Gość: Natas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 01:24 Na studiach założyłem sie z kumplami, że uda mi się zrobić "wódkę" z paczki papierosów bez filtra. Oczywiście zakład wygrałem. Tylko chętnych do degustacji nie było :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dg Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 07:11 A z czego będą robić górale śliwowicę :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 24601 Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.mn.res.rr.com 05.10.06, 07:41 z pzyzwyczajenia .... Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Z melasy to tylko spirytus techniczny 05.10.06, 08:26 Z melasy buraczanej to się robi spirytus techniczny, a nie wódkę. Wódka z melasy buraczanej jest wredna - ostra w smaku. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cibe Re: Z melasy to tylko spirytus techniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 10:46 Alkohol etylowy można otrzymać z wielu produktów metodą fermentacji i jest niemożliwe aby ktokolwiek w drodze degustacji mógł rozróżnić z jakiego spirytusu dana wódka została wykonana. Jest to sprawa tylko i wyłącznie odpowiedniej rektyfikacji i oczyszczania chemicznego spirytusu. Cała wrzawa wokół tej sprawy ma głównie podłoże interesów ekonomicznych poszczególnych krajów. Wiadomo, że akcyza z alkoholi jest poważną pozycją w budżetach wielu państw. Nieprzyjęcie nowej definicji to najzwyklejsze praktyki monopolistyczne niektórych państw unijnych. Ostatnie zdanie w artykule; "Przeciwnicy restrykcyjnego zawężenia definicji wódki chcieli osłabić wpływy krajów nadbałtyckich na europejskim rynku alkoholi, nie bacząc, że wiąże się to ze znacznym obniżeniem jakości tych produktów - mówi Sonik", to najzwyklejszy bzdet i przykład unijnego zakłamania. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Z melasy to tylko spirytus techniczny 05.10.06, 12:58 Absolutnie się z Tobą nie zgodzę. Wódka z ziemniaków ma najłagodniejszy smak (niektórzy mówią, że słodkawy), jaka jest przeciętna wódka ze zboża to każdy wie, natomiast wódka z melasy jest ostra, dlatego produkuje się z niej spirytus techniczny, a nie spożywczy. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Z melasy to tylko spirytus techniczny IP: *.core.lanet.net.pl 05.10.06, 14:58 Spirytus techniczny robi się też bez fermentacji, w wyniku syntezy tlenku węgla, wodoru i wody. A i ten techniczny można w wódkęzamienić. A jak się doda trochę koncentratu mineralnego (tak jak się robi wodę stołową zwaną powszechcnie mineralną) oraz "smakowego" to uzyskamy w smaku wódkę, ziemniaczaną, żytnią czy jakąkolwiek inną. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Z melasy to tylko spirytus techniczny 05.10.06, 16:08 A jak dodamy "Globina" to będzie koniak. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
saikokila Re: Z melasy to tylko spirytus techniczny 06.10.06, 18:34 Gość portalu: ja napisał(a): > Spirytus techniczny robi się też bez fermentacji, w wyniku syntezy > tlenku węgla, wodoru i wody. A i ten techniczny można w wódkęzamienić. > A jak się doda trochę koncentratu mineralnego (tak jak się robi wodę > stołową zwaną powszechcnie mineralną) oraz "smakowego" to uzyskamy > w smaku wódkę, ziemniaczaną, żytnią czy jakąkolwiek inną. Ten koncentrat musiałby zawierać też substancje trujące typu butanol (sam z siebie mający ciekawy smak) czy octan etylu, bo to one dają smak wódce. Nie wiem, czy to byłoby zgodne z prawem. Normalnie to robi się wszystko żeby je usunąć, i tylko to co zostanie daje smak odróżniający od czystego etanolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ch śliwowicę... IP: *.ipartners.pl 05.10.06, 09:04 ...robi się ze spirytusu i śliwek. A spirutys - jak wódkę - ziemniaków i żyta. Choć można oczywiście z wszystkiego, co ma cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powiedz_to_koniowi Re: śliwowicę, Panie Dziejku.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 10:53 to dość frywolny przepis na śliwowicę... w sumie nie ma w nim nic złego, poza tym że jest nieprawdziwy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qba123 Re: śliwowicę... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 11:48 Tak to się robi "śliwkówkę"... Śliwowica to alkohol otrzymany w wyniku destylacji produktu fermentacji śliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ch Re: śliwowicę... IP: *.ipartners.pl 05.10.06, 15:11 Racja... mea culpa. Ale skoro to śliwowica, nie wódka, to w ogóle nie ma o czym mówić. Jej dyrektywa nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tenare Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.icpnet.pl 05.10.06, 07:46 W Uni się nie znają i nie maja pojęcia z czego polski chłop może robić wódeczkę, tj. badać zawartość cukru w cukrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 08:02 Takie decyzje urzędnikow Uni mogłyby tylko bawić, gdyby nie miały wpływu na gospodarkę krajów produkujących wódki. Niesety Unia obrasta w biurokrację, która czymś musi się wykazywać. Wykazuje się więc w niezbyt mądrych pomysłach. Ciekaw jestem uzasadnienia takiej decyzji. Wszystko można uzasadnić, nie wszystkie uzadanienia mają racjonalne przesłanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ch Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.ipartners.pl 05.10.06, 09:06 Nie ma problemu, żeby w u Unii robić "wódkę" z czegokolwiek. Nie możesz jej jednak nazywać wódką. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków 05.10.06, 08:14 Ot problem. Najlepiej nie pic. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky7pl Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków 05.10.06, 13:35 alex-alexander napisał: > Ot problem. Najlepiej nie pic. eeeeeeeeeeeeeeeeeeee ............. no, wiesz ? czasem trzeba ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków 05.10.06, 14:53 alex-alexander napisał: > Ot problem. Najlepiej nie pic. To jak wtedy zyć? Nu kak? Odpowiedz Link Zgłoś
olias Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków 05.10.06, 08:24 zdarzyło mi się pić wódkę holenderską z niewiadomo czego. Tragedia!! Bimber wymieszany z mułem zawierającym resztki gnijących ryb to paluszki lizać przy tamtej wódce. Widzę że musieliśmy zgodzic się na doszlusowanie buraków cukrowych. Trudno, ale dobre i to. A zresztą rejestrujemy znak "Polska wodka" Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 No i koniecznie przynajmniej 40% 05.10.06, 11:19 Niemiecki "Korn" (32%) lub Doppelkorn (38%) trudno zaliczyc do wodek chociaz produktem wyjsciowym jest zboze. To sa popluczyny (delikatnie mowiac) w porownaniu z polska 40% wodka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzey Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.catv.net.pl 05.10.06, 13:23 A ja znam polską gorzelnię, która wódkę robi z ... kurzego łajna. I to nie dowcip, kurze g...o zawiera sporo skrobi. Smacznego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz Trunkowy Unijna wódka z ... kurzego łajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 13:35 Gość portalu: Andrzey napisał(a): > A ja znam polską gorzelnię, która wódkę robi z ... kurzego łajna. I to nie > dowcip, kurze g...o zawiera sporo skrobi. > Smacznego !!! No bez przesady , ten smak ( zapach ) bym wyczuł . Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Unijna wódka z ... kurzego łajna 05.10.06, 14:55 Gość portalu: Smakosz Trunkowy napisał(a): > > No bez przesady , ten smak ( zapach ) bym wyczuł . Po pół litrze? dałbym ci benzynę do wypicia i też byś pociągnął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dg Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 13:53 Napisz,która to gorzelnia-nie wszyscy to wyczują a mogą sobie kupić :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Unijna wódka tylko ze zbóż i ziemniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 14:34 nooooooooooo najlepsza to jest nasza polska śliwowica-pejsakówka(prod .pod nadzorem naszych polskich starszych braci-- Odpowiedz Link Zgłoś
bopin gdyby 05.10.06, 14:50 I gdyby wódki nie pędzili z byle smieci, to nie zaszkodziłby nam ten literek trzeci... Odpowiedz Link Zgłoś