Dodaj do ulubionych

Rząd chce ustawowo uregulować telepracę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:47
Czemu te barany chcą tak na siłę wszystko regulować?
Że usankcjonują telepracę - świetnie, nie mam zastrzeżeń.
Ale te obostrzenia, że zgodzić się muszą związki zawodowe, dodatek za pracę na własnym sprzęcie, obowiązek przeniesienia do siedziby firmy, jeżeli pracownik sobie zażyczy - tylko niepotrzebne komplikacje, które mogą się okazać dość kłopotliwe.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja PiS bierze się za gospodarkę IP: *.acn.waw.pl 25.10.06, 23:48
      Dwa najlepsze fragmenty:
      1. Pracodawca nie powinien odmówić...
      2. Pracodawca może skontrolować pracownika, ale tylko gdy ten wyrazi zgodę na
      piśmie.
      Tak to jest jak buce rządzą. U mnie w firmie telepraca działa od co najmniej
      10 lat i żadna ustawa do tego niepotrzebna.
      Dobrze tylko, że żadna inspekcja (ani premier) o tym nie wie
      • Gość: pegaz Re: PiS bierze się za gospodarkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 23:50
        > Tak to jest jak buce rządzą. U mnie w firmie telepraca działa od co najmniej
        > 10 lat i żadna ustawa do tego niepotrzebna.
        > Dobrze tylko, że żadna inspekcja (ani premier) o tym nie wie
        Właśnie podałeś swoje ip i możesz spodziewać się kontroli ;)
        Najgorsze, że ja też :P
        • Gość: zgrzyt komuniści = pis = samoobrona = sld IP: *.acn.waw.pl 26.10.06, 02:30
          komuniści = pis = samoobrona = sld
          czerwona zaraza
          płatni zdrajcy pachołki rosji :)
        • koszalek_opalek1 Re: PiS bierze się za gospodarkę 26.10.06, 08:50
          Jak pracodawca będzie musiał mi tyle płacić za to, że korzystam ze swojego
          sprzętu, to przestanie mu się to opłacać. Umowa zlecenie rulez.
        • frant3 Re: PiS bierze się za gospodarkę 26.10.06, 12:41
          Masz niepowtarzalny numer IP: *.internetdsl.tpnet.pl, dlatego łatwo Cię namierzą ;-)
          Ustawa ma też swoje wady. Choremu pracownikowi przywiozą do łóżka laptopa i będzie musiał pracować.

--
          Frant - humor, satyra, krytyka
        • critto Re: PiS bierze się za gospodarkę 28.10.06, 23:59
          co do ip-ków: LUDZIE, BŁAGAM, UŻYWAJCIE Torparka!! torpark.nfshost.com .
          Jest to darmowa przegladarka WWW oparta na Firefoksie, ktora nie wymaga
          instalacji (tylko sie rozpakowuje, mozna ja wrzucic rowniez na pendrive).
          Zapewnia praktycznie 100% prywatnosc podajac drugiej stronie falszywe adresy IP
          w ramach tzw. 'onion routingu' (en.wikipedia.org/wiki/Onion_routing)....
          Pliiisss... Nie dawajcie 'systemowi' szansy namierzenia... Chocby dla wlasnej
          satysfakcji :))
      • Gość: Tomek Re: PiS bierze się za gospodarkę IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 26.10.06, 00:53
        Masz rację, nieźle pojechane propozycje. Ciekawe co to znaczy, że "pracodawca
        może skontrolować pracownika, ale tylko gdy ten wyrazi zgodę na piśmie."? Czyli
        co, do tej pory nie mógł, i dzięki wspaniałomyślnej decyzji rządu strony będą
        mogły umówić się na dobrowolną kontrolę? :D
      • Gość: jarek.kucypera Re: PiS bierze się za gospodarkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 09:12
        > Tak to jest jak buce rządzą. U mnie w firmie telepraca działa od co najmniej
        > 10 lat i żadna ustawa do tego niepotrzebna.
        > Dobrze tylko, że żadna inspekcja (ani premier) o tym nie wie

Bo zwykle zatrudnia się jednego specjaliste, żeby robił wszystkie papiery dla
        durnej biurokracji, pipów nie pipów, a firma może sobie wtedy normalnie działać,
        zwykle zupełnie inaczej od tego, co jest w papierach ;)
        A ta próba regulacji faktycznie żałosna, niech oni raczej powyrzucają połowę
        paragrafów z kodeksu pracy, wtedy okaże się, że w telepracy nie trzeba nic
        regulować, bo nie przeszkadzają jej po prostu żadne przepisy.
        Parafrazując powiedzenie o gospodarce socjalistyznej, biurokracja specjalizuje
        się w rozwiązywaniu problemów, które sama stwarza ;)

J.K.
        • Gość: poinformowany Re: PiS bierze się za gospodarkę IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.10.06, 13:07
          Musze cie zapewnic, ze w krajach "prawdziwej demokracji kapitalistycznej" jest
          dokladnie to samo, szczegolnie w aparacie rzadadowym.
          Biurokracja dziala podobnie, niezaleznie od ustroju.
          • critto Re: PiS bierze się za gospodarkę 29.10.06, 00:09
            ja o tym wiem i uwazam, ze to jest TRAGICZNE. Dlatego nalezy dazyc do
            zmniejszania biurokracji, ilosci przepisow, regulacji, itd. Zostawic jedynie te,
            ktore chronia zdrowie i zycie (np. kontrole sanitarne w zakladach produkujacych
            zywnosc) oraz egzekwowalnosc umow przez obie strony. Przez biurokracje sypia sie
            gospodarki UE, problemy ma takze USA (ichnia ustawa o podatku dochodowym ma 50
            tysiecy stron!! niezle, co??). Biurokracja to NOWOTWOR TOCZĄCY PAŃSTWO I
            SPOŁECZEŃSTWO.
    • Gość: paweł Rząd chce ustawowo uregulować telepracę IP: 153.19.17.* 25.10.06, 23:51
      A co z franczyzą? Telepraca nie wymaga rozwiązan prawnych. To kwestia
      odpowiedzialności.
    • Gość: teleprywaciarz Życzę powodzenia - zwłasza dużym państwowym IP: *.ekspres.net.pl 26.10.06, 01:04
      firmom mającym po kilkanaście związków zawodowych. No cóż przepaść w organizacji
      pracy będzie rosła. BEZSENS.
    • Gość: zgrzyt wszystko komusze pisdaki regulują IP: *.acn.waw.pl 26.10.06, 02:28
      czerwone pisdaki, komusze potomstwo, idioci
      • darr.darek to DŁUGa LEWICowa historia 26.10.06, 09:46
        Gość portalu: zgrzyt napisał(a):
        > czerwone pisdaki, komusze potomstwo, idioci

Dziecino, czerwoni z pis przy czerwonych, lewicowych szmatach próbujących
        reguluować wszystko od kilkudziesięciu lat to mały piskuś.
        Ta machina czerwonej hołoty , która wszystko chciałaby regulować, to nie jest
        wymysł regulatorów pisu. To nawarstwianie się pasożytów, niczym w popsutym
        szambie - byle pożywka była. Szoda, że dla lewicowych szmat to ja i inni cięzko
        pracujący podatnicy jesteśmy pożywką.

• Gość: Gość Re: Rząd chce ustawowo uregulować telepracę IP: *.tpnet.pl 26.10.06, 02:52
      to TY jeszcze nie wiesz?

Przeciez wiodąca siła narodu zawsze wuie wszystko najlepiej i wszystko ujmuje w
      dekrety (nawet ilość papieru toaletowego przypadającego na 1 cm kwadratowy
      pupopracownika). Tak jest w każdej bolszewickiej partii, a pis jest bez
      wątpienia taką partią
      • Gość: Guadalajara Re: Rząd chce ustawowo uregulować telepracę... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 26.10.06, 04:21
        Zgadza sie - do PiS-uaru ze zbednym
        nadmiarem regulacji i biurokracji!
      • Gość: poinformowany Re: Rząd chce ustawowo uregulować telepracę IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.10.06, 13:14
        W Unii Europejskiej, grubosc papieru toaletowego jest regulowana (inaczej
        chciwe korporacje sprzedawaly by przezroczysta bibule).
        Konsumer, jak i pracownik potrzebuja minimalnej ochrony prawnej.
        Telepraca moze byc (ale nie musi) narzedziem wyzysku (pracujesz znacznie
        dluzej, a pracodawca ciagle zwieksza twoje oblozenie)....
        • critto Re: Rząd chce ustawowo uregulować telepracę 29.10.06, 00:07
          sorry, ale ja juz wole byc 'wyzyskiwany' niz przeregulowany. Lubie pracowac i tu
          duzo; nie potrzebuje pomocy panstwa w troszczeniu sie o moje codzienne sprawy;
          NIE mam osobowosci zaleznej (typ zaburzenia osobowosci). Niech panstwo egzekwuje
          jedynie wykonywalnosc umow przez obie strony, a bedzie dobrze. Natomiast
          regulowanie grubosci papieru toaletowego to KPINA z konsumenta. Jako konsument
          sam moge zdecydowac, ktory papier wole - cienszy i tanszy czy (a jakze by
          inaczej) grubszy i drozszy. W kazdym porzadnym sklepie (np. markecie) jest
          zwykle duzy wybor roznych papierow, bardziej i mniej znanych firm (rowniez
          papier pod marka samego sklepu; nie taki zly w niektorych przypadkach).
    • oligiusz +'sy i -'sy 26.10.06, 08:29
      najlepszy minus to EDUKACYJNY WPLYW KIEROWNIAKA -chyba poj...lo kogos kto robil
      te tabele, kierownik w warunkach polski to przewaznie osoba z ukladu ktora nie
      potrafi zbyt wiele i wysluguje sie innymi... wplyw edukacyjny - smiechu warte,
      raczej zal pacanom, ze w takim przypadku maja coraz mniejszy wplyw na decyzje i
      nie moga sobie tak latwo czyjejs pracy przypisac...
      • Gość: poinformowany Re: +'sy i -'sy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.10.06, 13:23
        Na "zachodzie" jest czesto dokladnie to samo. Kierownik jest od kierowania,
        koordynacji i przekazywania informacji "w gore".
        Informacje o tym, co sie dzieje kierownik uzyskuje od pracownikow na
        cotygodniowych (lub czesciej) zebraniach. Podstawowe pytania to "co
        robisz?" , "jak dlugo?", "co potem?" i eventualnie uaktualia samodzielnie
        harmonogram projektu (lub "deleguje" to jakiemus "liderowi").
    • Gość: przedsiebiorca Rząd chce ustawowo uregulować telepracę IP: *.aster.pl 26.10.06, 09:54
      "Obawiam się jednak, że największym problemem jest przekonanie pracodawców do
      telepracy - podsumowuje projekt wiceminister pracy Joanna Kluzik-Rostkowska."

Brawo Pani wiceminister!
      O pracodawców nie trzeba się martwić- nie będą się długo zastanawiać
      przed słusznym wyborem. Nie należy im tylko przeszkadzać i wszystkiego
      regulować! Pracodawcy działają nie DZIĘKI przepisom i regulacjom, ale MIMO
      przepisom i regulacjom.

Przypomina mi to wypowiedź Jarosława- że swoich 3mln mieszkań nie wybudują,
      bo ludzie nie chcą mieszkań kupować :-) Tja...

• r306 Mialem identyczne skojarzenie z tymi mieszkaniami. 26.10.06, 09:58
        Cymbaly.... No ale tak juz z socjalistami jest.... :/
      • critto precz z regulacjami; zapewnijcie tylko uczciwosc 29.10.06, 00:04
        calkowicie popieram.
        Precz z regulacjami dotyczacymi pracy. Zostawic i ostro egzekwowac przepisy
        gwarantujace obu stronom wykonywalnosc umow. To jest niedopuszczalne, ze ktos
        czeka i czeka najpierw na umowe (cywilnoprawna)... A potem na pieniadze... Robia
        tak niestety niektore firmy... Mozecie podawac swoje typy... Uwazam, ze nalezy
        tych, co tak robia, wciagac do Krajowego Rejestru Dluznikow (www.krd.pl) --
        troche to kosztuje (niestety), ale mysle, ze warto
    • business3 Zróbmy tele-ZUS - taki telepatyczny... 26.10.06, 12:35
      Zróbmy tele-ZUS - taki telepatyczny...
    • critto Re: Rząd chce ustawowo uregulować telepracę 28.10.06, 23:57
      polskie władze jak zwykle chcą wszystko popsuć:( długo pracowałem na odległość i
      byłem zadowolony. Lubię taką formę współpracy, jest sensowna; nie doskwierał mi
      brak ludzi, bo mam sporo znajomych (nie jestem odludkiem), a do firmy zawsze
      mogę wpaść, gdy zechcę. Nie rozumiem, po co tu cokolwiek regulowac; czy nie
      moznaby potraktowac telepracy poprostu jako pracy wykonywanej w terenie?
      Reporter, fotograf, dziennikarz przeprowadzajacy wywiady, policjant czy
      hydraulik tez czesto pracuje poza siedziba pracodawcy, a przeciez podlega tym
      samym regulacjom, co inni. Wreszcie, mowa jest o pracy w domu... A co, jezeli
      ktos chce wziac laptopa i pojsc pracowac w plener czy do pubu (nie mowie, ze pic
      alkohol; ja do pubow chodze, choc nie pije)? Albo ma kilka mieszkan??
      Pracodawca mialby kogos kontrolowac w domu? Dobrze, ze proponowana ustawa tego
      zakazuje bez zgody pracownika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka