Dodaj do ulubionych

Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone

IP: *.pekao.com.pl 30.11.06, 14:28
to jest jawne ratowanie ZUSu pieniędzmi należącymi do ludzi. OFE zatem ma
służyć tylko temu, aby pomnożyć pieniądze ludności, aby potem zaislić ZUS!!!
Powinno się przyjąć, tak jak na w cywilizowanych krajach, że emeryt sam
decyduje czy wypłacić wszystko z OFE i wybrać się w podróż dookoła świata,
czy zlecić OFE wypłacanie miesięcznych rat przez ustalony przez rencistę
okres.
Panowie dziennikarze z Gazety, nagłośnijcie ten temat!
Obserwuj wątek
    • megas1 Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone 30.11.06, 14:36
      Mylisz się. To po prostu kradzież. Jednym słowem pieniądze na OFE do dnia
      przejscia na emeryturę są twoją własnością i podlegają dziedziczeniu, a na
      drugi dzień jesteś wywłaszczany i ZUS wypłaca ci jałmużnę nie majacą
      przełożenia na rzeczywisty stan środków na OFE. Po śmierci emeryta rodzina
      traci wszystko co pozostało - kasa przechodzi na rzecz Skarbu Państwa. Co na to
      konstytucjonaliści i cywiliści????
      • megas1 Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone 30.11.06, 14:40
        Państwo będzie zarabialo na tym, że człowiek krócej żyje - im bogatszy umrze
        szybciej tym lepiej dla Państwa (w imię solidarności społecznej). Po prostu
        ograniczyć dostęp do leczenia po ukończeniu 60 lat (żeby w ciągu pozostałych 5
        bez leczenia goście umierali zaraz po emeryturze).
        • Gość: robb Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: 212.160.172.* 30.11.06, 15:13
          Racja, to złodziejstwo.
          • Gość: openmind.desk.pl nawet po śmierci okradną z tego co człowiek ma IP: *.jjs.pl 30.11.06, 17:41
            skandal, a my podatnicy mamy siłę, ale nie umiemy się zorganizować, dlatego mamy
            wciąż rządy które nas rżną na wszystkim
        • wj_2000 Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone 30.11.06, 17:07
          Wszystkie 3 posty kolejne są całkowicie nonsensowne!

Państwo NIC nie będzie zarabiało na tym, że ktoś umrze TUŻ po przejściu na
          emeryturę.
          Wysokość emerytury z OFE jest wyliczana jako ILORAZ zgromadzonych środków i
          SREDNIEGO czasu dalszego trwania życia!
          Sens średniej, np 100 miesięcy dla 65-latka, jest taki, że niektórzy pożyja
          miesiąc, inni 50, ktoś inny 101, wreszcie ktoś inny 150.
          Płacąc im wszystkim miesięczną emeryturę równą 1/100 tego co uzbierali
          (zakłądam grupę ludzi o jedniakowych zarobkach), wydane zostanie WSZYSTKO i NIC
          nie zostanie.
          Tylko dzięki temu ktoś, komu trafi się żyć dużo powyżej średniej nie zostanie
          nagle pozbawiony środków!!
          Ci co proponują wypłacać emeryturę w całości, albo dzielić na z góry rozłożony
          czas (wtedy resztę mogliby dziedziczyć krewni w wypadku wczesnej śmierci),
          niech powiedzą co robiłby staruszek co już odebrał wszystko co zgromadził
          wcześniej, a jeszcze nie umarł!!!!!

Taki jest sens ubezpieczenia. Gdy ubezpieczamy się od pożaru, też większość z
          nas nic z tego nie ma, bo .. pozar ich nie dopada.
          Podobnie umierając młodziej tracimy. Pozyjemy dłużej - zyskamy.
          Nic tu nie zostaje na dziedziczenie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          Chyba, żeby inaczej (dużo niżej) skalkulować emeryturę. Na przykład dzieląc
          przez liczbę miesięcy średnią, po jakiej umrą OBAJ współmałżonkowie. Wtedy po
          śmierci pierwszego, emeryturę do swej śmierci pobierałby drugi.
          Tak emerytura byłaby znacznie niższa, mimo tej samej kwoty i tego samego wieku
          rozpoczęcia wypłat.
          • wj_2000 Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone 30.11.06, 17:09
            wj_2000 napisał:
            > miesiąc, inni 50, ktoś inny 101, wreszcie ktoś inny 150

Miało być nie 101 a 199
            • r306 Kolejny ktory myli ubezpieczenie kapitalowe ze.... 30.11.06, 17:12
              ... spolecznym....
          • Gość: Milioner Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 19:01
            Co ty bredzisz???
            Ktos co miesiac ma potracane zalozmy 300 PLN na 2 filar czyli razem ok 2500
            rocznie po 30 latach gromadzi co najmniej 100 000 i jak umrze w 1 roku na
            emeryturze panstwo zgarnia ta kase...
          • Gość: ping Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.acn.waw.pl 30.11.06, 20:49
            Nie lubisz mieć racji? Chyba nie możesz nic o tym wiedzieć, bo - jak sądzę -
            jeszcze nigdy jej nie miałeś:)))

> Tylko dzięki temu ktoś, komu trafi się żyć dużo powyżej średniej nie zostanie
            > nagle pozbawiony środków!!

Ha ha ha! typowe brednie socjalistów. A co Cie obchodzi czyjś los? Jak o siebie
            nie dbał i się nie zabezpieczył, to jest jego zmartwienie, a Ty się łaskawie
            odpier..l!!

> Ci co proponują wypłacać emeryturę w całości, albo dzielić na z góry rozłożony
            > czas (wtedy resztę mogliby dziedziczyć krewni w wypadku wczesnej śmierci),
            > niech powiedzą co robiłby staruszek co już odebrał wszystko co zgromadził
            > wcześniej, a jeszcze nie umarł!!!!!

A co będzie robił staruszek, który na skutek błędu jakiejś biurwy z zusu lub
            czyjejś bezduszności (np.strajku nierobów z poczty) nie dostanie emerytury?? O
            los ludzkości najbardziej martwili się Hitler, Mao i Stalin - wiemy, co z tego
            wyszło.
            >
          • 1410_tenrok guzik mnie to interesuje - to są moje pieniadze 01.12.06, 00:20
            nie che zadnego zusu, chce moich pieniedzy. skoro tak ma byc - niki nie zmusi
            mnie, aby nadal płacił na drugi filar. Juz raz panstwo okradło mnie, teraz
            jeszcze raz? NIE!
          • Gość: krak Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: 217.96.22.* 01.12.06, 08:37
            Co stanie się z naszymi pieniędzmi zarzadzanymi przez ZUS może kazdy
            zaobserwować porównując kwoty z I i II filara. Przynajmniej na moim koncie
            kwota w II fiarze już teraz przekroczyła (za okres od startu systemu)
            dwukrotnie wyższą składkę na ZUS !!!!! Pieniedzmi w ZUSie nikt nie zarządza.Sa
            tam one tylko mielone i obcinane o prowizję! Co z tego że prowizja jest niby
            mała skoro z NASZYCH podatków ZUS się dofinansowuje! W drugim filarze prowizja
            jest większa ale pieniadze PRACUJĄ i pmnazają się. Wolę zeby ktos na mnie
            zarabiał i mnie dawal zarobić niz żeby marnotrawił moje pieniadze na wiele
            róznych sposobów.
          • Gość: Janosik Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 15:08
            Nie zgadzam się. Nie bierzesz pod uwagę, że
            obecnie nasza składka jest złożona z tzw. części "socjalnej" wpłacanej do ZUS i
            części inwestycyjnej wpłacanej do OFE. Pojęcie średniej emerytury i średniego
            wieku życia z którego Państwo nie czerpie zysku (po odliczeniu kosztów obsługi
            wypłat) powinno dotyczyć tylko ZUS-owskiej części emerytury. W przypadku części
            z OFE powinna ona być wypłacana do momentu osiągnięcia średniej długości życia
            w wysokości wynikającej z ilorazu zebranej tam kwoty (pomnożonej o zysk) i
            czasu jej wypłacania. W momencie przekroczenia średniej długości wieku emeryt
            powinien otrzymywać tylko część ZUS-owską (średnio w tym przypadku Państow nie
            zyskuje i nie traci). W przypadku gdy emeryt umrze przed osiągnięciem średniej
            długości życia - część pieniędzy z OFE, które nie zostały wypłacone powinny być
            dziedziczone przez rodzinę.
            Zupełnie inną sprawą i o wiele trudniejszą jest sprawa emerytur = "zasiłków"
            osób, które nic nie odłożyły ani w ZUS ani w OFE (okresy bezrobocia, rentowe,
            więzienia itp.)
      • Gość: antyzus!!! kiedy wreszcie likwidacja złodziejskiego ZUSu ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:24
        ??????????????????????
        Kiedy likwidacja obowiązkowego ubezpieczania w ZUSIE????????????
        kto zrobi porządek z tymi złodziejami??????
    • Gość: dziabak Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.solidex.com.pl 30.11.06, 15:01
      To jest normalne zlodziejstwo mowili ze pieniadze beda mogly dziedziczyc dzieci
      nawet wpisalem corke jako upowazniona i co ano ratujmy zus bo jest w marmurach
      to teraz trzeba dodac troche złota a my umierajmy przed emerytura lub
      popełniajmy samobojstwa czyli prawo i sprawiedliwosc gdzie poslowie czy nie
      widza co sie dzieje ale co im maja kase
    • r306 hehehehe zlodziejstwo w bialych rekawiczkach ;) 30.11.06, 15:03
      Jak ja "kocham" socjalistow hehehehe
      W imie dobra ludzi oskubia ich ze wszystkich pieniedzy hehehehe
    • Gość: aaaaaa Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.hbz.pl 30.11.06, 15:04
      czyżby szykowała nam się lawina samobójstw i zabójstw niedoszłych emerytów?
      • Gość: mariusz Bo to jest ubezpieczenie IP: *.sgh.waw.pl 30.11.06, 15:22
        I TYLE, UBEZPIECZENIE TAK DZIALA, NADROBCIE SWOJE BRAKI W WIEDZY,

bo komentujecie cos o czym nie macie pojecia
        • r306 To moze racz rozroznic ubezpieczenie spoleczne... 30.11.06, 15:28
          ... od ubepieczenia kapitalowego. Szanowny studencie SGH.... Ani nie jestem
          ekonomista, ani prawnikiem, ale te roznice znam.
          • Gość: mariusz Re: To moze racz rozroznic ubezpieczenie spoleczn IP: *.sgh.waw.pl 30.11.06, 15:29
            i chyba wiesz ze tu takze jest stosowana metoda ubezpieczeniowa i wiesz na czym
            ona polega?
            • r306 Roznica jest gigantyczna.... 30.11.06, 15:38
              Zysk, ktory ma pokryc ewenetualne niedoszacowania z rachunku kapital->wiek-
              >wysokosc miesiecznej renty, towarzystwo ubezpieczeniowe wypracowuje obracajac
              Twoimi pieniedzmi - powierzasz im je, oni nimi zarzadzaja i kazda nadwyzka w
              stopie zwrotu jest ich dokapitalizowaniem wlasnie na rzecz niedoszacowan.
              Zgromadzony kapital bazowy (sposob jego naliczenia jest sprawa umowy pomiedzy
              ubezpieczonym a ubezpieczycielem) natomiast JEST TU RZECZA SWIETA i stanowi
              wlasnosc ubezpieczonego i jego spadkobiercow. Koniec kropka.
              W ubezpieczeniu spolecznym natomiast, zgromadzony kapital sluzy li tylko
              szacowaniu wyplacanej wysokosci emerytury. Sam kapital jest wlasnoscia
              SPOLECZNA - czyli wszystkich ubezpieczonych.

Jesli nie rozumiesz tak fundamentalnej roznicy, to ja nie wiem o czym mamy
              dalej rozmawiac.
              • Gość: mariusz Re: Roznica jest gigantyczna.... IP: *.sgh.waw.pl 30.11.06, 15:41
                widze ze rzeczywiscie nie ma to sensu, takie prymitywnie liberalne podejscie
                jest smieszne dla kazdego kto mysli samodzielnie a nie powtarza frazesy gosci z
                centrum im.Adama Smitha ktorzy na kazdym kroku wypaczaja jego poglady....
                • r306 Buahahahaha ucz sie ucz - jeszcze widze... 30.11.06, 16:02
                  troche nauki przed Toba ;)

PS
                  Jest takie powiedzenie - kto za mlodu nie byl socjalista, ten jest swinia bez
                  serca, jednak kto na starosc socjalista pozostal, ten jest idiota.
        • chateau Re: Bo to jest ubezpieczenie 30.11.06, 15:43
          To jest _obowiązkowe_ ubezpieczenie. To jest haracz, czy ktokolwiek przy
          zdrowych zmysłach wybrałby dobrowolnie: 7,3% płacy minus 0,6% minus 4-7% i brak
          dziedziczenia zgromadzonego kapitału w przypadku przejścia na emeryturę choćby
          na 1 dzień?
    • Gość: Waldek Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:21
      Jestem ciekaw kto zgarnie pieniądze po śmierci jak nie rodzina - to kto chore
      państwo i jej urzędnicy!!!!
      Daleko od pieniędzy rodziny!!
      • Gość: Naiwny Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: 150.254.85.* 30.11.06, 15:35
        Uczciwość w państwie "prawa" nie popłaca.
        Należy wykazywać jak najmniejsze zarobki z których są przekazywane składki,
        bo jeżeli tego nie zrobisz to będziesz żałował całe życie, że znowu
        wykazałeś się niezaradnością. Żona zarabia dużo mniej niż ja. Sądziłem że
        jej emerytura będzie uzupełniona ze środków z mojego konta.
        Teraz żeby ją zabezpieczyć na starość i nie obciążać dzieci jej utrzymaniem
        muszę rozważyć "niedożycie" do emerytury.
        • Gość: eMTe Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.chomiczowka.waw.pl 30.11.06, 16:24
          Polecam gorąco przejście na "bezrobocie", naprawdę się opłaca i odłożyć coś można i na ubrania starczy co miesiąc. Trzeba się tylko nagimnastykować trochę jak ukryć owoce naszej pracy, ale da się wypracować przynajmniej kilka metod.
          • Gość: Enon Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.chello.pl 30.11.06, 18:05
            Słusznie prawisz. Ja po prostu wypowiedziałem umowę o pracę i zawieram z moim
            byłym pracodawcą umowy o dzieło od których nie odprowadza się ŻADNYCH składek na
            ubezpieczenie społeczne. Zleceniobiorca zadowolony, bo obniżyły mu się koszty
            pracy, ja zaś kwoty jakie wpłacał bym do ZUS inwestuję w fundusze inwestycyjne.
            A emeryturę z ZUS i tak dostanę - przez 35 lat opłacałem składki. Nędzna bo
            nędzna ale na chlebek i masełko wystarczy. Na szyneczkę,dobre wino i inne
            przyjemności będę miał pieniądze z funduszy inwestycyjnych.
            • gwiezdny_kupiec Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone 30.11.06, 22:34
              W firmie w której pracuję na 60 pracowników około 8 pracuje na etat, reszta
              umowy o dzieło i działalność gospodarcza. Szef pozwala wybrać formę zatrudnienia
              i jakoś nikt nie pali się do umowy o pracę.

Ten system musi się zawalić. Stosunek niepracujący/pracujący będzie coraz
              gorszy. Obciążenia pracujących będą coraz większe. Coraz więcej ludzi będzie
              próbowało wydostać się z systemu. To jest błędne koło. Jedyne co mogłoby pomóc
              to młode pokolenie, ale niestety Polska marnuje coraz bardziej tą szansę.
    • Gość: Martyna Siedem lat oszustw. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:27
      Mija 7 lat od wprowadzenia II Filaru i teraz mówi się,że pieniądze nie będą
      dziedziczone!
      Po to zapisywałem sie do tego filaru bym ponownie wrócił do ZUS.
      Tego to już za wiele!!!!!!!!!!!
      • Gość: mariusz Re: Siedem lat oszustw. IP: *.sgh.waw.pl 30.11.06, 15:27
        :) smieszna jestes
        • sierzant_nowak a jakim prawem nie moge sobie WYBRAC 30.11.06, 20:52
          systemu?? Jezeli przez 35 lat bede odkladal 300 zl to przy rocznym zysku 5% ponad inflacje to uzbieram po tych 35 latach ok 320k PLN (w dzisiejszych pieniadzach). Czyli moglbym wyjac wszystko, zainwestowac gdzies gdzie dostane te 5% i miec 1300 PLN miesiecznie samych odsetek. Jezeli jednoczesnie zbieralem tyle samo w III filarze to mam 650k zlotych i 2300 miesiecznie! Zakladajac ze mam juz wlasne mieszkanie, to mam wystarczajaca kase na spokojne i dostanie zycie, z wakacjami w cieplych krajach wlacznie. A gdybym bral troche wiecej niz odsetki tak to kalkulujac, zeby mi starczylo do 'bezpiecznego' wieku 120 lat??

DLACZEGO nie moge wybrac jak chce te pieniadze dostac? Bo w ten sposob jest szansa na to, ze moja kase dostana darmozjady, zamiast moje dzieci, ktore kapital odziedziczylby po mnie...
      • r306 Zebys jeszcze dala sie namowic i robila to... 30.11.06, 15:31
        ... dobrowolnie - pol biedy - czylabys sie oszukana.

Jednak NAS DO TEGO ZMUSZONO!!! Drugi filar jest OBOWIAZKOWY! Wiec nas nie
        oszukano - nas z pelna premedytacja wydymano. Jak to w socjalizmie :)
        • Gość: mariusz Re: Zebys jeszcze dala sie namowic i robila to... IP: *.sgh.waw.pl 30.11.06, 15:35
          lol

a co bedzie jak dozyszej do np. 102 roku zycia? dolaza do ciebie, bo dziela
          twoje oszczednosci z II filaru przez dalsze oczekiwane trwanie zycia

tu jest ubezpieczenie ci, ktorym sie ryzyko nie zrealizowalo (umarli
          wczesniej) "traca" ale ci ktorzy beda zyc dluzej "zyskuja"

to tak jak z OC, jak nie mam wypadku to trace? nie bo sobie kupuje
          bezpieczenstwo
          • r306 Nie masz jednak bladego pojecia...... 30.11.06, 15:43
            OC mozna jedynie odniesc do ubezpieczenia spolecznego - ZUS i KRUS.
            OFE to cos w rodzaju AC - gdy Ci podp... samochod, czyli ginie ubezpieczony (w
            AC ubezpieczony jest bowiem samochod a nie kierowca) ubezpieczyciel wyplaca Ci
            stosowne odszkodowanie - jego wysokosc jest naliczana wedlug regol ustalonych w
            umowie. Jesli Ty giniesz w wypadku w swoim ubezpieczonym AC samochodzie i ulega
            on kasacji - polisa AC przechodzi na Twoich spadkobiercow - i to im bedzie
            wyplacona kasa za zdemolowany samochod.
          • miron999 Re: Zebys jeszcze dala sie namowic i robila to... 30.11.06, 15:52
            do mariusza:
            Są 2 fundusze z których bedzie wypłacana emerytura: FUS i OFE.
            Wartość Twojego portfela w OFE jest zależna od Twoich wpływów oraz od
            umiejetnosci zarzadzania. FUS - to jest ubezpieczenie _SPOŁECZNE_ zależy tylko
            troche - od Twoich wpływów. Emerytura z FUS wyliczona i dostarczona zostanie
            zawsze i każdemu tak - jak było za PRLu, z tą różnica, że jest dużo niższa. ZUS
            (jako upoważniony do wypłat) dysponując zgromadzonymi w OFE - czyli środkami
            (zgromadzonymi na INDYWIDUALNYCH kontach) bedzie wypłacał Ci reszte - tym wiecej
            - ile żeś przez lata w OFE odłożył.
            Ideą OFE było miedzy innymi to, że każdy INDYWIDUALNIE ma dbać o własną za
            przeproszeniem DUPĘ. Jeśli nie zadba (bo nie pracuje, ma kiepską prace, lub
            pracuje na czarno) - będzie miał tylko marne grosze z FUS! Środki z OFE w
            normalnych krajach są do dyspozycji emeryta, tak długo - JAK SĄ. Jeśli się
            skończą po 40 latach, a emeryt (102-latek) niestety jescze ŻYJE - zostaje mu
            FUS. Kapitalizm a na razie wyszedł komunizm.
            Miłego dnia
            miron
            • r306 Jedno ALE... 30.11.06, 15:59
              > Środki z OFE w
              > normalnych krajach są do dyspozycji emeryta, tak długo - JAK SĄ. Jeśli się
              > skończą po 40 latach, a emeryt (102-latek) niestety jescze ŻYJE - zostaje mu
              > FUS.
              Nie. Chociaz to rowniez zalezy od wybranego ubezpieczenia. OFE zostalo oparte
              na takich regulacjach, ze nadal bedziesz pobieral swiadczenia z OFE - nawet
              jesli wyliczony sredni czas Twojego zycia w chwili wyliczania miesiecznej
              emerytury sie wydluzy. Dlatego OFE tak duzo wypracowanego zysku maja prawo, a
              nawet obowiazek odprowadzan nie na dokapitalozowanie Twojego kapitalu, ale na
              wlasne dokapitalizowanie - aby w przypadku przedluzania sie zycia emeryta miec
              zabezpieczenie finansowe na taka ewentualnosc.
              Takie byly idee - teraz pozostal jedynie smrod socjalizmu.....
          • Gość: OCAC Re: Zebys jeszcze dala sie namowic i robila to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 15:36
            ale z AC mam pełny zwrot w przypadku kradzieży
          • hyakinthos Re: Zebys jeszcze dala sie namowic i robila to... 05.12.06, 00:27
            > a co bedzie jak dozyszej do np. 102 roku zycia?

Bedzie zywil sie w barze mlecznym za emeryture ZUS-owska. Oczywiscie, jesli do
            tego czasu przepusci wszystkie pieniadze z II i III filaru, sprzeda mieszkanie itd .

J.
    • robert_m Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone 30.11.06, 15:28
      Kolejny sposób na kradzież pieniędzy w ramach solidarnego państwa.
      Konta indywidualne to jedno wielkie oszustwo - jeżeli nie dziedziczy tych
      środków nikt z bilskich - to gdzie trafią?
      Chętnych jest wielu - szczególnie tych którzy nie skalali się nigdy pracą -
      przynajmniej tą legalną.
      Ale coż - w demokracji głos pijaczka i profesora waży jednakowo.
      A czyj łatwiej zdobyć - niech każdy odpowie sobie sam.
      Zatem nie dziwmy się że tak robi PIS, każda kolejna ekipa zrobi to samo wynika
      to z przekroju społecznego kraju - im więcej nierobów tym więcej demogogów.

• bmkms Trzeba z czegos utrzymac bande niekompetentych 30.11.06, 15:40
      i aroganckich nierobow pracujacych w zusie. No i dac nastepne setki milionow
      panu Krauze
    • Gość: maras Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.users.altanet.pl 30.11.06, 16:06
      Banda złodziei i tyle, niekompetencja i buta tego rządu bije wszelkie rekordy.
      Najgorsze jest to. że będzie jeszcze gorzej, to dopiero
      początek "rewelacyjnych" pomysłow tych psychopatów. Ten kraj toczy rak o naziwe
      pis-iory!!!
    • Gość: bob Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:15
      W umowie jest napisane" Środki zgromadzone na rachunku w OFE podlegają
      dziedziczeniu" i taka umowa obowiazuje obie strony,niech Kalata pocałuje mnie
      • Gość: mariusz Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.sgh.waw.pl 30.11.06, 16:23
        Ideą OFE było miedzy innymi to, że każdy INDYWIDUALNIE ma dbać o własną za
        przeproszeniem DUPĘ.

nie, idea OFE bylo aby ludzie dostawali o polowe mniejsze emrytuty i sami tego
        chcieli, no i chcieli jak zobaczyli te reklamy w telewizji
        • Gość: williw Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: 212.160.93.* 30.11.06, 16:43
          I co się plujecie. Jak sobie wybraliście tak macie. Przez takich matoł... fanów
          jaśnie panującego nam pisuara jest jak jest. Sprawiedliwość społeczna w imię
          której znów muszę zapierniczać na nierobów z zusu. Jak się czujecie wyborcy
          pisu gdy za waszą to przenikliwość umysłu znów jesteśmy okradani. Pewnie
          jesteście z siebie dumni. Zanim następnym razem pójdziecie głosować to
          strzelcie sobie w ten zakuty łeb.
          • sierzant_nowak Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone 30.11.06, 20:44
            > której znów muszę zapierniczać na nierobów z zusu. Jak się czujecie wyborcy
            > pisu gdy za waszą to przenikliwość umysłu znów jesteśmy okradani.

w tej chwili wyborcy PiSu to rolnicy (przejety elektorat samoobrony) i zdewociale emerytki (dawny elektorat LPR) plus troche oszolomow. Ergo - wiekszosc to wlasnie ci, ktorzy na naszych pieniadzach chca jechac...
    • Gość: aba; Czyli po przejściu na emeryturę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:25
      moje środki automatycznie przestaną się mnożyć bo ZUS będzie je przeznaczał na
      cele bierzące.. aż wkońcu w skraju bankructwa wprowadzi nową kwotę bazową i
      będziemy dostawali np 92%

skandal.... ZUS - złodziej - POLSKA - złodziej ........
      • Gość: xfzc To ja powiem dzieciom zeby mnie do cegokolwiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 18:21
        zatrudnili, tylko żebym nie poszedł na emeryturę bo wtedy zgromadzone środki
        będą dalej zarabiały i procentowały...
        Dzieci będą mnie finansowały do śmierci np po przez zatrudnienie i środki na
        życie przypuszczmy ze przez 6 lat. Przez to moje środki przez całe życie
        składane na II filarze będa o 6 lat dłużej procentować... a wiec dzieci dostaną
        jeszcze wiecej w spadku...
    • Gość: Żona Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: 193.151.48.* 30.11.06, 16:27
      Przepracowałam tylko 18 lat i nie mam prawa do emerytury.To,że wychowałam
      dzieci,opiekowałam się chorymi rodzicami i teściami nie ma znaczenia.Mój kraj
      daje mi wybór:jeśli mąż przejdzie na emeryturę i zejdzie z tego świata,ja kładę
      się do trumny razem z nim albo zdycham z głodu w krótkim czasie i rozwiązuję
      wszystkim problem.
      • r306 Bo socjalizm droga pani, dba o ludzi w teorii... 30.11.06, 17:38
        ... w praktyce skazujac na egzystencje.
      • gwiezdny_kupiec Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone 30.11.06, 22:41
        To się nazywa polityka prorodzinna.
    • Gość: Logik Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:05
      Z tresci wynika że NIE będą dziedziczone to po co taki tytuł ??
      • Gość: piterek Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.bsk.vectranet.pl 30.11.06, 17:34
        Beda tylko wtedy dziedziczone jesli ci sie "uda" emerytury nie dozyc. Umierasz
        dzien przed emerytura - OK - rodzina dziedziczy srodki z OFE, umierasz
        nastepnego dnia po przejsciu na emeryture - ups, sorki, figa z makiem.
        • cojestdoktorku Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone 30.11.06, 17:57
          martwi sytuacja kobiet :)
          jako że przebywają 3 razy dłużej na emeryturze dostaną 3 razy mnie :)
          z grubsza licząc
    • peperro Złodziejstwo ! 30.11.06, 18:09
      Nikt normalny nie podpisałby dobrowolnie takiej umowy. W momencie uruchomienia
      II filaru mówiono, że pieniądze te będą podlegały dziedziczeniu. Tylko dlatego
      do tego filaru przystąpiłem. I tym miał II filar różnić się od ZUSu.
      Teraz mówi się, że pieniądze te z chwilą śmierci przepadną. Zatem II filar
      niczym nie różni się od ZUSu. Jest to jawny, chamski, socjalistyczny szwindel.
      Złodziejstwo w majestacie prawa i sprawiedliwości.
      Ci, którzy piszą o tym, że tak działają ubezpieczenia, nie mają racji. Istnieje
      mnóstwo różnych umów ubezpieczeniowych, gwarantujących różne rozwiązania w
      zależności od woli "klienta". Tu proponuje się jedno - złodziejskie - rozwiązanie.
      Ludzie Wam nie zależy na własnych pieniądzach !!! ???
      • imw Re: Złodziejstwo ! 30.11.06, 18:12
        tak działa socjalizm :(
        • Gość: dre Re: Złodziejstwo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 18:54
          nie socjalizm a solidaryzm :) Dziś mamy panstwo solidarne, nie socjalne!
          • r306 A czy to cos zmienia? ;) n/t 30.11.06, 18:57
      • peperro Re: Złodziejstwo ! 30.11.06, 18:15
        W świetle powyższego, nie ma żadnej przesady w rozszyfrowaniu skrótu - ZUS=
        Zakład Utylizacji Szmalu
      • Gość: lion57 Re: Złodziejstwo ! IP: *.aster.pl 30.11.06, 19:13
        Potwierdzam, to co piszesz, rzeczywiscie tak mówiono, zachęcając w początkowym
        okresie reformy tych, którzy mieli prawo wyboru- pozostać w ZUS czy wybrać OFE.
        Agenci wskazywali na to, jako zasadniczą korzyść przystąpienia do OFE. W
        umowie, jaką wtedy dawano do podpisu należało wskazać uprawnionych do
        dziedziczenia w razie śmierci ubezpieczonego, natomiast nie ma tam ani słowa o
        tym, że dziedziczenie jest ograniczone faktem przejścia ubezpieczonego na
        emeryturę.
    • Gość: aa Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.chello.pl 30.11.06, 18:22
      Masz aabsolutną rację, to co to babsko proponuje to ROZBÓJ W BIAŁY DZIEŃ.
    • Gość: robert Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 19:01
      Złodzieje!!! Łapy precz od moich pieniędzy. Kalata, twoje nazwisko zdetronizowało w mojej pamięci Albina Siwaka.
    • Gość: - Zdumiewające IP: 213.25.92.* 30.11.06, 19:04
      Samoobrona postanowiła tym razem odejść od swojej tradycyjnej linii i łaskawie
      darowała nam naszą własność.
    • Gość: andrzej Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: 157.25.31.* 30.11.06, 19:15
      to istne kpiny bo nie po to człowiek odkłada pieniądze na oprocentowanych
      rachunkach w ofe aby potem ZUS je zmarnotrawił
    • Gość: Marko Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.aster.pl 30.11.06, 20:10
      To jakiś skandal!!!!!!!!!!!

Chcą się dobrać do naszych pieniędzy!!!!!!!!!!!!!!!

WON, pajace!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Gość: jac Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.chello.pl 30.11.06, 20:31
        Pani minister do dymisji. Złodziei i oszustów, jeśli chcą dalej oszukiwać, to
        zamiast gadać tutaj zróbmy im Budapeszet2.
    • Gość: bjde Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 30.11.06, 22:34
      Skandal. Złodzieje - to jest jedyne co mi się nasuwa.
    • Gość: Don Marrio Kalata do dymisji za ten złodziejski projekt!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 23:32
      Kalata DO DYMISJI za ten złodziejski projekt!!!!!
    • Gość: robert Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 23:37
      Będą dziedziczone... przez ZUS.
      • stolat3 Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone 01.12.06, 00:03
        Ludzie czy wy nie rozumiecie słowa ubezpieczenie? To nie to samo co
        systematyczne oszczędzanie .
        • r306 A czy Ty rozumiesz co to jest ubezpieczenie? 01.12.06, 09:06
          kapitalowe?
          Ubezpieczenie ubezpieczeniu nie jest rowne. Tylko komus wychowanemu jedynie na
          ZUSie wydaje sie, ze tak jest zbudowane kazde ubezpieczenie....
    • Gość: BratBrata Znów mnie sku..ele chcą okraść IP: *.jmdi.pl 01.12.06, 00:05
      Czy to sie kiedyś skończy ?
      Przez pół życia oddaje im prawie połowę zarobków. Z tego matoły połowę przeżrą a
      drugą połowę zgubią w kazamatach swoich badziewnych systemów informatycznych i
      jeszcze chca przepieprzyc moją forse z II filaru. To moze wezcie jeszcze te z
      III filaru i wszystki oszczednosci. Po cholore staruchowi forsa. Do zakladu na
      Mechoffera z nim a potem do piachu.
    • Gość: Piotr Re: Kalata: Pieniądze z OFE będą dziedziczone IP: *.jomar.info 01.12.06, 00:50
      Odpier*ol sie qr*o od moich pieniedzy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka