Gość: ada IP: *.mad.east.verizon.net 11.06.03, 20:33 tajnedokumenty.com/gis1.html A co inspekcjami Philip Morris przez ten sam Panstwowy Zaklad Higieny i Sanepid? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Re: Kadm w kaszce BoboVita IP: *.mgt.pl / 192.168.1.* 11.06.03, 21:47 Czy mógłbyś ktoś mi wyjaśnić, co kadm robi w kaszce dla dzieci? Wg encyklopedii "Kadm narusza przemiany metaboliczne wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Wypłukiwanie przez kadm, wapnia ze szkieletu i innych narządów powoduje deformację i łamanie się kości, uszkodzenia narządów wewnętrznych i zaburzenia wszystkich funkcji regulacyjnych organizmu, w których niezbędny jest udział wapnia, magnezu lub innych biopierwiastków." Dziękuję bardzo za taką "kaszkę". Powinna nazywać się "Bobo- Trut". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan, Chicago Re: Kadm w kaszce BoboVita IP: *.CHCGILGM.covad.net 11.06.03, 22:28 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Czy mógłbyś ktoś mi wyjaśnić, co kadm robi w kaszce dla dzieci? > Wg encyklopedii "Kadm narusza przemiany metaboliczne wapnia, > magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Wypłukiwanie przez kadm, wapnia > ze szkieletu i innych narządów powoduje deformację i łamanie się > kości, uszkodzenia narządów wewnętrznych i zaburzenia wszystkich > funkcji regulacyjnych organizmu, w których niezbędny jest udział > wapnia, magnezu lub innych biopierwiastków." > Dziękuję bardzo za taką "kaszkę". Powinna nazywać się "Bobo- > Trut". Piotrku - jesteś pewien, że tam było przekroczenie tej normy? Czy już niezależne laboratorium podało wyniki? Sanepid podaje inne wyniki, producent inne. Kto ma rację Czy już było trzecie niezależne badanie? Jeżeli winne Bobo to walić w nich jak w bęben, sądzić o miliony odszkodowania. Jeżeli Sanepid - to samo!. Winny musi być. Sprawa jest jasna i oczywista. Albo- albo! Pozdrowienia, Stefan, Chicago Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawocha Stefan, jak głosowałeś? IP: *.acn.pl 11.06.03, 23:14 Pytam bo słyszłem, że Czikago generalnie było przeciw... Gość portalu: Stefan, Chicago napisał(a): > Gość portalu: Piotr napisał(a): > > > Czy mógłbyś ktoś mi wyjaśnić, co kadm robi w kaszce dla > dzieci? > > Wg encyklopedii "Kadm narusza przemiany metaboliczne wapnia, > > magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Wypłukiwanie przez kadm, > wapnia > > ze szkieletu i innych narządów powoduje deformację i łamanie > się > > kości, uszkodzenia narządów wewnętrznych i zaburzenia > wszystkich > > funkcji regulacyjnych organizmu, w których niezbędny jest > udział > > wapnia, magnezu lub innych biopierwiastków." > > Dziękuję bardzo za taką "kaszkę". Powinna nazywać się "Bobo- > > Trut". > Piotrku - jesteś pewien, że tam było przekroczenie tej normy? > Czy już niezależne laboratorium podało wyniki? Sanepid podaje > inne wyniki, producent inne. Kto ma rację Czy już było trzecie > niezależne badanie? > Jeżeli winne Bobo to walić w nich jak w bęben, sądzić o miliony > odszkodowania. Jeżeli Sanepid - to samo!. Winny musi być. Sprawa > jest jasna i oczywista. Albo- albo! > Pozdrowienia, > Stefan, Chicago Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan, Chicago Re: Stefan, jak głosowałeś? IP: *.client.attbi.com 12.06.03, 06:53 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=6369725 Pozdrowienia, Stefan, Chicago Odpowiedz Link Zgłoś
jj42 Re: Kadm w kaszce BoboVita 12.06.03, 07:15 JEJKU!! Mam małe dziecko, 2 latka, kaszki Bobovita , sa przysmakiem dla mojego dziecka, czy to , ze przez swoje tak krotkie zycie zajadal dosyc czesto te kaszki, moze dac jakies negatywne skutki. Jestem zaniepokojona. A co wobec tego z mlekiem BEBIKO, przeciez to ta sama firma, Nawet nie chce myslec źle, ale niepokoj jest . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Kadm w kaszce BoboVita IP: *.*.*.* 12.06.03, 08:01 Gość portalu: Stefan, Chicago napisał(a): > Czy już niezależne laboratorium podało wyniki? Sanepid podaje > inne wyniki, producent inne. > Stefan, Chicago przepraszam bardzo SANEPID jest właśnie niezależnym laboratorium, niezależne laboratoria którym badania zlecają producenci przestają yć w takim momencie niezależne, wiem coś na ten temat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek1972 Re: Kadm w kaszce BoboVita 12.06.03, 01:36 Kadm blokuje kanaly wapniowe. Sa one obok kanalow sodowych zwiazane z pobudliwoscia komorek nerwowych. Kanal wapniowy po zwiazaniu sie z kadem nie przewodzi jonow wapnia do srodka komorki co powoduje, ze nie jest ona pobudzona. Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: Kadm w kaszce BoboVita 12.06.03, 06:59 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Czy mógłbyś ktoś mi wyjaśnić, co kadm robi w kaszce dla dzieci? > Wg encyklopedii "Kadm narusza przemiany metaboliczne wapnia, > magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Wypłukiwanie przez kadm, wapnia > ze szkieletu i innych narządów powoduje deformację i łamanie się > kości, uszkodzenia narządów wewnętrznych i zaburzenia wszystkich > funkcji regulacyjnych organizmu, w których niezbędny jest udział > wapnia, magnezu lub innych biopierwiastków." > Dziękuję bardzo za taką "kaszkę". Powinna nazywać się "Bobo- > Trut". A czy w tej encyklopedii nie pisze, że w produktach spożywczych naturalnie występują substancje szkodliwe dla zdrowia, takie jak: metale ciężkie, azotany, azotyny? Są pewne normy, które limitują zawartość takich pierwiastków. W żywności dla niemowląt przykładowym limitem jest 0,02 mg na kg produktu. W żywności dla dorosłych limit jest większy. Problem jest w tym, że żywność dla niemowląt jest kontrolowana, dlatego wiesz o zaistniałym przekroczeniu. Jeżeli ono wogóle miało miejsce. Sprawę rozdmuchano bez przeprowadzenia dodatkowych analiz. Uważam, że sprawa śmierdzi i być może jest przez kogoś sponsorowana w celu zaszkodzenia Nutricii. Trzykrotne przekroczenie standardu jest niemożliwe. Gdyby tam było 0,024 mg/kg to tak, zgadzam się, wina producenta, ale 0,06 mg? coś mi tu nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarX Re: Kadm w kaszce BoboVita IP: *.dozamel.ssk.pl 12.06.03, 09:25 chris1970 napisał: ... > przekroczeniu. Jeżeli ono wogóle miało miejsce. Sprawę rozdmuchano bez > przeprowadzenia dodatkowych analiz. Uważam, że sprawa śmierdzi i być może jest > przez kogoś sponsorowana w celu zaszkodzenia Nutricii. ... Też myślę że ktoś (firma na N. - europejska ale nie z UE? BTW: czy oni nie mieli też jakiejś wpadki z żarełkiem dla dzieci parę lat temu - coś mi się plącze po głowie, ale nie umiem sprecyzować?) pomógł wypłynąć tej informacji. Co do niezależności SANEPIDU: firmę tworzą jej ludzie a nikt nie jest doskonały. NIezależnie od tego czy to SANEPID, czy inne laboratorium. To nie problem firmy jako firmy, lecz etyki jej pracowników (wszystkich: od najwyższego do najniższego szczebla). Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czytałem te tajne dokumenty! IP: *.olkusz.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 05:02 Ładne jaja! Pięknie wygląda ta gwiazda telewizyjna Z.! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata refleksja IP: 217.11.136.* 12.06.03, 08:36 wiadomosc mnie zelektryzowala,uwazam ze żadna akcja PR-owska nie usunie do konca niepokoju rodzicow. przy akcji z plesnia w wodzie mineralnej ich sprzedaz nigdy nie wrocila do poziomu przedaferalnego. Czuje lek przed produktami Nutrica i przekonuje sie do niemieckiego gerbera coraz bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Kadm w kaszce BoboVita IP: *.waw-bro.leased-e.ids.pl 12.06.03, 08:51 Spoko. Przyzwyczajajcie sie. W unii bedzie to na co dzien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Kadm w kaszce BoboVita IP: *.nutricia.com.pl / 10.0.0.* 12.06.03, 10:46 pewnie sie babie w sanepidzie przecinek przestawił i zamiast 0,006 wpisała 0,06, zobaczyła i zrobiła aferę . A tak na marginesie kupujecie w sklepie grysik, tzw. nowalijki i robicie sami jedzonko dla swojego dzieciaczka a z kąd wiecie co w tym jest, przecież kasza czy marchewka w tzw warzywniaku nie jest badana, może ma przekroczone normy o 500% kadmu czy azotów, może rosło to nie wiadomo gdzie. Myśle że takim producentom jak Gerber, Nutricia, Nestle należy wierzyć w to co sami badają i deklarują, przynajmniej wiadomo co się podaje i cytując poprzednika wiadomo o takich zdarzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Kadm w kaszce BoboVita IP: *.elk.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 12:20 zaklad ze maczal w tym palce konkurencyjny koncern??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanocki2> Re: Kadm w kaszce BoboVita IP: *.crowley.pl 12.06.03, 13:33 >trucicielom wszelkiej masci,musza poleciec glowy!!!pani dyrektor kpi bo wierz ze to sie da jakos zalatwic.panie prokutatorze prosze dowiedziec sie,jakie skutki "to" bedzie mialo dla panskiego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś