Gość: dominik89 IP: *.chello.pl 12.07.06, 07:42 Sam znam agenta z gdanskiej filii Nordea, ktorego zona pracuje w ZUSie i bardzo latwo namierza klientów do ktorych ma dojscie, kasa ktora zarabia jest znaczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: radostek Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 08:05 no to teraz nikt nie bedzie mial problemu z namierzeniem twojego 'kolegi'... no bo ilu ludzi pracuje w gdanskiej nordeii i ma zone w zusie? Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Czarny rynek danych ZUS 12.07.06, 08:46 Grunt to prywatna inicjatywa. Tylko ciekawe ile już powyciekało z ZUSu danych do innych firm. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Czarny rynek danych ZUS 12.07.06, 08:33 Gość portalu: dominik89 napisał(a): > Sam znam agenta z gdanskiej filii Nordea, ktorego zona pracuje w ZUSie i > bardzo latwo namierza klientów do ktorych ma dojscie, kasa ktora zarabia jest > znaczna. To jest jednak co innego. Nie ta skala i nie ta jakość problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
ben00 Re: Czarny rynek danych ZUS 12.07.06, 08:52 jakieś 2 miesiące temu złożyłem oficjalną skargę na ZUS do Generalnego Inspektora Danych Osobowych w związku z podejrzeniem iż ZUS nienależycie dba o dane osobowe. Prosiłem o kontrolę ZUS. Wskazałem na fakt możliwego wycieku poprzez pocztę której ZUS zleca wysyłkę formulerza PIT listami zwykłymi które giną "w podróży" a w których są wszystkie dane. Ta "oszczędność" ZUS jest niezrozumiała w sytuacji gdy listami poleconymi ZUS wysyła najgłupsze inne pisma w których nie ma innych danych poza tym żeby uzupełnić jakiś drobne uchybienia w formularzach. Sytuacja ta być może incydentalna pokazuje iż z ochroną danych osobowych w ZUS dzieje się źle. A co na to Rzecznik - odpisał że wszystko jest w porządku. Rzecznik sprawę odbębnił - i teraz co - też napisze że wszystko jest w porządku!!! A dane wyciekają jak z durszlaka woda. Pozdr ben Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds ZUS jest jak wrzod na d. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 08:56 Zrzucic napalm i zapomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@@@@@ Re: ZUS jest jak wrzod na d. IP: *.robbo.pl 12.07.06, 22:56 złodziejskie ubezpieczenia społeczne tam gina nie tylko nasze dane ale i nasze pieniądze. Gdyby te pieniądze co zapłaciłem ZUS były na lokacie w funduszu to byłbym zamożnym człowiekiem, a tak mam 1000 zł emerytury z której płacę składkę zdrowotną a do lekarza chodzę prywatnie bo NFZ starców nie leczy niech umieraja i to nie jest dowcip. Usłyszałem ,że w moim wieku to mam obowiązek źle się czuc , ale leczyć to trzeba produkcyjnych. Od tamtego czasu lecze się prywatnie i dobrze się czuję. Dajcie mi karabin a ręka mi na tych złodziei nie zadrży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asceta Re: Czarny rynek danych ZUS IP: 83.238.0.* 12.07.06, 08:57 gdy tylko zaczalem byc platnikiem ZUS na moj telefon firmowy (mimo ze nigdzie jeszcze nie podalem firmy a bylem w niej od niedawna) zadzwonila firma headhunterska. i skad te dane? moj strzal - wlasnie z tego wrzodowego postkomunistycznego tworu czyli Zabierzemy (twoj) Urobek Szybko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były PUF Re: Czarny rynek danych ZUS IP: 81.210.3.* 12.07.06, 09:14 Po pierwsze nie istnieje takie słowo jak agent, tylko przedstawiciel ubezpieczeniowo finansowy, po drugie niech Gazeta zweryfikuje stawki prowizyjne. Pracowałam dwa lata w jednej z czołowych firm ubezpieczeniowych i zaręczam, że prowizja za II filar waha się od 50-200 zł. A po trzecie ZUS jest obrzydliwą instytucją, skorumpowaną i zbiurokratyzowaną do cna i nikt ani nic mu nie pomoże. Topią się tam miliardy złotych nie do odzyskania. A najgorsze jest to, że wszyscy o tym dobrze wiedzą i nikt nic nie robi!!! A dane osobowe do II filaru jest bardzo łatwo uzyskać. Lista absolwentów uczelni nie jest tajna. Znajomości przydatne są nie tylko w ZUSie, ale też w Urzędzie Pracy. Można zrobić prelekcję w liceach zawodowych i spisuje się masowo dzięki znajomości z dyrektorem albo nauczycielem. Uwierzcie mi sposobów jest wiele i wszyscy na to przymykają oko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 09:26 Może byś usiadł i ruszył tym co masz za uszami jeżeli masz - pewnie tylko zus ma twoje dane osobowe - ROTFL - ciekawe założyłeś firmę i nie zgłosiłeś tego do us czy gminy. Ciekawe skąd masz nip regon inteligencie :) Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Czarny rynek danych ZUS 12.07.06, 09:38 a może ty byś ruszył, bo chyba nie zabardzo pojętny jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.wszib.poznan.pl 12.07.06, 09:03 kilka dni po tym jak dostałam list z zusu, przyszedł do mnie listonosz z pocztyliona, pytając czy wybrałam już fundusz. ponoć poczta wie, co jest w tych listch, więc ich fundusz jest teoretycznie na najlepszej pozycji. listonosz, a może jakiś mundurowy pracownik poczty, był miły i jakby wystraszony. po tym jak odpowiedziałam, że sprawę już załatwiam, grzecznie się pożegnał i poszedł. ale faktycznie, zus jako instytucja państwowa jest mało kompetentny, skoro wyciekają stamtąd takie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdruzgotanty Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.dgt.com.pl / *.dgt.com.pl 12.07.06, 09:09 > faktycznie, zus jako instytucja państwowa jest mało kompetentny, skoro > wyciekają stamtąd takie informacje. Hmmmm... Próbuję znaleźć kompetentną instytucję państwową... Czyżby? A jednak nie! Nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
bocian43 Gazeta wyborcza = media czy policja?????????????? 12.07.06, 09:06 Mam wrazenie , ze gazeta powinna zajac sie informowaniem a nie prowadzeniem sledztwa , od tego sa specjalne powolane sluzby na ktore my wszyscy placimy : POLICJA. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Gazeta wyborcza = media czy policja????????? 12.07.06, 09:40 > od tego sa specjalne powolane sluzby he he he dobry żarcik z rana ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: firma Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 09:27 Założyłem jednoosobową działalność gosp. Zgłosiłem wszystkie dane w ZUS-ie, US i UM. Nigdzie indziej moja firma nie była reklamowana. A tu po tygodniu przychodzą pocztą oferty założenia firmowego konta bankowego, założenia karty do pewnego supermarketu itp. Skąd mają dane...?? Odpowiedz Link Zgłoś
jola43 Re: Czarny rynek danych ZUS 12.07.06, 09:39 Ja miałam w zgłoszeniu do Urzędu Statystycznego błąd- inne niż w rzeczywistości drugie imię .Później wiele ofert dostawałam z tym błędem. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Czarny rynek danych ZUS. 12.07.06, 09:35 Jeśli jesteś praworządnym obywatelem, to powinieneś zgłosić przestępstwo na Policję! -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as do mojej zony zapukala agentka miala dane ze nie IP: 212.244.84.* 12.07.06, 09:37 ma wybranego funduszu, czym sie tu dziwic to normalka tez byla z nordea Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borc ot, polska właśnie IP: *.chello.pl 12.07.06, 09:42 www.porysunki.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.eckrakow.pl 12.07.06, 09:58 Prokom to czarna dziura i tu jest cała wina bo to przez system prokomu wyciekaja wszystkie dane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedsiebiorca Mnostwo firm handluje danymi!!! Na kazdym kroku! IP: *.crowley.pl 12.07.06, 10:10 Ludziska. W co Wy wierzycie? Przeciez na kazdym kroku KTOS HANDLUJE WASZYMI DANYMI a Wy siedzicie i sadzicie, ze jak sie podpisze umowe, w ktorej ktos gwarantuje ochrone danych, to jest sie bezpiecznym. 3 tyg temu mialem nalot akwizytorow firm od urzadzen do drukowania. W zeslym tyg. temu mialem 2 tel. z bankow z ofertami kredytow specjalnie pod moja dzialalnosc. A przeciez moja firma jeszcze miesiaca nie ma!!! Nie ma mnie w ksiazkach tel. itd itd Nawet strony WWW jeszcze nie skończylem. Ale po drodze zalatwialem juz na firme sporo spraw i taki jest efekt. Ustawa ustawą - ale moje i Wasze dane są i będą przehandlowane jeszcze wiele, wiele razy. Nie łudźcie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: firma Re: Mnostwo firm handluje danymi!!! Na kazdym kro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 13:44 "Przedsiębiorco" w tym rzecz, że nie podpisywałem żadnych umów za wyjątkiem wypełnienia wszystkich niezbędnych dokumentów w urzędach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wincenty.szpilka Do mnie zadzwonił ktos z ING NN!! 12.07.06, 10:35 Ja także doświadczyłem podobnej sytuacji. Jestem z woj. kujawkso-pomorskiego. Kilka dni po otrzymaniu listu z ZUS zadzwonił Pan (telefonował z numeru zastrzeżonego), który zaproponował mi przyłączenie się do ING NN. Dzwonił z Grudziądza, gdzie jestem zameldowany, do Torunia, gdzie mieszkam. Zobowiązał się nawet do przyjazdu do mnie do Tor. Umówliśmy się na spotkanie, potem Pan zadzwonił i zmieniliśmy termin (zmieniły mu się plany). Poprosiłem go o jego nr kom., którego jednak mi nie zdradził. W końcu ani nie przyjechał, ani też więcej się nie odezwał. Chętnie podejmę jakieś kroki w celu wyaśnienia tej sytuacji. Co Waszym zdaniem powinienem zrobić? Jakie są możliwości sprawdzenia, czy Pan działał zgodnie z prawem, jakie są możliwości ewentualnego dochodzenia sprawiedliwości?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młodyżonkoś Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.pentex.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 10:39 Wszyscy handlują danymi, nawet księża. Niedawno żeniłem się, przed slubem zatelefonował do mnie operator foto-video z propozycją swoich usług ślubnych. numer tel.miejsce i datę ślubu mógł dostać tylko z kościoła, czyli ksiądz dorabia sprzedając takim ludziom dane, które są przecież zastrzezone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krz Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 11:36 a były poseł Skowyra i posłanka Beger też mieli dane z ZUS-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czachapl Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 12:05 Śmiać mi się chce jak to czytam. Do mnie przyszedł list z ZUS w środę ze nie jestem w żadnym funduszu, a w sobotę był już u mnie agent z firmy ubezpieczeniowej. Rozmowę zaczął ze mną od tego ze on był zemną umówiony. Bardzo był zdziwiony ze nic na ten temat nie wiem. Gdy się spytałem skąd wie o mnie to nabrał wody w usta i zaczął cos mówić ze to normalna procedura, ze to w sumie ja powinienem być wdzięczny ze on do mnie przeszedł i inne takie bzdury. Normalnie śmiech na sali. Tajemnica danych osobowych u nas w Polsce to mit na papierku jak wiele innych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.06, 12:34 Nie potrafi PiS dopilnować ZUSu a co dopiero mówić o kraju. Precz z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Kloss to nie u nas czyli ZUS odbija piłeczkę do Prokomu IP: *.e-wro.net.pl 12.07.06, 13:30 w artykule napisano: " ...mówi Przemysław Przybylski, rzecznik ZUS. Rzecznik zapewnia, że nikt nieupoważniony nie ma dostępu do baz danych. - Obowiązują nas procedury, które zapisują każde wejście do programu. Ale może ktoś włamał się do systemu? - zastanawia się." ZUS nie jest winny, temu że dane wyciekają od nich <zdziwienie>. Przypomina się cytat z filmu: "Jak cię złapią na gorącym uczynku za rękę, to mów że to nie twoja ręka." I już ZUS wbija piłeczkę do ogródka Prokomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czarny rynek danych ZUS IP: 87.204.36.* 12.07.06, 14:09 Do mnie zgłosiła się przedstawicielka PZU przed tym, jak dostałem list z ZUS. A zgłosiła się pod adres, który był podany tylko w ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Dobra rada IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.07.06, 18:19 na przyszlosc, jak zglosi sie taki agent spisac go z imienia,nazwiska i grzecznie zapytac skad ma dane osobowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosik Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.07.06, 19:27 ZUS schodzi nz psy!każdy POLAK o tym wie.Pozostawię to bez komentarza bo nie mam miłego zdania na temat ZUS-u.Ludzie to jakaś kolejna paranoja!Do d... z takim systemem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Czarny rynek danych ZUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 00:21 słuchajcie...mam podobną sprawę. założylem rok temu dzialalnosc. tydzien po jej zalozeniu na adres ktory podałem w GUSie jako korespondencyjny przyszła przesyłka reklamowa z biura rachunkowego...hehe...masakra co nie ? nigdzie w ciagu tego tygodnia nie podawałem publicznie swoich danych... Odpowiedz Link Zgłoś