Gość: miki Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 195.94.208.* 01.12.05, 09:15 Przestańcie pierniczyć w tej gazecie bzdury, że z dróg zabiera sie na koleje! Koleje to juz dawno nie PKP - na rynku jest juz szereg prywatnych operatorów cargo, którzy mają prawo do korzystania z dróg kolejowych na normalnym poziomie, a płaca gigantyczne pieniądze za udostępnianie szlaków. Do tego płacą samochodową akcyzę w paliwie tak samo jak posiadacze aut - a zużycie tych paliw przez kolej jest właśnie na poziomie tej 1/5 całości, więc proporcjonalnie środki z akcyzy powinny iść w infrastrukturę kolejową. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Krotkie pytanie... 01.12.05, 10:30 > a zużycie tych paliw > przez kolej jest właśnie na poziomie tej 1/5 całośc Mozesz podac zrodlo i liczby???? ;))))) Podpowiem - nie mozesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratio Re: Krotkie pytanie... IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 01.12.05, 12:29 Wiesz to z autopsji? Sam podałeś dane i poprosiłem cię o źródło którego mi nie podałeś. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary fiu fiu 01.12.05, 09:21 "W sumie rządowe projekty oznaczają 1,4 mld zł mniej na budowę, remonty i utrzymanie dróg." --A po co komu drogi w IV RP? Samochod to luksusowe dobro, dobre dla szejkow i zdegenerowanych konsumentow na zachodzie, a w pomrocznej wystarczy tradycyjna bryczka, markety sie zdemontuje, a kosciolow bedzie tyle ze kazdy bedzie mial 5 minut z buta na niedzielne modly w intencji rzeczypospolitej. pochwalony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 09:25 A teraz krótkie info dla niezorientowanych. PKP też płaci akcyze od paliw, a zużywa tego mnóstwo w swoich lokomotywach. I co dotychczas koleje kupowały paliwo, a akcyza z paliwa kolejowego szła na drogi. I to jest dopiero bezsens. Teraz koleje odebrały po prostu kawałek akcyzy który same płaciły. Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 09:34 Gość portalu: Grzegorz napisał(a): > A teraz krótkie info dla niezorientowanych. PKP też płaci akcyze od paliw, a > zużywa tego mnóstwo w swoich lokomotywach. I co dotychczas koleje kupowały > paliwo, a akcyza z paliwa kolejowego szła na drogi. I to jest dopiero bezsens. > Teraz koleje odebrały po prostu kawałek akcyzy który same płaciły. --chyba Ci sie pomieszalo bracie, na drogi nie idzie nawet akcyza placona przez kierowcow. Koleje co roku dostaja ogromne dotacje, na ktore zawsze skladali sie kierowcy. pochwalony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 01.12.05, 12:33 Jeśli dotacją nazywa się zwrot kasy za bilety zniżkowe - ustanowione przez rządzących to rzeczywiście dostaje dotacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anton do redaktora Kublika IP: 195.94.208.* 01.12.05, 09:31 Redaktorze Kublik, nie piszcie już więcej na ten temat. Naprawdę, nie ma sie co popisywać głupotą, tępotą i nieznajomością tematu. GW schodzi na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Kolejne bzdury redaktora IP: 195.94.213.* 01.12.05, 09:36 Kolej kupuje paliwo, w cenie ktorego _tez_ jest akcyza i oplata drogowa. Dlaczego czesc tej oplaty nie mialaby isc na tory? Podkreslam, na tory, nie na PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Kwestia skali baranku... 01.12.05, 09:45 Czy jestes w stanie wymienic kwoty o ktorych mowisz? Ja jestem i juz tydzien temu je na forum wymienialem. Wiec nie zarzucaj komus glupst gdy sam je pleciesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Re: Kwestia skali baranku... IP: 195.94.213.* 01.12.05, 10:32 Wymien je wiec ponownie, to chyba nie problem. Autor artykulu w ogole o tym nie wspomina, piszac bzdury. Gdyby napisal: kolej zuzywa 10% paliwa, a na tory idzie 20% akcyzy, to bylby jakis punkt do dyskusji. On natomiast napisal: kolej okrada kierowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 A wystarczy wejsc na strony PKP.... 01.12.05, 10:40 W skali roku kolej odprowadza do Skarbu Panstwa w postaci akcyzy za paliwa 40mln PLN. Poniewaz tylko 12-14% z akcyzy jest przeznaczane na rozwoj infrastruktury, to jak najbardziej jestem za tym, aby kolej dostawala... 12-14% od kwoty 40mln. Teraz sobie porownaj skale - 1 miliard - a 5 milionow. Do tego z gigantycznych kwot akcyzy jaka placa KIEROWCY, PKP jest dotowane na rozne sposoby w kwotach, ktore przyprawiaja mnie o siwe wlosy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdad Re: A wystarczy wejsc na strony PKP.... IP: *.icpnet.pl 01.12.05, 11:57 Bardzo źle się dzieje w państwie polskim. Widze że jest pan bardzo ograniczony, jak mówię bardzo mam na myśli bardzo bardzo bardzo ograniczonym. Gdyby Państwo tak jak inne kraje rozwinięte inwestowało w infrastruktórę kolejową byłoby w polsce zupełnie inaczej. Po drogach tzw asfaltach jeździło by się bezpieczniej , nowowybudowane autostrady nie byłyby niszczone prze 100 tysięcy tzw Tirów. Tylko że lobby paliwowe nie pozwala na to mają z tego zbyt dużo pieniązków. mógłbym wymieniać zalety koleii w nieskończoność ale po co. Zresztą nie będe rozmawiał z kimś kto porównuje kolejarzy do tych krwiopijców górników. Proszę iść i się dowiedzieć czym się różni PKP z PRL od tego PKP o ile zmnjiejszyło się zatrudnienie i jakie kolejarze mają przywileje. Może też pan porównać iloś pieniedzy na metro w warszawie jakie co roku metro dostaje do pieniędzy jakie idą na PKP, wtedy może z panem zacznę rozmawiać. Może warto się zastanowić nad tym co się mówi. Ja jestem młodym człowiekiem i dopiero się uczę, może mało wiem, ale jak byłem przeciwko temu żadowi tak teraz jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Najpierw dziecie nauczy sie ortografii.... 01.12.05, 12:06 > żadowi PS Manie przesladowcze sa leczone - radze udac sie do przychodni zdrowia psychicznego. PS Secundo Radze zapoznac sie z iloscia kolejarzy przypadajaca na 100 pasazerow w Niemczech, Hiszpanii i Polsce. Milego dnia i EFEKTYWNEJ nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdad Re: Najpierw dziecie nauczy sie ortografii.... IP: *.icpnet.pl 01.12.05, 12:21 No właśnie, co taki humanista może wiedzieć o życiu i o gospodarce. Może dlatego w innych krajach tak jest, bo te kraje już wcześniej inwestowały w kolej są ładniejsze wygodniejsze wagony i ludzie jeżdżą koleją bo tak lepiej i wygodniej. Nowsze nowocześniejsze wagony i lokomotywy wymagają mniejszej obsługi. Licznik się zwiększa mianownik się mniejsza, ale nie wiem czy to zrozumiesz. I nie zmieniaj tematu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Najpierw dziecie nauczy sie ortografii.... 01.12.05, 13:18 To że w innych krajach dotuje się koleje nie dowodzi, że to jest dobre rozwiązanie i że my również mamy tak robić. Co do efektywności pracy naszych kolejarzy - sama prawda. W PKP jest przerost zatrudnienia - można poszukać w necie, ja teraz nie mam czasu. Dotowanie PKP nie ma sensu - przecież to są pieniądze z naszych podatków. To może lepiej nie zabierać nam tych pieniędzy tylko zostawić nam je na droższe bilety. Zaoszczędzi się bo ktoś musi te pieniądze przetransferować z naszych kieszenia na konta PKp - a to kosztuje. Dlaczego ci którzy nie korzystają z PKP mają dorzucać się do biletów?? Czy ci którzy nie mają samochodów będą się dorzucać właścicielom aut? Przecież to bzdura, ale robi się to żeby sie wydawało że kolej jest tańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Bhehehehe 01.12.05, 13:30 > No właśnie, co taki humanista może wiedzieć o życiu i o gospodarce. Fizyka Techniczn, Informatyka i Matematyka Stosowana - popularny FTiMS, dziecko drogie :) Obecnie zajmuje sie systemami ERP (programista). Poszukaj rozwiniecia skrotu ERP (zadanie domowe). > Nowsze nowocześniejsze wagony i lokomotywy wymagają mniejszej obsługi. Czy mozesz rozwinac???? ;) Tak sie sklada, ze pracowalem przy jednym projekcie przez trzy miesiace z czlowiekiem (konczyl wydzial Mechaniczny PŁ - specjalizacja silniki blokowe). Mial on te "przyjemnosc", ze opracowywal kilka projektow informatycznych (i nie tylko) dla polskiego PKP. W tym celu byl na dosc dlugim stazu we Francji - cos niecos wiec wiem, na czym mozna zaoszczedzic. A teraz zabryluj - podaj przyklady gdzie mozna zaoszczedzic a nastgepnie podaj STRUKTURE zatrudnienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: A wystarczy wejsc na strony PKP.... 01.12.05, 13:34 Gość portalu: asdad napisał(a): > mógłbym wymieniać zalety koleii w nieskończoność ale po co. Zresztą nie będe > rozmawiał z kimś kto porównuje kolejarzy do tych krwiopijców górników. Proszę podac nam zalety koleii, chętnie się z nimi zapoznam. > Może też pan porównać iloś pieniedzy > na metro w warszawie jakie co roku metro dostaje do pieniędzy jakie idą na PKP A co ma metro do PKP??? Może porównajmy ilość pieniędzy wydanych na oczyszczalnie ścieków i te które idą na PKP. I co na metro lobby paliwowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: A wystarczy wejsc na strony PKP.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:22 Ja się zastanawiam po co taki ignorant jak ty w ogóle wypowiada się na tematy o których nie ma najmniejszego pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Jestem zszokowany... 01.12.05, 22:06 ...glebia wiedzy jaka wlasnie nam zaprezentowales w swej wypowiedzi. Zatkalo mnie - same cyfry, przeliczenia, rachunek ciagniony... Szok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: A wystarczy wejsc na strony PKP.... IP: 195.94.208.* 02.12.05, 15:55 PKP to nie jest jedyna kolej. Z lokomotyw spalinowych korzystają setki, a może tysiące podmiotów. Samych dużych przewoźników kolejowych jest już kilkudziesięciu, a tylko kilka z nich ma "PKP" w nazwie. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Heh 05.12.05, 15:07 > Samych dużych przewoźników kolejowych jest już > kilkudziesięciu, a tylko kilka z nich ma "PKP" w nazwie. I wszyscy placa gigantyczne kwoty za korzystanie z torowisk!!! Gdzie sa te pieniadze??????????? O tym ciagle zapominasz piszac te swoje elaboraciki... Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Kolejne bzdury redaktora 01.12.05, 10:02 Gość portalu: md napisał(a): > Kolej kupuje paliwo, w cenie ktorego _tez_ jest akcyza i oplata drogowa. > Dlaczego czesc tej oplaty nie mialaby isc na tory? Podkreslam, na tory, nie na PKP. A dlatego że są bilety które kupują pasażerowie i z tego ma sie PKP utrzymac. Jeszcze więcej paliwa kupują różne MZK i co? Ma iść na przystanki? Przecież dotacja dla PKP idzie nie dla tego że ktoś udowodnił że jest potrzebna ale po to aby związkowcy w PKP mieli posadki. A może niech kolejarze płacą za bilety to sie uzbiera te kilkaset baniek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Re: Kolejne bzdury redaktora IP: 195.94.213.* 01.12.05, 10:28 Prosze czytac ze zrozumieniem. Napisalem wyraznie: na tory, nie na PKP. Tak jak ida pieniadze na drogi a nie na MZK. Tory sa rowniez infrastruktura i maja znaczenie dla inwestorow. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Kolejne bzdury redaktora 01.12.05, 10:34 Gość portalu: md napisał(a): > Prosze czytac ze zrozumieniem. Napisalem wyraznie: na tory, nie na PKP. Tak jak > ida pieniadze na drogi a nie na MZK. Tory sa rowniez infrastruktura i maja > znaczenie dla inwestorow. Zrozumiałem b.dobrze. Ale dlaczego mamy kogokolwiek dotowac??? A tory to nie PKP? Dotując nierentowne przedsięwzięcia tylko utzymujemy złą sytuację, a należy stymulowac zmiany w celu przywrócenia rentowności i efektywności. Dotacje, jakiekolwiek to są studnie bez dna. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Jest zabawniej.... 01.12.05, 10:48 Linie kolejowe NIE naleza do przewoznikow, w tym PKP Przewozy Pasazerskie, PKP Przewozy Regionalne (spolki regionalne - jest ich kilka), InterCity, PKP Cargo itd. Linie kolejowe, czyli infrastrukture ma we wladaniu wydzielona spolka Skarbu Panstwa. Tej spolce pozostale podmioty za korzystanie z "torow" placa GIGANTYCZNE pieniadze - jedne z wyzszych stawek w UE. Pytanie - gdzie sie wiec podziewaja te sumy?????????? A z akcyzy placonej przez PKP (przewoznikow!!!) niech ida te pieniadze na rozwoj infrastruktury kolejowej - nie widze problemu - 14% od 40 milionow - to jakies 5 mln - niech maja. Ale, kurde, NIE kolejne miliardy placone glownie przez tych, ktorzy z uslug przwoznikow kolejowych NIE KORZYSTAJA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Re: Jest zabawniej.... IP: 195.94.213.* 01.12.05, 10:52 Oczywiscie, zgadzam sie z tym w 100%. Moja polemika dotyczyla bzdurnosci artykulu, bo pan redaktor nie wspomnial ani slowem o tym o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Jest zabawniej.... 01.12.05, 10:56 r306 napisał: > Linie kolejowe NIE naleza do przewoznikow, w tym PKP Przewozy Pasazerskie, PKP > Przewozy Regionalne (spolki regionalne - jest ich kilka), InterCity, PKP Cargo > itd. > Linie kolejowe, czyli infrastrukture ma we wladaniu wydzielona spolka Skarbu > Panstwa. Tej spolce pozostale podmioty za korzystanie z "torow" placa > GIGANTYCZNE pieniadze - jedne z wyzszych stawek w UE. > Pytanie - gdzie sie wiec podziewaja te sumy?????????? > A z akcyzy placonej przez PKP (przewoznikow!!!) niech ida te pieniadze na > rozwoj infrastruktury kolejowej - nie widze problemu - 14% od 40 milionow - to > jakies 5 mln - niech maja. Ale, kurde, NIE kolejne miliardy placone glownie > przez tych, ktorzy z uslug przwoznikow kolejowych NIE KORZYSTAJA!!!!! Ale wszystkie te spółki należą do grupy PKP S.A. - co za różnica w której spółce są formalnie. To że ktos w ramach grupy coś tam płaci to przekładanie pieniędzy z jedej kieszeni do drugiej ale niczego nie zmienia. A ja nadal nie widzę sensu przekazywania pieniędzy z akcyzy dla PKP. Jesli im brakuje na infarastrukturę do niech podniosą ceny. Przecież większość pociągów jeździ na prad - to może przekazywać im część wpływów elektrowni??? Niech za to płacą ci którzy korzystają. Zresztą tak jakby dochody z akcyzy i opłaty paliwowej szły na drogi, ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Jest zabawniej.... 01.12.05, 11:07 > Ale wszystkie te spółki należą do grupy PKP S.A. - co za różnica w której > spółce są formalnie Tu sie akurat mylisz. Jest wiele aspektow, ktore przemawiala ja takim podzialem. Mam wymieniac, czy uwierzysz na slowo? :) > A ja nadal nie widzę sensu przekazywania pieniędzy z akcyzy dla PKP. A ja widze - w takich proporcjach jakie pokazalem. Dlaczego? Ano dlatego, ze kierowcy traca wowczas bardzo niewiele, a zwiazkom zawodowym i wszelkiem masci populistom wytraca sie argument, dzieki ktoremu do PKP probuja przetrasferowac nie kilka milionow, ale kilka miliardow PLN. Pamietaj - jasnosc zasad i rowne traktowanie wszystkich podmiotow - to jest panaceum na wiekszosc bolaczek tego chorego kraju. Coz, w wyborach ta koncepcja przegrala jak zwykle z koncepcja "my wam damy".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdad Re: Jest zabawniej.... IP: *.icpnet.pl 01.12.05, 12:12 Widzę ża pan jakiś taki mądrzejszy jest, a przynajmniej się panu tak wydaje. Zabawne co ludzie w tych swoich małych główkach wymyśłają. No cóż wąski światopogląd bardzo wąski. Jedyny dobry pomysł Marcinkiewicza, tylko się tak zastanawiam że on tego nie wymyślił, pewnie ktoś w unii to nakazał. Mądre kraje inwestują w kolej w jej infrastruktórę a dlaczego - bo są mądre. Nie kce mi się z wami gadać ludziska, się nie dziwię że ludzie po studiach z tąd wyjeżdżają. Ja chyba też wyjadę ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary Re: Jest zabawniej.... 01.12.05, 12:16 "się nie dziwię że ludzie po studiach z tąd wyjeżdżają. Ja chyba też wyjadę ręce opadają." --mi takze rece opadaja ze ludzie po studiach Z TĄD sa tak wyksztalceni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Re: Kolejne bzdury redaktora IP: 195.94.213.* 01.12.05, 10:49 Tory, to nie powinno byc PKP (nie twierdze, ze tak jest w tej chwili). To infrastruktura panstwa, taka jak drogi. Czy mozna mowic, ze drogi sa rentowne? Jak dla mnie PKP mozna zlikwidowac, na ich miejsce przyjda inni, ale tory powinny byc w gestii panstwa i traktowane jak drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Kolejne bzdury redaktora 01.12.05, 10:56 > Czy mozna mowic, ze drogi sa rentowne? Oczywiscie!!!! Drogi jak najbardziej sa rentowne!!! Wystarczy cala kwote z akcyzy, winiet i wrowadzonej w 2004 dodatkowej oplaty na drogi (9 groszy w litrze paliwia) wpompowac w "przedsiebiorstwo", ktore by zylo z rozwoju i utrzymania drog - spokojnie bedzie na plusie. Drugi przyklad - platne autostrady - ich wykonawcy nie dostaja dofinansowania, buduja za swoje - pobieraja oplaty za przejazd - zwrot inwestycji jest szacowany na okolo 20 lat. A wiec szlak komunikacyjny jak najbardziej JEST RENTOWNY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Re: Kolejne bzdury redaktora IP: 195.94.213.* 01.12.05, 11:20 No wlasnie, zakladasz, ze przedsiebiorstwo bedzie dostawac kase z akcyzy, winiet itp. Takie przedsiebiorstwo juz jest i nazywa sie panstwo. Po to powstalo i taki jest jego cel: realizowac dla obywateli to, czego nie mogliby osiagnac w pojedynke. Tory moga byc rownie rentowne, albo nawet rentowniejsze niz drogi. Wystarczy zauwazyc, ze mamy bezposrednie polaczenie kolejowe z Chinami i wyciagnac z tego wnioski: _caly_ towar, ktory idzie w obie strony z Europy do Chin moze przechodzic przez Polske. A co do prywatnych autostrad to poki co, buduje je panstwo a ktos tam bierze za to kase. Koszt budowy prywatnie jest sporo wiekszy niz panstwowo (dowod: Niemcy, USA, tam buduje panstwo). W dodatku prywatnemu bedzie sie oplacalo budowac tylko na najruchliwszych trasach, a drogi to _system_, musza byc male i duze oraz na kazde zadupie. Inaczej to nie bedzie mialo sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 I tak i nie.... 01.12.05, 11:33 > No wlasnie, zakladasz, ze przedsiebiorstwo bedzie dostawac kase z akcyzy, > winiet itp. Takie przedsiebiorstwo juz jest i nazywa sie panstwo. No i ja wlasnie wytykam, ze to panstwo zle sie gospodaruje, bo moc tych pieniedzy, ktorych jedynym przeznaczeniem powinny byc drogi i infrastruktura jest MARNOWANA I WYDAWANA NIECELOWO. Czyli de facto - ja, placac za cos tego nie otrzymuje. To sie nazywa oszustwo. I mowie bez kozery - Marcinkiewicz i jego poprzednicy sa OSZUSTAMI. > Tory moga byc rownie rentowne, albo nawet rentowniejsze niz drogi. Nie. Nie udalo sie tego nigdzie osiagnac. > A co do prywatnych autostrad to poki co, buduje je panstwo a ktos tam bierze z > a to kase Yyy? ;) Wiesz, ze teraz klamiesz w 50%? ;) > Koszt budowy prywatnie jest sporo wiekszy niz panstwowo Tu sie, o dziwo, z Toba zgadzam :) > W dodatku prywatnemu bedzie sie oplacalo budowac tylk > na najruchliwszych trasach, Tak jest! Tylko, ze ten prywatny uzytkownik nie czerpie z uzywtkowania drogi takich zyskow jak chociazby VAT placony przy zakupie mleka, ktore do wiejskiego sklepu dowiozl, placacy akcyze i oplate "na rozwoj" "Zuk" ze spoldzielni mleczarskiej w Koziej Wolce... Po prostu utrzymanie calej infrastruktury jest liczone globalnie. W skali kraju znacznie wiecej samochodow porusza sie bocznymi i krajowymi trasami anizeli autostradami. W skali kraju ZYSK liczony z utrzymania tych drog liczony tez jest inaczej - ludzie dojezdzaja do pracy, zarabiaja, odprowadzaja podatki itd. itd. A rzad mowi im - ze bedzie MNIEJ pieniedzy na te drogi. To jest SAMOBOJSTWO!!!! Ile inwestycij juz nam ucieklo, bo zwyczajnie inwestor NIE MOGL DOJECHAC do miejsca gdzie chce zainwestowac normalna drgoga????? Oszacowal to ktos???? > a drogi to _system_, musza byc male i duze oraz na > kazde zadupie. Inaczej to nie bedzie mialo sensu Oczywiscie. Dlatego domagam sie, aby ten system byl rozwijany i utrzymywany w nalezytym stanie, bo ZA TO PLACE!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyna Re: I tak i nie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 19:26 dyskusja czy remontować drogi czy tory jest przelewaniem pustego w prózne" Zarówno drogi jak i trnasport kolejowy aby sprawnie i efektywnie działały musza zostac skoordynowane. Napewno mamy lepsza spóściznę w sieci kolejowej niz drogowej. Wykorzystajmy to, ponieważ o wiele szybciej i taniej możemy je zmodernizować i odciązyc ledwie "zipiące" dziurawe drogi. Równoczesnie przygotowujmy systemtyczne modernizacje i budowy dróg skoordynowanych z innymi środkami transportu w tym wykorzystując drogi wodne! Jeżeli nie zaczniemy myśleć racjonalnie i przyszłościowo, a dyskutować możemy długo, długo..to wkrótce nasze bogactwo jakim jest położenie i mozliwości zarobku na biegnącym przez Polskę tranzycie przejdą nam koło nosa, ponieważ sąsiedzi zamiast deliberować modernizują kolej, budują drogi i transport morski. Czy do Was drodzy dyskutanci i decydenci wreszcie to dotrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Kolejne bzdury redaktora IP: 195.94.208.* 02.12.05, 16:03 Tu akurat pleciesz bzdury, jakbys co najmniej od tygodnia nie jadł. Jak widzisz koncesjonariusze autostrad walą drzwiami i oknami, by pobierać pieniądze za już zbudowane odcinki, ale nie ma chętnych, by zbudować cos za prywatne pieniądze. Pokaż mi autostradę, która w Europie zbudowal prywatny inwestor bez państwoej pomocy. Za to ponad połowa kolei zbudowanych na ziemiach polskich, zbudowana zostala właśnie jeszcze przez prywatny kapitał! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Kolejne bzdury redaktora 05.12.05, 15:12 > koncesjonariusze autostrad walą drzwiami i oknami, by pobierać pieniądze za > już zbudowane odcinki, ale nie ma chętnych, by zbudować cos za prywatne > pieniądze Cos Ci sie pomaklaczylo z tego podniecenia.... Koncesjonariusze pobieraja oplaty tylko za te odcinki autostrad, ktore pobudowali zaciagajac na to kredyty. Jedyny udzial Panstwa to uregulowanie kwestii gruntow i gwarancje dla kredytow. > Pokaż mi autostradę, która w Europie zbudowal prywatny inwestor bez państwoej > pomocy. Za to ponad połowa kolei zbudowanych na ziemiach polskich, zbudowana > zostala właśnie jeszcze przez prywatny kapitał! :))))))) Mowisz o bocznicach? ;) Prywatny kapital? To chyba mowisz o spolkach kolejowych dzialajacych jeszcze za zaborow i w okresie miedzywojnia... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Udo Re: Kolejne bzdury redaktora IP: 195.94.208.* 02.12.05, 15:59 Nie, Durniu (Przez duże D). Tory to są takie inne drogi, wiesz? Takie na których jadą takie cosie z żelaznymi kółkami, a nie na oponach. No i te cosie płacą torom - czyli państwowej spółce Polskie Linie Kolejowe - za kazdy kilometr przejechany po tych żelaznych drogach od kilku do kilkudziesięciu zlotych. A jest tak drogo, bo państwo tak mało do tych żelaznych dróg dokłada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdad Re: Kolejne bzdury redaktora IP: *.icpnet.pl 01.12.05, 12:02 Widziałęś kiedyś dobrze rizwinięte państwo bez dobrze rozwiniętej kolei. Wiesz ile pieniędzy idzie na Metro w warszawce a ile na cała infrastruktórę kolejową. Lepiej się czep górników!! Jedyny dobry pomyśła Marcinkiewiecza to te pieniądze na PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Odpowiedz 01.12.05, 12:36 Na metro idzie 150mln (przynajmniej do roku 2005), na infrastrukture kolejowa - 100mln. Mowimy o kwotach bezposrednich. Teraz pomowmy o kwotach posrednich. Do przewozow regionalnych Skarb Panstwa w "osobie" wojewodow doplacaja po kilkaset milionow w skali jednego wojewodztwa. Z tego niebagatelna kwota idzie na oplaty jakie spolki PKP Przewozy Regionalne placa spolce PKP zarzadzajacej infrastruktura za jej uzytkowanie. Dalej - wszyscy przewoznicy placa tej spolce gigantyczne pieniadze (stawki najwyzsze w Europie), a do wszystkich, za wyjatkiem Cargo i bodaj (tu sie moge mylic) InterCity, Skarb Panstwa doklada - kwoty liczone w miliardach. Wiec posrednio znow doplaca sie do oplat za uzywanie infrastruktyry, a tym samym placi sie za JEJ ROZWOJ. Do tego placimy jedne z najdrozszych w UE biletow... Choc ta ostatnia sytuacja powoli sie zmienia in plus. Proponuje abys zaczal studiowac matematyke, albo chociaz ekonomie... > Widziałęś kiedyś dobrze rizwinięte państwo bez dobrze rozwiniętej kolei. Pytanie odwroce - czy widziales rozwiniety kraj bez sieci dobrych drog i autostrad???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 01.12.05, 10:15 Jeszcze tydzień temu GW krzyczała, że rząd chce okraść kierowców podwyższajac akcyze (a raczej wracajac do poprzedniej) ... a teraz krzyczą, że jest źle bo rząd nie podniósł akcyzy i zmniejszą sie wpływy do budżetu o 1,2mld ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceoll Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.gorzow.mm.pl 01.12.05, 10:40 Wybraliście dziadostwo, to nie miejcie pretensji. Mam dla Was złą wiadomość - to dopiero początek wesołej twórczości ultra-katolickiej koalicji PiS, LPR, SO i PSL. Najgorsze jeszcze przed Wami.... Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 14:14 Gość portalu: ceoll napisał(a): > Wybraliście dziadostwo, to nie miejcie pretensji. Kto wybrał ten wybrał. Nie dostali 100% głosów. > ultra-katolickiej koalicji PiS, LPR, SO > i PSL Tacy oni ultra-katoliccy jak hezbollah. Socjalini - owszem i to mnie martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciapa10 Re: zamienił stryjek siekierkę na kijek SLD na PiS IP: *.tvgawex.pl 01.12.05, 16:51 kłania sie art. 278 kk ,postawić błaznów przed trybunałem stanu. Kradna nasze pieniądze nie pytając się o naszą zgodę.nie wspominając o oszustwie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk No to czeka nas mała rewolucja komunikacyjna 01.12.05, 10:44 Najwyższy czas zacząć przerabiać samochody i dostosowywać je do korzystania z dróg żelaznych... Głupota i niekonsekwencja marcinkiewiczowych rządów zaczyna szczytowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.ing.uj.edu.pl 01.12.05, 10:50 A ja przez chwilę miałem zaufanie do tego kolesia. Myślałem, ze fizyk nie może być idiotą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.aster.pl 01.12.05, 14:10 a jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
superkulfon Zamiats na drogi pieniadze dla KOLEJARZY jak w PRL 01.12.05, 10:50 Bo nie nalezy mylic wydania na zapewnienie polaczen z wydatkami na infrastrukture kolejowa. Kolejarze dzieki temu nie straca pracy, pociagow bedzie jeszcze mniej bo te nieroby nie lubia sie przepracowywac a stan drog i jakosc uslug kolejowych siegnie dna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Zamiats na drogi pieniadze dla KOLEJARZY jak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:43 Ty zamiast superkulfon nazwij się superdebil a to czy ktoś się nie przepracowuje czy pracuje uczciwie to kwestia danego człowieka. Zastanów się jak ty pracujesz pewnie jesteś tytanem pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hfh Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.chello.pl 01.12.05, 11:58 roz....c zwiazki. ja rozumie, ze ktos musi bronic praw pracownikw, ale nie tak jak teraz. jezeli mowilo sie o wycofaniu z ustawy o tych emeryturch, a buebk ze zwiazkow zapowiada, ze uderza na warszawe to przeciez skandal. bojwoki? w usa tez sa zwiazki, ale nie maja one tyle do powiedzenia co u nas i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hamad Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 12:15 no i juz po raz kolejny okazuje sie , że PiS znaczy Podli i Sprzedajni. Tacy sami złodzieje i oszuści jak ta cała politbanda na stołkach. Pora zrywać się stąd. I to szybko, bo niedługo znowu zakażą wyjeżdżać kiedy zobaczą, że nie ma z kogo ściągać haraczy. Sk...syny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki JAK TAK MA WYGLĄDAĆ POLSKA SOLIDARNA IP: *.gdynia.mm.pl 01.12.05, 12:15 to ja wam serdecznie dziękuję, bilet z Sopotu do Warszawy kosztuje 80 zł, a jeszcze mam dopłacać ekstra dwa razy w miesiącu kupując benzynę. Pier....lę solidaryzoanie się z górnikami i kolejarzami za moje pieniądze. Nic nigdy nie dostałem od tego kraju, a im jestem starszy tym więcej ode mnie zabiera. Solidarność Pisu nie ma nic wspólnego ze sprawiedliwością, ten ma więcej kto potrafi rzucić większym kamieniem i kogo najzwyczajniej zasmarkani politycy boją się najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Do tej pory akcyza paliwa do lokomotyw szła IP: 212.160.172.* 01.12.05, 13:01 na drogi - i kolej słusznie upomina się o równowagę w finansowaniu infrastruktury. W czym są lepsze autostrady od szybkiej kolei ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M Marcinkiewicz spi........aj od moich pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 13:16 jak jesteś taki chojny dla Koguta i innych darmozjadów to im kopsnij ze swojej pensji dziadu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Marcinkiewicz spi........aj od moich pieniędz IP: *.aster.pl 01.12.05, 14:09 Od moich też won! Proponuję strajk w postaci "niepłacenia podatków". Moze wtedy sie obudza! Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary Re: Marcinkiewicz spi........aj od moich pieniędz 01.12.05, 14:49 Gość portalu: a napisał(a): > Od moich też won! > Proponuję strajk w postaci "niepłacenia podatków". Moze wtedy sie obudza! --strajkuj, strajkuj jeden z drugim, to Wam IV RP przyjdzie do domu noca i w drzwi kolbami zalomoca, a kiedy podniesicie ze snu skron, chwyccie za bron, policje skarbowa bij, trzeba krwi... pochwalony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: Rząd ma racje IP: 212.69.78.* 01.12.05, 13:27 Rzad ma racje. Musi nastapic rownowaga miedzy roznymi srodkami transportu. Budowa drog przyczynia sie do zwiekszenia ruchu na drogach. Polska juz ma jeden z najgorszych wskaznikow uzycia innych srodkow transportu takich jak kolej. Podwyzka akcyzy na paliwa jest najlepsza metoda aby wyciaganac kierowcow z samochodow i zmienic tryb pracy w biurach zastepujac jazdy i spotkania bardziej oszczednymi sposobami komunikowania sie. Zrownowazony transport oznacza rowniez inwestowanie w transport miejski, tramwaje i autobusy. Tym czasem Warszawskie Tramwaje zastanawiaja sie czy na trasie tramwaju na Bemowie nalezy wprowadzic priorytety dla tramwajow? Jezeli nie bedzie priorytetow to Tramwajom powinno sie zabrac fundusze na lepiej przemyslane rozwiazania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M Re: Rząd ma racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 13:56 Pomysl chwile o czym piszesz. Jak zamierzasz namówć NIemca Szweda czy Czecha do jazdy polskim pociągiem (zasyfionym z osranym kiblem i gburowatym kontrolerem) od granicy polskiej do np. czeskiej czy rosyjkiej. Ta twoja agrumentacja (zasłyszana pewnie ze ziakowej nowomowy) jest przykryciem dla rzeczywistej potrzeby utrzymania stanowisk pracy dla związkowców i innych darmozjadów. Kaczory dostały poparcie nie za darmo tylko za pieniądze tylko nie z ich kieszeni ale kieszeni podatniów. A najlepsze kieszenie mają kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M Re: Rząd ma racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 13:56 Pomysl chwile o czym piszesz. Jak zamierzasz namówć NIemca Szweda czy Czecha do jazdy polskim pociągiem (zasyfionym z osranym kiblem i gburowatym kontrolerem) od granicy polskiej do np. czeskiej czy rosyjkiej. Ta twoja agrumentacja (zasłyszana pewnie ze ziakowej nowomowy) jest przykryciem dla rzeczywistej potrzeby utrzymania stanowisk pracy dla związkowców i innych darmozjadów. Kaczory dostały poparcie nie za darmo tylko za pieniądze tylko nie z ich kieszeni ale kieszeni podatniów. A najlepsze kieszenie mają kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Rząd ma racje 01.12.05, 16:39 Gość portalu: AK napisał(a): > Podwyzka akcyzy na paliwa jest najlepsza metoda aby wyciaganac kierowcow z > samochodow rząd rumunii za czasów ceausescu miał jeszcze lepsze metody zniechęcania ludzi do jeżdżenia samochodami. na szczęście upadł, jak upadnie prędzej czy później każda tyrania. Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary Re: Rząd ma racje 01.12.05, 17:05 Gość portalu: AK napisał(a): > Podwyzka akcyzy na paliwa jest najlepsza metoda aby wyciaganac kierowcow z > samochodow --podwyzka cen zywnosci jest jedyna metoda aby wyciagnac spoleczenstwo z otylosci, podwyzka abonamentu rtv to najlepsz metoda by oderwac ludzi od tv, a telefonicznego - by oderwac od internetu, podwyzka ... w ogole panaceum na wszelkie zlo sa podwyzki, w ten sam sposob nowy rzad ustali podwyzke stopy zyciowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.aster.pl 01.12.05, 13:54 Pomysły rządu z ostatnich dni przyprawiają mnie o ból głowy. Pani Minister Finansów niby taka świetna, ale mogłaby skonsultować ze swoimi kolegami profesorami, jaki wpływ na wzrost gospodarczy kraju mają inwestycje w infrastrukturę drogową... Chyba założę związek kadry zarządzającej "sredniego szczebla". Może jak ponarzekam y, że nam źle, to rząd nam również sypnie coś z "państwowej kasy"?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Ratunku! IP: *.aster.pl 01.12.05, 14:05 Przepraszam, czy gdzies poza Panem Bogiem można się odwołać od tych projektów i decyzji????? Odpowiedz Link Zgłoś
ap5ik Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 14:25 Czyzby to oznaczalo budowe kolejowej "Rydzykówki"?? I czy na trasie kolejowej tym razem Warszawa - Toruń beda kursować tylko ekspresowe salonki?? To chyba są "przewozy kolejowe na poziomie oczekiwań społecznych" Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 15:16 rok 2008, na trasie IC Warszaw- Torun pedzi z predkoscia 300km/h ultranowoczesny sklad PKP im. JPII, z orlem na przedzie lokomotywy, na tyle ostatniego wagonu lopoce piekna bialo-czerwona choragiew. W skladzie jest rowniez wagon-kapliczka (z chowana -ze wzgledow aerodynamicznych- dzwonnica), gdzie odprawia sie uroczyste msze dla personelu i pasazerow, mozna tam ofiarowac datek do skarbonki na szczytne cele w tym i rozwoj infrastruktury. Na pokladzie 134 konduktorow sprawdza co 5 minut skanerem bilety pasazerow, kosztujace -bagatela- dwa minima socjalne zwyklego smiertelnika IV RP. Stad uzasadniona kontrola ale i nie tylko z tego powodu, oto kapitan pociagu wita podroznych: niech bedzie pochwalony, wielebni pasazerowie, przewidywany czas jazdy 1h 45 min, temperatura na zewnatrz -15C, warunki biometeorologiczne dobre, barometr niekorzystny, wiatr pn-wsch. Szczegolnie pozdrawiam wielebnego ojca Tadeusza, prowadzacego wlasnie dyskretne rozmowy z premierem w salonce pierwszej klasy, bez jego udzialu nie byloby nas tu i teraz... zycze udanej podrozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 01.12.05, 15:04 Ja rozliczę ten rząd w następnych wyborach ! Dróg do tego czasu już nie będzie. I Polacy będą jeździć terenówkami jak w Afryce, a ja poproszę zubożoną, bo cywilą wersję Patri (Rosomaka). Tak sądzę, że to polityka prorodzinna, która ma też walczyć z bezrobociem. Tymczasem sprawa jest prosta nie ma dróg nie ma rozwoju państwa, nie ma nowych inwestycji, nie ma nowych miejsc pracy, nie ma nowych podmiotów do oskubywania na podatkach. Pamiętajcie przy następnych wyborach, którzy politycy tak dobrze rządzi i nie wybierajcie tej ekipy nigdy więcej walnijce ich na przysłowiową trawkę ! Obojętnie czy prawica coś knoci czy lewica. Patrzcie im na ręce i nie głosujcie na tych, którzy rozwalają to państwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanoy Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 01.12.05, 15:08 Na razie widzę ostrożne sugestie że może pan Premier i jego Rząd nie będzie miał skąd brać pieniędzy na realizację swoich pomysłów. Myślę że to procentuje tzw. "kredyt zaufania" dla każdej nowej władzy. Jak ktoś coś trochę kojarzy na tematy gospodarcze, to chyba nie ma wątpliwości że Marcinkiewicz i jego ekipa bujają w obłokach. A reszta pewnie za kilka miesięcy też się o tym przekona. Moim zdaniem szkoda czasu na takie rządy amatorów rozdawania wirtualnego dobrobytu. Swoją drogą to trzeba być PiS-makiem, żeby to co płacimy jako kierowcy na remont dróg, wydawać na cokolwiek innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 15:14 Jeżdżę autem, płacę za to podatki i nie chcę wspierać PKP ! Odpowiedz Link Zgłoś