Dodaj do ulubionych

Fiskus upomni się o rolników

IP: 80.54.108.* 08.09.06, 04:18
Czas najwyzszy zeby ktos sie dobral do d... tym niby biednym rolnikom . Nie
twierdze ze wszyscy sa krezusami ale niech mnie ktos przekona ze facet ktory
ma 2 tys hektarow ( co wiaze sie z doplatami z UE)wymaga pomocy panstwa.A
wszyscy ktorza placa na ZUS jeszcze mu funduja wszystkie swiadczenia!! To jest
najwiekszy skandal w tym kraju.Jesli PIS zrobi choc tyle ze zreformuje KRUS i
ZUS to kupuje moherowy berecik i zostaje PiSuarem:)
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Podatki winny zależeć od wysokości dochodów IP: *.aster.pl 08.09.06, 04:26
      Jest absurdem aby aktualni podatnicy subsydiowali rolnictwo. Szczególne
      przypadki to 'rolnicy' posiadający kilkadziesiąt ha ziemi pod roślinami
      ozdobnymi i zwolnieni z płacenia podatków.
      • gobi03 potrzebujemy porządnej policji podatkowej 08.09.06, 04:41
        potrzebna jest przyzwoita policja podatkowa - ludzie uczciwi i nieprzekupni,
        sprawni i kompetentni, niezależni od politytukasów zarówno czerwonych, jak i
        wielobarwnych. Potrzebna jest reforma KRUS i organów sprawiedliwości. CZy ja
        mówię o jakiejś utopii?
        • Gość: K Re: potrzebujemy porządnej policji podatkowej IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.06, 07:04
          gobi03 napisał:

> potrzebna jest przyzwoita policja podatkowa - ludzie uczciwi i nieprzekupni,
          > sprawni i kompetentni, niezależni od politytukasów zarówno czerwonych, jak i
          > wielobarwnych. Potrzebna jest reforma KRUS i organów sprawiedliwości. CZy ja
          > mówię o jakiejś utopii?

Na głowę człowiek upadłeś, albo nie wiesz jakie uprawnienia mają urzędy skarbowe.
          Poza tym, żeby było uczciwie wystarczy zbudować porządny system komputerowy do rozliczania podatników i firm.
          Po drugie bajzel jest niezły w samych ustawach o rachunkowości i urzędzie skarbowym, ponieważ często jest tak, że ustawa o rachunkowości mówi co innego, a co innego urzędu skarbowego i czasem nawet najlepszy księgowy nie wie, co ma zrobić.
          A rolnicy uważam, co mnie cieszy, to są bogacze, zobaczcie ludzie jakie budują pałace sobie na wsi i nie płacą podatków, dostają dotacje, nie płacą na ZUS. Najlepiej jest dowalić biednym miastowym tłukącym się na kilku, kilkudziesięciu metrach kwadratowych swoich nieruchomości. A jeżeli chodzi o post PGR-y, to jest chyba dziwna biedna grupa społeczna, to był pomysł rodem sowietów. Bloki na wsiach i bieda. Bloki w miastach i bieda. Wiejscy bogacze mieszkający w willach. Miejscy bogacze mieszkający w willach..
          • moroux CIT dla rolników! 3 x tak! 08.09.06, 07:33
            Niech się wreszcie dołożą do wspólnej puli, a nie tylko wyciągają łapska po
            pieniądze.
            • Gość: gosc Re: CIT dla rolników! 3 x tak! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 08:25
              zapraszam na wies. zajmij sie hodowla zwierzat, uprawiaj kilkanascie ha ziemi.
              wtedy sie przekonasz co mozna z tego zyskac. ty swoimi lapskami wcale nie
              zrobisz wiecej niz ludzie ze wsi !
              • moroux Re: CIT dla rolników! 3 x tak! 08.09.06, 08:42
                Przecież jak ktoś nie ma zysków, podatku nie zapłaci - proste? A jak ma zysk, to
                niech płaci, tak jak wszyscy. Jak ktoś ma w mieście 650 zł dochodu to też te 19%
                musi odprowadzić. Więc czemu jedna grupa zawodowa ma być uprzywilejowana?
                • zigzaur Re: CIT dla rolników! 3 x tak! 08.09.06, 09:04
                  Ale przydałoby się dać 22 % VAT na maszyny rolnicze, nasiona, środki ochrony,
                  leki weterynaryjne, nawozy, pasze.

Na środki ochrony roślin i nawozy sztuczne przydałaby się też akcyza. Wtedy
                  rolnicy gospodarowaliby oszczędniej i zmniejszyłoby się zanieczyszczenie środowiska.
                  • Gość: Gosc CIT dla lekarzy i adwokatow. 10xTAK!!! IP: *.computerland.pl 08.09.06, 09:53
                    Chyba,ze w tym kraju maja byc rowniejsi?
                    • zigzaur Re: CIT dla lekarzy i adwokatow. 10xTAK!!! 08.09.06, 11:17
                      A wiesz, co oznacza skrót "CIT"?

A wiesz, co to takiego osoba prawna?
                  • jagoo Re: CIT dla rolników! 3 x tak! 08.09.06, 16:43
                    > Ale przydałoby się dać 22 % VAT na maszyny rolnicze, nasiona, środki ochrony,
                    > leki weterynaryjne, nawozy, pasze.

Na maszyny od dawna jest 22%. A co do innych, to w czym problem? PO prostu
                    więcej rolników przeszłoby z ryczałtu na pełny VAT i zaczeliby sobie odliczać -
                    wcześniej doliczywszy co trzeba do cen zywności. Zyskają wszyscy oprócz ciebie
                    czyli konsumenta zywnosci. Nadal tego chcesz? ;)
                    • Gość: brunorc Re: CIT dla rolników! 3 x tak! IP: 82.159.34.* 09.09.06, 23:52
                      jagoo napisał:

> wcześniej doliczywszy co trzeba do cen zywności. Zyskają wszyscy oprócz ciebie
                      > czyli konsumenta zywnosci. Nadal tego chcesz? ;)

Myślę, że konsument żywności wybierze tańszych dostawców, czyli rolników z
                      innych krajów...
                      • kot_behemot8 Re: CIT dla rolników! 3 x tak! 10.09.06, 18:28
                        Gość portalu: brunorc napisał(a):

> jagoo napisał:
                        >
                        > > wcześniej doliczywszy co trzeba do cen zywności. Zyskają wszyscy oprócz c
                        > iebie
                        > > czyli konsumenta zywnosci. Nadal tego chcesz? ;)
                        >
                        > Myślę, że konsument żywności wybierze tańszych dostawców, czyli rolników z
                        > innych krajów...

Jeżeli zywnośc to dla ciebie tylko chleb i mieso, to w porzadku. Jednak jezeli
                        masz choć trochę bardziej wyrafinowane gusty np lubisz ser, jajka czy jabłka,
                        to w przypadku upadku polskiego rolnictwa nastaw sie albo na zmianę
                        przyzwyczajen kulinarnych albo na to ze zapłacisz dużo więcej niż obecnie.
          • krychola Re: potrzebujemy porządnej policji podatkowej 08.09.06, 08:20

> > mówię o jakiejś utopii?
            >
            > Na głowę człowiek upadłeś, albo nie wiesz jakie uprawnienia mają urzędy
            skarbow
            > e.
            > Poza tym, żeby było uczciwie wystarczy zbudować porządny system komputerowy
            do
            > rozliczania podatników i firm.
            > Po drugie bajzel jest niezły w samych ustawach o rachunkowości i urzędzie
            skarb
            > owym, ponieważ często jest tak, że ustawa o rachunkowości mówi co innego, a
            co
            > innego urzędu skarbowego i czasem nawet najlepszy księgowy nie wie, co ma
            zrobi
            > ć.
            > A rolnicy uważam, co mnie cieszy, to są bogacze, zobaczcie ludzie jakie
            budują
            > pałace sobie na wsi i nie płacą podatków, dostają dotacje, nie płacą na ZUS.
            Na
            > jlepiej jest dowalić biednym miastowym tłukącym się na kilku, kilkudziesięciu
            m
            > etrach kwadratowych swoich nieruchomości. A jeżeli chodzi o post PGR-y, to
            jest
            > chyba dziwna biedna grupa społeczna, to był pomysł rodem sowietów. Bloki na
            ws
            > iach i bieda. Bloki w miastach i bieda. Wiejscy bogacze mieszkający w
            willach.
            > Miejscy bogacze mieszkający w willach..

Rolnicy prócz kilku najbogatszych to nie są bogacze. Pewnie Ty za pieniądze
            które większość rolników wyciąga z ziemi nawet byś się nie przebrał w ich
            ubranie robocze i tylko siedział. Ale z tego powodu nie znaczy że państwo
            powinno tyle dopłacać do rolnictwa. Mam znajomego który z żoną wyciągał pewnie
            razem z 500zł na miesiąc z roli. Teraz przeszedł na zasiłek przedemerytalny, bo
            przekazał ziemie córce, ma dodatkowo jeszcze 1500zł. Dodatkowo bo córka jest
            tylko na papierze. Czy to nie jest wyrzucenie pieniędzy w błoto? To chyba było
            lepiej jak te pieniądze przeznaczyć do dofinansowania ZUS dla tych
            przedsiębiorców którzy zatrudnią rolnika. Tego znajomego zięć prowadzi małą
            firme, ma około 10tys złotych zysku co miesiąc a płaci też tylko na ZUS.
            Rolnictwem się nie zajmuje ale mówi że ma dwie krowy u teścia, więc jest
            rolnikiem
            • Gość: K Re: potrzebujemy porządnej policji podatkowej IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.06, 09:15
              Acha, pojeździłem po wsiach, bo sam szukałem ziemi i jak zobaczyłem jak oni strasznie są biedni to mnie z nóg zwaliło.
              Mówię o rolnikach, a nie ludziach którzy w miastach zarobili na dom na wsi.
              Na wsiach jest bogactwo, a w miastach jest bieda.
              • stasi1 Re: potrzebujemy porządnej policji podatkowej 08.09.06, 11:13
                Gość portalu: K napisał(a):

> Acha, pojeździłem po wsiach, bo sam szukałem ziemi i jak zobaczyłem jak oni
                str
                > asznie są biedni to mnie z nóg zwaliło.
                > Mówię o rolnikach, a nie ludziach którzy w miastach zarobili na dom na wsi.
                > Na wsiach jest bogactwo, a w miastach jest bieda.

To akurat pewnie marnie jeździłeś po wsiach. Będąc w Warszawie płacisz za
                przejazd po całej Warszawie 66zł biletu miesięcznego. Mieszkańcy spod Dęblina
                aby dojechać tylko do Warszawy płacą około 200zł i tylko dojeżdżają do stacji
                kolejowej. Odległości do 3 km już w samej Warszawie pokonują na pieszo, aby nie
                płacić dodatkowych pieniędzy. To im zajmuje ponad 2 godziny w jedną stronę.
                Wiem powiesz że Warszawiacy więcej płacą bo samochód ich kosztyje dziennie za
                paliwo 15 złotych dochodzi o tego parking za drugie 15zł.
                To akurat nie pisałem na temat rolników ale mieszkańców wsi nie związanych z
                rolnictwem.
          • Gość: ze wsi Re: potrzebujemy porządnej policji podatkowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 08:23
            ty glupolu. te wszystkie okazale wille na wsi to nic innego jak wille tych
            bogaczy wlasnie z miasta ! bo odechcialo sie Wam mieszczuchom mieszkania w
            miescie wiec zaczeliscie budowac kolejne wille, tyle ze na wsi. i potem w
            ludziach tkwi to bledne przekonanie o rolnikach - burzujach. kpina !
            • zegrz Nie kłam, nie kłam! 08.09.06, 09:05
              Od lat jeżdżę do biednej wsi w siedleckiem i widzę jakie w ostatnich latach
              domy pobudowali sobie biedni rolnicy.
              • myslacyszaryczlowiek1 Re: Nie kłam, nie kłam! 08.09.06, 09:23
                Jak połowa wsi, a bywają wsie że zostali same dziadki, wyjechała za granicę do
                pracy to jak ktoś wrócił to się pobudodował.
                • wraczek Tak czy owak wille lekarzy są wybudowane... 08.09.06, 09:58
                  ...przez lekarzy. A jakoś ciągle słychać o zwiększaniu im pensji a nic o kasach
                  fiskalnych dla nich. Le wszak oni są równiejsi w tym kraju.
              • jacekm22 Re: Nie kłam, nie kłam! 08.09.06, 17:39
                Tak w wiekszosci polskich wsi - nowe domy ...
        • Gość: Yao Re: potrzebujemy porządnej policji podatkowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 07:44
          gobi03 napisał:

> potrzebna jest przyzwoita policja podatkowa - ludzie uczciwi i nieprzekupni,
          > sprawni i kompetentni, niezależni od politytukasów zarówno czerwonych, jak i
          > wielobarwnych. Potrzebna jest reforma KRUS i organów sprawiedliwości. CZy ja
          > mówię o jakiejś utopii?

Takie rzeczy to tylko w Erze... ;)
      • jorn Re: Podatki winny zależeć od wysokości dochodów 08.09.06, 07:41
        Akurat rośliny ozdobne, to chyba "dział specjalny produkcji rolnej" objęty PIT-
        em. Ale nie zmienia to obrazu sytuacji, że rolnicy są najbardziej
        uprzywilejowaną grupą społeczną i najbardziej krzyczą, jak im źle.
      • Gość: PM Podatki winny zależeć od wysokości dochodów - OK IP: 143.169.46.* 08.09.06, 11:06
        Nic wtedy nie beda placic lub znacznie mniej. To ze placa od hektara jest tylko
        ze strata dla nich. Zysk jest tak maly, ze placiliby znacznie mniej. Tyle ze od
        hektara latwiej sie nalicza podatek i nie potrzeba bawic sie w papierologie.
      • Gość: cioleczku Rosliny ozdobne to spacjalne dzialy produkcji IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.06, 16:25
        rolnej, a te sa opodatkowane inaczej niz produkcja zywnosci
    • Gość: bjkor Re: Fiskus upomni się o rolników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 06:32
      Jeszczeb. długo nie zosstaniesz PiSuarem. Nawet o tym nie marz.
      • krychola Re: Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 08:24
        Gość portalu: bjkor napisał(a):

> Jeszczeb. długo nie zosstaniesz PiSuarem. Nawet o tym nie marz.

Ale ten minister chyba długo tym ministrem nie pobędzie? Kiedyś czytałem
        wywiad z jednym bogatym rolnikiem, twierdził że nawet mógłby płacić większą
        składkę na KRUS. Teraz tak to jest że on płaci na całą swoją rodzinę około
        100zł za miesiąc a zważywszy że ma kilku robotników najemnych to za każdego
        płaci dużo więcej. Bo oni juz podlegają pod pełny ZUS.
    • Gość: anka Fiskus upomni się o rolników IP: 149.156.60.* 08.09.06, 06:52
      dlaczego wszyscy zatrudnieni na umowach o pracę mają całe życie utrzymywać
      emerytów rolniczych. Wielu z nich przepisuje gospodarstwo na dzieci aby
      pobierać rentę lub emeryturę a nadal pracuje w gospodarstwie. Czas skończyć
      z fikcją pod nazwą opłata składek KRUS.
      • Gość: mick Re: Fiskus upomni się o rolników IP: 212.160.129.* 08.09.06, 08:15
        Anka napisała,"czas skończyć z fikcją składek na KRUS" otóż to nie jest fikcja,
        to jest najczystsza prawda, że rolnicy płacą ok. 8 % składkę na KRUS. Co do
        procentu mogłem się pomylić, ale jest on jednocyfrowy.
        To jest rozbój w biały dzień, a nie fikcja.
      • krychola Re: Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 08:29
        Gość portalu: anka napisał(a):

> dlaczego wszyscy zatrudnieni na umowach o pracę mają całe życie utrzymywać
        > emerytów rolniczych. Wielu z nich przepisuje gospodarstwo na dzieci aby
        > pobierać rentę lub emeryturę a nadal pracuje w gospodarstwie. Czas skończyć
        > z fikcją pod nazwą opłata składek KRUS.

Tu się czepiasz! Jeśli już człowiek przeszedł na emeryturę to raczej mu nie
        można zabronić tego że pracuje? Przecież w mieście też ludzie jak przechodzą na
        emeryturę to jednak nadal pracują. Mam kumpla którego matka powinna przejść na
        emeryturę rolniczą ale nie ma komu przekazać ziemi. Kumpel nie chce bo twierdzi
        że wtedy zwolnią go z pracy. Więc kobieta jest w wieku emerytalnym, a nie
        dostaje tej emerytury. Ale ogólnie rolników to jest w Polsce za dużo
    • pbrwdb Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 07:21
      A mnie panie Lepper jako osobie prowadzącej działalność nikt nie chce dopłacać.
      Czy wszyscy rolnicy to wzorem pana osoby sprawne intelektualnie odniennie,
      nieduaczniki, złodzieje, przestępcy pospolici i nieroby. Jeżeli tak to barzdo
      proszę stworzyć specjalne rezerwaty, tak aby nie musiał ich widzieć (wystarczy,
      że jako podatnik będę musiał na te rezerwaty płacić).
      • koprofag4 Re: Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 08:19
        nic nie wprowadza, lepsi od nich probowali opodatkowac wies...
        zamiast rezerwartow proponuje obozy koncentracyjne...nie tylko dla rolasow
        zreszta, spedzilbym tam gornikow i innych wyludzaczy rent, zasilkow itp
        sam moge gaz odkrecac i to za darmo...jako wolontariusz:)
    • dvarhk77 Nie jeden rolnik jest milionerem 08.09.06, 08:08
      a podatki płacą minimalne.
    • Gość: ja Re: Fiskus upomni się o rolników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 08:20
      stuknij sie w leb. czy Ty w ogole zdajesz sobie sprawe ilu jest rolnikow, ktorzy
      posiadaja 2000 ha, a ilu tych posiadajacych po kilkanascie ?
      • robertrobert2 Re: Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 08:49
        ci co posiadają po kilka tyś. ha to nie są rolnicy tylko właściciele ziemscy a
        ziemię w większości porzypadków za grosze nabyli od kolegów z Agencji Rolnej
        Skarbu Państwa i mają ową ziemię tylko i wyłącznie ze względu na dopłaty unijne
        czyli ok 500 PLN z ha rocznie czysta kasa co na ziemi leży:)
      • zegrz I co z tego? 08.09.06, 09:07
        Choćbyś miał i pół hektara, to jeśli masz zysk powinieneś zapłacić od tego
        podatek.
        • jagoo Re: I co z tego? 08.09.06, 17:22
          zegrz napisał:

> Choćbyś miał i pół hektara, to jeśli masz zysk powinieneś zapłacić od tego
          > podatek.

Tylko ze ekonomisci juz dawno wyliczyli, że żeby miec zysk np z uprawy zbóż to
          trzeba mieć co najmnuej 20 ha zaś ok. 90% gospodarstw w Polsce ma mniej...
    • zigzaur Wybrałeś Leppera? Płać na niego tera! 08.09.06, 09:02
      Ta wypowiedź jest skierowana do wyborców PiS.
    • zegrz Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 09:02
      I to jest właśnie drugi z powodów (pierwszym jest obłędne prawo) dla których
      Polska nie rozwija się tak jak mogłaby.
    • Gość: XXX ta sprawa już dawno powinna być załatwiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 09:13
      powinni płacić tak jak inni w tym kraju, zabarałbym się jeszcze za lekarzy,
      księży i te wszystkie uprzywilejowane grupy, dlaczego pozostali mają na nich
      ciągle pracować !!! naród biednieje i ci się BOGACĄ
      • kielcenoca Rolnik czy mieszkaniec wsi ? 08.09.06, 09:39

Należy zastanowić się , kogo można w naszym kraju nazwać rolnikiem.
        Czy parę milionów chłopo-robotników z poprzedniego ustroju gospodarczego ?
        Ta grupa , ani rolnikami , ani robotnikami z prawdziwego zdarzenia nigdy nie
        była. I właśnie ta grupa społeczna ma się obecnie finansowo najgorzej.
        Stanowią biedotę zamieszkującą wieś , ale nie są to rolnicy ( biedni
        rolnicy ).
        To najliczniejsza bezproduktywna grupa , utrzymywana przez system socjalny
        państwa. Likwidacja tego reliktu ,potrwa pewnie ze trzy pokolenia , ale
        do tego czasu stanowić będzie , tak jak górnicy , relikt przeszłości
        ustrojowej , który pozostanie na garnuszku państwa i UE. Zresztą polityka
        rolna UE , ( zalesienia , emerytury , renty rolnicze itp ..) zmierza do
        ograniczenia liczby rolników utrzymujących się z uprawy.
        Wspominanej grupy społecznej , nie stać obecnie i nigdy nie będzie na
        podatki , opłaty itp. Ideałem byłoby samoutrzymanie , samofinansowanie , bez
        narzucania obowiązkowych opłat fiskalnych , ale też bez finansowania ze
        strony budżetu.
        Podatki i to normalne , w wysokości jak dla producentów dóbr
        przemysłowych , powinny dotyczyć grupy producentów rolnych .
        Nazwa nie bez kozery , bo nie są to rolnicy , to przedsiębiorcy rolni. I
        to oni powinni być objęci normalnym systemem podatkowym oraz ubezpieczeniowym.
        Myślę , że decyzja o objęciu podatkiem powinna korelować ze stanem
        posiadania , zarówno areału , jak i inwentarza.
        Jeszcze długo budżet państwa będzie płacił , za rządy i ustawy koalicji
        SLD - PSL , promujące nowych i błyskawicznie bogacących się latyfundystów ,
        kosztem pozostałej ogromnej rzeszy mieszkkańców wsi.

• 4bani Wszystkich rolników traktuje się tak samo. 08.09.06, 12:14
          To błąd. Moi krewni mają 8 ha, płacą takiej samej wysokości KRUS.Żyją bliżej
          ubóstwa.Narzędzia pracy maja "na sznurkach". To problem złożony.Niestety Lepper
          gra na instynktach.
        • jagoo Re: Rolnik czy mieszkaniec wsi ? 08.09.06, 17:13
          kielcenoca napisał:

> Myślę , że decyzja o objęciu podatkiem powinna korelować ze stanem
          > posiadania , zarówno areału , jak i inwentarza.

Czyli ze najlepiej zostawić wszystko bez zmian, bo teraz tak własnie jest:
          rolnicy płacą zryczałtowany podatek dochodowy czyli tzw podatek rolny.
          Latyfundysta płaci go wcale nie tak mało jak się niektórym wydaje bo np od 1000
          ha jest tego ok. 100 tys rocznie! Wydaje się wam, że na PIT zapłąciłby więcej?
          Toście naiwni, strasznie naiwni... Zapłaci mniej, bo więcej będzie mógł
          kombinowac.
          A biedny rolnik na 10 ha, taki który teraz płaci rocznie 1000 zł w ogóle nic
          nie zapłaci, bo mu z PITu wyjdzie ze w ogóle nie ma dochodu.
          A budżet straci zamiast zyskac i kto za to zapłaci? Na przykład ja, bo choc
          mieszkam na wsi to firmę mam w mieście, płacę normalne podatki i ZUS, więc to
          głupie mieszanie z krusem i podatkiem rolnym tylko na mnie się odbije, bo na
          chłopach na opewno nie - ani na tych biednych ani na bogatych.
          Ja dobrze znam wieś i wiem co mówię.

> Jeszcze długo budżet państwa będzie płacił , za rządy i ustawy
          koalicji
          > SLD - PSL , promujące nowych i błyskawicznie bogacących się latyfundystów ,
          > kosztem pozostałej ogromnej rzeszy mieszkkańców wsi.
          >
      • cynik9 Re: ta sprawa już dawno powinna być załatwiona 08.09.06, 20:11
        Gość portalu: XXX napisał(a):

> powinni płacić tak jak inni w tym kraju, zabarałbym się jeszcze za lekarzy,
        > księży i te wszystkie uprzywilejowane grupy, dlaczego pozostali mają na nich
        > ciągle pracować !!! naród biednieje i ci się BOGACĄ

Lekarze masowo ciagna zagranice i jesli - to tam sie bogaca, a nie w kraju.
        Pociesz sie wiec ze codziennie pracujesz na coraz mniej lekarzy. Musisz
        zadowolic sie zadreprezentacja ksiezy....:-DD
    • slawinek WielkiCzas-a co teWieśniaki majaMiećLepiej?aKRUZ? 08.09.06, 09:21
      Działalność gospodarcza to działalność gospodarcza.Płacą wszyscy a nie ten tyle
      a tamten wcale.
      No i ten KRUZ to skandal poprostu
      • dumny_jako_polak To sobie wieśniaku przypomnij to co zrobił... 08.09.06, 09:51
        ...Balcerowicz gwałtownie zwiększając oprocentowanie kredytów. Dla zawodu z
        definicji opartego na kredytach jakim jest rolnik była to tragedia i to własnie
        uczyniło z naszej wsi siedlisko biedy. Proponuję się wybrać na wieś (powiedzmy
        patrząc tylko na gospodarstwa rolników z wyższym wykształceniem) a potem
        zobaczyc kilka kancelarii adwokackich, które tez płacą zryczałtowany podatek.
        Apoetm bedziemy gadac.
      • Gość: lala Re: WielkiCzas-a co teWieśniaki majaMiećLepiej?aK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 11:05
        nie wiem czemu, zajadły wrogu "Wieśniaków", mam nieodparte wrażenie, że sam
        pochodzisz ze wsi lub pochodzą ze wsi twoi rodzice..., poza wszystkim Twój
        sposób wyrażanania poglądów wskazuje na korzenie w barakach po PGR-ach
    • gelimer A co z kasami fiskalnymi dla lekarzy !? 08.09.06, 09:44
      Żaden, najbogatszy nawet, rolnik się nawet nie zbliży dochodami do
      najmarniejszego lekarza. Czy w tym kraju są równi i równiejsi?
      • Gość: Gość Zgadza się. Proponuję się wybarać na polską... IP: *.computerland.pl 08.09.06, 09:46
        ...wieś i zobaczyć jak tam jest. A potem obejżeć kilka domów z napisami
        PRYWATNY GABINET LEKARSKI czy też KANCELARIA ADWOKACKA. Pieniędzy należy szukać
        tam gdzie one są. A niedobijac tych, którzy już i tak ledwie zipią.
        • ff6 Re: Zgadza się. Proponuję się wybarać na polską.. 08.09.06, 10:03
          jak ledwo zipia to niech sprzedaja swoje pole i przeniosa sie do miasta

przetrwa ten ktory da rade reszta musi sie przekwalifikowac
          rolnikow jest za duzo w tym kraju

• infomozg Powiesz to samo jęczącym lekarzom czy... 08.09.06, 10:10
            ...nauczycielom? Kim mają zaostać? Adwokatami? Zdaje się że to trudne przy
            mafijnej strukturze tej grupy zawodowej. Biznesmenami? Startując z pułapu
            straszliwej biedy raczej nimi nie będą? Komu mają sprzedać tę ziemię? Kto ją
            kupi? Chyba tylko sąsiedzi zza Odry a rolnicy wyjadą za granicę. O to Ci chodzi?
            Pamiętaj też, ze to własnie w rolników reformy Balcerowicza uderzyły
            najbardziej. Zwalnianym pracownikom państwowych firm, górnikom i innym grupom
            płaci się milionowe wyprawy i odszkodowania. A w rolnika wciąż się wyklow tym
            kraju uderza. Może zacznijmy od kas fiskalnych dla naprawdę bogatych grup
            zawodowych. A dopiero potem dobijajmy najsłabszego.
            • ff6 Re: Powiesz to samo jęczącym lekarzom czy... 08.09.06, 10:37
              Kto powiedzial ze maja byc od razu biznesmenami i adwokatami? Sa organizowane
              szkolenia dla bezrobotnych tylko chetnych jakos malo. Ciekawe dlaczego? Bo
              leniwi?

Na budowie ludzi brakuje, co to cementu mieszac nie potrafia?

>> Pamiętaj też, ze to własnie w rolników reformy Balcerowicza uderzyły
              > najbardziej.

Zawsze reformy musza w kogos uderzyc najbardziej. Nie da sie wszystkich
              zadowolic po rowno niestety.

>Zwalnianym pracownikom państwowych firm, górnikom i innym grupom
              > płaci się milionowe wyprawy i odszkodowania.

Oczywiscie ze rzad nie powinien doplacac nikomu. Wszyscy powinni byc rowno
              traktowani.

>Może zacznijmy od kas fiskalnych dla naprawdę bogatych grup
              > zawodowych. A dopiero potem dobijajmy najsłabszego

Dobijajac bogatego dobijesz biednego ale skad ty mozesz o tym wiedziec.
          • wraczek Skoro na wsi jest tak dobrze to Ty kup tę ziemię.. 08.09.06, 10:12
            ...i zajmij się rolnictwem. Zobaczymy jak bardzo będziesz zadowolony.
            • ar.co Re: Skoro na wsi jest tak dobrze to Ty kup tę zie 08.09.06, 10:38
              Skoro w mieście jest tak dobrze, to niech ci biedni rolnicy sprzedają swoją
              (kompltenie niedochodową) ziemię i przeniosą się do miasta. Zobaczymy, jak będą
              zadowoleni, kiedy sami będą musieli zapłaci ubezpieczenie czy na fundusz
              emerytalny, a nie tylko wołac o pomoc od państwa (tzn. od wszystkich
              podatników).
            • ff6 Re: Skoro na wsi jest tak dobrze to Ty kup tę zie 08.09.06, 10:39
              nie zajme sie rolnictwem bo wiem ze w tym sobie nie poradze, zajmuje sie tym co
              umiem i wiem ze mi wyjdzie

rolnicy sa jak pies przyczepiony lancuchem do swojej budy

nic na sile
              • Gość: Gość Re: Skoro na wsi jest tak dobrze to Ty kup tę zie IP: *.computerland.pl 08.09.06, 10:43
                W takim razie nie szczekaj i nie zadrość tylko pozwól się zając rolnikom tym co
                potrafią najlepiej. Jeśli do tego są konieczne jakieś ulgi to trzeba to
                zaakceptować. Tak samo jak akceptujesz brak kas fiskalnych u adwokatów czy
                płacenie łapówek u lekarzy.
                • ff6 Re: Skoro na wsi jest tak dobrze to Ty kup tę zie 08.09.06, 10:44
                  zadnych ulg byc nie powinno

powinni sie przekwalifikowac i pojsc do roboty
                • koczisss Re: Skoro na wsi jest tak dobrze to Ty kup tę zie 08.09.06, 10:52
                  Tu nie jest problem tylko ulg, ale też dofinansowaniem z powodu suszy, czy innej
                  klęski, czyli pomocą, która będzie wypłacona z kieszeni podatników. Pytam się,
                  jakim prawem? Miastowego jakoś nikt nie dotuje, jak coś się stanie z jego domem!
                  Dlaczego rolnik ma być faworyzowany? Powinien rolnik ubezpieczyć się i nie było
                  by problemu, ale po co?
                  Skoro i tak kasę dostaną bez ubezpieczenia.
                  • Gość: ff Re: Skoro na wsi jest tak dobrze to Ty kup tę zie IP: *.adsl.legend.co.uk 08.09.06, 11:00
                    dokladnie

nikt nie powinien byc specjalnie uprzywilejowany
                    jesli juz ma byc jakas ulga/dotacja to dla kazdego po rowno
                    czy biedny czy bogaty
          • Gość: MichalM A moze w druga strone !!!! IP: 82.115.76.* 08.09.06, 10:27
            Przenies sie na wies baranie jak tu jest tak wspaniale i daja wszystko za darmo.

Pozdrawiam

MichalM
            • ff6 Re: A moze w druga strone !!!! 08.09.06, 10:41
              Ja nic od panstwa nie chce i nic nie dostaje.

Na wies sie nie przeprowadze bo to nie moja branza :)
    • Gość: nierolnik Jak rząd dowie się o moich dochodach... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 09:51
      to też powinien mi dopłacać, bo zarabiam za mało !
      Żądam dopłaty do mieszkania, telewizji, samochodu, paliwa i wczasów w ciepłych
      krajach !
      Żądam wrotu nadpłaconych składek na ZUS.... i w ogóle chce mieć tak jak rolnicy.
      • Gość: kama Re: Jak rząd dowie się o moich dochodach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 10:40
        jestem córką rolnika,i wiem że nie mają lekko.rodzice są na emeryturze i nie
        dostają nawet 600zł renty.
        a zapiep...li całe życie,
        nie twierdzę że wykonując inny zawód ludzie nie pracują ciężko,ale skoro są
        tacy mądrzy to niech się zamienią chociaż na tydzień,wtedy porozmawiajmy.
        prawdą jest też to że pobudowane piękne domy na wsi to nie rolników a ludzi
        którzy tylko mieszkaja na wsi a z rolnictwem nie mają nic wspólnego!
        sama mieszkam u rodziców chociaż nie pracuję na gospodarce, i normalnie
        odprowadzam zus.
    • Gość: MichalM Bzdury gadacie !!!!!!!!!!! IP: 82.115.76.* 08.09.06, 10:26
      Mieszkam na wsi moi rodzice maja gospodarstwo wiec wiem z pierwszej reki ze
      zadne opodatkowanie rolnikow nic nie pomoze bo 99% i tak ma dochody tak niskie
      ze nie obejmie ich zaden podatek wybula tylko stowke na ksiegowego. Ale ...
      powiedzmy ze juz maja dochody wprowadzenie vat i dochodowego spowoduje tylko to
      ze podniosa ceny o 3% vat i 19% dochodowego WAM klientom i nie mowcie mi ze sie
      sprowadzi tansze z zachodu, bo na zachodzie tansze jest tylko chemiczne
      jedzenie, normalne takie jak u nas jest sporo drozsze. Tak wiec drodzy
      forumowicze rolnik wyjdzie na swoje w wy bedziecie miec mniej kasy w kieszeni
      ktora za was wyda Panstwo bo ono wie lepiej co jest wam do szczescia potrzebne
      nie wy. Wybuduje sie kolejna hale sportowa dla pracownikow ZUS z przeszklonym
      dachem za 20 mln. dotrudni 15 tys. osob w urzedach skarbowych, nakreci pare
      reklamowek ze smutnym misiem. A ze wy zamiast do Grecji pojedziecie na wakacje
      do Pcimia ale kogo to obchodzi. Kombinujcie jak innym ujac poddatkow a nie jak
      kolejnym dokladac.

Pozdrawiam

MichalM
      • koczisss Re: Bzdury gadacie !!!!!!!!!!! 08.09.06, 10:48
        I bez wprowadzania podatków i vatu żywność dzięki rolnikom drożeje, bo nie chce
        im się zboża sprzedawać! Wiec nie pitol mi tu o podwyżkach z tego powodu!

Gospodarstwo rolne jest takim samym zakładem, jak by np. wytwórnia koszów
        wiklinowych. Z ta różnicą, że nie płaci podatków i składek na zus. Rolnik
        miesięcznie płaci ok. 100 zł, a wikliniarz 700 zł. Gdzie tu sprawiedliwość?
        I teraz, dzięki suszy, był nieurodzaj, to rolnicy dostaną pomoc, jest wichura,
        choć nie są ubezpieczeni, to i tak pomoc dostaną. A jak jest z wytwórcą tych koszy?
        Będzie nieurodzaj na wiklinę, to radź se sam, spaliło ci się wszystko, to było
        się ubezpieczyć. Rolnicy są faworyzowani, choć są tylko producentami podobnymi
        do wytwórcy tychże koszy.
        Teraz dochodzi projekt przymusowych ubezpieczeń rolników.
        Ok, ale dlaczego mają te ubezpieczenia być finansowane z budżetu państwa?
        Jak ja ubezpieczam swoją działalność, to muszę ponosić 100% kosztów, a rolnik
        będzie dotowany ze składek wszystkich podatników.
        • Gość: MichalM Re: Bzdury gadacie !!!!!!!!!!! IP: 82.115.76.* 08.09.06, 11:12
          Chyba nie przeszedles w szkole testu z czytania ze zrozumieniem podatek nalozony
          na rolnikow zaplacisz TY w cenie art. spozywczych ktore kupujesz, tak jak
          placisz podatek w sprzecie RTV w pradzie czy czym tam jeszcze sobie chcesz,
          jezeli nie potrafisz tego zrozumiec tzn. ze delfiny sa inteligentniejsze od Ciebie.

Pozdtrawiam

MichalM
          • koczisss Re: Bzdury gadacie !!!!!!!!!!! 08.09.06, 11:26
            Tak, ale rolnik też go zapłaci, czyli zasili budżet!
            Nie jest wcale powiedziane, że cały podatek przełoży się na wzrost cen w całości!

A jak nawet zapłacę, to chociaż będzie wszystko jasne. Ja zapłaciłem podatek z
            działalności poza rolniczej i rolnik również i o to chodzi.
      • Gość: :)))) Re: Bzdury gadacie !!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 08.09.06, 12:11
        Gość portalu: MichalM napisał(a):

> Mieszkam na wsi moi rodzice maja gospodarstwo wiec wiem z pierwszej reki ze
        > zadne opodatkowanie rolnikow nic nie pomoze bo 99% i tak ma dochody tak niskie
        > ze nie obejmie ich zaden podatek wybula tylko stowke na ksiegowego. Ale ...

No to w czym problem? Nie mają dochodów? To z czego żyją? Z naszych datków?

> powiedzmy ze juz maja dochody wprowadzenie vat i dochodowego spowoduje tylko to
        > ze podniosa ceny o 3% vat i 19% dochodowego WAM klientom i nie mowcie mi ze sie
        > sprowadzi tansze z zachodu, bo na zachodzie tansze jest tylko chemiczne
        > jedzenie, normalne takie jak u nas jest sporo drozsze.

Nie pisz andronów. Polskie żarcie jest w dużej części trujące, np. szynka "220" lub niesmaczne o podłej
        jakości (np. ziemniaki pastewne sprzedawane jako spożywcze, ziarno pszenicy nie nadające się do
        wyrobu mąki). Za granicą żywność jest tańsza i lepsza. Takie głupoty można było pisać, gdyśmy
        paszporty trzymali na milicji.

> Tak wiec drodzy
        > forumowicze rolnik wyjdzie na swoje w wy bedziecie miec mniej kasy w kieszeni
        > ktora za was wyda Panstwo bo ono wie lepiej co jest wam do szczescia potrzebne
        > nie wy. Wybuduje sie kolejna hale sportowa dla pracownikow ZUS z przeszklonym
        > dachem za 20 mln. dotrudni 15 tys. osob w urzedach skarbowych, nakreci pare
        > reklamowek ze smutnym misiem. A ze wy zamiast do Grecji pojedziecie na wakacje
        > do Pcimia ale kogo to obchodzi. Kombinujcie jak innym ujac poddatkow a nie jak
        > kolejnym dokladac.

A na razie nie stać nas na wakacje wcale, bo nasze pieniądze, zabrane nam prawem kaduka, trafiają do
        "biednych" rolników. Jak następnym razem będę przejeżdżał przez wieś, to chłopstwo z czapkami w
        rękach ma witać mnie, swego dobroczyńcę i chlebodawcę! Chłop jak giez - ssie i brzęczy o więcej.
        • Gość: MichalM Nie wiem jak wam to wytlumaczyc IP: 82.115.76.* 09.09.06, 22:39
          Moze lopata. Mniej wiecej 3-4 lata temu podniesiono VAT na odziez dziecieca z 7
          do 22% pracowalem wtedy jako kierownik w hipermarkecie wiec cos o tym wiem. W
          nocy kiedy ta ustawa zaczela obowiazywac wszystkie ceny wzrosly o 15%, oczywista
          sprawa producent wyszedl na 0 bo podniusl ceny sklep wyszedl na 0 bo podniusl
          ceny klient dostal w plecy 15% bo nie ma komu podniesc ceny. 5 % poszlo pewnie
          na policzenie tego wszystkiego 5 % rzad przepultal a moze z 5 wrocilo do
          obywatela. Jak by nie patrzec dupa z tylu obywatel jest 10 % w plecy. Trzeba
          kombinowac jak zmniejszyc obciazenia ZUS dla przedsiebiorcow od poziomu KRUS jak
          zmniejszyc podatek dochodowy jak zmniejszyc inne obciazenia. Wtedy nam
          obywatelom zostanie wiecej kasy i jestem pewien ze lepiej nia pokierujemy nisz
          nasze ELYTY.

Pozdrawiam

MichalM

P.S. Moi rodzice prowadza dzialy specjalne produkcji rolnej placa podateg
          gruntowy, dochodowy zryczaltowany i rozliczaja sie z VAT, KRUS zreszta tez
          placa. Takich jak oni jest 3-4 w gminie
    • jkwt Rolnictwo kosztuje więcej niż produkuje 08.09.06, 10:26
      Rolnictwo (a raczej rolnicy) kosztują nas więc niż produkują. Do rolnictwa
      dokładamy w sumie około 40 mld złotych czyli 4% PKB!!!
    • Gość: córka rolnika Fiskus upomni się o rolników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 10:27
      Dochody rolników lawinowo rosną? Ha ha, a to dobre...
      Niech się wpiszą poniżej wszyscy rolnicy którym dochody w ogóle wzrosły po
      wejściu do Unii, zobaczymy ilu ich jest w tym kraju.
      Owszem, jestem za wprowadzeniem opłat na KRUS adekwatnych do ilości posiadanych
      hektarów, bo niesprawiedliwe jest, aby rolnik mający 2 hektary ziemi płacił
      tyle samo co ten mający 200. Ale nikt mi nie wmówi, że ich dochody rosną! Mam
      bliski kontakt z wsią i znam od kuchni warunki tam panujące. Mamy dopłaty, ale
      co z tego, skoro ceny wszystkich zbóż drastycznie spadły, nawozy i środki do
      oprysków drastycznie podrożały, ropa podrożała, za litr mleka dostaje się w
      skupie nawet jedyne 0,25zł, a jak się wyprodukuje za dużo to jeszcze karę
      dowalą. Była dopłata do paliwa, teraz jej nie ma, a to co rząd chce zwrócić to
      parę marnych groszy. Chodowanie zwierząt też nie wiadomo niogdy jak wyjdzie, bo
      ceny się tak wahają, że można sprzedać świnię po 4zł/kg albo 3zł/kg. A kto z
      was kupił w sklepie kilo schabu za 3zł???
      Dochody rolników wcale nie rosną, ale spadają, i jak ktoś nie ma jakiegoś
      dodatkowego źródła dochodu, to jest mu bardzo ciężko przeżyć...
      • koczisss Re: Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 10:55
        Ceny zboża spadły?
        Naprawdę?
        W zeszłym roku były o 30% niższe i wszyscy sprzedawali na siłę, a teraz są
        bardzo wysokie i nie chcą sprzedawać, dlatego mamy podwyżki pieczywa w sklepach!
      • cynik9 Re: Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 21:02
        Gość portalu: córka rolnika napisał(a):

> Dochody rolników lawinowo rosną? Ha ha, a to dobre...
        > Niech się wpiszą poniżej wszyscy rolnicy którym dochody w ogóle wzrosły po
        > wejściu do Unii, zobaczymy ilu ich jest w tym kraju.
        > Owszem, jestem za wprowadzeniem opłat na KRUS adekwatnych do ilości posiadanych
        >
        > hektarów, bo niesprawiedliwe jest, aby rolnik mający 2 hektary ziemi płacił
        > tyle samo co ten mający 200. Ale nikt mi nie wmówi, że ich dochody rosną! Mam
        > bliski kontakt z wsią i znam od kuchni warunki tam panujące. Mamy dopłaty, ale
        > co z tego, skoro ceny wszystkich zbóż drastycznie spadły, nawozy i środki do
        > oprysków drastycznie podrożały, ropa podrożała, za litr mleka dostaje się w
        > skupie nawet jedyne 0,25zł, a jak się wyprodukuje za dużo to jeszcze karę
        > dowalą. Była dopłata do paliwa, teraz jej nie ma, a to co rząd chce zwrócić to
        > parę marnych groszy. Chodowanie zwierząt też nie wiadomo niogdy jak wyjdzie, bo
        >
        > ceny się tak wahają, że można sprzedać świnię po 4zł/kg albo 3zł/kg. A kto z
        > was kupił w sklepie kilo schabu za 3zł???
        > Dochody rolników wcale nie rosną, ale spadają, i jak ktoś nie ma jakiegoś
        > dodatkowego źródła dochodu, to jest mu bardzo ciężko przeżyć...

I tak i nie. Masz sporo racji, ale mysle ze trzeba spojrzec na sprawe szerzej, w
        kontekscie doplat EU.
        Jak ktorys z dyskutantow slusznie stwierdzil wczesniej, celem EU jest drastyczne
        ograniczenie ilosci rolnikow w Polsce, z przewidywanym wzrostem sredniego
        arealu gospodarstwa w miare dociagania doplat to poziomu unijnego. W tej
        sytuacji malutkie gospodarstwa 1 -5 ha, ktore sila rzeczy przeznaczone sa do
        "odstrzalu", mogly rzeczywiscie doznac faktycznego spadku dochodow, zwlaszcza
        ze mowia o duzym opoznieniu w otrzymywaniu doplat.

Ale - wez "perspektywiczne" gospodarstwo 20+ ha, za Pomorzu Zach. W tym roku
        gospodarstwo to z tytulu czystych doplat unijnych za "posiadanie hektarow"
        otrzyma "z nieba" na czysto ponad 14000 zlp! (doplata za hektar plus dodatek za
        "trudne warunki"). Do tego dopiero dochodzi doplata uzalezniona od tego co sie z
        ta ziemia robi, ktora moze calkowita sume doplaty podciagnac do poziomu ok.
        2000zl, i dopiero w tym miejscu wchodza do gry (zwiekszone) koszty rolnika czy
        (obnizone) ceny zbytu na jego produkty. To byc moze nie jest jeszcze eldorado,
        ale jakos watpie czy niekorzystna zmiana w rentownosci produkcji rolnej, o
        ktorej wspominasz, nie jest wiecej niz rekompensowana z tych doplat. A
        najgorsza rzecza jaka moze spotkac rolnika gdy nic mu sie nie bedzie oplacalo
        (raczej hipotetyczna sytuacja) to inkasowac sobie te 14000, rosnace z kadym
        rokiem, i wybrac sie na ryby...
        • Gość: jagoo Re: Fiskus upomni się o rolników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 09:32
          Jeśli twoim celem jest dalsze konfliktowanie ludzi na wsi i w miescie, to
          świetnie ci to wychodzi. Pisz dalej takie bzdury, że rolnik moze dostac 2000
          dopłat do hektara, miastowi to łykną i zaczną liczyć ile to mercedesów ma
          przeciętny chłop. Powodzenia;)
    • Gość: Rolnik ekonomista Złodzieje IP: *.dashnet.lublin.pl 08.09.06, 10:29
      Mam 6 hektarów pola. Jak sprzedam zboże to zarobię z tego około 12 tyś zł
      (najlepszy scenariusz, bo sprzedać nie jest łatwo). Dopłaty z unii to dodatkowe
      3000 zł. Czyli brutto "zysk" to około 15000 tyś zł. Teraz nalezy od tego odjąc
      opłątę za kombajn, nawozy, dobre jakościowo ziarno do zasiania i remonty maszyn
      rolniczych. Zysk netto wyjdzie mi około 10000 zł. To wychodzi 830 zł dochodu
      miesięcznie. To dla was tak dużo, żeby mnie jeszcze dusić?
      Mogę się zgodzić na dodatkowy podatek. Ale pod warunkiem, że tona pszenicy
      będzie kosztować 700 zł a nie tak jak teraz 400. Iziecie na to? I wtedy chleb
      po 2,50 zł...
      • ff6 Re: Złodzieje 08.09.06, 10:43
        To sprzedaj wszystko i przenies sie do miasta jak ci zle.

Niestety w rolnictwie moga zostac tylko najwieksi. Male gospodarstwa sa po
        prostu nierentowane bo nie wyprodukuja wystarczajaco.
      • akrzem Re: Złodzieje 08.09.06, 10:45
        A tak zapytam, mając 6 ha ZBOŻA i korzystając z obcego kombajnu to ile ty
        godzin w roku musisz pracować ????? Może tak wyszczególnij. Orka, siew,
        naworzenie, żniwa, transport ..... No to ile wyszło ????
        Średnią na godzinę będziesz miał całkiem niezłą, a że całą zimę
        leniuchowałeś ....
        Nadmieniam że nic nie napisałeś o innej działalności rolniczej (np. hodowla), a
        jeżeli ją masz to pewnie i dochody z niej są ....

#taki tam#
        • Gość: hodowca Re: Złodzieje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 11:19
          Szlag mnie trafia jak czytam posty tych biednych miejskich durni. Zajmijcie się
          sobą i pracujcie tam gdzie pracujecie. Chcecie się zamienić miejscami? Otóż ja
          zajmuję się hodowlą drobiu i od roku zarabiam na to, że tylko w rękach zostaje
          mi robota. Żryjcie zagraniczne jedzonko, bo nas już nie długo i gwarantuję że
          rozrzewnieniem będziecie wspominać czasy np. polskiego kurczaka. Niedawno pisali
          o kurczaku przygotowanym do grilowania, który sprzedawany był w Tesco. Cóż się
          okazało? małe robaczki i smrodek od fioletowych kości, przysypany wonnymi
          przyprawami!!! SMACZNEGO!!!! A jak ogłoszą ptasią grypę to latacie jakby Was
          pęcherz bolał bo tani kurczaczek w sklepach. A ja jestem wtedy grubo do tyłu bo
          tacy mądrale jak Wy wymślają wierutne bzdury. No i co chcecie się zamienić?
          Proszę bardzo! A w zimie to co robicie? Pójdziecie na 8 godzin do pracy, gdzie
          albo pijecie kawę albo prowadzicie inteligentne rozmowy. A jeszcze dostaniecie
          firmowy samochodzik i komórkę w łapę. Ale lament zrobiliście!!! Co Wy w tym
          mieście robicie całymi dniami? A soboty i niedziele? Do mamusi albo do cioci,
          może da świeżych jajek i jakieś mięsko? Zrzuccie garniturki i do roboty nieroby
          miejskie pokrzywdzone!!!! Nawet działek nie chce się Wam uprawiać bo sobie
          kupicie, przecież stać Was na to!!! Aha lakier z pazurków pozmywajcie bo jak
          wrócicie na wieś to Wam ziemia i tak wejdzie!!!!!!!!!!
          • koczisss Re: Złodzieje 08.09.06, 11:28
            To co tu robisz?
            Do kur zapie..j, pomacać czas, może jajko zniesie!
            • Gość: hodowca Re: Złodzieje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 14:57
              kocziss! czy jak Ci tam ? Pleć koszyczki, pleć a i tak rodacy kupią chińskie!!!
              aha a w czasie przerwy sam pomacaj sobie jaja ale swoje biedaczku!!!!!
      • Gość: nierolnik Re: Złodzieje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 10:52
        Kolego szanowny, a ilu ludzi w mieście żyje za 800 zł brutto (czyli minus
        podatek)? Muszą z tego rodzinę wyżywić, zapłacić za dojazdy do pracy i opłacić
        mieszkanie. Dlaczego oni nie dostają dotacji?
        Zacznijcie płacić podatki jak każdy i wtedy będzie wiadomo, który z was
        zarabia, a który nie. A tak przyokazji... od 15 lat słyszę, że rolnicy
        dopłacają do gospodarstw. Gdzie jest to źrodełko, z którego tak można brać i
        dopłacać? Czy ono nazywa się "skarb państwa"?
        • Gość: tomeczek Dlaczego od razu złodzieje? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 12:10
          Gość portalu: nierolnik napisał(a):

> od 15 lat słyszę, że rolnicy
          > dopłacają do gospodarstw. Gdzie jest to źrodełko, z którego tak można brać i
          > dopłacać?

To może a propos tego dawna anegdota z okolic warszawskiej ulicy Nalewki:

"Panie Goldbaum, jak panu interes idzie?
          Bardzo źle, panie Rappaport, ciągle dopłacam do mojego sklepu.
          To z czego pan żyjesz, panie Goldbaum?
          Jak to z czego? W sobotę sklep zamknięty, wtedy nie dokładam, no i z tego żyję!"

Może rolnicy dopłacają tylko w dni powszednie? Może to kwestia bardzo kreatywnej
          księgowości? :)
      • Gość: T1 Re: Złodzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 10:55
        A napisz jeszcze drogi biedaku ile pracy bedzie cie kosztowalo uprawienie tych
        6ha obsianych zbozem. Bo napewno nie bedzie to 8h dziennie przez caly rok. Niech
        Ci to zajmie 4 tygodnie pracy to max. A wiec 10000 za 1 miesiac pracy, a przez
        pozostale 11 miesiecy mozesz robic cos innego, a skoro nic innego w wolnym
        czasie nie robisz to masz tyle ile masz.
      • koczisss Re: Złodzieje 08.09.06, 10:57
        400 zł? A nie 600 zł? Coś mi się wydaje, ze i za 600 zł teraz rolnicy nie chcą
        sprzedawać, dlatego podwyżki chleba są!
        • Gość: Rolnik ekonomista Re: Złodzieje IP: *.dashnet.lublin.pl 08.09.06, 11:12
          Po pierwsze: nikt w moim regionie nie widział żadnych odszkodowań za susze.
          Zresztą nie potrzebujemy.
          Po drugie: bez wikliniarzy kraj się utrzyma. Bez rolnictwa nie. Niech padną
          wszystkie małe gospodarstwa to dopiero zabraknie na rynku produktów rolnych i
          ceny pójda w góre. A sprowadzane z zagranicy tańsze warzywa i zboże przejdą w
          Polsce przez podstawionych pośredników i wraz ceny będą wyższe. W UE wiedzą
          jakie sa korzyści z dbania o rolnictwo i nie maruszą. A u nas każdy każdemu
          patrzy na ręce i zazdrości. Jeszcze żeby było czego...
          Po trzecie: wszystkich teoretyków zapraszam za rok na żniwa. Od razu odechce
          wam sie tak ciężkiej pracy.

• koczisss Re: Złodzieje 08.09.06, 11:23
            Nie twierdzę, że bez przysłowiowych wikliniarzy kraj runie. Chodzi o to, że
            powinny być wszystkie podmioty gospodarcze traktowane równo, a nie dzielone być
            na równe i równiejsze!
            A tak teraz jest, rolnicy są tymi równiejszymi!

Ty wytwarzasz tonę pszenicy, a ja 100 koszy.
            Ty nie płacisz vatu sprzedając tą tonę za 600 zł, a ja płacę i zamiast 600 zł za
            te kosze zostaje mi po odjęciu 22 %, 468 zł. I to jest uczciwe?
            A napracować się przy wiklinie też musiałem. Trzeba było ją ściąć, wysuszyć,
            przebrać, a na koniec wypleść kosze, a później sprzedać. Mało pracy?
            • Gość: Rolnik ekonomista Re: Złodzieje IP: *.dashnet.lublin.pl 08.09.06, 11:46
              Nadal nie rozumiesz. Gdyby padło rolnictwo to żywność (wtedy już importowana) w
              całości zdrożeje o kilkadziesiąt procent. To byłaby katastrofa finansowa dla
              całej Polski (nie będę zagłebiał się w szczegóły). W krajach ucywilizowanych już
              dawno przeliczyli, że taniej jest dotować własnych rolników niż kupować żywność
              za granicą. Dlatego obecnie rolnictwo istnieje na troche innych zasadach niż
              zwykłe podmioty rynkowe.
              • cynik9 dla dokladnosci... 08.09.06, 21:21
                Gość portalu: Rolnik ekonomista napisał(a):

> W krajach ucywilizowanych już
                > dawno przeliczyli, że taniej jest dotować własnych rolników niż kupować żywność
                > za granicą. Dlatego obecnie rolnictwo istnieje na troche innych zasadach niż
                > zwykłe podmioty rynkowe.

W krajach "cywilizowanych" przeliczyli przede wszystkim co innego - tak dla
                dokladnosci. Ze aby utrzymac sie przy wladzy nie nalezy sie narazac wplywowemu
                lobby rolniczemu i przystac na jego de facto szantaz i wysysanie pieniedzy ze
                wspolnej kasy. Gdyby nie to zywnosc kupiona za granica bylaby znacznie tansza,
                a nie drozsza.
            • jagoo Re: Złodzieje 08.09.06, 17:19
              koczisss napisał:

> Ty nie płacisz vatu sprzedając tą tonę za 600 zł, a ja płacę i zamiast 600 zł
              z
              > a
              > te kosze zostaje mi po odjęciu 22 %, 468 zł. I to jest uczciwe?

Jak on będzie musiał sprzedac pszenice doliczając VAT to zrobi to samo co ty
              czyli wkalkuluje ten VAT w cenę i na jedno wyjdzie. Tyle tylko ze ty zapłacisz
              za chleb o rtych 22% ceny pszenicy drozej. Tak ci zalezy na droższej zywności?

> A napracować się przy wiklinie też musiałem. Trzeba było ją ściąć, wysuszyć,
              > przebrać, a na koniec wypleść kosze, a później sprzedać. Mało pracy?

To dlaczego nie bierzesz się za pszenicę skoro to twoim zdaniem bardziej
              opłacalne?
      • cynik9 Re: Złodzieje 08.09.06, 21:09
        Gość portalu: Rolnik ekonomista napisał(a):

> Mam 6 hektarów pola. Jak sprzedam zboże to zarobię z tego około 12 tyś zł
        > (najlepszy scenariusz, bo sprzedać nie jest łatwo). Dopłaty z unii to dodatkowe
        >
        > 3000 zł. Czyli brutto "zysk" to około 15000 tyś zł. Teraz nalezy od tego odjąc
        > opłątę za kombajn, nawozy, dobre jakościowo ziarno do zasiania i remonty maszyn
        >
        > rolniczych. Zysk netto wyjdzie mi około 10000 zł. To wychodzi 830 zł dochodu
        > miesięcznie. To dla was tak dużo, żeby mnie jeszcze dusić?
        > Mogę się zgodzić na dodatkowy podatek. Ale pod warunkiem, że tona pszenicy
        > będzie kosztować 700 zł a nie tak jak teraz 400. Iziecie na to? I wtedy chleb
        > po 2,50 zł...

Dla ciekawosci - jak by sie ta kalkulacja przedstawiala gdybys mial 60ha zamiast
        6ha ? Nie wszystkie koszty rosna proporcjonalnie, a doplaty owszem.

p.s. Zarowno chleb po 2.50 jak i pszenica po 700 wydaja sie jedynie kwestia czasu...
        • Gość: Rolnik ekonomista Re: Złodzieje IP: *.dashnet.lublin.pl 08.09.06, 23:51
          60 ha? A to trzeba zrobić porządne inwestycje w maszyny i zabudowania. milion
          zł jak nic. Na przykład, cena najskromniejszego nowego traktorka to minimum 80
          tyś zł. Lepszy i większy ciągnik to już dwa razy tyle. A to wierzchołek góry
          lodowej. Także szkoda gadać.
    • ar.co Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 10:49
      Czytając niektóre wpisy, można się wręcz popłakac ze wzruszenia nad naszym
      dzielnym, heroicznym chłopem, który nic nie zarabiając, a wręcz dopłacając do
      swego kawałka odziedziczonego po przodkach, obronionego przed zaborcami, komuną
      i poborcą podatkowym ziemi utrzymuje całą resztę darmozjadów z miasta.
      Doprawdy, łza się w oku kręci. Tylko nadal nie rozumiem, dlaczego to ja mam
      płacic za emerytury rolnicze oraz za straty wynikające z powodzi; kto się nie
      ubezpieczył, niech sam ponosi odpowiedzialnośc. Jeśli ja nie ubezpieczę
      mieszkania, to nikt mi nie zapłaci, jak mnie zaleje. Dlaczego rolnikowi ma
      płacic państwo, czyli również ja?
      • ff6 Re: Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 10:51
        bo to tak samo uprzywilejowana grupa ludzi jak gornicy
        a poniewaz sa to przewaznie ludzie prosci latwiej mozna im wcisnac bajeczki
        podczas wyborow
        sa wazni bo to duza grupa (tepa) wyborcza :)
      • Gość: MichalM Re: Fiskus upomni się o rolników IP: 82.115.76.* 08.09.06, 11:19
        Zebys mial nie tyle nawet tanie zarcie ale zarcie wogole. Jak nie bedzie
        polskiej pszenicy to powiedza ci za chleb 20 PLN i co zdechniesz z glodu i nie
        kupisz, a powiedza bo niby dlaczego mieli by ci sprzedawac taniej jak swojego
        chleba nie masz a zrec musisz. I nie mow mi ze w warunkach wolnej konkurencji
        nikt nie podyktuje takich cen dowiedz sie ile kosztuje chleb np. w Norwegii i
        choc przebicie jest kilkukrotne w stosunku do ceny w Polsce to jakos wolna
        konkurencja nie obniza cen a tez moga przeciez kupic zboze na wolnym rynku.

Pozdrawiam

MichalM
        • koczisss Re: Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 11:30
          A ile razy większe są zarobki w Norwegii?
          Policz, to będziesz wiedział dlaczego chleb tam tyle kosztuje!
        • Gość: :)))) Re: Fiskus upomni się o rolników IP: *.acn.waw.pl 08.09.06, 12:38

> Zebys mial nie tyle nawet tanie zarcie ale zarcie wogole. Jak nie bedzie
          > polskiej pszenicy to powiedza ci za chleb 20 PLN

Cóż, czytam ja ci, że chleb wypieka się z importowanej pszenicy, bo rodzima nie nadaje się do tego, z
          uwagi na niską jakość. Jak to się ma do Twoich wynurzeń?

> i co zdechniesz z glodu i nie
          > kupisz, a powiedza bo niby dlaczego mieli by ci sprzedawac taniej jak swojego
          > chleba nie masz a zrec musisz. I nie mow mi ze w warunkach wolnej konkurencji
          > nikt nie podyktuje takich cen dowiedz sie ile kosztuje chleb np. w Norwegii i
          > choc przebicie jest kilkukrotne w stosunku do ceny w Polsce to jakos wolna
          > konkurencja nie obniza cen a tez moga przeciez kupic zboze na wolnym rynku.

Michale, ale teraz za chleb płacę 2 złote i resztę dopłacam w podatkach, które są Tobie przekazywane,
          fundując Tobie służbę zdrowia, drogi, emeryturę. Nadal uważasz, że ten chleb z importowanej pszenicy
          jest dla mnie tani? Ja tak nie uważam, i wolałbym mieć wybór. Nie lubię przymusu, nawet w postaci
          nakazu utrzymywania rodzimego chłopa. A ten chłop chyba mnie nawet nie lubi, wiesz? Co roku okrada
          mój domek letniskowy na wsi, wywozi swoje śmieci do lasu, w którym lubię spacerować... Ja go też
          coraz mniej lubię. Niech płaci podatki albo zdycha. Ja mam pieniądze, a bez dotowania chłopa będę
          miał sporo więcej, i sobie na świecie poradzę. A i świat będzie sympatyczniejszy, bez widoku wiecznie
          pełnej pretensji, prostackiej mordy chłopa.

pozdrawiam serdecznie

cat
        • cynik9 Re: Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 21:26

> nikt nie podyktuje takich cen dowiedz sie ile kosztuje chleb np. w Norwegii i
          > choc przebicie jest kilkukrotne w stosunku do ceny w Polsce to jakos wolna
          > konkurencja nie obniza cen a tez moga przeciez kupic zboze na wolnym rynku.

wolna konkurencja, przepraszam, gdzie? w sektorze rolniczym w Norwegii?
    • wyszat ej Ty Fiskus !!! pocałójta w d... wójta !!! 08.09.06, 11:11
      ... nie wiem jak sie pisze "pocałójta" :):):) - od pocałować będzie "ó", czyli
      ta jak napisałem, czy ma być "u" ???
    • Gość: adam Fiskus upomni się o rolników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 11:25
      Ludzie, zamiast pomstować lepiej korzystać. Dwa i pół roku temu przczytałem
      odpowiednie fragmenty traktatu akcesyjengo (był dostępny w sieci). Natychmiast
      wydzierżawiłem od agencji kilkaset ha, następne dokupiłem. Wziąłem łebskiego
      goscia, żeby nie odrywać się od kierowania własną firmą. Z nim opracowałem
      pakiet 'rolnictwa zrównoważonego', zresztą za ta robote zapłacili doradcy w
      powiatowym ośrodku. Za pakiet dostaje 1200 zł/ha w sumie ponad milion rocznie.
      NAkłady niewielkie, taki jest czar pakietu zrównoważonego. W tej logice pojęcie
      takie jak 'łąka dwokośna, 50' brzmi czarownie i pachnie pieniądzem.
      Kiedy zacząłem budować posiadłość (gospodarstwo rolne wg nomenklatury) na
      wszystko co nie jest pałacem dostałem dotacje. Na stodoły, stajnie (moje dzieci
      lubią koniki ), drogi wewnetrzne, sieci, wodę. W takich warunkach całość
      (budowa na 20 000 m2, inwestycja 7mln) będzie gotowe w 2.5 roku, na wisnę 2007.
      Wszystko to przy dobrym ułożeniu i pogonieniu ludzi robie bez szwanku dla mojej
      podstawowej działalności - mam firmę obracającą tchnologiami.
      Zamiast marudzić lepiej w duchu prawdziwego liberalizmu patrzeć na własny
      interes i KORZYSTAĆ kiedy dają. W sumie zbudowali niezłe off-shore bez
      konieczności latania do Londynu - wystarczy trochę zainwestować na wsi. Także
      ta ziemia to niezła inwestycja - za 10-15 lat otworzą rynki na max i wtedy ceny
      pójdą ostro do góry bo chłop już nie będzie przywiązany do gleby jej sztucznie
      niską ceną.
      A przyjemność jazdy konnej ze swoimi dziecmi po własnych polach, łąkach i
      lesie, w dodatku za pieniądze budżetu i Unii, jest z niczym nie porównywalna. I
      dostępna także dla łebskich mieszczuchów.

• Gość: mlody Re: Fiskus upomni się o rolników IP: *.pl 08.09.06, 11:38
      Obywatele powinni byc rowni i placic takie same podatki ! to jest skandal!
      Powinni obciazyc rolnikow takimi samymi podatkami i zusem jak wszystkich
      innych !
    • aron2004 Re: Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 11:46
      przede wszystkim trzeba wprowadzić takie zasady dla dużych gospodarstw np.
      kilkaset hektarów. Bo nie widzę sensu podnoszenia podatków babci co ma 2 ha i 2
      krowy.
      • t.o.m.e.k Solidarne państwo... 08.09.06, 11:53
        Czyżby chociaż tu ideał PiS-u miał zostać zrealizowany? No bo albo wszyscy
        mający dochód płacą solidarnie podatki albo ciągle są wśród nas
        uprzywilejowani. Następny krok to likwidacja KRUS-u - przechowalni dla tabunów
        PSL-owskich i Lepperowskich funkcjonariuszy - i przekazanie jego obowiązków ZUS-
        owi. W końcu po co dwie instytucje zajmujące się de facto tym samym?
        Z drugiej strony jednak - czyżby PiS odpuścił sobie już koalicję z Lepperem? Bo
        przecież ten będzie bronił uprzywilejowania rolników jak niepodległości. A mam
        nadzieję, że projekt w sejmie przejdzie bo chyba PO zagłosuje za... Byłby to
        chyba pierwszy plus jaki mógłbym zapisac na konto obecnej władzy - z ciężkim
        sercem, ale obiektywnie tak.
    • Gość: kasieńka Re: Fiskus upomni się o rolników IP: *.cekow.sdi.tpnet.pl 08.09.06, 11:53
      Po pierwsze, średnia wielkość godpodarstwa w Polsce to 6-7 ha, wyżyć się z tego
      nie da, zle aby dostac dopłaty do ha w granicahc 500 PLN trzeba się napracować
      i często równiez dołożyć do interesu (robocizna, paliwo, środki ochrony roślin;
      dobrze jeśli jest własny sprzęt); skup płodów rolnych opłaca się tylko na dużą
      skalę - ziarno jest przyjmowane przez przetwórnie w ilościach dziesiątek ton a
      tylu nie uzyska się z przeciętnego gospodarstwa;
      nie uważam ażeby rolnik miał aż tak źle 9oprócz ciężkiej pracy)
      - dopłaty za które powinno się poprawiać konkurencyjniość gospodarstwa idą na
      spłaty kredytów mieszkaniowych, które często są kredytami np. na zakup
      fikcyjnych środów ochrony roślin, oczywiście bardzo nisko oprocentowane (to też
      przywilej rolników)
      - śmiesznie niski KRUS, który załatwia ubezpieczenie zdrwowotne i emerytalne
      (niektórzy będą bardzo zdziwieni na starość wiekością swojej emerytury chyba że
      załąpią się na rentę strukturalną często niezła sumka
      - odprowadzanie VAT-u + dopłaty do paliwa (nawet nie wiecie jak tani może być
      paliwo; oczywiście rząd zrobił wielka krzywde rolnikom dopłacając do paliwa bo
      dał tylko na ropę a wiadomo, że wszyscy rolincy uzywają oleju opałowego)
      Notabebe mam męża rolnika (150 ha) i wierzcie, nie ma czego zazdrościć.
    • Gość: CezaryT Fiskus upomni się o rolników IP: *.0501.adsl.tele2.no 08.09.06, 12:03
      Ideologiczni zazdrośnicy

Premier IV RP Jarosław Kaczyński wyraził jasno i konkretnie swe myśli, że
      należy odebrać przyszłościowo wszystkie subwencje na rolnictwo w całej Europie
      i zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyć na zbrojenia Europy. Taką
      wizję rozwoju Unii ma IV RP Kaczyńskich.
      Innymi słowy polska wieś nadal ma tkwić w biedzie i zacofaniu tylko po to by
      różnej maści ideologiczni watażkowie mogli zbierać punkty wyborcze w anty
      unijnej polityce.
      Polska wieś jeszcze nie osiągnęła nawet przeciętnego poziomu rozwoju
      cywilizacyjnego w Europie, a już ideologiczni zazdrośnicy i manipulanci pragną
      wyrwać ten niezbędny do dalszego jej rozwoju grosz.

Tylko potem nie płaczcie, że chleb zdrożał, że mleko za drogie, że nie macie co
      do gara włożyć, bo to jest właśnie ta pro rodzinna polityka pisu, która ma
      polskim rodzinom zapewnić dostatek w lodówce i na stole.
      Pójdą podatki w górę to i żywność zdrożeje, a Kaczyńskiego żywi restauracja
      pałacowa tak on nie pęka bo nie jest rura.

Ile polskich wsi nie ma jeszcze kanalizacji, oczyszczalni ścieków, bieżącej
      wody, linii gazu , Internetu, porządnej szkoły czy ośrodka zdrowia?! Jestem ze
      wsi , to widać to słychać to czuć.

CezaryT
      • zigzaur Re: Fiskus upomni się o rolników 08.09.06, 14:22
        Nie o to chodzi.

Wszyscy, nawet bracia Kaczyńscy, rozumieją, że na subsydiowanie rolnictwa nie
        stać nawet UE.

Rolnictwo to taka sama gałęź gospodarki jak inne. Powinnien być wolny rynek.
    • Gość: franzf Fiskus upomni się o rolników IP: *.bie.lama.net.pl 08.09.06, 12:21

PIT i ZUS dla rolników tak. Ale najpierw trzeba zrestrukturyzować rolnictwo!
      Ogromna liczba rolników gospodaruje na kilku, kilkunastu hektarach, "wiszą" na
      KRUSie i zryczałtowanym podatku. Tacy ludzie powinni odpłynąć z rolnictwa, ale
      to proces na lata mądrej polityki państwa.
      Narazie chyba najlepsze rozwiązanie to tych wielkich "podciągać" pod ZUS, PIT i
      VAT, a małych również przyzwyczajać do prowadzenia księgowośći i chociaż
      samodzielnego rozliczania się z podatku dochodowego. Myśle że ci ludzie, a
      napewno ich dzieci powinny odejść od rolnictwa, albo powiekszyć gospodarstwa.
      Państwo powinno stworzyć preferencyjne warunki do tego.

Tylko kto w tym państwie myśli tak rozlegle, wszyscy chcą sie rzucić na nowe
      podatki nie myśląc o konsekwencjach. Co za kraj!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka