dan3iger 12.04.06, 14:23 Jak rozumiem jak samochód ulegnie całkowitemu zniszczeniu - w konsekwencji wypłąta odszkodawania będze tylko na podstawie faktury VAT za nowo zakupiony samochód w salonie. Dobrze Kublik, kombinujesz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Likkaon PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:25 Poprzedni tytuł był zdecydowanie lepszy "Pis chce ułatwić wypłatę OC i AC" a moim zdaniem słusznie się bierze bo to jest rzeczywiście spore pole do przekrętów a przez to wszyscy płacimy wysokie stawki ubezpieczeniowe Odpowiedz Link Zgłoś
p_iki Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe 12.04.06, 14:34 nie zapominaj ze firmy ubezpieczeniowe tez niezle leca w preta Odpowiedz Link Zgłoś
gelbo Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe 12.04.06, 14:43 Jestem za! -- doladowania.kody.gsm.pl - doladuj telefon na karte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZgryzliwyZenek Re: PiS znow stawia problem na glowie IP: *.240-136-217.adsl-fix.skynet.be 12.04.06, 15:12 He He. Odszkodowanie jest za utrate wartosci samochodu w wyniku uszkodzenia. Naprwaiony czy nie, stracil na wartosci. Czy go naprawie sam, na czarno czy w warsztacie albo go taniej sprzedam to moja sprawa. PiS po zaatakowaniu autorytetow instytucji panstwa, grup zawodowych, praw ekonomii, bierze sie za ubezwlasnowalnianie obywatela. Jutro oglosi ze prawo grawitacji, jako wymysl ukladu nie obowiazuje. MOzecie wszyscu skakac z mostu i nic wam sie nie stanie - wiezycie na tyle Pisowi? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Dokladnie!!!! 12.04.06, 15:22 > He He. Odszkodowanie jest za utrate wartosci samochodu w wyniku uszkodzenia. > Naprwaiony czy nie, stracil na wartosci. Czy go naprawie sam, na czarno czy w > warsztacie albo go taniej sprzedam to moja sprawa. Doooooooooooooookladnie!!!! W tym momencie projekt PiS wiaze Ci rece - zebys odzyskal swoje pieniadze z ubezpieczenia MUSISZ wykonac naprawe. Slowo MUSISZ jest chyba ulubionym w PiS..... Reszta postu - podpisuje sie. Za wyjatkiem slowa "wiezycie" - o ile wiem, to przez "rz" :) Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark A kto się zabierze za lekarzy, prawników ??? 12.04.06, 19:33 A kto się zabierze za lekarzy, prawników ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alef zero Re: A kto się zabierze za lekarzy, prawników ??? IP: *.trw.com 12.04.06, 22:31 Bo lekarze to juz taki raj w tej Polsce maja, co? Prosze bardzo, niech sie PiS za nich "wezmie", to zaraz dadza dyla do Anglii i Irlandii, i w PL zostana same salowe. Niech sie lepiej "wezma" za Leppera, Beger, Hojarska i pare innych osob. Ale to raczej marzenie scietej glowy w dzisiejszej rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: A kto się zabierze za lekarzy, prawników ??? 12.04.06, 23:02 To po co kasy fiskalne dla warsztatów, jak lekarze i prawnicy mogą brać łapówy i nie ewidencjować dochodów ??? A niech jadą na zachód - mnie już uczy dr med. z Ukrainy. He, he - i Chińczyk też, ale to centrum akupunktury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elemele Re: PiS znow stawia problem na glowie IP: *.iss.pl 12.04.06, 15:55 Nic dodać, nic ująć. Niech PiS się odp.. od moich pieniędzy. To sprawa moja i firmy ubezpieczeniowej. Składkę płacę nie za naprawę samochodu ale za poniesienie szkody. Domowy majsterklepka ubezpieczeń z tego niedorobionedo urzędnika. Jakaś alkoholowa demencja czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
norton2005 Re: PiS znow stawia problem na glowie 12.04.06, 16:19 Jeśli będzie monopol warsztatów na naprawy powypadkowe to po pierwsze: wzrosną natychmiast ceny usług, po drugie w warsztacie zrobią naprawę jak chcą i kiedy zechcą. Szykuje się nam nowy horror. Takiej reformy państwa nie chcemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Tym razem Pisiory mają rację IP: 80.53.35.* 12.04.06, 16:49 Jeśli warsztat nie jest w stanie wystawić faktury, to jest w szarej, albo czarnej strefie. Propozycja nie załatwia naciągania przy naprawach bezgotówkowych i miliona innych problemów, ale powinna ograniczyć popyt na kradzione części, a to już wystarczy, żeby merytorycznie porozmawiać. A że PiS jest, jaki jest, to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary qfwfq Re: Tym razem Pisiory mają rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 21:19 dokladnie, powinna byc faktura i koniec. to co jest teraz to zacheta do gownianych napraw: wycena jest na 3000 zl (bo z zewnatrz), wiec bierze kase. Potem klient idzie do warsztatu i mowia mu ze z zewnatrz to moze i za 1500 zrobia bez lakieru ale jeszcze chlodnica stuknieta, zrobi sie za 2500 z tym ze bez faktury bedzie.. i cwaniaki wygrywaja, a po drogach jezdzi zlom. Teoretycznie wzrosną ceny - ale obnizenie cen nalezy zrobic przez wyeliminowanie falszywych wypadkow (25% odszkodowan?!?!?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Driver Re: PiS znow stawia problem na glowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 20:41 Nie to moja sprawa tez bo ja też płacę składkę i nie chcę aby jakies młotki których nie stać na auto naprawiały je kradzionymi częściami - bo skąd niby biorą się nagle części bez VAT? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz_1234 Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: 213.158.197.* 12.04.06, 17:40 A kto się weźmie za firmy ubezpieczeniowe, podwójne ubezpieczenia pojazdu, przechodzenie uzezpieczenia OC i cząsto brak możliwośc odzyskania swoich pieniędzy. Ubezpieczenie samochodu pomimo tego że nie jest on w stanie jeździć i wiele wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: automobil z mojego doświadczenia wynika... IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 12.04.06, 15:11 ...że naprawa w warsztacie z fakturami, komputerem i magazynem części jest średnio 3 razy droższa od naprawy w warsztacie z opcją bezgotówkową. Kiedyś naprawiali mi w takim zakładzie samochód z AC. Odbyło się to bezgotówkowo, przypadkiem zobaczyłem że skasowali PZU na kwotę rzędu 50 tys. Koszt naprawy moim zdaniem powinien zamknąć się w 20 tys. Szarą strefę, korupcję i podwyżki składek dopiero zobaczymy jak skretyniali teoretycy z pissu przepchną swoje pomysły. Widzę tylko 2 możliwe przyczyny takiego nacisku ze strony tych palantów - albo lobby warsztatów autoryzowanych i zatwierdzonych przez ubezpieczalnie im daje, albo myślą że wprowadzenie faktur ukróci cokolwiek. W tym drugim przypadku proponuje żeby eksperymentalnie wprowadzili obowiązkowe faktury vat za korzystanie z kibli publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
prosiak25 Re: z mojego doświadczenia wynika... 12.04.06, 22:42 "Dobrymi intencjami jest piekło wybrukowane" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ironlord Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: 10.9.36.* 12.04.06, 16:02 tylko ze firmy ubezpieczeniowe nawet zachecaja do brania gotowki, bo robia mniejsze wyplaty i spokoj. Jak przepis wejdzie to kto wie czy stawki nie pojda w gore bo ceny w serwisach sa absurdalne. Mam nadzieje jednak że wpłynie ona pozytywnie na ograniczenie przekrętów i przede wszystkim kradzieży, bo obecny stan wręcz nakręca kradzieże. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Nie plec... 12.04.06, 16:07 > bo obecny stan wręcz nakręca kradzieże. Po otwarciu rynku na samochody uzywane, kradzieze aut gwaltownie spadaja. Po prostu nie oplaca sie krasc i utrzymywac dzipli placac w lape policjii gdy obok jest szrot ze sciagnietymi z Zachodu rozbitkami gdzie ceny czesci sa "smieciowe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homol Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.04.06, 16:35 czyli wierzysz w to że jak przekrętów byłoby mniej to zapłaciłbyś niższe stawki... to chyba jakiś dowcip... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: 213.169.107.* 12.04.06, 14:43 Może panowie posłowie zamiast psuć prawo, najpierw doprowadzą do sytuacji w której właściciel dostanie od ubezpieczyciela pieniądze w wysokości umożliwiającej zakup nowej części a nie wyłącznie z drugiego obiegu. Do tak wysokiego rozwoju tzw. szarej strefy doprowadziły prawie wyłącznie firmy ubezpieczeniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babaqba Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: *.acn.waw.pl 12.04.06, 14:45 Mam znakomity pomysł, doskonale wPISujący się w logikę działania władców i rozwiązujący kwestię szarej strefy w tej dziedzinie na zawsze: ubezpieczalnie powinny wpłacać te pieniądze bezpośrednio do skarbu państwa! Skarb zaś oddawałby te środki "po uważaniu" a ile by zostało na bełcikowe, berecikowe i dopłaty do piramidy Glempa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: *.sexowny.net 12.04.06, 14:46 Oczywiscie nalezy zmusic tez ubezpieczycieli do wyplacania srodków w krótkim czasie np. max 24h od zgłoszenia szkody, a za wszelkie nieuzasadnione opuznienia np z tytułu ciagnacych sie spraw sądowych z ubezpieczycielem płaci ubezpieczyciel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:46 Polska to nie zachód zawsze i wszędzie tylko ptrafimy pokazywac jak jest na zachodzie lub USA pokaźcie źe umiecie myslec i zrobic cos samemu a nie tylko uciekamy sie jak jest gdzie indziej.Autor powyźszego tekstu nie wziął poprawki źe Polska jako kraj jest jeszcze 300 lat za (Murzynami) nie obraźając nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: *.aig.pl 12.04.06, 14:54 Ach jak się cieszę że znów się PIS za coś wziął. Znowu nowy układ zostanie obnażony przez naszych dzielnych posłów. Znów kolejne przekręty zostaną napiętnowane. Znów notowania wzrosną. I znów nic się nie zmieni - no może poza wzrostem biedy i bezrobocia przez krzykliwe rządy nieudaczników ... Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Dziecko z kąpielą 12.04.06, 14:59 ...albo gaszenie ognia benzyną. 1. Szara strefa to fakt. Np. większość łódzkich szwaczek pracuje na szaro (niektóre dostają minimum oficjalne + to-co-pod-stołem, inne w ogóle na czarno), wszystkie opiekunki do dzieci, większość robotników rolnych, itd. itp. To jest złe, bo ci co płacący podatki płacą również za niepłacących. Tyle, że nie ma związku z ubezpieczeniami. 2. "Szare" naprawy NIE ZWIĘKSZAJĄ składek na ubezpieczenie, tylko je nieznacznie zmniejszają. Powód: w gotówce dostaję kwotę netto, tj. bez VATu. Raz tak dostałem, niestety części musiałem kupić z VATem - innych w sklepie nie ma. Przy okazji Czy moja *własna* robocizna jest "na czarno" ? Ale do rzeczy: Naprawy na fakturę są wielokrotnie droższe od tych gotówkowych, ktoś podawał, że WIĘKSZOŚĆ KASY jest wypłacana poprzez faktury, a w artykule podają, że faktury to 15% szkód - ale na SZTUKI. Wyobraźmy sobie co będzie, gdy reszta wejdzie w "prawomyślny" obrót. 3. Nie mylmy niepłacących podatków z oszustami ubezpieczeniowymi. Ci drudzy zawyżają kwoty, lub fingują ich powstanie. Ci pierwsi biorą kasę i naprawiają. 4. Lewe warsztaty napędzają biznes kradzieży aut na części. Natomiast wolny rynek używanych aut powoduje kradzieże "nie na części". Może by ograniczyć swobodę sprzedaży aut ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo na zachodzie Europy te proporcje są odwrotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 15:01 pan poseł nie zna Zachodu, to stwierdzenie to bzdura. Odszkodowanie wypłaca się na podstawie wyceny, obowiązku naprawy i "obowiązku warsztatu" nie ma!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grze spadnie zapotrzebowanie na kradzione części! IP: *.stat.gov.pl 12.04.06, 15:02 może że spadnie bezrobocie wśród mechaników i blacharzy samochodowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: automobil Re: spadnie zapotrzebowanie na kradzione części! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 12.04.06, 15:16 komu się chce kraść samochód na części jeżeli można kupić na dowolnej giełdzie lub z dowolnej gazety całego rozbitka zza odry za równowartość motoroweru? Słuchaj dalej tego palanta dorna, któremu spadła przestępczość i kradną o 25% mniej samochodów - niby dzięki policji. Spróbuj sprzedać używany samochód za cenę z tabeli ubezpieczyciela to zrozumiesz o czym piszę. Dorn od tej ciężkiej pracy paluszek sobie złamał. Zastanawiam się tylko czy grzebał nim w nosie czy w d..ie Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Chorych pomyslow ciag dalszy.... 12.04.06, 15:12 1. Projekt niezgodny z kodeksem handlowym, albowiem ubezwlasnowalnia jedna ze stron - czyli wlasciciela polisy i auta w swerze dysponowania czyms za co zaplacil i co mu sie nalezy - czyli pieniedzmi z odszkodowania. Nietrudno sobie wyobrazic, ze zdarzaja sie sytuacje, gdy poszkodowany NIE CHCE NAPRAWIAC auta. Albo chce to z jakis przyczyn odlozyc - a pieniadze z odszkodowania MU SIE NALEZA. Ubezpieczyciel zobowiazuje sie do pokrycia strat wyniklych z uszkodzenia auta, a nie zobowiazuje sie wszak do naprawy tego auta. To sa dwie ROZNE z punktu widzenia kodeksu handlowego rzeczy. 2. Znow kretackie powolywanie sie na wzorzec zachodni. To, ze posel sprawozdawca przyznaje, ze jednak czesc odszkodowan JEST tam wyplacana bezposrednio wlascicielowi polisy, obala na miejscu jego sposob naprawy systemu. To po prostu wynika z kultury prawnej spoleczenstw Zachodnich i odpowiedzialnosci kierowcow za stan swoich pojazdow, oraz rygorystyczne przestrzeganie badan technicznych pojazdow. A nie odgorne sterownie przeplywem pieniedzy. O ile wiem, to po powaznych wypadkach auta musza odbyc kontrole techniczna po naprawie. Wystarczy, ze bedzie ona przestrzegana - czyli ZE PRZESTRZEGANE BEDIE OBOWIAZUJACE PRAWO. O ile wiem, to kazdy handlujacy czesciami samochodowymi, tak jak czymkolwiek innym, musi miec dowody nabycia tych czesci. A stadion 10lecia jak kwitnal tak kwitnie.... Kiedy PiS zajmie sie zwyczajnie EGZEKWOWANIEM prawa, a nie kolejnymi bzdurami ubezwlasnowalniajacymi polskiego obywatela??? Tak gleboko zakodowalo sie w tych glowach haslo Kurskiego o ciemnym ludzie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gans Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: *.crowley.pl 12.04.06, 15:18 Jeżeli nie dostaję kasy do ręki np. z OC, to na pewno nie jestem zainteresowany w naprawie w małym warsztacie w małym miasteczku, tylko walę do autoryzowanego serwisu. I kto nie ma pracy? Składki wcale nie muszą zmaleć. Przykład ostatniej mojej szkody: wycena warty 2200 wycena autoryzowanego serwisu 3900 rzeczywisty koszt jaki poniosłem 500 zł reszta dla mnie, z tym że kupiłem drzwi z "recyclingu". Dodatkowy negatywny aspekt ekologiczny, to to, że nie będa wykorzystywane już części używane, bo po co jak nie ma motywacji do oszczędzania. Proponuje PIS zakaz żenienia się z nie-dziewicami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a moze by tak Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 15:28 calkiem zeszmacic te partie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: *.e-wro.net.pl 12.04.06, 15:34 Panowie, a kiedy zostanie uporządkowana sprawalekarzy i prawników? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Indolencja.... 12.04.06, 15:43 > Panowie, a kiedy zostanie uporządkowana sprawalekarzy Jak zaczniesz placic za wizyte u lekarza tyle co w warsztacie samochodowym - czyli srednio 500PLN... > prawnikow Proponuje zapoznac sie ze sposobem rejestracji klientow w kancelariach prawnych... Im mniej wiedzy, tym czesciej sie wypowiadaja... zadziwiajace... Odpowiedz Link Zgłoś
zaifi Wreszcie coś mądrego! 12.04.06, 15:34 garażowcy dostaną w tyłek.Będą pieniądze w legalnych warsztatach,będzie zatrudnienie,może na razie niewielkie,ale kto wie,zawsze coś. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Buhahahahaha 12.04.06, 15:40 > garażowcy dostaną w tyłek. Jaaakim cudem? ;) To, ze Tobie i mine wzrosnie OC i AC - w to nie watpie. Ale wyjasnij mi geniuszu, jakim cudem garazowcy dostana w tylek? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zaifi proste,tylko troche pomyśl w sekundę do Ciebie nie 12.04.06, 16:47 dotrze,ale po chwili?kto wie!Zakłady plajtują,bo garażowcy nie płacąc podatków,czynszu za lokal i ZUS-u,mogą zaniżać koszty.Warsztaty plajtując,zwalniają pracowników,rośnie bezrobocie.Jeżeli naprawy dokonywane przez warsztaty i rozliczane w PZU na podstawie faktur,wykluczą szarą strefę.Wzrośnie zatrudnienie,podatki wpłyną do budżetu a garażowcy,pójdą pracować do warsztatów!proste? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Naiwniak ;) 12.04.06, 17:12 1. Garazowcy glownie zajmuja sie naprawami aut uszkodzonych bez AC. Porownaj sobie ilosc polis AC na polskim rynku z iloscia wypadkow a zrozumiesz. 2. Garazowcy robia tez auta, gdzie naprawa jest niskokosztowa, wiec wlascicielowi pojazdu nie oplaca sie "fatygowac" ubezpieczyciela - drobna naprawa po jakiejs stluczce to koszt okolo 500-300 PLN. Ten sam koszt w autoryzowanym serwisie kosztuje okolo 3-5 tysiecy - przy dwoch zdarzeniach wchodzisz w prog cenowy, ktory w wiekszosci przypadkow likwiduje Ci "bezszkodowa" jazde i bulisz nawiazke w skladce. Nie daj Bog jak masz wiecej na siebie zarejestrowanych pojazdow - leca po wszsytkich. 3. Wymuszenie napraw w autoryzownych serwisach wymusi wzrost skladek - ludzie przestana wykupywac ubezpieczenia AC, a kto wie, czy znow plaga nie bedzie brak OC - juz to przerabialismy. Brak AC - brak odszkodowania, wiec leczymy auto za wlasne pieniadze - gdzie leczymy? Ano pokatnie i na szaro - aby jak najtaniej wyszlo. I Ty chesz zlikwidowac garazowcow... Mysliciel sie znalazl hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
zaifi dobrze wiesz swoje! 12.04.06, 17:19 garażowiec,zwolniony pracownik z warsztatu samochodowego,pracujacy w warunkach,gdzie nie ma możliwości technicznej,dobrego wykonania robót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawerak Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: *.chello.pl 12.04.06, 15:42 Generalnie zgadzam sie, ze trzeba sprawe zalatwic bo lewych napraw i wyludzen jest masa. Natomiast, niestety widze kolejne pole do malwersacji to znaczy wybor warsztatow. Niestety najczesciej licencje dostana te, ktorych wlascicielem jest ktos z rodziny lub znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd PiS znowu chce nam podnieść ceny ! Przecież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 15:46 wiadomo, że warszaty autoryzowane są znacznie droższe i często gorsze jakościowo od tych garażowych. Wszystko robią legalnie więc efekt jest taki, że państwo zarabia na podatkach VAT a właściciel żyłuje klientów i pracowników jak może. W drugim wariancie klient płaci mniej, jakość podobna a często lepsza pracownik zadowolony bo to jego warsztat tylko państwo nie dostaje nic z tego. Co lepsze ? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Bo najwiekszym zlodziejem jest panstwo.... 12.04.06, 16:02 Troche uprosciles to placenie podatkow, ale to faktycznie glowna skladowa drozszego serwisu w autoryzowanych punktach. Sprawa nie jest jednak tak "prosta". Autoryzowane warsztaty bowiem zyja glownie z naprawiania aut ludzi bogatych, a tym samym ceniacych wygode. I za te wygode placa. Warsztaty te dysponuja odpowiednimi srodkami transportu drogowego, dzieki ktoremu moga sciagnac pechowca z drogi, swiadcza kompleksowosc uslug itd. Utzymanie tak szerokiego parku maszynowego kosztuje - kosztuja tez ludzie utrzymywani w gotowosci, magazyny czesci itd. I to tez sie odbija na cenach uslug. Jednak rynek na tekie uslugi jest i PiS nie ma co bronic autoryzowanych serwisow rzucajac idiotycznie, ze broni przecietnego Kowalskiego. Ja naprawiam auta i w serwisach autoryzowanych (wszystkie nowe samochody), jak i u swojego znajomego "majstra" (samochody uzywane, wieloletnie). No nie pojade do autoryzowanego serwisu Fiata w celu wymiany rozrzadu w samochodzie gdy ten samochod kosztowal mnie 11tys, a calosc wymiany rozrzadu we Fiacie kosztowalby mnie niemal 1000PLN - plus wymiana filtrow i oleju. Czesci kupilem sam - w sklepie, normalnie na faktury. Mechanik mi to powkladal i poskrecal. Faktem jest, ze za jego usluge nie zostal odprowadzony podatek, ale facet i tak jest rolnikiem wiec w tylek brakiem skladki ZUS nie dostaje - krzywda mu sie nie staje. Analogicznie gdy troche potarmosilem tego fiaciora - pojechalem do blacharza prywatnie i nie szarpalem AC, bo troche lakieru i klepania kosztowalo mnie 500PLN, a w autoryzowanym by mi to wycenili na 3tys minimum, wiec dostalbym w tylek na podwyzce skladek.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laszek niezłe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.06, 15:49 s10.bitefight.pl/c.php?uid=46151 Odpowiedz Link Zgłoś
wesolemiasteczko Re: PiS - kolejna wazelina dla PZU??? 12.04.06, 16:06 A to PiS ułatwi PZU przejęcie banku BPH, a to utrudni życie obywatelom, aby tylko PZU nie musiało zbyt wiele wypłacać... Co dalej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie wypełniono Dziennikarzu ! Myśl ! To nie boli ! IP: *.acn.waw.pl 12.04.06, 16:16 To nie za warsztaty samochodowe się bierze PiS, tylko za towarzystwa ubezpieczeniowe. Warsztatom na rękę będzie rozliczanie się fakturami, bo będą więcej na tym zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Bheheheh komu sie dobieraja do tylka???? 12.04.06, 16:30 Oj naiwny czlowieku - nawet nie masz swiadomosci, ze koncowym platnikiem tej walki PiS bedziesz Ty! :) I tylko Ty :) Towarzystwom ubezpieczeniowym wzrosna koszty? Hehehe no to pod haslem rownania do standardow zachodnich nam wzrosna skladki OC i AC... :) Poza tym bardzo nie lubie, gdy panstwo wyrecza mnie z tego, co moge zrobic sam - jakim cuuuuudem powiedz, moj ubezpieczyciel wymiga sie od zaplacenia (w ramach odszkodowania) za fakture wystawiona w autoryzowanym serwisie????? Podczas podpisywania umowy gdy chce, zaznaczam w umowie, ze wszystko zlecam na autoryzowany serwis i calosc idzie bezgotowkowo - moga mi naskoczyc. To ze mi proponuja wyplate gotowki - ich prawo handlowe - chca zaoszczedzic. Ja sie albo na to godzie, bo tez widze w tym swoj interes, albo nie. TO ODE MNIE ZALEZY. I tak ma ZOSTAC!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zaifi tymczasem,kwota jaką otrzymałes od PZU... 12.04.06, 16:56 cudownie dzieli się w twoim portwelu na dwa,jedną zatrzymujesz dla siebie a po drogach jeżdzi wrak.Wyremontowany z części kradzionych samochodów,lub zamortyzowanych części,kupionych na giełdzie,bo część kwoty zatrzymałeś dla siebie,uważaj oszczędzasz na swoim bezpieczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Hmmmmm 12.04.06, 17:03 1. Nie insynuuj mi bratku, ze cos kupuje od zlodziei. Bo dam zwyczajnie w rylo :) 2. Od tego aby dopuscic moj samochod do ruchu JEST STACJA DIAGNOSTYCZNA. Na swoje bezpieczenstow, a takze innych uczestnikow ruchu bacze bardzo. Wszystkie samochody przechodza u mnie TRZYKROTNIE w roku badania - pierwsze obowiazkowe, i zawsze jesienia przy przejsciu na zimowiki i wiosna przy przejsciu na letnie. Stawianie sie na pozycji - ze Ty mnie przypilnujesz, bo uwazasz mnie za zlodzieja i kierowce zlomu jest pelne pychy i arogancji. Sorry Vinetu, ale zaslugujesz jedynie na wzgarde. Odpowiedz Link Zgłoś
zaifi Nie gardze Tobą,jedynie dyskutuję! 12.04.06, 17:15 że,Ty to robisz,chwała Ci panie,ale skąd jest popyt na części skradzionych samochodów,lakiernictwo garażowe itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Ciekawe, ile w tym prawdy a ile fantazji GW o PiS? IP: *.molgen.mpg.de 12.04.06, 17:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umiejący czytać Re: Ciekawe, ile w tym prawdy a ile fantazji GW o IP: *.chello.pl 12.04.06, 18:48 To nie fantazja GW tylko depesza IAR - Informacyjnej Agencji Radiowej - patrz na autora! Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Tego jeszcze brakowało! 12.04.06, 17:28 Z cudzego sukna hojnie kroją. Ceny katalogowe usług bywają wzięte z sufitu. Części oczywiście w rachunku wszystkie oryginalne i nówki, akurat w to uwierzę... Rzeczoznawca byle wgniecenie potrafi zakwalifikować do wymiany. Zwłaszcza przy naprawie płaconej z OC. Ubezpieczenie płaci. A potem ludzie się dziwią, skąd stawki ubezpieczeń takie wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe 12.04.06, 18:56 Niech ta PiS-uarowska zaraza przestanie manipulować przy ustawach gospodarczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coolbabe Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 19:46 Proponuję żeby następną grupą za jaką powinni zabrać się Pisowce to gospodynie pracujące na parafiach, on zarabiają ponad 1000 złoty a pracują na zmianę z koleżnaką po 3 dni w tygodniu , a potem idźmy dalej zajrzyjmy do kieszeni proboszczy i tam dopiero jest kasa a podatki ZERO.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe 12.04.06, 20:00 trafne, bardzo. m Odpowiedz Link Zgłoś
konrad31345 "PiS bierze się..." - ulubione określenie GW 12.04.06, 20:36 czego piS by nie zrobił, to zawsze albo "bierze się', albo "zawłaszcza". Ciekawe kiedy dziennikarze tej gazety zaczną dostrzegać śmieszność swoich wypocin. Choć obawiam się, że otrzeźwienie już nie przyjdzie - "Zniewolony umysł" - część II Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: PiS bierze się za warsztaty samochodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 20:38 No nareszcie!!! A przy szkodzie całkowitej powinn abyć wypłacana RYNKOWA wartość pojazdu na podstawie dowodu złomowania. Wypłacanie kaski bez VAT to jawne oszustwo ze strony firm ubezp. Odpowiedz Link Zgłoś