gelimer 26.09.07, 10:16 podniosą krzyk a Trybunał Konstytucyjny zawczasu opracuje uzasadnienie uchylenia takich działań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jet "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar... IP: 62.29.168.* 26.09.07, 10:17 Taksy to jedno ale niech lepiej napiszą ile kasy kradnie solidarne państwo w tzw. podatku od cywilno-prawnych (2%), to dopiero rozbój w biały dzień. Kupujesz mieszkanie, 500 tys, płacisz nadwiślańskiemu złodziejowi (tzw rp) 10 tys za nic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: 193.109.212.* 26.09.07, 10:24 Obrażanie się na podatki dlatego, że ktoś chce nieco ograniczyć przywileje jednej grupy społecznej to akurat kiepska linia obrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: 62.29.168.* 26.09.07, 10:58 Łatwo się szufladkuje? Nie jestem żadnym rejentem i nikt z moejej rodziny/znajomych nie robi w temacie, ba sam musiałem notariuszowi niedawno zaplacić 1500 za świstek papieru - tytuł własności. Piszę tylko żeby patrzeć szerzej - taksa jest wysoka ale jeszcze więcej kradnie państwo, podobnie jak z paliwem - ropa jest droga ale to, co OPEC bierze to nic, w porównaniu z grabieżą dokonywaną przez państwo przy dystrybutorze. Ot co. Siemanko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: 193.109.212.* 26.09.07, 11:05 Żeby była pełna jasność. Państwo ci niczego nie kradnie. Ma ustawowe obowiązki wynikające z tytułu pobierania podatków. Jeśli są one zbyt wysokie, należy dyskutować o ich zmniejszeniu. Taksy notarialne to czysty pieniądz pobierającego je notariusza. No tak jeszcze podatki i koszty prowadzenia kancelarii, ale jakie one są w porównaniu z kosztami prowadzenia choćby sklepu spożywczego. Dodatkowym problemem jest to, że w warunkach rynkowych notariusze powinni konkurować stawkami gdyż określona jest jedynie ich maksymalna wartość. Jako że jednak korporacja notariuszy jest zamknięta pozwoliła sobie zarządzić, że pobierane stawki muszą być maksymalne a to jest już co najmniej niezrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:18 ale z Ciebie osioł, kompletnie nie wiesz ile kosztuje utrzymanie kancelarii prawnej, nie mówię notariatu, każdej kancelarii. Poza wynajęciem (zakupem) lokalu i wszelkimi opłatami związanymi z mediami, telefonami itp. dochodzi kilkanaście tysięcy rocznie na publikacje prawnicze oraz systemy informacji prawniczej aby być cały czas na bieżąco, z tym co uchwalają nasze pOsły. Do tego koszty wysyłki wszystkich dokumentów jakie nakładają na notariuszy ustawy, to są kolejne tysiące złotych, a o tym nikt nie mówi. Dla ludu notariusz to ten złodziej co przybija pieczątke za nic, to że swoją wiedzą i skrupulatnym sprawdzaniem ksiąg wieczystych i innych dokumentów gwarantuje prawidłowość transakcji, tego lud nie rozumie bo się na tym nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obywatela 26.09.07, 11:25 Czy potrafisz podać choć przybliżone koszty każdej z tych czynności? Policzymy, porównamy i sami wyciągniemy wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:30 jakiej czynności? nie jestem notariuszem. Owszem często w związku z wykonywanym zawodem jestem klientem notariusza i rozumiem, w przeciwieństwie do więszkości ludzi, że są takie zawody w których płaci się za wiedzę, a nie tylko za nakład pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw 26.09.07, 11:34 Ile więc trzeba zapłacić za przybicie pieczątki, naliczenie podatku na kalkulatorze oraz odpowiedzialność na podstawie Kodeksu Cywilnego taką samą jak każdego szarego obywatela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:38 to zależy jaka czynność jest dokonywana i jaka jest wartośc, nie ma sztywnej opłaty, wszystko nalicza się sotsunkowo. Rozumiem że prawnik (tu notariusz) nie musi nic umieć, poza policzeniem podatku i przybiciem pieczątki :) Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw 26.09.07, 11:43 Według ustawy notariusz nie musi umieć nic za co odpowiadałby bardziej niż odpowiada zwykły obywatel. Drogi poprawy sytuacji zwykłego obywatela są dwie: 1. Otwarcie zawodu notariusza i wprowadzenie konkurencji, co na pewno obniży ceny i poprawi jakość usług. 2. Obniżenie taks notarialnych rozporządzeniem. Ale zaznaczam, że to jest to gorsze rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:53 oj musi, musi. Musi ukończyć studia prawnicze, zdać egzamin na aplikacje, odbyć aplikacje, zdać egzamin zawodowy i pracować minimum 3 lata jako asesor notarialnyi wtedy może zostać notariuszem. Człowiekiem, który swoją wiedzą i należytą starnnościa gwarntuje prawidłowość transkacji i nie dopuści do dokoania czynności nieważne (np. pomijając jakiś pierwokup Skarbu Państwa, o którym Ty ani 95% ludzi nie ma pojęcia), a jeśli dopuści się jakiś uchybień odpowiada całym majątkiem. Dla przykładu np. firma konsultingowa, często nalicza sobie olbrzymie pieniądze za doradztwo, a praktycznie za to nie odpowiada, jeśli tylko dochowała należytej staranności, u notariusza nie ma to znaczenia, coś spierniczył, płaci. To tak jak z lekarzem, idziesz do profesora na konsultacje, robi to samo co inny lekarz, ale płacisz za jego doświadczenie i wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw 26.09.07, 12:14 Na razie musi jedynie być dzieckiem innego notariusza. Poza tym nikt nie ma obowiązku korzystania z usług firm konsultingowych a z usług notariusza owszem. Notariusz to więc urzędnik i na podstawie Kodeksu Cywilnego tak jak urzędnik odpowiada. Twoja teoria o profesorze też się chwieje z uwagi na to że korporacja notariuszy ustaliła wszystkie stawki na maksymalne i nie masz możliwości wyboru tańszego i droższego notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 12:21 już Ci dobrze ktoś raz napisał, najpierw poczytaj o czym chcesz się wypowiadać. Teraz bzdury w twojej wypowiedzi w kilku punktach: 1. nabór na aplikację notarialną od 3 lat organizuje Ministerstwo Sprawiedliwości, a sama korporacja notariuszy nie ma na nią wpływu, owszem później na zlecenie ministerstwa robi szkolenia dla osób przyjętych. 2. Notariusz nie jest urzednikiem, tylko osobą zaufania publicznego i odpowiada jako płatnik podatków oraz odpowiada jako przedsiębiorca swoim całym majątkiem za błędy w sztuce, urzędnik nie odpowiada za nic, a już napewno nie na podstawie KC, tylko kodeksu pracy i to do wysokości chyba 3 pensji miesięcznych, za błędy urzędników odpowiada gmina lub skarb państwa 3. Wysokość taksy notarialnej reguluje rozporządzeniem minister sprawiedliwości ustalając stawki MAKSYMALNEJ taksy notarialnej, a zatem można pobierać mniej, zaś zakaz cenowej konkurencji został juz jakiś czas temu wykreślony z kodeksu etyki. Nie rozumiem ludzi, którzy nie mają pojęcia o czym pisza, a szczekają jak najęci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fk Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:26 pieprzysz - widocznie nie korzystasz z usług notarialnych, bo ja do tej pory raz dałem max stawkę - ale umowa była podpisywana o 19-tej w sylwestra. Taki ze mnie kawał chu.... Gadki o odgórnym ustalaniu stosowania max stawek przez izbę możesz wsadzić sobie między bajki. Odkąd pojawili się młodzi - stawki można negocjować. No i jeszcze jedno na II roku aplikacji są 2 osoby na 27 spokrewnione z notariuszami, reszta będzie musiała chyba poszukać jakichś dziadków z wehrmachtu abo cóś, żeby Twoja wypowiedź była prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x wiadomo za co należy się zapłata ! 26.09.07, 12:45 górnikowi za urobek (bo "wyngiel" to czarne złoto !) i rolnikowi - bo w spiekocie i skwarze troszczy się o nasz codzienny chleb, a taki-tam prawnik, czy inny rejent to tylko w eleganckim biurze bąki zbija ! a na poważnie: inni to co ??? no, może, nie muszę korzystać z usług dentysty i może nawet, każdy, kto chce zostać dentystą, nim zostaje, co ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oleg Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: 212.160.188.* 26.09.07, 13:26 Problem w tym ze w PL ani notariusz ani lekarz praktycznie za nic nie odpowiada. Na papierku to i owszem wielk odpowiedzialnosc jest ale w praktyce mozesz im wszystkim nadmuchac. Jednych i drugich bronia ich wlasne korporacje dbajace o interes grupy bo z niej pochodza i z niej zyja. Slyszales kiedys o notariuszu ktory zapalcil za zle przeprowadzona sprawe ? Bo ja nie a pracowalem w geeodezji kilka ladnych lat i mialem z tymi ludzmi do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elle Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.171.85.210.crowley.pl 26.09.07, 13:48 Teraz to waść dyrdymały prawisz. Właśnie notariusz odpowida wyłącznie z należytej staranności, czyli wystarczy , że sie trzyma terminów i przeczyta wyciag z księgi wieczystej postawionej pod nos pod warunkiem, że nie starsza niż 1 miesiąc. Ale jak już nie wykryje oszustwa, które np. z racji swojej wiedzy mógłby (załuszmy, ze oszustwo jest niezbyt dobrze przygotpwane i oszukac moze tylko laika), to nie odpowiada niczym. A laik myśli, ze wizyta u notariusza daje mu jakieś gwarancje. Poza złudnym poczuciem bezpieczeństwa nie daje mu nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notar. :) My stanowimy elitę i to gawiedz boli. IP: 213.25.153.* 26.09.07, 11:39 Musza istniec ludzie którzy rozumieją czym jest prawo i porządek. Mają wiedzę i zasady którymi sie kierują. Tak jak sedziowie tak i notariusze muszą być za to odp. wynagradzani. Chyba dobrze ze uczciwi zarabiają dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Niestety tylko aroganckie buraki tak o sobie mówią 26.09.07, 11:47 Pokazałeś właśnie w całej rozciągłości jeden z powodów, dla których wasz zawód trzeba dla tej "głupiej gawiedzi" otworzyć. Ktoś kto zapracował na bycie prawdziwą elitą nigdy się w taki sposób nie wypowie. No chyba, że to była ironia, wtedy Cię przeproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notar. :) Re: Niestety tylko aroganckie buraki tak o sobie IP: 213.25.153.* 26.09.07, 12:16 Otworzyć zawód notariusza dla zwykłych ludzi...? to może wogóle zrezygnujmy z prawa bo i po co ono nam. Ja wiem ze zawisc w twoich oczach sie pojawia za kazdym razem jak widzisz te cyferki ale ja zasłużyłem sobie na taki standard życia a ty nie. To jest zawód zaufania publicznego nie dla byle prostaczka z ulicy! Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Arogancki bubek. 26.09.07, 12:21 Od razu widać, że na nic nie zapracowałeś. Ktoś kto zapracował na swój status nigdy się tak nie zachowuje. Nikt nie każe rezygnować z zawodu prawnika, ale otworzyć ten zawód dla wszystkich prawników, którzy spełnią obiektywne, państwowe kryteria a nie, jak dotąd, tylko dla dzieci notariuszy. Zawód zaufania publicznego? Nie rozśmieszaj mnie. Byle jaki sondaż pokazałby jak bardzo społeczeństwo wam ufa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rejent Starszy Re: oddaj Państwu pieniądze za wykształcenie IP: 217.153.206.* 26.09.07, 12:36 Prostakiem można być to widać.Za dużo naoglądałeś się Magdy.M pajacyku,dobrze wiesz że gdyby nie znajomości to w zyciu byś nie był rejentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorzS.70650 jestem notariuszem 2 pokolenia w mojej rodzinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:59 czy jestesmy w czyms lepsi od innych? Nie. Czy zawod jest specjalnie wymagajacy i trudny? Nie. Otworzyc zawod!! Dla wszystkich! Ja wierze w siebie, wolny rynek ocenie kto sie nadaje kto nie. Panowie prostaczki u gory, wielcy notariusze robiacy kariere na podbijaniu pieczatek i robiacych z siebie inteligiencka szara eminencje trzesa nozkami na wizje otwarcia.. Ja potrafie dokonywac wycen nieruchomosci, zajmowac sie administracja czy wspolpracowac z posrednictwami na pewno notariat sensu stricte nie jest moja jedyna deska ratunku jak dla wiekszosci ciemnoty co udalo sie dostac do zawodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notar. :) Re: jestem notariuszem 2 pokolenia w mojej rodzin IP: 213.25.153.* 26.09.07, 13:16 judasz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll killer Re: jestem notariuszem 2 pokolenia w mojej rodzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 18:33 "notar." to zwykły Troll. Pamiętaj, nie karm trola. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Wy stanowicie SZAJKĘ 26.09.07, 13:49 Elita, to nie zamknięta grupa wzajemnego poparcia. Wy stanowicie szajkę. Każdy chce dobrze zarabiać, zazwyczaj udaje to się fachowcom, w warunkach konkurencji. Wy wycięliście konkurencję i z tego żyjecie. A sędziowie - też elita zarabiają mało. BTW: Tak naprawdę to nie wierzę, że ten post był napisany przez notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cartman Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:34 trzebabyło się uczyć i zadawać na aplikację, a nie zazdrościć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elle Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: *.171.85.210.crowley.pl 26.09.07, 13:38 Z tą rzetelnością to trochę przesada. Rzadko który notariusz w dzisiejszych czasach, kiedy ma co godzinę akt, się do sądu fatyguje, każe sobie przynieść odpis i tyle. Trochę się po tych notariuszch natułałam i oto pare doświadczeń: 1. Wniosek do sądu o wpis własnosci wpłynął po 10 dniach, mimo ze ustawowo ma to być trzy dni, a notaruisz solennie mi obiecał ze zrobi to dnia nastepnego (miało to znaczenie, bo w przypadku sprzedania tego samego mieszkania kilka razy przez właścisiela liczy sie kolejność wniosków) 2. Często muszę się prosic o powołanie się w akcie na art 777 albo zapis, ze sprzedający nie prowadzi działalnosci gospodarczej i stosowne zapisy pozwalające się uchronić przed skargą paulińską. Notariusz powinien to robic z automatu, ja się w końcu znać nie muszę. 3. Ostatnio pani notariusz wpisała , ze pieniądze sprzedająca otzymała i odbior kwituje. Na moją uwagę, ze zapłącimy dopiero przelewem po akcie i chyba sprzedająca nie czułaby się komfortowo kwitują odbiór juz teraz (to była pani - rolnik i podpisałaby w zasadzie wszystko), pani notaruisz nie chciało się dupska podnieść i podejść do komputera zeby to zmienić. Usłyszała dopiero , gdy powtórzyłam swoją uwagę - zgroza... 4. Ostatnio w zasadzie nie sposób umówić sie wieczorem lub w sobotę, bo notariusz przebierają i wybrzydzają w ofertach - tyle na temat konkurencji. W zasadzie trafiłam tylko na jednego rzetelnego notariusza a "przerobiłam" z dziesięciu. I co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: 62.29.168.* 26.09.07, 12:02 "Żeby była pełna jasność. Państwo ci niczego nie kradnie. Ma ustawowe obowiązki wynikające z tytułu pobierania podatków" Dla jasności zatem - jeśli jako kradzież rozumiemy odebranie czyjejś własności/korzyści bez świadczenia zwrotnego o tej samej wartości i bez zgody strony pokrzywdzonej, to jest to jak najbardziej kradzież. Nie otrzymałem żadnego ekwiwalentu za pobrany podatek o.c.c. Podobnie jest z podatkami w paliwie. To, że państwo napewno na coś te pieniadze wydało to żadne wytlumaczenie, ja z tego nie skorzystałem. 2/3 budżetu idzie na redystrybucje, z której korzystają inni i te 2/3 budżetu jest finansowane przez pieniądze pochodzące z rozboju/kradzieży dokonanej na tych, którzy z redystrybucji nie korzystają. Kradzież w majestacie prawa (żadne terminy typu "ustawowe obowiązki" niczego nie załatwiają) pozostaje kradzieżą, podobnie jak usankcjonowana prawnie w III Rzeszy deportacja i eksterminacja pozostaje ludobójstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: *.gemini.net.pl 26.09.07, 20:19 Gość portalu: Gość napisał(a): > > Taksy notarialne to czysty pieniądz pobierającego je notariusza Zawsze lubisz sie popisywać swoją ignorancją, czy tylko na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: et Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 11:06 rozumowanie takie sobie... wiadomo że świat nie jest doskonały ale poprawiać go trzeba. inaczej każdy morderca mógłby mówić, że przecież np. Stalina nie skazali więc łapy precz ... Odpowiedz Link Zgłoś
franki5 Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? 26.09.07, 11:15 Nie zapominaj ze z tych podatkow panstwo Cie wyksztalcilo,albo probowalo i nic z tego nie wyszlo..Podatki to nie kradziez,w stanach za oszustwa podatkowe mozna dostac czape 25 lat jak u nas za morderstwo.Dlatego sa potega,w Szwecji podatki dochodza do 70% i tez im niczego nie brakuje moze troche wiecej slonca.Natomist taksz notarialne w Polsce i dostep do tego zawodu,to bandytyzm w imie prawa i trzeba to zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: 62.29.168.* 26.09.07, 12:21 Nie zapominaj ze z tych podatkow panstwo Cie wyksztalcilo,albo probowalo i nic z tego nie wyszlo.. --to Ciebie "dobre" państwo kształciło (BTW: pracę i dom też Ci dało?) i nic nie wyszło, skoro od razu urządzasz sobie personalne wycieczki. Niewykształconego człowieka łatwo rozpoznać juz po pierwszym otwarciu paszczy lub stuknięciu w klawiaturę i za żadnym dyplomem się nie schowa. Co do mojego wykształcenia zapłacili za nie rodzice (płacili niemałe podatki), a nie żadne pożal się boże państwo. Podatki to nie kradziez,w stanach za oszustwa podatkowe mozna dostac czape 25 lat jak u nas za morderstwo.Dlatego sa potega,w Szwecji podatki dochodza do 70% i tez im niczego nie brakuje moze troche wiecej slonca. --Stany sa potęga m.in. własnie dzięki niskim podatkom. Zobacz jak te pieniądze w US i Szwecji są wydatkowane. Za odebrane podatki tamte państwa dają podatnikowi ekwiwalent, u nas rzuca się w niego ochłapem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cartman Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:31 przecież notariusz nie zatrzymuje podatku dla siebie, tylko jest płatnikiem-kasę musi oddać państwu! 2% to przy sprzedaży mieszkania kilkanaście tysięcy, które pózniej IV rp wydaje na najbardziej kretyńskie pomysły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar... IP: *.czechowice.net.pl 26.09.07, 10:19 Takie prawo stworzyli dla siebie prawnicy i trudno ich ruszy, bo każda próba zmian napotyka na ich głośny sprzeciw. Podobnie jest z adwokatami, którzy szerszą dostępnoś do zawodu adwokata dyskredytują rzekomym obniżeniem usług. Paranoja. Tak jakby rynek działał tylko wybiórczo w niektórych dziedzinach gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Przykłady prawniczej retoryki. 26.09.07, 10:31 1. "U nas nie ma korupcji, bo my nie sądzimy za korupcję nikogo z naszych" 2. "Rynek spowoduje obniżenie jakości usług prawniczych. Im jest nam mniej tym bardziej będziemy się starać." 3. "Korporacyjne zarządzenie o pobieraniu za usługi maksymalnych stawek to przejaw rynku a wszelkie próby ich zmniejszenia są niekorzystne dla społeczeństwa" Niestety mają swoich kolegów w Trybunale Konstytucyjnym a oni obalą wszystko co w jakikolwiek sposób ograniczy prawnicze przywileje. Odpowiedz Link Zgłoś
malary31 Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not 26.09.07, 10:37 Ludzie nie dajcie się wrabiać propagandzie: stawki notariuszy wynikają z ustawy więc to nie jest ich decyzja ile biorą; notariusze biorą pieniądze nie za przybicie pieczątki TYLKO ZA PRZYJĘCIE ODPOWIEDZIALNOŚCI CAŁYM SWOIM MAJĄTKIEM ZA PRAWIDŁOWOŚĆ UMOWY a to że ciemny lud rozumie że to jest za przybicie pieczątki to problem ciemnego ludu notariusz jest przedsiębiorcą więc z tych pieniędzy z taksy opłaca podatki utrzymuje kancelarię, pracowników administracyjnych (kancelarie dają dużo miejsc pracy), itp. Obniżycie taksę - wylecą pracownicy i zrobią się kolejki za PRL taksy byly niskie i czekało się pół roku na akt oczywiście nalezy zwiększyć ilość kancelarii, choć w dużych miastach np. w Warszawie notariusz jest w co trzeciej bramie (adwokat właściwie w każdej) PS nie jestem notariuszem Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not 26.09.07, 10:53 No to popatrzmy do ustawy: Art. 49. Notariusz ponosi odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przy wykonywaniu czynności notarialnych na zasadach określonych w Kodeksie cywilnym, z uwzględnieniem szczególnej staranności, do jakiej jest obowiązany przy wykonywaniu tych czynności. Nie wiem gdzie tu jest o odpowiedzialności całym swoim majątkiem? Art. 5. Notariuszowi za dokonanie czynności notarialnych przysługuje wynagrodzenie określone na podstawie umowy ze stronami czynności, nie wyższe niż maksymalne stawki taksy notarialnej właściwe dla danej czynności. Taksę ustala, w drodze rozporządzenia, Minister Sprawiedliwości w porozumieniu z Ministrem Finansów i po zasięgnięciu opinii Krajowej Rady Notarialnej. Jeśli notariusz jest, tak jak mówisz przedsiębiorcą, zasady rynkowe wymagają by notariusze konkurowali ze sobą stawkami. Ale w warunkach zamkniętości tego zawodu korporacja narzuciła obowiązek pobierania stawek maksymalnych. Sposobami rozwiązania problemu są albo otwarcie zawodów prawniczych albo ograniczenie tych stawek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziwny Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not IP: 83.238.100.* 26.09.07, 11:04 Jakby to powiedzieć - bo zasadą KC jest niegraniczona odpowiedzialność cywilna ? Zatrudnij fachowca zanim zaczniesz wypowiadać się na tematy, na ktorych się nie znasz... Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not 26.09.07, 11:14 Zgadza się, ale Kodeks Cywilny obowiązuje dokładnie tak samo każdego innego obywatela a ustawa ,jak widać, nie precyzuje, że notariusz odpowiada swoim majątkiem na bardziej rygorystycznych zasadach. A to oznacza, że tak de facto notariusze nie odpowiadają inaczej niż ktokolwiek inny. Do czego są więc potrzebni notariusze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziwny Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not IP: 83.238.100.* 26.09.07, 11:36 "Jak każdy inny" - no zgódź się chłopie teraz, że dam Ci 5 zł a jak będzie jakiś feler w transakcji za 500.000 zł (takie sobie średnie mieszkanko w W-wie) to ty mi zapłacisz odszkodowania 500.000 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not 26.09.07, 11:53 Jaką taksę płacisz kierowcy autobusu, który odpowiada za twoje życie i zdrowie? Tak, notariusz odpowiada na dokładnie takich samych zasadach jak każdy inny obywatel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.07, 11:57 W USA taki papierek można mieć za przysłowiowego dolara ponieważ notariuszem może być każdy. A wracając do odszkodowania za feler. Czy pan notariusz wie co to takiego są ubezpieczenia? Panie notariuszu niech się pan przyzna ile kosztuje pana ubezpieczenie transakcji o wartości 500 tyś zł a ile pan pobiera taksy notarialnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l W USA nie ma notariuszy IP: *.gemini.net.pl 26.09.07, 20:24 W USA NIE MA w ogóle notariatu. To po pierwsze. Jest ktoś taki, kto się nazywa notary public, ale nie ma on nic wspólnego z europejskim notariuszem. To juz było chyba z tysiąc razy wyjaśniane. Jak grochem o ścianę... Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Wszak to "atak na demokrację". 26.09.07, 10:21 Demokracja wymaga żeby szary obywatel płacił potężne haracze uprzywilejowanej grupie społecznej. To bardzo sprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re:oraz skłócanie polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 11:03 powinni się nie kłócić tylko płacić tyle ile elyta potrzebuje żeby się za siebie nie wstydzić Odpowiedz Link Zgłoś
uii "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar... 26.09.07, 10:32 Lobby prawnicze jest zbyt silne by cos z tym zrobic. A swoja droga to chyba dla prawnika najbardziej bolesne jest ze np. notariasza w USA mozna zalatwic w sklepie spozywczym za pare dolarow i taka usluga jest lepsza od ich pracy, bo zawiera ubezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzawzewzgle taa, spółdzielcy... IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 10:38 ... nie ma to jak rzetelna informacja, spółdzielca zostawia krocie, a to: - opłatę sądową 260zł - VAT 44 zł - takse notarialną 200 zł ... faktycznie, to sa krocie, szczególnie ta taksa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skrzat Re: taa, spółdzielcy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:38 Nie wiesz o czym piszesz. Taksa notarialna to może jest i taka teoretycznie, ale za całą pracę notariusza /czyli odebranie od spółdzielcy wszystkich potrzebnych dokumentów, napisanie odpowiedniego "skomplikowanego" dokumentu "Dopasowanego indywidualnie" a takich klientów w tym roku ma 80 inni 300 czy 500, wykonanie wymaganych kopii, ich wysłanie w odpowiednie miejsca/ kosztuje od 500 do 900 zł. Sekretarz kancelarii nie potrafił nawet tego sprecyzować, a na moje pytanie dlaczego nie kwota z ustawy to podał argumentację zamieszczoną wpowyżej w nawiasie. I co możesz zrobić - nic, bo u innych ta sama argumentacja. /miasto ok. 70 tys. mieszkańców, 3 kancelarie, a takiego aktu spółdzielnia nie podpisze poza tym miastem/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzawzewzgle Re: taa, spółdzielcy... IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 12:48 może podano ci koszty całości? czyli sumę opłatk które wymieniłem doliczając koszt wypisów (z reguły 4 sztuki). Nie mówi mi że nie wiem o czym pisze, bo doskonale wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar.. IP: *.satfilm.net.pl 26.09.07, 10:57 Za poświadczenie tylko własnoręczności podpisu notariusze żądają 50 zł, podczas gdy 7 lat temu kosztowało to zaledwie 3 zł. Ziobro chce wiele zmienić w dziedzinie dostępu młodzieży kończącej studia do zawodów prawniczych - notariuszy, adwokatów, radców prawnych dla zwiększenia konkurencji i potanienia wszelkich opłat, ale sitwa prawnicza z sędziami Tryb.włącznie ujada i zaciekle się broni, bredząc o zamachu na nich. To są pijawki na ludzkim organizmie wykształcone za komuny za darmo ! Jeśli wybory wygra frakcja liberalna - tj. PO lub LiD nic się w tym zakresie nie zmieni a wręcz odwrotnie, będzie i drożej i gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:11 poświadczenie własnoręczności podpisu kosztuje 20zł + 4,4zł VAT, tak wynika z rozporządzenia. Można też pobrać 1/10 taksy notarialnej należnej od czynności gdyby była dokonywana w formie aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l marta, nie kłam IP: *.gemini.net.pl 26.09.07, 20:26 Gość portalu: Marta napisał(a): > Za poświadczenie tylko własnoręczności podpisu notariusze żądają 50 zł Nie kłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon prymitywna nagonka na notariuszy trwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 11:02 Najlatwiej powiedziec, ze "notariusz przybija pieczatke" i "sprawdza dowody osobiste". Tak samo mozna powiedziec (lud od mlotka, wiertarki i pluga) jest zreszta o tym swiecie przekonany, ze pisarz bazgroli i zgarnia wielka kase, dziennikarz tez pisze co mu slina na jezyk przyniesie (w przypadku dziennikarzy faktu tak chyba jest) i zgarnia wieksza kase niz robol na budowie, lekarz to tez nierob bo oslucha pacjenta i kase biera itp itd. Liste nierobow mozna mnozyc, a notariusze ze wzgledu na to, ze sa (zgodnie z ustawa) przeszkoda w dobiciu targu sa - za sprawa prymitywow z pisu - najbardziej narazeni na ataki. Dlaczego ten szmatlawiec dla ciemnego ludu nie napisze chocby, ze z kwot zostawianych u notariusza, tylko czesc (i to nie najwieksza) stanowi wynagrodzenie notariusza? Dlaczego nie napisze, ze notariusz odpowiada calym swoim majatkiem - osobistym- za kazdy, nawet najdrobniejszy akt, za ktory pobiera 5 zlotych? Niech zero obnizy takse - a wszystkie te szczekaczki zobacza jak latwo bedzie im dokonac jakiejkolwiek transakcji notarialnej. Beda czekac w wielomiesiecznych kolejkach na wizyte u notariusza... To tylko kilka najbardziej jaskrawych powodow, dla ktorych taksy nie nalezy obnizac, a kazdym razie nie nalezy sie do tego zabierac by przypodobac sie publiczce - problem jest znacznie bardziej zlozony, niz krzykaczom sie wydaje... chyba zeby zlikwidowac obowiazek zawierania aktow notarialnych przy transakcjach nieruchomosciowych. Swietny pomysl... wspolczuje tylko nabywcom... Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Nie prymitywna i nie nagonka. 26.09.07, 11:21 O nie kolego. Czy w przypadku budowy domu masz obowiązek korzystać z usług stolarza? Nie. Czy w przypadku chęci skorzystania dobrodziejstw kultury musisz czytać ksiązki? Nie. Czy w przypadku zakupu nieruchomości musisz udać się do notariusza? TAK! Oznacza to, że notariusz to urzędnik, więc ograniczenie jego taks jest jak najbardziej uprawnione. Jeśli zaś chcemy go traktować w kategoriach biznesmena to powinien swoją stawką konkurować a nie pod dyktat korporacji pobierać maksymalną. Co zaś się tyczy owej odpowiedzialności to notariusz odpowiada tak jak każdy inny obywatel na podstawie Kodeksu Cywilnego. Co oznacza, że nie ponosi żadnej odpowiedzialności ponad tą, która ponosi każdy inny obywatel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:24 ale piszesz B Z D U R Y! Notariusz jest np. płatnikiem podatków i odpowiada za ich prawidłowe naliczenie i pobranie, czy każdy obywatel o wszechwiedząca ma takie obowiązki? Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Re: Nie prymitywna i nie nagonka. 26.09.07, 11:32 Nie jest to specjalnie wyjątkowa umiejętność. Za prawidłowe rozliczenie formularzy podatkowych odpowiada każdy z nas na podstawie tego samego Kodeksu Cywilnego co notariusz o wszechwiedzący. A jeżeli chcesz pierwszy przypadek z brzegu podobnej sytuacji. Rada gminy zarządza pobór podatku rolnego od osób fizycznych w drodze inkasa przez sołtysów i oni za to odpowiadają. Może więc wprowadźmy wysokie "taksy sołtysowe"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:35 poczytaj sobie ordynacje podatkową i pojęcia płatnik podatnik, jak poczytasz daj znać. Wtedy jakakolwiek dyskusja będzie miała sens. Wydrujuje sobie Twój post, jest piękny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: półinteligent Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.07, 11:36 Chciałabyś, żeby każdy cwaniak mógł przyjść do wydziału ksiąg wieczystych i byle sfałszowanym papierkiem zabrać Ci mieszkanie, bo notariusze nie byliby obowiązkowi? Gratuluję pomyślunku, odkręcaj potem coś takiego. Płacisz za bezpieczeństwo. Bezpieczeństwo dużej transakcji, więc kosztowne. Obowiązkowe OC za samochód też pewnie Ci nie pasuje i wolisz się szarpać z właścicielem golfa-dwudziestolatka jak Ci rozwali nowy samochód? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.07, 12:20 To dlaczego w USA usługa notarialna kosztuje kilka dolarów i jest ubezpieczona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:32 Stary, nie wiem jak jest w USA. Najprawdopodobniej to, o czym mowisz dotyczy potwierdzenia zgodnosci dokumentow (np. oryginalu z kopia) albo poswiadczenie podpisu (w Polsce, o ile wiem strona potwerdzenia zgodnosci to 5 PLN, poswiadczenie podpisu pewnie 20 PLN). Z tego co wiem, notariusze z przyjemnoscia pozbyliby sie tego obowiazku. W USA obowiazuje system prawa anglosaskiego. Nawet, jezeli transakcje nie sa zawierane przed notariuszem, przeprowadzenie jakiejkolwiek transakcji bez prawnika jest mniej wiecej rowne finansowemu samobojstwu. I nie sadze, zeby prawnicy ci pobierali 1 USD za transakcje. Roznica wzgledem kontynentalnej Europy polega na tym, ze do zawarcia transakcji np. nieruchomosciowej nie jest niezbedna obecnosc innego prawnika (adwokata, radcy prawnego) - tego rodzaju umowy sporzadzane sa przez notariuszy i to oni odpowiadaja za ich tresc. Czyli pobieraja pieniadze, ktore i tak bys zaplacil w USA prawnikowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 12:56 kolejny nie mający pojęcia przedstawiciel gardłującego ludu, w USA tzw. public notary potwierdza tylko zgodność z orginałem lub własnoręczność podpisu, nie ingerując w poprawność dokumentu czy jego zgodność z prawem i takim notariuszem może być np. szewc, natomiast obrót nieruchomościami dokonywany jest przez adwokatów i musi być koniecznie ubezpieczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l W USA nie ma notariuszy IP: *.gemini.net.pl 26.09.07, 20:28 W USA nie ma notariuszy. Rozumiesz? Notary public to NIE JEST notariusz taki, jak w Niemczech, Włoszech, Hiszpanii, Polsce itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 11:36 OK. czytaj sobie dalej swoj fakty czy inny szmatlawiec, pien sie na notariuszy i na ich zlodziejstwo. Mam wrazenie, ze ci ktorzy "wiedza lepiej" a do tych prawdopodobnie nalezysz i tak nie zmienia swojego zdania (polecalbym czasem poczytac o Sokratesie). W sumie ten kraj ze swoimi nagonkami raz na notariuszy, raz na Niemcow, innym razem na Cyganow, lekarzy (ze o Zydach nie wspomne, bo to tradycja) zszedl tak nisko, ze trzeba porzadnej wymiany pokoleniowej, zeby to stare i przasnie wymarlo. A moze nigdy nie wymrze, bo prawdziwy Polak do chlop (chlopem nie jestem, wiec nie jestem tez prawdziwym Polakiem, ale mam to gdzies). Mniejsza. Od siebie dodam, ze wiele pracuje z notariuszami i osobiscie widze, ile te "nieroby od pieczatki" wkladaja wysilku i zdrowia w swoja prace. (Ale oczywiscie to bzdury, i tak robota na budowie jest ciezsza) Poniewaz jestem z Warszawy znam notariuszy, ktorym klientow nie brakuje i sa to na ogol wielkie przedsiebiorstwa obracajace grubymi pieniedzmi. Notariusze, ktorych znam nie narzekaja na ubostwo. Ale opowiadaja o notariuszach z prowincji, ktorzy - zdarza sie - ledwo lacza koniec z koncem... To tyle. Co do odpowiedzialnosci pelnym majatkiem, mowia o tym wszyscy notariusze. Nie wiem z jakiego aktu to wynika - byc moze bezposrednio z prawa o notariacie byc moze z kc. Poniewaz nie jestem w stanie zacytowac zrodla, pewnie i tak powiesz, ze masz racje. Ale mam to gdzies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: prymitywna nagonka na notariuszy trwa IP: *.icpnet.pl 26.09.07, 11:25 tu bym akurat się nie zgodził, że "dziennikarz" faktu zarabia więcej od ludzi na budowie, dlatego piszą takie g..ne artykuły zeby dorobic pare złotych do niskich pensyjek Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Zenon nie ściemniaj! 26.09.07, 11:52 Piszesz, że jak się obniży stawki to będą kolejki i będzie gorzej. Czy masz nas za idiotów ??? Oznacza to tyle, że obecnie wiele osób nie idzie do notariusza, bo ich na to nie stać. CZYLI JEST ZA DROGO. Gdyby wszyscy, którzy chcą poszli to byłyby kolejki. Być może. DLATEGO NALEŻY OTWORZYĆ KORPORACJĘ. Będzie więcej notariuszy. Każdy odpowiadający własnym majątkiem ...jak każdy inny dorosły obywatel przy zdrowych zmysłach. Aha, zgoda że Fakt to szmatławiec. Tylko akurat ten szmatławiec ma rację - to się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziwny Re: Zenon nie ściemniaj! IP: 83.238.100.* 26.09.07, 20:23 O rany - to znaczy teraz nie chodzą bo za drogo ? Mieszkania bez aktu notarialnego sprzedają ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Co za bezmyślność... IP: *.gemini.net.pl 26.09.07, 20:31 and_nowak napisał: > Oznacza to tyle, że obecnie wiele osób nie idzie do notariusza, bo ich na to nie stać. Może nas oświecisz jak można uzyskać akt notarialny bez "pójścia" do notariusza? Przez telefon??? Przez internet??? Odpowiedz Link Zgłoś
franki5 niestety beda zdzierac dalej 26.09.07, 11:06 Zadna grupa zawodowa nie ma takiego lobby w sejmie jak prawnicy,wsrod naszych 460 +100 darmozjadow najwiecej jest prawnikow.660 mln podzielic przez 1800 notariuszy daje sume 366 000 rocznie na jednego notariusza,12 srednich krajowych czyli zyc nie umierac.Oczywiscie z tego notariusze musza oplacic podatki i pensje pracownikow,najczesciej zblizone do 1000 zl.Kodeks etyczny notariuszy mowi wyraznie ze notariusz ktory nie bierze maksymalnych stawek wprowadza niezdrowa konkurencje,dlatego wszyscy biora taksy maksymalne,czsami opuszcza 50 czy 100 zl w gescie dobroci.Trzeba zwiekszc iosc notariuszy 5 krotnie wtedy stawki spadna,panie Ziobro pokaz pan ze nie jestes zerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: niestety beda zdzierac dalej IP: *.czechowice.net.pl 26.09.07, 11:29 Popieram. Koniecznie trzeba zwiększyc dostęp do zawodów prawniczych i stworzy warunki do zdrowej konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: niestety beda zdzierac dalej 26.09.07, 11:44 niestety ziobro zrobił w konia wszystkich którzy mu uwierzyli, gdy obiecywał jak to rozprawi się z prawniczą sitwą. W praktyce ten nieudacznik skupił się na medialnych pokazówkach z doktorami g. w roli głównej (aż blidę do trumny zapakował), rozgrywkach interpersonalnych (także w ramach własnej partii) oraz osobistych wendetach (zesłanie z prokuratury generalnej na prowincję i dyscyplinarka dla prokuratorki, która wystawiła mu mierną ocenę w trakcie aplikacji, itd. itp.). pis mnie totalnie rozczarował, nie wierzę już w to, że w Polsce pojawi się kiedykolwiek jakaś zorganizowana siła, która rozprawi się z rozmaitymi kastowymi organizacjami (jak notariusze czy adwokaci, rozmaici "rzeczoznawcy" i inni dzierżyciele pieczątek) żerującymi na społeczeństwie. tylko biurokrację państwową rozdymają pieprzeni politykierzy z quasi-faszystowskimi zapędami i dużym apetytem na władzę. im dłużej mamy ciepełko (bezpiecznie w kraju i wokół, parasolik UE i NATO), tym bardziej obrzydliwe i bardziej hałaśliwe typki podnoszą swoje zakute krótkowzroczne główki na niskiej podbudowie i szerzej otwierają nieproporcjonalnie wielkie paszczęki. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Zreformować korporacje! 26.09.07, 11:31 1. Należy wreszcie OTWORZYĆ korporacje, tak aby notariuszem mógł zostać ktoś spoza dzieci notariuszy. Dokładniej: KAŻDY, kto spełni odpowiednie wymagania, wymagania stawiane przez PAŃSTWO, a nie samą korporację. Jak zdaję na prawo jazdy, to warunków nie ustala korporacja kierowców. 2. Należy zakazać i wykreślić wewnętrzny przepis korporacji "zakazujący" pobierania taksy poniżej wartości ustawowych. Ustawa wyraźnie mówi o MAKSYMALNYCH stawkach, zaś sami notariusze zakazali sobie brania mniej niż maksimum. To zwykłe draństwo. Dodam, że można to zrobić będąc z SLD, LiD, PiS, PO, LPR, NSDAP, SO. Warto by się też zastanowić, dlaczego przy obrocie nieruchomościami musimy płacić 2% podatku. Moim zdaniem nie ma to żadnego uzasadnienia. Podobnie jakiś tam procent z wpis do ksiąg wieczystych. Dla ułatwienia dodam, że gdyby obrót przyniósł stronie ZYSK, to całkiem niezależnie zapłaci ona podatek od tegoż zysku. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Zreformować korporacje! 26.09.07, 11:48 and nowak, jak myślisz dlaczego ŻADNA partia nie przeprowadzi tak oczywistych i prostych zmian, nie tylko proponowanych przez Ciebie ale także np. w prawie podatkowym? No, and nowak? Jak sądzisz...? Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Zreformować korporacje! 26.09.07, 12:56 jacgg napisał: > and nowak, jak myślisz dlaczego ŻADNA partia nie > przeprowadzi tak oczywistych i > prostych zmian, nie tylko proponowanych przez Ciebie ale > także np. w prawie podatkowym? No, and nowak? Jak sądzisz...? Otóż dlatego, że większość partii kłamie żeby się dostać do sejmu. Np. opowiada o 3 milionach mieszkań. Kieruje swoje obietnice do "ciemnego luda". Potem te partie rządzą i mają w nosie korporacje. Nie mają na to ani czasu ani ochoty, a korporacje skutecznie utrudniają im wszelkie zmiany. Natomiast w spiskową teorię dziejów nie wierzę. Wierzę w obstrukcję, tego czy innego oficjela, wierzę w bardzo skuteczny opór korporacji, mataczenie, pozorowanie zmian, prac nad zmianami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Zreformować korporacje! 26.09.07, 14:58 no i masz odpowiedź. tak właśnie jest i będzie. taki kraj, takie społeczeństwo. w Niemczech, o ile dobrze pamiętam, na jednego notariusza przypada 10 (słownie: dziesięć) razy mniej obywateli, niż w Polsce. ich kwalifikacji wolę nawet nie porównywać (zwłaszcza innych zawodów prawniczych, w szczególności polskich adwokatów i radców z niemieckimi). w Niemczech, które same są rajem dla rozmaitych organizacji branżowych, regulujących kto np. może przykręcić rurę w mieszkaniu klienta, a kto nie może - bo nie ma do tego uprawnień (papierka organizacji/korporacji)... to, co w Polsce wyprawiają rozmaite korporacje, z prawniczymi na czele - to dla mnie zwykła, ordynarna mafia (w wersji soft, bo Cię jeszcze nie zaciukają jak im wleziesz w szkodę, co najwyżej zniszczą). dopóki nie powstanie w Polsce silna klasa średnia, 10-20 milionów ludzi, którzy nie lubią i nie dają się doić oraz wciskać sobie chabaniny (typu: skopiowanie w Wordzie kawałka ustawy i przedstawienie tego jako "ekspertyzy" za 350 PLN przez jednego z białych murzynków w spódnicy z tytułem magistra prawa - pracujących za pensyjkę babci klozetowej dla Pana Adwokata, co mnie ostatnio spotkało w jednej z "renomowanych" kancelarii krakowskich) zamiast kompetentnych usług - nie ma szans na zmiany. może za 30 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Ostatnie kilka la spędziłeś w letargu? IP: *.gemini.net.pl 26.09.07, 20:37 and_nowak napisał: > 1. Należy wreszcie OTWORZYĆ korporacje, tak aby notariuszem mógł zostać ktoś > spoza dzieci notariuszy. Dokładniej: KAŻDY, kto spełni odpowiednie wymagania, > wymagania stawiane przez PAŃSTWO, a nie samą korporację. Dokładnie teraz tak jest. Egzamin na aplikację jest PAŃSTWOWY. PAŃSTWO ustala warunki, samorząd zawodowy nie ma nic do gadania. Jak można "otworzyć" coś co jest otwarte??? > Jak zdaję na prawo > jazdy, to warunków nie ustala korporacja kierowców. Posiadanie prawa jazdy to zawód i to posiadający samorząd? Co Ty bredzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar.. IP: *.bmwgroup.com 26.09.07, 11:52 A może obniżyć podatki, w tym akcyzę, to mniej będą zdzierali notariusze, sprzedawcy alkoholu, czy paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gieldowy "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.07, 12:31 No i co z tego. Przecież co miesiąc za chleb płacimy 300mln zł. Piekarze też z nas zdzierają?? Każdy zarabia jak może. Fakt usługi są dość drogie, ale hasła głoszone przez Fakt są infantylne. Najlepiej z widłami popędzić na notariuszy. Fakt to populizm i stek frazesów, nic więcej, choć działający na zwykłych ludzi. www.ipo.pl –Portal finansowo -biznesowy www.ipo.pl –Portal finansowo -biznesowy www.ipo.pl –Portal finansowo -biznesowy www.ipo.pl –Portal finansowo -biznesowy www.ipo.pl –Portal finansowo -biznesowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:55 Moze tak, a moze i nie. W koncu nie kazdy moze byc pilotem, bo to zawod elitarny. Elitarny w znaczeniu, ze wymaga specjalistycznej wiedzy i wysokich kwalifikacji, poniewaz kwestie prawne sa zawsze bardzo delikatne, a rola notariusza jest ochrona przed niebezpieczenstwami obu stron. Nie widze powodu dlaczego osoby wykonujace ten odpowiedzialny zawod (i to nawet nie ze wzgledu na ich osobista odpowiedzialnosc, ale ze wzgledu na bezpieczenstwo klientow) mialy zarabiac jak dziady. Jezeli obnizy sie jakosc ksztalcenia w tego rodzaju zawodach w ostatecznym rozrachunku ucierpia na tym klienci, te babcie ze spoldzielni, ktore teraz domagaja sie zemsty; (notabene taksa notarialna za te czynnosci zostala ustalona odgornie na 230 zlotych!!! reszta to podatki dla panstwa!!!!) Zreformowac? Nawet jesli, to nie w drodze nagonki rozpetanej przez patalacha Zero. W ten sposob strony sporu nigdy nie dojda do porozumienia, a korzysci wyciagna agitatorzy. krzyccie wiec dalej, wrzaskule. potem bedziecie krzyczec, ze was w trabe zrobiono, bo nie bylo kogos, kto pilnowalby jakosci aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit W szwecji nie ma notariuszy 27.09.07, 19:48 To pasozyci a nie elita. Jak kler katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś