Dodaj do ulubionych

Czarny rynek danych ZUS

IP: *.chello.pl 12.07.06, 07:42
Sam znam agenta z gdanskiej filii Nordea, ktorego zona pracuje w ZUSie i
bardzo latwo namierza klientów do ktorych ma dojscie, kasa ktora zarabia jest
znaczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: radostek Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 08:05
      no to teraz nikt nie bedzie mial problemu z namierzeniem twojego 'kolegi'... no
      bo ilu ludzi pracuje w gdanskiej nordeii i ma zone w zusie?
      • konread Re: Czarny rynek danych ZUS 12.07.06, 08:46
        Grunt to prywatna inicjatywa. Tylko ciekawe ile już powyciekało z ZUSu danych do
        innych firm.
    • asmok6 Re: Czarny rynek danych ZUS 12.07.06, 08:33
      Gość portalu: dominik89 napisał(a):

> Sam znam agenta z gdanskiej filii Nordea, ktorego zona pracuje w ZUSie i
      > bardzo latwo namierza klientów do ktorych ma dojscie, kasa ktora zarabia jest
      > znaczna.

To jest jednak co innego. Nie ta skala i nie ta jakość problemu.
      • ben00 Re: Czarny rynek danych ZUS 12.07.06, 08:52
        jakieś 2 miesiące temu złożyłem oficjalną skargę na ZUS do Generalnego
        Inspektora Danych Osobowych w związku z podejrzeniem iż ZUS nienależycie dba o
        dane osobowe. Prosiłem o kontrolę ZUS. Wskazałem na fakt możliwego wycieku
        poprzez pocztę której ZUS zleca wysyłkę formulerza PIT listami zwykłymi które
        giną "w podróży" a w których są wszystkie dane. Ta "oszczędność" ZUS jest
        niezrozumiała w sytuacji gdy listami poleconymi ZUS wysyła najgłupsze inne
        pisma w których nie ma innych danych poza tym żeby uzupełnić jakiś drobne
        uchybienia w formularzach.
        Sytuacja ta być może incydentalna pokazuje iż z ochroną danych osobowych w ZUS
        dzieje się źle.
        A co na to Rzecznik - odpisał że wszystko jest w porządku. Rzecznik sprawę
        odbębnił - i teraz co - też napisze że wszystko jest w porządku!!!
        A dane wyciekają jak z durszlaka woda.

Pozdr
        ben
        • Gość: ds ZUS jest jak wrzod na d. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 08:56
          Zrzucic napalm i zapomniec.
          • Gość: @@@@@@@ Re: ZUS jest jak wrzod na d. IP: *.robbo.pl 12.07.06, 22:56
            złodziejskie ubezpieczenia społeczne tam gina nie tylko nasze dane ale i nasze
            pieniądze. Gdyby te pieniądze co zapłaciłem ZUS były na lokacie w funduszu to
            byłbym zamożnym człowiekiem, a tak mam 1000 zł emerytury z której płacę składkę
            zdrowotną a do lekarza chodzę prywatnie bo NFZ starców nie leczy niech umieraja
            i to nie jest dowcip. Usłyszałem ,że w moim wieku to mam obowiązek źle się czuc
            , ale leczyć to trzeba produkcyjnych. Od tamtego czasu lecze się prywatnie i
            dobrze się czuję. Dajcie mi karabin a ręka mi na tych złodziei nie zadrży.
        • Gość: asceta Re: Czarny rynek danych ZUS IP: 83.238.0.* 12.07.06, 08:57
          gdy tylko zaczalem byc platnikiem ZUS na moj telefon firmowy (mimo ze nigdzie
          jeszcze nie podalem firmy a bylem w niej od niedawna) zadzwonila firma
          headhunterska. i skad te dane? moj strzal - wlasnie z tego wrzodowego
          postkomunistycznego tworu czyli Zabierzemy (twoj) Urobek Szybko
          • Gość: Były PUF Re: Czarny rynek danych ZUS IP: 81.210.3.* 12.07.06, 09:14
            Po pierwsze nie istnieje takie słowo jak agent, tylko przedstawiciel
            ubezpieczeniowo finansowy, po drugie niech Gazeta zweryfikuje stawki
            prowizyjne. Pracowałam dwa lata w jednej z czołowych firm ubezpieczeniowych i
            zaręczam, że prowizja za II filar waha się od 50-200 zł. A po trzecie ZUS jest
            obrzydliwą instytucją, skorumpowaną i zbiurokratyzowaną do cna i nikt ani nic
            mu nie pomoże. Topią się tam miliardy złotych nie do odzyskania. A najgorsze
            jest to, że wszyscy o tym dobrze wiedzą i nikt nic nie robi!!! A dane osobowe
            do II filaru jest bardzo łatwo uzyskać. Lista absolwentów uczelni nie jest
            tajna. Znajomości przydatne są nie tylko w ZUSie, ale też w Urzędzie Pracy.
            Można zrobić prelekcję w liceach zawodowych i spisuje się masowo dzięki
            znajomości z dyrektorem albo nauczycielem. Uwierzcie mi sposobów jest wiele i
            wszyscy na to przymykają oko.
          • Gość: maniek Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 09:26
            Może byś usiadł i ruszył tym co masz za uszami jeżeli masz - pewnie tylko zus ma
            twoje dane osobowe - ROTFL - ciekawe założyłeś firmę i nie zgłosiłeś tego do us
            czy gminy. Ciekawe skąd masz nip regon inteligencie :)
            • 4g63 Re: Czarny rynek danych ZUS 12.07.06, 09:38
              a może ty byś ruszył, bo chyba nie zabardzo pojętny jesteś?
    • Gość: aa Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.wszib.poznan.pl 12.07.06, 09:03
      kilka dni po tym jak dostałam list z zusu, przyszedł do mnie listonosz z
      pocztyliona, pytając czy wybrałam już fundusz. ponoć poczta wie, co jest w tych
      listch, więc ich fundusz jest teoretycznie na najlepszej pozycji. listonosz, a
      może jakiś mundurowy pracownik poczty, był miły i jakby wystraszony. po tym jak
      odpowiedziałam, że sprawę już załatwiam, grzecznie się pożegnał i poszedł. ale
      faktycznie, zus jako instytucja państwowa jest mało kompetentny, skoro
      wyciekają stamtąd takie informacje.
      • Gość: zdruzgotanty Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.dgt.com.pl / *.dgt.com.pl 12.07.06, 09:09
        > faktycznie, zus jako instytucja państwowa jest mało kompetentny, skoro
        > wyciekają stamtąd takie informacje.

Hmmmm... Próbuję znaleźć kompetentną instytucję państwową... Czyżby? A jednak
        nie! Nie ma!
    • bocian43 Gazeta wyborcza = media czy policja?????????????? 12.07.06, 09:06
      Mam wrazenie , ze gazeta powinna zajac sie informowaniem a nie prowadzeniem
      sledztwa , od tego sa specjalne powolane sluzby na ktore my wszyscy placimy :
      POLICJA.
      • 4g63 Re: Gazeta wyborcza = media czy policja????????? 12.07.06, 09:40
        > od tego sa specjalne powolane sluzby
        he he he
        dobry żarcik z rana ;)
    • Gość: firma Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 09:27
      Założyłem jednoosobową działalność gosp. Zgłosiłem wszystkie dane w ZUS-ie, US
      i UM. Nigdzie indziej moja firma nie była reklamowana. A tu po tygodniu
      przychodzą pocztą oferty założenia firmowego konta bankowego, założenia karty
      do pewnego supermarketu itp. Skąd mają dane...??
      • jola43 Re: Czarny rynek danych ZUS 12.07.06, 09:39
        Ja miałam w zgłoszeniu do Urzędu Statystycznego błąd- inne niż w rzeczywistości
        drugie imię .Później wiele ofert dostawałam z tym błędem.
    • frant3 Re: Czarny rynek danych ZUS. 12.07.06, 09:35
      Jeśli jesteś praworządnym obywatelem, to powinieneś zgłosić przestępstwo na Policję!

--
      Frant - humor, satyra, krytyka
    • Gość: as do mojej zony zapukala agentka miala dane ze nie IP: 212.244.84.* 12.07.06, 09:37
      ma wybranego funduszu, czym sie tu dziwic to normalka

tez byla z nordea

• Gość: borc ot, polska właśnie IP: *.chello.pl 12.07.06, 09:42
      www.porysunki.blox.pl
    • Gość: gosc Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.eckrakow.pl 12.07.06, 09:58
      Prokom to czarna dziura i tu jest cała wina bo to przez system prokomu wyciekaja
      wszystkie dane
    • Gość: przedsiebiorca Mnostwo firm handluje danymi!!! Na kazdym kroku! IP: *.crowley.pl 12.07.06, 10:10
      Ludziska. W co Wy wierzycie? Przeciez na kazdym kroku KTOS HANDLUJE WASZYMI
      DANYMI a Wy siedzicie i sadzicie, ze jak sie podpisze umowe, w ktorej ktos
      gwarantuje ochrone danych, to jest sie bezpiecznym.
      3 tyg temu mialem nalot akwizytorow firm od urzadzen do drukowania. W zeslym
      tyg. temu mialem 2 tel. z bankow z ofertami kredytow specjalnie pod moja
      dzialalnosc. A przeciez moja firma jeszcze miesiaca nie ma!!! Nie ma mnie w
      ksiazkach tel. itd itd Nawet strony WWW jeszcze nie skończylem. Ale po drodze
      zalatwialem juz na firme sporo spraw i taki jest efekt.
      Ustawa ustawą - ale moje i Wasze dane są i będą przehandlowane jeszcze wiele,
      wiele razy. Nie łudźcie sie.
      • Gość: firma Re: Mnostwo firm handluje danymi!!! Na kazdym kro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 13:44
        "Przedsiębiorco" w tym rzecz, że nie podpisywałem żadnych umów za wyjątkiem
        wypełnienia wszystkich niezbędnych dokumentów w urzędach.
        Pozdrawiam
    • wincenty.szpilka Do mnie zadzwonił ktos z ING NN!! 12.07.06, 10:35
      Ja także doświadczyłem podobnej sytuacji. Jestem z woj. kujawkso-pomorskiego.
      Kilka dni po otrzymaniu listu z ZUS zadzwonił Pan (telefonował z numeru
      zastrzeżonego), który zaproponował mi przyłączenie się do ING NN. Dzwonił z
      Grudziądza, gdzie jestem zameldowany, do Torunia, gdzie mieszkam. Zobowiązał
      się nawet do przyjazdu do mnie do Tor. Umówliśmy się na spotkanie, potem Pan
      zadzwonił i zmieniliśmy termin (zmieniły mu się plany). Poprosiłem go o jego nr
      kom., którego jednak mi nie zdradził. W końcu ani nie przyjechał, ani też
      więcej się nie odezwał. Chętnie podejmę jakieś kroki w celu wyaśnienia tej
      sytuacji. Co Waszym zdaniem powinienem zrobić? Jakie są możliwości sprawdzenia,
      czy Pan działał zgodnie z prawem, jakie są możliwości ewentualnego dochodzenia
      sprawiedliwości??
      • Gość: LukasK jak zareagować? IP: 217.153.71.* 12.07.06, 11:08
        Z liścia...
    • Gość: Młodyżonkoś Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.pentex.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 10:39
      Wszyscy handlują danymi, nawet księża. Niedawno żeniłem się, przed slubem
      zatelefonował do mnie operator foto-video z propozycją swoich usług ślubnych.
      numer tel.miejsce i datę ślubu mógł dostać tylko z kościoła, czyli ksiądz
      dorabia sprzedając takim ludziom dane, które są przecież zastrzezone.
    • Gość: krz Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 11:36
      a były poseł Skowyra i posłanka Beger też mieli dane z ZUS-u
    • Gość: Czachapl Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 12:05
      Śmiać mi się chce jak to czytam. Do mnie przyszedł list z ZUS w środę ze nie
      jestem w żadnym funduszu, a w sobotę był już u mnie agent z firmy
      ubezpieczeniowej. Rozmowę zaczął ze mną od tego ze on był zemną umówiony.
      Bardzo był zdziwiony ze nic na ten temat nie wiem. Gdy się spytałem skąd wie o
      mnie to nabrał wody w usta i zaczął cos mówić ze to normalna procedura, ze to w
      sumie ja powinienem być wdzięczny ze on do mnie przeszedł i inne takie bzdury.
      Normalnie śmiech na sali. Tajemnica danych osobowych u nas w Polsce to mit na
      papierku jak wiele innych rzeczy.
    • Gość: gość Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.06, 12:34
      Nie potrafi PiS dopilnować ZUSu a co dopiero mówić o kraju. Precz z nimi.
    • Gość: Hans Kloss to nie u nas czyli ZUS odbija piłeczkę do Prokomu IP: *.e-wro.net.pl 12.07.06, 13:30
      w artykule napisano:

" ...mówi Przemysław Przybylski, rzecznik ZUS. Rzecznik zapewnia,
      że nikt nieupoważniony nie ma dostępu do baz danych. - Obowiązują nas
      procedury, które zapisują każde wejście do programu. Ale może ktoś
      włamał się do systemu? - zastanawia się."

ZUS nie jest winny, temu że dane wyciekają od nich <zdziwienie>.
      Przypomina się cytat z filmu: "Jak cię złapią na gorącym uczynku za rękę, to
      mów że to nie twoja ręka." I już ZUS wbija piłeczkę do ogródka Prokomu.
    • Gość: gość Re: Czarny rynek danych ZUS IP: 87.204.36.* 12.07.06, 14:09
      Do mnie zgłosiła się przedstawicielka PZU przed tym, jak dostałem list z ZUS. A
      zgłosiła się pod adres, który był podany tylko w ZUS.
      • Gość: madzia Dobra rada IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.07.06, 18:19
        na przyszlosc, jak zglosi sie taki agent spisac go z imienia,nazwiska i
        grzecznie zapytac skad ma dane osobowe.
    • Gość: gosik Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.07.06, 19:27
      ZUS schodzi nz psy!każdy POLAK o tym wie.Pozostawię to bez komentarza bo nie
      mam miłego zdania na temat ZUS-u.Ludzie to jakaś kolejna paranoja!Do d... z
      takim systemem!
      • Gość: Piotr Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 00:21
        słuchajcie...mam podobną sprawę. założylem rok temu dzialalnosc. tydzien po jej
        zalozeniu na adres ktory podałem w GUSie jako korespondencyjny przyszła
        przesyłka reklamowa z biura rachunkowego...hehe...masakra co nie ? nigdzie w
        ciagu tego tygodnia nie podawałem publicznie swoich danych...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka