Dodaj do ulubionych

"Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar...

26.09.07, 10:16
podniosą krzyk a Trybunał Konstytucyjny zawczasu opracuje
uzasadnienie uchylenia takich działań.
Obserwuj wątek
    • Gość: jet "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar... IP: 62.29.168.* 26.09.07, 10:17
      Taksy to jedno ale niech lepiej napiszą ile kasy kradnie solidarne
      państwo w tzw. podatku od cywilno-prawnych (2%), to dopiero rozbój w
      biały dzień. Kupujesz mieszkanie, 500 tys, płacisz nadwiślańskiemu
      złodziejowi (tzw rp) 10 tys za nic!
      • Gość: Gość Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: 193.109.212.* 26.09.07, 10:24
        Obrażanie się na podatki dlatego, że ktoś chce nieco ograniczyć
        przywileje jednej grupy społecznej to akurat kiepska linia obrony.
        • Gość: jet Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: 62.29.168.* 26.09.07, 10:58
          Łatwo się szufladkuje? Nie jestem żadnym rejentem i nikt z moejej
          rodziny/znajomych nie robi w temacie, ba sam musiałem notariuszowi
          niedawno zaplacić 1500 za świstek papieru - tytuł własności. Piszę
          tylko żeby patrzeć szerzej - taksa jest wysoka ale jeszcze więcej
          kradnie państwo, podobnie jak z paliwem - ropa jest droga ale to, co
          OPEC bierze to nic, w porównaniu z grabieżą dokonywaną przez państwo
          przy dystrybutorze. Ot co. Siemanko
          • Gość: Gość Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: 193.109.212.* 26.09.07, 11:05
            Żeby była pełna jasność. Państwo ci niczego nie kradnie. Ma ustawowe
            obowiązki wynikające z tytułu pobierania podatków. Jeśli są one zbyt
            wysokie, należy dyskutować o ich zmniejszeniu.

Taksy notarialne to czysty pieniądz pobierającego je notariusza. No
            tak jeszcze podatki i koszty prowadzenia kancelarii, ale jakie one
            są w porównaniu z kosztami prowadzenia choćby sklepu spożywczego.
            Dodatkowym problemem jest to, że w warunkach rynkowych notariusze
            powinni konkurować stawkami gdyż określona jest jedynie ich
            maksymalna wartość. Jako że jednak korporacja notariuszy jest
            zamknięta pozwoliła sobie zarządzić, że pobierane stawki muszą być
            maksymalne a to jest już co najmniej niezrozumiałe.
            • Gość: prawnik Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:18
              ale z Ciebie osioł, kompletnie nie wiesz ile kosztuje utrzymanie
              kancelarii prawnej, nie mówię notariatu, każdej kancelarii. Poza
              wynajęciem (zakupem) lokalu i wszelkimi opłatami związanymi z
              mediami, telefonami itp. dochodzi kilkanaście tysięcy rocznie na
              publikacje prawnicze oraz systemy informacji prawniczej aby być cały
              czas na bieżąco, z tym co uchwalają nasze pOsły. Do tego koszty
              wysyłki wszystkich dokumentów jakie nakładają na notariuszy ustawy,
              to są kolejne tysiące złotych, a o tym nikt nie mówi.
              Dla ludu notariusz to ten złodziej co przybija pieczątke za nic, to
              że swoją wiedzą i skrupulatnym sprawdzaniem ksiąg wieczystych i
              innych dokumentów gwarantuje prawidłowość transakcji, tego lud nie
              rozumie bo się na tym nie zna.
              • inteligent-na Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obywatela 26.09.07, 11:25
                Czy potrafisz podać choć przybliżone koszty każdej z tych czynności?
                Policzymy, porównamy i sami wyciągniemy wnioski.
                • Gość: prawnik Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:30
                  jakiej czynności? nie jestem notariuszem. Owszem często w związku z
                  wykonywanym zawodem jestem klientem notariusza i rozumiem, w
                  przeciwieństwie do więszkości ludzi, że są takie zawody w których
                  płaci się za wiedzę, a nie tylko za nakład pracy.
                  • inteligent-na Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw 26.09.07, 11:34
                    Ile więc trzeba zapłacić za przybicie pieczątki, naliczenie podatku
                    na kalkulatorze oraz odpowiedzialność na podstawie Kodeksu Cywilnego
                    taką samą jak każdego szarego obywatela?
                    • Gość: prawnik Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:38
                      to zależy jaka czynność jest dokonywana i jaka jest wartośc, nie ma
                      sztywnej opłaty, wszystko nalicza się sotsunkowo.
                      Rozumiem że prawnik (tu notariusz) nie musi nic umieć, poza
                      policzeniem podatku i przybiciem pieczątki :)
                      • inteligent-na Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw 26.09.07, 11:43
                        Według ustawy notariusz nie musi umieć nic za co odpowiadałby
                        bardziej niż odpowiada zwykły obywatel. Drogi poprawy sytuacji
                        zwykłego obywatela są dwie:

1. Otwarcie zawodu notariusza i wprowadzenie konkurencji, co na
                        pewno obniży ceny i poprawi jakość usług.

2. Obniżenie taks notarialnych rozporządzeniem. Ale zaznaczam, że to
                        jest to gorsze rozwiązanie.
                        • Gość: prawnik Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:53
                          oj musi, musi.
                          Musi ukończyć studia prawnicze, zdać egzamin na aplikacje, odbyć
                          aplikacje, zdać egzamin zawodowy i pracować minimum 3 lata jako
                          asesor notarialnyi wtedy może zostać notariuszem. Człowiekiem, który
                          swoją wiedzą i należytą starnnościa gwarntuje prawidłowość
                          transkacji i nie dopuści do dokoania czynności nieważne (np.
                          pomijając jakiś pierwokup Skarbu Państwa, o którym Ty ani 95% ludzi
                          nie ma pojęcia), a jeśli dopuści się jakiś uchybień odpowiada całym
                          majątkiem. Dla przykładu np. firma konsultingowa, często nalicza
                          sobie olbrzymie pieniądze za doradztwo, a praktycznie za to nie
                          odpowiada, jeśli tylko dochowała należytej staranności, u notariusza
                          nie ma to znaczenia, coś spierniczył, płaci.
                          To tak jak z lekarzem, idziesz do profesora na konsultacje, robi to
                          samo co inny lekarz, ale płacisz za jego doświadczenie i wiedzę.
                          • infomozg Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw 26.09.07, 12:14
                            Na razie musi jedynie być dzieckiem innego notariusza. Poza tym nikt
                            nie ma obowiązku korzystania z usług firm konsultingowych a z usług
                            notariusza owszem. Notariusz to więc urzędnik i na podstawie Kodeksu
                            Cywilnego tak jak urzędnik odpowiada. Twoja teoria o profesorze też
                            się chwieje z uwagi na to że korporacja notariuszy ustaliła
                            wszystkie stawki na maksymalne i nie masz możliwości wyboru tańszego
                            i droższego notariusza.
                            • Gość: prawnik Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 12:21
                              już Ci dobrze ktoś raz napisał, najpierw poczytaj o czym chcesz się
                              wypowiadać.
                              Teraz bzdury w twojej wypowiedzi w kilku punktach:
                              1. nabór na aplikację notarialną od 3 lat organizuje Ministerstwo
                              Sprawiedliwości, a sama korporacja notariuszy nie ma na nią wpływu,
                              owszem później na zlecenie ministerstwa robi szkolenia dla osób
                              przyjętych.
                              2. Notariusz nie jest urzednikiem, tylko osobą zaufania publicznego
                              i odpowiada jako płatnik podatków oraz odpowiada jako przedsiębiorca
                              swoim całym majątkiem za błędy w sztuce, urzędnik nie odpowiada za
                              nic, a już napewno nie na podstawie KC, tylko kodeksu pracy i to do
                              wysokości chyba 3 pensji miesięcznych, za błędy urzędników odpowiada
                              gmina lub skarb państwa
                              3. Wysokość taksy notarialnej reguluje rozporządzeniem minister
                              sprawiedliwości ustalając stawki MAKSYMALNEJ taksy notarialnej, a
                              zatem można pobierać mniej, zaś zakaz cenowej konkurencji został juz
                              jakiś czas temu wykreślony z kodeksu etyki.

Nie rozumiem ludzi, którzy nie mają pojęcia o czym pisza, a
                              szczekają jak najęci.
                            • Gość: fk Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:26
                              pieprzysz - widocznie nie korzystasz z usług notarialnych, bo ja do
                              tej pory raz dałem max stawkę - ale umowa była podpisywana o 19-tej
                              w sylwestra. Taki ze mnie kawał chu.... Gadki o odgórnym ustalaniu
                              stosowania max stawek przez izbę możesz wsadzić sobie między bajki.
                              Odkąd pojawili się młodzi - stawki można negocjować. No i jeszcze
                              jedno na II roku aplikacji są 2 osoby na 27 spokrewnione z
                              notariuszami, reszta będzie musiała chyba poszukać jakichś dziadków
                              z wehrmachtu abo cóś, żeby Twoja wypowiedź była prawdziwa.
                            • jck.x wiadomo za co należy się zapłata ! 26.09.07, 12:45
                              górnikowi za urobek (bo "wyngiel" to czarne złoto !) i rolnikowi - bo w spiekocie i skwarze troszczy się o nasz codzienny chleb,

a taki-tam prawnik, czy inny rejent to tylko w eleganckim biurze bąki zbija !

a na poważnie:
                              inni to co ??? no, może, nie muszę korzystać z usług dentysty i może nawet, każdy, kto chce zostać dentystą, nim zostaje, co ????
                          • Gość: Oleg Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: 212.160.188.* 26.09.07, 13:26
                            Problem w tym ze w PL ani notariusz ani lekarz praktycznie za nic
                            nie odpowiada. Na papierku to i owszem wielk odpowiedzialnosc jest
                            ale w praktyce mozesz im wszystkim nadmuchac. Jednych i drugich
                            bronia ich wlasne korporacje dbajace o interes grupy bo z niej
                            pochodza i z niej zyja.
                            Slyszales kiedys o notariuszu ktory zapalcil za zle przeprowadzona
                            sprawe ? Bo ja nie a pracowalem w geeodezji kilka ladnych lat i
                            mialem z tymi ludzmi do czynienia.

• Gość: Elle Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.171.85.210.crowley.pl 26.09.07, 13:48
                            Teraz to waść dyrdymały prawisz. Właśnie notariusz odpowida
                            wyłącznie z należytej staranności, czyli wystarczy , że sie trzyma
                            terminów i przeczyta wyciag z księgi wieczystej postawionej pod nos
                            pod warunkiem, że nie starsza niż 1 miesiąc. Ale jak już nie
                            wykryje oszustwa, które np. z racji swojej wiedzy mógłby (załuszmy,
                            ze oszustwo jest niezbyt dobrze przygotpwane i oszukac moze tylko
                            laika), to nie odpowiada niczym.
                            A laik myśli, ze wizyta u notariusza daje mu jakieś gwarancje. Poza
                            złudnym poczuciem bezpieczeństwa nie daje mu nic.
                    • Gość: notar. :) My stanowimy elitę i to gawiedz boli. IP: 213.25.153.* 26.09.07, 11:39
                      Musza istniec ludzie którzy rozumieją czym jest prawo i porządek. Mają wiedzę i zasady którymi sie kierują. Tak jak sedziowie tak i notariusze muszą być za to odp. wynagradzani. Chyba dobrze ze uczciwi zarabiają dobrze.
                      • inteligent-na Niestety tylko aroganckie buraki tak o sobie mówią 26.09.07, 11:47
                        Pokazałeś właśnie w całej rozciągłości jeden z powodów, dla których
                        wasz zawód trzeba dla tej "głupiej gawiedzi" otworzyć.
                        Ktoś kto zapracował na bycie prawdziwą elitą nigdy się w taki sposób
                        nie wypowie.

No chyba, że to była ironia, wtedy Cię przeproszę.
                        • Gość: notar. :) Re: Niestety tylko aroganckie buraki tak o sobie IP: 213.25.153.* 26.09.07, 12:16
                          Otworzyć zawód notariusza dla zwykłych ludzi...? to może wogóle zrezygnujmy z prawa bo i po co ono nam. Ja wiem ze zawisc w twoich oczach sie pojawia za kazdym razem jak widzisz te cyferki ale ja zasłużyłem sobie na taki standard życia a ty nie. To jest zawód zaufania publicznego nie dla byle prostaczka z ulicy!
                          • infomozg Arogancki bubek. 26.09.07, 12:21
                            Od razu widać, że na nic nie zapracowałeś. Ktoś kto zapracował na
                            swój status nigdy się tak nie zachowuje. Nikt nie każe rezygnować z
                            zawodu prawnika, ale otworzyć ten zawód dla wszystkich prawników,
                            którzy spełnią obiektywne, państwowe kryteria a nie, jak dotąd,
                            tylko dla dzieci notariuszy. Zawód zaufania publicznego? Nie
                            rozśmieszaj mnie. Byle jaki sondaż pokazałby jak bardzo
                            społeczeństwo wam ufa.
                          • Gość: Rejent Starszy Re: oddaj Państwu pieniądze za wykształcenie IP: 217.153.206.* 26.09.07, 12:36
                            Prostakiem można być to widać.Za dużo naoglądałeś się Magdy.M
                            pajacyku,dobrze wiesz że gdyby nie znajomości to w zyciu byś nie był
                            rejentem.
                            • Gość: grzegorzS.70650 jestem notariuszem 2 pokolenia w mojej rodzinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:59
                              czy jestesmy w czyms lepsi od innych? Nie. Czy zawod jest specjalnie
                              wymagajacy i trudny? Nie.
                              Otworzyc zawod!! Dla wszystkich!
                              Ja wierze w siebie, wolny rynek ocenie kto sie nadaje kto nie.
                              Panowie prostaczki u gory, wielcy notariusze robiacy kariere na
                              podbijaniu pieczatek i robiacych z siebie inteligiencka szara
                              eminencje trzesa nozkami na wizje otwarcia..
                              Ja potrafie dokonywac wycen nieruchomosci, zajmowac sie
                              administracja czy wspolpracowac z posrednictwami na pewno notariat
                              sensu stricte nie jest moja jedyna deska ratunku jak dla wiekszosci
                              ciemnoty co udalo sie dostac do zawodu
                              • Gość: notar. :) Re: jestem notariuszem 2 pokolenia w mojej rodzin IP: 213.25.153.* 26.09.07, 13:16
                                judasz!
                                • Gość: troll killer Re: jestem notariuszem 2 pokolenia w mojej rodzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 18:33
                                  "notar." to zwykły Troll. Pamiętaj, nie karm trola.
                      • and_nowak Wy stanowicie SZAJKĘ 26.09.07, 13:49
                        Elita, to nie zamknięta grupa wzajemnego poparcia. Wy stanowicie szajkę. Każdy
                        chce dobrze zarabiać, zazwyczaj udaje to się fachowcom, w warunkach konkurencji.
                        Wy wycięliście konkurencję i z tego żyjecie. A sędziowie - też elita zarabiają
                        mało.

BTW: Tak naprawdę to nie wierzę, że ten post był napisany przez notariusza.
                • Gość: cartman Re: Pięknie oddałeś wasz stosunek do szarego obyw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:34
                  trzebabyło się uczyć i zadawać na aplikację, a nie zazdrościć
              • Gość: Elle Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: *.171.85.210.crowley.pl 26.09.07, 13:38
                Z tą rzetelnością to trochę przesada. Rzadko który notariusz w
                dzisiejszych czasach, kiedy ma co godzinę akt, się do sądu
                fatyguje, każe sobie przynieść odpis i tyle. Trochę się po tych
                notariuszch natułałam i oto pare doświadczeń:
                1. Wniosek do sądu o wpis własnosci wpłynął po 10 dniach, mimo ze
                ustawowo ma to być trzy dni, a notaruisz solennie mi obiecał ze
                zrobi to dnia nastepnego (miało to znaczenie, bo w przypadku
                sprzedania tego samego mieszkania kilka razy przez właścisiela
                liczy sie kolejność wniosków)
                2. Często muszę się prosic o powołanie się w akcie na art 777 albo
                zapis, ze sprzedający nie prowadzi działalnosci gospodarczej i
                stosowne zapisy pozwalające się uchronić przed skargą paulińską.
                Notariusz powinien to robic z automatu, ja się w końcu znać nie
                muszę.
                3. Ostatnio pani notariusz wpisała , ze pieniądze sprzedająca
                otzymała i odbior kwituje. Na moją uwagę, ze zapłącimy dopiero
                przelewem po akcie i chyba sprzedająca nie czułaby się komfortowo
                kwitują odbiór juz teraz (to była pani - rolnik i podpisałaby w
                zasadzie wszystko), pani notaruisz nie chciało się dupska podnieść
                i podejść do komputera zeby to zmienić. Usłyszała dopiero , gdy
                powtórzyłam swoją uwagę - zgroza...
                4. Ostatnio w zasadzie nie sposób umówić sie wieczorem lub w
                sobotę, bo notariusz przebierają i wybrzydzają w ofertach - tyle na
                temat konkurencji.
                W zasadzie trafiłam tylko na jednego rzetelnego notariusza
                a "przerobiłam" z dziesięciu.

I co Ty na to?
            • Gość: jet Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: 62.29.168.* 26.09.07, 12:02
              "Żeby była pełna jasność. Państwo ci niczego nie kradnie. Ma
              ustawowe obowiązki wynikające z tytułu pobierania podatków"

Dla jasności zatem - jeśli jako kradzież rozumiemy odebranie czyjejś
              własności/korzyści bez świadczenia zwrotnego o tej samej wartości i
              bez zgody strony pokrzywdzonej, to jest to jak najbardziej kradzież.
              Nie otrzymałem żadnego ekwiwalentu za pobrany podatek o.c.c.
              Podobnie jest z podatkami w paliwie. To, że państwo napewno na coś
              te pieniadze wydało to żadne wytlumaczenie, ja z tego nie
              skorzystałem. 2/3 budżetu idzie na redystrybucje, z której
              korzystają inni i te 2/3 budżetu jest finansowane przez pieniądze
              pochodzące z rozboju/kradzieży dokonanej na tych, którzy z
              redystrybucji nie korzystają. Kradzież w majestacie prawa (żadne
              terminy typu "ustawowe obowiązki" niczego nie załatwiają) pozostaje
              kradzieżą, podobnie jak usankcjonowana prawnie w III Rzeszy
              deportacja i eksterminacja pozostaje ludobójstwem.
            • Gość: l Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: *.gemini.net.pl 26.09.07, 20:19
              Gość portalu: Gość napisał(a):

>
              > Taksy notarialne to czysty pieniądz pobierającego je notariusza

Zawsze lubisz sie popisywać swoją ignorancją, czy tylko na forum?
          • Gość: et Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 11:06
            rozumowanie takie sobie... wiadomo że świat nie jest
            doskonały ale poprawiać go trzeba.

inaczej każdy morderca mógłby mówić, że przecież np. Stalina
            nie skazali więc łapy precz ...
          • franki5 Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? 26.09.07, 11:15
            Nie zapominaj ze z tych podatkow panstwo Cie wyksztalcilo,albo
            probowalo i nic z tego nie wyszlo..Podatki to nie kradziez,w stanach
            za oszustwa podatkowe mozna dostac czape 25 lat jak u nas za
            morderstwo.Dlatego sa potega,w Szwecji podatki dochodza do 70% i tez
            im niczego nie brakuje moze troche wiecej slonca.Natomist taksz
            notarialne w Polsce i dostep do tego zawodu,to bandytyzm w imie
            prawa i trzeba to zmienic.
            • Gość: jet Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: 62.29.168.* 26.09.07, 12:21
              Nie zapominaj ze z tych podatkow panstwo Cie wyksztalcilo,albo
              probowalo i nic z tego nie wyszlo..

--to Ciebie "dobre" państwo kształciło (BTW: pracę i dom też Ci
              dało?) i nic nie wyszło, skoro od razu urządzasz sobie personalne
              wycieczki. Niewykształconego człowieka łatwo rozpoznać juz po
              pierwszym otwarciu paszczy lub stuknięciu w klawiaturę i za żadnym
              dyplomem się nie schowa. Co do mojego wykształcenia zapłacili za nie
              rodzice (płacili niemałe podatki), a nie żadne pożal się boże
              państwo.

Podatki to nie kradziez,w stanach
              za oszustwa podatkowe mozna dostac czape 25 lat jak u nas za
              morderstwo.Dlatego sa potega,w Szwecji podatki dochodza do 70% i tez
              im niczego nie brakuje moze troche wiecej slonca.

--Stany sa potęga m.in. własnie dzięki niskim podatkom. Zobacz jak
              te pieniądze w US i Szwecji są wydatkowane. Za odebrane podatki
              tamte państwa dają podatnikowi ekwiwalent, u nas rzuca się w niego
              ochłapem.

• Gość: cartman Re: Innych argumentów brak Panie Rejencie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:31
          przecież notariusz nie zatrzymuje podatku dla siebie, tylko jest
          płatnikiem-kasę musi oddać państwu! 2% to przy sprzedaży mieszkania
          kilkanaście tysięcy, które pózniej IV rp wydaje na najbardziej
          kretyńskie pomysły
    • Gość: julka "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar... IP: *.czechowice.net.pl 26.09.07, 10:19
      Takie prawo stworzyli dla siebie prawnicy i trudno ich ruszy, bo
      każda próba zmian napotyka na ich głośny sprzeciw. Podobnie jest z
      adwokatami, którzy szerszą dostępnoś do zawodu adwokata dyskredytują
      rzekomym obniżeniem usług. Paranoja. Tak jakby rynek działał tylko
      wybiórczo w niektórych dziedzinach gospodarki.
      • infomozg Przykłady prawniczej retoryki. 26.09.07, 10:31
        1. "U nas nie ma korupcji, bo my nie sądzimy za korupcję nikogo z
        naszych"

2. "Rynek spowoduje obniżenie jakości usług prawniczych. Im jest nam
        mniej tym bardziej będziemy się starać."

3. "Korporacyjne zarządzenie o pobieraniu za usługi maksymalnych
        stawek to przejaw rynku a wszelkie próby ich zmniejszenia są
        niekorzystne dla społeczeństwa"

Niestety mają swoich kolegów w Trybunale Konstytucyjnym a oni obalą
        wszystko co w jakikolwiek sposób ograniczy prawnicze przywileje.
      • malary31 Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not 26.09.07, 10:37
        Ludzie nie dajcie się wrabiać propagandzie:

stawki notariuszy wynikają z ustawy więc to nie jest ich decyzja ile
        biorą;

notariusze biorą pieniądze nie za przybicie pieczątki TYLKO ZA
        PRZYJĘCIE ODPOWIEDZIALNOŚCI CAŁYM SWOIM MAJĄTKIEM ZA PRAWIDŁOWOŚĆ
        UMOWY a to że ciemny lud rozumie że to jest za przybicie pieczątki
        to problem ciemnego ludu

notariusz jest przedsiębiorcą więc z tych pieniędzy z taksy opłaca
        podatki utrzymuje kancelarię, pracowników administracyjnych
        (kancelarie dają dużo miejsc pracy), itp. Obniżycie taksę - wylecą
        pracownicy i zrobią się kolejki

za PRL taksy byly niskie i czekało się pół roku na akt

oczywiście nalezy zwiększyć ilość kancelarii, choć w dużych miastach
        np. w Warszawie notariusz jest w co trzeciej bramie (adwokat
        właściwie w każdej)

PS nie jestem notariuszem
        • infomozg Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not 26.09.07, 10:53
          No to popatrzmy do ustawy:

Art. 49. Notariusz ponosi odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przy
          wykonywaniu czynności notarialnych na zasadach określonych w
          Kodeksie cywilnym, z uwzględnieniem szczególnej staranności, do
          jakiej jest obowiązany przy wykonywaniu tych czynności.

Nie wiem gdzie tu jest o odpowiedzialności całym swoim majątkiem?

Art. 5. Notariuszowi za dokonanie czynności notarialnych przysługuje
          wynagrodzenie określone na podstawie umowy ze stronami czynności,
          nie wyższe niż maksymalne stawki taksy notarialnej właściwe dla
          danej czynności. Taksę ustala, w drodze rozporządzenia, Minister
          Sprawiedliwości w porozumieniu z Ministrem Finansów i po
          zasięgnięciu opinii Krajowej Rady Notarialnej.

Jeśli notariusz jest, tak jak mówisz przedsiębiorcą, zasady rynkowe
          wymagają by notariusze konkurowali ze sobą stawkami. Ale w warunkach
          zamkniętości tego zawodu korporacja narzuciła obowiązek pobierania
          stawek maksymalnych. Sposobami rozwiązania problemu są albo otwarcie
          zawodów prawniczych albo ograniczenie tych stawek.
          • Gość: Dziwny Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not IP: 83.238.100.* 26.09.07, 11:04
            Jakby to powiedzieć - bo zasadą KC jest niegraniczona odpowiedzialność cywilna ?
            Zatrudnij fachowca zanim zaczniesz wypowiadać się na tematy, na ktorych się nie
            znasz...
            • infomozg Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not 26.09.07, 11:14
              Zgadza się, ale Kodeks Cywilny obowiązuje dokładnie tak samo każdego
              innego obywatela a ustawa ,jak widać, nie precyzuje, że notariusz
              odpowiada swoim majątkiem na bardziej rygorystycznych zasadach. A to
              oznacza, że tak de facto notariusze nie odpowiadają inaczej niż
              ktokolwiek inny. Do czego są więc potrzebni notariusze?
              • Gość: Dziwny Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not IP: 83.238.100.* 26.09.07, 11:36
                "Jak każdy inny" - no zgódź się chłopie teraz, że dam Ci 5 zł a jak będzie jakiś
                feler w transakcji za 500.000 zł (takie sobie średnie mieszkanko w W-wie) to ty
                mi zapłacisz odszkodowania 500.000 zł...
                • infomozg Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not 26.09.07, 11:53
                  Jaką taksę płacisz kierowcy autobusu, który odpowiada za twoje życie
                  i zdrowie? Tak, notariusz odpowiada na dokładnie takich samych
                  zasadach jak każdy inny obywatel.
                • Gość: ppp Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.07, 11:57
                  W USA taki papierek można mieć za przysłowiowego dolara ponieważ notariuszem
                  może być każdy.
                  A wracając do odszkodowania za feler. Czy pan notariusz wie co to takiego są
                  ubezpieczenia?
                  Panie notariuszu niech się pan przyzna ile kosztuje pana ubezpieczenie
                  transakcji o wartości 500 tyś zł a ile pan pobiera taksy notarialnej.
                  • Gość: l W USA nie ma notariuszy IP: *.gemini.net.pl 26.09.07, 20:24
                    W USA NIE MA w ogóle notariatu. To po pierwsze. Jest ktoś taki, kto
                    się nazywa notary public, ale nie ma on nic wspólnego z europejskim
                    notariuszem. To juz było chyba z tysiąc razy wyjaśniane. Jak grochem
                    o ścianę...
    • gelimer Wszak to "atak na demokrację". 26.09.07, 10:21
      Demokracja wymaga żeby szary obywatel płacił potężne haracze
      uprzywilejowanej grupie społecznej. To bardzo sprawiedliwe.
      • Gość: A1 Re:oraz skłócanie polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 11:03
        powinni się nie kłócić tylko płacić
        tyle ile elyta potrzebuje żeby się za siebie
        nie wstydzić
    • uii "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar... 26.09.07, 10:32
      Lobby prawnicze jest zbyt silne by cos z tym zrobic. A swoja droga
      to chyba dla prawnika najbardziej bolesne jest ze np. notariasza w
      USA mozna zalatwic w sklepie spozywczym za pare dolarow i taka
      usluga jest lepsza od ich pracy, bo zawiera ubezpieczenie.
    • Gość: wzawzewzgle taa, spółdzielcy... IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 10:38
      ... nie ma to jak rzetelna informacja, spółdzielca zostawia krocie,
      a to:
      - opłatę sądową 260zł
      - VAT 44 zł
      - takse notarialną 200 zł
      ... faktycznie, to sa krocie, szczególnie ta taksa.
      • Gość: Skrzat Re: taa, spółdzielcy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:38
        Nie wiesz o czym piszesz. Taksa notarialna to może jest i taka
        teoretycznie, ale za całą pracę notariusza /czyli odebranie od
        spółdzielcy wszystkich potrzebnych dokumentów, napisanie
        odpowiedniego "skomplikowanego" dokumentu "Dopasowanego
        indywidualnie" a takich klientów w tym roku ma 80 inni 300 czy 500,
        wykonanie wymaganych kopii, ich wysłanie w odpowiednie miejsca/
        kosztuje od 500 do 900 zł. Sekretarz kancelarii nie potrafił nawet
        tego sprecyzować, a na moje pytanie dlaczego nie kwota z ustawy to
        podał argumentację zamieszczoną wpowyżej w nawiasie.
        I co możesz zrobić - nic, bo u innych ta sama argumentacja. /miasto
        ok. 70 tys. mieszkańców, 3 kancelarie, a takiego aktu spółdzielnia
        nie podpisze poza tym miastem/.
        • Gość: wzawzewzgle Re: taa, spółdzielcy... IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 12:48
          może podano ci koszty całości? czyli sumę opłatk które wymieniłem
          doliczając koszt wypisów (z reguły 4 sztuki).
          Nie mówi mi że nie wiem o czym pisze, bo doskonale wiem.
    • Gość: Marta "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar.. IP: *.satfilm.net.pl 26.09.07, 10:57
      Za poświadczenie tylko własnoręczności podpisu notariusze żądają 50 zł, podczas
      gdy 7 lat temu kosztowało to zaledwie 3 zł.

Ziobro chce wiele zmienić w dziedzinie dostępu młodzieży kończącej studia do
      zawodów prawniczych - notariuszy, adwokatów, radców prawnych dla zwiększenia
      konkurencji i potanienia wszelkich opłat, ale sitwa prawnicza z sędziami
      Tryb.włącznie ujada i zaciekle się broni, bredząc o zamachu na nich.
      To są pijawki na ludzkim organizmie wykształcone za komuny za darmo !

Jeśli wybory wygra frakcja liberalna - tj. PO lub LiD nic się w tym zakresie nie
      zmieni a wręcz odwrotnie, będzie i drożej i gorzej.

• Gość: prawnik Re: "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas not IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:11
        poświadczenie własnoręczności podpisu kosztuje 20zł + 4,4zł VAT, tak
        wynika z rozporządzenia.
        Można też pobrać 1/10 taksy notarialnej należnej od czynności gdyby
        była dokonywana w formie aktu notarialnego.
      • Gość: l marta, nie kłam IP: *.gemini.net.pl 26.09.07, 20:26
        Gość portalu: Marta napisał(a):

> Za poświadczenie tylko własnoręczności podpisu notariusze żądają
        50 zł

Nie kłam.
    • Gość: Zenon prymitywna nagonka na notariuszy trwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 11:02
      Najlatwiej powiedziec, ze "notariusz przybija pieczatke" i "sprawdza dowody
      osobiste". Tak samo mozna powiedziec (lud od mlotka, wiertarki i pluga) jest
      zreszta o tym swiecie przekonany, ze pisarz bazgroli i zgarnia wielka kase,
      dziennikarz tez pisze co mu slina na jezyk przyniesie (w przypadku dziennikarzy
      faktu tak chyba jest) i zgarnia wieksza kase niz robol na budowie, lekarz to tez
      nierob bo oslucha pacjenta i kase biera itp itd.
      Liste nierobow mozna mnozyc, a notariusze ze wzgledu na to, ze sa (zgodnie z
      ustawa) przeszkoda w dobiciu targu sa - za sprawa prymitywow z pisu -
      najbardziej narazeni na ataki.
      Dlaczego ten szmatlawiec dla ciemnego ludu nie napisze chocby, ze z kwot
      zostawianych u notariusza, tylko czesc (i to nie najwieksza) stanowi
      wynagrodzenie notariusza? Dlaczego nie napisze, ze notariusz odpowiada calym
      swoim majatkiem - osobistym- za kazdy, nawet najdrobniejszy akt, za ktory
      pobiera 5 zlotych?

Niech zero obnizy takse - a wszystkie te szczekaczki zobacza jak latwo bedzie im
      dokonac jakiejkolwiek transakcji notarialnej. Beda czekac w wielomiesiecznych
      kolejkach na wizyte u notariusza...

To tylko kilka najbardziej jaskrawych powodow, dla ktorych taksy nie nalezy
      obnizac, a kazdym razie nie nalezy sie do tego zabierac by przypodobac sie
      publiczce - problem jest znacznie bardziej zlozony, niz krzykaczom sie wydaje...
      chyba zeby zlikwidowac obowiazek zawierania aktow notarialnych przy transakcjach
      nieruchomosciowych. Swietny pomysl... wspolczuje tylko nabywcom...
      • inteligent-na Nie prymitywna i nie nagonka. 26.09.07, 11:21
        O nie kolego.

Czy w przypadku budowy domu masz obowiązek korzystać z usług
        stolarza? Nie.

Czy w przypadku chęci skorzystania dobrodziejstw kultury musisz
        czytać ksiązki? Nie.

Czy w przypadku zakupu nieruchomości musisz udać się do notariusza?
        TAK!

Oznacza to, że notariusz to urzędnik, więc ograniczenie jego taks
        jest jak najbardziej uprawnione.
        Jeśli zaś chcemy go traktować w kategoriach biznesmena to powinien
        swoją stawką konkurować a nie pod dyktat korporacji pobierać
        maksymalną.

Co zaś się tyczy owej odpowiedzialności to notariusz odpowiada tak
        jak każdy inny obywatel na podstawie Kodeksu Cywilnego. Co oznacza,
        że nie ponosi żadnej odpowiedzialności ponad tą, która ponosi każdy
        inny obywatel.
        • Gość: prawnik Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:24
          ale piszesz B Z D U R Y!
          Notariusz jest np. płatnikiem podatków i odpowiada za ich prawidłowe
          naliczenie i pobranie, czy każdy obywatel o wszechwiedząca ma takie
          obowiązki?
          • inteligent-na Re: Nie prymitywna i nie nagonka. 26.09.07, 11:32
            Nie jest to specjalnie wyjątkowa umiejętność. Za prawidłowe
            rozliczenie formularzy podatkowych odpowiada każdy z nas na
            podstawie tego samego Kodeksu Cywilnego co notariusz o
            wszechwiedzący.

A jeżeli chcesz pierwszy przypadek z brzegu podobnej sytuacji. Rada
            gminy zarządza pobór podatku rolnego od osób fizycznych w drodze
            inkasa przez sołtysów i oni za to odpowiadają. Może więc wprowadźmy
            wysokie "taksy sołtysowe"?
            • Gość: prawnik Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 11:35
              poczytaj sobie ordynacje podatkową i pojęcia płatnik podatnik, jak
              poczytasz daj znać. Wtedy jakakolwiek dyskusja będzie miała sens.
              Wydrujuje sobie Twój post, jest piękny!
        • Gość: półinteligent Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.07, 11:36
          Chciałabyś, żeby każdy cwaniak mógł przyjść do wydziału ksiąg wieczystych i byle
          sfałszowanym papierkiem zabrać Ci mieszkanie, bo notariusze nie byliby
          obowiązkowi? Gratuluję pomyślunku, odkręcaj potem coś takiego. Płacisz za
          bezpieczeństwo. Bezpieczeństwo dużej transakcji, więc kosztowne. Obowiązkowe OC
          za samochód też pewnie Ci nie pasuje i wolisz się szarpać z właścicielem
          golfa-dwudziestolatka jak Ci rozwali nowy samochód?
          • Gość: ppp Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.07, 12:20
            To dlaczego w USA usługa notarialna kosztuje kilka dolarów i jest ubezpieczona?
            • Gość: Zenon Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:32
              Stary, nie wiem jak jest w USA. Najprawdopodobniej to, o czym mowisz dotyczy
              potwierdzenia zgodnosci dokumentow (np. oryginalu z kopia) albo poswiadczenie
              podpisu (w Polsce, o ile wiem strona potwerdzenia zgodnosci to 5 PLN,
              poswiadczenie podpisu pewnie 20 PLN). Z tego co wiem, notariusze z przyjemnoscia
              pozbyliby sie tego obowiazku.
              W USA obowiazuje system prawa anglosaskiego. Nawet, jezeli transakcje nie sa
              zawierane przed notariuszem, przeprowadzenie jakiejkolwiek transakcji bez
              prawnika jest mniej wiecej rowne finansowemu samobojstwu. I nie sadze, zeby
              prawnicy ci pobierali 1 USD za transakcje. Roznica wzgledem kontynentalnej
              Europy polega na tym, ze do zawarcia transakcji np. nieruchomosciowej nie jest
              niezbedna obecnosc innego prawnika (adwokata, radcy prawnego) - tego rodzaju
              umowy sporzadzane sa przez notariuszy i to oni odpowiadaja za ich tresc. Czyli
              pobieraja pieniadze, ktore i tak bys zaplacil w USA prawnikowi...
            • Gość: prawnik Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.technika.net.pl 26.09.07, 12:56
              kolejny nie mający pojęcia przedstawiciel gardłującego ludu, w USA
              tzw. public notary potwierdza tylko zgodność z orginałem lub
              własnoręczność podpisu, nie ingerując w poprawność dokumentu czy
              jego zgodność z prawem i takim notariuszem może być np. szewc,
              natomiast obrót nieruchomościami dokonywany jest przez adwokatów i
              musi być koniecznie ubezpieczony.
            • Gość: l W USA nie ma notariuszy IP: *.gemini.net.pl 26.09.07, 20:28
              W USA nie ma notariuszy. Rozumiesz? Notary public to NIE JEST
              notariusz taki, jak w Niemczech, Włoszech, Hiszpanii, Polsce itd.
        • Gość: Zenon Re: Nie prymitywna i nie nagonka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 11:36
          OK. czytaj sobie dalej swoj fakty czy inny szmatlawiec, pien sie na notariuszy i
          na ich zlodziejstwo. Mam wrazenie, ze ci ktorzy "wiedza lepiej" a do tych
          prawdopodobnie nalezysz i tak nie zmienia swojego zdania (polecalbym czasem
          poczytac o Sokratesie). W sumie ten kraj ze swoimi nagonkami raz na notariuszy,
          raz na Niemcow, innym razem na Cyganow, lekarzy (ze o Zydach nie wspomne, bo to
          tradycja) zszedl tak nisko, ze trzeba porzadnej wymiany pokoleniowej, zeby to
          stare i przasnie wymarlo. A moze nigdy nie wymrze, bo prawdziwy Polak do chlop
          (chlopem nie jestem, wiec nie jestem tez prawdziwym Polakiem, ale mam to gdzies).
          Mniejsza. Od siebie dodam, ze wiele pracuje z notariuszami i osobiscie widze,
          ile te "nieroby od pieczatki" wkladaja wysilku i zdrowia w swoja prace. (Ale
          oczywiscie to bzdury, i tak robota na budowie jest ciezsza) Poniewaz jestem z
          Warszawy znam notariuszy, ktorym klientow nie brakuje i sa to na ogol wielkie
          przedsiebiorstwa obracajace grubymi pieniedzmi. Notariusze, ktorych znam nie
          narzekaja na ubostwo. Ale opowiadaja o notariuszach z prowincji, ktorzy -
          zdarza sie - ledwo lacza koniec z koncem...

To tyle. Co do odpowiedzialnosci pelnym majatkiem, mowia o tym wszyscy
          notariusze. Nie wiem z jakiego aktu to wynika - byc moze bezposrednio z prawa o
          notariacie byc moze z kc. Poniewaz nie jestem w stanie zacytowac zrodla, pewnie
          i tak powiesz, ze masz racje.
          Ale mam to gdzies.
      • Gość: nick Re: prymitywna nagonka na notariuszy trwa IP: *.icpnet.pl 26.09.07, 11:25
        tu bym akurat się nie zgodził, że "dziennikarz" faktu zarabia więcej
        od ludzi na budowie, dlatego piszą takie g..ne artykuły zeby dorobic
        pare złotych do niskich pensyjek
      • and_nowak Zenon nie ściemniaj! 26.09.07, 11:52
        Piszesz, że jak się obniży stawki to będą kolejki i będzie gorzej. Czy masz nas
        za idiotów ???
        Oznacza to tyle, że obecnie wiele osób nie idzie do notariusza, bo ich na to nie
        stać. CZYLI JEST ZA DROGO. Gdyby wszyscy, którzy chcą poszli to byłyby kolejki.
        Być może. DLATEGO NALEŻY OTWORZYĆ KORPORACJĘ. Będzie więcej notariuszy.

Każdy odpowiadający własnym majątkiem ...jak każdy inny dorosły obywatel przy
        zdrowych zmysłach.
        Aha, zgoda że Fakt to szmatławiec. Tylko akurat ten szmatławiec ma rację - to
        się zdarza.
        • Gość: Dziwny Re: Zenon nie ściemniaj! IP: 83.238.100.* 26.09.07, 20:23
          O rany - to znaczy teraz nie chodzą bo za drogo ? Mieszkania bez aktu
          notarialnego sprzedają ?
        • Gość: l Co za bezmyślność... IP: *.gemini.net.pl 26.09.07, 20:31
          and_nowak napisał:

> Oznacza to tyle, że obecnie wiele osób nie idzie do notariusza, bo
          ich na to nie stać.

Może nas oświecisz jak można uzyskać akt notarialny bez "pójścia" do
          notariusza? Przez telefon??? Przez internet???

• franki5 niestety beda zdzierac dalej 26.09.07, 11:06
      Zadna grupa zawodowa nie ma takiego lobby w sejmie jak
      prawnicy,wsrod naszych 460 +100 darmozjadow najwiecej jest
      prawnikow.660 mln podzielic przez 1800 notariuszy daje sume 366 000
      rocznie na jednego notariusza,12 srednich krajowych czyli zyc nie
      umierac.Oczywiscie z tego notariusze musza oplacic podatki i pensje
      pracownikow,najczesciej zblizone do 1000 zl.Kodeks etyczny
      notariuszy mowi wyraznie ze notariusz ktory nie bierze maksymalnych
      stawek wprowadza niezdrowa konkurencje,dlatego wszyscy biora taksy
      maksymalne,czsami opuszcza 50 czy 100 zl w gescie dobroci.Trzeba
      zwiekszc iosc notariuszy 5 krotnie wtedy stawki spadna,panie Ziobro
      pokaz pan ze nie jestes zerem.
      • Gość: julka Re: niestety beda zdzierac dalej IP: *.czechowice.net.pl 26.09.07, 11:29
        Popieram. Koniecznie trzeba zwiększyc dostęp do zawodów prawniczych
        i stworzy warunki do zdrowej konkurencji.
      • jacgg Re: niestety beda zdzierac dalej 26.09.07, 11:44
        niestety ziobro zrobił w konia wszystkich którzy mu uwierzyli, gdy obiecywał jak
        to rozprawi się z prawniczą sitwą. W praktyce ten nieudacznik skupił się na
        medialnych pokazówkach z doktorami g. w roli głównej (aż blidę do trumny
        zapakował), rozgrywkach interpersonalnych (także w ramach własnej partii) oraz
        osobistych wendetach (zesłanie z prokuratury generalnej na prowincję i
        dyscyplinarka dla prokuratorki, która wystawiła mu mierną ocenę w trakcie
        aplikacji, itd. itp.). pis mnie totalnie rozczarował, nie wierzę już w to, że w
        Polsce pojawi się kiedykolwiek jakaś zorganizowana siła, która rozprawi się z
        rozmaitymi kastowymi organizacjami (jak notariusze czy adwokaci, rozmaici
        "rzeczoznawcy" i inni dzierżyciele pieczątek) żerującymi na społeczeństwie.
        tylko biurokrację państwową rozdymają pieprzeni politykierzy z
        quasi-faszystowskimi zapędami i dużym apetytem na władzę. im dłużej mamy
        ciepełko (bezpiecznie w kraju i wokół, parasolik UE i NATO), tym bardziej
        obrzydliwe i bardziej hałaśliwe typki podnoszą swoje zakute krótkowzroczne
        główki na niskiej podbudowie i szerzej otwierają nieproporcjonalnie wielkie
        paszczęki.
    • and_nowak Zreformować korporacje! 26.09.07, 11:31
      1. Należy wreszcie OTWORZYĆ korporacje, tak aby notariuszem mógł zostać ktoś
      spoza dzieci notariuszy. Dokładniej: KAŻDY, kto spełni odpowiednie wymagania,
      wymagania stawiane przez PAŃSTWO, a nie samą korporację. Jak zdaję na prawo
      jazdy, to warunków nie ustala korporacja kierowców.

2. Należy zakazać i wykreślić wewnętrzny przepis korporacji "zakazujący"
      pobierania taksy poniżej wartości ustawowych. Ustawa wyraźnie mówi o
      MAKSYMALNYCH stawkach, zaś sami notariusze zakazali sobie brania mniej niż
      maksimum. To zwykłe draństwo.

Dodam, że można to zrobić będąc z SLD, LiD, PiS, PO, LPR, NSDAP, SO.

Warto by się też zastanowić, dlaczego przy obrocie nieruchomościami musimy
      płacić 2% podatku. Moim zdaniem nie ma to żadnego uzasadnienia. Podobnie jakiś
      tam procent z wpis do ksiąg wieczystych. Dla ułatwienia dodam, że gdyby obrót
      przyniósł stronie ZYSK, to całkiem niezależnie zapłaci ona podatek od tegoż zysku.
      • jacgg Re: Zreformować korporacje! 26.09.07, 11:48
        and nowak, jak myślisz dlaczego ŻADNA partia nie przeprowadzi tak oczywistych i
        prostych zmian, nie tylko proponowanych przez Ciebie ale także np. w prawie
        podatkowym? No, and nowak? Jak sądzisz...?
        • and_nowak Re: Zreformować korporacje! 26.09.07, 12:56
          jacgg napisał:

> and nowak, jak myślisz dlaczego ŻADNA partia nie
          > przeprowadzi tak oczywistych i
          > prostych zmian, nie tylko proponowanych przez Ciebie ale
          > także np. w prawie podatkowym? No, and nowak? Jak sądzisz...?

Otóż dlatego, że większość partii kłamie żeby się dostać do sejmu. Np. opowiada
          o 3 milionach mieszkań. Kieruje swoje obietnice do "ciemnego luda". Potem te
          partie rządzą i mają w nosie korporacje. Nie mają na to ani czasu ani ochoty, a
          korporacje skutecznie utrudniają im wszelkie zmiany.
          Natomiast w spiskową teorię dziejów nie wierzę. Wierzę w obstrukcję, tego czy
          innego oficjela, wierzę w bardzo skuteczny opór korporacji, mataczenie,
          pozorowanie zmian, prac nad zmianami itd.
          • jacgg Re: Zreformować korporacje! 26.09.07, 14:58
            no i masz odpowiedź. tak właśnie jest i będzie. taki kraj, takie społeczeństwo.
            w Niemczech, o ile dobrze pamiętam, na jednego notariusza przypada 10
            (słownie: dziesięć) razy mniej obywateli, niż
            w Polsce. ich kwalifikacji wolę nawet nie porównywać (zwłaszcza innych zawodów
            prawniczych, w szczególności polskich adwokatów i radców z niemieckimi). w
            Niemczech, które same są rajem dla rozmaitych organizacji branżowych,
            regulujących kto np. może przykręcić rurę w mieszkaniu klienta, a kto nie może -
            bo nie ma do tego uprawnień (papierka organizacji/korporacji)...
            to, co w Polsce wyprawiają rozmaite korporacje, z prawniczymi na czele - to
            dla mnie zwykła, ordynarna mafia (w wersji soft, bo Cię jeszcze nie zaciukają
            jak im wleziesz w szkodę, co najwyżej zniszczą).
            dopóki nie powstanie w Polsce silna klasa średnia, 10-20 milionów ludzi,
            którzy nie lubią i nie dają się doić oraz wciskać sobie chabaniny (typu:
            skopiowanie w Wordzie kawałka ustawy i przedstawienie tego jako "ekspertyzy" za
            350 PLN przez jednego z białych murzynków w spódnicy z tytułem magistra prawa -
            pracujących za pensyjkę babci klozetowej dla Pana Adwokata, co mnie ostatnio
            spotkało w jednej z "renomowanych" kancelarii krakowskich) zamiast kompetentnych
            usług - nie ma szans na zmiany. może za 30 lat...
      • Gość: l Ostatnie kilka la spędziłeś w letargu? IP: *.gemini.net.pl 26.09.07, 20:37
        and_nowak napisał:

> 1. Należy wreszcie OTWORZYĆ korporacje, tak aby notariuszem mógł
        zostać ktoś
        > spoza dzieci notariuszy. Dokładniej: KAŻDY, kto spełni odpowiednie
        wymagania,
        > wymagania stawiane przez PAŃSTWO, a nie samą korporację.

Dokładnie teraz tak jest. Egzamin na aplikację jest PAŃSTWOWY.
        PAŃSTWO ustala warunki, samorząd zawodowy nie ma nic do gadania.
        Jak można "otworzyć" coś co jest otwarte???

> Jak zdaję na prawo
        > jazdy, to warunków nie ustala korporacja kierowców.

Posiadanie prawa jazdy to zawód i to posiadający samorząd? Co Ty
        bredzisz?

• Gość: obserwator "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar.. IP: *.bmwgroup.com 26.09.07, 11:52
      A może obniżyć podatki, w tym akcyzę, to mniej będą zdzierali
      notariusze, sprzedawcy alkoholu, czy paliwa.
    • Gość: gieldowy "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.07, 12:31
      No i co z tego. Przecież co miesiąc za chleb płacimy 300mln zł. Piekarze też z
      nas zdzierają??
      Każdy zarabia jak może. Fakt usługi są dość drogie, ale hasła głoszone przez
      Fakt są infantylne. Najlepiej z widłami popędzić na notariuszy. Fakt to populizm
      i stek frazesów, nic więcej, choć działający na zwykłych ludzi.

www.ipo.pl –Portal finansowo -biznesowy
    • Gość: Zenon "Fakt": 55 mln co miesiąc zdzierają z nas notar.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:55
      Moze tak, a moze i nie. W koncu nie kazdy moze byc pilotem, bo to zawod
      elitarny. Elitarny w znaczeniu, ze wymaga specjalistycznej wiedzy i wysokich
      kwalifikacji, poniewaz kwestie prawne sa zawsze bardzo delikatne, a rola
      notariusza jest ochrona przed niebezpieczenstwami obu stron. Nie widze powodu
      dlaczego osoby wykonujace ten odpowiedzialny zawod (i to nawet nie ze wzgledu na
      ich osobista odpowiedzialnosc, ale ze wzgledu na bezpieczenstwo klientow) mialy
      zarabiac jak dziady. Jezeli obnizy sie jakosc ksztalcenia w tego rodzaju
      zawodach w ostatecznym rozrachunku ucierpia na tym klienci, te babcie ze
      spoldzielni, ktore teraz domagaja sie zemsty;
      (notabene taksa notarialna za te czynnosci zostala ustalona odgornie na 230
      zlotych!!! reszta to podatki dla panstwa!!!!)

Zreformowac? Nawet jesli, to nie w drodze nagonki rozpetanej przez patalacha
      Zero. W ten sposob strony sporu nigdy nie dojda do porozumienia, a korzysci
      wyciagna agitatorzy.

krzyccie wiec dalej, wrzaskule. potem bedziecie krzyczec, ze was w trabe
      zrobiono, bo nie bylo kogos, kto pilnowalby jakosci aktu.
    • swantevit W szwecji nie ma notariuszy 27.09.07, 19:48
      To pasozyci a nie elita.
      Jak kler katolicki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka