Dodaj do ulubionych

Własność za darmo czy z bonifikatą?

• Gość: Anna Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: 217.153.90.* 31.05.06, 13:38
      A ja, choć kupiłam mieszkanie spółdzielcze własnościowe bardzo drogo, wcale
      nie domagam się, aby inni, których na to nie stać, nie mogli kupić go tanio,
      albo nawet dostać za darmo. Co za "sprawiedliwość" przez co poniektórych
      przemawia - "nikt nie może mieć lepiej niż ja!"
    • Gość: boo likwidacja mafii w MF i oddanie mieszkan to mocne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 13:48
      filary IV RP.
    • plzoltek Za darmo? coś takiego w tych czasach! 31.05.06, 13:49
    • Gość: spółdzielca Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.echostar.pl 31.05.06, 14:10
      Na początku lat 90 - tych spóldzielcy wykupywali mieszkania , płacąc za nie
      kilka pensji.
      To nie jest tak że wszystkie mieszkania lokatorskie zostaną przekształcone na
      własnościowe za darmo. Dotyczy to tych mieszkań których lokatorzy spłacili
      kredyt. Do 1990r. po wybudowaniu przez Spółdzielnię mieszkania , Państwo
      umarzało 50% ceny kosztu budowy mieszkania . Pozostałe 50% wartości mieszkania
      zostało rozłożone do spłaty na okres 40 -stu lat - płaciło się to w czynszu.
      Po 40 latach po dokonaniu spłaty , mieszkanie miało przejść na własność.
      Na początku lat 90 tych większość posiadaczy mieszkań lokatorskich dokonało
      jednorazowo spłaty kredytu /kosztem wyrzeczeń /.Po spłacie tego
      kredytu ,Spółdzielnie nie dokonały przekształcenia tych mieszkań na
      własnościowe. Obecnie aby przekształcić te mieszkania na własnościowe,
      Spółdzielnie rządają spłaty te 50% ceny budowy mieszkania, które zostało w
      przeszłości umorzone przez Państwo /licząc po obecnych cenach wolnorynkowych.
      Zgodnie z powyższym , przekształcenia nie będa za darmo gdyż kiedyś lokatorzy
      za nie zapłacili.
    • Gość: gó.. Pisowskie do dupy osranej z takim rządem ..hahahahahahaha IP: *.promax.media.pl 31.05.06, 14:32
      ....- Prawo i Sprawiedliwośc - aby was piorun trzasł
    • Gość: Ewa Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.pentex.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 16:06
      Od 26 lat mieszkam w mieszkaniu lokatorskim 53 m - 3 osoby - czynsz 496,30 zl.w
      tym fundusz remontowy 83,15 zł. Przez te lata spółdzielnia nie zrobiła nic w
      moim mieszkaniu. Wymienione okna, parkiet, glazura, nowe instalacje elektryczne
      wykonaliśmy na własny koszt. Wg. dzisiejszych przepisów musiałabym zapłacić około
      16 tys. zł. chcąc zmienić lokatorskie na własnościowe. Nie stać mnie. Gdybym
      miała pieniądze to dawno bym wykupiła. Przeraża mnie jadowitość niektórych
      wypowiedzi.
    • Gość: Henryk K. Wystarczało tylko przepisać na wlasność IP: *.icpnet.pl 31.05.06, 16:56
      To już stara śpiewka z przekształcaniem spółdzielczych mieszkań lokatorskich na
      własnościowe.
      Jak można było wymagać ponownego wykupu mieszkań, gdy ich członkowie w wyniku
      szalonej inflacji zmuszeni byli całkowicie spłacić kredyt bankowy, który można
      było spłacĆ przez 20 lat. Otóż odsetki takiego kredytu kilkratnie przewyższały
      miesięczne świadczenia za czynsz.
      Gdy spółdzielcy w całości spłacili swój kredyt i nie mieli zadnych zobowiazań
      wobec banków, państwa i spółdzielni to agitowano ich aby mieszkania wykpić i
      przekształcić na własnosciowe.
      Co bogatsi obywatele poszli na lep i poraz drugi wykupiwali swoje mieszkania.
      Bardzo powazne dochody z tego tytułu spółdzielnie pozostawiały dla siebie.
      Środków tych nie przeznaczano np. na przyszłe potrzeby remontowe ale zmieniano
      statuty, w których przede wszystkim pozwolono środki te przeznaczyć na nagrody
      dla zarządu i pracowników a tylko minimalnie na fundusze celowe.
      Do przekształceń mieszkań lokatorskich na własnościowe należało od początku
      przystąpić z chwilą gdy członkowie nie mieli już zadnyc zobowiazań.
      Jeśli się myśli o tym dopiero teraz to z czego spółdzielnie zwróca swoim
      członkom wpłacone pieniadze na wykup mieskań poraz drugi ?
    • Gość: spóldzielca Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.opusnet.pl 31.05.06, 17:02
      Z artykułuw GW wynika ,że spłata kredytów odbyła sie wręcz sielankowo.(50%
      umorzyło panstwo 50% spłacił lokator i wszystkojest o.k)
      Ja swoje mieszkanie otzymałam w 1990 r .
      Koszt jego budowy wyniosł wtedy ( wg,informacji ustnej bowiem żadnych
      dokumentów nie posiadam) ok.110 0000 000 ( przed denominacją_.
      dziś po 16 latach mieszkania okazuje się ,moje zadłużenie wobec spółdzielni z
      tytułu zaciągiętego kredytu wynosi 42.000 zł.
      Nie wspomnę o tym że każda moja wpłata czynszu zaliczana jest w poczet
      wyimaginowanego zadłużenia.
      Kredyty zaciągała spóldzielnia,nie zawierając żadnych umów z lokatorami tak
      jest przynajmniej w przypadku mojej spóldzielni.
      Ponadto nasuwa się pytanie jężeli jestem tylko lokatorem to dlaczego mam
      spłacać kredyt za coś co nie jest moją własnością?
      • Gość: gosc Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 17:19
        uwlaszczono juz PGR,fabryki,huty,kopalnie,i inne zaklady przemyslowe
        i co mamy lepiej i wiecej pracy......koniec
    • Gość: rex Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 17:51
      Przecież ci ludzie sfinansowali swoje mieszkania za swoje pieniądze.
      Spółdzielnia była tylko gwarantem ich spłacania. Dlaczego mają jeszcze raz
      płacić za coś co już sfinansowali? Ponadto między czasie z ich pieniędzy
      pobudowano lokale użytkowe i sfinansowano całą infrastrukturę osiedlową. Oni
      mają udział w majątku wspólnym, który jest wyższy często od kwot jakie życzy
      sobie spółdzielnia od przekształcenia mieszkania. Spółdzielnia powołana jest
      tylko do zarządzania majątkiem spółdzielców i nie moze zarabiać na swoich
      członkach tak orzekł Trybunał Konstytucyjny. Nawet biurko prezesa należy w
      ułamkowej części do spółdzielcy ponieważ z jego pieniędzy to biurko zostało
      zakupione. Prezes to nik inny jak tylko majordomus nadzorujący majątek
      spółdzielców. Spółdzielnia jako osoba prawna nie posiada żadnego majątku ani
      kapitału założycielskiego.
    • Gość: miller podac nazwiska posłów -złodzieji, którzy takie... IP: *.promax.media.pl 31.05.06, 17:52
      ... zmiany w ustawie forsują ,proszę okonkretne nazwiska i z jakiej zgraji
      politycznej pochodzą.
      • Gość: Hans Re: podac nazwiska posłów -złodzieji, którzy tak IP: *.c29.msk.pl 31.05.06, 20:59
        nazwiska tych którzy siedzą w kieszeni prezesów już znamy. Im nie zależy na
        normalności bo wywodzą się ze starego złodziejskiego systemu.
        To jest walka o wolność ekonomiczną a co za tym idzie i osobistą. Jak sobie tego
        sami nie wywalczymy to nikt tego za nas nie zrobi.
    • Gość: Ania Wola wyborców IP: 195.117.230.* 31.05.06, 18:08
      Jak PiS chce spełanić wolę wyborców, to moja wolą jest dostać mieszkanie tez za
      darmo, bo na razie nie mam. Mogą włożyć jakiś wkład, np. 30 tys. Wystarczy?
      Ajak mieszkanie nie da rady, to moją wolą jest dostać samochód za darmo.
      • Gość: Hans Re: Wola wyborców IP: *.c29.msk.pl 31.05.06, 21:02
        Zapominasz, ze lokatorzy mieszkają często całe życie w tych mieszkaniach,
        spłacili je i dalej finansują, a teraz Grupa Trzymająca Władze chce się od nich
        dodatkowy haracz.
    • adwo-kat Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? 31.05.06, 20:00
      ansad3 napisał:

> Pomysły posłów sa szalone. To czystej wody populizm. Dlaczego spółdzielcy,
      > którzy kosztem ogromnych wyrzeczeń dokonali przekształcenia lokatorskiego
      > prawa na własnościowe, ponosząć znaczne koszty, mają być teraz wystawieni do
      > wiatru przez to, że rzesze innych dostaną to samo prawo niemal za darmo.

Pomysły osłów zawsze są szalone:-)
    • Gość: frajer Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 10:31
      czyli po raz kolejny okazało się że ludzie tzw. "średniej klasy" którzy
      wysupłali pieniądze na wykup mieszkania okazali się frajerami ... teraz byle
      lump dostanie mieszkanie za darmo...
      • Gość: Hans Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.c29.msk.pl 01.06.06, 19:42
        Ludzie ludziom zgotowali ten los. Niestety tak wygląda świat.
        Nikt nie da 100% gwarancji na to co może zdarzyć się jutro. Każdy ma prawo
        bronić się przed kradzieżą jaką jest żądanie haraczu za własność czyli wolnośc
        do swojego własnego mieszkania. Pretensje trzeba mieć do władzy a konkretnie GTW
        której zależy na tym by człowiek był od niej jak najbardziej zależny. Cieszę się
        że było Cie stać na wykup, inni muszą radzić sobie inaczej.

Zauważ też że dla juz uwłaszczonych nie ma znaczenia ekonomicznego czy ich
        sąsiad, który i tak nie ma kasy na wykup dalej będzie lokatorem czy już
        właścicielem. Jeśli jest akurat menelem i nie ma na czynsz to jest szansa, że
        sprzeda to mieszkanie komuś ze średniej klasy i wyprowadzi się do slamsów.
        Inaczej będzie wegetował pod Twoim nosem i bedziesz na niego płacił.
    • Gość: spoldzielca Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.dyn.optonline.net 01.06.06, 23:08
      Jeden z nielicznych pomyslow PiSu krory mi sie podoba. Tylko co z tego zostanie?
    • Gość: MiM Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 14:21
      Mieszkanie spółdzielcze wykupiłem jakiś czs temu. Czy dostanę zwrot
      poniesionych nakładów?
    • Gość: aiga Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.aij.pl 03.06.06, 08:19
      Uważam, że będzie to bardzo niesprawiedliwe wobec tych, którzy odmawiając sobie
      wszystkiego postarali się wykupić swoje mieszkania lub przekształcić na
      własnościowe.
      • Gość: hans Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.c29.msk.pl 03.06.06, 11:36
        Tylko od ludzi zalezy czy życie będzie sprawiedliwsze. Jest mi przykro, że kogoś
        jakiś złodziej okradł. Ale z takimi sytuacjami trzeba walczyc i zapobiegać. Do
        sprawiedliwości możemy tylko dążyć poprzez zapobieganie niesprawiedliwości na
        przyszłość, przez wybór właściwych kierunków, przez wybór zasad, które
        gwarantują równość ludzi.
        Nie jest równością że jedni płacą więcej niż inni, ale bardziej nierówne jest
        żądanie haraczu przez kogoś kto akurat rządzi - GTW. Ta nierówność dotyczy tego,
        że ktoś uważa że ma prawo żądać od drugiego czegoś bez uzasadnienia (tak jak
        mafia żąda haraczu za to że Cię nie pobije, albo pozwoli prowadzic dalej interes
        - tzn korzystać z praw człowieka. Tutaj jest podobnie - władza mówi - pozwole ci
        być właścicielem jak zapłacisz mi drugi raz za to samo). To nierówność między
        decydentami (Panami), a sługami. Tylko utrwalanie w najszerszym zakresie jak się
        da zasad prawdziwej/realnej ekwiwalentności świadczeń (czyli równych praw dla
        wszystkich) może dać nam gwarancję większej sprawiedliwosci. Przy złamaniu tej
        zasady ten kto akurat ma władze będzie mógł żądać od słabszych czegokolwiek bez
        zadnych ograniczeń. Chodzi o to aby prawo było naprawde sparwiedliwe, a nie
        tylko reprezentowało interesy GTW.

Zauważ że rzecz sprowadza się do jednostek. Uwłaszczenie tych biedniejszych
        członków społeczeństwa nie zmienia nic w relacjach z sąsiadami - dalej będą
        mieszkac koło Ciebie np. do czasu az budynek w proch się obróci lub sprzedadzą
        lokal i sprowadzi się ktos kogo będzie stać na czynsz. Hipotetycznie co za
        różnica dla spółdzielni czy bedę tam mieszkał bez wykupu do końca, czy ktoś inny
        komu sprzedałbym mieszkanie. Jeśli kasa z wykupu nawet w jakieś części idzie na
        remonty to i tak uważam, że każda administracja generuje niepotrzebne koszty po
        to tylko, aby udowodnić jak bardzo jest potrzebna.
        Pozytyw uwłaszczenia jest taki, że dzięki temu normalnieją stosunki społeczne, a
        to z kolei pozwoli na rozwój i naukę że tak nazwe demokracji lokalnej bo
        wewnątrz budynkowej do której takze trzeba dojrzeć. Bez uwłaszczenia ludzie
        nigdy się nie nauczą czym są konsekwencje wolności wyboru i odpowiedzialność za
        swoje czyny i dalej będą traktowani jak dojne krowy bez praw, bo będą woleli by
        ktoś za nich myślał. A w takiej sytuacji zawsze znajdzie się cwaniaczek który to
        wykorzysta. Niech "rynek" zweryfikuje to kto powinien rządzić, niech władza
        będzie najlepsza z mozliwych.
    • galba Pytanie 03.06.06, 14:52
      ansad3 napisał:

> Pomysły posłów sa szalone. To czystej wody populizm. Dlaczego spółdzielcy,
      > którzy kosztem ogromnych wyrzeczeń

Co na tym tracą? Nic? Dziękuję. Zamykam temat.
    • Gość: spółdzielca Re: Wara wam ,osły , od naszej własności IP: *.pronet.lublin.pl 03.06.06, 14:56
      Jakim prawem posłowie chcą za darmo rozdawać m.inn. moją własność ??? Jestem
      spółdzielcą od lat, jako spółdzielca współfinansowałam w całości poprzez
      wnoszone opłaty wszystkie wydatki spółdzielni , w tym inwestycyjne.
      Jakim prawem chcą rozdawać moją i moich sąsiadów własność? .Wara wam ,
      osły , od naszych mieszkań, zapomnieliście że to nie jest państwowe bo tylko
      takie rozdawać możecie < jak na razie bezkarnie> WARA!!!!!
      • Gość: hans Re: Wara wam ,osły , od naszej własności IP: *.c29.msk.pl 03.06.06, 20:55
        1. dowiedz się że spółdzielnia to zrzeszenie ludzi którzy wniesli swoje wkłady,
        które przybierają postac mieszkań; jeśli ktoś chce się odseparować bo kiedyś
        ktoś go zmusił do bycia razem to ma takie prawo i nie można go za to karać
        haraczem - bo to przypomina wykupienie się niewolników .
        2. a komu ośły oddaja własność - obcym? nie! ludziom którzy za nią zapłacili i
        od lat mieszkają w tych mieszkaniach;
        3. uwłaszczenie dotyczy kwoty umorzonego przez państwo kredytu i w tym zakresie
        JEST państwowe;
        4. nie zabraniam ci finansowac swojej spóldzielni, ale ja wole to robic
        osobiście, bo wiem ze będzie taniej;
        5. wara ci od mojego prawa decydowania o tym za co jest moje, bo za to zapłaciłem.
    • Gość: ja Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.gdynia.mm.pl 03.06.06, 15:12
      Socjalizm powraca - IV RP, zwana LUDOWA. Marks z Leninem sie w grobach z uciechy
      przewracaja.
    • aleksandra991 Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? 03.06.06, 15:16
      I ty mu wierzysz, biedna dziewczyno - cytat z "Halki" Moniuszki, jakby kto nie
      wiedział... Dla wzrostu popularności można nawet zaryzykować niekonstytucyjne
      zagrania! Nie ze mną te numery, Kaczyński!
    • brendawales Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? 03.06.06, 15:24
      To nie tylko populizm. Chodzi o to aby sie rozne szwagry i inne kumotry oraz
      znajomki oblowili.
      • Gość: hans Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.c29.msk.pl 03.06.06, 21:01
        A po spóldzielniach to siedzą Matka Teresy i Ghandi.
        tak w ogóle to przyjrzyj się projektowi rządowemu - sa przeciw uwłaszczeniu,
        dają tylko mozliwośc rozliczenia nakładów - ciekawe jakim sposobem, chyba jdynie
        przed sądem po 10 latach procesu. Szwagry, znajomki itp sitwa jest ustawiona. To
        co tutaj słychac to głos dołów, które chca normalności.
    • stix Mieszkania dać za darmo, opiekę nad majątkiem 03.06.06, 15:41
      przekazać miastom i gminom.
    • platfus13 Dowalić Kułakom 03.06.06, 16:11
      PiS, tak jak tow. Stalin, tępi 'kułaków' (czyli - ciężko pracujących ludzi, którzy już dawno wykupili swoje mieszkania), promując bezproduktywną miernotę, której przez dobre kilkadziesiąt lat nie udało się spłacić połowy wartości posiadanego lokum. Miernota ta, jeden z głównych hamulców III RP, ma - wg. Kaczyńskich - stanowić fundament IV.
      Ciekawe jak długo ludzie wykształceni i pracowici będą znosić PiSowski brak szacunku dla zwykłych ludzi (jak mawia tow. Kurski - 'ciemnota to kupi'), Konstytucji, i prawa w ogóle ?
      I jak długo PiS będzie wystawiał na próbę nasz patriotyzm ?
      Bo dla mnie miłość do ojczyzny jest coraz bardziej wątłym argumentem za pozostaniem w tym kraju...
      • Gość: hans Re: Dowalić Kułakom IP: *.c29.msk.pl 03.06.06, 21:07
        ktoś chce Ci coś zabrać, tak jak kiedyś "kułakom". Im zabierano by tworzyć
        kołchozy - co sie nie udało ale spółdzielnie wiele się od kołchozów nie różnią.
    • olias nic nie rozumiesz 03.06.06, 16:22
      w socjaliźmie było tak że aby wejsć do mieszkania płaciło się co najmniej 1-%
      wartości rzeczywistej. potem przyszła hiperinflacja - moje 10% miało warość
      mniejszą niż jeden papieros. OK, kupiłem "swoje" mieszkanie za kolejne 10%
      wartości - tym razem dzisijeszej, rynkowej wartosci. Jest moje.
      Ale z socjalizmu pozostała armia ludzi którzy TAK NAPRWADĘ zapłacili 100%
      wartości mieszkania. Bo nawet wtedy mieszkanie formalnie pozostawało własnością
      spółdzielni. zaś lokator po opłaceniu 100$ mieszkania był współwłaścicielem
      spółdzielni. Rozumiesz? To fantastyczny manewr dzięki któremu do dziś Prezesi
      Spółdzielni mieszkaniowej są bogami. Ja sądzisz -czy jest sprawiedliwe by po
      opłaceniu przez Ciebie całego mieszkania będziesz współwłaścicielem
      spółdzielni? A nie mieszkania? swojego?
      Ja kupiłem zaplaciłem, mnie to nie dotyczy. Ale inni zaplacili więcej i nie
      mają "swojego"
    • maria10344 Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? 03.06.06, 16:55
      A dlatego ,że wszystko na to wskazuje kochasiu,iż to nie jest jakiś tam
      populizm tylko czystej wody komuna.Tak jak po 18 roku w ZSRR i u nas po 45 będą
      niedługo zabierać tym co mają cokolwiek i rozdawać niepełnosprawnym
      finansowo.To takie kacze janosiki.
      • Gość: hans Re: Własność za darmo czy z bonifikatą? IP: *.c29.msk.pl 03.06.06, 21:25
        Do komuny to trzeba dorosnąć ( licze że potrzeba jeszcze conajmniej 10 pokoleń).
        Dla mnie ta cała sprawa bardzo ładnie łączy liberalizm ze społeczną nauką Kościoła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka