Dodaj do ulubionych

Rząd zabrał pieniądze na drogi

• Gość: miki Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 195.94.208.* 01.12.05, 09:15
      Przestańcie pierniczyć w tej gazecie bzdury, że z dróg zabiera sie na koleje!
      Koleje to juz dawno nie PKP - na rynku jest juz szereg prywatnych operatorów
      cargo, którzy mają prawo do korzystania z dróg kolejowych na normalnym
      poziomie, a płaca gigantyczne pieniądze za udostępnianie szlaków. Do tego płacą
      samochodową akcyzę w paliwie tak samo jak posiadacze aut - a zużycie tych paliw
      przez kolej jest właśnie na poziomie tej 1/5 całości, więc proporcjonalnie
      środki z akcyzy powinny iść w infrastrukturę kolejową.
      • r306 Krotkie pytanie... 01.12.05, 10:30
        > a zużycie tych paliw
        > przez kolej jest właśnie na poziomie tej 1/5 całośc
        Mozesz podac zrodlo i liczby???? ;)))))

Podpowiem - nie mozesz ;)
        • Gość: ratio Re: Krotkie pytanie... IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 01.12.05, 12:29
          Wiesz to z autopsji? Sam podałeś dane i poprosiłem cię o źródło którego mi nie
          podałeś. Pozdrawiam
          • r306 Cwoku jeden.... 01.12.05, 13:18
            Wystarczy wejsc na strony PKP...
    • podchmielony_wikary fiu fiu 01.12.05, 09:21
      "W sumie rządowe projekty oznaczają 1,4 mld zł mniej na budowę, remonty i
      utrzymanie dróg."

--A po co komu drogi w IV RP? Samochod to luksusowe dobro, dobre dla szejkow i
      zdegenerowanych konsumentow na zachodzie, a w pomrocznej wystarczy tradycyjna
      bryczka, markety sie zdemontuje, a kosciolow bedzie tyle ze kazdy bedzie mial 5
      minut z buta na niedzielne modly w intencji rzeczypospolitej. pochwalony
    • Gość: Grzegorz Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 09:25
      A teraz krótkie info dla niezorientowanych. PKP też płaci akcyze od paliw, a
      zużywa tego mnóstwo w swoich lokomotywach. I co dotychczas koleje kupowały
      paliwo, a akcyza z paliwa kolejowego szła na drogi. I to jest dopiero bezsens.
      Teraz koleje odebrały po prostu kawałek akcyzy który same płaciły.
      • podchmielony_wikary Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 09:34
        Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> A teraz krótkie info dla niezorientowanych. PKP też płaci akcyze od paliw, a
        > zużywa tego mnóstwo w swoich lokomotywach. I co dotychczas koleje kupowały
        > paliwo, a akcyza z paliwa kolejowego szła na drogi. I to jest dopiero bezsens.
        > Teraz koleje odebrały po prostu kawałek akcyzy który same płaciły.

--chyba Ci sie pomieszalo bracie, na drogi nie idzie nawet akcyza placona przez
        kierowcow. Koleje co roku dostaja ogromne dotacje, na ktore zawsze skladali sie
        kierowcy. pochwalony
        • Gość: a Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 01.12.05, 12:33
          Jeśli dotacją nazywa się zwrot kasy za bilety zniżkowe - ustanowione przez
          rządzących to rzeczywiście dostaje dotacje...
    • Gość: Anton do redaktora Kublika IP: 195.94.208.* 01.12.05, 09:31
      Redaktorze Kublik, nie piszcie już więcej na ten temat. Naprawdę, nie ma sie co
      popisywać głupotą, tępotą i nieznajomością tematu.
      GW schodzi na psy.
    • Gość: md Kolejne bzdury redaktora IP: 195.94.213.* 01.12.05, 09:36
      Kolej kupuje paliwo, w cenie ktorego _tez_ jest akcyza i oplata drogowa.
      Dlaczego czesc tej oplaty nie mialaby isc na tory? Podkreslam, na tory, nie na PKP.
      • r306 Kwestia skali baranku... 01.12.05, 09:45
        Czy jestes w stanie wymienic kwoty o ktorych mowisz? Ja jestem i juz tydzien
        temu je na forum wymienialem. Wiec nie zarzucaj komus glupst gdy sam je
        pleciesz....
        • Gość: md Re: Kwestia skali baranku... IP: 195.94.213.* 01.12.05, 10:32
          Wymien je wiec ponownie, to chyba nie problem. Autor artykulu w ogole o tym nie
          wspomina, piszac bzdury. Gdyby napisal: kolej zuzywa 10% paliwa, a na tory idzie
          20% akcyzy, to bylby jakis punkt do dyskusji. On natomiast napisal: kolej okrada
          kierowcow.
          • r306 A wystarczy wejsc na strony PKP.... 01.12.05, 10:40
            W skali roku kolej odprowadza do Skarbu Panstwa w postaci akcyzy za paliwa
            40mln PLN.
            Poniewaz tylko 12-14% z akcyzy jest przeznaczane na rozwoj infrastruktury, to
            jak najbardziej jestem za tym, aby kolej dostawala... 12-14% od kwoty 40mln.
            Teraz sobie porownaj skale - 1 miliard - a 5 milionow.
            Do tego z gigantycznych kwot akcyzy jaka placa KIEROWCY, PKP jest dotowane na
            rozne sposoby w kwotach, ktore przyprawiaja mnie o siwe wlosy...
            • Gość: asdad Re: A wystarczy wejsc na strony PKP.... IP: *.icpnet.pl 01.12.05, 11:57
              Bardzo źle się dzieje w państwie polskim. Widze że jest pan bardzo ograniczony, jak mówię bardzo mam na myśli bardzo bardzo bardzo ograniczonym. Gdyby Państwo tak jak inne kraje rozwinięte inwestowało w infrastruktórę kolejową byłoby w polsce zupełnie inaczej. Po drogach tzw asfaltach jeździło by się bezpieczniej , nowowybudowane autostrady nie byłyby niszczone prze 100 tysięcy tzw Tirów. Tylko że lobby paliwowe nie pozwala na to mają z tego zbyt dużo pieniązków. mógłbym wymieniać zalety koleii w nieskończoność ale po co. Zresztą nie będe rozmawiał z kimś kto porównuje kolejarzy do tych krwiopijców górników. Proszę iść i się dowiedzieć czym się różni PKP z PRL od tego PKP o ile zmnjiejszyło się zatrudnienie i jakie kolejarze mają przywileje. Może też pan porównać iloś pieniedzy na metro w warszawie jakie co roku metro dostaje do pieniędzy jakie idą na PKP, wtedy może z panem zacznę rozmawiać. Może warto się zastanowić nad tym co się mówi. Ja jestem młodym człowiekiem i dopiero się uczę, może mało wiem, ale jak byłem przeciwko temu żadowi tak teraz jestem za.
              • r306 Najpierw dziecie nauczy sie ortografii.... 01.12.05, 12:06
                > żadowi

PS
                Manie przesladowcze sa leczone - radze udac sie do przychodni zdrowia
                psychicznego.

PS Secundo
                Radze zapoznac sie z iloscia kolejarzy przypadajaca na 100 pasazerow w
                Niemczech, Hiszpanii i Polsce.

Milego dnia i EFEKTYWNEJ nauki.
                • Gość: asdad Re: Najpierw dziecie nauczy sie ortografii.... IP: *.icpnet.pl 01.12.05, 12:21
                  No właśnie, co taki humanista może wiedzieć o życiu i o gospodarce. Może dlatego w innych krajach tak jest, bo te kraje już wcześniej inwestowały w kolej są ładniejsze wygodniejsze wagony i ludzie jeżdżą koleją bo tak lepiej i wygodniej. Nowsze nowocześniejsze wagony i lokomotywy wymagają mniejszej obsługi. Licznik się zwiększa mianownik się mniejsza, ale nie wiem czy to zrozumiesz. I nie zmieniaj tematu. :)
                  • jimmyjazz Re: Najpierw dziecie nauczy sie ortografii.... 01.12.05, 13:18
                    To że w innych krajach dotuje się koleje nie dowodzi, że to jest dobre
                    rozwiązanie i że my również mamy tak robić.

Co do efektywności pracy naszych kolejarzy - sama prawda. W PKP jest przerost
                    zatrudnienia - można poszukać w necie, ja teraz nie mam czasu.

Dotowanie PKP nie ma sensu - przecież to są pieniądze z naszych podatków. To
                    może lepiej nie zabierać nam tych pieniędzy tylko zostawić nam je na droższe
                    bilety. Zaoszczędzi się bo ktoś musi te pieniądze przetransferować z naszych
                    kieszenia na konta PKp - a to kosztuje.
                    Dlaczego ci którzy nie korzystają z PKP mają dorzucać się do biletów??
                    Czy ci którzy nie mają samochodów będą się dorzucać właścicielom aut? Przecież
                    to bzdura, ale robi się to żeby sie wydawało że kolej jest tańsza.
                  • r306 Bhehehehe 01.12.05, 13:30
                    > No właśnie, co taki humanista może wiedzieć o życiu i o gospodarce.
                    Fizyka Techniczn, Informatyka i Matematyka Stosowana - popularny FTiMS, dziecko
                    drogie :)
                    Obecnie zajmuje sie systemami ERP (programista). Poszukaj rozwiniecia skrotu
                    ERP (zadanie domowe).

> Nowsze nowocześniejsze wagony i lokomotywy wymagają mniejszej obsługi.
                    Czy mozesz rozwinac???? ;)
                    Tak sie sklada, ze pracowalem przy jednym projekcie przez trzy miesiace z
                    czlowiekiem (konczyl wydzial Mechaniczny PŁ - specjalizacja silniki blokowe).
                    Mial on te "przyjemnosc", ze opracowywal kilka projektow informatycznych (i nie
                    tylko) dla polskiego PKP. W tym celu byl na dosc dlugim stazu we Francji - cos
                    niecos wiec wiem, na czym mozna zaoszczedzic. A teraz zabryluj - podaj
                    przyklady gdzie mozna zaoszczedzic a nastgepnie podaj STRUKTURE zatrudnienia :)
              • jimmyjazz Re: A wystarczy wejsc na strony PKP.... 01.12.05, 13:34
                Gość portalu: asdad napisał(a):

> mógłbym wymieniać zalety koleii w nieskończoność ale po co. Zresztą nie będe
                > rozmawiał z kimś kto porównuje kolejarzy do tych krwiopijców górników.

Proszę podac nam zalety koleii, chętnie się z nimi zapoznam.

> Może też pan porównać iloś pieniedzy
                > na metro w warszawie jakie co roku metro dostaje do pieniędzy jakie idą na PKP

A co ma metro do PKP??? Może porównajmy ilość pieniędzy wydanych na
                oczyszczalnie ścieków i te które idą na PKP.
                I co na metro lobby paliwowe?
            • Gość: JB Re: A wystarczy wejsc na strony PKP.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:22
              Ja się zastanawiam po co taki ignorant jak ty w ogóle wypowiada się na tematy o
              których nie ma najmniejszego pojęcia
              • r306 Jestem zszokowany... 01.12.05, 22:06
                ...glebia wiedzy jaka wlasnie nam zaprezentowales w swej wypowiedzi. Zatkalo
                mnie - same cyfry, przeliczenia, rachunek ciagniony... Szok!!!
            • Gość: miki Re: A wystarczy wejsc na strony PKP.... IP: 195.94.208.* 02.12.05, 15:55
              PKP to nie jest jedyna kolej. Z lokomotyw spalinowych korzystają setki, a może
              tysiące podmiotów. Samych dużych przewoźników kolejowych jest już
              kilkudziesięciu, a tylko kilka z nich ma "PKP" w nazwie.
              • r306 Heh 05.12.05, 15:07
                > Samych dużych przewoźników kolejowych jest już
                > kilkudziesięciu, a tylko kilka z nich ma "PKP" w nazwie.
                I wszyscy placa gigantyczne kwoty za korzystanie z torowisk!!! Gdzie sa te
                pieniadze???????????
                O tym ciagle zapominasz piszac te swoje elaboraciki...
      • jimmyjazz Re: Kolejne bzdury redaktora 01.12.05, 10:02
        Gość portalu: md napisał(a):

> Kolej kupuje paliwo, w cenie ktorego _tez_ jest akcyza i oplata drogowa.
        > Dlaczego czesc tej oplaty nie mialaby isc na tory? Podkreslam, na tory, nie
        na PKP.

A dlatego że są bilety które kupują pasażerowie i z tego ma sie PKP utrzymac.
        Jeszcze więcej paliwa kupują różne MZK i co? Ma iść na przystanki?

Przecież dotacja dla PKP idzie nie dla tego że ktoś udowodnił że jest potrzebna
        ale po to aby związkowcy w PKP mieli posadki.
        A może niech kolejarze płacą za bilety to sie uzbiera te kilkaset baniek.
        • Gość: md Re: Kolejne bzdury redaktora IP: 195.94.213.* 01.12.05, 10:28
          Prosze czytac ze zrozumieniem. Napisalem wyraznie: na tory, nie na PKP. Tak jak
          ida pieniadze na drogi a nie na MZK. Tory sa rowniez infrastruktura i maja
          znaczenie dla inwestorow.
          • jimmyjazz Re: Kolejne bzdury redaktora 01.12.05, 10:34
            Gość portalu: md napisał(a):

> Prosze czytac ze zrozumieniem. Napisalem wyraznie: na tory, nie na PKP. Tak
            jak
            > ida pieniadze na drogi a nie na MZK. Tory sa rowniez infrastruktura i maja
            > znaczenie dla inwestorow.

Zrozumiałem b.dobrze.
            Ale dlaczego mamy kogokolwiek dotowac??? A tory to nie PKP?

Dotując nierentowne przedsięwzięcia tylko utzymujemy złą sytuację, a należy
            stymulowac zmiany w celu przywrócenia rentowności i efektywności.

Dotacje, jakiekolwiek to są studnie bez dna.
            • r306 Jest zabawniej.... 01.12.05, 10:48
              Linie kolejowe NIE naleza do przewoznikow, w tym PKP Przewozy Pasazerskie, PKP
              Przewozy Regionalne (spolki regionalne - jest ich kilka), InterCity, PKP Cargo
              itd.
              Linie kolejowe, czyli infrastrukture ma we wladaniu wydzielona spolka Skarbu
              Panstwa. Tej spolce pozostale podmioty za korzystanie z "torow" placa
              GIGANTYCZNE pieniadze - jedne z wyzszych stawek w UE.
              Pytanie - gdzie sie wiec podziewaja te sumy??????????
              A z akcyzy placonej przez PKP (przewoznikow!!!) niech ida te pieniadze na
              rozwoj infrastruktury kolejowej - nie widze problemu - 14% od 40 milionow - to
              jakies 5 mln - niech maja. Ale, kurde, NIE kolejne miliardy placone glownie
              przez tych, ktorzy z uslug przwoznikow kolejowych NIE KORZYSTAJA!!!!!
              • Gość: md Re: Jest zabawniej.... IP: 195.94.213.* 01.12.05, 10:52
                Oczywiscie, zgadzam sie z tym w 100%. Moja polemika dotyczyla bzdurnosci
                artykulu, bo pan redaktor nie wspomnial ani slowem o tym o czym piszesz.
              • jimmyjazz Re: Jest zabawniej.... 01.12.05, 10:56
                r306 napisał:

> Linie kolejowe NIE naleza do przewoznikow, w tym PKP Przewozy Pasazerskie,
                PKP
                > Przewozy Regionalne (spolki regionalne - jest ich kilka), InterCity, PKP
                Cargo
                > itd.
                > Linie kolejowe, czyli infrastrukture ma we wladaniu wydzielona spolka Skarbu
                > Panstwa. Tej spolce pozostale podmioty za korzystanie z "torow" placa
                > GIGANTYCZNE pieniadze - jedne z wyzszych stawek w UE.
                > Pytanie - gdzie sie wiec podziewaja te sumy??????????
                > A z akcyzy placonej przez PKP (przewoznikow!!!) niech ida te pieniadze na
                > rozwoj infrastruktury kolejowej - nie widze problemu - 14% od 40 milionow -
                to
                > jakies 5 mln - niech maja. Ale, kurde, NIE kolejne miliardy placone glownie
                > przez tych, ktorzy z uslug przwoznikow kolejowych NIE KORZYSTAJA!!!!!

Ale wszystkie te spółki należą do grupy PKP S.A. - co za różnica w której
                spółce są formalnie. To że ktos w ramach grupy coś tam płaci to przekładanie
                pieniędzy z jedej kieszeni do drugiej ale niczego nie zmienia.

A ja nadal nie widzę sensu przekazywania pieniędzy z akcyzy dla PKP. Jesli im
                brakuje na infarastrukturę do niech podniosą ceny. Przecież większość pociągów
                jeździ na prad - to może przekazywać im część wpływów elektrowni???

Niech za to płacą ci którzy korzystają. Zresztą tak jakby dochody z akcyzy i
                opłaty paliwowej szły na drogi, ehhh
                • r306 Re: Jest zabawniej.... 01.12.05, 11:07
                  > Ale wszystkie te spółki należą do grupy PKP S.A. - co za różnica w której
                  > spółce są formalnie
                  Tu sie akurat mylisz. Jest wiele aspektow, ktore przemawiala ja takim podzialem.
                  Mam wymieniac, czy uwierzysz na slowo? :)

> A ja nadal nie widzę sensu przekazywania pieniędzy z akcyzy dla PKP.
                  A ja widze - w takich proporcjach jakie pokazalem. Dlaczego? Ano dlatego, ze
                  kierowcy traca wowczas bardzo niewiele, a zwiazkom zawodowym i wszelkiem masci
                  populistom wytraca sie argument, dzieki ktoremu do PKP probuja przetrasferowac
                  nie kilka milionow, ale kilka miliardow PLN.

Pamietaj - jasnosc zasad i rowne traktowanie wszystkich podmiotow - to jest
                  panaceum na wiekszosc bolaczek tego chorego kraju. Coz, w wyborach ta koncepcja
                  przegrala jak zwykle z koncepcja "my wam damy"....
              • Gość: asdad Re: Jest zabawniej.... IP: *.icpnet.pl 01.12.05, 12:12
                Widzę ża pan jakiś taki mądrzejszy jest, a przynajmniej się panu tak wydaje. Zabawne co ludzie w tych swoich małych główkach wymyśłają. No cóż wąski światopogląd bardzo wąski. Jedyny dobry pomysł Marcinkiewicza, tylko się tak zastanawiam że on tego nie wymyślił, pewnie ktoś w unii to nakazał. Mądre kraje inwestują w kolej w jej infrastruktórę a dlaczego - bo są mądre. Nie kce mi się z wami gadać ludziska, się nie dziwię że ludzie po studiach z tąd wyjeżdżają. Ja chyba też wyjadę ręce opadają.
                • podchmielony_wikary Re: Jest zabawniej.... 01.12.05, 12:16
                  "się nie dziwię że ludzie po studiach z tąd wyjeżdżają. Ja chyba też wyjadę
                  ręce opadają."

--mi takze rece opadaja ze ludzie po studiach Z TĄD sa tak wyksztalceni
            • Gość: md Re: Kolejne bzdury redaktora IP: 195.94.213.* 01.12.05, 10:49
              Tory, to nie powinno byc PKP (nie twierdze, ze tak jest w tej chwili). To
              infrastruktura panstwa, taka jak drogi. Czy mozna mowic, ze drogi sa rentowne?
              Jak dla mnie PKP mozna zlikwidowac, na ich miejsce przyjda inni, ale tory
              powinny byc w gestii panstwa i traktowane jak drogi.
              • r306 Re: Kolejne bzdury redaktora 01.12.05, 10:56
                > Czy mozna mowic, ze drogi sa rentowne?
                Oczywiscie!!!! Drogi jak najbardziej sa rentowne!!! Wystarczy cala kwote z
                akcyzy, winiet i wrowadzonej w 2004 dodatkowej oplaty na drogi (9 groszy w
                litrze paliwia) wpompowac w "przedsiebiorstwo", ktore by zylo z rozwoju i
                utrzymania drog - spokojnie bedzie na plusie.
                Drugi przyklad - platne autostrady - ich wykonawcy nie dostaja dofinansowania,
                buduja za swoje - pobieraja oplaty za przejazd - zwrot inwestycji jest
                szacowany na okolo 20 lat. A wiec szlak komunikacyjny jak najbardziej JEST
                RENTOWNY.
                • Gość: md Re: Kolejne bzdury redaktora IP: 195.94.213.* 01.12.05, 11:20
                  No wlasnie, zakladasz, ze przedsiebiorstwo bedzie dostawac kase z akcyzy, winiet
                  itp. Takie przedsiebiorstwo juz jest i nazywa sie panstwo. Po to powstalo i taki
                  jest jego cel: realizowac dla obywateli to, czego nie mogliby osiagnac w
                  pojedynke. Tory moga byc rownie rentowne, albo nawet rentowniejsze niz drogi.
                  Wystarczy zauwazyc, ze mamy bezposrednie polaczenie kolejowe z Chinami i
                  wyciagnac z tego wnioski: _caly_ towar, ktory idzie w obie strony z Europy do
                  Chin moze przechodzic przez Polske.
                  A co do prywatnych autostrad to poki co, buduje je panstwo a ktos tam bierze za
                  to kase. Koszt budowy prywatnie jest sporo wiekszy niz panstwowo (dowod: Niemcy,
                  USA, tam buduje panstwo). W dodatku prywatnemu bedzie sie oplacalo budowac tylko
                  na najruchliwszych trasach, a drogi to _system_, musza byc male i duze oraz na
                  kazde zadupie. Inaczej to nie bedzie mialo sensu.
                  • r306 I tak i nie.... 01.12.05, 11:33
                    > No wlasnie, zakladasz, ze przedsiebiorstwo bedzie dostawac kase z akcyzy,
                    > winiet itp. Takie przedsiebiorstwo juz jest i nazywa sie panstwo.
                    No i ja wlasnie wytykam, ze to panstwo zle sie gospodaruje, bo moc tych
                    pieniedzy, ktorych jedynym przeznaczeniem powinny byc drogi i infrastruktura
                    jest MARNOWANA I WYDAWANA NIECELOWO. Czyli de facto - ja, placac za cos tego
                    nie otrzymuje. To sie nazywa oszustwo. I mowie bez kozery - Marcinkiewicz i
                    jego poprzednicy sa OSZUSTAMI.

> Tory moga byc rownie rentowne, albo nawet rentowniejsze niz drogi.
                    Nie. Nie udalo sie tego nigdzie osiagnac.

> A co do prywatnych autostrad to poki co, buduje je panstwo a ktos tam bierze z
                    > a to kase
                    Yyy? ;) Wiesz, ze teraz klamiesz w 50%? ;)

> Koszt budowy prywatnie jest sporo wiekszy niz panstwowo
                    Tu sie, o dziwo, z Toba zgadzam :)

> W dodatku prywatnemu bedzie sie oplacalo budowac tylk
                    > na najruchliwszych trasach,
                    Tak jest! Tylko, ze ten prywatny uzytkownik nie czerpie z uzywtkowania drogi
                    takich zyskow jak chociazby VAT placony przy zakupie mleka, ktore do wiejskiego
                    sklepu dowiozl, placacy akcyze i oplate "na rozwoj" "Zuk" ze spoldzielni
                    mleczarskiej w Koziej Wolce... Po prostu utrzymanie calej infrastruktury jest
                    liczone globalnie. W skali kraju znacznie wiecej samochodow porusza sie
                    bocznymi i krajowymi trasami anizeli autostradami. W skali kraju ZYSK liczony z
                    utrzymania tych drog liczony tez jest inaczej - ludzie dojezdzaja do pracy,
                    zarabiaja, odprowadzaja podatki itd. itd. A rzad mowi im - ze bedzie MNIEJ
                    pieniedzy na te drogi. To jest SAMOBOJSTWO!!!!
                    Ile inwestycij juz nam ucieklo, bo zwyczajnie inwestor NIE MOGL DOJECHAC do
                    miejsca gdzie chce zainwestowac normalna drgoga????? Oszacowal to ktos????

> a drogi to _system_, musza byc male i duze oraz na
                    > kazde zadupie. Inaczej to nie bedzie mialo sensu
                    Oczywiscie. Dlatego domagam sie, aby ten system byl rozwijany i utrzymywany w
                    nalezytym stanie, bo ZA TO PLACE!!!!!!!!!!
                    • Gość: szyna Re: I tak i nie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 19:26
                      dyskusja czy remontować drogi czy tory jest przelewaniem pustego w prózne"
                      Zarówno drogi jak i trnasport kolejowy aby sprawnie i efektywnie działały musza
                      zostac skoordynowane. Napewno mamy lepsza spóściznę w sieci kolejowej niz
                      drogowej. Wykorzystajmy to, ponieważ o wiele szybciej i taniej możemy je
                      zmodernizować i odciązyc ledwie "zipiące" dziurawe drogi. Równoczesnie
                      przygotowujmy systemtyczne modernizacje i budowy dróg skoordynowanych z innymi
                      środkami transportu w tym wykorzystując drogi wodne! Jeżeli nie zaczniemy
                      myśleć racjonalnie i przyszłościowo, a dyskutować możemy długo, długo..to
                      wkrótce nasze bogactwo jakim jest położenie i mozliwości zarobku na biegnącym
                      przez Polskę tranzycie przejdą nam koło nosa, ponieważ sąsiedzi zamiast
                      deliberować modernizują kolej, budują drogi i transport morski.
                      Czy do Was drodzy dyskutanci i decydenci wreszcie to dotrze?
                • Gość: miki Re: Kolejne bzdury redaktora IP: 195.94.208.* 02.12.05, 16:03
                  Tu akurat pleciesz bzdury, jakbys co najmniej od tygodnia nie jadł. Jak widzisz
                  koncesjonariusze autostrad walą drzwiami i oknami, by pobierać pieniądze za już
                  zbudowane odcinki, ale nie ma chętnych, by zbudować cos za prywatne pieniądze.
                  Pokaż mi autostradę, która w Europie zbudowal prywatny inwestor bez państwoej
                  pomocy. Za to ponad połowa kolei zbudowanych na ziemiach polskich, zbudowana
                  zostala właśnie jeszcze przez prywatny kapitał!
                  • r306 Re: Kolejne bzdury redaktora 05.12.05, 15:12
                    > koncesjonariusze autostrad walą drzwiami i oknami, by pobierać pieniądze za
                    > już zbudowane odcinki, ale nie ma chętnych, by zbudować cos za prywatne
                    > pieniądze
                    Cos Ci sie pomaklaczylo z tego podniecenia.... Koncesjonariusze pobieraja
                    oplaty tylko za te odcinki autostrad, ktore pobudowali zaciagajac na to
                    kredyty. Jedyny udzial Panstwa to uregulowanie kwestii gruntow i gwarancje dla
                    kredytow.

> Pokaż mi autostradę, która w Europie zbudowal prywatny inwestor bez państwoej
                    > pomocy. Za to ponad połowa kolei zbudowanych na ziemiach polskich, zbudowana
                    > zostala właśnie jeszcze przez prywatny kapitał!
                    :)))))))
                    Mowisz o bocznicach? ;) Prywatny kapital? To chyba mowisz o spolkach kolejowych
                    dzialajacych jeszcze za zaborow i w okresie miedzywojnia... ;)
            • Gość: Udo Re: Kolejne bzdury redaktora IP: 195.94.208.* 02.12.05, 15:59
              Nie, Durniu (Przez duże D). Tory to są takie inne drogi, wiesz? Takie na
              których jadą takie cosie z żelaznymi kółkami, a nie na oponach. No i te cosie
              płacą torom - czyli państwowej spółce Polskie Linie Kolejowe - za kazdy
              kilometr przejechany po tych żelaznych drogach od kilku do kilkudziesięciu
              zlotych. A jest tak drogo, bo państwo tak mało do tych żelaznych dróg dokłada.
        • Gość: asdad Re: Kolejne bzdury redaktora IP: *.icpnet.pl 01.12.05, 12:02
          Widziałęś kiedyś dobrze rizwinięte państwo bez dobrze rozwiniętej kolei. Wiesz ile pieniędzy idzie na Metro w warszawce a ile na cała infrastruktórę kolejową. Lepiej się czep górników!! Jedyny dobry pomyśła Marcinkiewiecza to te pieniądze na PKP.
          • r306 Odpowiedz 01.12.05, 12:36
            Na metro idzie 150mln (przynajmniej do roku 2005), na infrastrukture kolejowa -
            100mln. Mowimy o kwotach bezposrednich.
            Teraz pomowmy o kwotach posrednich. Do przewozow regionalnych Skarb Panstwa
            w "osobie" wojewodow doplacaja po kilkaset milionow w skali jednego
            wojewodztwa. Z tego niebagatelna kwota idzie na oplaty jakie spolki PKP
            Przewozy Regionalne placa spolce PKP zarzadzajacej infrastruktura za jej
            uzytkowanie. Dalej - wszyscy przewoznicy placa tej spolce gigantyczne pieniadze
            (stawki najwyzsze w Europie), a do wszystkich, za wyjatkiem Cargo i bodaj (tu
            sie moge mylic) InterCity, Skarb Panstwa doklada - kwoty liczone w miliardach.
            Wiec posrednio znow doplaca sie do oplat za uzywanie infrastruktyry, a tym
            samym placi sie za JEJ ROZWOJ. Do tego placimy jedne z najdrozszych w UE
            biletow... Choc ta ostatnia sytuacja powoli sie zmienia in plus.

Proponuje abys zaczal studiowac matematyke, albo chociaz ekonomie...

> Widziałęś kiedyś dobrze rizwinięte państwo bez dobrze rozwiniętej kolei.
            Pytanie odwroce - czy widziales rozwiniety kraj bez sieci dobrych drog i
            autostrad????
    • kingsanwil Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 09:43
      To propaganda.
    • Gość: realista Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 01.12.05, 10:15
      Jeszcze tydzień temu GW krzyczała, że rząd chce okraść kierowców podwyższajac
      akcyze (a raczej wracajac do poprzedniej) ... a teraz krzyczą, że jest źle bo
      rząd nie podniósł akcyzy i zmniejszą sie wpływy do budżetu o 1,2mld ...
    • Gość: ceoll Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.gorzow.mm.pl 01.12.05, 10:40
      Wybraliście dziadostwo, to nie miejcie pretensji. Mam dla Was złą wiadomość -
      to dopiero początek wesołej twórczości ultra-katolickiej koalicji PiS, LPR, SO
      i PSL. Najgorsze jeszcze przed Wami....
      • jimmyjazz Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 14:14
        Gość portalu: ceoll napisał(a):

> Wybraliście dziadostwo, to nie miejcie pretensji.
        Kto wybrał ten wybrał. Nie dostali 100% głosów.

> ultra-katolickiej koalicji PiS, LPR, SO
        > i PSL

Tacy oni ultra-katoliccy jak hezbollah. Socjalini - owszem i to mnie martwi.
      • Gość: ciapa10 Re: zamienił stryjek siekierkę na kijek SLD na PiS IP: *.tvgawex.pl 01.12.05, 16:51
        kłania sie art. 278 kk ,postawić błaznów przed trybunałem stanu. Kradna nasze
        pieniądze nie pytając się o naszą zgodę.nie wspominając o oszustwie.
    • sumienie.lk No to czeka nas mała rewolucja komunikacyjna 01.12.05, 10:44
      Najwyższy czas zacząć przerabiać samochody i dostosowywać je do korzystania z
      dróg żelaznych... Głupota i niekonsekwencja marcinkiewiczowych rządów zaczyna
      szczytowanie...
    • Gość: Leppiej Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.ing.uj.edu.pl 01.12.05, 10:50
      A ja przez chwilę miałem zaufanie do tego kolesia. Myślałem, ze fizyk nie może
      być idiotą...
      • Gość: Gość Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.aster.pl 01.12.05, 14:10
        a jednak...
    • superkulfon Zamiats na drogi pieniadze dla KOLEJARZY jak w PRL 01.12.05, 10:50
      Bo nie nalezy mylic wydania na zapewnienie polaczen z wydatkami na
      infrastrukture kolejowa. Kolejarze dzieki temu nie straca pracy, pociagow
      bedzie jeszcze mniej bo te nieroby nie lubia sie przepracowywac a stan drog i
      jakosc uslug kolejowych siegnie dna.
      • Gość: JB Re: Zamiats na drogi pieniadze dla KOLEJARZY jak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:43
        Ty zamiast superkulfon nazwij się superdebil a to czy ktoś się nie
        przepracowuje czy pracuje uczciwie to kwestia danego człowieka. Zastanów się
        jak ty pracujesz pewnie jesteś tytanem pracy?
    • Gość: Funky SQRWISYNY ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 11:43
    • Gość: hfh Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.chello.pl 01.12.05, 11:58
      roz....c zwiazki. ja rozumie, ze ktos musi bronic praw pracownikw, ale nie tak
      jak teraz. jezeli mowilo sie o wycofaniu z ustawy o tych emeryturch, a buebk ze
      zwiazkow zapowiada, ze uderza na warszawe to przeciez skandal. bojwoki? w usa
      tez sa zwiazki, ale nie maja one tyle do powiedzenia co u nas i dobrze.
    • Gość: hamad Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 12:15
      no i juz po raz kolejny okazuje sie , że PiS znaczy Podli i Sprzedajni. Tacy
      sami złodzieje i oszuści jak ta cała politbanda na stołkach. Pora zrywać się
      stąd. I to szybko, bo niedługo znowu zakażą wyjeżdżać kiedy zobaczą, że nie ma
      z kogo ściągać haraczy. Sk...syny.
    • Gość: miki JAK TAK MA WYGLĄDAĆ POLSKA SOLIDARNA IP: *.gdynia.mm.pl 01.12.05, 12:15
      to ja wam serdecznie dziękuję, bilet z Sopotu do Warszawy kosztuje 80 zł, a
      jeszcze mam dopłacać ekstra dwa razy w miesiącu kupując benzynę.
      Pier....lę solidaryzoanie się z górnikami i kolejarzami za moje pieniądze.
      Nic nigdy nie dostałem od tego kraju, a im jestem starszy tym więcej ode mnie
      zabiera. Solidarność Pisu nie ma nic wspólnego ze sprawiedliwością, ten ma
      więcej kto potrafi rzucić większym kamieniem i kogo najzwyczajniej zasmarkani
      politycy boją się najbardziej.
    • Gość: MW Do tej pory akcyza paliwa do lokomotyw szła IP: 212.160.172.* 01.12.05, 13:01
      na drogi - i kolej słusznie upomina się o równowagę w finansowaniu
      infrastruktury. W czym są lepsze autostrady od szybkiej kolei ?
    • Gość: F.Y.M Marcinkiewicz spi........aj od moich pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 13:16
      jak jesteś taki chojny dla Koguta i innych darmozjadów to im kopsnij ze swojej
      pensji dziadu
      • Gość: a Re: Marcinkiewicz spi........aj od moich pieniędz IP: *.aster.pl 01.12.05, 14:09
        Od moich też won!
        Proponuję strajk w postaci "niepłacenia podatków". Moze wtedy sie obudza!
        • podchmielony_wikary Re: Marcinkiewicz spi........aj od moich pieniędz 01.12.05, 14:49
          Gość portalu: a napisał(a):

> Od moich też won!
          > Proponuję strajk w postaci "niepłacenia podatków". Moze wtedy sie obudza!

--strajkuj, strajkuj jeden z drugim, to Wam IV RP przyjdzie do domu noca i w
          drzwi kolbami zalomoca, a kiedy podniesicie ze snu skron, chwyccie za bron,
          policje skarbowa bij, trzeba krwi... pochwalony
    • Gość: AK Re: Rząd ma racje IP: 212.69.78.* 01.12.05, 13:27
      Rzad ma racje. Musi nastapic rownowaga miedzy roznymi srodkami transportu.
      Budowa drog przyczynia sie do zwiekszenia ruchu na drogach. Polska juz ma jeden
      z najgorszych wskaznikow uzycia innych srodkow transportu takich jak kolej.
      Podwyzka akcyzy na paliwa jest najlepsza metoda aby wyciaganac kierowcow z
      samochodow i zmienic tryb pracy w biurach zastepujac jazdy i spotkania bardziej
      oszczednymi sposobami komunikowania sie. Zrownowazony transport oznacza rowniez
      inwestowanie w transport miejski, tramwaje i autobusy. Tym czasem Warszawskie
      Tramwaje zastanawiaja sie czy na trasie tramwaju na Bemowie nalezy wprowadzic
      priorytety dla tramwajow? Jezeli nie bedzie priorytetow to Tramwajom powinno
      sie zabrac fundusze na lepiej przemyslane rozwiazania.
      • Gość: F.Y.M Re: Rząd ma racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 13:56
        Pomysl chwile o czym piszesz. Jak zamierzasz namówć NIemca Szweda czy Czecha do
        jazdy polskim pociągiem (zasyfionym z osranym kiblem i gburowatym kontrolerem)
        od granicy polskiej do np. czeskiej czy rosyjkiej. Ta twoja agrumentacja
        (zasłyszana pewnie ze ziakowej nowomowy) jest przykryciem dla rzeczywistej
        potrzeby utrzymania stanowisk pracy dla związkowców i innych darmozjadów.
        Kaczory dostały poparcie nie za darmo tylko za pieniądze tylko nie z ich
        kieszeni ale kieszeni podatniów. A najlepsze kieszenie mają kierowcy
      • Gość: F.Y.M Re: Rząd ma racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 13:56
        Pomysl chwile o czym piszesz. Jak zamierzasz namówć NIemca Szweda czy Czecha do
        jazdy polskim pociągiem (zasyfionym z osranym kiblem i gburowatym kontrolerem)
        od granicy polskiej do np. czeskiej czy rosyjkiej. Ta twoja agrumentacja
        (zasłyszana pewnie ze ziakowej nowomowy) jest przykryciem dla rzeczywistej
        potrzeby utrzymania stanowisk pracy dla związkowców i innych darmozjadów.
        Kaczory dostały poparcie nie za darmo tylko za pieniądze tylko nie z ich
        kieszeni ale kieszeni podatniów. A najlepsze kieszenie mają kierowcy
      • tymon99 Re: Rząd ma racje 01.12.05, 16:39
        Gość portalu: AK napisał(a):

> Podwyzka akcyzy na paliwa jest najlepsza metoda aby wyciaganac kierowcow z
        > samochodow

rząd rumunii za czasów ceausescu miał jeszcze lepsze metody zniechęcania ludzi
        do jeżdżenia samochodami. na szczęście upadł, jak upadnie prędzej czy później
        każda tyrania.
      • podchmielony_wikary Re: Rząd ma racje 01.12.05, 17:05
        Gość portalu: AK napisał(a):

> Podwyzka akcyzy na paliwa jest najlepsza metoda aby wyciaganac kierowcow z
        > samochodow

--podwyzka cen zywnosci jest jedyna metoda aby wyciagnac spoleczenstwo z
        otylosci, podwyzka abonamentu rtv to najlepsz metoda by oderwac ludzi od tv, a
        telefonicznego - by oderwac od internetu, podwyzka ... w ogole panaceum na
        wszelkie zlo sa podwyzki, w ten sam sposob nowy rzad ustali podwyzke stopy
        zyciowej.
    • Gość: Gość Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.aster.pl 01.12.05, 13:54
      Pomysły rządu z ostatnich dni przyprawiają mnie o ból głowy. Pani Minister
      Finansów niby taka świetna, ale mogłaby skonsultować ze swoimi kolegami
      profesorami, jaki wpływ na wzrost gospodarczy kraju mają inwestycje w
      infrastrukturę drogową...
      Chyba założę związek kadry zarządzającej "sredniego szczebla". Może jak
      ponarzekam y, że nam źle, to rząd nam również sypnie coś z "państwowej kasy"?!
    • Gość: ala Ratunku! IP: *.aster.pl 01.12.05, 14:05
      Przepraszam, czy gdzies poza Panem Bogiem można się odwołać od tych projektów i
      decyzji?????
    • ap5ik Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 14:25
      Czyzby to oznaczalo budowe kolejowej "Rydzykówki"??
      I czy na trasie kolejowej tym razem Warszawa - Toruń beda kursować tylko
      ekspresowe salonki??
      To chyba są "przewozy kolejowe na poziomie oczekiwań społecznych"

• podchmielony_wikary Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 15:16
        rok 2008, na trasie IC Warszaw- Torun pedzi z predkoscia 300km/h
        ultranowoczesny sklad PKP im. JPII, z orlem na przedzie lokomotywy, na tyle
        ostatniego wagonu lopoce piekna bialo-czerwona choragiew. W skladzie jest
        rowniez wagon-kapliczka (z chowana -ze wzgledow aerodynamicznych- dzwonnica),
        gdzie odprawia sie uroczyste msze dla personelu i pasazerow, mozna tam
        ofiarowac datek do skarbonki na szczytne cele w tym i rozwoj infrastruktury.
        Na pokladzie 134 konduktorow sprawdza co 5 minut skanerem bilety pasazerow,
        kosztujace -bagatela- dwa minima socjalne zwyklego smiertelnika IV RP. Stad
        uzasadniona kontrola ale i nie tylko z tego powodu, oto kapitan pociagu wita
        podroznych: niech bedzie pochwalony, wielebni pasazerowie, przewidywany czas
        jazdy 1h 45 min, temperatura na zewnatrz -15C, warunki biometeorologiczne
        dobre, barometr niekorzystny, wiatr pn-wsch. Szczegolnie pozdrawiam wielebnego
        ojca Tadeusza, prowadzacego wlasnie dyskretne rozmowy z premierem w salonce
        pierwszej klasy, bez jego udzialu nie byloby nas tu i teraz... zycze udanej
        podrozy.
    • ne_01 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 14:50
      IRYTUJACE
    • Gość: gość Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 01.12.05, 15:04
      Ja rozliczę ten rząd w następnych wyborach ! Dróg do tego czasu już nie będzie.
      I Polacy będą jeździć terenówkami jak w Afryce, a ja poproszę zubożoną, bo
      cywilą wersję Patri (Rosomaka).
      Tak sądzę, że to polityka prorodzinna, która ma też walczyć z bezrobociem.
      Tymczasem sprawa jest prosta nie ma dróg nie ma rozwoju państwa, nie ma nowych
      inwestycji, nie ma nowych miejsc pracy, nie ma nowych podmiotów do oskubywania
      na podatkach. Pamiętajcie przy następnych wyborach, którzy politycy tak dobrze
      rządzi i nie wybierajcie tej ekipy nigdy więcej walnijce ich na przysłowiową
      trawkę ! Obojętnie czy prawica coś knoci czy lewica. Patrzcie im na ręce i nie
      głosujcie na tych, którzy rozwalają to państwo !
    • Gość: sanoy Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 01.12.05, 15:08
      Na razie widzę ostrożne sugestie że może pan Premier i jego Rząd nie będzie miał
      skąd brać pieniędzy na realizację swoich pomysłów. Myślę że to procentuje tzw.
      "kredyt zaufania" dla każdej nowej władzy. Jak ktoś coś trochę kojarzy na tematy
      gospodarcze, to chyba nie ma wątpliwości że Marcinkiewicz i jego ekipa bujają w
      obłokach. A reszta pewnie za kilka miesięcy też się o tym przekona. Moim zdaniem
      szkoda czasu na takie rządy amatorów rozdawania wirtualnego dobrobytu.
      Swoją drogą to trzeba być PiS-makiem, żeby to co płacimy jako kierowcy na remont
      dróg, wydawać na cokolwiek innego.
    • Gość: zibi Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 15:14
      Jeżdżę autem, płacę za to podatki i nie chcę wspierać PKP !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka