Dodaj do ulubionych

Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń!

• Gość: Paweł Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 09:11
      Tak wam chodzi o odprawy!jeden z drógim niech idzie popracować do
      kpalni.Gwarantuje jeden dzień i go nie ma.Mechanikowi co spadnie na łep lub
      nauczycielowi a,górnik zjeżdża i nie wie czy wyjedzie.
      • antybandzior Che,che,che fajnie być górnikiem darmozjadem 23.03.06, 09:20
        Zajefana robota, podłubie parę lat pod ziemią, weźmie odprawę, poleży brzuchem
        do góry i chyc do kopalni znowu :))))
      • Gość: Max Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.12.1411N-CUD12K-01.ish.de 23.03.06, 13:57
        Masz racje kolego pojecia niemajom co to jest praca pod ziemiom tych z tymi
        wielkimi mordami to chcialbym widziec na dole przy robocie to by napewno plakali
        jak male dzieci na odleglosc to kazdy z nich madry szkoda gadac a pozatym
        jezeli tych gornikow ktos do tej roboty przyjmnie to czy oni za darmo bendom
        dostawac forse moze ktos z tych mondrych mi powie ile lat dozywa czlowiek ktory
        pracowal pod ziemiom przez powiedzmy 15scie lat
        .
    • jacekmw PIS rozpoczyna kampanię wyborczą ... 23.03.06, 09:25
      Niech ich żelazny elektorat wie jak Partia o nich dba...
    • dokowski A więc arystokracja PRL znów jawnie okrada Polaków 23.03.06, 09:27
      Od początku wiedziałem, że te odprawy to jedno wielkie złodziejstwo. Dopóki
      władza jest rękach hołoty, która może w każdej chwili sterroryzować rząd
      metodami rewolucji proletariackiej, dopóty będziemy mieli PRL tylko z wierzchu
      polukrowany kapitalizmem
    • aha123 Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! 23.03.06, 09:28
      "1.Prawie 37 tys. wzięło odprawy - średnio po 37 tys. zł na rękę.

2.Górnicze odprawy kosztowały budżet państwa blisko 2 mld zł.

3.Z badań śląskich socjologów wynika, że tylko połowa zainwestowała te
      pieniądze - pozostali wydali je na meble, samochody czy wycieczki.
      - Nikt za 37 tys. zł nie urządził sobie życia. "

37 tys zł "na rekę"? Hmmmm...

Jestem 32 letnią mamą która zdecydowała się na drugie dziecko(rodzę w
      kwietniu). Nie chciałam by w domu rósł egoista, kiedyś bardzo samotny.
      Poza tym mój trzylatek nie ma babci ani dziadka. Oboje z mężem jesteśmy
      jedynakami, więc prawdziwej cioci/wujka też nie ma...
      Do czego zmierzam?
      ....zdecydowałam się na drugie dziecko m.in. dlatego, że miałam umowę o pracę
      (na najniższą krajową).
      Co się okazało? "Zgodnie z prawem i kodeksem pracy, mój pracodawca -w czasie
      gdy byłam na urlopie wychowawczym- zamknął firmę "XYZ"S.C. i założył nową o
      nazwie "XYZ". Zostałam na "lodzie"... Kto zatrudni kobietę w 4 m-cu ciąży???

Od ukończenia studiów pracowałam uczciwie, ZAWSZE na umowę o pracę, nigdy nie
      zarabiając więcej niż 1500 zł netto. Przez ostatnie pięć lat - najniższą
      krajową.
      DZIŚ wiem, że pomimo tego, nie będę miała prawa do zasiłku macierzyńskiego ani
      wychowawczego.

Ad1. Za wspomniane 37 tys zł "na rękę" Państwo pokrywałoby zasiłek wychowawczy
      przez .... 7 i pół roku...a nie jak ustawa przewiduje przez.... dwa....

Ad2. Za 2 mld zł można przyjąć, że nasze Państwo WRESZCIE byłoby stać na
      całkiem niezłe ulgi podatkowe - dla tych, którzy UCZCIWIE zarabiają...

Ad3. Pieniądze wydałabym raczej na kupno mieszkania, a nie przyjemności
      trwające "chwilkę".
      Za 37 tys. zł mogłabym spróbować "urządzić sobie życie" - no za dużo
      powiedziane, ale z pewnością pozwoliło by mi to na jego "uporządkowanie"....
      i spokojną egzystencję przynajmniej do osiagnięcia przez moje dzieci wieku
      (przed)szkolnego.

Zgadzam się z jednym z moich przedmówców. Powinni oddać to co "ukradli"?!
      Stać ich - pewnie większość z nich nieźle "kombinuje"...renty, emerytury, albo
      sama nie wiem co jeszcze....
      Rozłozyćim na raty, żeby nie "kwiczeli" że nie mają z czego i oddać co do
      grosza + ODSETKI!!!
      • Gość: bogdan Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.71.* 23.03.06, 11:11
        trzeba zmienić rząd.wszystkich polityków do 5 pokolenia wstecz za mordę i do
        kamieniołomów.Polak musi czuć bat nad sobą, nie można dopuścić go do rządzenia
        swoim krajem. dopiero wtedy będzie może lepiej
    • Gość: Paweł Kierski Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.arcabit.com 23.03.06, 09:35
      Każdy, kto wziął pieniądze i podpisał zobowiązanie, że w zamian za te pieniądze
      nie będzie podejmował pewnych działań, a jednak je podjął jest winny wyłudzenia.

Kodeks karny:
      Art. 286.
      par. 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do
      niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia
      jej w błąd [...], podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
      • Gość: tur Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:00
        Przytoczony Art.286 odnosi się raczej do ówczesnego rządu.
        Nikt nie ma prawa ograniczać wolności człowieka , także do
        wykonywanego zawodu.
    • Gość: tyłkowy Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.kompania.net 23.03.06, 09:43
      I słusznie, mogą wracać a za pół roku dajcie Im nowe odprawy, niech znowu
      przepiją.
    • wrojoz Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! 23.03.06, 09:48
      Kaczyński i jego poplecznicy muszą odejść.
      Gornicy, którzy nie wzięli odpraw i dzielnie pracowali, teraz zażądajcie odpraw
      od PiSu. Inaczej będziecie wystrychnięci na dudka, jak wszyscy co uwierzyli
      PiSowi.
      • Gość: ślązak Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 18:08
        kolego to ja dam ci te 37000 zł i nie bendziesz pracował przez 10 lat na kopalni
        zobaczymy jakie zdanie potem powiesz to nie wina ludzi kturzy dali się nabić w
        butelkę tylko polityków ale dla ciebie to pewniejest nie zrozumiałe
    • Gość: je.. ryla Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 09:51
      skooorwysynstwo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: podlack Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.cable.ubr07.dals.blueyonder.co.uk 23.03.06, 10:04
      I bardzo dobrze. Za 5 lat nalezy im dac nastepna odprawe. Przeciez chlopaki
      ciezko pracuja, nie to co jakies profesury czy doktory, co to tylko dlugopisem
      drapia i tylko udaja. A i samochod przewroca, i kamieniem ciepna, jak bedzie
      trzeba...
    • Gość: BODZIO Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.71.* 23.03.06, 10:06
    • Gość: bodzio Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.71.* 23.03.06, 10:08
      Czy ty wogóle wiesz jak wygląda praca górnika ty jełopie. Siedzisz w biurze i
      bąki zbijasz.
      • Gość: go Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.torun.pl / 81.210.32.* 23.03.06, 10:48
        a co to kogo obchodzi? pracować trzeba mądrzej a nie ciężej, jak ktoś wyżej
        napisał
      • aha123 Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! 23.03.06, 15:19
        ....to idź do "biura" i nie przepracowywuj się za.... 800zł!
    • Gość: www Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.03.06, 10:19
      "mlodzi beda mieli te umiejetnosci za 7-8 lat" teraz nie beda mieli w ogole, bo beda siedziec na bezrobotnym, a stare ramole, ktore raz wziely kase za rezygnacje beda zajmowac im miejsca!
      • Gość: rzygaćmisięchce Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 195.94.201.* 23.03.06, 10:35
        qrwa mać....jestem po studiach jestem inżynierem paracuję na umowę o dzieło już
        9 miesiąc w państwoewj firmie która nie chce mnie zatródnić na umowę o pracę nie
        mam żądnych qrwa praw żadnych... nie mam prawa do opieki zdrowotnej ani do całej
        reszty pie.. taki kraj pie.. ten rząd pie.. takie prawo pracy pie..
        tych idiotów co przyjeżdżają i rozpiepszja moje miasto co ja temu jestem winien
        że oni są górnikami ...każdy jest kowalem swojego losu pieprzę was trzeba było
        myleć przedtem ale ja wiem że nie będę dawał się gnoić nigdy wycisnę ile się
        bęidze dało
        z was mimo tego całego pie..nia i złodziejstwa aczkolwiek zrobię to po
        swojemu i od dzisiaj cel uświęca środki ......
        • Gość: bogdan Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.71.* 23.03.06, 10:56
          szanowny gościu"rzygać mi się chce" z taką gadką i to po studiach to byś u mnie
          kible mył do końca życia.
    • Gość: energetyk Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.82.* 23.03.06, 10:31
      PRZYWRÓCIĆ ENERGETYKOM PRAWO DO POWROTU DO ELEKTROWNI !!!
      JAK RÓWNOŚĆ TO RÓWNOŚĆ!
    • kres_ludzkosci przykro wychodzic do pracy 23.03.06, 10:36
      wiedzac, ze podatek, ktory sie zaplaci od zarobionych pieniedzy jest
      beztrosko 'inwestowany' przez ludzi bez rozumu

slowskowyt.blox.pl/
      • Gość: Sztygar ludziska dajcie se siana IP: *.wola1.demo.net.pl / *.ples.pl 23.03.06, 10:45
        umowa wygasła 2002 roku wiec zapytajcie Panow z Platformy tam jest wiekszosci
        z bylej AWS
        • Gość: rafvonthorn Re: ludziska dajcie se siana IP: *.petrus.com.pl 23.03.06, 12:01
          Podpisywali, że nie wrócą do górnictwa, czy podpisywali, że nie wrócą do
          górnictwa do 2002?
    • kolargolo proponuje zabrac kase Owsiakowi 23.03.06, 10:40
      i rozdac gornikom. Tak bedzie sprawiedliwie i po katolicku. Jedyne co mnie
      pociesza to ze takie akcje, o ktorych dzisiaj czytam w gazetach skasuja PiS w
      ciagu paru miesiecy. PiS sie tego slusznie boi i dlatego chce wyborow juz dzis
      zanim cokolwiek zaczeli robic.
    • Gość: bogdan Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.71.* 23.03.06, 10:42
      Ciekawe na jakich warunkach.Najpierw nich oddadzą kasę którą roztrwonili na
      przyjemności.A potem ztrudnić ich jako nowoprzyjętych bez żadnych przywilejów.
      • wuetend Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! 23.03.06, 13:13
        praca przez srednio 10 miesiecy za darmo zeby splacic te 37Kpln - wyjda wtedy
        niezle wskazniki rentownosci :D

Gość portalu: bogdan napisał(a):

> Ciekawe na jakich warunkach.Najpierw nich oddadzą kasę którą roztrwonili na
        > przyjemności.A potem ztrudnić ich jako nowoprzyjętych bez żadnych przywilejów.
    • Gość: leming No to juz jest zwykle kurestwo n/t IP: *.aster.pl 23.03.06, 10:57
    • Gość: gdynianin Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.crowley.pl 23.03.06, 11:03
      to jest poprostu chamstwo w stosunku do innych zawodow a co z marynarzami, ktorzy musieli odejsc bo zaklady ulegly likwidacji ,co ze stoczniowcami oraz zakladami ktore kooperowaly z nimi, coraz bardziej nie rozumie tego co sie do okola dzieje mialo byc lepiej a jest z kazdym dniem gorzej,swojej doroslej corce mowie ze jak skonczy studia to ma z tego bagna wyjezdzac bo tu sa rowni i rowniejsi.Kopidoły znowu górą i to jest wlasnie POLSKA sprawiedliwosc spoleczna
      • Gość: bogdan Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.71.* 23.03.06, 11:19
        zgadzam się z poprzednikiem choć sam jestem górnikiem,ale czyja to jest wina za
        taki stan naszej gospogarki? nie nasza roboli, to tam na górze panowie
        politykierzy bawią się naszymi uczuciami,trzeba nam było po upadku socjalizmu
        wszystkich komuchów i pociotków wywalić z kraju na zbitą mordę.Teraz możemy
        tylko mieć pretensje dosiebie.
    • a.k.traper Ludzie uczciwi i honorowi 23.03.06, 11:23
    • Gość: Thomson Odprawa czy praca IP: *.isw.intel.com / *.isw.intel.com 23.03.06, 11:24
      W takim razie za co wzięli odprawę? Jeżeli ktoś wraca, powinien oddać to, co wziął.

Ten kraj jest chory i stan generalnie się pogarsza. Kończę edukację i spadam,
      póki jeszcze granice otwarte.
      • wuetend Re: Odprawa czy praca 23.03.06, 13:11
        bardzo slusznie, premier Marcin Kiewicz ostatnio z duma (!) przecial wstege
        wstepu na rynki pracy Hiszpanii i Portugalii. Po nich niedlugo beda kolejne.

Gość portalu: Thomson napisał(a):

> W takim razie za co wzięli odprawę? Jeżeli ktoś wraca, powinien oddać to, co
        wz
        > iął.
        >
        > Ten kraj jest chory i stan generalnie się pogarsza. Kończę edukację i spadam,
        > póki jeszcze granice otwarte.
    • protestujemy.pl Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! 23.03.06, 11:24
      Dlaczego mamy płacić za te odprawy? NIech teraz przyjmowani do pracy górnicy za
      to zapłacą (z odsetkami) albo niech im kopalnia ściąga z pensji te 37 tys.
    • Gość: Mortenpl Genialne! IP: *.nbp.pl / 193.109.212.* 23.03.06, 11:31
      A jak spadnie koniunktura na węgiel to znowu będą zwolnienia z odprawami. A jak
      potem się poprawi, to się znowu przyjmie, a jak znowu się koniunktura pogorszy
      ... itd
    • Gość: Pepi Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:35
      Panstwo górnicze w państwie polskim, już mnie nic nie zdziwi- tylko dlaczego
      wszystko z moich podatków , a ja czemu mam płacić za to do 65 roku życia ???
    • Gość: KOMOR Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:46
      Hola,Hola.Jeśli wrócą ci co wzięli odprawy ,to w takim razie są stratni ci co
      zostali w kopalniach.Oni nie wzięli po 35.000zł.
    • Gość: hajlander Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 213.155.163.* 23.03.06, 12:27
      jasne jasne. niech ich wezma i znowu wyplaca kolejne odprawy za kolejne
      zwolnienie. za 37 tysiecy da sie przezyc z roczek, dwa a potem znowu do pracy i
      po odprawe :) tez tak cche.
      podoba mi sie tez argumentacja, ze posiadaja takie umiejetnosci jakie
      absolwenci szkol gorniczych beda mieli za 7-8 lat. no tak, lepiej zeby nie
      mieli wogole lub mieli za 15-16. pkp, panie. pkp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka