eva15 16.10.07, 16:43 No teraz to Litwa już tylko może zawetować zawetowany układ EU- Rosja. Co dwa weta to nie jedno, tym razem Rosja może się wystraszyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bolek Re: Rosja nie otworzy odcinka rurociągu "Przyjaźń IP: 70.91.50.* 16.10.07, 17:33 Rosja kiedys przegnie za daleko. Szczegolnie kiedy reszta EU sie obudzi i uswiadomi sobie ze takie "wyroznanie" krajow to jest tylko dzialanie na oslabienie EU, ze strony Rosji jak i USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xdt Re: Rosja nie otworzy odcinka rurociągu "Przyjaźń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 18:53 Kiedy wreszcie nasi kumple z unii obudzą się.Niemcy Francuzi ile wam jeszcze trzeba żebyście wreszcie byli z nami.Do diaska weźmy się razem i po negocjujmy z tą Rosja po co mi taka unia która tak wolno reaguje.Skoro ruskie atakują nas i Litwinów to może przyjąć po prostu że atakują unie.Czy wasze leniwe dupska wreszcie zauważą zagrożenie ze wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Rosja nie otworzy odcinka rurociągu "Przyjaźń 16.10.07, 19:27 Gość portalu: xdt napisał(a): Do diaska weźmy się razem i po negocjujmy z tą Rosja po co mi taka unia która tak wolno reaguje. *************************** Najpewniej negocjacje ruszą i w końcu Rosja uzna, że jednak rurociąg uda sie naprawić. Przedtem postawi jednak jakieś wzięte z kosmosu żądania. Będzie grać na czas. A każdy dzień zwłoki to spore koszty rafinerii w Możejkach, bo trzeba płacić pracownikom i kooperantom. W dalszych planach jest uzyskanie kontroli nad PKN Orlen. Przejęcie zadłużonej części majątku jest łatwiejsze. Rosja jest jaka jest. O tym każdy wie. Żeby cokolwiek od niej uzyskać, trzeba z nią rozmawiać, a nie tylko mówić o o perspektywie rozmów. Tak wyglądają efekty swoistej polityki zagranicznej Kaczyńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 książę i żebrak 16.10.07, 22:21 Widzimy, że Putin chodzi w butach Piotra I. Niestety (na szczęście), nie przewiduję mu sukcesu. Aby dorwać się do władzy spowodował wojnę w Czeczenii, która jest hańbą w naszych czasach. Dla mnie Putin to dziecko wojny wystawione na piedestał w wielkim kraju. Brakuje mu zrozumienia współczesności i dlatego działa w stylu sprzed wieków. Tym razem nie jest w stanie opanować bezpośrednią agresją ościennych krajów: nadbałtyckich i Polski. Brak mu też wizji zmian wewnętrznych w Rosji. Nie przeczę, że rządzenie w jego sytuacji jest bardzo trudne. Chcę jedynie podkreślić, że więcej dobrego zrobiłby dla Rosji (każdy rządzący) przejmując gospodarki Europy, co zaczęli dawno oligarchowie (oraz Arabowie, co tu oczywiście nie ma znaczenia) i działając bardziej postępowo względem własnego spoeczeństwa. Tymczasem w polityce międzynarodowej przedstawia się jako stary niedźwiedź, zaś w kraju umacnia CzeKa zamiast demokracji. Odcięcie Możejek to oczywiście poważny cios w Litwę i Polskę, ale również wyraźny sygnał dla reszty Europy (z Niemcami włącznie), na ile Rosja może być partnerem w gospodarce. Nie może być w ogóle. I jeszcze jedno - Putin nie ma swojego Piotrogradu. To dla niego poważny ból. W czasach żaglowców i armat miasto portowe było wielką i potrzebną inwestycją. Komuniści osuszyli Morze Kaspijskie (nie wiedząc co czynią). Putin nie wie co zrobić, co by było ważne teraz i za 100 lat. Prawdopodobnie władował grubą kasę w informatyzację wojska i nadal zdaje sobie sprawę, że to tylko doganianie Ameryki. Czy jest w stanie zrobić coś własnego? Wątpię - to dziecko wojny. Jego mózg nie jest w stanie docenić słowa "synergia". Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: książę i żebrak 17.10.07, 00:09 gobi03 napisał: > Widzimy, że Putin chodzi w butach Piotra I. > Niestety (na szczęście), nie przewiduję mu sukcesu. > Aby dorwać się do władzy spowodował wojnę w Czeczenii, > która jest hańbą w naszych czasach. > Dla mnie Putin to dziecko wojny wystawione na piedestał > w wielkim kraju. Brakuje mu zrozumienia współczesności (...) nie tylko ty tak myslisz,zwlaszcza w Polsce jest bardzo wielu takich,tylko wlasnie takie myslenie dalo nam to co mamy,kompletne fiasko na wschodzie!Zachod tak nie chce myslec,czego w Polsce za cholere nie rozumia,ale to jest wlasnie ta roznica dzieki ktorej zachod ma stosunkowo dobre relacje z Rosja i watpie aby je poswiecil dla nas,oni musza myslec o swoich obywatelach,jak ich ogrzac i za ile,dac im rynek zbytu dla ich produkcji i zapewnic bezstresowe zycie bez widma konfliktu,Polska,nawet z baltyckimi krajami im tego nie zapewni nawet w ulamku.Wiem ,wiem,Rosja to Bantustan i takie tam rozne ble ble ble,tylko madrzy patrza w przyszlosc,a glupi do tylu i zyje historia.Zapewniam cie,ze nie nam uczyc zachod zycia,a nam uczyc sie zyc od zachodu,wystarczy spojrzec wstecz i porownac,kto lepiej myslal i rzadzil.A sasiadow ma kazdy,tylko jak sie z nimi ulozy to inna sprawa,nie ma narodow wybranych,za to sa niedolegi. To wieczne niedocenianie Rosji przez Polakow,jak to sie msci na nas! - zamienie poczucie humoru na powod do smiechu Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: książę i żebrak 17.10.07, 18:30 borrka1 napisał: > > Dla mnie Putin to dziecko wojny wystawione na piedestał > > w wielkim kraju. Brakuje mu zrozumienia współczesności (...) > nie tylko ty tak myslisz,zwlaszcza w Polsce jest bardzo wielu > takich,tylko wlasnie takie myslenie dalo nam to co mamy,kompletne > fiasko na wschodzie!Zachod tak nie chce myslec,czego w Polsce za > cholere nie rozumia... > uczyc sie zyc od zachodu,wystarczy spojrzec wstecz i porownac,kto > lepiej myslal i rzadzil. No bez wątpienia Niemcy, bo dogadali się z Rosją w sprawie rozbiorów Polski. Tylko, że my nie bardzo mamy jak się dogadać z Rosją w sprawie rozbiorów Niemiec... A fiasko na wschodzie nie jest niestety na własne życzenie, tylko jako wynik poszukiwania wroga zewnetrznego przez Putina właśnie. > To wieczne niedocenianie Rosji przez Polakow,jak to sie msci > na nas! Pod jakim względem niedocenianie?? Znamy Rosję od wieków, więc i umiemy docenić, pod każdym względem. Ciekawe, że nie ustosunkowałeś się do mojej opinii, że Putin odgrzewa wizje sprzed kilkuset lat. I jeszcze jedno - Putin nie ma swojego Piotrogradu. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: książę i żebrak 17.10.07, 20:34 gobi03 napisał: > borrka1 napisał: > > > > Dla mnie Putin to dziecko wojny wystawione na piedestał > > > w wielkim kraju. Brakuje mu zrozumienia współczesności (...) > > > nie tylko ty tak myslisz,zwlaszcza w Polsce jest bardzo wielu > > takich,tylko wlasnie takie myslenie dalo nam to co mamy,kompletne > > fiasko na wschodzie!Zachod tak nie chce myslec,czego w Polsce za > > cholere nie rozumia... > > uczyc sie zyc od zachodu,wystarczy spojrzec wstecz i porownac,kto > > lepiej myslal i rzadzil. > No bez wątpienia Niemcy, bo dogadali się z Rosją w sprawie > rozbiorów Polski. Tylko, że my nie bardzo mamy jak się dogadać > z Rosją w sprawie rozbiorów Niemiec... a kto Polske tak wystawil doopa do wiatru ze te rozbiory staly sie faktem?wiem wiem,znowu Niemcy i Ruskie.... Dogadywac to my sie po prostu nie umiemy,urodzonemu pelzac,latac nie dano! > A fiasko na wschodzie nie jest niestety na własne życzenie, > tylko jako wynik poszukiwania wroga zewnetrznego przez Putina > właśnie. akurat to Polska skutecznie przedstawia Rosje jako odwiecznego wroga Polski,co by wkoorwilo nawet leniwca! > > > To wieczne niedocenianie Rosji przez Polakow,jak to sie msci > > na nas! > Pod jakim względem niedocenianie?? Znamy Rosję od wieków, > więc i umiemy docenić, pod każdym względem. to jak to jest,narod w lapciach,zawszony,zapijaczony,zdegenerowany itd(to cytaty z przeczytanych tu opini o Rosji,w tym i przez ciebie) kreci polityke w swiecie,nic o nich bez nich(z Polska tu jest inaczej)i jeszcze o polowie swiata,z wysoka technologia kosmiczna,dobitnie wnoszacy swoj wklad w nauke,kulture swiatowa ,a tu taka super Polska jest caly czas pod butem?Jak czytam jakichs Ziotkow tutaj,jacy ci rucy glupi i zacofani to plakac sie chce nad przyszloscia Polski i ty to uwazasz za szczyt znajomosci Rosji? > Ciekawe, że nie ustosunkowałeś się do mojej opinii, > że Putin odgrzewa wizje sprzed kilkuset lat. kazdy widzi to co chce,ja widze ze Putin chce podniesc Rosje przynajmniej do pozycji ZSRR,to na razie,jak mu dadza szanse zrobi wiecej!Tak zrobilby kazdy przywodca majacy takie mozliwosci jak Putin.Wiem ze to bardzo boli dzisiejszych liderow swiata,ale nic nie trwa wiecznie. > I jeszcze jedno - Putin nie ma swojego Piotrogradu. Putin ma cos wiecej niz Piotrograd!sa tym dzis enrgonoresursy plus cala tablica Mendelejewa,jezeli to uwazasz za pestke,to wspolczuje. Aha,i jeszcze cos czego nie mial Piotr I,poparcie 80% spoleczenstwa, Piotr I wymuszal posluszenstwo sila,Putin ma caly kraj za soba,poza kilkoma tysiacami opozycjionistow,ale to dobrze swiadczy o Putinie,opozycja jest!za Piotra I juz by ich nie bylo! Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: książę i żebrak 19.10.07, 18:28 > a kto Polske tak wystawil doopa do wiatru ze te rozbiory staly sie > faktem?wiem wiem,znowu Niemcy i Ruskie.... A znasz to powiedzenie że i przed szkodą i po szkodzie...? Więc my już teraz bardzo zmądrzeliśmy. > Dogadywac to my sie po prostu nie umiemy,urodzonemu pelzac, > latac nie dano! Kto niby ma pełzać? Ja się z kilkoma Rosjanami dogdywałem, tylko żaden nie był carem ani KGB-istą. Francuzi się z Anglikami nie dogadywali, i z Niemcami niezbyt, a teraz proszę bardzo! Umieją, bo zwykli ludzie mają tam coś do powiedzenia. U nas nawet polityka zagraniczna nie jest spójna, Michnik i Gieremek robią swoją, Fotyga i Kaczyński swoją, a Kwaśniewski i Oleksy swoją. Naród się nie liczy, w następstwie ordynacji wyborczej zafundowanej nam po Okrągłym Stole. To nie kwestia urodzenia, o nie! > to jak to jest,narod w lapciach,zawszony,zapijaczony, > zdegenerowany itd(to cytaty z... i przez ciebie) To nie ja piszę o alkoholu jako głównej przyczynie zgonów w Federacji Rosyjskiej, o AIDS, tylko Michnik, to nie ja wytykam palcami Rosjanki przy naszych drogach A z tymi łapciami to przesadziłeś, bo w to chyba nikt nie uwierzy, natomiast błotnista trasa przez Syberię jest faktem. "... A ja na to, że my w Kosmos ślem rakiety, wielkich Rzek zmieniamy bieg, my najlepiej opanowaliśmy kunszt baletu, no i wtedy rozstać musieliśmy się..." > a tu taka super Polska jest caly czas pod butem? To zasługa Katarzyny i naszych sprzedawczyków. Teraz niestety też mamy sprzedawczyków i idiotów. Taki los. > kazdy widzi to co chce,ja widze ze Putin chce podniesc Rosje > przynajmniej do pozycji ZSRR,to na razie, Tak, jakby Anglicy chcielii odzyskać Indie? To se nie wrati, pane Hawranek. Nic nie trwa wiecznie. I to jest to, co chciałem powiedzieć swoim wcześniejszym postem. > Putin ma cos wiecej niz Piotrograd!sa tym dzis enrgonoresursy > plus cala tablica Mendelejewa, Ropa nie jest jego osiągnięciem, a tablica to już całkiem nie, bo jest Mendelejewa. Putin nic sam nie osiągnął, co by nie było zapomniane za 10 lat. > ... cos czego nie mial Piotr I,poparcie 80% spoleczenstwa, > Piotr I wymuszal posluszenstwo sila,Putin ma caly kraj za soba, > poza kilkoma tysiacami opozycjionistow,ale to dobrze swiadczy o > Putinie,opozycja jest!za Piotra I juz by ich nie bylo! Tak jak Politkowskiej? Opozycja rodziła się za Jelcyna, a teraz umiera. Wasze społeczeństwo mądre, bite nie raz, to i poparcie na 80% daje. A Putin swojego Petersburga nie ufundował. A mógłby. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: książę i żebrak 19.10.07, 21:44 gobi03 napisał: > > a kto Polske tak wystawil doopa do wiatru ze te rozbiory staly sie > > faktem?wiem wiem,znowu Niemcy i Ruskie.... > A znasz to powiedzenie że i przed szkodą i po > szkodzie...? Więc my już teraz bardzo zmądrzeliśmy. borrka1:raczej przed szkoda i po szkodzie Polak jest glupi,patrzac na dzisiejsze stosunki z Rosja,mimo historycznych doswiadczen, mam prawo tak twierdzic.Nie ma nic madrego w tym,kiedy cala Europa(mam na mysli ta okrzepla Europe)ma dobre lub bardzo dobre stosunki z Rosja,a my nawet swoje problemy rozwiazujemy via Bruksela . > > > Dogadywac to my sie po prostu nie umiemy,urodzonemu pelzac, > > latac nie dano! > > Kto niby ma pełzać? Ja się z kilkoma Rosjanami dogdywałem, > tylko żaden nie był carem ani KGB-istą. Francuzi się > z Anglikami nie dogadywali, i z Niemcami niezbyt, a teraz > proszę bardzo! Umieją, bo zwykli ludzie mają tam coś do > powiedzenia. U nas nawet polityka zagraniczna nie jest spójna, > Michnik i Gieremek robią swoją, Fotyga i Kaczyński swoją, > a Kwaśniewski i Oleksy swoją. Naród się nie liczy, w następstwie > ordynacji wyborczej zafundowanej nam po Okrągłym Stole. To nie > kwestia urodzenia, o nie! Borrka1:a kto nam wybiera rzad,prezydenta?nawet wybrac nie umiemy,a to przeciez nasi przedstawiciele swiadczacy o nas jako narodzie! Jaka marke maja Kaczory w swiecie?totalne mniej niz zero!ale nie Moskwa nam ich wybrala(bo to ponoc jeden z najwiekszych winowajcow naszych bied)nawet nie Waszyngton,choc im blizej do Busha niz wlasnego narodu,a wiec wybierajac takie niemoty ,ktorzy nie potrafia sie dogadywac z innymi a zwlaszcza z najblizszymi sasiadami,dajemy swiadectwo swojej dojrzalosci obywatelskiej i potwierdza to nasza ulomnosc co zamyka sie w tym stwierdzeniu o urodzonym do pelzania! > > > to jak to jest,narod w lapciach,zawszony,zapijaczony, > > zdegenerowany itd(to cytaty z... i przez ciebie) > To nie ja piszę o alkoholu jako głównej przyczynie > zgonów w Federacji Rosyjskiej, o AIDS, tylko Michnik, > to nie ja wytykam palcami Rosjanki przy naszych drogach borrka1:no ale cos w tym duchu,daleko nie odbiegajac od innych,to twoje slowa; "Tymczasem w polityce międzynarodowej przedstawia się jako stary niedźwiedź, zaś w kraju umacnia CzeKa zamiast demokracji. Odcięcie Możejek to oczywiście poważny cios w Litwę i Polskę, ale również wyraźny sygnał dla reszty Europy (z Niemcami włącznie), na ile Rosja może być partnerem w gospodarce. Nie może być w ogóle. I jeszcze jedno - Putin nie ma swojego Piotrogradu. To dla niego poważny ból. W czasach żaglowców i armat miasto portowe było wielką i potrzebną inwestycją. Komuniści osuszyli Morze Kaspijskie (nie wiedząc co czynią). Putin nie wie co zrobić, co by było ważne teraz i za 100 lat. Prawdopodobnie władował grubą kasę w informatyzację wojska i nadal zdaje sobie sprawę, że to tylko doganianie Ameryki. Czy jest w stanie zrobić coś własnego? Wątpię - to dziecko wojny. Jego mózg nie jest w stanie docenić słowa "synergia". " to jest wlasnie niedocenianie Rosji i rosjan!jak to jest ze panstwa nie znajace Rosji w naszym mnieniu,moga sie dogadac,robic interesy,a my tacy znawcy od wiekow ciagle dostajemy lupnia.Sa dwa warianty,albo my nic nie umiemy i goowno wiemy o Rosji,albo faktycznie ta Rosja jest taka beznadziejna!tylko jak wytlumaczyc sukcesy innych na polu polityki i gospodarki z Rosja? Oba warianty jednoczesnie nie maja prawa bytu. > A z tymi łapciami to przesadziłeś, bo w to chyba nikt > nie uwierzy, natomiast błotnista trasa przez Syberię > jest faktem. borrka1: no,jezeli ta trasa tak ci zapadla w pamieci ,ze formujesz sobie na tej podstawie opinie o Rosji,to wspolczuje! widzac slumsy N.Yorka lub innych metropoli tez masz taka opinie o USA? dla informacji,ta trasa(wiem o ktora ci chodzi,bo tutaj wielu podniecalo sie tymi zdjeciami)to tzw sezonowka,przechodzi przez teren "wiecznej mierzloty" to znaczy ze ziema twarda bo zamarznieta,latem to co widac,a budowa drogi z prawdziwego zdarzenia w takich warunkach to ogromne koszty,potrzebne specyficzne podejscie,na blocie drogi nie zbudujesz,na z<marznietym tez nie bo wiosna poplynie.Zbyt male znaczenie drogi nie daje podstaw do wtapiania pieniedzy,ktorych zreszta nie bylo,ale teraz sa,moze i zaczna budowac.Zreszta ten odcinek trasy wyglada tak zwykle po poteznych ulewach,takich po ktorych i w zachodniej Europie drogi sie zapadaja i splywaja do rzek. > "... A ja na to, że my w Kosmos ślem rakiety, > wielkich Rzek zmieniamy bieg, > my najlepiej opanowaliśmy kunszt baletu, > no i wtedy rozstać musieliśmy się..." > > a tu taka super Polska jest caly czas pod butem? > To zasługa Katarzyny i naszych sprzedawczyków. > Teraz niestety też mamy sprzedawczyków i idiotów. > Taki los. borrka1:o wlasnie!jak to swojsko brzmi"mamy" tak jak w histori ,nam nikt ich nie wybieral,to nasz wybor!moze nie twoj i nie moj,ale wiekszosci Polakow,to swiadczy o ogolnym stanie umyslu w panstwie,jest bardzo duzy procent "niekompetentnych"ktorzy swoja iloscia sa w stanie wplynac na losy panstwa,niestety. > > > kazdy widzi to co chce,ja widze ze Putin chce podniesc Rosje > > przynajmniej do pozycji ZSRR,to na razie, > Tak, jakby Anglicy chcielii odzyskać Indie? > To se nie wrati, pane Hawranek. Nic nie trwa wiecznie. I to > jest to, co chciałem powiedzieć swoim wcześniejszym postem. borrka1;Putin nie ukrywa tego ze chce z Rosji zrobic mocarstwo ,ale nie jest az tak glupi zeby odbudowywac stare,ktore sam wie ze sie nie sprawdzilo.Sam mowisz ze na bledach sie Polak uczy,a odmawiasz tego innym. > > > Putin ma cos wiecej niz Piotrograd!sa tym dzis enrgonoresursy > > plus cala tablica Mendelejewa, > Ropa nie jest jego osiągnięciem, a tablica to już całkiem nie, > bo jest Mendelejewa. Putin nic sam nie osiągnął, co by > nie było zapomniane za 10 lat. borrka1;no,on jeszcze nie umarl,moze wiele osiagnac.Tablica ,gaz,ropa jest tym co pomoze mu osiagnac cel.A Piotr I przeszedl do historii nie tym ze zalozyl Petersburg,a tym ze otworzyl Rosje na swiat i Rosji okno na swiat,stworzyl podstawy do silnego panstwa ,wprowdzil porzadek w zwasnionym i niszczonym wojnami panstwie. I podobna role w opini wielu Rosjan odgrywa Putin,bo wielu w Polsce nie przedstawia sobie jaki w Rosji panowal burdel po upadku ZSRR i w epoce Jelcyna.To Putin zmusil swiat do traktowania Rosji jak rownorzednego partnera i nie rakietami,uwierz. > > > ... cos czego nie mial Piotr I,poparcie 80% spoleczenstwa, > > Piotr I wymuszal posluszenstwo sila,Putin ma caly kraj za soba, > > poza kilkoma tysiacami opozycjionistow,ale to dobrze swiadczy o > > Putinie,opozycja jest!za Piotra I juz by ich nie bylo! > Tak jak Politkowskiej? borrka1:zenujacy przyklad,wziety z bulwarowej prasy!opozycja gotowa nawet smierc wykorzystac do walki politycznej,nie mowiac o wspolpracy nawet z nacjonal-bolszewikami Limonowa,pytam gdzie tu nacboli demokracja o ktora chca razem z nimi walczyc "opozycjonisci"? Zenada. > Opozycja rodziła się za Jelcyna, a teraz umiera. Borrka1:opozycja powstwala za Gorbaczowa,w Jelcynowskim burdelu byla walka o kase,teraz tez jest opozycja a ze umiera?sam mowisz umiera a nie zabijaja ja!jak cos nie ma szans na istnienie z powodow naturalnych,a to brak poparcia w spoleczenstwie(sprawdz i porownaj liczebnosc tej opozycji w czasie demonstracji z tymi w demokratycznych krajach i w Rosji)moze to spoleczenstwo nie dojrzalo,tak jak i w Polsce,ale oni sa coraz bardziej zadowoleni,popieraja wladze,tylko za Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: książę i żebrak 20.10.07, 17:45 > borrka1:raczej przed szkoda i po szkodzie Polak jest glupi,... > a my nawet swoje problemy rozwiazujemy via Bruksela . Jakie "my"? > a Kwaśniewski i Oleksy swoją. Naród się nie liczy, w następstwie > ordynacji wyborczej zafundowanej nam po Okrągłym Stole. To nie > kwestia urodzenia, o nie! Borrka1:a kto nam wybiera rzad,prezydenta?nawet wybrac nie umiemy,a to przeciez nasi przedstawiciele swiadczacy o nas jako narodzie! Jaka marke maja Kaczory w swiecie?totalne mniej niz zero! Jakie "my"?? A polityka zagraniczna Polski idzie tym samym torem, co np. Wielkiej Brytanii. _My_ musimy dbać o swoje interesy, bo zagraniczni lewicowcy o nas nie zadbają. Jeszcze raz: polska "klasa polityczna" nie z nadania narodu jest, tylko ordynacji wyborczej, tej od Jaruzelskiego. - stary niedźwiedź, CzeKa, nie może być partnerem, dziecko wojny - tu nie ma nic o łapciach itd. To jest docenianie, a także próba analizy. "jak to jest ze panstwa nie znajace Rosji w naszym mnieniu, moga sie dogadac,robic interesy,a my tacy znawcy od wiekow ciagle dostajemy lupnia.Sa dwa warianty,albo my nic nie umiemy i goowno wiemy o Rosji,albo faktycznie ta Rosja jest taka beznadziejna!tylko jak wytlumaczyc sukcesy innych na polu polityki i gospodarki z Rosja? Oba warianty jednoczesnie nie maja prawa bytu." Jacy "my"??? To nie Rosja beznadziejna, tylko aparatczyk Putin stara się chodzić w nie swoich butach. Powinien kupić sobie nowe, współczesne. On rzeczywiście stara się przywrócić Rosji pozycję z czasów ZSRR. Polska ma pecha znajdować się między Rosją a Europą Zachodnią i dlatego od dawna jest na celowniku mocarstwa. Teraz to już nie tragedia, ale nadal smutne. > > Putinie,opozycja jest!za Piotra I juz by ich nie bylo! > Tak jak Politkowskiej? borrka1:zenujacy przyklad,wziety z bulwarowej prasy! Z faktami się nie dyskutuje, ale można je zakrzyczeć, prawda? Opozycja praktycznie nie istnieje, a jak będzie trzeba, to się powoła własną, wzorem Jaruzelskiego. Potem wszystko może się zmienić, ale i tak nic się nie zmieni - tak jak w Polsce. Nie chodzi o dojrzałość społeczeństwa tylko o strategię aparatu przemocy. W Polsce komuniści mieli tyle wspólnego ze społeczeństwem, co i w Rosji teraz. Bez zabicia Mikołaja II nie dałoby się wprowadzić Żydów do Ochrany, ale nie chcę na ten temat dyskutować, bo to na inny wątek. Borrka1:opozycja powstwala za Gorbaczowa,w Jelcynowskim burdelu byla walka o kase... Mówisz "burdel" bo się raby z łańcucha urwały. A teraz jest tak, jak ma być. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: książę i żebrak 21.10.07, 00:52 gobi03 napisał: > > borrka1:raczej przed szkoda i po szkodzie Polak jest glupi,... > > a my nawet swoje problemy rozwiazujemy via Bruksela . > Jakie "my"? borrka1;wybacz,ale nie wiedzialem ze nie jestes Polakiem. .Sa dwa warianty,albo my nic > nie umiemy i goowno wiemy o Rosji,albo faktycznie > ta Rosja jest taka beznadziejna!tylko jak wytlumaczyc > sukcesy innych na polu polityki i gospodarki z Rosja? > Oba warianty jednoczesnie nie maja prawa bytu." > > Jacy "my"??? To nie Rosja beznadziejna, tylko > aparatczyk Putin stara się chodzić w nie swoich butach. > Powinien kupić sobie nowe, współczesne. On rzeczywiście > stara się przywrócić Rosji pozycję z czasów ZSRR. borrka1;mialbys,jak bys byl obywatelem Polski,cos przeciw temu aby Polska byla tak potezna jak w czasach swietnosci?ja nie,wiec i mozna zrozumiec dazenia Putina do tego celu,jest na tyle madry ze rozumie ,ZSRR nie ma prawa powrotu,silna ,potezna Rosja to szczytny cel kazdego patrioty swojego kraju,komu to przeszkadza ten stara sie pokazac dazenia w ciemnych kolorach,a buty ma jak najbardziej na MIARE,czego nie powiem np. o Bushu, przeciez kieruje najwieksza "demokracja" w swiecie,a wskoczyl w iracko-afganskie lapcie w ktorych utonal!Zwroc uwage,ze Rosja po Afganistanie nie prowadzi zadnych wojskowych akcji poza granicami kraju,za to USA wojuje wszedzie gdzie moze i nie moze,a jaki szczytny cel!walka z terroryzmem,czyli z nikim i jednoczesnie ze wszystkimi!mozesz jutro zostac nazwany terrorysta i wez tu udowodnij ze nie jestes wielbladem?Tego nawet komunisci nie odwazyli sie tak nazwac. > Polska ma pecha znajdować się między Rosją a Europą > Zachodnią i dlatego od dawna jest na celowniku > mocarstwa. Teraz to już nie tragedia, ale nadal smutne. borrka1; sasiadow sie nie wybiera,z sasiadami zyje sie w zgodzie.Ta madrosc widac nie wszystkim dana. > > > > Putinie,opozycja jest!za Piotra I juz by ich nie bylo! > > Tak jak Politkowskiej? > borrka1:zenujacy przyklad,wziety z bulwarowej prasy! > > Z faktami się nie dyskutuje, ale można je zakrzyczeć, prawda? borrka1; jak na razie to powtarzasz serdeczne zyczenia tzw. opozycji w Rosji dotyczace przyczyn smierci Politkowskiej,zadnych faktow!podaj choc jeden udowadniajacy wine Putina. > Opozycja praktycznie nie istnieje, borrka1;alez istnieje i dziala,tylko nikt sie nie kupuje na ich klamstwa!wystepuja,agituja,jezdza po Rosji, nikt ich nie wywiozl na Syberie!tyle ze to kameralna kompania jak na Rosje.No pewnie,Putin winien ze nie zmusza narodu do powiekszania tych szeregow,a uwierz,zapisac sie do nich moze kazdy chetny,aby tylko taki byl. a jak będzie trzeba, > to się powoła własną, wzorem Jaruzelskiego. Potem wszystko > może się zmienić, ale i tak nic się nie zmieni - tak jak > w Polsce. > Nie chodzi o dojrzałość społeczeństwa tylko o strategię > aparatu przemocy. W Polsce komuniści mieli tyle wspólnego > ze społeczeństwem, co i w Rosji teraz. borrka1;w Rosji komunisci sa w opozycji i wsciekle nienawidza Putina! ale ty o tym nie wiesz,lub wiesz swoje.Tylko o tej opozycji jakos nikt nie wspomina chociaz jest potezna,za to nacbole Limonova sa wysowane na czolo "bojownikow o demokracje"!smieszne,nie? A nacbole glosza hasla,Rosja dla Rosjan,czystosc rasy,i powrot do wielkosci Rosji carskich czasow!Podoba sie nie?to wlasnie z nimi tworza sojusz najwieksi opozycjonisci wedlug polskiej prasy. Nb:w przewazajacej wiekszosci ta "prawdziwa"opozycja sklada sie z osob narodowosci zydowskiej,w Polsce takie osobistosci(np p.Michnik) sa nazywani zdrajcami ,zydami sprzedajacymi Polske,w Rosji zas juz maja u Polakow status prawdziwych rosjan,demokratow,double standart? > Bez zabicia Mikołaja II nie dałoby się wprowadzić Żydów > do Ochrany, ale nie chcę na ten temat dyskutować, bo to > na inny wątek. > > Borrka1:opozycja powstwala za Gorbaczowa,w Jelcynowskim > burdelu byla walka o kase... > Mówisz "burdel" bo się raby z łańcucha urwały. A teraz > jest tak, jak ma być. gdybys byl w Rosji za czasow Jelcyna,inaczej bys spiewal gdybys wiedzial ze mozesz byc ograbiony,zabity porwany dla okupu,zmuszany do placenia za tzw"ochrone" i to kilku naraz grupom bandytow ,to bys wiedzial co piszesz,a tak widze ze na ten temat nie ma z kim dyskutowac,twoja wiedza oparta na krajowych mediach,wybacz, ale tendencyjnych. Bo te "raby" to akurat najgorszy element kryminalny ktory faktycznie zerwal sie z uwiezi na jakiej byl w ZSRR,swoja bezwzglednoscia nie majacych rownych w swiecie. Ale Jelcynowi i "rodzinie" nie do nich bylo,podzial panstwa,rograbianie nazywane cynicznie prywatyzacja(okreslane w narodzi jako prychwatyzacja)to byly priorytety tamtych czasow. > Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: książę i żebrak 23.10.07, 01:21 > borrka1;wybacz,ale nie wiedzialem ze nie jestes Polakiem. hehe > > aparatczyk Putin stara się chodzić w nie swoich butach. > > Powinien kupić sobie nowe, współczesne. On rzeczywiście > > stara się przywrócić Rosji pozycję z czasów ZSRR. > borrka1;mialbys,jak bys byl obywatelem Polski,cos przeciw > temu aby Polska byla tak potezna jak w czasach swietnosci? > ja nie,wiec i mozna zrozumiec dazenia Putina do tego celu, > jest na tyle madry ze rozumie ,ZSRR nie ma prawa powrotu, > silna ,potezna Rosja to szczytny cel kazdego patrioty swojego kraju hehe Widać nie jestem patriotą swojego kraju, bo potężna Rosja nie jest moim "szczytnym celem". ;-) Ad meritum: rząd rządzi dla narodu, dla mieszkańców swojego kraju. Tu nie chodzi o gnębienie innych, tylko o byt swoich. O teraźniejszość i przyszłość. Putin rzeczywiście przywraca ZSRR, a to źle wróży na przyszłość. Bardzo źle. Dlatego piszę tak długo, bo inaczej rzuciłbym ten wątek. > Rosja po Afganistanie nie > prowadzi zadnych wojskowych akcji poza granicami kraju Taak, a Czeczeńcy to Rosjanie... ;-) Amerykanie walczą o wpływ na ceny ropy, ale w tej dyskusji to chyba nieważne. > > Polska ma pecha znajdować się między Rosją a Europą > borrka1; sasiadow sie nie wybiera,z sasiadami zyje sie w zgodzie Nie da się żyć w zgodzie z wariatem. Putin potrzebuje wrogów żeby pokazać Rosjanom, jak bardzo go potrzebują. Padło na Polskę. > borrka1; jak na razie to powtarzasz serdeczne zyczenia tzw. > opozycji w Rosji dotyczace przyczyn smierci Politkowskiej,zadnych > faktow!podaj choc jeden udowadniajacy wine Putina. Tak samo, jak polscy oficerowie popełnili zbiorowe samobójstwo w Katyniu, bo przecież Rosji udziału w tym nie było... > > Opozycja praktycznie nie istnieje, > borrka1;alez istnieje i dziala,tylko nikt sie nie kupuje > na ich klamstwa! Może to fałszywa opozycja? > > Nie chodzi o dojrzałość społeczeństwa tylko o strategię > > aparatu przemocy. W Polsce komuniści mieli tyle wspólnego > > ze społeczeństwem, co i w Rosji teraz. > borrka1;w Rosji komunisci sa w opozycji i wsciekle > nienawidza Putina! ale ty o tym nie wiesz,lub wiesz swoje. > Tylko o tej opozycji jakos nikt nie wspomina chociaz jest > potezna,za to nacbole Limonova sa wysowane na czolo > "bojownikow o demokracje"!smieszne,nie? Wcale nie śmieszne, bo oznacza że społeczeństwo nie ma wyboru. Jest tylko FSB, długo, długo nic i grupki oszołomów. A z tych oszołomów nie wiadomo, którzy mogą być kierowani przez FSB, również. Naród może głosować na FSB. Jeśli naród się zbuntuje, to mogą być wybory, ale efektem będzie prawdopodobnie władza... FSB! Śmieszne, nie? W cywilizowanych krajach to cywile rządzą, a tajne służby są trzymane na uwięzi. > Nb:w przewazajacej wiekszosci ta "prawdziwa"opozycja > sklada sie z osob narodowosci zydowskiej,w Polsce > takie osobistosci(np p.Michnik) sa nazywani zdrajcami >,zydami sprzedajacymi Polske Nie chodzi tu o narodowość, ani czy kto obrzezany, tylko czy działa w naszym interesie: Polski i Polaków. Żydów mamy w PO i w PiS, mamy mniejszość niemiecką w parlamencie. Ważne, czy oni działają dla naszego dobra, czy też realizują dyrektywy zza granicy. Ważne, kto finansuje np. Kwaśniewskiego. Znajdziesz wielu Polaków gotowych sprzedać naszą przyszłość byle dostać swoją dolę. > gdybys byl w Rosji za czasow Jelcyna,inaczej bys spiewal gdybys > wiedzial ze mozesz byc ograbiony,zabity porwany I naród oddał wolność za bezpieczeństwo. Stara historia. Już Chińczycy woleli żyć za murem wzniesionym własnymi rękami, byle mieć ochronę przed barbarzyńcami. > Bo te "raby" to akurat najgorszy element kryminalny > ktory faktycznie zerwal sie z uwiezi na jakiej byl > w ZSRR,swoja bezwzglednoscia nie majacych rownych w swiecie. Ooo, może znalazłoby się trochę takich w Brazylii albo w afrykańskich krajach. A pomyśl, dlaczego w demokratycznych społeczeństwach tacy ludzie stanowią minimalny margines. Bo normalni ludzie _chcą_ być przyzwoici. W normalnych warunkach nie popierają bandytów. > podzial panstwa,rograbianie nazywane cynicznie > prywatyzacja(okreslane w narodzi jako prychwatyzacja) > to byly priorytety tamtych czasow. Możliwe, że za Gorbaczowa, kiedy zdali sobie sprawę z niewydolności państwa. Ja jednak nie widziałem demokratyzacji w ZSRR, aż dopiero za Jelcyna. A potem przyszedł Putin jako wielki obrońca Rosjan i "wziął za mordę" swoich przeciwników. To jest właśnie to, co miałem na myśli: Putin nie ma wizji zmian wewnętrznych w Rosji i umacnia CzeKa zamiast demokracji. I jeszcze jedno - Putin nie ma swojego Piotrogradu. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: książę i żebrak 23.10.07, 23:03 gobi03 napisał: > > > aparatczyk Putin stara się chodzić w nie swoich butach. > > > Powinien kupić sobie nowe, współczesne. On rzeczywiście > > > stara się przywrócić Rosji pozycję z czasów ZSRR. > > borrka1;mialbys,jak bys byl obywatelem Polski,cos przeciw > > temu aby Polska byla tak potezna jak w czasach swietnosci? > > ja nie,wiec i mozna zrozumiec dazenia Putina do tego celu, > > jest na tyle madry ze rozumie ,ZSRR nie ma prawa powrotu, > > silna ,potezna Rosja to szczytny cel kazdego patrioty swojego kraju > hehe > Widać nie jestem patriotą swojego kraju, bo potężna Rosja > nie jest moim "szczytnym celem". ;-) borrka1:ale Putin jest i ci co go popieraja tez sa patriotami! > Ad meritum: rząd rządzi dla narodu, dla mieszkańców swojego > kraju. Tu nie chodzi o gnębienie innych, tylko o byt > swoich. O teraźniejszość i przyszłość. Putin rzeczywiście > przywraca ZSRR, a to źle wróży na przyszłość. > Bardzo źle. borrka1:bardzo zle dla tych ktorzy widzieliby Rosje taka jak w czasach Jelcyna,a najlepiej na kolanach,ten dziki wrzask "obroncow demokracji"dobitnie swiadczy ze Putin wybral sluszna droge. Zwlaszcza gdy slyszy sie takie bzdury jakie przebakuje byla sekretarz stanu M.Olbrith ze,cyt."niesprawiedliwym jest ze tak ogromne bogactwa naturalne naleza do jednego panstwa",chodzilo o Syberie,czyli cos a`la Irak tyle ze Putin powiedzial ze dzieki Bogu Rosja to nie Irak. > Dlatego piszę tak długo, bo inaczej rzuciłbym ten wątek. > > > Rosja po Afganistanie nie > > prowadzi zadnych wojskowych akcji poza granicami kraju > Taak, a Czeczeńcy to Rosjanie... ;-) borrka1;chcesz powiedziec ze to zagranica?masz dziwne poczucie humoru lub jestes niedouczony z geografi. > Amerykanie walczą o wpływ na ceny ropy, ale w tej dyskusji > to chyba nieważne. borrka1;to akurat ma,bo to swiecznik demokracji,jezeli oni moga z tak prozaicznego powodu urzadzic golgote dla innego narodu(a to dzieki im zginelo setki tysiecy irakijczykow w bezposrednim ataku,nie mowiac o powtarzajacych sie bez konca terrorystycznych aktach,po prostu rzucili panstwo w chaos)to co chcesz od Putina i Rosji gdzie systematycznie wprowadza sie demokracje z uwzglednieniem wlasciwosci i niestandartowosci panstwa. > > > > Polska ma pecha znajdować się między Rosją a Europą > > borrka1; sasiadow sie nie wybiera,z sasiadami zyje sie w zgodzie > Nie da się żyć w zgodzie z wariatem. Putin potrzebuje wrogów > żeby pokazać Rosjanom, jak bardzo go potrzebują. Padło na Polskę. borrka1;akurat inni sa innego zdania i jednak znajduja wspolne zdanie z tym "wariatem" a ostatnie dwa lata w Polsce pokazuja odwrotna tendencje,coraz wiecej zachodnich politykow zrzyma sie na slowo Polska.Trzeba by sie zastanowic kto tu jest wariatem. > > > borrka1; jak na razie to powtarzasz serdeczne zyczenia tzw. > > opozycji w Rosji dotyczace przyczyn smierci Politkowskiej,zadnych > > faktow!podaj choc jeden udowadniajacy wine Putina. > Tak samo, jak polscy oficerowie popełnili zbiorowe samobójstwo > w Katyniu, bo przecież Rosji udziału w tym nie było... borrka1;powtarzasz stary mroczny kawal popularny w plebsie,bo akurat Rosja tak nie twierdzi,nawet ZSRR nie wpadlo na to.Ale faktow nie przedstawiles,jestes lrzcem! > > > > Opozycja praktycznie nie istnieje, > > borrka1;alez istnieje i dziala,tylko nikt sie nie kupuje > > na ich klamstwa! > Może to fałszywa opozycja? borrka1:tym gorzej dla tej opozycji,bo ze jest to sam twierdzisz. > > > > Nie chodzi o dojrzałość społeczeństwa tylko o strategię > > > aparatu przemocy. W Polsce komuniści mieli tyle wspólnego > > > ze społeczeństwem, co i w Rosji teraz. > > borrka1;w Rosji komunisci sa w opozycji i wsciekle > > nienawidza Putina! ale ty o tym nie wiesz,lub wiesz swoje. > > Tylko o tej opozycji jakos nikt nie wspomina chociaz jest > > potezna,za to nacbole Limonova sa wysowane na czolo > > "bojownikow o demokracje"!smieszne,nie? > Wcale nie śmieszne, bo oznacza że społeczeństwo nie ma > wyboru. Jest tylko FSB, długo, długo nic i grupki > oszołomów. A z tych oszołomów nie wiadomo, którzy mogą > być kierowani przez FSB, również. Naród może głosować > na FSB. Jeśli naród się zbuntuje, to mogą być wybory, > ale efektem będzie prawdopodobnie władza... FSB! > Śmieszne, nie? borrka1;smieszne to co wypisujesz!jak wedlug ciebie powinna wygladac opozycja?tak zeby krew sie lala?Jest "Jabloko" sa inne partie w opozycji nie liczac wspomnianych nacboli,jest partia Kasparova,LDPR nie wymieniam bo to blazenada dla urozmaicenia nudnych obrad w Dumie,wszystko to pozostaje w opozycji do rzadu,a ze sa slabe?widac nie ma potrzeby w narodzie dla stworzenia czegos co jest zbedne,powtarzam,narod popiera rzad i jego polityke a porownywanie do czasow ZSRR jest zalosnym argumentem,a raczej jego brakiem. > W cywilizowanych krajach to cywile rządzą, a tajne służby są trzymane na uwięzi. > > > Nb:w przewazajacej wiekszosci ta "prawdziwa"opozycja > > sklada sie z osob narodowosci zydowskiej,w Polsce > > takie osobistosci(np p.Michnik) sa nazywani zdrajcami > >,zydami sprzedajacymi Polske > Nie chodzi tu o narodowość, ani czy kto obrzezany, > tylko czy działa w naszym interesie: Polski i Polaków. > Żydów mamy w PO i w PiS, mamy mniejszość niemiecką > w parlamencie. Ważne, czy oni działają dla naszego dobra, > czy też realizują dyrektywy zza granicy. Ważne, kto > finansuje np. Kwaśniewskiego. Znajdziesz wielu Polaków > gotowych sprzedać naszą przyszłość byle dostać swoją > dolę. alez wlasnie ta opozycja o to tam walczy!za co siadl Chodorkowski?bo chcial oddac amerykanskim koncernom strategiczne przedsiebiorstwo z dostepem do ogromnych resursow kraju i po tym zechcial byc prezydentem,z takim checiami rozsprzedania panstwa?Tu wlasnie o to chodzi,ze ta opozycja w wiekszosci "pejsata"(osobiscie nie mam nic do zydow i innych nacji)z podwojnym obywatelstwem i finansowaniem z zagranicy. > > > gdybys byl w Rosji za czasow Jelcyna,inaczej bys spiewal gdybys > > wiedzial ze mozesz byc ograbiony,zabity porwany > I naród oddał wolność za bezpieczeństwo. Stara historia. > Już Chińczycy woleli żyć za murem wzniesionym własnymi > rękami, byle mieć ochronę przed barbarzyńcami. borrka1;akurat ta wolnosc zostala znacznie powiekszona po Jelcynie i narod dodatkowo zyska bezpieczenstwo,co z wolnosci jezeli nie ma bezpieczenstwa?nawet amerykanie poswiecili czesc swojej wolnosci w imie "walki z terroryzmem" aby zyc w bezpiecznie. Nawet jezeli rosjanie nie maja wolnosci w pelnym slowa tego znaczeniu,to rozumia ze trwa transformacja systemowa i samobojstwem byloby pelne otwacie śluzy,mozna sie utopic w wolnosci!A to 1/6 globu ziemskiego,setki narodowosci,140 mln dusz i 70 lat zaleglosci do calego swiata,zwlaszcza w demokratycznych tradycjach.Wybacz,ale juz powyzej pisalem,calkowite i natychmiastowe "uwolnienie" demokracji w warunkach Rosji ,to gorzej niz Irak i nie tylko dla Rosji, biorac po uwage jadrowy potencjal.Tam trzeba silnej reki,niestety,podoba sie to komus czy nie,ale spoleczenstwo jest w fazie raczkowania demokratycznego i potrzebuje opieki.Nie z zwenatrz,chociaz porady i krytyka wskazane. > > > Bo te "raby" to akurat najgorszy element kryminalny > > ktory faktycznie zerwal sie z uwiezi na jakiej byl > > w ZSRR,swoja bezwzglednoscia nie majacych Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: książę i żebrak 24.10.07, 03:21 borrka1 napisał: > > > > aparatczyk Putin stara się chodzić w nie swoich butach. > > > > Powinien kupić sobie nowe, współczesne. On rzeczywiście > > > > stara się przywrócić Rosji pozycję z czasów ZSRR. > > swoich. O teraźniejszość i przyszłość. Putin rzeczywiście > > przywraca ZSRR, a to źle wróży na przyszłość. > borrka1:bardzo zle dla tych ktorzy widzieliby Rosje taka jak w > czasach Jelcyna,a najlepiej na kolanach,ten dziki wrzask "obroncow > demokracji"dobitnie swiadczy ze Putin wybral sluszna droge. Nieważne, co mówią zagraniczni "obrońcy demokracji", ważne żeby wszyscy obywatele rosyjscy mieli takie same prawa, jak w rozwiniętych krajach. A jest zamordyzm. > Nawet jezeli rosjanie nie maja wolnosci w pelnym slowa tego > znaczeniu,to rozumia ze trwa transformacja systemowa i samobojstwem > byloby pelne otwacie śluzy,mozna sie utopic w wolnosci! Tak jest, trzeba Rosjan chronić przed wolnością. Nic więcej mi nie mów. End Of Thread Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: książę i żebrak 24.10.07, 09:10 gobi03 napisał: > Nic więcej mi nie mów. > > End Of Thread borrka1;tez sadze ze pora zakonczyc te bezsensowna dyskusje,z braku argumentow wyciagasz z moich wypowiedzi fragmenty ktore pasuja do twojej koncepcji i nic poza tym,ignorujac calosc. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: książę i żebrak 24.10.07, 21:55 > borrka1;tez sadze ze pora zakonczyc te bezsensowna dyskusje, Rzeczywiście stała się bezsensowna. > z braku > argumentow wyciagasz z moich wypowiedzi fragmenty ktore pasuja do > twojej koncepcji i nic poza tym,ignorujac calosc. Wybacz - pisząc o Putinie nie chciałem dyskutować wojny w Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enforse@hotmail.co Re: książę i żebrak IP: 78.180.20.* 21.10.07, 03:03 cze Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: książę i żebrak 23.10.07, 23:06 Gość portalu: enforse@hotmail.co napisał(a): > cze do rozmownych to ty nie nalezysz... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Radziecki, zlituj sie. 25.10.07, 17:16 Albo naucz sie po polsku, albo przestan udawac Polaka. Twoje teksty roja sie od rusycyzmow. Odpowiedz Link Zgłoś