Gość: maff1 IP: *.chello.pl 15.06.06, 22:25 podwyzka była oczywista. Frank zawsze podążał za euro. A euro ostatnio także podrożało, w odpowiedzi na podwyzke w USA. To sie nazywa globalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigiusz.stopa Re: Kredyty we frankach pójdą w górę 15.06.06, 22:35 Sam mam kredyt we frankach ale sie tym nie przejmuje. W slugim okresie to sie zniweluje. Ale nie o tym chciałem. Wyższe stopy + ograniczenia naszego nadzoru bankowego = ochłodzenie popytu na mieszkania = spadek ich cen (miejmy nadzieje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeech Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.06.06, 09:19 Rynek się schłodzi ale zapotrzebowanie nie zmaleje - jedyne co nastąpi to spowolnienie wzrostu cen mieszkań... na spadek bym nie liczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: 217.153.153.* 16.06.06, 11:23 remigiusz.stopa napisał: > Sam mam kredyt we frankach ale sie tym nie przejmuje. W slugim okresie to sie > zniweluje. Ale nie o tym chciałem. Wyższe stopy + ograniczenia naszego nadzoru > bankowego = ochłodzenie popytu na mieszkania = spadek ich cen (miejmy nadzieje) hmmm... imho - nie ma szans. spadek cen? :/ bez mozliwosci. mieszkanie to inwestycja bezstratna. po prostu mozesz go teraz nei sprzedawac (mozesz np. wynajac ;) ). spadku cen nie bedzie. zatrzymanie cen jest mozliwe. a mysle, ze i to da nam troche odetchnac :) PS. Zobaczyl ktos jak drastycznie wzrosly kredyty? 13 zyla miesiecznie! o nie!!!! juz biegne wymieniac na zlotowki .... buahahahaha ^_^ Pozdrawiam, Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank Czekamy na licytacje komornicze IP: 217.17.38.* 15.06.06, 22:46 Tak sobie kalkuluje ze za dwa lata wejdzie na rynek calkiem sporo mieszkan w dobrej cenie. Bierzcie bierzcie kredyciki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Czekamy na licytacje komornicze IP: *.kg.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 00:19 Głupiś. Policz sobie mądralo, jaka jest różnica w racie kredytu zaciąganego na 20 czy 30 lat w CHF przy wzroście oprocentowania nawet o 1 %. I policz, o ile w dalszym ciągu koszt kredytu i rata będzie niższa niż w przypadku analogicznego kredytu w PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Czekamy na licytacje komornicze IP: 217.153.153.* 16.06.06, 11:24 Gość portalu: arfer napisał(a): > Głupiś. Policz sobie mądralo, jaka jest różnica w racie kredytu zaciąganego na > 20 czy 30 lat w CHF przy wzroście oprocentowania nawet o 1 %. I policz, o ile w > > dalszym ciągu koszt kredytu i rata będzie niższa niż w przypadku analogicznego > kredytu w PLN. wciaz grubo mniejsze raty niz w PLN... czuje sie przekonany ( ;) ) do zlotowki! ^_^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: *.chello.pl 15.06.06, 22:53 Trzeba yć niespełan rozumu, żeby brać teraz kredyty we frankach lub euro. Nasza gospodarka tylko wydaje się stabilna, ale uciekający inwestorzy dają dużo do myślenia. Nigdy nie wziąłbym w tych czasach takkiego kredytu, tym bardziej że w długim okresie czasu nie jesteśmy w stanie przewidzieć serii kolejnych zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: *.tfh-berlin.de 15.06.06, 23:28 moze tak, a moze nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojteconamiksiadz Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: *.cable.ubr03.wolv.blueyonder.co.uk 15.06.06, 23:38 Bzdura, co maja stopy procentowe w szwajcarii do deprecjacji zlotowki. Artykul mowi o podrazeniu kredytu z powodow niezaleznych od kursu zlotowki. Zaleznosci kursowe, to zupelnie ina rzecz. Tak swoja droga sila zlotowki oparta jest na amerykaniskich inwestorach, gdy ci zrealizuja zyski, kurs urealni sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Globo Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: 195.42.249.* 16.06.06, 09:03 co ma stopa w Szwajcarii do kursu złotówki? otóż ma to, że w przypadku wzrostu stopy % w CHF, PLN bedzie tracić do CHF - zależność jest bardzo prosta - kapitał wędruje w stronę lepiej oprocentowanej waluty, przez co staje się ona droższa. i do tego myślę, że uzyte przez Ciebie słowo "depracjacja" jest tutaj nieodpowiednie - polecam określenie "dewaluacja" a jeszcze bardziej polecam przeczytanie jakiejś książki o takich zależnościach zanim sam zaczniesz bzdury wypisywać. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Re: Kredyty we frankach pójdą w górę 16.06.06, 01:44 A w złotówkach pójdą w dół. Dalej nie piszę bo pękłem ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: *.chello.pl 16.06.06, 07:51 To chyba nie ma wpływu na kredyty złotówkowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaco Czy frank sie umocni ? IP: *.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 16.06.06, 13:15 Czy te zmiany stóp mają jakieś przelożenia na kurs franka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: Czy frank sie umocni ? IP: *.chello.pl 16.06.06, 20:22 frank sie umocni w porownaniu do zlotego jezeli ta podwyzka 25 punktow bazowych bedzie wyzsza niz przyrost rocznej szwajcarskiej inflacji, zakladajac brak zmian w polskiej inflacji itp. teoretycznie waluty z podnoszonymi stopami procentowymi sie umacniaja w stosunku do "koszyka" innych walut jezeli ich rata nominalowa minus inflacja przeklada sie na wzrost prawdziwych po-inflacyjnych stop (teoria 'interest rate parity'), zakladajac ze waluty w koszyku lub inna porownywalna waluta stoi w miejscu ze stopa nominalna i inflacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: 80.240.166.* 16.06.06, 14:42 A ja własnie chcę złożyć wniosek o kredyt we frankach w przyszłym tygodniu. Nie powiem boję się, że stopy pójdą w górę, ale nie mówcie mi że nie będzie się opłacało brać we frankach. Porównajcie sobie-kredyt 100.000zł rata we frankach wynosi przeciętnie 750 zł, rata w złotówkach 980 zł. Nawet jak frank pójdzie w górę o 20% to i tak dalej będzie się opłacało. Nie stac byłoby mnie na spłacanie kredytu w złotówkach, a tak będę miał swój wymarzony dom (nie mówię zę wybuduję dom za te 100.000 zł).Ciekawa jestem też czy czasem oprocentowanie w złotówkach też nie zdrożeje, bo frank i tak dalej będzie konkurencyjny, może nie aż tak jak do tej pory, ale jednak będzie. Każda podwyzka jest straszna, ale w naszym kraju do tego trzeba się w końcu przywyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Kredyty we frankach pójdą w górę 16.06.06, 20:51 Gość portalu: maff1 napisał(a): > podwyzka była oczywista. Frank zawsze podążał za euro. A euro ostatnio także > podrożało, w odpowiedzi na podwyzke w USA. To sie nazywa globalizacja. Nie masz pojęcia o czym piszesz. To się nazywa lobbing mafii bankowej a nie żadna globalizacja. To duże, nieruchawe molochy (PKO BP, Pekao SA, BPH) wykosiły małą, elastyczniejszą konkurencję. Na dodatek dane pokazują, że z kredytami w CHF jest mniej problemów niż ze spłatą kredytów złotówkowych - więc teraz będzie jeszcze gorzej bo liczba osób zmuszonych przez mafię bankową do zaciągania kredytow złotówkowych się zwiększy, a ci których stać będzie na kredyt w CHF tym bardziej nie będą z nim mieli kłopotu. Odpowiedz Link Zgłoś