Dodaj do ulubionych

Hiszpanie odkryli nowy świat nad Wisłą

IP: 216.6.210.* 19.04.06, 21:17
A czy z Polski także nakradną ile tylko się da?
Obserwuj wątek
    • Gość: drogowiec A kto cie okradł? Ja dostałem 5000 czyli jeszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 21:24
      raz tyle ile miałem w firmie austriackiej (w Polsce).Ludzie - macie poje..ane.
      • jimmyjazz 600tys mieszkań rocznie to w Hiszpani rewelacja? 20.04.06, 08:41
        Nasza miłościewie nam panująca partyja zaplanowała budowę 3mln w 4 lata czyli
        750tys mieszkań rocznie. Widać jaki słaby kontakt z rzeczywistością mają
        chłopaki z PIS. No chyba że rzeczywistośc też jest w układzie.
        • marekmarecki8 Re: 600tys mieszkań rocznie to w Hiszpani rewelac 21.04.06, 08:14
          bosko by bylo gdybysmy budowali choc 400 tys rocznie...

-
      • Gość: FRN Re: A kto cie okradł? Ja dostałem 5000 czyli jes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 09:10
        Zbyt doslownie potraktowales to "nakradna", zbyt doslownie. Wejdz na wyzszy
        poziom abstrakcji i skojarz. Hiszpanska armada -> nowy swiat -> konkwistadorzy
        -> łupy...
        Wtedy nazwozili z nowego swiata pelne galeony zlota i innych dobr a w zamian
        zawiezli religie milosci. Nam religii milosci nie przywioza bosmy bracia w
        wierze ale łupy ani chybi jakies musza byc...
        • ksin Re: A kto cie okradł? Ja dostałem 5000 czyli jes 21.04.06, 12:48
          ale frajerzy, ze mu tyle placa

mysleni boli...
    • panna_z_polskiego_dworku Re: Hiszpanie odkryli nowy świat nad Wisłą 19.04.06, 21:25
      Tak, oczywiście, przecież każdy prywatny przedsiębiorca, a jeszcze do tego
      cudzoziemiec, to złodziej! Będą rozmontowywać polskie domy, bloki i zabytki i
      wywozić je do Hiszpanii - zostanie goła ziemia - rozdziobią nas kruki i wrony...
    • Gość: LPR-owiec Tia, kapitalisci maja przyjechać i rozrzucac kase IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 22:09
      na ulicach. A i tak nie bedziecie zadowoleni bo powiecie ze rozrzucają
      NIESPRAWIEDLIWIE
      • Gość: złośliwiec Re: Tia, kapitalisci maja przyjechać i rozrzucac IP: *.gdansk.agora.pl 21.04.06, 16:45
        Nie że rozrzucają niesprawiedliwie, ale że ŚMIECĄ ;)
    • Gość: chomsky Zachodnie korporacje zarobia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 08:06
      na naszym wzroscie gospodarczym, a polacy beda myc garnki w irlandii...
      • Gość: rmstemero Chomsky, cos ci sie pomajtalo IP: *.pools.arcor-ip.net 21.04.06, 16:04
        wzrost gospodarczy wynika w znacznej czesci z obcych inwestycji, zastanow sie
        czy sam sie do niego przyczyniasz inwestujac a dopiero potem pisz o "swoim"
        wzroscie. Nikt nie przeszkadza "naszym" inwestowac w Irlandii, taki juz ten
        swiat ze polski chlop zamiast kupic ksiazke albo zainwestowac w wyksztalcenie
        dziecka woli kupic antene satelitarna. Nie obcych za to obarczac wina....
    • Gość: Złodzieje! Tylko nie hiszpanie :[[[[[ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 08:34
      Na przykładzie firmy NESCO która miała za unijne (i miejskie) pieniądze zrobić
      dwupasmówkę (ul. Rokicińska) na odcinku 2 km mogę stwierdzić że WSZYSCY TYLKO
      NIE FIRMY Z HISZPANII.

Inwestycja została rozgrzebana, pies z kulawą nogą się tam nie kręcił. Efekt
      był taki, że groziło odebranie dotacji. Dopiero interwencja premiera (ówcześnie
      Belki) w hiszpańskim rządzie spowodowało że NESCO wynajeło łódzkie firmy
      (UNIDRO i KRAL) do skończenia inwestycji. I dopiero kiedy te firmy się za to
      wzięły to robota ruszyła z kopyta i już można jeździć nową trasą.
      • Gość: patinito Re: Tylko nie hiszpanie :[[[[[ IP: 213.155.180.* 20.04.06, 08:58
        premier Belka jest z łodzi więc dziwnym trafem po jego interwencji wynajęto
        łódzkie firmy, toż to ma znamiona klasycznego układu!!! ;-)
        powołać komisję sejmową! zbadać! drogę zamknąć i zabezpieczyć do czasu
        wyjaśnienia sprawy!

> Na przykładzie firmy NESCO która miała za unijne (i miejskie) pieniądze zrobić
        > dwupasmówkę (ul. Rokicińska) na odcinku 2 km mogę stwierdzić że WSZYSCY TYLKO
        > NIE FIRMY Z HISZPANII.
        >
        > Inwestycja została rozgrzebana, pies z kulawą nogą się tam nie kręcił. Efekt
        > był taki, że groziło odebranie dotacji. Dopiero interwencja premiera (ówcześnie
        >
        > Belki) w hiszpańskim rządzie spowodowało że NESCO wynajeło łódzkie firmy
        > (UNIDRO i KRAL) do skończenia inwestycji. I dopiero kiedy te firmy się za to
        > wzięły to robota ruszyła z kopyta i już można jeździć nową trasą.
        • Gość: Maciek Re: Tylko nie hiszpanie :[[[[[ IP: 194.221.133.* 20.04.06, 10:41
          Droge Rozebrac!!! Wiadomo ze tylko Polak katolik nie kradnie
          • Gość: MP Re: Tylko nie hiszpanie :[[[[[ IP: *.ppp.onetel.net.uk 21.04.06, 10:40
            mialam z hiszpanami i portugalczykami doczynienia, bardzo mili ludie, aaaaale
            takich nieodpowiedzialnych i nieobowiazkowych osob, chyba nigdie wiecej nie
            spotkalam
            • klef Re: Tylko nie hiszpanie :[[[[[ 21.04.06, 10:52
              masz racje cygany i tyle
            • Gość: Frsco Re: Tylko nie hiszpanie :[[[[[ IP: 194.106.201.* 21.04.06, 13:17
              > mialam z hiszpanami i portugalczykami doczynienia, bardzo mili ludie,
              > aaaaale takich nieodpowiedzialnych i nieobowiazkowych osob, chyba nigdie
              > wiecej nie spotkalam

Święta prawda. A już najgorszy był ten, no, Portugalczyk Vincente Osculati:

W tym ogrodzie za Książęcą zmącił dusze mą dziewczęcą
              Potem ciało zawiódł śmiało na Frascati
              Tam gdy z radia płynął walczyk wykorzystał Portugalczyk
              ino ze szczętem: Vincento Osculati
              A kiedy wschód zaczął ciut złocić kwiaty
              Powiedział mnie twardo że: nie zaplati

Tak bezlitośnie mnie zdaniem tym zranił
              Że nagle serce uwięzło mi w krtani
              Za oknem wiew powiał z drzew na Frascati
              Osculati, Osculati
              A kiedy wstałam i wyszłam bez słowa
              Nie wybiegł za mną nie dofinansował
              I nigdy nie ujrzy mnie z nim juz SPATiF
              Osculati, Osculati
              Portugalczyku jak nóż bezlitosny
              Naciąleś dziewcząt jak róż w kraju sosny
              Że tylko szept z tobą szedł słów
              jak liści nie uiści, nie uiści

Polak z groszem się nie liczy
              jakby nie miał by pożyczył
              dla rodzinki upominki tańsze zabrał
              by odłozył to i owo na książeczkę docelową
              najpierw podjął, potem objął a nie nabrał
              A kiedy wschód zaczął ciut złocić kwiaty
              Polak by nie palnął że: nie zaplati

Och Portugalczyk tym zdaniem mnie zranił
              Że nagle serce uwięzło mi w krtani
              Za oknem wiew powiał z drzew na Frascati
              Osculati, Osculati
              A kiedy wstałam i wyszłam bez słowa
              Nie wybiegł za mną nie dofinansował
              I nigdy nie ujrzy z nim mnie już SPATiF
              Osculati, Osculati
              Portugalczyku jak nóż bezlitosny
              Naciąłes dziewcząt jak róż w kraju sosny
              Że tylko szept z tobą szedł słów jak liści nie uiści, nie uiści

No jak tak można...
      • pluteq Re: Tylko nie hiszpanie :[[[[[ 21.04.06, 08:28
        A ile takich inwestycji zostało rozgrzebanych przez Polaków. Tylko nie poslkie firmy ;P

Widocznie ktoś podpisał zły kontrakt i Hiszpanie mogli sobie na to pozwolić (patrz rondo Mogilskie w Krakowie).

Ł

• Gość: Esbii Re: Hiszpanie odkryli nowy świat nad Wisłą IP: *.chello.pl 20.04.06, 08:54
      Tak jak hala w Katowicach. Hiszpanie lepiej niech z budownictwem dadza sobie
      spokój. Było że w 3 lata byłes tam architektem :(
    • pethate Re: Hiszpanie odkryli nowy świat nad Wisłą 20.04.06, 09:23
      Niezle!Niech wybuduja nowy dach na gmachu Sejmu.Zima moze wowczas przyniesc
      nieoczekiwane zmiany na polskiej scenie politycznej.
    • bolko_turan Hiszpanie maja niski poziom architektoniczny 20.04.06, 09:49
      Przewaznie tandeta, niskie zabudowanie i beznadziejny design budowli.

Santiago Callatrava to wyjatek.
      • pluteq Re: Hiszpanie maja niski poziom architektoniczny 21.04.06, 08:32
        bolko_turan napisał:

> Przewaznie tandeta, niskie zabudowanie i beznadziejny design budowli.

Rozumiem, że to co widze na ulicach by Polskie firmy to jest super design ?

Nie podoba mi się, to ze kasę zarabiać będą Hiszpanie (i wywozic ją do sieibe), ale z perspektywy klienta wzrośnie podaż, więc może to nie do końca tak źle (w Krakowie mieszkania średnio kosztują już 5tys/m2)

Ł
      • Gość: abi_z_abudabi Re: Hiszpanie maja niski poziom architektoniczny IP: 82.139.11.* 21.04.06, 08:59
        albo sie nie znasz na architekturze, albo nic nie wiesz o Hiszpanii
        • Gość: ch Re: Hiszpanie maja niski poziom architektoniczny IP: *.user.ono.com 21.04.06, 09:39
          to niestety jest prawda, ale nie ze Hiszpania ma nizki poziom architektoniczny,
          bo to nie tak. z firmami developerskimi w Hiszpanii jest tak - przychodzi
          klieni mowi ze mam byc max jaki sie da wyciagnac (liczba mieszkan, metrow
          kwadratowych do sprzedania i bardzo niskie koszty - kiepskie materialy,
          tandenta wykonczeniowka) koniec jest taki ze zawsze artakcyjna i wygodna
          architektura mieszkaniowa upada na rzecz "metrow kwadratowych do sprzedania" -
          mieszkania niewygodne, wrecz paskudne i to nie z winy architekta, architekt
          chce dobrze ale developer i tak zawsze wie lepiej. materialy klasy sredniej a
          mieszkania pozniej sprzedawane jako "luksusowe" i przecietnemu nie znajacemu
          sie Hiszpanowi to wystarczy - pam - sprzedane i niezle na tym w hiszpanii
          wychodza, prawda jest ze tu powoli juz sie ten biznes konczy, rynek sie
          przesyca powoli mieszkaniami (na swoje i tak firmy wyszly- ceny mieszkan w
          Hiszpanii w ciagu ostatnich lat wzrosly niewyobrazalnie)

taka to jest mniej wiecej polityka hiszpanskich firm developerskich, i niestety
          efektem sa dzielnice pelne "koszmarkow", mieszkanka z pokoikami 1,90 x 3,10 m,
          wstretne patia-studnie (na szczescie w Polsce nie do przyjecia), tanie
          elewacje....
          • Gość: aines Re: Hiszpanie maja niski poziom architektoniczny IP: *.Red-80-35-37.staticIP.rima-tde.net 21.04.06, 10:13
            Mieszkam w Hiszpanii i zgadzam sie ze hiszpanscy deweloperzy to naciagacze
            oszusci i spekulatorzy. Najbogatsi ludzie w Hiszpanii to wlasnie deweloperzy.
            Ceny mieszkan rosna rocznie od 12-18%. Czasem nawet wiecej. Buduje sie duzo,
            czesto nielegalnie i byle jak. W Cantabrii jest bardzo duzo nielegalnych
            osiedli domków jednorodzinnych zbudowanych na terenach chronionych! W Marbelli
            odwolano caly skorumpowany ratusz i wpakowano ich do wiezienia po calych latach
            spekulacji nieruchomosciami, terenami pod budowe, etc.
            Jakosc mieszkan tutejszych jest FATALNA!!! Mozna sie czepiac starych mieszkan,
            ze maja durny rozklad, malenkie klitki bez okien, dlugasne korytarze, w ktorych
            nie miesci sie nawet szafa. Ale nowe sa jeszcze gorsze. Sciany sa bardzo
            cienkie. Nawet te zewnetrzne, okna czesto male a domy ogolnie raczej brzydkie.
            Poza tym uwielbiaja robic osiedla domków szeregowych np. 50 identycznych obok
            siebie. Budynki stoja bardzo blisko siebie i maja tzw. mieszkania wewnetrzne,
            ktore nie maja okien wychodzacych na ulice tylko patio z szuszaca sie bielizna.
            Jesli sie mieszka na wysokim poziomie, nawet nie jest tak zle. Ale na pierwszym
            pietrze w wewnetzrym mieszkaniu mozna wcale nie widziec nieba! I trzeba swiecic
            swiatlo caly dzien. To jest hiszpanska jakosc!
            A o wykonczeniu lepiej nawet nie wspominac!
            • Gość: ch Re: Hiszpanie maja niski poziom architektoniczny IP: *.user.ono.com 21.04.06, 10:57
              pozdrowienia z Valencii zatem :)
              ps - niestety pracuje w tej nieszczesnej branzy, np ostatni projekt jaki
              przygotowalam, kosztorys wyszedl jakies 750.000 euro za 12 domkow (materialy i
              robocizna), grunt mieli tanio bo to byly pola migdalowe czyli kupili to jako
              pole, poczekali, przekwalifikowali, koszty dla architekta i pozwolenie na
              budowe to juz marna czastka, pogonia kazdy za conajmniej 200.000 € (ale
              stawiam na jakies 230.000 €) zysk - kazdy widzi. a wykonczenie godne
              pozalowania.... nawet ogrzewania nie zalozyli ani klimy, jedna lazienka
              kompletna, a domki "de lujo", zlodziejstwo takie, na pewno mieszkania w
              hiszpanii nie kupie, jak postanowie tu zostac to sama sobie dom zbuduje.
      • Gość: aines Calatrava IP: *.Red-80-35-37.staticIP.rima-tde.net 21.04.06, 10:01
        Santiago Calatrava ladnie buduje, ale w moim miescie zrobil piekny most, ktory
        niestety nie nadaje sie du uzytku!
        Kiedy pada most jest zamykany bo ludzie lamia nogi. Podloga jest ze szklanych
        podswietlanych plyt wygietych troche do gory. Raz malo sie tam nie zabilam idac
        w butach górskich! Nawet nie chce myslec o paniach na obcasiku.
      • Gość: Aines Jeszcze sie poskarze! IP: *.Red-80-35-37.staticIP.rima-tde.net 21.04.06, 10:36
        Dodam jeszcze, ze znalezienie mieszkania uzywanego z lazienka powyzej 4 m
        kwadratowych graniczy z sukcesem a wanna tutaj to juz jest prawdziwy luskus.
        Mowie o mieszkaniach z dwoma sypialniami. W wiekszych juz mozna spotkac wanny.
        Nam sie akurat udalo bo nasza lazienka ma chyba ze 6 metrów i duzy prysznic. O
        wannie moge sobie jedynie pomarzyc.

Ogrzewanie centralne i biezaca ciepla woda to dla nich egzotyka. Ci, ktorzy
        mamy szczescie mamy ogrzewanie indywidualne na gas i gigantyczny bojler (ja
        akurat w kuchni :-(, inni na balkonie albo w lazience). Oznacza to, ze dwie
        osoby moga wziac prysznic rano i starcza cieplej wody dla obojga. Nie wszystcy
        maja takie szczescie!

Poza tym nie buduje sie mieszkan na parterze. Partery sa zajmowane przez lokale
        uzytkowe, ktore nigdy nie zostaja sprzedane czy zagospodarowane. Idzie sie
        potem ulica i strasza takie niewykonczone lokale (czasem azurowa sciana z
        cegiel, czasem dykta). Przeciez mozna tak zrobic tez mieszknie, tansze, dla
        osob niepelnosprawnych, cokolwiek. Ale nie robi sie nic.

Dla Hiszpana inwestycja to zakup mieszkania, lokalu, garazu przetrzymanie go
        jakies 5 lat sprzedaz. Przez 5 lat cena moze wzrosnac nawet o 100%. Oni nawet
        tego nie kupuja, zeby wynajmnowac.

Takich mieszkan chcemy w Polsce?

• Gość: ch Re: Jeszcze sie poskarze! IP: *.user.ono.com 21.04.06, 11:03
          takich mieszkan w Polsce nikt nie kupi, ludzi w Polsce nie stac na inwestycje w
          postaci mieszkania, a jak ktos juz kupuje to nie kupi drogiego hiszpanskiego
          gowna, rozmawialam z jednym developerem ktory sie na polsze napalil, probowalam
          mu uswiadomic ze gowniane mieszkania ze 4 cm scianami nie przejda w polsce, nie
          zaoszczedzi na ociepleniu, ani na instalacjach (ps Aines - jak tam elektryka u
          Ciebie w mieszkaniu ? ostatnio odwiedzil mnie brat, ponaprawial mi wszystko w
          domu hehe, ale jak zajrzaj do puszki to sie przezegnal noga.... do wiezenia
          wyslac tego co to popelnil.)patio w polsce nie przejdzie z powodow naszych
          przepisow... w hiszpanii niestety przechodzi, patio min to 3x3 m z suszacymi
          sie gaciami wewnatrz.....
    • Gość: uburama Bedą Hotel Zacisze budować IP: *.acn.waw.pl 20.04.06, 10:04
      .
    • Gość: leokadia@cegetel.n Re: Hiszpanie odkryli nowy świat nad Wisłą IP: 84.6.14.* 20.04.06, 18:07
      Ludzie co wy wprawiacie,czy naprawde nie umiecie budowac?Za duzo macie pieniedzy.
    • Gość: Aleksander G. Re: Hiszpanie odkryli nowy świat nad Wisłą IP: *.ssm.lama.net.pl 20.04.06, 19:05
      Jednak znowu wcześniej byli Portugale!
    • Gość: mysz Re: Hiszpanie odkryli nowy świat nad Wisłą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 08:58
      Nie ma się czym cieszyć! Hiszpanie nie mają dobrej marki w budownictwie.
    • Gość: Realista Re: Hiszpanie odkryli nowy świat nad Wisłą IP: *.adsl.alicedsl.de 21.04.06, 09:56
      Gość portalu: brutal! napisał(a):

> A czy z Polski także nakradną ile tylko się da?

Stwierdza, jak wszyscy dotad, ze nie ma czego krasc ani nawet zarobic, bo NIGDY
      nie bylo, pojada ubozsi w mienie a bogatsi w doswiadczenia, a wy bedziecie
      pyszczyc, ze nakradli, bo nie ma. Jakby kiedykolwiek cokolwiek bylo w tym kraju
      warte wiecej niz spluniecie.
      • Gość: KR$ Tja... IP: *.riz.pl 21.04.06, 10:59
        A wasz idol Adolf tak sie na ta (ile razy wtedy przeciez biedniejsza) Polske
        polakomil ze kilka milionow Niemcow zyciem i dobytkiem za te 'niewarte
        spluniecia' cokolwiek zaplacilo...

Interesujace, nieprawdaz?
    • bolo22 Re: Hiszpanie odkryli nowy świat nad Wisłą 21.04.06, 10:31
      Hiszpania, Portugalia i Grecja to 25 lat temu to była taka sama bieda jak teraz
      Polska. Portugalska ,,biedronka" / geronimo martens/ eksploatuje w sposób
      niesamowity , co skuteczny polski rynek malych supermarketów, teraz Hiszpanie chcą
      wejśc na polski rynek inwestycji mieszkaniowych. My także nie potrafimy budować
      autostrad, pomimo potencjalnie olbrzymich dotacji z UE. ŻAłOSNE !!!!!!!!!!!!!
      Jan Należyty.
    • Gość: Iza Swietnie, to bedziemy miec szrot w Polsce IP: *.Red-80-39-232.dynamicIP.rima-tde.net 21.04.06, 10:34
      Nie wiem jak to jest w Madrycie czy Barcelonie, ale w Andaluzji wlasciwie
      wszystkie nowe domy nadaja sie do rozbiurki po pol roku. Oni nawet okien nie
      potrafia wstawic!!! Za pierwszym razem wstawili nam okna rozsuwane na odwrot,
      tj. jesli by padalo, deszcz lal by mi sie do srodka. Pozniej je odwrocili i
      trzy z nich byly tak krzywe ze pomiedzy framuga i oknem milesimy 1-3 (!!!) cm
      otworu. Wlali jakas pianke, ta sie wykruszyla po miesiacu. Zakleilismy dziury
      tasma klejaca :-)! W koncu zmienilismy firme i mamy z tego ze jest niemozliwym
      wyjac jedno okno, co przu rozsuwanych oznacza ze go nie moge myc!
      Czy ktos z Panstwa widzial nowe konstrukcje, przed otynkowaniem? Zadna linia
      cegiel nie jest prosta! A dziury jak w serze. Mysmy po przeprowadzce byli tak
      zszokowani, ze robilismy nawet zdjecia najlepszych konstrukcji hi, hi.
      • Gość: Aines Re: Swietnie, to bedziemy miec szrot w Polsce IP: *.Red-80-35-37.staticIP.rima-tde.net 21.04.06, 10:38
        Iza, ja zaklejalam dziury wokol okna aguaplastem! Niebo mi przeswitywalo przez
        nie!
        • Gość: Anton Re: Swietnie, to bedziemy miec szrot w Polsce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.06, 10:39
          Dlaczego mówicie o złych zakończeniach. Nie slyszałem o żadnym deweloperze
          hiszpańskim co by przyprowadził pracowników z Hiszpanii wrecz przeciwnie. Tak
          samo, obowiązuje ich zatrudnić architektów polskich i dostosować się do naszych
          norm budowlanych.
      • Gość: ch Re: Swietnie, to bedziemy miec szrot w Polsce IP: *.user.ono.com 21.04.06, 11:04
        ta, wykonawsto w hiszpanii tez pozostawia wiele do zyczenia, jak jade na budowe
        to zawsze cykam fotki dla znajomych w polsce zeby sie posmiali,.. ale to nie
        jest smieszne, to tragedia,... nikt na to nie zwraca uwagi a ja to w ogole sie
        z choinki tu urwalam heheh
        • Gość: gmbh wklejcie jakies zdjecia :) IP: *.cable.mindspring.com 21.04.06, 11:57
          wklejcie jakies smieszne zdjecia z hiszpanskich budowli.
          czemu polskim firmom sie nie chce budowac?
          w tym momencie zaczyna mi sie podobac rama H
      • Gość: Iza Swietnie, to bedziemy miec szrot w Polsce IP: *.Red-80-39-232.dynamicIP.rima-tde.net 21.04.06, 15:11
        a i zapomnialam, jeszcze jedno:
        prawie zaraz po wprowadzeniu sasiadka mi sie poskarzyla woda jej leci jak sie
        kapiemy. rozerwalismy plytki i sprawdzalismy rure: czesci byly polaczone
        PLASTREM.
        Nic dodac, nic ujac :-)
    • Gość: tom Re: Hiszpanie odkryli nowy świat nad Wisłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 10:37
      wydaje mi się że to raczej zdrowe zjawisko konkurencji, nie kradzież, lepiej żeby w Polsce inwestowali także inni zamiast pozostawić rynek sąsiadom zza odry. Jak dla mnie to nowe miejsca pracy....
      • Gość: olgafur Re: Hiszpanie odkryli nowy świat nad Wisłą IP: *.Red-81-35-249.dynamicIP.rima-tde.net 21.04.06, 11:53
        Przeczytalam wszystkie wypowiedzi osob, ktore mieszkaja w Hiszpanii. Tez sie do
        nich zaliczam, i niestety, niestety, po mimo tego, ze ogolnie mi sie w tym
        kraju bardzo podoba, musze przyznac rodakom racje: hiszpanskie budownictwo to w
        90% ogromna tandeta, jesli chodzi o materialy, robocizne i wykonczenie. Jako
        tlumaczka mialam okazje pracowac z grupa polskich murarzy i tynkarzy przy
        remoncie luksusowego hotelu w Barcelonie... To, co tam zobaczylam, po prostu
        wola o pomste do nieba. Prymitywne wykonanie i bylejakosc, jesli chodzi o
        wykonczenie szczegolow (elektrykow do ponownego wlozenia puszek do chyba piec
        razy wzywali), tandetne i tanie materialy... No coz, miejmy nadzieje, ze nasze
        firmy developerskie i budowlane wymusza na Hiszpanach podniesienie standartu
        budowy mieszkan.
    • Gość: KM popyt stworzyly stada brytyjczykow IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 21.04.06, 12:48
      ktorzy kupuja nieruchmosci gdzie tylko swieci slonce
    • Gość: wiem Miasto ich zignorowalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 12:58
      W innym, normalnym kraju wladze miasta uczynilyby wszystko aby z takiej okazji
      skorzystac. U nas warszawka totalnie olala to spotkanie. Juz nie mowie, ze
      wstyd, bo my sie musimy na kazdym froncie wstydzic za niekompetentnych
      urzedasow - to juz tragedia.
      • Gość: Anton Re: Miasto ich zignorowalo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.06, 10:55
        Zupełnie. Ale dzięki temu możemy chronić naszą prowincjalną atmosferę. I nie
        narażać się na stworzenie metropolii europejskiej. Po co?
    • Gość: majster A jakość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 12:59
      A jak z jakością? Lepienie tak jak w słonecznej Hiszpani?
    • magdateclaw Katolicka Hiszpania potrzebowała 30 lat... 21.04.06, 13:39
      na przezyciezenie wpływów Kościoła na państwo. W Polce ten proces jeszcze sie nawet nie rozpoczął. Czy na względny dobrobyt będziemy czeakać jeszcze 30 lat?

Ja swojego życia, mam 24 lata, na to nie poświęce.
      Będziecie harować tu sami. na Glempa, wizyty Ratzingera i inne pomysły tego typu.
    • Gość: semeon Re: Hiszpanie odkryli nowy świat nad Wisłą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 13:52
      Jezu jak się cieszę. Wreszcie postawią nam nowoczesne hipermarkety i inne
      centra handlowe, a cały zysk, jak zwykle, zostanie w naszym pięknym kraju.
      Przecież w Hiszpanii działa prężnie już wiele tysięcy polskich firm, na
      przykład jednoosobowe firmy zbierające truskawki.
      • ja_alexander Re: Hiszpanie odkryli nowy świat nad Wisłą 21.04.06, 13:58
        No wlaśnie. Wypchnąć polskie bezrobocie na Zachód to tak i jeszcze krzyczą czemu
        granic nie otwierają. Ale jak ktoś w Polsce biznes chce prowadzić to krzyki że
        kradł będzie, nie rzetelnie robił i pracę odbiera- jak to mówia każdy mierzy
        podłóg własnej miary.
    • hetmanwiechu Najpierw wymorduja (nawroca) a pozniej nakradna 02.05.06, 08:03
      i na koncu przepija. Hiszpania dalej biedna bedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka