Gość: teo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 23:15 FreeAgent to U3 czy coś jeszcze innego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bwv1004 50 tysięcy drzew na jednym dysku 31.01.07, 23:53 "Chcemy, by marka Seagate czy Maxtor tak jak iPod była wyznacznikiem pewnego stylu życia - mówią przedstawiciele giganta. " Kogoś tu porąbało, i to mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FF Już dawno widziałem kompa na Allegro z 1,5 t dyski IP: 82.139.47.* 02.02.07, 08:50 eim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ouimet 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.dsl.bell.ca 31.01.07, 23:54 znowu "sluzbista" wymysla watek zastepczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: 212.33.81.* 01.02.07, 09:59 Za kilka kilkanście lat procesor, grafika, kilkaset giga pamieci flash oraz peryferia będą się mieściły w jednym układzie scalonym kosztującym kilka $. Nie ma czym sie podniecać to tylko efekt miniaturyzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
raku Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku 01.02.07, 10:07 Jakoś nie bardzo widzę sens używania dysków 1 tera przy obecnym dostępie do internetu. mi ciągle wystarczy 40 giga...chyba że pojawią się jakieś trójwymiarowe, albo nie wiem - hologramowe technologie zapisu zdjęć, czy inne cuda, zużywające 100 razy więcej pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strach na wróble Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.realestate.net.pl 01.02.07, 10:37 raku napisał: > mi ciągle wystarczy 40 giga.. Tyle to zajmują mi same mp3... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waste Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.it.pl 03.02.07, 09:17 Głupota. Po kiego grzyba komuś megatony muzyki czy filmów skoro nie jest w stanie "przerobić" tego całego materiału. Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai każdy chomik to pokocha 01.02.07, 11:16 jak stanieje, kupię sobie 1TB dysk. samych anime mam kilkaset GB, i żal je kasować. multimedia szybko pęcznieją. kiedyś płyty audio ripowało się do mp3 128kbit, dziś coraz częściej tłuste monkey audio albo flac... pliki dwa razy większe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Code Re: każdy chomik to pokocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 18:02 "definicja przyjęta przez producentów (głównie z powodów marketingowych) mówi, iż terabajt to tysiąc gigabajtów." I z czego oni się cieszą ? Ten dysk ma 931.32GB nie 1TB. Oni to sobie mogą nawet przyjąć że 768B -> 1KB, i się cieszyć że robią dyski mające tysiące GB. To jest zwykłe robienie ludzi w ch*ja. Kiedyś może to nie było tak widoczne, jak dyski miały po 5-10GB, ale teraz to już jest jakaś kpina. Dziwi mnie że im się na to pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Code Re: każdy chomik to pokocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 18:15 >Za kilka kilkanście lat procesor, grafika, kilkaset giga pamieci flash oraz >peryferia będą się mieściły w jednym układzie scalonym kosztującym kilka $. >Nie ma czym sie podniecać to tylko efekt miniaturyzacji. Ty lepiej kilkanaście lat do przodu nie wybiegaj, bo nie masz pojęcia jakich technologii będziemy używać za tyle lat. Z tym pomieszczeniem w jednum układzie scalonym to grubo przesadziłeś. Nie wiem czy wiesz ale przy technologii wytwarzania układów na monokryształach krzemowych (teraz fotolitografia) przekroczenie wielkości jednego tranzystora poniżej wielkośći atomu nie jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Twarde dyski i flash nie konkurują IP: *.ext.ti.com 02.02.07, 08:17 Eli Harari, szef SanDisk, powiedział: > "Świat przejdzie na flash, a dyski twarde odejdą do lamusa" Powtarza on tę propagandę od kilkunastu lat. Ale jeśli porównać ilość danych, którą można zapisać na twardym dysku i pamięci flash kupionych za tą samą cenę to na twardym dysku danych mieści się około 20 razy więcej. Ten stosunek nie zmienił się przez ponad 17 lat. Gdyby gęstość zapisu na twardym dysku przestała wzrastać to Eli Harari wygrałby ten wyścig ale Seagate, Hitachi, Samsung i inni producenci twardych dysków posuwają się do przodu. Samsung produkuje zarówno flash jak i twarde dyski. Niedawno ogłosił 1.8 calowy 60 GB twardy dysk. Moim zdaniem flash i twarde dyski nie konkurują, a uzupełniają się. Każdy ma inne zastosowania. Flash w malutkich urządzeniach typu kamery cyfrowe i małe odwarzacze MP3; twarde dyski w większych urządzeniach typu komputery domowe i laptopy oraz większe odwarzacze MP3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojo Re: Twarde dyski i flash nie konkurują IP: *.ngprague.cz 22.02.07, 13:17 Madre slowa Mis. Madre slowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 20:16 > Jakoś nie bardzo widzę sens używania dysków 1 tera przy obecnym dostępie do int > ernetu. mi ciągle wystarczy 40 giga.. Uch, dzięki za ten post, bo myślałam, że jestem jakimś rarogiem :)) Od dwóch lat nie zapełniłam moich 40 GB i wcale się za to nie zanosi. Kiedyś miałam zapędy kolekcjonerskie, chomikowałam na dysku masę śmiesznych filmików i arcygłupawych reklam znalezionych w sieci - ale odkryłam youtube i filmiki wywaliłam. Nie widzę powodu, żeby normalnie funkcjonujący człowiek potrzebował na domowym komputerze 1 tera - kiedy by niby miał skorzystać ze zgromadzonych zasobów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tbernard Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.uni.wroc.pl 02.02.07, 08:04 Pewien wizjoner przemysłu informatycznego stwierdził kiedyś: 640 kB powinno wystarczyć każdemu > Nie widzę powodu, żeby normalnie funkcjonujący człowiek potrzebował na domowym > komputerze 1 tera - kiedy by niby miał skorzystać ze zgromadzonych zasobów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 17:54 > Pewien wizjoner przemysłu informatycznego stwierdził kiedyś: > 640 kB powinno wystarczyć każdemu Nie no, poważnie ktoś tak powiedział? W tej sytuacji powinnam może przemyśleć swoją postawę, bo za 20 lat na jakimś forum (komputer bez klawiatury bołączony bezprzewodowo do małego palca u nogi, dzięki czemu na forum będziemy umieszczać własne myśli, oj to dopiero będą niebezpieczne czasy!) ktoś opowie (pomyśli) anegdotę o jednej takiej, co to jej się zdawało, że tera to za dużo... A tak prawie na poważnie - czy gdzieś nie ma granicy postępu/rozwoju poza którą tenże postęp staje się zbędnym i zaczyna zjadać włany ogon produkując niepotrzebne gadżety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yach-42 Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.ppath.umn.edu 03.02.07, 02:05 jest oczywiscie i minelismy owa 5 lat temu - zobaz ile jest chlamu w necie i jakie sa proporcje smieci do reszty zasobow pamieci na kazdym kompie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.lns3-c10.dsl.pol.co.uk 03.02.07, 03:28 Powaznie, Bill Gates, ale ten pan nie zawsze mial racje , choc czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spark5719 Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 22:29 Ja mam w katalogach ponad 1,2 mln plików, z czego MP3 to ledwie kilkadziesiąt pozycji - reszta to cenne dane. Zajmują mi ponad 100 GB, a przecież przyrost informacji postępuje nieomal geometrycznie. Ponieważ mam łącznie jakieś 360 GB przestrzeni dyskowej, więc nie ograniczam się zbytnio, tworząc także "lustrzane" kopie najcenniejszych danych (zwłaszcza projekty i dokumenty). Tak więc jestem bardzo zainteresowany dużymi i tanimi dyskami. A co do pamięci flash - ich historia jest bardzo młoda, na pewno będą wypierać z rynku dystki najpierw o małej, a potem większej pojemności. Ich wadą jest ograniczona ilośc krotności zapisu, bowiem 100 tys czy 1 mln cykli zapisu to "pikuś" w porównaniu z dyskami magnetycznymi. Ale poczekajmy, na pewno niejedno jeszcze nas zaskoczy :-). Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku 02.02.07, 08:11 Zakładając, że nie będziesz na flashu swapa umieszczał, to raczej zestarzeje się prędzej moralnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andru Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: 82.146.254.* 01.02.07, 10:57 weź sobie zminiaturyzuj mysze i klawiature do układu scalonego do swojej wielkosci i poszukaj mózgu gdzieś napewno go znajdziesz :) (gdyby wszystko zminiaturyzowali to cały bliski wschód zginie - toć to dolina krzemowa :) robią wszystkko do komputerów, gdayby ... to by zniknely firmy od peryferiow biznes by sie nie krecil,a nikt przeciez nie ucina galezi na ktorej siedzi, no moze oprocz naszych politykow-patrz rokita ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: 217.96.15.* 01.02.07, 10:50 no i po co nam taki duzy dysk? kiedys chcialem kipuc 250 GB ale obecnie spokojnie wystarcza mi 40. A to dlatego ze w polse nie mozna posuiadac mp3 ani filmow na dysku gdzy jak zlapie policja ito mamy kare albo i wiezienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znik1 Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.wbc.lublin.pl 01.02.07, 11:01 mi zdjecia z cyfraka zajmują już ok. 20GB. a co do promilowej sprzedaży dysków zewnętrznych, no cóż. są one po prostu koszmarnie drogie. niby wchodzi na rynek eSATA, i co z tego skoro nadal nie jest wyprowadzone zasilanie na jednym złączu z danymi tak jak w USB ? poza tym to są nadal niezwykle kosztowne rozwiązania w porównaniu z dyskiem wewnętrznym. btw. zamiast kupować dysk zewnętrzny z jakimś superprogramem, to ja wolę kupić zwykły wewnętrzny nawet dobrej firmy, i zapiąć przez jakąś przelotkę IDE/SATA-USB za niecałe 80zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Twarde dyski zewnętrzne IP: *.ext.ti.com 02.02.07, 08:26 Gość portalu: znik1 napisał(a): > a co do promilowej sprzedaży dysków zewnętrznych, no cóż. są one po prostu > koszmarnie drogie W Stanach nie jest to prawda. Kupiłem dla znajomej zewnętrzny twardy dysk 250 GB podłączany przez USB2 za $70 podczas gdy wewętrzny kosztuje $60. Używam od wielu lat dysków zewnętrznych jako backup aby zabezpieczyć dane przed awarią dysku wewnętrznego lub wirusem, który mi sformatuje twardy dysk wewnętrzny. Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai dostęp do kultury 01.02.07, 11:19 a kto Ci to wmówił? póki co nie jesteśmy w USA w Polsce nie wolno posiadać oprogramowania komputerowego łamiącego EULĘ. filmy, książki, muzyka - tym możesz się spokojnie wymieniać w ramach upowszechniania dóbr kultury. Poza tym komputery są dziś tak szybkie, że możesz mieć partycję z multimediami porządnie zaszyfrowaną. Deszyfrowanie w locie, na dwurdzeniowych procesorach. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Gigabajt przekroczono znacznie wcześniej 01.02.07, 11:02 Wystarczy trochę poczytać. Np. rodzina dysków 3380 firmy IBM - produkowane od 1980, czy 1981, miały pojemność powyżej 1GB. Ok. 1990 roku pojawiły się 3390, w tym 3390-9, który miał 8,5GB. Fakt, że nie były to dyski do pecetów. (14 i 10,5 cala). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.wolfson.cam.ac.uk 01.02.07, 11:05 czy te terabajtowe dysku będą dostepne z podpieciem przez USB, ktos wie? mialem sobie kupic w tym tygodniu 400 gigowy HDD na USB do laptopa i nie wiem czy warto czekac z zakupem do momentu rozpoczecia sprzedazy tych terabajtowych na wypadek, gdyby ceny tych ostatnich mialy spowodowac spadek cen tych ktorymi ja jestem zainteresowany (400 giga); Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darq dyski 1 TB juz dawno mozna kupic IP: *.adsl.alicedsl.de 01.02.07, 13:33 Gość portalu: eeeee napisał(a): > czy te terabajtowe dysku będą dostepne z podpieciem przez USB, ktos wie? mialem > > sobie kupic w tym tygodniu 400 gigowy HDD na USB do laptopa i nie wiem czy > warto czekac z zakupem do momentu rozpoczecia sprzedazy tych terabajtowych na > wypadek, gdyby ceny tych ostatnich mialy spowodowac spadek cen tych ktorymi ja > jestem zainteresowany (400 giga); > dyski 1 TB juz od jakiegos czasu mozna na zachodzie kupic mialem to zrobic ale zdecydowalem sie na 500 gb gdyz wiekszych moja plyta glowna podobno nie obsluguje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Code Re: dyski 1 TB juz dawno mozna kupic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 18:20 > dyski 1 TB juz od jakiegos czasu mozna na zachodzie kupic > mialem to zrobic ale zdecydowalem sie na 500 gb gdyz wiekszych moja plyta > glowna podobno nie obsluguje A kto produkuje te terabajtowe dyski które już od dawna można kupić ? Rozumiem że firma "na zachodzie", heh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darq A JEDNAK dyski 1 TB juz dawno mozna kupic IP: *.adsl.alicedsl.de 01.02.07, 22:48 Gość portalu: Code napisał(a): > > dyski 1 TB juz od jakiegos czasu mozna na zachodzie kupic > > mialem to zrobic ale zdecydowalem sie na 500 gb gdyz wiekszych moja plyta > > > glowna podobno nie obsluguje > > A kto produkuje te terabajtowe dyski które już od dawna można kupić ? Rozumiem > że firma "na zachodzie", heh. no i co niewierny tomaszu jak mowie ze juz dawno sa , to sa. sa w sklepach w reichu (oczywiscie uk i cala zachodnia europa), widzialem i trzymalem w reku 2 tygodnie temu 1 TB w jednym dysku to ze gazeta cos pisze / lub przepisuje stare artykuly to nie zawsze jest prawda ale o tym to wszyscy wiedza aha dysk 1TB kosztowal okolo 300 euro ja kupilem 0,5TB za niecale 125 ojro ahoi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Code Re: A JEDNAK dyski 1 TB juz dawno mozna kupic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 03:11 Jaki gość, ja się pytam kto produkuje a ten odpowiada że w reichu można kupić, hehe. A dwa tygodnie temu to ja trzymałem w ręku Intel Core Trio, dasz wiare ? Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: dyski 1 TB juz dawno mozna kupic - nieprawda 01.02.07, 18:30 > dyski 1 TB juz od jakiegos czasu mozna na zachodzie kupic > mialem to zrobic ale zdecydowalem sie na 500 gb gdyz wiekszych moja plyta glowna > podobno nie obsluguje Nie wiem, jak twoja płyta główna, ale dysków takich do dziś nie ma w ofercie ani Hitachi, ani Seagate. Musiałeś to oglądać na Zachodzie ...Marsa. ;-))) Oczywiście WOLUMENY powyżej 1TB są dostępne - w macierzach dyskowych. Zresztą dyski do macierzy zazwyczaj są znacznie mniejsze, obecnie zazwyczaj 72, 146, 300 GB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_doom Re: dyski 1 TB juz dawno mozna kupic - nieprawda IP: *.stb.ubr04.dals.blueyonder.co.uk 01.02.07, 19:26 otoz jednak prawda. dyski zewnetrzne o pojemnosci 1000 GB LaCie d2 USB 2.0 kosztuja obecnie 375 funtow z vatem. dodam iz dostepne sa rowniez dyski 2000 GB za 699.99 (funtow oczywiscie z vatem) www.microanvika.com/laptops-notebooks-and-computing/category3.asp?CategoryName=3.5%20External%20Hard%20Drive Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Code Re: dyski 1 TB juz dawno mozna kupic - nieprawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 19:57 No tak to jest jak ktoś nic nie rozumie. Producenci świętują 1TB ale w jednym dysku ! To z czym Ty wyskoczyłeś to są dyski polączone w raid i sprzedawane w jednej obudowie. Swoją drogą na tej liście którą podałeś wszystkie ceny zawierają vat, i nigdzie nie ma 375 czy 699 funtów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_doom Re: dyski 1 TB juz dawno mozna kupic - nieprawda IP: *.stb.ubr04.dals.blueyonder.co.uk 01.02.07, 22:12 fakt ceny sa nizsze nawet. poprzednie podawalem z drukowanej wersji katalogu. jednoczesnie sprzedawca zapewnal mnie ze to jeden dysk. www.microanvika.com/laptops-notebooks-and-computing/product.asp?TXT=INFO&PNO=EDD53472 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Code Re: dyski 1 TB juz dawno mozna kupic - nieprawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 21:34 wiesz, zapewniał Cie żeby to sprzedać :) Dyski połączone są przez macierz i będziesz je widział jako jeden w systemie, co nie zmienia faktu że w obudowie znajdują się 2 dyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: 217.153.99.* 01.02.07, 11:20 Dysk ma przede wszystkim jedną przewagę nad flashem, której nie wymieniono - działa. Gdyby flasha użyć zamiast dysku w typowym systemie operacyjnym, to pod koniec pierwszego tygodnia nie nadawałby się do zapisania chociażby jednego bajtu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.chello.pl 01.02.07, 11:50 Jakieś głupie stwierdzenie, przecież już teraz sprzedaje się laptopy tylko z pamięciami flashowymi (bez dysków twardych), na których normalnie pracuje system operacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomerskn Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.krak.tke.pl 01.02.07, 12:11 spokojnie juz niedlugo bede nowe flash-e i beda trzymaly system. Odpowiedz Link Zgłoś
polihistor Magia liczb 01.02.07, 12:34 Czy istnieje jakościowa różnica, pomiędzy, powiedzmy dwoma 500Gb dyskami a jednym TERABAJTOWYM? Tak oto mami się konsumenta grubymi nićmi szytą propagandą postępu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Magia liczb IP: 195.94.209.* 01.02.07, 13:03 W sumie 1 dysk 1TB to to samo co 1000 dysków 1GB. Można zamontować je wszafir i będzie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Magia liczb IP: 195.94.209.* 01.02.07, 13:04 Przepraszam za literówkę - miało być w szafie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kera Re: Magia liczb IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 01.02.07, 13:04 jakby myslano jak Ty to zamiast dysku 160 Gb zakladanoby 32 dyski 5 gigabajtowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Code Re: Magia liczb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 18:29 >jakby myslano jak Ty to zamiast dysku 160 Gb zakladanoby 32 dyski 5 gigabajtowe Troche nietrafne porównanie, 2 zamiast 1 to nie to co 32 zamiast 1. Ten niby terabajtowy dysk to 3.5" przeznaczony do stacjonarnych komputerów, a w tych moja droja (strzelam że karea to kobiecy nick) zamontowanie 2 dysków to zwykle żaden kłopot. Natomiast z kilkudziesięcioma (nawet z kilkunastoma!) jest już problem. Zatem post polihistor nie jest bezsensowny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: Magia liczb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 14:42 jeżeli zrobisz RAID'a to będzie to ok 2x szybsze, co prawda w przypadku awarii jednego dysku możesz się spotkać ze sporą stratą danych ale od czego jest dobry backup, a poza tym awarie dysków nie są aż znowu taką plagą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dany Re: Magia liczb IP: *.infocity.pl 01.02.07, 15:28 Ale przy jednym dysku w przypadku awarii stracisz wszystkie dane a w raidzie teoretycznie tylko połowę. Wiec rozwiązanie 2x500GB jest tańsze, szybsze i teoretycznie mniej zawodne. Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Re: Magia liczb 01.02.07, 17:25 nie polowe tylko wzystkie (mowimy o raid 0) pozostaje Raid 1 - bezpieczenstwo o 100% lepsze ale tacisz polowe pojemnosci Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Magia liczb - a rok 2000? a 100 lat ? 01.02.07, 18:37 polihistor napisał: > Czy istnieje jakościowa różnica, pomiędzy, powiedzmy dwoma 500Gb dyskami a > jednym TERABAJTOWYM? > Tak oto mami się konsumenta grubymi nićmi szytą propagandą postępu. Nadinterpretacja. Nikt nikogo nie mami, to ludzie lubią "jubileusze". Hucznie obchodzą OKRĄGŁE rocznice, MILIONOWEGO klienta itd. Co więc dziwnego, że terabajtowy dysk jest równie "interesujący" ? BTW: EMC sprzedaje PETABAJTOWĄ macierz dyskową. DMX3. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku 01.02.07, 13:31 1TB, nieważne jaka będzie pojemność i tak zostanie zawalona różnego rodzaju danymi szybciej niż się spodziewamy, tylko coraz trudniej będzie nam je wyszuakć ba takim dysku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita Słuszna uwaga IP: 195.205.190.* 01.02.07, 13:54 Racja. Każdy znajdzie coś do umieszczenia na takim dysku. Po prostu będzie więcej zbednych danych trudniejszych do przeszukania. Jak z damską torebką co to zawsze jest pełna - tylko im większa, tym więcej w niej śmieci. Wiem, bo sama tak mam ;) Z niecierpliwością czekam na taki wspaniale pojemny dysk :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasiauskas 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 13:49 50 lat temu to chyba 5kB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swen Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.futuro.pl 01.02.07, 15:35 Dyski były takie i dopiero w latach 70-tych pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:IBM_old_hdd.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gary HDD to "Dysk twardy" a nie "twardy dysk" - to duża IP: *.crowley.pl 01.02.07, 16:03 różnica. To jak powiedzieć "ciężarowy samochód" zamiast "samochód ciężarowy". Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: HDD to ... - coś ci zaszkodziło ? 01.02.07, 18:33 Gość portalu: gary napisał(a): > różnica. To jak powiedzieć "ciężarowy samochód" zamiast "samochód ciężarowy". No właśnie. Mozna też powiedzieć "ciężarówka". Robię w informatyce xx lat i zawsze się stykam z OBIEMA formami. Obie mówią dokładnie to samo i są poprawne leksykalnie. Gary, a może po prostu nie wiedziałeś co napisać, a koniecznie chciałeś jakoś zaistnieć ? ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: HDD to ... - coś ci zaszkodziło ? 02.02.07, 08:23 > > różnica. To jak powiedzieć "ciężarowy samochód" zamiast "samochód ciężaro > wy". > > No właśnie. Mozna też powiedzieć "ciężarówka". To może poprzez analogię z ciężarówką twardy dysk (czasem spotykałem się z nieco dziwaczną formą sztywny dysk) skrócić do twardysk. Skoro suffix pierwszego i prefix drugiego słowa mają niepustą część wspólną, to takie złączenie po części wspólnej daje całkiem precyzyjne określenie o ile nie wstrzelimy się przypadkiem w słowo już istniejące ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrrr 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.ch.uj.edu.pl 01.02.07, 17:46 Panowie dziennikarze, jednak nie umiecie liczyc. 1TB = 1099,5 GB (z malym haczykiem). Jak nie wiecie jak to policzyc to zapytajcie kogoś odrobinę mądrzejszego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endrju Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.net.autocom.pl 01.02.07, 19:55 Muszę cię zmartwić, ale nie masz racji pl.wikipedia.org/wiki/Terabajt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrrr Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 00:27 Zabawne jest to, że przytoczyłeś definicję zgodną z MOIM postem zarzucając mi brak racji :-) Jest tam wprawdzie opis pewnej niezgodności związanej z nazewnictwem ale jak sobie policzysz 10 do potęgi 12 (w bajtach) to żadną miarą nie wyjdzie Ci 1024 GB... I na przyszłość - Wikipedia to nie jet najlepsze źródło informacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Code Re: 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 23:40 > Zabawne jest to, że przytoczyłeś definicję zgodną z MOIM postem zarzucając mi > brak racji :-) On przytoczył dobrą definicję którą poprostu Ty źle zrozumiałeś. Najpierw liczysz w systemie dwójkowym ile 1TB -> B, a póżniej wynik interpretujesz systemem dziesiętnym. I nie, to nie jest "kanoniczny" tylko błędny sposób. Najprościej pisząc, jeżeli policzyłeś 2^40 to teraz dzielisz przez 1024 (a nie przez 1000) jeżeli chcesz wiedzieć ile to jednostek 'wyższego rzędu'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baltazar_bąbka powiedz nam IP: *.telprojekt.pl 01.02.07, 19:56 powiedz nam wszystkim bo zyjemy w nieswiadomosci - powaznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrrr Re: powiedz nam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 00:23 1 TB to 2 do potęgi 40. Każdy kalkulator jest w stanie łatwo to policzyć. Otrzymujemy 1099511627776 B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony zle to rozumiesz :) IP: *.telprojekt.pl 02.02.07, 08:25 oczywiscie 1GB to: 2^40 B 2^30 KB 2^20 MB 2^10 GB a Ty sobie przesunales przecinek w systemie dwojkowym. Mozna przesuwac ale BITY w systemie dwojkowym co nie jest rownoznaczne z przesuwaniem przecinka w tej samej liczbie przedstawionej w systemie dziesietnym. domyslam sie ze to prowokacja hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrrr Re: zle to rozumiesz :) IP: *.ch.uj.edu.pl 02.02.07, 11:34 Zależy od definicji. "Kanonicznie" jest tak, jak opisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Code Re: zle to rozumiesz :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 23:50 Tak jak napisałem powyżej - to nie jest "kanoniczny" tylko błędny sposób. Zabawne natomiast jest to, że korzystałeś z definicji zgodnej z tą na Wikipedii (sam to stwierdziłeś) a dopisałeś: >I na przyszłość - Wikipedia to nie jet najlepsze źródło informacji... IMHO lepsza Wikipedia niż własne wydumanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś 1TB = 10^12 B lub 2^40 B IP: *.ext.ti.com 02.02.07, 08:36 Gość portalu: Piotrrr napisał(a): > 1 TB to 2 do potęgi 40. Każdy kalkulator jest w stanie łatwo to policzyć. > Otrzymujemy 1099511627776 B Są używane powszechnie dwie definicje TB: 10^12 B = 1 000 000 000 000 lub 2^40 B = 1 099 511 627 776. Zgodnie z układem SI pierwsza jest poprawna, zgodnie z dość powszechną praktyką druga. Na szczęście nia ma takiej dużej różnicy, mniej niż 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutka 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.lomza.mm.pl 01.02.07, 21:09 A po co komu tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Bys sie zdziwila 01.02.07, 22:38 swego czasu kupilem dysk 13 gb, wtedy najczesciej spotykane byly po 700mb kazdy sie pytal po co , do czego Ci to? Nikt nie potafil sobie wyobrazic jego zastosowania, ja w przeciagu kwartalu zapelnilem go w 80% - jako jedyny posiadalem wowczas dostep do netu Dzisiaj 13gb moze byc za malo na zainstalowanie systemu operacyjnego, niektore gry zblizaja sie do 10 gb a filmy do 40 - 25 pozycji i dysk pelny. Zgrywanie i obrobka obrazu z kamery cyfrowej tez potrafi zabrac koszmarna ilosc miejsca. W tej chwili w moim kompie mam 620 giga na trzech dyskach zapelnione jest 490. Reasumujac kto kupuje takie dyski znajdzie ich zastosowanie, fakt dla 95% ludzi to bedzie niepotrzebna fanaberia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darq A JEDNAK dyski 1 TB juz dawno mozna kupic IP: *.adsl.alicedsl.de 01.02.07, 22:50 Gość portalu: Code napisał(a): > > dyski 1 TB juz od jakiegos czasu mozna na zachodzie kupic > > mialem to zrobic ale zdecydowalem sie na 500 gb gdyz wiekszych moja plyta > > > glowna podobno nie obsluguje > > A kto produkuje te terabajtowe dyski które już od dawna można kupić ? Rozumiem > że firma "na zachodzie", heh. no i co niewierny tomaszu jak mowie ze juz dawno sa , to sa. sa w sklepach w reichu (oczywiscie uk i cala zachodnia europa), widzialem i trzymalem w reku 2 tygodnie temu 1 TB w jednym dysku to ze gazeta cos pisze / lub przepisuje stare artykuly to nie zawsze jest prawda ale o tym to wszyscy wiedza aha dysk 1TB kosztowal okolo 300 euro ja kupilem 0,5TB za niecale 125 ojro ahoi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pj cymru Re: a jednak NIE MOZNA IP: 194.75.37.* 01.02.07, 23:18 Przeczytaj specyfikacje produktu-to sa dwa dyski jeden 500Gb a drugi 600Gb w JEDNYM opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrz Re: a jednak NIE MOZNA IP: *.man.bydgoszcz.pl 02.02.07, 08:40 i weź tu zdefragumentój taki dysk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: log 50 tysięcy drzew na jednym dysku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.07, 08:43 dla mnie wypas :) Odpowiedz Link Zgłoś