Dodaj do ulubionych

Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 01:24
Na studiach założyłem sie z kumplami, że uda mi się zrobić "wódkę" z paczki
papierosów bez filtra. Oczywiście zakład wygrałem. Tylko chętnych do
degustacji nie było :)
Obserwuj wątek
    • Gość: dg Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 07:11
      A z czego będą robić górale śliwowicę :((
      • Gość: 24601 Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.mn.res.rr.com 05.10.06, 07:41
        z pzyzwyczajenia ....
        • frant3 Z melasy to tylko spirytus techniczny 05.10.06, 08:26
          Z melasy buraczanej to się robi spirytus techniczny, a nie wódkę.
          Wódka z melasy buraczanej jest wredna - ostra w smaku.

--
          Frant - humor, satyra, krytyka
          • Gość: cibe Re: Z melasy to tylko spirytus techniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 10:46
            Alkohol etylowy można otrzymać z wielu produktów metodą fermentacji i jest
            niemożliwe aby ktokolwiek w drodze degustacji mógł rozróżnić z jakiego
            spirytusu dana wódka została wykonana. Jest to sprawa tylko i wyłącznie
            odpowiedniej rektyfikacji i oczyszczania chemicznego spirytusu. Cała wrzawa
            wokół tej sprawy ma głównie podłoże interesów ekonomicznych poszczególnych
            krajów. Wiadomo, że akcyza z alkoholi jest poważną pozycją w budżetach wielu
            państw. Nieprzyjęcie nowej definicji to najzwyklejsze praktyki monopolistyczne
            niektórych państw unijnych. Ostatnie zdanie w artykule; "Przeciwnicy
            restrykcyjnego zawężenia definicji wódki chcieli osłabić wpływy krajów
            nadbałtyckich na europejskim rynku alkoholi, nie bacząc, że wiąże się to ze
            znacznym obniżeniem jakości tych produktów - mówi Sonik", to najzwyklejszy
            bzdet i przykład unijnego zakłamania.

• frant3 Re: Z melasy to tylko spirytus techniczny 05.10.06, 12:58
              Absolutnie się z Tobą nie zgodzę. Wódka z ziemniaków ma najłagodniejszy smak (niektórzy mówią, że słodkawy), jaka jest przeciętna wódka ze zboża to każdy wie, natomiast wódka z melasy jest ostra, dlatego produkuje się z niej spirytus techniczny, a nie spożywczy.

--
              • Gość: ja Re: Z melasy to tylko spirytus techniczny IP: *.core.lanet.net.pl 05.10.06, 14:58
                Spirytus techniczny robi się też bez fermentacji, w wyniku syntezy
                tlenku węgla, wodoru i wody. A i ten techniczny można w wódkęzamienić.
                A jak się doda trochę koncentratu mineralnego (tak jak się robi wodę
                stołową zwaną powszechcnie mineralną) oraz "smakowego" to uzyskamy
                w smaku wódkę, ziemniaczaną, żytnią czy jakąkolwiek inną.
                • frant3 Re: Z melasy to tylko spirytus techniczny 05.10.06, 16:08
                  A jak dodamy "Globina" to będzie koniak.

--
                • saikokila Re: Z melasy to tylko spirytus techniczny 06.10.06, 18:34
                  Gość portalu: ja napisał(a):

> Spirytus techniczny robi się też bez fermentacji, w wyniku syntezy
                  > tlenku węgla, wodoru i wody. A i ten techniczny można w wódkęzamienić.
                  > A jak się doda trochę koncentratu mineralnego (tak jak się robi wodę
                  > stołową zwaną powszechcnie mineralną) oraz "smakowego" to uzyskamy
                  > w smaku wódkę, ziemniaczaną, żytnią czy jakąkolwiek inną.

Ten koncentrat musiałby zawierać też substancje trujące typu butanol (sam z
                  siebie mający ciekawy smak) czy octan etylu, bo to one dają smak wódce. Nie
                  wiem, czy to byłoby zgodne z prawem. Normalnie to robi się wszystko żeby je
                  usunąć, i tylko to co zostanie daje smak odróżniający od czystego etanolu.
      • Gość: ch śliwowicę... IP: *.ipartners.pl 05.10.06, 09:04
        ...robi się ze spirytusu i śliwek. A spirutys - jak wódkę - ziemniaków i żyta.
        Choć można oczywiście z wszystkiego, co ma cukier.
        • Gość: powiedz_to_koniowi Re: śliwowicę, Panie Dziejku.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 10:53
          to dość frywolny przepis na śliwowicę...
          w sumie nie ma w nim nic złego,
          poza tym że jest nieprawdziwy...
        • Gość: Qba123 Re: śliwowicę... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 11:48
          Tak to się robi "śliwkówkę"... Śliwowica to alkohol otrzymany w wyniku
          destylacji produktu fermentacji śliwek.
          • Gość: ch Re: śliwowicę... IP: *.ipartners.pl 05.10.06, 15:11
            Racja... mea culpa. Ale skoro to śliwowica, nie wódka, to w ogóle nie ma o czym
            mówić. Jej dyrektywa nie dotyczy.
    • Gość: Tenare Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.icpnet.pl 05.10.06, 07:46
      W Uni się nie znają i nie maja pojęcia z czego polski chłop może robić wódeczkę,
      tj. badać zawartość cukru w cukrze.
    • Gość: Jerzy Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 08:02
      Takie decyzje urzędnikow Uni mogłyby tylko bawić, gdyby nie miały wpływu na
      gospodarkę krajów produkujących wódki.
      Niesety Unia obrasta w biurokrację, która czymś musi się wykazywać. Wykazuje się
      więc w niezbyt mądrych pomysłach.
      Ciekaw jestem uzasadnienia takiej decyzji. Wszystko można uzasadnić, nie
      wszystkie uzadanienia mają racjonalne przesłanki.
      • Gość: ch Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.ipartners.pl 05.10.06, 09:06
        Nie ma problemu, żeby w u Unii robić "wódkę" z czegokolwiek. Nie możesz jej
        jednak nazywać wódką.
    • alex-alexander Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków 05.10.06, 08:14
      Ot problem. Najlepiej nie pic.
      • lucky7pl Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków 05.10.06, 13:35
        alex-alexander napisał:

> Ot problem. Najlepiej nie pic.

eeeeeeeeeeeeeeeeeeee ............. no, wiesz ? czasem trzeba ;-)
      • bopin Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków 05.10.06, 14:53
        alex-alexander napisał:

> Ot problem. Najlepiej nie pic.

To jak wtedy zyć?
        Nu kak?
    • olias Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków 05.10.06, 08:24
      zdarzyło mi się pić wódkę holenderską z niewiadomo czego. Tragedia!! Bimber
      wymieszany z mułem zawierającym resztki gnijących ryb to paluszki lizać przy
      tamtej wódce.
      Widzę że musieliśmy zgodzic się na doszlusowanie buraków cukrowych. Trudno, ale
      dobre i to.
      A zresztą rejestrujemy znak "Polska wodka"
    • adalberto3 No i koniecznie przynajmniej 40% 05.10.06, 11:19
      Niemiecki "Korn" (32%) lub Doppelkorn (38%) trudno zaliczyc do wodek chociaz
      produktem wyjsciowym jest zboze. To sa popluczyny (delikatnie mowiac) w
      porownaniu z polska 40% wodka.
    • Gość: Andrzey Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.catv.net.pl 05.10.06, 13:23
      A ja znam polską gorzelnię, która wódkę robi z ... kurzego łajna. I to nie
      dowcip, kurze g...o zawiera sporo skrobi.
      Smacznego !!!
      • Gość: Smakosz Trunkowy Unijna wódka z ... kurzego łajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 13:35
        Gość portalu: Andrzey napisał(a):

> A ja znam polską gorzelnię, która wódkę robi z ... kurzego łajna. I to nie
        > dowcip, kurze g...o zawiera sporo skrobi.
        > Smacznego !!!

No bez przesady , ten smak ( zapach ) bym wyczuł .
        • bopin Re: Unijna wódka z ... kurzego łajna 05.10.06, 14:55
          Gość portalu: Smakosz Trunkowy napisał(a):

>
          > No bez przesady , ten smak ( zapach ) bym wyczuł .

Po pół litrze? dałbym ci benzynę do wypicia i też byś pociągnął.
      • Gość: dg Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 13:53
        Napisz,która to gorzelnia-nie wszyscy to wyczują a mogą sobie kupić :((
        • Gość: ! Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 14:34
          nooooooooooo najlepsza to jest nasza polska śliwowica-pejsakówka(prod .pod
          nadzorem naszych polskich starszych braci--
    • bopin gdyby 05.10.06, 14:50
      I gdyby wódki nie pędzili z byle smieci, to nie zaszkodziłby nam ten literek
      trzeci...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka