Dodaj do ulubionych

Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku

18.12.05, 21:31
Drenaż mózgów ? Jakich mózgów ?
Zostawcie mi chociaż beret na szyi !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Marco Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku IP: *.magma-net.pl 18.12.05, 21:32
      W końcu wyjedzie tyle mózgów, że pensje tutaj będą musiały wzrosnąć.
      Praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan głąb.
      • Gość: HA! Re: Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku IP: *.union01.nj.comcast.net 18.12.05, 21:37
        No chyba ze sie znajdzie ludzi z indochin albo kamczatki ktorzy beda pracowac za
        te pensje ktore Ci podroznicy porzucili :) Jezeli tak to sie nic nie zmieni.
        Jak juz reszta odkryla -> czas sie wynosic.

M
        • Gość: Oliveira Dopóki rządzą mohery, odpływ inteligentów trwa IP: *.flashnet.pl 19.12.05, 16:53
          Dobrze już było. Najwyraźniej za długo.
          • wuuuj Co ty pie..sz lewaku, ja spie..lem z Polski 19.12.05, 18:30
            za rzadow twoich ukochanych komuchow.
            • johngalt Kto niby jest lewakiem? 19.12.05, 18:40
              Czy mi sie zdaje, czy to dla PiSu i LPRu wydatki socjalne za komuchow byly
              jeszcze za male?
              • rafvonthorn Re: Kto niby jest lewakiem? 20.12.05, 10:24
                Bez kitu, co za pteflony, z jednej strony krzyczą, że zaraza miała kolor
                czerwony, a z drugiej prą do socjalizmu niczym Marks i Engels. Niepojęte...
                • rafvonthorn Re: Kto niby jest lewakiem? 20.12.05, 10:25
                  Oczywiście chciałem napisać "poteflony". :P.
      • Gość: anty RM MOZE BYSMY WYSLALI ZA GRANICE NASZYCH POLITYKOW? IP: 62.233.222.* 19.12.05, 09:57
        MOZE BYSMY WYSLALI ZA GRANICE NASZYCH POLITYKOW? - oglaszam konkurs na najlepszy
        pomysl na rozwiazanie problemu: JAK WYSLAC NASZYCH MOCHEROWYCH POLITYKOW ZA
        GRANICE NA 20 LETNIE WCZASY :)
        • Gość: revolver autorowi chodzi o ludzi MYŚLĄCYCH! IP: 195.8.101.* 19.12.05, 10:45
          socjalistów (czyt. leni) za granicą nie brakuje!!!
        • jacekmw Politycy są tacy jakich naród wybierze ... 19.12.05, 11:39
          ... nie jest to rozwiązanie zatem. A jak tu wyeksportować część narodu ? Iran
          ich nie przyjmnie, bo choć stopień religijnego zaślepienia i poziom
          intelektulany odpowiedni to się bogowie nie zgadzają ...
          • Gość: homo indoeuropeane Re: Politycy są tacy jakich naród wybierze ... IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 19.12.05, 18:22
            Bogowie się akurat zgadzają, bo kosmologia Słowian wywodzi się właśnie stamtąd.
        • Gość: towarzysz WCZORAJ MINĘŁO 25 LAT OD ŚMIERCI tow.KOSYGINA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 15:33
          Wieczne mu odpoczywanie
        • Gość: A+ Re: MOZE BYSMY WYSLALI ZA GRANICE NASZYCH POLITYK IP: *.htp-mailer.de 19.12.05, 18:30
          Obawiam sie, ze trudno byloby im znalezc prace. Zachod chlonie ludzi
          pracowitych!
      • Gość: januszr Re: Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 20:47
        Niekoniecznie, nie będzie komu sprzedawać
    • johngalt Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku 18.12.05, 21:39
      Socjalisci sugeruja, ze moj mozg jest wlasnoscia
      narodu/panstwa/spoleczenstwa/klasy robotniczej/biednych i potrzebujacych etc.
      Prawda jest inna: moj mozg jest wylacznie moj, uzywam go dla zaspokojenia
      wlasnych potrzeb. Chcac pozywic sie efektami jego pracy musicie zaoferowac
      cos, czego nie mam, w tym momencie pieniadze. Krzykiem "alez my cie
      potrzebujemy" nic ode mnie nie dostaniecie.
      • Gość: Haa haa Zgadzam się w zupełności IP: *.mnc.pl 18.12.05, 22:58
        I jestem ciekaw jaka byłaby sytuacja, gdyby przynajmniej 50% wykształconych
        wyjechała i płaciła podatki za granicą. Choć z drugiej strony wolałbym jednak,
        by wogóle nie zaistniały kacze ustawy i zamiast becikowych, i innych socjali
        mielibyśmy wykształcone i zaradne społeczeństwo tu na miejscu.
      • shapleyvalue nie drenaż tylko wyzwolenie 19.12.05, 00:14
        johngalt napisał:
        > Socjalisci sugeruja, ze moj mozg jest wlasnoscia
        > narodu/panstwa/spoleczenstwa/klasy robotniczej/biednych i potrzebujacych etc.
        > Prawda jest inna: moj mozg jest wylacznie moj,

Dokładnie!

Kiedy ludzie wybierają wyjazd za granicę zawsze pojawia się biadolenie "oj jak
        to źle dla Polski, drenaż mózgów, jak by to zablokować?"

Dlaczego sie nie mówi: "skoro dla nich to dobrze, więcej zarobią, będą bogatsi -
        więc w efekcie dobrze dla Polski", tylko jest "źle dla Polski - bo ja nie
        dostanę z tego swojej doli".

Dlaczego nie potrafimy zaakceptować tego, że sąsiadowi może należy się być
        bogatszym od nas dzięki swojej pracowitości? Od razu pojawia się zawiść i
        żądania aby odpalił dolę, skoro ma więcej.

To jest komunistyczne myślenie traktujące ludzi w kategoriach bydła - "bydło
        mi ucieknie to na nim nic nie zarobie". Z PRLu też nie można było wyjechać bo
        nomenklatura traktowała nas wszystkich jak swój folwark. Nie chodziło im wcale
        o dobro obywateli tylko o własną korzyść - tak myśli właściciel niewolników.

Komunizm się skonczył, a myślenie pozostało.
        • Gość: corgan to nie jest tylko komunistyczne myślenie IP: *.chello.pl 19.12.05, 01:07
          > To jest komunistyczne myślenie traktujące ludzi w kategoriach bydła - "bydło
          > mi ucieknie to na nim nic nie zarobie". Z PRLu też nie można było wyjechać bo
          > nomenklatura traktowała nas wszystkich jak swój folwark. Nie chodziło im
          > wcale o dobro obywateli tylko o własną korzyść - tak myśli właściciel
          > niewolników.

Nie wiem jak to okreslić ale to jest myślenie ktore jest tożsame nie tylko
          rządzącym z lewa i prawa ale także większości przedsiębiorców, Lewiatanów i
          innych gadów.

Chupaki wymyślili, że bydziemy taniom siłom roboczom, aby wzrósł PKB cza
          zasuwać i nie dyskutować. Tyle że bydło nie daje sie zagnac do zagrody i rózny
          tacy tupią nózkami ze złości. Np. kierownictwo stoczni "odrzuca" zwolnienia
          ludzi ahaha odrzuca! a niektórzy kierownicy firm budowlanych mówią, że braki na
          rynku pracy wśród budowlańców "to wina wyjazdów". No to może ogrodzić to bydło,
          pozabierac paszporty hehe No bo nie może być winy bez kary no nie?

Wiekszość durnych pomysłów przedsiębiorców i innych lewiatanów o tym, aby
          obniżyć płacę minimalną, szybciej zwlaniać, gorzej zatrudniac na umowy o dzielo
          albo zlecenie albo staż albo blokowanie podwyżek pensji bo to "wywołuje presje
          inflacyjną bo pensje wzrosły o 2%" (ciekawe tylko komu) spowoduje zwiększenie
          kolejnej fali pracowników z PL na zachód.
          • johngalt To jest ofiarnicze myslenie! 19.12.05, 01:12
            Nie tylko komunistyczne, ideologia ofiarnicza popularna jest pod kazda
            szerokoscia geograficzna. "Twoje zycie nie jest Twoje, kazdy inny moze domagac
            sie czegos od ciebie, bo on >>potrzebuje<<. Jestes tylko trybkiem w
            spoleczenstwie, masz wobec niego obowiazki" - to jest oficjalna ideologia XXI w.
        • garfield69 Re: nie drenaż tylko wyzwolenie 19.12.05, 02:27
          Mylisz się mój drogi przedmówco, komunizm jeszcze się nie skończył.
          W mojej byłej firmie, spólce Skarbu Państwa zresztą, jest 2-osobowy zarząd.
          Prezes - były sekretarz Komitetu Woewódzkiego oraz jego prawa ręka - były
          lektor z Komitetu Miejskiego.
          Po prostu czerwona pajęczyna trzyma się mocniej, niż nam się wszystkim wydaje.
      • Gość: jan kowalski popieram! i stosuję to w praktyce! zero pomysłów IP: 195.8.101.* 19.12.05, 11:09
        za obecne wynagrodzenie!!!

pozdrawiam!
    • Gość: BoatMan Ja na razie zostaję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 21:44
      W artykule piszecie o hydraulikach, kelnerkach i ratownikach. Może i oni mają
      w kieszeniach dyplomy mgr ekonomii i filozofii ale nie można jeszcze o nich
      mówić że są to "mózgi", które Polska traci bezpowrotnie. Popierwsze w Londynie
      nie ma pracy dla "mózgowców" ale dla hydraulików. Więc większość młodych
      planuje pojechać, zarobić i wrócić, by zrealizować się w zawodzie wucznym. A i
      tak ostatnio płace specjalistów w Polsce rosną. Ja pracuję IT i na zachodzie
      nie zarabiałbym zniewalająco więcej niż u nas. Co prawda, żeby tak było
      musiałam wymigrować z Łodzi do Warszawy, no ale cóż... Władze mego rodzinnego
      miasta robią co mogą, żeby zamieniło się ono w po PRLowską ruinę...
      • Gość: nie klamie Re: Ja na razie zostaję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 21:59
        Znam pare osob , ktore pojechaly zarobic na mieszkanie lub na
        jego zaczatek.
        Jedna z tych osob juz wrocila , kupila dwa mieszkania ale facet postanowil
        skozystac z tego ze po paru latach poznal jezyk , troche awansowal
        wiec mowi ze jeszcze jedno mieszkanie nie zaszkodzi i siedzi dalej.
        Z tym ktore mial wczesniej bedzie mial cztery ,w tym trzy na wynajem .
        Po powrocie zarobi 2-3 tys. , za wynajem wezmie 3tys. , zona zarobi 1-1,5
        i mozna zyc.
        • Gość: poinformowany Re: Ja na razie zostaję IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.12.05, 22:28
          Klamiesz jak z nut.
          Tylko naiwni (albo kompletni idioci) uwierza w to co napisales...
        • Gość: mieszkania? Re: Ja na razie zostaję IP: *.chello.pl 18.12.05, 23:53
          to chyba pomylka. w krotkim czasie zarobil na 2 mieszkania, a wynika ze skasuje
          3 tys za wynajem obu. teraz z prostej kalkulacji - gdzie wynajmiesz 2
          mieszkania za 1,5 tys. sztuka ? Krakow, Wawa, Poznan, i kilka innych miast.
          Ale - ile kosztuje to mieszkanie? 100 tys $ ? 200 tys ? w kilka lat zarobil na
          2 mieszkania ? to musial byc niezly, po kilka stowek rocznie, zaradny, nie ma
          co ...
          • Gość: as Re: Ja na razie zostaję IP: *.uz.zgora.pl 19.12.05, 11:33
            po kilka stówek rocznie to nawet jeleń pracowity da rade odłożyć, człowiek z
            głową odłozy bańke. Nie dotyczy pracy w kraju PL
          • Gość: mopo W 2 LATA MOZNA ODLOZYC NA MIESZKANIE IP: 86.43.70.* 19.12.05, 17:49
            wiem bo wlasnie kupilismy z mezem w Krakowie, nietanio bynajmniej blisko
            centrum 75 m2. Kredyt wzielismy ale bardzo malutki na urzadzenie. Dodam ze
            zadne z nas nie pracuje jako hydraulik :)Wyjechalismy zaraz po studiach 2 lata
            temu zeby bylo jasne.
            • Gość: tak Re: W 2 LATA MOZNA ODLOZYC NA MIESZKANIE IP: *.dsl.crchtx.swbell.net 19.12.05, 17:51
              oczywiscie tak trzeba trzymac.....wszystko jasne....!
      • Gość: szkot - krakus Re: A ja wyjechalem IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 18.12.05, 22:05
        W UK tez dobra praca "nie lezy na ulicy", ale wielu ludzi zaczynajac w barze po
        pol roku, roku a czasem dwoch znajduje w koncu taka, o jakiej marzy.

NIEPRAWDA, ze wiekszosc wroci. Obserwuje nastroje i slucham wypowiedzi, a co
        najwazniejsze - obserwuje zachowania - tu, na miejscu. Nawet bez jezyka ludzie
        sprowadzaja swoje rodziny - i zostana na zawsze. 99 na 100 nie zrezygnuje z 10
        000 lub 5000 zl /mies w UK na 2000 lub 1000 zl w Polsce.

Nie bierz za argument zarobkow w IT. To wyjatek. Jest to jedna z niewielu
        dziedzin w Polsce, w ktorej od poczatku lat 90 mozna znalexc szybko i dobra place.

ZADEN notariusz jak sadze z Polski do UK nie pojedzie, nieprawdaz??? (no, chyba
        zeby sie zabawic w Londynie...)
        • Gość: poinformowany Re: A ja wyjechalem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.12.05, 22:36
          Zapomniales wspomniec o kosztach utrzymania i mieszkania w godziwych warunkach.
          Samotni, mieszkajacy w jednym pokoju moga jeszcze cos oszczedzic, ale rodzina
          (zwlaszcza z niepracujaca zona) to jeszcze gorzej.
          Tylko rodzina gdzie dwoje pracuje (z dobrymi zawodami) beda mieli znacznie
          lepiej niz w Polsce.
          • Gość: tomasz Re: A ja wyjechalem IP: *.an1.ind20.da.uu.net 19.12.05, 07:06
            g.... prawda, ja jako lekarz zarabiam tyle, ze zonie nawet nie oplaca sie isc
            do pracy
            lekarze zwiewajcie z polski, poki jeszcze czas
            • Gość: pit Re: A ja wyjechalem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 11:12
              Lekarz najpierw oddaj kasę za darmowe studia, będzie dla innego studenta, które
              może zostanie w kraju.
              • Gość: jeszcze w PL Re: A ja wyjechalem IP: *.uz.zgora.pl 19.12.05, 11:38
                tyle lat płacenia absurdalnie wysokich podatków uważasz że nie starczy
                • Gość: x ...bedac w UK podaki placisz do Polski IP: *.crowley.pl 19.12.05, 20:19
                  Nie wiedziales o tym?
                  To sie nie popisuj "wiedza" albo przyznaj ze jestes zwyklym oszustem podatkowym.
              • Gość: Szczery Nie płacę za prezenty :-) IP: 64.115.210.* 19.12.05, 13:00
                > Lekarz najpierw oddaj kasę za darmowe studia, będzie dla innego studenta, które
                > może zostanie w kraju.

Hehe, za każdym razem kiedy mowa o emigracji, ktoś wyskakuje z tym bzdurnym
                żądaniem. Studia były darmowe dla każdego kto zda egzamin wstępny i kropka.
                Socjalistom dziękuję za prezent, a żądania zapłaty za niego drukuję i wieszam w
                toalecie. Składajcie się nadal na "bezpłatne" studia. Chętnie zatrudnię ich
                absolwentów u siebie :-)
              • Gość: ha ha Musiałby być frajerem jak ty. Do kopalni! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 13:00
                Naiwny jesteś. Ty nie wyjedziesz bo takich nieudaczników tam nie chcą. Kup
                sobie berecik.
      • Gość: KTOS Re: Ja na razie zostaję IP: *.cm-upc.chello.se 19.12.05, 00:47
        Za PRL-u Lodz byla kwitnacym miastem. To liberalizm wykonczyl ja.
        • Gość: hrabia Re: Ja na razie zostaję IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.05, 00:53
          Nie liberalizm, tylko globalna konkurencja, ktora jest calkiem zdrowa. A
          kwitnace nie bylo za komuny zadne z polskich miast. Owszem, bylo bardzo
          socjalnie, szkoly, zlobki, swietlice, mleko pod drzwiami o szostej rano itp.
          Tylko ze w lato na dwa tygodnie wylaczali wode, co jakis czas wywalalo prad na
          calym osiedlu. Bloki byly krzywe i tak dziurawe, ze w zimie wialo przez szpary.
          A mleko to byla mlekopodobna wodnista ciecz. I wszedzie wszechobecna szarosc,
          marnotrawstwo i niszczenie przyrody.
          • Gość: poinformowany Re: Ja na razie zostaję IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.12.05, 03:20
            Nie narzekaj na tamto polskie mleko.
            Moglo byc chude, ale bylo tylko pasteryzowane, a nie sterylizowane i
            homogenizowane, jak obecnie na zachodzie.
            Mogles miec z niego siadle mleko i bialy ser w domowych warunkach (tanio).
            Obecnie na zachodzie mleko i wyroby mleczne robi sie na liniach
            technologicznych jak w fabryce z mleka w proszku. Wszystko jest sterylne,
            czasem dosypia jakis szwajcarskich bakterii. Mleko takie sie nie zsiada i nie
            kwasnieje (robi sie co najwyzej gorzka gesta ciecz).
        • allerune Re: Ja na razie zostaję 19.12.05, 02:35
          cale szczescie ze liberalizm dal wroclawiowi same plusy :)
    • Gość: gość Re: Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 21:48
      pani Mitraszewska przepisała (tłumacząc oczywiście) niemal słowo w słowo
      artykuł z Economista z numeru 10-16 grudnia, strona 33-34. Ciekawe czy za
      wiedzą i zgodą redakcji tego szacownego pisma. Zaraz się dowiemy...
    • dymas17 Młodzi polacy maja w dupie solidarnosc 18.12.05, 21:56
      kazdy pracuje sam na siebie a ci co wyjezdzaja maja dosc tego ze połowe ich
      pensji w kraju zabiera państwo dla rolników- nierobów rencistów - złodzieji i
      leniwych darmozjadów czekajacych az panstwo da mu zasiłek
      • Gość: Patrycja Re: Młodzi polacy maja w dupie solidarnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 22:09
        To racja , mozesz zarabiac nawet duzo ale jezeli masz
        swiadomosc ,ze z tego co wypracowales , smialo mozna powiedziec polowa idzie
        na roznych darmozjadow , to czlowieka krew zalewa.
        Qourva ile w Polsce jest krzywych ryji , a najgorsze ze kazdy
        nastepny rzad ten stan konserwuje .

• Gość: sangriuszka(x) Re: Młodzi polacy maja w dupie solidarnosc IP: *.delphi.com 19.12.05, 14:51
          Wlasnie to,wszedzie kupa pluskiew ktore wypijaja krew z nielicznych ktorzy
          efektywnie pracuja:
          -monopole (teraz lekko mniej ale pamietamy wszyscy tepse oj pamietamy)
          -korporacje (adwokaci,notariusze,itd)
          -gornicy
          -pkp,kolejarze
          -energetycy
          -3 mln rencistow
          -0,5 mln urzedasow
          - rolnicy (KRUS)
          - zlodziejski ZUS
          ze tylko tych wymienie.
          A ciagle przekrety, lewizna na potege, zagrabiona kasa wycieka wszedzie. K....
          to to nikt tego nie napasie. A jeszcze bezczelnie chca ciagle podwyzek. Jakies
          13-ki, barborki. Ludzie gdzie ja zyje??? W zyciu nie zaznalem czegos takiego
          jak 13-ka, 14-ka itp.Co to jest? Urzednicy dostaja 13-ke "nagrode z zysku" :).
          Ale jazda. Sperd.... kto zyw ! A ostatni gasi swiatlo.
        • Gość: M Re: Młodzi polacy maja w dupie solidarnosc IP: 80.176.7.* 19.12.05, 14:57
          Pamietajcie ze w UK podatki tez nie sa niskie i duzo pieniedzy idzie na wydatki
          socjalne, jak to nazywacie "na darmozjadow". Nie w podatkach rzecz tylko w ich
          wykorzystaniu. Polska jest po prostu zle rzadzona a do tego biedna. Jest
          meczacym krajem do zycia gdzie nie mozna myslec perspektywicznie i sie
          rozwijac.Mam ndzieje, ze to sie kiedys zmieni i wroce do kraju.
          • Gość: nowy_europejczyk Re: Młodzi polacy maja w dupie solidarnosc IP: 86.43.70.* 19.12.05, 18:00
            Jasne ze trzeba placic podatki, ale jak zarabiasz 3500 euro (jak ja)i zabieraja
            ci 600 euro to prawie nie odczuwasz roznicy. A jak zarabiasz 3000 zl i zostaje
            ci 1500, a reszta idzie na darmozjadow to w dolku cie ssie.
            • Gość: red Re: Młodzi polacy maja w dupie solidarnosc IP: 195.68.108.* 20.12.05, 11:13
              > Jasne ze trzeba placic podatki, ale jak zarabiasz 3500 euro (jak ja)i
              zabieraja ci 600 euro to prawie nie odczuwasz roznicy.

Ciekawe jak Ci to wyszlo... Mozesz napisac, w jakim kraju tak licza? Bo we
              Francji (gdzie pracuje) rozmaite "charges sociales" wynosza prawie 50% - czyli
              niemal tyle samo co w Polsce.
      • Gość: poinformowany Re: Młodzi polacy maja w dupie solidarnosc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.12.05, 22:39
        Na zachodzie tez istnieje system zabezpieczenia socjalnego oplacany przez
        podatnika. Jesli pracujesz na czarno, to oczywiscie obchodzisz ten system.
        • Gość: saprafik Re: Młodzi polacy maja w dupie solidarnosc IP: 82.210.179.* 18.12.05, 22:55
          Oczywiscie ze istnieje, pytanie tylko, ile sie na to placi i jakie sa progi
          podatkowe. Od jakiego dochodu stajesz sie krezusem.

Jezeli chodzi porownanie z UK, to Polska wyglada blado

Pozdrawiam

Rafik
          • Gość: poinformowany Re: Młodzi polacy maja w dupie solidarnosc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.12.05, 00:43
            Dla tych lepiej zarabiajacych, obowiazuje zasada jednej trzeciej (1/3 podatki,
            1/3 rent lub splata kredytu, 1/3 zycie i konsumpcja). W konsumpcje wchodza
            koszty transportu (samochod, ubezpieczenie) i ewentualne oszczednosci (jesli
            potrafisz ograniczyc twoja konsumpcje).
            W typowej sytuacji, rodzina (dwoje pracujacych) oszczedza max. 10% dochodow
            rocznych, jednak coraz czesciej nadmierna konsumpcja powoduje, ze zamiast
            oszczednosci, rodziny maja coraz wieksze dlugi...
            • Gość: zzx w ekonomii nie istnieje pojęcie "nadmiernej IP: 195.8.101.* 19.12.05, 11:21
              konsumpcji". to jest pojęcie socjalistyczne [tfu!]. poza tym mi na życie idzie
              100% zarobków (wcale nie małych), tzn.

1. za mało mi płacą w porównaniu do zachodnich firm za tą samą usługę.
              2. za dużo zabiera mi socjalistyczne państwo.
              a to oznacza tylko jedno: zatrudnij się w firmie zachodniej, a ponieważ jest
              ich najwięcej na Zchodzie, to trzeba tam jechać!!!
        • Gość: KTOS Re: Młodzi polacy maja w dupie solidarnosc IP: *.cm-upc.chello.se 19.12.05, 00:56
          N azachodzie z padatkow ida pieniadze na emerytury, renty, pomoc socjalna,
          bezplatne szkolnictwo, sluzbe zdrowia, infrastrukture, kulture, nauke, badania
          naukowe itp. Jakos nikt nie mowi, ze to darmozjadzi. ponadto w niektorych
          krajach ida pieniadze na bezrobotnych i ich rodziny, aby w ten sposob
          powstrzymac ewentualny rozwoj patologii spolecznych jak przestepczosc,
          prostytucja i ogolna bieda. Nikt z tych placacych wysokie podatki nie skarzy
          sie, z eplaci na darmozjadow. Poprostu ludzie zdaja sobie sprawe, ze pracy jest
          coraz mniej, niektore dziedziny gospodarki na zachodzie zaniknely (produkcja
          zostala przeniesiona do innych krajow, np. przemysl wlokienniczy i odziezowy) a
          nowe technologie wymagaja innego wyksztalcenia, wiec nie ma gdzie zatrudnic
          nadmiaru ludzi, ktorzy zostaja, gdy produkcje przenosi sie do innych krajow. Za
          kilka lat, Polska rowniez stanie sie zbyt drogim krajem.
          • Gość: lesses fair ale bzdury! właśnie przez socjal pracy jest coraz IP: 195.8.101.* 19.12.05, 11:24
            mniej, bo nie opłaca się ani pracować, ani zatrudniać! a ludzie na zachodzie
            mówią to samo! [możesz wierzyć, mieszkałem w dwóch krajach w Europie i Ameryce,
            oczywiście tych najbardziej liberalnych podatkowo]
      • Gość: hrabia Re: Młodzi polacy maja w dupie solidarnosc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.05, 00:40
        Sugerowalbym zwracac wieksza uwage na dobor slow. Ciekawe czy jak Ty zostaniesz
        rencista/emerytem, to tez bedziesz uwazal, ze to zlodziejstwo i okradanie
        panstwa. To, ze leniwych darmozjadow Ci u nas dostatek, to niezaprzeczalny
        fakt. Ale duzo ludzi po prostu nie radzi sobie w nowym systemie, albo ma pecha
        i jest wlasnie rencista lub emerytem, po 30 latach pracy w szkole, uzeraniu sie
        z banda rozpieszczonych lub zepsutych nastolatkow. Nie znaczy to, ze mozna tak
        po prostu generalizowac. Bo gdyby tak bylo, to moze od razu otworzymy obozy
        pracy dla wszystkich, ktorzy sa na bezrobociu albo dostaja pomoc socjalna.
        Przeciez takich ludzi gospodarka nie potzrebuje. Jeszcze taniej i efektywniej
        byloby ich wyslac do gazu. Albo do budowy autostrad. Wtedy przynajmniej
        przyczyniliby sie do wzrostu PKB.
        • Gość: revolver a przez te 30 lat wspierali komunę!? na drzewo! IP: 195.8.101.* 19.12.05, 11:25
          :-)
      • olias płacisz przede wszystkim PREZESOM 19.12.05, 08:44
        przecież 7 wsi nie osiaga takiego dochodu razem jak jeden prezes z nadania
        partyjnego. Przeca to mamtematyka na poziomie szkoły podstawowej
        zreformowanej ;-))
        a ... żywność jest Ci bardziej potrzebna niż owi prezesi, uwierz na słowo. Z
        wyklinaniem na darmozjadów to ostrożnie ... jak nie massz tatusia na stałku to
        skończysz szkołe i też zostaniesz DARMOZJADEM.
        • Gość: revolver zapisz się do młodzieżówki komunistycznej! IP: 195.8.101.* 19.12.05, 11:26
          ;-)
      • Gość: wcaleniemłody popieram! przy takich podatkach niech się sami IP: 195.8.101.* 19.12.05, 11:16
        politycy zrzucają na leniwą chołotę! oczywiscie mogę pomagać ludziom biednym,
        ale BEZ POŚREDNICTWA PRAWOLEWYCH URZĘDASÓW!!!
      • Gość: Jacek Re: Młodzi polacy maja w dupie solidarnosc IP: *.bg.am.poznan.pl 19.12.05, 18:38
        i górników!!!
    • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.12.05, 22:41
      Jak to, "jakich mózgów": sprzątaczki, śmieciarze, kelnerzy, barmani, baby-
      sitterki, kierowcy, hydraulicy, zbieracze runa leśnego, panienki - nie dosyć
      Ci?
      • Gość: hydraulik polski Re: Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 23:06
        Ale hydraulicy musisz przyznac to w takim towarzystwie elita .
        Piece maja programatory , czujniki , pompy , palniki , sondy badajace
        sklad spalin , pewna wiedze trzeba miec .
        Ciekawe jacy to sa hydraulicy , czy tylko do przepychania kibli w barach
        zatkanych strzykawkami , czy realizujacy nowe instalacje w nowych budynkach ?
      • business3 Re: Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku 18.12.05, 23:31
        Poniższe słowa pisał chyba baran - ponieważ już dzisiaj dobrze sobie radzą w UK polscy doktorzy/lekarze różnych specjalności/specjalizacji, dentyści, psycholodzy, psychiatrzy, menedżerowie turystyki i hotelarstwa (tak, tak - którzy zdobyli już duże doświadczenie przed wyjazdem), informatycy, bankowcy i finansiści (przejdź/przejedź się do londyńskiego "city" to się sam przekonasz), już nie tylko w kuchni czy na zmywaku - ale jako szefowie barów i restauracji, budowlańcy - nie tylko murarze, ale właściciele małych, sprawnych i konkurencyjnych firm. Elektrycy, elektronicy, telekomutanci. Artyści i architekci. Projektanci. Człowieku - czy ty ślepy jesteś? Street cleaner i baby sitter to były popularne jak Polacy nie mogli legalnie pracować, a od półtora roku wszystko się diametralnie zmieniło.Wszędzie podstawa - język.

Gość portalu: Konrad Korzeniowsk napisał(a):

> Jak to, "jakich mózgów": sprzątaczki, śmieciarze, kelnerzy, barmani, baby-
        > sitterki, kierowcy, hydraulicy, zbieracze runa leśnego, panienki - nie dosyć
        > Ci?
        • olias oficjalna propaganda straszy absolwentów uczelni 19.12.05, 08:52
          a co mają robić?! Pisać że polsce lekarze leczą? Architekci robią projekty? Toż
          tu nikt by nie pozostał ;-(
      • Gość: zzx ale za to z dyplomem! kiedyś przestaną to robić IP: 195.8.101.* 19.12.05, 11:32
        (przynajmniej część z nich). przynajmniej mają możliwość działania, bo nikt im
        nie zabiera ok. 80% przychodów (średno 35%PIT+22%VAT+akcyza na
        towary "luksusowe" jak za komuny+ZUS+ubezp.zdrowotne).
    • Gość: Jonek Re: Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 18.12.05, 23:08
      Jak już nie będzie rydzyka i jego przydupasów wrócę.
      • Gość: Thea Re: Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku IP: *.pools.arcor-ip.net 18.12.05, 23:15
        Ten artykul w sobie juz jest dobrym drenazem mozgu.
        • Gość: Jonek Dlaczego tak uważasz? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 18.12.05, 23:18
          • Gość: Thea Re: Dlaczego tak uważasz? IP: *.pools.arcor-ip.net 18.12.05, 23:51
            Jest to odwrucenie uwagi od polskiej rzeczywistosci w ten sposob usprawiedliwia
            sie niemoc i bezradnosc polskiego rzadu. Na diagnoze bezrobocie, slabe place
            podaje sie lekarstwo - emigracja. W koncu swiety czas zwrucic uwage w mediach i
            napietnowac niefrasobliwosc rzadowa jak i paspzytnictwo w Polsce.
            O cudze potrafi sie klocic i krzyczec "Yes, Yes, Yes" (pokazal szczere oblicze,
            bylo pokazywane w zachodnich mediach) ale cos w tym kierunku dzialac zeby w
            jakis sposob przyblizyc sie do panstw zachodnich i wypracowac cos swojego, cos
            co bedzie czystym polskim produktem, co bedzie polska przuyszloscia, niestety o
            tym nie pomysli. Becikowe i inne rozdawanie funduszy na prawo i lewo jak widac
            dotychczasowa przaszkoscia.
            Ten artykul propaguje, maluje w rozowych kolorach niewolnictwo jak i bezsilnosc,
            biernosc ponizania Polakow wobec swojego kraju.
            • Gość: Jonek ??? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 19.12.05, 00:05
              Na kolana mnie rzuciłaś :) Przeciez ten artykuł mówi własnie o tym samym co Ty.
              O tym że warunki panujące w Polsce prowokuja Polaków do emigracji w poszukiwaniu
              normalności. Ten artykuł nie jest żadnym odwracaniem uwagi tylko własnie
              napietnowaniem niestabilności w naszym kraju która to zniechęca Polaków do
              robienia czegokolwiek a raczej powodująca że coraz więcej naszych rodaków widzi
              swoją szansę w innych krajach. Krytykujesz artykuł którego ideę właśnie
              podzielasz. Wyjaśnij mi takie rozdwojenie osądów. A może reprezentujesz
              dokładnie typ tzw. 'polaczka' który krytykuje dla samej idei krytykowania?
              • Gość: Thea Re: ??? IP: *.pools.arcor-ip.net 19.12.05, 00:08
                To chcesz nazwac krytyka??? To jest glaskanie i poklepywanie a nie krytyka.
                • Gość: Jonek Re: ??? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 19.12.05, 00:16
                  Dlaczego przeszkadza Ci że gazeta prubuje wyjaśnić dlaczego Polacy wyjeżdżają?
                  Jak chcą to niech jadą. Ponoc żyjemy w wolnym kraju no chyba że sie mylę.
                • shep Re: ??? 19.12.05, 11:05
                  Thea! Ksiezniczko oratorii, hrabino gramatyki,baronowo ortografii, krytyka nie
                  musi ziac ogniem, pluc nienawiscia, czy tez ponizac Twojego przecinika by nia
                  byc. Wystarczy ze Twoje poglady sa poddawane skrupulatnej, logicznej inspekcji,
                  ot i to juz krytyka.
                  Moja rada na ort. bledy. Zanim wyslesz post, przeczytaj go dwa razy. Love, shep.
            • abyss Schroeder wzorem dla nas? Swinia! 19.12.05, 00:08
              Poniżenie Niemców przez swojego kanclerza jest straszne.
              Gdyby mieli choć w połowie takie standardy demokracji jak w Polsce, ten gość
              już byłby w więzieniu.
              Ale to niewolnicy, i Schroeder im pluje w twarz.

Poza tym, Thea, walisz obrzydliwe błedy ortograficzne.
              • Gość: Thea Re: Schroeder wzorem dla nas? Swinia! IP: *.pools.arcor-ip.net 19.12.05, 00:13
                Prawdziwa dyskusja po polsku z Polakami.
                • abyss Prawdziwa dyskusja z cofniętymi Niemcami. 19.12.05, 00:18
                  Może tak odpowiesz na temat?
                  Co sądzisz o postępku tego pana?
                  Czy to ci się podoba?
                  Zanim zaczniesz pouczać, popatrz w lustro.
      • abyss To Kwach i przydupasy nie przeszkadzały ci? 18.12.05, 23:24
        • Gość: podatekliniowy przynajmniej wiedzieli ile kosztuje "myślenie"!!! IP: 195.8.101.* 19.12.05, 11:35
          ;-)
      • olias dziwne ... myślałem że rządzili Munia i LSD 19.12.05, 08:55
        cholera! nikt mi nie powiedział że Prezydentem wszystkich Sobotek jest
        Kaczyński.
      • hotrod404 o nie! tych z Kuby juz nie potrzebujemy!!! 19.12.05, 13:46
        ;-)
    • travel_wawa Pakują walizeczki, pakują...i to najzdolniejsi. 18.12.05, 23:14
      I wcale niekoniecznie chodzi o pieniądze.
      Często jest to ucieczka PRZED WYZYSKIEM, przed niewolniczą pracą dla jakiegoś
      docenciny, przed całym feudalnym ustrojem polskiej "nauki".

To taka polska tradycja: UDUPIĆ, UDUPIĆ i jeszcze raz UDUPIĆ.
      I coraz częsciej młodzi zdolni ludzie zamiast "terminować" u jakiegoś despoty
      wola sami brać sprawy w swoje ręce.
      • bolko_turan Re: Pakują walizeczki, pakują...i to najzdolniejs 18.12.05, 23:33
        travel_wawa napisał:

> I coraz częsciej młodzi zdolni ludzie zamiast "terminować" u jakiegoś despoty
        > wola sami brać sprawy w swoje ręce.

Brac sprawe w swoje rece dla inteligentnych ludzi w rozwinietych krajach oznacza
        budowanie wlasnej firmy, nie zas malo kreatywne uciekanie z ojczyzny.
        • johngalt Kreatywnosc 18.12.05, 23:39
          > nie zas malo kreatywne uciekanie z ojczyzny.

Jaka jest roznica w kreatywnosci pomiedzy przniesieniem sie z Pcmia Dolnego do
          Warszawy a z Warszawy do Londynu?
          • bolko_turan Re: Kreatywnosc 18.12.05, 23:58
            johngalt napisał:

> Jaka jest roznica w kreatywnosci pomiedzy przniesieniem sie z Pcmia Dolnego do
            > Warszawy a z Warszawy do Londynu?

Kreatywny i zdolny Angol - np. z mediow badz IT - buduje swoja firme w Londynie.

Od zdolnego Polaka nikt nie wymaga kreatywnosci. Zdolny Polak - np. z mediow
            badz IT - przenosi sie do Londynu by pracowac w firmie kreatywnego i zdolnego
            Angola.
            • Gość: Jonek Re: Kreatywnosc IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 19.12.05, 00:20
              Czyli według Ciebie Polacy nie zakładją w Londu=ynie swoich firm? Przemyśl to bo
              osobiście znam paru Polaków którzy nie 'wysługują się' angolom tylko założyli w
              Anglii (jest to tam łatwiejsze niz u nas) swoje firmy i kreatywnie robia sami na
              siebie. Reprezentujesz typ tzw. 'polaczka' który tylko patrzy aby opluc swojego
              rodaka.
              • bolko_turan Re: Kreatywnosc 19.12.05, 00:38
                Wskaz mi tych kreatywnych Polakow na emigracji, zdolnych do zalozenia firmy np.
                w Londynie, firmy ktora to nie jest kafejka czy malym sklepikiem dla Polakow
                badz serwisem, Anglikom zalatwiajacym polska tania sile robocza.

Istnie kreatywny zdolny Polak, nie dopiero na obczyzne musi sie przeniesc by
                wlasna firme zalozyc. Osobiscie sam jestem od dluzszego czasu na emigracji, ale
                mam zamiar wrocic, gdyz doceniam mozliwosci jakie daje pusty rynek polski.
                • werrka Re: Kreatywnosc 19.12.05, 01:13
                  oj! bolko_turan masz odwagę, powodzenia życzę. Jak zaczniesz się szamotać z nieokiełznanymi przepisami podatkowymi, zezwoleniami,pozwoleniami, certyfikatami i czort jeden wie z czym jeszcze to ten bezfirmowy pusty polski rynek złapie za gardziołko i przydusi. I nie myśl, że jak zlecisz sprawy podatkowe wyspecjalizowanemu biuru to masz problemy z głowy:))), tak jest tylko w teorii, bo część doradców podatkowych, część szefów biur księgowych nosi przy dupie zielone papiery i nikt im nic nie zrobi. A US z wariatem rozmawiać nie będzie tylko tobą, acha i jeszcze kary skarbowe zaostrzono, co było wykroczeniem od 17 grudnia jest przestępstwem itp,itd. Podziwiam ludzi, ktorzy ostanie parę lat spędzili za granicą i mają odwagę wrócić i rozkręcać własną działaność. Kraj się zmienia i to na gorsze. Powodzenia.
                  • Gość: B Re: Kreatywnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 01:18
                    I dlatego jedna z najlepszych metod obrony przed gestapowskimi metodami
                    skarbowki jest wyjazd i placenie podatkow za granica, nalepiej w takich krajach
                    gdzie umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania zakladaja placenie podatkow
                    tylko w jednym kraju (np. taka umowa jest np. z Hiszpania). Wtedy chyclom
                    naszego fiskusa nic do tego.
                • Gość: Jonek A wracaj IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 19.12.05, 02:13
                  A wracaj sobie. Masz prawo. Urzędnicy z ZUS i Urzędów Skarbowych szybciutko Ci
                  pokarza jak bardzo sie mylisz. Wiesz dlaczego polski rynek jest pusty? Bo mało
                  kto wie jak sie poruszać pomiędzy nowelizacjami nowelizacji coraz to nowszych i
                  nie przemyslanych przepisów. Własnie dlatego w Anglii łatwiej rozkręcić interes
                  o ile ktoś ma pomysł na cos nowatorskiego. Tam prawo jest stabilne a urzędnik
                  nie nadstwia kieszeni przy byle okazji. A może sie mylę i tam jest gorzej?
            • Gość: revolver wybitnie kreatywny Anglik firmę buduje w USA!!! IP: 195.8.101.* 19.12.05, 10:51
              taki jest świat! myślenie jest najdroższym towarem!!! a w Polsce mamy
              solidarność biednych, zawistnych nieudaczników, którzy tępią wszelki przejaw
              kreatywności!
          • Gość: Emigrant Re: Kreatywnosc IP: *.chello.pl 18.12.05, 23:59
            No wiec nie tylko hydraulicy. Ja wyjechalem 3 lata temu na studia i wiecej
            tutaj nie wroce na stale. Teraz przyjechalem na wakacje i, niestety, chyba
            odzwyczailem sie od wszechobecnej paranoi i debilizmu panujacego w polsce.
            wystarczy pojsc do jakiegokolwiek urzedu i mozna dostac zawalu serca z
            wkur..wie..nia.
            No i panowie z PiSuaru oraz moher przybili ostatni gwozdz do polskiej trumny -
            wyjazd jest teraz latwiejszy niz kiedy indziej i mlodzi i wyksztalceni polacy
            korzystaja z tego pelnymi garsciami - lekarze, IT, specjalisci roznych innych
            masci. Lekarze JUZ zaczynaja stanowic problem. Miejcie dalej klapki na oczach i
            piszcie pierdoly na tym i innych forach ze to nieprawda. niestety ...
            • exile1 Re: Kreatywnosc 19.12.05, 01:03
              To trzymaj sie tam cieplo i przezuc sie na wasze forum bo twoje bycie tu
              jest bez sensu .
              • johngalt Trzeba siac 19.12.05, 01:08
                > To trzymaj sie tam cieplo i przezuc sie na wasze forum bo twoje bycie tu
                > jest bez sensu.

Dlaczego? Tyle Polakow ma zrobione pranie mozgu, wierza, ze zmarnowanie zycie
                dla dobra jakiegos kawalka ziemi zwanego "ojczyna" to najwyzsze dobro, ze warto
                przypominac, ze jest to kompletny idiotyzm. Jak mowi klasyk "trzeba siac, siac,
                siac".
                • exile1 Re: Trzeba siac 19.12.05, 01:21
                  > Tyle Polakow ma zrobione pranie mozgu, wierza, ze zmarnowanie zycie
                  > dla dobra jakiegos kawalka ziemi zwanego "ojczyna" to najwyzsze dobro

Czy wszyscy stracili nadzieje ?
                  Chcialbys ta nadzieje nam odebrac ?

Daje tylko dobra rade dla tych , ktorzy ta nadzieje stracili .
                  Szukajcie problemow tam gdzie je macie , nasze zostawcie nam .

ps
                  Trzeba siac , ale na wlasnym polu .

bye
                  • johngalt Re: Trzeba siac 19.12.05, 04:37

> Czy wszyscy stracili nadzieje ?
                    > Chcialbys ta nadzieje nam odebrac ?

O jaka nadzieje chodzi???
                    Ja chcialbym dac nadzieje tym, ktorzy wierza, ze maja tylko jedne zycie i nie
                    zamierzaja go poswiecac dla dobra jakiejs tam wspolnoty.

> Trzeba siac , ale na wlasnym polu.

Istotnie, na PGRowskim bym nie sial.

• Gość: poinformowany Re: Kreatywnosc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.12.05, 03:30
              Zobaczymy, jak bedziesz mowil za pare lat. Zachod ma swoje zle strony. Np. nie
              ma o czym mowic z tubylcami.
              • Gość: tesia Re: Kreatywnosc IP: 213.155.175.* 19.12.05, 14:54
                nasza kreatywnoSC będzie taka ,że w Polsce będzie 50% emerytów i rencistów
                20% urzędników reszta to bezrobotni i jeszcze od biednych emerytów i rencistów
                będzie zus wyciągał pieniądze z tych niskich emerytów i renistów kaczystan i
                dobrobyt jak za stalina w rosji, a mądrzy ludzie uciekną na zachód i daleko w
                d... będą mieli ten kaczystan .ja spadam stąd życze powodzenia.
        • Gość: europejczyk Re:Pakują walizeczki, pakują...i to najzdolniejsi IP: *.acn.waw.pl 19.12.05, 00:51
          "malo kreatywne uciekanie z ojczyzny"

Bradzo nieraz kreatywna PRZEPROWADZKA w inny rejon Unii Europejskiej.
          Nazywanie tego ucieczka to od 1 maja 2004 roku anachronizm.
        • Gość: pm kolega chyba nie zalapal, ze chodzilo o naukowcow! IP: *.mpip-mainz.mpg.de 19.12.05, 10:23
          W poscie powyzej!
          No coz, co prawda pewnie by mozna zalozyc firme oferujaca komercyjne badania
          dla przemyslu (zachodnioeuropejskiego) i samemu robic przy tym nauke?
          Tyle, ze spektrometr rezonansu jadrowego dobrej klasy kosztuje ponad 2 miliony
          EUR, porzadne laboratorium chemiczne, to wydatek rzedu milionow takze, nawet
          glupi reometr (maszyna do testowania mechanicznego), to wydatek ponad 200 tys
          EUR!
          Jakos, nawet na zachodzie nie ma tak przedsiebiorczych (i bogatych!) naukowcow,
          zeby takie firmy zakladac, wiec proponuje czytac ze zrozumieniem i odpowiadac
          na temat.
          • bolko_turan Re: kolega chyba nie zalapal, ze chodzilo o nauko 19.12.05, 11:09
            Gość portalu: pm napisał(a):

> No coz, co prawda pewnie by mozna zalozyc firme oferujaca komercyjne badania
            > dla przemyslu (zachodnioeuropejskiego) i samemu robic przy tym nauke?

> Tyle, ze spektrometr rezonansu jadrowego dobrej klasy kosztuje ponad 2 miliony
            > EUR, porzadne laboratorium chemiczne, to wydatek rzedu milionow takze, nawet
            > glupi reometr (maszyna do testowania mechanicznego), to wydatek ponad 200 tys
            > EUR!

> Jakos, nawet na zachodzie nie ma tak przedsiebiorczych (i bogatych!) naukowcow

Na zachodzie, przedsiebiorczy i kreatywny naukowiec z wlasnymi pomyslami, idzie
            na parkiet.

No a jak myslisz, kto zaklada np. te wszystkie nowe male biotech firmy, notowane
            na parkiecie w Nowym Jorku, Londynie i Frankfurcie?
        • Gość: revolver dobre! to idź do pierwszego lepszego urzędu IP: 195.8.101.* 19.12.05, 10:48
          i zbuduj sobie firmę! uwalą cię zaraz przepisami, albo podatkami! szkoda czasu!
        • carnivore69 Re: Pakują walizeczki, pakują...i to najzdolniejs 19.12.05, 18:11
          > Brac sprawe w swoje rece dla inteligentnych ludzi w rozwinietych krajach oznacza
          > budowanie wlasnej firmy, nie zas malo kreatywne uciekanie z ojczyzny.

Sam sobie przeczysz, kolego.

Pzdr.
          • Gość: cassandra Re: Pakują walizeczki, pakują...i to najzdolniejs IP: *.localdomain / *.crowley.pl 20.12.05, 10:20
            a ja zgadzam sie z bolko.w wiekszosci przypadkow emigracja jest zwyczajna
            emanacja polskiego zaklamania tzn. za zlotowki sprzatac nie bedziemy ale za
            dolary, funty czy euro? ha ha... no i mama czy tato moze sie pochwalic ze
            inwestycja w nauke jezykow obcych jej/jego dzieciecia przynioslo rezultaty bo
            pracuje w Londynie, Palm Beach lub Brukseli (zdominowanej przez uciekinierow z
            Siemiatycz).naprawde nie rozumiem czemu mlodzi ludzie nie potrafia spozytkowac
            swojej energii w kraju? ilu z was probowalo kiedys dzialalnosci spolecznej? czy
            naprawde jestescie generacja NIC?bo na pewno nie pokoleniem JPII(wszyscy
            kochali papieza...tylko czemu 80% mlodych popiera kare smierci...?!)czy wogole
            jestescie pokoleniem? jesli juz to socjopatow ktorzy wokol upatruja tylko
            wrogow!wiecie czemu zyje sie wam lepiej w londynie?bo tam ludzie sa dla ludzi
            zwyczajnie mili.mowia "prosze" i "dziekuje" i nikt nie reaguje agresja na
            zwyczajne problemy zycia codziennego.poza tym radze sobie uswiadomic ze
            spoleczenstwo to nie tylko zdrowi, piekni i bogaci ale takze ludzie
            niepelnosprawni i chorzy ktorzy nie z wlasnej winy sa skazani na gorszy start i
            pomoc z zewnatrz...proponujecie rozwiazanie starozytnych Spartan? zrzucic
            ulomnych ze skaly zaraz po urodzeniu? przeciez to darmozjady skoro dla zdrowych
            pracy brak...radze pomyslec zanim zaczniecie wydawac kategoryczne sady.i radze
            popracowac nad soba bo w spoleczenstwie socjopatow rzeczywiscie zyc sie nie da
            a najlatwiej, tak moi drodzy przegrani i gnusni, najlatwiej "wpasowac sie" w
            gotowe tylko ciekawe ilu z was "londynczykow" sie "wpasowalo"...raczej
            tworzycie getta londynskie, chicagowskie etc. i zawsze pozostaniecie
            obcy...przynajmniej jesli postanowicie nie tracic kontaktu z krajem i
            krajanami. bon voyage!
            • carnivore69 Re: Pakują walizeczki, pakują...i to najzdolniejs 20.12.05, 12:20
              Belkot.

Poza tym sprzecznosc w wypowiedzi Bolko wynika ze zmiany zalozen przy probie
              uogolniania pewnych prawidlowosci wystepujacych (jego zdaniem) w krajach
              rozwinietych na rynek wschodzacy (PL).

Pzdr.
    • Gość: STASZEK Re: Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 00:40
      nasza bardzo mloda demokracja widac jest jeszcze bardzo slaba

start dzis jest trudny , place sa na poziomie zebraczym
    • Gość: OK Wyjeżdżam. Lekarz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 07:47
      Pa. Nadchodzą ciężkie czasy dla pacjentów w Polsce. Politycy mają to głęboko w
      d... Media zrobiły ze służby zdrowia chłopca do bicia. Będzie tak jak w Anglii:
      ze złamaną nogę poczeka polski pacjent 12 godzin na korytarzu przed izbę przyjęć
      ( widziałem). Zostało jeszcze trochę lekarzy tuż przed emeryturę ale braków
      nie widzi ten kto nie chce widzieć.Politycy mają rządowe kliniki. Polski
      pacjent chce być leczone według standardów zachodnich ( i słusznie) ale płaci
      składkę według standardów dalekowschodnich. Nie życzę nikomu źle bo kocham ten
      kraj ale będzie płacz.
    • olias za to nasi managery ZOSTAJĄ TU 19.12.05, 08:01
      no i w tym problem! Dobre miejsca pracy są dla "krewnych i znajomych królika";
      tak naprawdę wystarcza już tylko dla krewnych. Pełno w Polsce Młotów i Wielkich
      Młotów. I ich dzieci. Wystarczy włączyć tv i posłuchać ich mądrości. Jakoś nie
      słyszałem żeby UE rozbijała się za naszymi działaczami gospodarczymi, prezesami
      i ich z definicji mądrymi latoroślami.
      Więc normalni zdolni wieją aż miło. A co mają robić?
      Moja córka TAM jest. Skończyła studia. Teraz pracuje TAM w SWOIM zawodzie.
      Chce zarobić i wrócić. I co? Będzie ok, jeśli coś się TU zmieni. A jeśli jakiś
      idiota zaproponuje jej 600 zł na miesiąc? Albo zgodzi się przyjąć na tzw. staż
      za pieniądze z Urzędu Pracy (350 zł)? To wybuchnie śmiechem, strzeli drzwiami i
      WRÓCI. TAM.
      To teraz niech te wszystkie Młoty z Centrali myślą jak pozbyć się
      Rzeczpospolitej krewnych i znajomych królika. I królika. Bo bez tego nie
      doczekacie powrotu naszej młodzieży. Chcącej pracować i żyć w NORMALNYM kraju.
      No, myślta chłopaki!!!! Powodzenia!
    • heraldek Niewielki to pozytek z tych wschodnich mozgow.... 19.12.05, 09:44
      ....wszystkie one sa zainfektowane choroba wscieklych krow...
      (Mad Cow disease - Creutzfeldt-Jakob disease)
      • hotrod404 nie uogólniaj swojego przypadku! 19.12.05, 13:48
        ;-)
    • Gość: revolver i bardzo dobrze! niech pracodawcy zaczną więcej IP: 195.8.101.* 19.12.05, 10:43
      płacić w kraju za "mózgi"!!! do tej pory płaci się za "machanie łopatą", a
      ludzie twórczy i energiczni są gnębieni przez bierne otoczenie (socjalistycznie
      nastawieni politycy). Też już zdecydowałem, że jeżeli nie znajdę pracy na
      odpowiednich warunkach do czerwca (oczywiście pracuję i nieźle zarabiam, ale to
      i tak jakieś 4-5 razy mniej niż w Stanach czy Australii), to jadę!!!
    • jacekmw doświadczenie emigracyjne wzbogaca samych ... 19.12.05, 10:50
      ... emigrantów a zubaża (przynajmniej na krótką metę) kraj ich pochodzenia.
      Emigrantom nie jest łatwo, ale myślę że ich życie jest ciekawsze. Powodzenia !

Zastanawiam się czasami dlaczego drogi Polski i Czech tak się rozchodzą ?
      Stamtąd tak nie emigrują.
    • Gość: zzx to nie tylko kwestia pieniędzy! to również IP: 195.8.101.* 19.12.05, 10:56
      odpowiedzialność za rodzinę i dzieci! nie chcę żeby moja córka żyła w
      socjaliźmie!!! niech skończy studia w normalnym kraju (USA, Zjednoczone
      KRÓLESTWO), potem zdecyduje sama gdzie chce żyć i za co!
    • Gość: jan kowalski normalne zjawisko podaży i popytu! skoro Polakom IP: 195.8.101.* 19.12.05, 11:01
      zależy żebym pracował w kraju niech mi zapłacą tyle co Amerykanie! ponieważ
      ciągle tu pracuję za "pół-darmo", to za tą cenę sprzedaję swoje umiejętności
      pracodawcy tylko w stopniu pozwalającym utrzymać mi się w pracy!!! jednak za
      wynagrodzenie 5-6 razy niższe niż w firmach zachodnich od roku NIE SPRZEDAŁEM
      ani jednego pomysłu, czy rozwiązania, które poprawiłoby działanie organizacji!
      i tak sobie właśnie postanowiłem: za te pieniądze zero pomysłów, tylko
      praca "fizyczna"!!!![taka emigracja wewnętrzna na własny użytek]
      • Gość: starycynik Re: normalne zjawisko podaży i popytu! skoro Pola IP: 64.91.13.* 20.12.05, 17:55
        To jest zupelnie mozliwe. Najpierw pojedz do USA i przekonaj sie ile ci zaplaca
        amerykanie. To bedzie wygodna pozycja startowa do negocjacji w Polsce. Good
        Luck.
    • Gość: tomek Dobrze przetlumaczony tekst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 11:57
      nimalze caly ten artykol to przedruk z The Economist jakis czas temu.
    • polski_murzyn Tyle wrzasku na tym forum ,a to wy głosowaliście 19.12.05, 12:23
      za socjalizmem . PiS-DA WAM BECIKOWE i wiśta wio ,mnóż się plebsie ,bo do następnych wyborów trza nam debili ,żeby głosowali na nas .
      • hotrod404 masz rację! problem w tym, że wyjeżdżają 19.12.05, 13:39
        zwolennicy programu gospodarczego UPR! w tym kraju dobrze nie będzie
        nigdy!!!!!!!!!!
        • johngalt UPR -> PO 19.12.05, 13:58
          Nie, problem w tym, ze czesc z nas zwolennikow UPR juz tak miala dosc bredzenia
          JKM o masonach albo o sprowadzaniu kobiety do roli kury domowej, ze
          zaglosowalismy na PO. Nawet siedzac na emigracji.
          • Gość: zzx Re: UPR -> PO IP: 195.8.101.* 19.12.05, 14:28
            niestety duża częśc PO, szczególnie w gospodarce, dogadana jest z SLD! te same
            metody działania, żeby się nachapać! ja pozostanę przy UPR pomimo
            przejaskrawień JKM!
          • Gość: x No to zrobiles straszne glupstwo IP: *.crowley.pl 19.12.05, 19:39
            na kogo glosowales? Na Tusia?
            Co on kolego zrobil w zyciu?
            Hipisowal i skonczyl historie
            ...wielki mi ekonomista jak z kosiej...
            • Gość: FreakyMisfit Re: No to zrobiles straszne glupstwo IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 20.12.05, 00:37
              On nie musi się super-świetnie znać na ekonomii. Od tego jest sztab ludzi specjalistów. Warto skorzystać z wiedzy mądrzejszych (w danej dziedzinie)
    • Gość: POLAK UK Re: Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku IP: 194.73.213.* 19.12.05, 12:45
      WLASNIE DOSTALEM PRACE W MICROSOFCIE W UK I ZARABIAM NA CZYSTO PO PODATKU
      10.000 PLN MINUS KOSZTY MIESZKANIE, JEDZENIE, IMPREZY,SILOWNIA Z SAUNA, BASENEM
      2 KOMORKI NA ABONAMENT, PALIWO DO SAMOCHODU ZOSTAJE MI NA CZYSTO 5000 PLN CO
      MIESIAC I CO WY NA TO?
      PRACUJE W BIURZE I MAM SIEREWELACYJNIE
      • Gość: Baja Gratuluje stary! Dobrze, ze uciekles z tego chlewa IP: *.cable.ubr08.edin.blueyonder.co.uk 19.12.05, 21:16
    • ksero-jacek Re: Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku 19.12.05, 13:04
      zakladalem rodzine w 1988 roku w wieku 18 lat ukonczylem technikum mechaniczne
      i informatyke teraz wlasnie "robie " prawo jazdy na C + E i jak dotej pory
      zarabiam 381 zl , mam takie perspektywy w tym kraju. teraz jestesmy z rodzina
      juz zdecydowani na 1000% ze wyjedziemy z tego kraju na stale , mam juz dosyc
      czekania na dobrobyt i dorabiac moja praca innych a sam zarabiac smieszne
      grosze, wyjedziemy z tego kraju i obojetne juz mi sa losy co tu sie stanie i
      kto bedzie rzadzil nim. Jedyne co to moge zyczyc wszystkim politykom ktorzy
      byli w polsce od 1989 roku wszystkiego najgoszego.
      • hotrod404 trzymaj się! a co do socpolityków to życze im tak 19.12.05, 14:35
        samo!!!!
    • Gość: hm drenaż mózgów ? to dresy ze wsi mają mózgi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 13:25
      w Polsce jest masa roboty, ale trzeba do cholery mieć porządne wykształcenie a
      nie "8 lat" zawodówki albo "markieting" na uniwersytecie w Ostródzie ze
      znajmością angielskiego na poziomie "suck me baby". gorzej, że ludziom się
      zwyczajne nie chce w Polsce uczyć bo i tak zakłądają, że skończą w Tesco w
      Little Pierdziszew near Bighole.
      • hotrod404 Re: drenaż mózgów ? to dresy ze wsi mają mózgi ? 19.12.05, 13:44
        robota to jest wszędzie tylko nie wszędzie chcą za nią płacić!!! ile zarabia
        manager finansowy (dyrektor) w polskiej firmie? 8-15K PLN! to niestety mało! w
        porównywalnych firmach na zachodzie zarabia 40-60K PLN + tzw. perki. większości
        oczywiście wyda się, że to dużo, ale w porównaniu do cen, takie zarobki
        pozwalają żyć w Polsce na poziomie robola w Niemczech! a żadna praca nie
        hańbi!!!
      • Gość: asia Re: drenaż mózgów ? to dresy ze wsi mają mózgi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 20:56
        Hmm, jestem lekarzem i generalnie to raczej chciało mi sie uczyć. To czego mi
        się nie chce to zasuwać za połowę sredniej krajowej. Podobnie jak wielu moim
        kolegom, którzy juz pracują w Szwecji czy UK. i maja tam czas i pieniadzę, zeby
        się dalej uczyć. Tak, ze nie jest tak prosto z tym uczeniem, jakkolwiek masz
        dużo racji.
    • tymon99 Europa Wschodnia???????????? 19.12.05, 14:04
      no nie wiem
      polska leży chyba w środkowej
      a w wlk. brytanii jakoś nie widać mołdawskich hydraulików
    • 0x0001 Re: Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku 19.12.05, 16:12
      Nie chce marudzic, ale szlag mnie trafia, gdy czytam czesc wypowiedzi.
      Osobiscie zostalem zmuszony do emigracji, pracuje w miedzynarodowej firmie i po
      prostu zostalem przeniesiony do Holandii. Stanowisko zblizone, natomiast
      pieniadze relatywnie nizsze, do tego wszystkie koszty sa tak wysokie, ze
      serdecznie tesknie za kochanym ZUSem, ktory pobieral haracz z mojej pensji
      brutto mi pozwalajac zyc w slodkiej nieswiadomosci. Tutaj od 2006 roku wchodzi
      w zycie nowy system ubezpieczeniowy - wlasnie otrzymalem najnizsza oferte -
      ponad 80 eur od osoby miesiecznie od osoby, czyli w moim przypadku ok 170 euro.
      Ja z pewnoscia wracam do kraju za kilka lat, na pewno nie skloni mnie do zmiany
      decyzji ani podle zarcie, ani beznadziejna pogoda.
    • Gość: niewolnik Re: Europa Wschodnia: Drenaż mózgów XXI wieku IP: *.dsl.crchtx.swbell.net 19.12.05, 17:50
      unia potrzebuje duzo niewolnikow....nas!
      po 10 latach skonczy sie emigracja i wtedy nie wiadomo kto bedzie musial
      sprzatac???????????? moze anglicy w polsce??????????!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka