Gość: zoo IP: *.pppoe.mtu-net.ru 22.02.06, 22:47 zlodziejskie banki radio maryja wpisze na liste intencji modlitw do kaczorkow i po klopocie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: euro67 Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.adsl.proxad.net 22.02.06, 22:55 Nie ma wiekszych zlodziei od bakow w Polsce... Dowod? Dzis podano ze kilka z nich ma zyski netto powyzej 1 mld PLN. To wlasnie wten sposob....Ciekawe czy tez placa CIT 19% ? jesli tak, to wprowadzenie takiego podatku to jest wlasnie najwiekszy przekret III RP! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 23:05 Pokażcie mi tylko klienta który bierze kredyt hipoteczny 50.000 zł na 20 lat (patrz przykład w artukule). Za taki kredyt może kupić np. w Warszawie ok. 10-16 m2. W mniejszych miejscowościach może dociągnie do 25m2. Więc może nie szkalujmy tych "brzydkich i strasznych banków", bo od kredytu 150.000 a taki mniej więcej bierze przeciętny klient ulga będzie dużo większa i 10 zł prowizji klienta nie zuboży tak strasznie. Nie kupi sobie 1 gazety z filmem DVD. Niech GW bardziej przyczepi się do PKO BP (również dzisiejszy artykuł) który niedługo chce od każdej wypłaty pieniędzy w okienku brać kilka zł prowizji bo to jest prawdziwy problem dla emerytów (którzy jak wiadomo są ich głównymi klientami). Oni mają 500 zł emerytury i często mają do wyboru chleb lub lekarstwa. A z całym szacunkiem dla biorących kredyt hipoteczny, nawet 50 zł (raz w roku) dla gościa który spłaca np. 800 lub 1000 zł raty hipotecznej nie spowoduje że nie będzie on miał śniadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majeczka Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.06, 23:24 popieram maje, ma racje, do redaktorow: to nie komuna ze wszystko ma byc za darmo, wystawienie takiego zaswiadczenia to tez praca i komus trzeba za to zaplacic Odpowiedz Link Zgłoś
orzechowyraj Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! 23.02.06, 02:23 >wystawienie takiego zaswiadczenia to tez praca i komus trzeba za to > zaplacic czasy pisania na maszynie sie skończyły!!!!!!!! ile zajmie 'wystawienie tego zaświadczenia"? : a. wpisanie danych o kredytobiorcy (najczęciej przejeżdżasz kartą w czytniku) - góra minuty b. wywołanie opcji "wartość wpłaconych odsetek" i puszczenie do drukowania - góra 30 sekund c. wydruk (szybkie drukarki sieciowe z regóły) - góra 10 sekund d. podbicie (chyba) i wręczenie klientowi zaświadczenia i to wszystko za 60 zeta?? 1.wszystkie banki są skomputeryzowane, więc chyba innej możliwości nie ma 2.jak pracownik banku działa cały czas w programie (na tym polega jego praca), to potrafi posługiwac się nim bezbłędnie - przykład jak szybko wpisuje numaer rachunku pracownica "w okienku", a szary użytkownik komutera Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! 23.02.06, 08:38 orzechowyraj napisał: > ile zajmie 'wystawienie tego zaświadczenia"? : > a. wpisanie danych o kredytobiorcy (najczęciej przejeżdżasz kartą w czytniku) - góra minuty > b. wywołanie opcji "wartość wpłaconych odsetek" i puszczenie do drukowania - > góra 30 sekund > c. wydruk (szybkie drukarki sieciowe z regóły) - góra 10 sekund > d. podbicie (chyba) i wręczenie klientowi zaświadczenia > > i to wszystko za 60 zeta?? A od kiedy to wartośc pracy jest liczona wg ilości poświęconego czasu? Co za problem sobie samemu policzyć wartośc odsetek? Dodawać nie potrafią? A jak się nie podoba to ZMIENIĆ BANK, a nie marudzic jak ciele malowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: 193.0.242.* 23.02.06, 14:11 Jak zmienisz bank, to tracisz ulge!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fosciak Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! 10.03.06, 07:18 jimmyjazz napisał: > orzechowyraj napisał: > > > ile zajmie 'wystawienie tego zaświadczenia"? : > > a. wpisanie danych o kredytobiorcy (najczęciej przejeżdżasz kartą w > czytniku) - góra minuty > > b. wywołanie opcji "wartość wpłaconych odsetek" i puszczenie do drukowani > a - > > góra 30 sekund > > c. wydruk (szybkie drukarki sieciowe z regóły) - góra 10 sekund > > d. podbicie (chyba) i wręczenie klientowi zaświadczenia > > > > i to wszystko za 60 zeta?? > > A od kiedy to wartośc pracy jest liczona wg ilości poświęconego czasu? > Co za problem sobie samemu policzyć wartośc odsetek? Dodawać nie potrafią? A > jak się nie podoba to ZMIENIĆ BANK, a nie marudzic jak ciele malowane. > Nie rozumiesz cwoku, ze nie wszystkie banki podaja wartosc splaty kapitalu i wartosc odprowadzonych odsetek? Co sobie wtedy policzysz? A poza tym to mam pytanie? Banki przeciez maja obowiazek poinformowania nas o wartosci splaconych rat, jaki odsetek to jest kapital a jaki odsetki? Przeciez niczego nie musimy drukowac tylko spisac to? Tak jak jest czesto z informacja o stanie konta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciao Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: 62.233.236.* 23.02.06, 08:41 zapomniales o najwazniejszym podpisach a moze pani kierownik wydzialu lub jeden z prezesow jest zajety ,niedostepny i co powiesz klientowi przed przyslowiowym okienkiem....paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia BOŚ pobiera ode mnie 100 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 03:35 Jakie 10 zł? BOŚ pobiera ode mnie 100 zł. Może nie jest to cios finansowy, ale z tego powodu muszę w tym miesiącu oszczędzić na jedzeniu. Pensje kredytobiorców należą przeważnie do średnich krajowych, dlatego ludzie zadłużają się w banku. Więcej rozwagi, Maju, zanim kogoś ocenisz :( Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz To na co czekas? Zmieniaj bank. 23.02.06, 08:40 Się dziwicie że was banki łoją - płacicie ogromne kwoty i nic nie robicie. Zmieniaj bank. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: To na co czekas? Zmieniaj bank. IP: 212.244.126.* 23.02.06, 08:49 To sobie zmień...i ulga poszła się paść.... Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: To na co czekas? Zmieniaj bank. 23.02.06, 08:50 Gość portalu: ja napisał(a): > To sobie zmień...i ulga poszła się paść.... E tam, głupoty opowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dijkstria Re: To na co czekas? Zmieniaj bank. IP: *.spray.net.pl 23.02.06, 13:29 nie głupoty, tylko taka jest prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: To na co czekas? Zmieniaj bank. 23.02.06, 13:41 Gość portalu: dijkstria napisał(a): > nie głupoty, tylko taka jest prawda... Hmm może czegoś nie wiem. A jakies rozwinięcie, czemuż to po zmianie banku tracisz prawo do ulgi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: To na co czekas? Zmieniaj bank. IP: 193.0.242.* 23.02.06, 14:12 Jak ni eznasz przepisów, to sie nie wypowiadaj na ten temat. Zmiana banku powoduje utrate ulgi, poniewaz zmienia się cel kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: To na co czekas? Zmieniaj bank. 23.02.06, 14:22 Gość portalu: Beata napisał(a): > Jak ni eznasz przepisów, to sie nie wypowiadaj na ten temat. Zmiana banku > powoduje utrate ulgi, poniewaz zmienia się cel kredytu. No i co z tego że traciesz? Jeżeli w nowym banku dostaniesz kredyt o 19% tańszy to sie opłaca bo to co bys odliczyła zyskujesz na niższym oporcentowaniu. Czyli jak masz teraz 3,5% to gdy w nowym dostaniesz 2,8 to ci sie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: BOŚ pobiera ode mnie 100 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 09:00 Staram się być rozważna. Nie siedzę we wszystkich bankach żeby wiedzieć że BOŚ bierze 100 zł za 1 papierek (to zdecydowanie za dużo). Ale weź pod uwagę że GW pisała o 10 do 50 zł a to nie są takie duże pieniądze. Poza tym zawsze znajdą się ludzie dla których nawet 10 zł to będzie majątek, ale mówimy tutaj o przeciętnym kredytobiorcy. Z drugiej strony weźcie pod uwagę że banki zatrudniają ludzi którzy m.in. z tych 10 zł mają pensje. Jeśli banki mają wszystko robić za darmo (zresztą nie tylko banki ale wszystkie zakłady pracy np. glazurnik może taniej układać glazurę, a szewc taniej robić buty, bo przecież są takie drogie)to my wszyscy musielibyśmy jeszcze mniej zarabiać. I wybacz Małgosiu ale wydaje mi się że w przeciwieństwie do Ciebie widzę coś więcej niż własną sprawę. Tak jak pisałam widzę problem przy emerytach, bo oni nie mają na czym oszczędzać, a ty możesz przynajmniej na jedzeniu. I jeśli jak piszesz BOŚ bierze od Ciebie 100 zł, to przeciez podpisując umowę dostałaś cennik ich usług i wiedziałaś co podpisujesz, a jeśli nie zadałaś so bie trudu przeczytania tego co podpisujesz to pretensje możesz mieć tylko do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
wwili Re: BOŚ pobiera ode mnie 100 zł 23.02.06, 11:39 nie zgadzam się z Tobą maja. Jestes chyba z jakiegos banku skoro piszesz takie brednie. Kazdemu chodzi o to zeby jak najmniej za cos zaplacic. Biorac kredyt kazdy musial zaplacic bankowi prowizje i co miesiac odsetki. Ździeraja z nas na kazdym kroku i nie malo zarabiaja na tym, wiec takie wydanie kwitka powinno byc wliczone w te oplaty - przyklad WBK. Ja mam kredyt w BPH i widze ze w kazdym miejscu chca ze mnie sciagnac co sie da, mimo ze tak jak wiekszość osob ktore maja kredy musze wiele rzeczy sobie odmowic zeby splacac kredyt. Jezeli tylko bedzie mi sie oplacalo przeniesc kredyt do innego banku zrobie to bez wahania pzdr wili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: BOŚ pobiera ode mnie 100 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 13:39 Nie jestem z żadnego banku. A Ty powiedz mi szczerze: jesli możesz od kogoś wziąć pieniądze za jakąś usługę to zrobisz to za darmo czy weźmiesz kasę . Jeśli zrobisz to za darmo to jesteś frajer, jeśli weźmiesz kasę to masz odpowiedź dlaczego banki też biorą, jeśli chcesz za dużo to taka osoba poszuka innego usługodawcy. Takie są prawa rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: BOŚ pobiera ode mnie 100 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 18:23 Przeczytałam sobie jeszcze raz twój post i powiedz mi które moje słowa to brednie. To że banki chcą zarabiać czy to że Twoja pensja zależy od zysków Twojej firmy a może to że podpisując umowę z bankiem trzeba przeczytać co się podpisuje, a nie płakać później na forum. Oświeć mnie z łaski swojej bo ja bredni u siebie nie zauważyłam. Wiem natomiast że tak jak wszyscy czasami się wkurzę że mój bank życzy sobie ode mnie jakieś pieniądze wg mnie za duże jak na usługę którą mi proponuje, ale wtedy nie biadolę tylko mówię bankowi do widzenia i szukam innego. Ale wg mnie trzeba być dorosłym i ponosić konsekwencje własnych wyborów. Podpisując umowę z BOŚ czymś się ludzie kierowali (może niższym oprocentowaniem, a może łatwością dostania kredytu a może jeszcze czymś innym), a może trzeba było sprawdzić kilka innych banków albo poczytać forum o kredytach. Odpowiedz Link Zgłoś
wwili Re: BOŚ pobiera ode mnie 100 zł 05.06.06, 09:03 Co mi sie wydaje ze nie masz kredytu w zadnym banku. Pewnie mamusia lub tatus dali pieniazki, a Ty nie masz co robic w pracy i sie produkujesz. Szkoda czasu z Tobą dyskutować. wili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: 212.244.126.* 23.02.06, 08:47 O czym ty mówisz... chodzi o zasadę. Jeśli banki zarabiają niezle pieniądze od naszych kredytów to opłata za skorzystanie z papieru toaletowego w siedzibie banku jest chybe przesadą.... Odpowiedz Link Zgłoś
peter_100 Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! 22.02.06, 23:54 czy spotkaliście się z następującą interpretacją ulgi odsetkowej? W US w Świdnicy powiedziano mi że przy zakupie mieszkania jeśli część kredytu poszła za udział w gruncie to od tej części kredytu nie można odliczać odsetek - powiem tak - przestudiowałem tą ustawę i nie ma tak o takiej sytuacji mowy - natomiast Pani w urzędzie interpretuje to w taki sposób ze ulga jest na zakup nowowybudowanego lokalu więc nie dotyczy gruntu czy raczej udziału w gruncie - dla mnie to jakaś paranoja bo niby jak mam sobie kupić mieszkania wpłasnościowe bez udziału w gruncie - takie twory nie istnieją. Nie wiem co mam z tym zrobić bo jeśli wezwą mnie na kontrolę to będę miał problemy (interpretacja własna US) mimo tego że w ustawie nic o czymś taki nie pisze. Czu ktoś mozę tutaj coś poradzić? Odpowiedz Link Zgłoś
hamsterek Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! 23.02.06, 08:17 Zgadza się! ja też nie mogę odliczać odsetek z kredytu który poszedł na zakup gruntu. tak mi wystawili faktury i było już za późno to odkręcić, a cześć własnych pieniędzy na innej fakturze jest zakup mieszkania i jestem w plecy prawie o 1/3 odsetek. Głupi strasznie ten zapis tak jak urzędnicy którzy go tworzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! 23.02.06, 08:46 peter_100 napisał: > ze ulga jest na zakup nowowybudowanego lokalu więc nie dotyczy gruntu czy > raczej udziału w gruncie - Tak własnie jest. > dla mnie to jakaś paranoja bo niby jak mam sobie kupić mieszkania > wpłasnościowe bez udziału w gruncie - takie twory nie istnieją. Są i takie bez udziału w gruncie. > Nie wiem co mam z tym zrobić bo jeśli wezwą mnie na kontrolę to będę miał > problemy (interpretacja własna US) Poproś o interpretację na pismie. Jedyne co możesz zrobić. Ale nie ma w tym nic dziwnego - udział w gruncie to nie mieszkanie. Podobnie jeżeli kupowałaś mieszkanie razem z garażem czy miejscem postojowym - nie możesz sobie od tej kwoty odliczac odsetek. Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! 23.02.06, 00:34 musimy byc jednak realni .banki musza cos zarobic .inaczej nie byloby sensu ich egzystecji.i jestem za tym zeby byly kontrolowane przez rzad.nie lubie lichwiarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pankracy Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 03:19 Gość portalu: zoo napisał(a): > zlodziejskie banki radio maryja wpisze na liste intencji modlitw do kaczorkow > i po klopocie A ty powinieneś poprosić o modlitwę za zdrowie, bo o rozum już za późno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość ,,, Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 07:06 najpierw przystąpmy do wyeliminowania BARANOW Z RZADU ONI POWADUJA CALE TO ZAMIESZANIE.struzik PRZEKAZAL 20 MLN ZL/GLEMPOWI/ ,KTORE BYLY PRZEZNACZONE Z UNII NA WYRÓWNANIE KOSZTOW MIEDZY OSDETKAMI HIPOTETYCZNYMI A BANKIEM CENTRALNYM I BANKAMI pieniedzy nie ma banki naliczaja prowizje a ZLODZIEJE W RZADZIE SIE SIESZA BO W WYBORACH ZNOW POPARCIE,TYLKO CZY CI POPIERAJA MAJA WPLYW NA ROZWOJ GOSPODARCZY I POLEPSZENIE STANDARTU ZYCIA MLODYM? Druga sprawa uchwalenie kolejnych 20mln zl pieniadze te byly przeznaczone na dofinansowanie dla kazdego mlodego czlowieka na ktory w roku 2006 otrzyma dyplom ukanczenia studiow lub szkloy zawodowej/studium/ po 20 tys zl jako pierwsze srodki wspomagajace w rozwoju dz.gosp.I CO TO WSZYSTKO SIE B. WAM PODOBA WIEC WYJEZDZA MLODZIEZ LOBUZY ZLOCZYNCY OSZUJKUJA PLUJA POLAKOM JACY ONO MADRZY I JAK WSZYSTKO DOBRZE WIEDZA. KILKA MIESIECY ICH WLADZY TO KOLEJNE DOLY W KTORE WPADA POLSKA.HURA TAK TRZYMAJCIE A ZAMIAST JEDZENIA WLASNE GOWNO KILKA RAZY PRZERABIAC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realny Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.pekao.com.pl 23.02.06, 08:02 to już jest przypadek psychiatryczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: 212.244.126.* 23.02.06, 08:53 Czy jest tu jakiś psychiatra? Temu osobnikowi koniecznie trzeba pomóc..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwinta2 Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.zlotniki.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 07:49 Tyle tylko, że te praktyki stosowane są przez bANKI od początku obowiązywania ulgi odsetkowej - wiedzą o nich wszyscy łącznie z Urzędem Nadzoru Bankowego, UOKiK'iem i wszystkimi świętymi którzy taki lichwiarski proceder powinni niszczyć. I co? Potrzeba nagle wielkiego HALO w Wyborczej żeby ktoś się tym zajął??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realny Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.pekao.com.pl 23.02.06, 08:07 Dokładnie - raczej wszyscy wiedzą. Tylko "wyborcza" jak zwykle robi odkrycie ameryki. Tylko dlaczego głównym napiętnowanym nie jest Bank Ochrony Środowiska SA, który od ub. roku ściąga za takie zaświadczenie haracz w wys. 100,- zł (a w poprzednim chyba było 70,-). Czy to indolencja redaktorska (brak dokładnego sprawdzenia opisywanego tematu) czy jakiś układzik ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realny Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.pekao.com.pl 23.02.06, 07:59 "zoo-głupek" - komentarz chorobliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.com.pl 23.02.06, 08:21 UWAGA BOŚ-a nikt nie przebije 100zł!!!! TO JEST DOPIERO ZŁODZIEJSKI BANK!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! 23.02.06, 08:48 Gość portalu: gość napisał(a): > UWAGA BOŚ-a nikt nie przebije 100zł!!!! TO JEST DOPIERO ZŁODZIEJSKI BANK!!!!!!! A kredycik pewnie był w promocji? Niskie % i zero prowizji? To sie dziwisz? Przecież nie ma nic za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciao Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: 62.233.236.* 23.02.06, 08:36 W BoSiu w tamtym roku zaplacilam stowke a rok wczesniej 80 fajnie co!?Ciekawe ile w tym trzeba zaplacic i jeszcze na nie troche poczekac bo nie robia tego od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: 212.244.126.* 23.02.06, 08:45 To już wiem co to za osobnik... w jednym z ogrodów zoologicznych przepadł szymoans... no proszę a on i pisać co nieco umie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcat W BOŚ-u jest 100zł prowizji !!!! IP: 212.160.172.* 23.02.06, 09:17 Tylko autor tego artykułu nie raczył wspomnieć o tym banku, bo to bank w którym ma konto PiS... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KUMM Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 09:25 Dostaję z PKO BP rozbicie na odsetki i ratę kapitałową, przezornie płacę dwa przelewy - jeden na odsetki drugi na kapitał... Trochę zachodu jest ale i dowód opłaty odsetek w rękach też, zaświadzczenia nie potrzebuję... Bankowcom życzę dobrego samopoczucia... Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! 23.02.06, 09:40 Gość portalu: KUMM napisał(a): > Dostaję z PKO BP rozbicie na odsetki i ratę kapitałową, przezornie płacę dwa > przelewy - jeden na odsetki drugi na kapitał... Nie musisz płacić 2 przelewów. Wystarczy że do dowodów wpłat masz comiesięczny list z PKO BP - tam jest wypisana kwota odsetek, więc nie ma problemu. NIe potrzebny trud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: top.notch Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: 212.160.172.* 23.02.06, 09:41 Są trzy kwestie: 1) Mam kredyt w CHF. Otrzymuje od banku harmonogram z rozbiciem na część kapitałową i odsetkową. Mogę więc sam wyliczyć kwotę odsetek. Pytanie zasadnicze: PO JAKIM KURSIE PRZELICZYĆ ODSETKI W CHF NA PLN, ŻEBY UMIEŚCIĆ W PIT? Czy po kursie spłaty danej raty (kurs sprzedaży CHF banku z dnia spłaty raty) czy może po kursie średnim NBP z tego dnia? Czy może jeszcze inaczej? 2) Harmonogram z rozbiciem to też jest ostatecznie dokument bankowy, podobnie jak potwierdzenie przelewu raty. Wg mnie Urzędom Skarbowym powinno to wystarczyć. 3) Nawet jeśli nie wystarczy, to Urząd Skarbowy nie wymaga załączania czegokolwiek do np. PIT-37. Ostatecznie więc można się starać o takie pismo i zapłacić za nie DOPIERO w przypadku, jak US każe udokumentować ulgę. Jak to widzicie? Opinie osób z doświadczeniem w temacie mile widziane. Pzdr. Top.Notch Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! 23.02.06, 09:46 Gość portalu: top.notch napisał(a): > 1) Mam kredyt w CHF. Otrzymuje od banku harmonogram z rozbiciem na część > kapitałową i odsetkową. Mogę więc sam wyliczyć kwotę odsetek. Pytanie > zasadnicze: PO JAKIM KURSIE PRZELICZYĆ ODSETKI W CHF NA PLN, ŻEBY UMIEŚCIĆ W > PIT? Czy po kursie spłaty danej raty (kurs sprzedaży CHF banku z dnia spłaty > raty) czy może po kursie średnim NBP z tego dnia? Czy może jeszcze inaczej? Wg kursu banku w którym masz kredyt z dnia spłaty. Ekspertem nie jestem, zawsze można uderzyć do US po interpretację na pismie. > 2) Harmonogram z rozbiciem to też jest ostatecznie dokument bankowy, podobnie > jak potwierdzenie przelewu raty. Wg mnie Urzędom Skarbowym powinno to > wystarczyć. Wg mnie też. > 3) Nawet jeśli nie wystarczy, to Urząd Skarbowy nie wymaga załączania > czegokolwiek do np. PIT-37. Ostatecznie więc można się starać o takie pismo i > zapłacić za nie DOPIERO w przypadku, jak US każe udokumentować ulgę. Wg mnie zaświadczenie z banku jest zbędne. Po to masz rozbicie raty na liście z banku. Tylko trzeba je zbierać i trzymac 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RJ Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.ifpan.edu.pl 23.02.06, 09:42 Kiedyś też miałem ten problem. W urzędzie kazali przynieść harmonogram spłat w złotówkach, a bank mówił, że może wydać tylko we frankach. Powiedziałem to w US i teraz zamiast harmonogramu spłat przedstawiam wyciągi z konta w PLN. (za wyciągi jak wiemy sie nie płaci) Pozdrawiam RJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub M Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.atac.pl / 213.25.91.* 23.02.06, 10:18 W banku BOŚ prowizja wynosi 100 PLN !!!!!! to dopiero jest zarabianie pieniędzy. Czeka sie na taki dokument ponad 2 tygodnie. Straszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciao Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: 62.233.236.* 23.02.06, 10:24 a czy z tego roku juz masz taki dokument Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matrix Nie płacę IP: *.elpos.net 23.02.06, 11:58 Mam kredyt w PKO BP, splata nastepuje automatycznie z kata, pobierane sa odsetki i kapital oddzielnie - a przeciez historia rachunku jest bezplatna, dowod wplaty jest - jest i wcale nie musi byc to dokument z pieczatka banku, rownie dobrze moze byc to wydruk z konta internetowego, jesli takie sie ma, badz historia rachunku z ktorej wynika faktyczna ilosc zaplaconych odsetek - musi byc napisane ze sa to odsetki od kredytu - i tyle wystarczy. Urzad Skarbowy - mowie tu o swoim - a powinny tak dzialac wszystkie - wymaga przy kontroli z reguly pierwszej, jesli zaczelismy korzystac z ulgi odsetkowej, to umowy kredytowej, aby potwierdzic jaki kredyt zaciagnelismy, na jaka kwote i cel, nastepnie poprosi o dokument potwierdzajacy faktycznie zaplacone odsetki w danym roku podatkowym - informacja z banku dotyczaca kolejnych rat i ich wysokosci nie jest wystarczajaca z takiej to przyczyny, ze pod koniec roku wystepuje roznica w faktycznie splaconych odsetkach, a to ze wzgledu na zmieniajace sie oprocentowanie itp. - wiec tak jak wyzej mowilem, jesli macie historie rachunku, wydruk z konta czy tez wydrukowany dokument z konta elektronicznego na ktorym jest zaznaczone: kwota i okreslone iz jest to splata odsetek od kredytu, to w zupelnosci wystarczy. Oczywiscie jesli sie nam nie chce zbierac tych dokumentow - bo przeciez sa potrzebne tylko przy kontroli US - mozna pojsc zawsze do banku potrwa to dwa dni moze krocej dostaniemy papierek z informacja jaki kredyt kto zaciagnal na jaka kwote i ile odsetek zaplacilismy we wskazanym przez nas okresie i zaplacimy kilkadziesiat zloty. Ale co tam te kilkadziesiat zotych, US moze nas kontrolowac co roku, zakladajac ze bedzie przy kredycie na 20 lat to jakies 1000-2400 zlotych ale przecie US nie bedzie nas kontrolowal co roku... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cymes odsetki od 189 tys IP: *.sofrecom.pl 23.02.06, 12:10 Mam do was dodatkowe pytanie jeżeli kredyt przewyższa sumę 189 tyś zł i wynosi powiedzmy 100 tyś CHF to jak oblicza się odsetki od 189 tyś - można odliczyć odsetki tylko od tej kwoty. Kłopot w tym że w związku z wahaniem kursów walut raz 100 tyś CHF warte jest 260 tyś a raz 240 tyś. Więc nie możemy zastosować stałej proporcji. Czy znacie jakąś interpretacje z US? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.zdnet.com.pl 23.02.06, 13:05 Dziwie sie , że nie bulwersuje was haracz w postaci odsetek i prowizji od kredytu a 50 zł płacone z lenistwa lub braku kumania tak. I dlaczego dopiero teraz - przeciez prowizje w bankach nie sa tajne. A jeszcze proponuje sprawdzić ile kosztuje przypomnienie o przekroczeniu termnu spłaty. Ludzie mało dociekliwi zawsze są zaskoczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
gail2005 Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! 23.02.06, 14:19 Nie wiem co to za nowina. Bank GE juz w ubieglym roku za kazde zaswiadczenie o odstekach pobral od mnie sowita oplate. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciao Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: 62.233.236.* 23.02.06, 16:24 to nie nowina. Tylko dlaczego autor artykulu w gazecie nie napisal o bosiu zmieszylyby sie wpisy do komentarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient BOŚ BOŚ to dopiero zdzierca IP: 195.8.101.* 23.02.06, 17:19 Wyobraźcie sobie, że Bank Ochrony Środowiska (BOŚ) za taki kwitek bierze aż 100 zł!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majeczka Re: BOŚ to dopiero zdzierca IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.06, 23:59 chciales miec tani kredyt z Boś to teraz nie narzekaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iommek Re: BOŚ to dopiero zdzierca IP: *.smoczka.ptc.pl 13.03.06, 21:33 Kto ci tak powiedział?? Ja pracuję w BOŚ i bierzemy za to 15 zł! Przynajmniej tak robimy w oddziałach podległych pod Rzeszów, traktujemy to jako pozycję "inne" z tabeli opłat i prowizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankowiec Re: Chcesz mieć ulgę? Płać prowizję! IP: *.aster.pl 10.04.06, 20:37 Akurat w Banku Millennium nie pobieramy oplaty od zaswiadczenia od odsetek. 50 zlotych placa klienci PTF ktorych nie przejal Satander Odpowiedz Link Zgłoś