Re: Miałem sen.... ;) IP: *.ists.pl / *.ists.pl 29.11.05, 16:43 Marzy mi się.... Rząd nie wycofuje ustawy z TK. TK uznaje ją za niezgodną ze zdrowym rozsądkiem, konstytucją i czym tam jeszcze. Na warszawe rusza 5 tys górników zeby zrobić rozpierduche. Naprzeciwko nim wychodzi pospolite ruszenie - na przykład kilkanaście tyscięcy zwyklych obywateli którzy nie chcą zrzucać się na górników nic nie dostając w zamian. Towarzyszą im policjanci, którzy mają emerytury mundurowe, wiec nie maja o co walczyc;) Wspolnymi silami przeganiają huligórników z warszawy a budżet państwa oszczedza 70 mld złotych, ktore PiSuary mogą spokojnie przeznaczyć na berecikowe albo wybudowanie 20 stadionów ;) Czasem fajnie sobie pomarzyc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 Re: Miałem sen.... ;) IP: 212.160.172.* 29.11.05, 17:08 Byłoby nieźle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Dlaczego PiS boi się TK? IP: 64.124.166.* 29.11.05, 16:40 Przecież powinno im zależeć na tym aby ustawa była zgodna z konstytucją?Chyba, że prawnik Lechu uważa się za mądrzejszego od wszystkich sędziów w TK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupus Re: Dlaczego PiS boi się TK? IP: *.crowley.pl 29.11.05, 22:27 PiSuary tylko z nazwy są za prawem i sprawiedliwością. tak naprawdę chodzi tylko o władzę i wiążące się z tym możliwości i przywileje (np kupno leśniczówki + ziemia za 20 mln zł. choć jest to warte ponad 300 mln.- Jacek Kurski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: 5.5R6D* / *.cna.com 29.11.05, 16:41 Chora ekonomia, wszyscy beda za nich placic. Mlodzi pracowici, zdolni uciekajcie z tego kraju bo w imie solidarnosci spolecznej was okradna! Rumania nas dogania, wstyd!! Kaczynscy maja gdzies ekonomiem, chca wladzy i rewanzu na komuchach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.atol.com.pl 29.11.05, 16:43 HANBA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były Churchil IP: 217.153.131.* 29.11.05, 18:24 Po Monachium (1936) powiedział na temat ówczesnej brytyjskiej delegacji (wtedy Czechosłowacja została oddana Hitlerowi. "Mieli do wyboru hańbę albo wojnę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak". Cały czas mi to chodzi po głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Uciekajcie IP: 5.5R6D* / *.cna.com 29.11.05, 16:43 Chora ekonomia, wszyscy beda za nich placic. Mlodzi pracowici, zdolni uciekajcie z tego kraju bo w imie solidarnosci spolecznej was okradna! Rumania nas dogania, wstyd!! Kaczynscy maja gdzies ekonomiem, chca wladzy i rewanzu na komuchach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simplex Miałem sen..... ;) IP: *.ists.pl / *.ists.pl 29.11.05, 16:43 Marzy mi się.... Rząd nie wycofuje ustawy z TK. TK uznaje ją za niezgodną ze zdrowym rozsądkiem, konstytucją i czym tam jeszcze. Na warszawe rusza 5 tys górników zeby zrobić rozpierduche. Naprzeciwko nim wychodzi pospolite ruszenie - na przykład kilkanaście tyscięcy zwyklych obywateli którzy nie chcą zrzucać się na górników nic nie dostając w zamian. Towarzyszą im policjanci, którzy mają emerytury mundurowe, wiec nie maja o co walczyc;) Wspolnymi silami przeganiają huligórników z warszawy a budżet państwa oszczedza 70 mld złotych, ktore PiSuary mogą spokojnie przeznaczyć na berecikowe albo wybudowanie 20 stadionów ;) Czasem fajnie sobie pomarzyc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trzeszczy1 Re: Rząd poszedł na rękę górnikom 29.11.05, 16:44 Ale pięknie - proszę tylko aby nasz Jaśnie Oświecony Pan Premier podał wszystkim rodakom do wiadomości z jakiego żródła będą pochodziły fundusze na te emerytury do 2020 roku. Chyba PiS nie chce rządzić tylko przez 4 lata, na pewno ma wizję Polski na dłużej niż jedna kadencja sejmu i będzie chciał tą misję wypełnić więc nie powinno być z tym zadaniem kłopotów nieprawdaż? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minkin Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:45 Czy partia rządząca nazywa się Prawo i Sprawiedliwość?? To gdzie jest prawo równości?? Gdzie sprawiedliwość społeczna?? Dlaczego większość kraju ma zarabiać na górników, wspomagać nierentowne do niedawna kopalnie?? Pewnie Radio Maryja ma słabą słyszalność na Śląsku i trzeba było temu zaradzić. Jak we Francji rządził faktycznie kard. Richeliau a nie Ludwik XIV tak u nas o. Rydzyk. Czekam na ulgi dla Radia Maryja przecież to dobro narodowe więc trzeba ich również uprzelewijować. Chyba Kaczyńscy pozamieniali się z Lepperem na rozum. Ci teraz chcą być populistami a Lepper chce być rozaważnym liberałem. Dlaczego w Polsce rząd działa prawidłowo jedynie pod okupacją?? Czekam na odpowiedzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:48 ... i znowu ta banda zapijaczonych nierobow bedzie wypijac krew ze społczenstwa ... i plakac jacy to oni biedni sa ... Co za powalony kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-robol Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: 80.55.114.* 29.11.05, 17:01 Jak ja nienawidzę roboli.... po 40-tce robole pójda na emeryturę i przez dalsze 30 lat będą chlać za nasze pieniądze. Nikt im nie kazał iść do kopalni, więc czego ich żałować. Jedyna nadzieja to tąpnięcia w kopalniach, wtedy ich może trochę ubędzie:(((((((((((((( (czarny humor - równie przymitywny i brutalny jak górnicy). aha, czy wiecie, ze standardowa, najniższa emerytura górnicza to 2840 zł?? - więc się nie oburzajcie za te tąpnięcia... Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.zory Re: Rząd poszedł na rękę górnikom 29.11.05, 18:30 żal ci dupe ściska prostaku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chimek Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 19:31 ty debilu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Po nas choćby i potop IP: 81.219.227.* 29.11.05, 16:49 Nie sądzę, żeby znalazł się ktoś zaskoczony tą decyjzją. Jeśli mamy rząd populistów to będzie on podejmował decyzję populistyczne i kropka. Poza tym dlaczego rząd miałby grać rolę "złego gliny" - tym się zajmie - jak to zapowiada - Stowarzyszenie Pracodawców - i uratuje (w co wierzę) rządowi i podatnikom kasę, a rząd będzie mugł powiedzieć, że jest kochaniutki tylko Ci pracodawcy jacyś tacy nieużyci. Odpowiedz Link Zgłoś
tzetze1 Jeszcze Polska . . . 29.11.05, 16:56 Jeszcze Polska nie zgninela ale zamiast rozwoju jest wegetacja . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jodlo Kaczy socjalizm.... IP: *.gliwice.hyperion.pl / 62.111.198.* 29.11.05, 16:54 Kaczy socjalizm podlany lepperowym sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikal Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: *.retsat1.com.pl 29.11.05, 16:54 Jak zawsze. Kto ma siłę, ten ma rację. Górnikom nikt by nie zabronił przemarszu przez Warszawę, choćby nie wiem czym to groziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Rząd poszedł na rękę górnikom IP: 81.219.227.* 29.11.05, 17:02 Może trzeba jasno powiedzieć, że jak się da górnikom to się zabierze między innymi policjantom - właściwa motywacja tych drugich zakończy wycieczki górników raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 Diabli mnie biorą IP: 212.160.172.* 29.11.05, 16:56 Zaczyna nam się robić druga Francja, tylko taka biedniejsza. Ważne sa tylko interesy tych co najgłośniej krzyczą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolinnik TYRAĆ FRAJERZY!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 29.11.05, 16:57 Po "spieprzaj dziadu" Kaczuchy zafundowały nam nową narodową śpiewkę jak w tytule. Dla tych którzy potrzebują argumentów w dyskucji o obrońcami górników krótka ściągawka: 1. Górnicy krócej żyją i pobierają krótko emerytury (nota bene o 1.5-2x wyższe niż pensja przeciętnego młodego człowieka). Odp: Oczywiście, ale polskie prawo mówi że w wypadku śmierci emeryta 100% uprawnień przejmuje współmałżonek czyli żona górnika. Jako że wg górniczej tradycji żony siedzą w domu osoby te otrzymują emerytury nie wpłacając w życiu ani złotówki składek. A żyją tyle samo co wszyscy. 2. Górnicy pracują ciężej i im się należy. Odp: "należy" się każdemu tyle ile uzbierał składek. Jeżeli górnik chce iść na emeryturę po 25 latach, ba 25 miesiącach to proszę bardzo, tylko że suma składek które zaoszcządził składa się na emeryturę. Poza tym praca górników jest dziś nieefektywna i nieopłacalna - polski węgiel jest za drogi bo technologie, koszty pracy i złoża są niekonkurencyjne. Zaś płaci się nie za zmęczenie pracą lecz za efekty - a te są finansowo rzecz biorąc nędzne. Analogicznie ktoś kto pół dnia kopie rów a drugie pół dnia go zasypuje zmęczy się okropnie, ale efekt jego pracy będzie zero. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brajan Re: TYRAĆ FRAJERZY!! IP: *.rybnet.pl 30.11.05, 00:29 Jako że wg górniczej tradycji żony siedzą w domu...... heh chyba u Ciebie w Doniecku. U nas na Śląsku przynajmniej w regionie gdzie ja żyje żony górników również pracują a nie siedza w domu , wiec z tą tradycją to nie wyskakuj....swoją droga wg polskiej tradycji narzekanie jest rzeczą świętą i trza ją pielegnować....A TO POLSKA WŁASNIE.... i tak źle i tak niedobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 Są Solidarni i Solidarniejsi... IP: 212.160.172.* 29.11.05, 16:58 Tak wygląda ta solidarna Polska... Odpowiedz Link Zgłoś