Dodaj do ulubionych

Kredyty we frankach pójdą w górę

IP: *.chello.pl 15.06.06, 22:25
podwyzka była oczywista. Frank zawsze podążał za euro. A euro ostatnio także
podrożało, w odpowiedzi na podwyzke w USA. To sie nazywa globalizacja.
Obserwuj wątek
    • remigiusz.stopa Re: Kredyty we frankach pójdą w górę 15.06.06, 22:35
      Sam mam kredyt we frankach ale sie tym nie przejmuje. W slugim okresie to sie
      zniweluje. Ale nie o tym chciałem. Wyższe stopy + ograniczenia naszego nadzoru
      bankowego = ochłodzenie popytu na mieszkania = spadek ich cen (miejmy nadzieje)
      • Gość: eeech Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.06.06, 09:19
        Rynek się schłodzi ale zapotrzebowanie nie zmaleje - jedyne co nastąpi to
        spowolnienie wzrostu cen mieszkań... na spadek bym nie liczył.
      • Gość: Przemek Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: 217.153.153.* 16.06.06, 11:23
        remigiusz.stopa napisał:

> Sam mam kredyt we frankach ale sie tym nie przejmuje. W slugim okresie to sie
        > zniweluje. Ale nie o tym chciałem. Wyższe stopy + ograniczenia naszego nadzoru
        > bankowego = ochłodzenie popytu na mieszkania = spadek ich cen (miejmy nadzieje)

hmmm... imho - nie ma szans. spadek cen? :/ bez mozliwosci. mieszkanie to
        inwestycja bezstratna. po prostu mozesz go teraz nei sprzedawac (mozesz np.
        wynajac ;) ). spadku cen nie bedzie. zatrzymanie cen jest mozliwe. a mysle, ze i
        to da nam troche odetchnac :)

PS. Zobaczyl ktos jak drastycznie wzrosly kredyty? 13 zyla miesiecznie! o
        nie!!!! juz biegne wymieniac na zlotowki .... buahahahaha ^_^

Pozdrawiam,
        Przemek
    • Gość: frank Czekamy na licytacje komornicze IP: 217.17.38.* 15.06.06, 22:46
      Tak sobie kalkuluje ze za dwa lata wejdzie na rynek calkiem sporo mieszkan w dobrej cenie. Bierzcie bierzcie kredyciki!
      • Gość: arfer Re: Czekamy na licytacje komornicze IP: *.kg.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 00:19
        Głupiś. Policz sobie mądralo, jaka jest różnica w racie kredytu zaciąganego na
        20 czy 30 lat w CHF przy wzroście oprocentowania nawet o 1 %. I policz, o ile w
        dalszym ciągu koszt kredytu i rata będzie niższa niż w przypadku analogicznego
        kredytu w PLN.

• Gość: Przemek Re: Czekamy na licytacje komornicze IP: 217.153.153.* 16.06.06, 11:24
          Gość portalu: arfer napisał(a):

> Głupiś. Policz sobie mądralo, jaka jest różnica w racie kredytu zaciąganego na
          > 20 czy 30 lat w CHF przy wzroście oprocentowania nawet o 1 %. I policz, o ile w
          >
          > dalszym ciągu koszt kredytu i rata będzie niższa niż w przypadku analogicznego
          > kredytu w PLN.

wciaz grubo mniejsze raty niz w PLN... czuje sie przekonany ( ;) ) do zlotowki! ^_^
    • Gość: Kris Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: *.chello.pl 15.06.06, 22:53
      Trzeba yć niespełan rozumu, żeby brać teraz kredyty we frankach lub euro. Nasza
      gospodarka tylko wydaje się stabilna, ale uciekający inwestorzy dają dużo do
      myślenia. Nigdy nie wziąłbym w tych czasach takkiego kredytu, tym bardziej że w
      długim okresie czasu nie jesteśmy w stanie przewidzieć serii kolejnych zmian.
    • Gość: gosc Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: *.tfh-berlin.de 15.06.06, 23:28
      moze tak, a moze nie
    • Gość: wojteconamiksiadz Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: *.cable.ubr03.wolv.blueyonder.co.uk 15.06.06, 23:38
      Bzdura, co maja stopy procentowe w szwajcarii do deprecjacji zlotowki. Artykul
      mowi o podrazeniu kredytu z powodow niezaleznych od kursu zlotowki. Zaleznosci
      kursowe, to zupelnie ina rzecz. Tak swoja droga sila zlotowki oparta jest na
      amerykaniskich inwestorach, gdy ci zrealizuja zyski, kurs urealni sie.
      • Gość: Globo Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: 195.42.249.* 16.06.06, 09:03
        co ma stopa w Szwajcarii do kursu złotówki? otóż ma to, że w przypadku wzrostu
        stopy % w CHF, PLN bedzie tracić do CHF - zależność jest bardzo prosta -
        kapitał wędruje w stronę lepiej oprocentowanej waluty, przez co staje się ona
        droższa. i do tego myślę, że uzyte przez Ciebie słowo "depracjacja" jest tutaj
        nieodpowiednie - polecam określenie "dewaluacja" a jeszcze bardziej polecam
        przeczytanie jakiejś książki o takich zależnościach zanim sam zaczniesz bzdury
        wypisywać. pzdr
    • legrange Re: Kredyty we frankach pójdą w górę 16.06.06, 01:44
      A w złotówkach pójdą w dół. Dalej nie piszę bo pękłem ze śmiechu.
      • Gość: Kasia Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: *.chello.pl 16.06.06, 07:51
        To chyba nie ma wpływu na kredyty złotówkowe
    • metall Ale nudzisz. 16.06.06, 12:10
    • Gość: yaco Czy frank sie umocni ? IP: *.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 16.06.06, 13:15
      Czy te zmiany stóp mają jakieś przelożenia na kurs franka ?
      • Gość: zdzichu Re: Czy frank sie umocni ? IP: *.chello.pl 16.06.06, 20:22
        frank sie umocni w porownaniu do zlotego jezeli ta podwyzka 25 punktow bazowych
        bedzie wyzsza niz przyrost rocznej szwajcarskiej inflacji, zakladajac brak
        zmian w polskiej inflacji itp. teoretycznie waluty z podnoszonymi stopami
        procentowymi sie umacniaja w stosunku do "koszyka" innych walut jezeli ich rata
        nominalowa minus inflacja przeklada sie na wzrost prawdziwych po-inflacyjnych
        stop (teoria 'interest rate parity'), zakladajac ze waluty w koszyku lub inna
        porownywalna waluta stoi w miejscu ze stopa nominalna i inflacja.
    • Gość: mika Re: Kredyty we frankach pójdą w górę IP: 80.240.166.* 16.06.06, 14:42
      A ja własnie chcę złożyć wniosek o kredyt we frankach w przyszłym tygodniu. Nie
      powiem boję się, że stopy pójdą w górę, ale nie mówcie mi że nie będzie się
      opłacało brać we frankach. Porównajcie sobie-kredyt 100.000zł rata we frankach
      wynosi przeciętnie 750 zł, rata w złotówkach 980 zł. Nawet jak frank pójdzie w
      górę o 20% to i tak dalej będzie się opłacało. Nie stac byłoby mnie na
      spłacanie kredytu w złotówkach, a tak będę miał swój wymarzony dom (nie mówię
      zę wybuduję dom za te 100.000 zł).Ciekawa jestem też czy czasem oprocentowanie
      w złotówkach też nie zdrożeje, bo frank i tak dalej będzie konkurencyjny, może
      nie aż tak jak do tej pory, ale jednak będzie. Każda podwyzka jest straszna,
      ale w naszym kraju do tego trzeba się w końcu przywyczaić.
    • franzmaurer Re: Kredyty we frankach pójdą w górę 16.06.06, 20:51
      Gość portalu: maff1 napisał(a):

> podwyzka była oczywista. Frank zawsze podążał za euro. A euro ostatnio także
      > podrożało, w odpowiedzi na podwyzke w USA. To sie nazywa globalizacja.

Nie masz pojęcia o czym piszesz.
      To się nazywa lobbing mafii bankowej a nie żadna globalizacja.
      To duże, nieruchawe molochy (PKO BP, Pekao SA, BPH) wykosiły małą,
      elastyczniejszą konkurencję.

Na dodatek dane pokazują, że z kredytami w CHF jest mniej problemów niż ze
      spłatą kredytów złotówkowych - więc teraz będzie jeszcze gorzej bo liczba osób
      zmuszonych przez mafię bankową do zaciągania kredytow złotówkowych się
      zwiększy, a ci których stać będzie na kredyt w CHF tym bardziej nie będą z nim
      mieli kłopotu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka