Gość: Paweł Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 09:11 Tak wam chodzi o odprawy!jeden z drógim niech idzie popracować do kpalni.Gwarantuje jeden dzień i go nie ma.Mechanikowi co spadnie na łep lub nauczycielowi a,górnik zjeżdża i nie wie czy wyjedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
antybandzior Che,che,che fajnie być górnikiem darmozjadem 23.03.06, 09:20 Zajefana robota, podłubie parę lat pod ziemią, weźmie odprawę, poleży brzuchem do góry i chyc do kopalni znowu :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.12.1411N-CUD12K-01.ish.de 23.03.06, 13:57 Masz racje kolego pojecia niemajom co to jest praca pod ziemiom tych z tymi wielkimi mordami to chcialbym widziec na dole przy robocie to by napewno plakali jak male dzieci na odleglosc to kazdy z nich madry szkoda gadac a pozatym jezeli tych gornikow ktos do tej roboty przyjmnie to czy oni za darmo bendom dostawac forse moze ktos z tych mondrych mi powie ile lat dozywa czlowiek ktory pracowal pod ziemiom przez powiedzmy 15scie lat . Odpowiedz Link Zgłoś
jacekmw PIS rozpoczyna kampanię wyborczą ... 23.03.06, 09:25 Niech ich żelazny elektorat wie jak Partia o nich dba... Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski A więc arystokracja PRL znów jawnie okrada Polaków 23.03.06, 09:27 Od początku wiedziałem, że te odprawy to jedno wielkie złodziejstwo. Dopóki władza jest rękach hołoty, która może w każdej chwili sterroryzować rząd metodami rewolucji proletariackiej, dopóty będziemy mieli PRL tylko z wierzchu polukrowany kapitalizmem Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! 23.03.06, 09:28 "1.Prawie 37 tys. wzięło odprawy - średnio po 37 tys. zł na rękę. 2.Górnicze odprawy kosztowały budżet państwa blisko 2 mld zł. 3.Z badań śląskich socjologów wynika, że tylko połowa zainwestowała te pieniądze - pozostali wydali je na meble, samochody czy wycieczki. - Nikt za 37 tys. zł nie urządził sobie życia. " 37 tys zł "na rekę"? Hmmmm... Jestem 32 letnią mamą która zdecydowała się na drugie dziecko(rodzę w kwietniu). Nie chciałam by w domu rósł egoista, kiedyś bardzo samotny. Poza tym mój trzylatek nie ma babci ani dziadka. Oboje z mężem jesteśmy jedynakami, więc prawdziwej cioci/wujka też nie ma... Do czego zmierzam? ....zdecydowałam się na drugie dziecko m.in. dlatego, że miałam umowę o pracę (na najniższą krajową). Co się okazało? "Zgodnie z prawem i kodeksem pracy, mój pracodawca -w czasie gdy byłam na urlopie wychowawczym- zamknął firmę "XYZ"S.C. i założył nową o nazwie "XYZ". Zostałam na "lodzie"... Kto zatrudni kobietę w 4 m-cu ciąży??? Od ukończenia studiów pracowałam uczciwie, ZAWSZE na umowę o pracę, nigdy nie zarabiając więcej niż 1500 zł netto. Przez ostatnie pięć lat - najniższą krajową. DZIŚ wiem, że pomimo tego, nie będę miała prawa do zasiłku macierzyńskiego ani wychowawczego. Ad1. Za wspomniane 37 tys zł "na rękę" Państwo pokrywałoby zasiłek wychowawczy przez .... 7 i pół roku...a nie jak ustawa przewiduje przez.... dwa.... Ad2. Za 2 mld zł można przyjąć, że nasze Państwo WRESZCIE byłoby stać na całkiem niezłe ulgi podatkowe - dla tych, którzy UCZCIWIE zarabiają... Ad3. Pieniądze wydałabym raczej na kupno mieszkania, a nie przyjemności trwające "chwilkę". Za 37 tys. zł mogłabym spróbować "urządzić sobie życie" - no za dużo powiedziane, ale z pewnością pozwoliło by mi to na jego "uporządkowanie".... i spokojną egzystencję przynajmniej do osiagnięcia przez moje dzieci wieku (przed)szkolnego. Zgadzam się z jednym z moich przedmówców. Powinni oddać to co "ukradli"?! Stać ich - pewnie większość z nich nieźle "kombinuje"...renty, emerytury, albo sama nie wiem co jeszcze.... Rozłozyćim na raty, żeby nie "kwiczeli" że nie mają z czego i oddać co do grosza + ODSETKI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.71.* 23.03.06, 11:11 trzeba zmienić rząd.wszystkich polityków do 5 pokolenia wstecz za mordę i do kamieniołomów.Polak musi czuć bat nad sobą, nie można dopuścić go do rządzenia swoim krajem. dopiero wtedy będzie może lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kierski Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.arcabit.com 23.03.06, 09:35 Każdy, kto wziął pieniądze i podpisał zobowiązanie, że w zamian za te pieniądze nie będzie podejmował pewnych działań, a jednak je podjął jest winny wyłudzenia. Kodeks karny: Art. 286. par. 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd [...], podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:00 Przytoczony Art.286 odnosi się raczej do ówczesnego rządu. Nikt nie ma prawa ograniczać wolności człowieka , także do wykonywanego zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyłkowy Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.kompania.net 23.03.06, 09:43 I słusznie, mogą wracać a za pół roku dajcie Im nowe odprawy, niech znowu przepiją. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! 23.03.06, 09:48 Kaczyński i jego poplecznicy muszą odejść. Gornicy, którzy nie wzięli odpraw i dzielnie pracowali, teraz zażądajcie odpraw od PiSu. Inaczej będziecie wystrychnięci na dudka, jak wszyscy co uwierzyli PiSowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 18:08 kolego to ja dam ci te 37000 zł i nie bendziesz pracował przez 10 lat na kopalni zobaczymy jakie zdanie potem powiesz to nie wina ludzi kturzy dali się nabić w butelkę tylko polityków ale dla ciebie to pewniejest nie zrozumiałe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: je.. ryla Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 09:51 skooorwysynstwo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podlack Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.cable.ubr07.dals.blueyonder.co.uk 23.03.06, 10:04 I bardzo dobrze. Za 5 lat nalezy im dac nastepna odprawe. Przeciez chlopaki ciezko pracuja, nie to co jakies profesury czy doktory, co to tylko dlugopisem drapia i tylko udaja. A i samochod przewroca, i kamieniem ciepna, jak bedzie trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BODZIO Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.71.* 23.03.06, 10:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.71.* 23.03.06, 10:08 Czy ty wogóle wiesz jak wygląda praca górnika ty jełopie. Siedzisz w biurze i bąki zbijasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.torun.pl / 81.210.32.* 23.03.06, 10:48 a co to kogo obchodzi? pracować trzeba mądrzej a nie ciężej, jak ktoś wyżej napisał Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! 23.03.06, 15:19 ....to idź do "biura" i nie przepracowywuj się za.... 800zł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.03.06, 10:19 "mlodzi beda mieli te umiejetnosci za 7-8 lat" teraz nie beda mieli w ogole, bo beda siedziec na bezrobotnym, a stare ramole, ktore raz wziely kase za rezygnacje beda zajmowac im miejsca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzygaćmisięchce Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 195.94.201.* 23.03.06, 10:35 qrwa mać....jestem po studiach jestem inżynierem paracuję na umowę o dzieło już 9 miesiąc w państwoewj firmie która nie chce mnie zatródnić na umowę o pracę nie mam żądnych qrwa praw żadnych... nie mam prawa do opieki zdrowotnej ani do całej reszty pie.. taki kraj pie.. ten rząd pie.. takie prawo pracy pie.. tych idiotów co przyjeżdżają i rozpiepszja moje miasto co ja temu jestem winien że oni są górnikami ...każdy jest kowalem swojego losu pieprzę was trzeba było myleć przedtem ale ja wiem że nie będę dawał się gnoić nigdy wycisnę ile się bęidze dało z was mimo tego całego pie..nia i złodziejstwa aczkolwiek zrobię to po swojemu i od dzisiaj cel uświęca środki ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.71.* 23.03.06, 10:56 szanowny gościu"rzygać mi się chce" z taką gadką i to po studiach to byś u mnie kible mył do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: energetyk Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.82.* 23.03.06, 10:31 PRZYWRÓCIĆ ENERGETYKOM PRAWO DO POWROTU DO ELEKTROWNI !!! JAK RÓWNOŚĆ TO RÓWNOŚĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
kres_ludzkosci przykro wychodzic do pracy 23.03.06, 10:36 wiedzac, ze podatek, ktory sie zaplaci od zarobionych pieniedzy jest beztrosko 'inwestowany' przez ludzi bez rozumu slowskowyt.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztygar ludziska dajcie se siana IP: *.wola1.demo.net.pl / *.ples.pl 23.03.06, 10:45 umowa wygasła 2002 roku wiec zapytajcie Panow z Platformy tam jest wiekszosci z bylej AWS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: ludziska dajcie se siana IP: *.petrus.com.pl 23.03.06, 12:01 Podpisywali, że nie wrócą do górnictwa, czy podpisywali, że nie wrócą do górnictwa do 2002? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo proponuje zabrac kase Owsiakowi 23.03.06, 10:40 i rozdac gornikom. Tak bedzie sprawiedliwie i po katolicku. Jedyne co mnie pociesza to ze takie akcje, o ktorych dzisiaj czytam w gazetach skasuja PiS w ciagu paru miesiecy. PiS sie tego slusznie boi i dlatego chce wyborow juz dzis zanim cokolwiek zaczeli robic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.71.* 23.03.06, 10:42 Ciekawe na jakich warunkach.Najpierw nich oddadzą kasę którą roztrwonili na przyjemności.A potem ztrudnić ich jako nowoprzyjętych bez żadnych przywilejów. Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! 23.03.06, 13:13 praca przez srednio 10 miesiecy za darmo zeby splacic te 37Kpln - wyjda wtedy niezle wskazniki rentownosci :D Gość portalu: bogdan napisał(a): > Ciekawe na jakich warunkach.Najpierw nich oddadzą kasę którą roztrwonili na > przyjemności.A potem ztrudnić ich jako nowoprzyjętych bez żadnych przywilejów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdynianin Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.crowley.pl 23.03.06, 11:03 to jest poprostu chamstwo w stosunku do innych zawodow a co z marynarzami, ktorzy musieli odejsc bo zaklady ulegly likwidacji ,co ze stoczniowcami oraz zakladami ktore kooperowaly z nimi, coraz bardziej nie rozumie tego co sie do okola dzieje mialo byc lepiej a jest z kazdym dniem gorzej,swojej doroslej corce mowie ze jak skonczy studia to ma z tego bagna wyjezdzac bo tu sa rowni i rowniejsi.Kopidoły znowu górą i to jest wlasnie POLSKA sprawiedliwosc spoleczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 81.210.71.* 23.03.06, 11:19 zgadzam się z poprzednikiem choć sam jestem górnikiem,ale czyja to jest wina za taki stan naszej gospogarki? nie nasza roboli, to tam na górze panowie politykierzy bawią się naszymi uczuciami,trzeba nam było po upadku socjalizmu wszystkich komuchów i pociotków wywalić z kraju na zbitą mordę.Teraz możemy tylko mieć pretensje dosiebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomson Odprawa czy praca IP: *.isw.intel.com / *.isw.intel.com 23.03.06, 11:24 W takim razie za co wzięli odprawę? Jeżeli ktoś wraca, powinien oddać to, co wziął. Ten kraj jest chory i stan generalnie się pogarsza. Kończę edukację i spadam, póki jeszcze granice otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: Odprawa czy praca 23.03.06, 13:11 bardzo slusznie, premier Marcin Kiewicz ostatnio z duma (!) przecial wstege wstepu na rynki pracy Hiszpanii i Portugalii. Po nich niedlugo beda kolejne. Gość portalu: Thomson napisał(a): > W takim razie za co wzięli odprawę? Jeżeli ktoś wraca, powinien oddać to, co wz > iął. > > Ten kraj jest chory i stan generalnie się pogarsza. Kończę edukację i spadam, > póki jeszcze granice otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
protestujemy.pl Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! 23.03.06, 11:24 Dlaczego mamy płacić za te odprawy? NIech teraz przyjmowani do pracy górnicy za to zapłacą (z odsetkami) albo niech im kopalnia ściąga z pensji te 37 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mortenpl Genialne! IP: *.nbp.pl / 193.109.212.* 23.03.06, 11:31 A jak spadnie koniunktura na węgiel to znowu będą zwolnienia z odprawami. A jak potem się poprawi, to się znowu przyjmie, a jak znowu się koniunktura pogorszy ... itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepi Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:35 Panstwo górnicze w państwie polskim, już mnie nic nie zdziwi- tylko dlaczego wszystko z moich podatków , a ja czemu mam płacić za to do 65 roku życia ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOMOR Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:46 Hola,Hola.Jeśli wrócą ci co wzięli odprawy ,to w takim razie są stratni ci co zostali w kopalniach.Oni nie wzięli po 35.000zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hajlander Re: Górnicy z odprawami mogą wracać do kopalń! IP: 213.155.163.* 23.03.06, 12:27 jasne jasne. niech ich wezma i znowu wyplaca kolejne odprawy za kolejne zwolnienie. za 37 tysiecy da sie przezyc z roczek, dwa a potem znowu do pracy i po odprawe :) tez tak cche. podoba mi sie tez argumentacja, ze posiadaja takie umiejetnosci jakie absolwenci szkol gorniczych beda mieli za 7-8 lat. no tak, lepiej zeby nie mieli wogole lub mieli za 15-16. pkp, panie. pkp. Odpowiedz Link Zgłoś