Dodaj do ulubionych

"Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem"

31.10.07, 08:50
Emigranci kupili kit Tuska... Sami sobie winni :)
Obserwuj wątek
    • eva15 Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem 31.10.07, 12:17
      Wielka fala emigracji, która wybuchła w r. 2004 jest dokładnie tak
      samo wywołana przez PiS, który doszedł do władzyw 2005r., jak PO
      wywoła wielką falą powrotów.

PO swymi planami podatku liniowego, prywatyzacji służby zdrowa,
      szkolnictwa, dróg itd. uniemożliwi nadzwyczaj skutecznie powrót
      Polaków z Niemiec, GB; Szwecji czy innej Irlandii - krajów, które
      takiego XIX-wiecznego kapitalizmu już od dawna nie próbują
      u siebie stosować. Gdyby choć połowę postulatów Tuska jakaś
      zachodnia partia polityczna przedstawiła jako swoje, mogłaby
      natychmiast spakować manatki - do Polski, Czech czy Słowacji. To
      pomysły dobre na nowe (post)kolonialne peryferia, ale nie na ich
      centrale....

• Gość: ateusz Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem IP: *.adsl.alicedsl.de 31.10.07, 17:05
        dokladnie,ale to chyba jeszcze nie wszystko..pewniakiem wojskowo-religijna klika
        potrzebuje kandydatow na mieso armatnie..przeciez wojna na bliskim wschodzie (a
        moze nawet z rosja) jest w glowach amerykanskich strategow..nie przypadkiem tusk
        lansowany jest na meza stanu..hehe-czyzby byl jeszcze bardziej podatny na
        manipulacje jak "nieduzy geniusz"? hehehe.
        • eva15 Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem 31.10.07, 22:42
          Gość portalu: ateusz napisał(a):

>nie przypadkiem tusk lansowany jest na meza stanu..hehe-czyzby byl
          >jeszcze bardziej podatny na manipulacje jak "nieduzy geniusz"?

O, to na pewno.

• Gość: eliksir Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 19:27
        A ja wlasnie czekam na podatek liniowy! Pracy nie musi mi PO szukac, z tym sobie
        poradze. Niech wprowadzaja sprawiedliwy podatek jak obiecali i zwieksza liczbe
        budowanych mieszkan to mlodzi ambitni ludzie wroca, bo o takich nalezy walczyc,
        nie o czesc ktora pojechala do UK wykrozystywac system socjalny, czy takich
        ktorym nalezy szukac pracy.
        • mariuszdd Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem 31.10.07, 19:53
          Gość portalu: eliksir napisał(a):

> A ja wlasnie czekam na podatek liniowy! Pracy nie musi mi PO szukac, z tym sobi
          > e
          > poradze. Niech wprowadzaja sprawiedliwy podatek jak obiecali i zwieksza liczbe
          > budowanych mieszkan to mlodzi ambitni ludzie wroca,

Hej ,a jak mają zwiększyć liczbę budowanych mieszkań ?Dotacje ?
          Chcesz liberalizmu no to masz. Jeżeli się będzie opłacało ,to będą więcej
          budować.
          • Gość: eliksir Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 20:01
            Wierz mi ze tak jak obecnie to jeszcze nigdy sie nei oplacalo budowac,
            problem w tym ze nie ma gdzie. A na to juz panstwo moze duzo poradzic.
            Odrolnianie gruntow, plany rozbudowy miast, uwalnianie panstwowych gruntow, itd.
            Ja panstwu nei kaze budowac mieszkan, ani tym bardizej nei chce zeby mi panstwo
            dalo mieszkanie.
            Panstwo ma pomagac, nie utrudniac, a nie dawac! Ja wyjechalem nie dlatego ze mi
            nikt nic nie dawal, tylko dlatego ze nie chcialem zeby mi zabierano! Gdzie
            solidarnosc w tym, ze mi zabrano 40% dochodow, po to zeby sasiadowi, ktrory cale
            zycie pracuje na czarno regularnie przepijajac dochody opieka spoleczna kupowala
            wegiel, ubrania...
            Dlaczego taki pijak korzysta ze sluzby zdrowia nie placac ani grosza, a ja
            placilem wiecej niz ubezpieczenie w prywatnej klinice i nie korzystalem, bo nie
            mialem na to czasu takie kolejki, wolalem zaplacic ponownie i isc prywatnie. A
            Kaczynscy smieli to nazywac Panstwem solidarnym :/
            • mariuszdd Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem 31.10.07, 20:12

> Wierz mi ze tak jak obecnie to jeszcze nigdy sie nei oplacalo budowac,
              > problem w tym ze nie ma gdzie. A na to juz panstwo moze duzo poradzic.
              > Odrolnianie gruntow, plany rozbudowy miast, uwalnianie panstwowych gruntow, itd
              > .
              > Ja panstwu nei kaze budowac mieszkan, ani tym bardizej nei chce zeby mi panstwo
              > dalo mieszkanie.
              > Panstwo ma pomagac, nie utrudniac, a nie dawac! Ja wyjechalem nie dlatego ze mi
              > nikt nic nie dawal, tylko dlatego ze nie chcialem zeby mi zabierano! Gdzie
              > solidarnosc w tym, ze mi zabrano 40% dochodow, po to zeby sasiadowi, ktrory cal
              > e
              > zycie pracuje na czarno regularnie przepijajac dochody opieka spoleczna kupowal
              > a
              > wegiel, ubrania...
              > Dlaczego taki pijak korzysta ze sluzby zdrowia nie placac ani grosza, a ja
              > placilem wiecej niz ubezpieczenie w prywatnej klinice i nie korzystalem, bo nie
              > mialem na to czasu takie kolejki, wolalem zaplacic ponownie i isc prywatnie. A
              > Kaczynscy smieli to nazywac Panstwem solidarnym :/

Z tego co wiem,to na zachodzie jest podatek od nieruchomości tzw. Kataster:)
              Szybko w Polsce znalazłaby się ziemia, place pod budowę itp. miejsca he he
              ,gdyby go wprowadzono.
              Ale wówczas młode i stare uciekaliby z Poladii tam gdzie pieprz rośnie .

Pomoc społeczna nawet w W.Brytanii jest znacznie większa niż w Polsce,
              mieszkania komunalne rozdają od ręki :).
              Tak więc ,twoje żale są dziwne.
              • Gość: eliksir Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 20:24
                I to bardzo dobry podatek jest, od kazdego drugiego mieszkania, czy dzialki
                budowlanej na ktorej sie nic nie buduje. Jestem za!
                A co do socjalu - po pierwsze to Wielka Brytanie na to stac, nie dzieki wysokim
                podatkom, ale dzieki wysoko rozwinietej gospodarce. Gdy w Polsce dojdziemy do
                takiego poziomu to tez bedzei mozna pomoc socjalna zwiekszyc, ale w tej chwili
                Polski na to nie stac! I sa wazniejsze wydatki, jak chociazby sluzba zdrowia,
                czy slabo oplacani nauczyciele. Po drugie, ne wiem wiele o socjalu w WIelkiej
                Brytani bo nie przyjechalem tutaj brac, tak samo jak nei bralem w Polsce. Mam
                zdrowe rece i glowe, wiec sobie poradze, nigdy nic za darmo nei dostalem i nic
                nie chce, ale tez nie chce zeby ktokolwiek mi zabieral i oddawal pijakom!
                Ja na UK nie narzekam, ale tesknie do Polski bo tutaj sie urodzilem, tutaj mam
                rodzine i czuje sie Polakiem.
                • mariuszdd Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem 31.10.07, 20:34

> I to bardzo dobry podatek jest, od kazdego drugiego mieszkania, czy dzialki
                  > budowlanej na ktorej sie nic nie buduje. Jestem za!

Ha,podatek od drugiego mieszkania ,a potem tego owego,przecież to już prawie
                  socjalizm :)
                  Zaraz będą jakieś ulgi dla kobiet w ciąży i gejów .
                  Tak to sie właśnie zaczyna ,potem masz kraj w którym każdy ma dowód i
                  obowiązek meldunkowy.Ale dróg i mieszkań nie ma !
                  • Gość: eliksir Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 20:41
                    wiec co radzisz? Kistoria pokazala ze szukanie ukladu nei pomaga :P
                    • mariuszdd Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem 31.10.07, 20:49

> wiec co radzisz? Kistoria pokazala ze szukanie ukladu nei pomaga :P
                      Ja głosowałem na PiS ,ale obecnie jestem bardzo ciekaw zapowiadanych słynnych
                      reform PO.
                      Mam nadzieję,że po wszystkim, nie będzie 40-sto procentowego bezrobocia ;)
                      • Gość: eliksir Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 20:55
                        No tak, PiS zmniejszyl bezrobocia, bo ludzie tacy jak ja majac dosc poszukiwania
                        ukladu zamiast zajmowania sie gospodarka czy budowa drog postanowili szukac
                        szczescia w innym kraju. Przez dwa lata sprzyjala im sytuacja (fundusze unijne)
                        wiec nie stala sie tragedia, ale zal niwykrozystanej szansy bo wzrost
                        gospodarczy nalezy wykorzystac i przygotowac sie do lat "chudych", ktore w koncu
                        nastapia.
                        Dlaczego glosowales na PiS? Co w ich programie wedlug Ciebie dawalo im przewage
                        w zapewnieniu Polakom lepszego zycia, a moze juz cos zrobili w tym celu przez
                        minione dwa lata tylko ja tego nei zauwazylem?
                        • mariuszdd Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem 31.10.07, 21:10

> No tak, PiS zmniejszyl bezrobocia, bo ludzie tacy jak ja majac dosc poszukiwani
                          > a
                          > ukladu zamiast zajmowania sie gospodarka czy budowa drog postanowili szukac
                          > szczescia w innym kraju. Przez dwa lata sprzyjala im sytuacja (fundusze unijne)
                          > wiec nie stala sie tragedia, ale zal niwykrozystanej szansy bo wzrost
                          > gospodarczy nalezy wykorzystac i przygotowac sie do lat "chudych", ktore w konc

PiS doszedł do władzy gdy bezrobocie osiągnęło swoje największe rozmiary,za
                          łapówkę można było wszystko kupić.
                          Przez 17 lat reformowano Polskę ,Balcerowicz super koleś :).Tak ,ale jak
                          doszło do ogólnoświatowego rozwoju ,przyszły pieniądze z UE to w Polsce jest
                          raptem 5 może 6 procent wzrostu !
                          W krajach afrykańskich jest 8 procent wzrostu gospodarczego.
                          Z reformami poprzedników wcale nie było tak w porządku,tak jak to jest
                          opisywane.
                          A i jeszcze jedno ,w czasie jazdy to się koni nie zmienia.
                          • Gość: eliksir Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 21:18
                            Jezeli kon na wyscigach przez pierwsza polowe biegu zamiast biec wacha kwiatki
                            na wybiegu to nawet jak w drugiej polowie zacznie biec to bedzie polowe dystansu
                            za pozostalymi. A ze zacznie biec w drugiej polowie wcale gwarancji nie ma. A
                            konia o ktorym mowisz nikt nie zmienil, sam sie wywalil bo taki jest przebiegly
                            ze sam siebie wykiwal :P
                            • mariuszdd Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem 31.10.07, 21:23

> Jezeli kon na wyscigach przez pierwsza polowe biegu zamiast biec wacha kwiatki
                              > na wybiegu to nawet jak w drugiej polowie zacznie biec to bedzie polowe dystans
                              > u
                              > za pozostalymi. A ze zacznie biec w drugiej polowie wcale gwarancji nie ma. A
                              > konia o ktorym mowisz nikt nie zmienil, sam sie wywalil bo taki jest przebiegly
                              > ze sam siebie wykiwal :P
                              Kaczyński ma dobre strony ,poprzednio nikt nie zwalczał już prawie polskich
                              przywar narodowych, jak: łapówkarstwo,kolesiostwo,nepotyzm itd.
                              • Gość: eliksir Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 21:27
                                I nikt tez nie probowal zamachu na konstytucje, nie poobrazal sie na wszytkich
                                sasiadow, nikt tez nie wprowadzil takiej nienawisci do narodu. Nie dzieli ludzi
                                na dobrych i zlych w zaleznosci od tego za ktora opcja polityczna sie opowiadal
                                (wypowiedz ze przegral wybory bo ludzi namawiano do glosowania to dla mnie krok
                                od zakazy udzialu w wyborach myslacych inaczej niz ja i moj brat).
                                I to, czego mu nigdy nei wybacze: Nie bylo w wolnej Polsce polityka, ktory
                                klamal w tak beszczelny sposob jak Kaczynski Jaroslaw.
                                • mariuszdd Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem 31.10.07, 21:35

> I nikt tez nie probowal zamachu na konstytucje, nie poobrazal sie na wszytkich
                                  > sasiadow, nikt tez nie wprowadzil takiej nienawisci do narodu. Nie dzieli ludzi
                                  > na dobrych i zlych w zaleznosci od tego za ktora opcja polityczna sie opowiadal
                                  > (wypowiedz ze przegral wybory bo ludzi namawiano do glosowania to dla mnie krok
                                  > od zakazy udzialu w wyborach myslacych inaczej niz ja i moj brat).
                                  > I to, czego mu nigdy nei wybacze: Nie bylo w wolnej Polsce polityka, ktory
                                  > klamal w tak beszczelny sposob jak Kaczynski Jaroslaw.

Cóż ,polityka to nie zabawa dla grzecznych ludzi :)

• Gość: eliksir Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 21:43
                                    Ale ja bym chcial zeby byla dla UCZCIWYCH!
                                    Ja nie chce zeby mi ktos mowil ze wybuduje 3mln mieszkan, a po wyborach z
                                    rozbrajajaca mina pwoiedzial ze to przeciez niemozliwe.
                                    Bede sie powtarzal ale nie moge wytrzymac. Leper nazywany kryminalista zostaje
                                    wicepremierem, Marcinkiewicz jest premierem na 4 lata (nie zmeinia sie konia w
                                    czasie biegu, znajome?), Rokita ktory popelnil polityczne morderstwo i powinien
                                    na zawsze zniknac z polityki po prau miesiacach "miejsce dla niego w PiS sie
                                    znawsze znajdzie", jak nie dostane 280 mandatow odejde, i wiele wiele innych, o
                                    wiele za duzo.
                                    Po czyms takim nei uwierze w ani jedno slowo tego czlowieka, a jezeli do tego
                                    mam podejrzenia ze moze cos zlego zrobic (grzebanie przy konstytucji, zamach na
                                    demokracje) to mam obawy ze pomimo tego ze sie z calych sil zapiera ze nic
                                    takiego nie zrobi to mu nei uwierze i bede sie staral z calych sil odsunac go
                                    jak najdalej od wladzy, zebym wiedzial ze nie bedize mial szansy nic takiego zrobic.

Pomijajac juz fakt, ze kazdy czlowiek ma HONOR, a tym bardizej powinien miec
                                    polityk, jezeli chcesz by ludzie bez honoru toba rzadzili - glosuj na nich,
                                    demokracja daje ci to prawo, ale zaakceptuj jezeli wiekszosc nei chce (Kaczynscy
                                    zaakceptowac tego nei potrafia, co tylko potwierdza jak malymi ludzmi sa).
                                    • mariuszdd Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem 31.10.07, 22:06

> Ale ja bym chcial zeby byla dla UCZCIWYCH!
                                      > Ja nie chce zeby mi ktos mowil ze wybuduje 3mln mieszkan, a po wyborach z
                                      > rozbrajajaca mina pwoiedzial ze to przeciez niemozliwe.
                                      > Bede sie powtarzal ale nie moge wytrzymac. Leper nazywany kryminalista zostaje
                                      > wicepremierem, Marcinkiewicz jest premierem na 4 lata (nie zmeinia sie konia w
                                      > czasie biegu, znajome?), Rokita ktory popelnil polityczne morderstwo i powinien
                                      > na zawsze zniknac z polityki po prau miesiacach "miejsce dla niego w PiS sie
                                      > znawsze znajdzie", jak nie dostane 280 mandatow odejde, i wiele wiele innych, o

Ba, 3 miliony mieszkań ,to tak jak obiecywać gwiazdkę z nieba.
                                      Kwaśniewski obiecywał mieszkania dla młodych małżeństw :)
                                      Wałęsa obiecał 100 milionów dla każdego .
                                      Zaraz ,co obiecywał Mazowiecki ,aaa ,że Polska wejdzie w dwa lata do UE :).
                                      Ale w obecnych wyborach to niewiele obiecali !
                                      Właściwie można powiedzieć ,że w obecnych wyborach nic nie obiecali ,wycwanili
                                      się.
                                      To prawda,że Kaczyński najpierw ich zatrudnił (Lepper,Lipiec itp.),a potem
                                      aresztował,a co miał zrobić ,jeżeli wyborcy wybrali przęstepców :).
                                      • Gość: eliksir Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 22:13
                                        Ok, Lipiec zostal przestepca jak byl juz na stolku, ale Lepper byl nim przed
                                        nominacja! Ja naprawde nie jestem w stanie pojac jak mozna byc tak falszywym, by
                                        wmawiac ludziom ze jest sie prawym i sprawiedzliwym jednoczesnie zyc przeciwko
                                        swoim przekonianiom (myslal ze Lepper to przestepca a zrobil z niego premiera).
                                        Moze jestem idealista i to moje spojrzenie na poityke jest zbyt optymistyczne,
                                        ale dla mnie taki czlowiek jest nikim! Jest nawet kims gorszym niz lepper. I nie
                                        da sie w tego w zaden sposob wytlumaczyc.
                                        Klamczuch to klamczuch i tyle!
                                        Byc szeregowym polslem a dac komus takiemu wladze to dwie rozne rzeczy. Gdzimy
                                        sie zeby pedofil po odsiedzeniu kary zyl na wolnosci w spoleczenstwie, a
                                        pozwolenie mu na prace z dziecmi to juz przestepstwo. I tak wlasnie bylo z
                                        lepperem i JK. No ale jak sie ma jedna moralnosc dla "swoich" a druga dla reszsty...
                • Gość: baca Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem IP: *.zen.co.uk 31.10.07, 23:19
                  Zgadzam sie z eliksirem na 100%, ja tez planuje powrot po 9 latach w
                  UK, ale z powodu przekreconych kursow zlotego wstrzymuje sie z
                  jakimkolwiek dzialaniem - nic mnie z reszta nie goni, UK to
                  przyzwoite miejsce choc teraz to troche za duzo rodakow i nastroje
                  sie troche pogarszaja. I niech mi nikt nie pieprzy ze socjalne
                  mieszkania rozdaja od reki - bullshit.
      • patrickkolno Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem 31.10.07, 20:24
        Droga Evo15,

Polska nie lezy w Azji Poludniowo-Wschodniej, nie jest ani Singapourem, ani
        Chinami, gdzie wysoki wzrost gospodarczy nie jest zwiazany z redukowaniem
        panstwowego interwencjonizmu - TINA (There is no Alternative) tam nie przeszla.

Na twoje postulaty jest juz troche za pozno - po 1989 roku Polska i cala Europa
        Wschodnia zostala objeta restrukturyzacja, cos w rodzaju SAP (Structural
        Adjustment Programme), ktory zostal wprowadzony duzo wczesniej przez
        twardoglowych neo-liberalow w krajach rozwijajacych sie.

Tak wiec XIX-wieczny neo-liberalizm lat 1870-1914 do Polski zawital w latach
        90-tych i stalismy sie peryferia w tej tak mocno propagowanej globalizacji. Nie
        sadze, zeby Tusk dokonac wiekszych zniszczen, niz dokonala waska grupa czerwonej
        burzuazji w okresie restrukturyzacji.

eva15 napisała:

> Wielka fala emigracji, która wybuchła w r. 2004 jest dokładnie tak
        > samo wywołana przez PiS, który doszedł do władzyw 2005r., jak PO
        > wywoła wielką falą powrotów.
        >
        > PO swymi planami podatku liniowego, prywatyzacji służby zdrowa,
        > szkolnictwa, dróg itd. uniemożliwi nadzwyczaj skutecznie powrót
        > Polaków z Niemiec, GB; Szwecji czy innej Irlandii - krajów, które
        > takiego XIX-wiecznego kapitalizmu już od dawna nie próbują
        > u siebie stosować. Gdyby choć połowę postulatów Tuska jakaś
        > zachodnia partia polityczna przedstawiła jako swoje, mogłaby
        > natychmiast spakować manatki - do Polski, Czech czy Słowacji. To
        > pomysły dobre na nowe (post)kolonialne peryferia, ale nie na ich
        > centrale....
        >
        >
        • eva15 Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem 31.10.07, 22:56
          Tusk będzie najwyraźniej kontynuatorem zapoczątkowanych w 1990/91 r.
          i częściowo przerwanych(złagodzonych) w 1993 r. przemian.

Ale nie chodzi mi tu, mimo, że użyłam nazwy XIX-wieczny kapitalizm,
          o tenże wiek lecz tak na prawdę o zupłnie współczesny neoliberalizm
          spod znaku Miltona Friedmana i jego apostołów tzw. Chicago- boys z
          Sachsem i Liptonem na czele, którzy w PL ten neoliberalizm rękoma
          Balcerowicza wprowadzili. Nazwa XIX-wieczny kapitalizm przyszła mi
          stąd do głowy, że zasady neoliberalizmu w znacznym stopniu go
          przypominają.

Masz rację pisząc, że najpierw neoliberały wprowadziły go w krajach
          rozwijających się. Konkretnie - nimi właśnie zrujnowali kompletnie
          Amerykę Łacińską. Sachs, zanim zaczął uczyć Balcerowicza, rozłożył
          na łopatki tą samą co później w PL terapią szokową Boliwię, za co
          dziś bezczelnie serdecznie przeprasza i mówiąc, że się pomylił
          zajmuje się obecnie zwalczaniem wywołanej w znacznym stopniu przez
          siebie nędzy w III świecie. Pracy temu bezczelnemu cynikowi mu nie
          zabraknie.

• Gość: Kaczo i Boso Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem - i dobrze IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 31.10.07, 20:55
        Taki "XIX wieczny" (wedlug komunistki "evy") kapitalizm do dzis
        panuje w USA i kraj ten wciaz ma sie calkiem dobrze, tj. 3.9%
        wzrostu gospodarczego w ostatnim kwartale - na tak wielka
        gospodarke jest to spora liczba!
        • pablo63 Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem - i dobrz 31.10.07, 21:50
          Na kredyt to każdy głupi potrafi...tylko gorzej ze spłatą, ale cóz od czego są
          następne pokolenia ;)

Pzdr Pablo
          • Gość: eliksir Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem - i dobrz IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 21:52
            Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja ze nastepne pokolenia sa od
            wypracowywania PKB Wielkiej Brytanii i Irlandii.
          • eva15 Re: Tusk kusi XIX-wiecznym kapitalizmem - i dobrz 31.10.07, 23:00
            O nie, system trzeszczy już teraz w szwach, tylko większość
            kochających Hameryką Polaków przyjmie to do wiadomości dużo później
            niż nawet sami Amerykanie.
    • Gość: gosc "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem" IP: *.socal.res.rr.com 31.10.07, 17:07
      przeciez jest naiwnoscia twierdzic ze Polacy na cos czekaja. Oni po
      prostu tam zyja i tam beda zyc i pracowac do emerytury przynajmniej.
      • Gość: eliksir Re: "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 19:29
        Myslisz sie, jezeli nie zyles na emigracji to nie wiesz co to znaczy, jezeli w
        Polsce sie poprawi (nie musi byc wcale rownie dobrze jak w UK) to zapewniam Cie
        ze duza czesc ludzi wroci. Ja tez na to czekam, zycze powodzenia Tuskowi.
    • Gość: EdgaroPèron Trzymam kciuki, żeby tylko nie wrócili...! IP: 87.105.187.* 31.10.07, 17:10
      Jak wrócą, wtedy bezrobocie hop na 23%
      To dzięki ich wyjazdom ja mam pracę w Polsce.
    • Gość: kangur Zakladanie firm przez powracajacych, IP: *.080.dsl.syd.iprimus.net.au 31.10.07, 17:16
      Musimy przyjac do wiadomosci ze ludzie wyjezdzajacy z Polski pracuja na
      podrzednych stanowiskach, a nawet wrecz niestosownych do ich kwalifikacji, jak
      tacy ludzie moga po powrocie do kraju zakladac firmy, to jest najwieksze
      nieporozumienie, i pchane kitu przez media i politykow, realia sa takie, po
      pobycie powiedzmy dwoletnim pracy w pubie czy w fabryce, pracujac dla kogos, jak
      mozna zdobyc wiedze na prowadzenie przedsiebiorstwa BEDAC ZATRUDNIONYM JAKO
      ROBOTNIK, TO JEST PRANIE MOZGOW PRZEZ PANOW POLITYKOW.
      Bedzie maly procent ze zalozy po powrocie kawiarenke i to bedzie wszystko.
      Nastepne niebiezpieczenstwo to powracajacy beda rzadali miejsc pracy dobrze
      oplacanych, oraz beda udawadniali ze nabyli praktyki za granica i znaja sie
      lepiej, a zatem bez kija nie podchodzi!
      Pracowac dla kogos w obojetnie jakim biznesie to wcale nieznaczy prowadzenie
      bisnesu, tego nie mozna mylic ze soba, panowie politycy, i pismacy.
      • Gość: eliksir Re: Zakladanie firm przez powracajacych, IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 19:38
        Po pierwsze to nie wszyscy wyjechali jako robotnicy fizyczni i wlasni o nich
        najbardziej rzad powinien walczyc. Po drugie, nei zgadzam sie ze nawet ktos kto
        pojechal do UK jako robol nie zwieksza swojego potencjalu. Sam wyjazd to szkola
        zycia, trzeba sie przystosowac do zycia w odmiennej kulturze, nauczyc jak
        zalatwiac urzedowe sprawy, znalezc prace, mieszkanie itp. itd. Jezeli ktos sie
        na cos takiego decyduje to swiadczy to o tym, ze ma charakter, ze nei boi sie
        wyzwan, ze potrafi brac los w swoje rece. I jako pracodwaca wolalbym zatrudnic
        kogos takiego niz absolwenta, ktory nie wie jak wyglada praca.
        Wspomniales rowniez o powrocie z kasa na wlasny interes, otoz powiem Ci ze sie
        myslisz takze w tym. Murarz pojedzie na 2 lata do UK i wroci z kasa, za ktora
        kupi sprzet by moc zaczac pracowac w polsce na swoj rachunek, do tego zatrudni
        pomocnika i juz jednego bezrobotnego mniej. Na otwarcie zakladu fryzjerskiego
        kosmicznej kasy rowniez nie potrzeba, dziewczyna pracujaca przez dwa lata na
        zmwaku w Londynie na pewno odlozy tyle zeby moc zrealizowac marzenie z lat
        szkolnych. Takich ludzi sa tysiace i to w nich jest sila i to o nich trzeba walczyc.
        • mariuszdd Re: Zakladanie firm przez powracajacych, 31.10.07, 19:58
          ak wyglada praca.
          > Wspomniales rowniez o powrocie z kasa na wlasny interes, otoz powiem Ci ze sie
          > myslisz takze w tym. Murarz pojedzie na 2 lata do UK i wroci z kasa, za ktora
          > kupi sprzet by moc zaczac pracowac w polsce na swoj rachunek,

Murarz zakupi :
          Tackę,drabinkę i wiaderko .
          • Gość: eliksir Re: Zakladanie firm przez powracajacych, IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 20:04
            Kupi wiertarke, drabine, zestaw nozy do ciecia glazury, zgrzewarke do
            miedzianych rurek zeby zakaldac instalacje hydrauliczne, samochod ktorym
            dojedzie do klienta
            Ci co pracuja przy pomocy wiaderka i tacki wlasnie zostali w Polsce, dlatego
            pomimo bezrobocia w budowlance nei ma kto pracowac BO NIE UMIE!
            • mariuszdd Re: Zakladanie firm przez powracajacych, 31.10.07, 20:20

> Kupi wiertarke, drabine, zestaw nozy do ciecia glazury, zgrzewarke do
              > miedzianych rurek zeby zakaldac instalacje hydrauliczne, samochod ktorym
              > dojedzie do klienta
              > Ci co pracuja przy pomocy wiaderka i tacki wlasnie zostali w Polsce, dlatego
              > pomimo bezrobocia w budowlance nei ma kto pracowac BO NIE UMIE!

Tak ,ale koszty o których piszesz są małe ,nie musiał murarz wyjeżdżać,aby
              zarabiać na takie drobnostki.
              Aż dziwne ,że tych murarzy tak daleko zaniosło .Tyle lat reform
              lumpenliberalnych i mimo to ,było dla murarzy i tynkarzy tak niewygodnie w Polsce :)
              • Gość: eliksir Re: Zakladanie firm przez powracajacych, IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 20:31
                Jezeli wynajecie mieszkania w Polsce kosztuje 1000zl, a pensje wysokosci 800zl
                sa na przadku dziennym to nawet na wiaderko z tego nie odlozysz. Mysle ze na
                start wystarczy 10-15 tys, to minimum.
                A oprocz narzedzi trzeba jeszcze zarejstrowac firme, zaplacic ZUS i pensje
                pomocnikowi, kupic materialy "na start" oraz zyc do ukonczenia pierwszego
                zlecenia i pierwszej gotowki.
                A co ty robisz? Czy masz swoja firme budowlana? Jezeli nie to kupie ci tacke i
                wiaderko i do dziela jezeli uwazasz ze to takie proste.
                • mariuszdd Re: Zakladanie firm przez powracajacych, 31.10.07, 20:43

> Jezeli wynajecie mieszkania w Polsce kosztuje 1000zl, a pensje wysokosci 800zl
                  > sa na przadku dziennym to nawet na wiaderko z tego nie odlozysz. Mysle ze na
                  > start wystarczy 10-15 tys, to minimum.
                  > A oprocz narzedzi trzeba jeszcze zarejstrowac firme, zaplacic ZUS i pensje
                  > pomocnikowi, kupic materialy "na start" oraz zyc do ukonczenia pierwszego
                  > zlecenia i pierwszej gotowki.
                  > A co ty robisz? Czy masz swoja firme budowlana? Jezeli nie to kupie ci tacke i
                  > wiaderko i do dziela jezeli uwazasz ze to takie proste.

Z tego wynika,że murarz biznesmen będzie grabił kasę ,a pomocnik zarabiać
                  będzie 800 zł :).
                  Czyli z emigracji przyjadą nam tutaj biznesmeni krwiopijcy wyzyskiwacze.
                  Ale z własnym sprzętem !
                  • Gość: eliksir Re: Zakladanie firm przez powracajacych, IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 20:51
                    Zaloze sie ze taki biznesmen lepiej bedzie traktowal pracownika niz gogus w
                    garniturze, ktory firme dostal od tatusia a praca sie nigdy nie splamil.
                    Poza tym jezeli przyjedzie 10000 takich budowalncow, to beda potrzebowali 10000
                    pomocnikow, gdy na rynku bedzie wolnych 5000 to beda musieli sie postarac zeby
                    wybral akurat ich firme.
                    Widze ze wedlug Ciebie nie oplaca sie nic robic. Zdradz wiec sekret na poprawe
                    Rzeczypospolitej (bez numerka :P )
                    • mariuszdd Re: Zakladanie firm przez powracajacych, 31.10.07, 21:18

> Zaloze sie ze taki biznesmen lepiej bedzie traktowal pracownika niz gogus w
                      > garniturze, ktory firme dostal od tatusia a praca sie nigdy nie splamil.
                      > Poza tym jezeli przyjedzie 10000 takich budowalncow, to beda potrzebowali 10000
                      > pomocnikow, gdy na rynku bedzie wolnych 5000 to beda musieli sie postarac zeby
                      > wybral akurat ich firme.
                      > Widze ze wedlug Ciebie nie oplaca sie nic robic. Zdradz wiec sekret na poprawe
                      > Rzeczypospolitej (bez numerka :P )

Możesz się rozczarować ,PO chce sprowadzać ...Chińczyków .Tak ,to nie żart.
                      Ja bym wprowadził to co jest w W.Brytanii,to nie znaczy ,że są super.Ale
                      jeżeli większość polskiej siły najemnej w niedługim czasie znajdzie się poza
                      Polską,to po co stosować dwa rożne systemy prawno-administracyjne ? :)
                      • Gość: eliksir Re: Zakladanie firm przez powracajacych, IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 21:23
                        Anglicy wpuscili tanszych Polakow i jakos tego nie zaluja. Chinczycy przyjada do
                        wykonywania najgorzej platnych zawodow, do ktorej w miare poprawiania sie
                        sytuacji Polacy nie beda chcieli sie stawiac. Bariera jezykowa jest jednak na
                        tyle duza ze nie beda zabierac Polakom wyzszych stanowisk, a wiec takich ktore
                        powinny interesowac Polakow. A setka chinczykow na tasmie produkcyjnej ktos
                        bedzie musial zarzadzac, i tutaj jest meijsce dla polskiego dobrze
                        wyksztalconego kierownika. Na bazrobocie w Polsce tez trzeba patrzec inaczej niz
                        w innych krajach, bo tzw. naturalne bezrobocie jest o wiele wyzsze niz w UK.
                        Wracajac jeszcze do Chinczykow - nie sadze aby to nastapilo, to raczej straszak
                        firm pokroju podwroclawskiego LG.
                        • mariuszdd Re: Zakladanie firm przez powracajacych, 31.10.07, 21:29

> Anglicy wpuscili tanszych Polakow i jakos tego nie zaluja. Chinczycy przyjada d
                          > o
                          > wykonywania najgorzej platnych zawodow, do ktorej w miare poprawiania sie
                          > sytuacji Polacy nie beda chcieli sie stawiac. Bariera jezykowa jest jednak na
                          > tyle duza ze nie beda zabierac Polakom wyzszych stanowisk, a wiec takich ktore
                          > powinny interesowac Polakow. A setka chinczykow na tasmie produkcyjnej ktos
                          > bedzie musial zarzadzac, i tutaj jest meijsce dla polskiego dobrze
                          > wyksztalconego kierownika. Na bazrobocie w Polsce tez trzeba patrzec inaczej ni

Tak ,ale jak Polacy nie byli w UE to nie można było w w.Brytanii pracować.
                          A wielki kraj jak USA broni się jak może ,przed polska tanią siła roboczą.
          • Gość: monter Co kupi murarz to jego sprawa, a tobie nic do tego IP: *.bb.sky.com 31.10.07, 20:11
            Nie twoj staw, nie twoje ryby. Policz sobie jaki wzrost gospodarczy
            zawdzieczasz tej ostatniej emigracji, jesli przecietnie emigrant
            zasila miesiecznie kase rodziny w kraju kwota 500 funtow
            brytyjskich. Troche szacunku do ciezko pracujacych ludzi, bo tez z
            tego korzystasz.
            A ty kangur najpierw zdaj mature, a potem zabieraj glos. Dyskutujesz
            o emigrantach, a pisac po polsku nie umiesz, bo az sie roi od
            ortograficznych bledow. Wtorny analfabetyzm?
            • gobi03 pytałeś w NatWest? 31.10.07, 21:59
              to zdecydowanie wygórowana kwota, co najwyżej 200 GBP
              średnio miesięcznie.
              Dodajmy, że te pieniądze raczej nie muszą dawać wzrostu
              gospodarczego, bo zostaną wydane na zakup towarów
              pochodzenia zagranicznego, w większości.
              A nasze państwo pokazało, że potrafi nie takie kwoty
              zmarnować - np. z prywatyzacji która miała zasilić
              przyszłe emerytury.
      • krystin3 Re: Zakladanie firm przez powracajacych, 31.10.07, 20:13
        To może reszta narodu, czyli 38 000 000 Polaków zrobi zrzutkę na te
        64 000 tyś. które głosowały na Tuska na wyspach ? Od kilkudziesięciu
        lat Polacy wyjeżdżają na Zachód żeby zarobić trochę kasy. I będą
        robić to nadal, tak długo, jak długo będzie korzystny dla nas
        przelicznik. Tylko kiedyś trzeba było pracować na czarno - a dziś
        można legalnie. 10 000 000 Irlandczyków tez uciekło ze swojego
        kraju - i dotąd nie wrócili, mimo, że Irlandia jest w UE prawie 35
        lat.
      • Gość: anonim Re: Bez kija nie podchodz, i slusznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 20:20

> Musimy przyjac do wiadomosci ze ludzie wyjezdzajacy z Polski
        pracuja na
        > podrzednych stanowiskach, a nawet wrecz niestosownych do ich
        kwalifikacji, jak
        > tacy ludzie moga po powrocie do kraju zakladac firmy, to jest
        najwieksze
        > nieporozumienie, i pchane kitu przez media i politykow, realia sa
        takie, po
        > pobycie powiedzmy dwoletnim pracy w pubie czy w fabryce, pracujac
        dla kogos, ja
        > k
        > mozna zdobyc wiedze na prowadzenie przedsiebiorstwa BEDAC
        ZATRUDNIONYM JAKO
        > ROBOTNIK, TO JEST PRANIE MOZGOW PRZEZ PANOW POLITYKOW.
        > Bedzie maly procent ze zalozy po powrocie kawiarenke i to bedzie
        wszystko.
        > Nastepne niebiezpieczenstwo to powracajacy beda rzadali miejsc
        pracy dobrze
        > oplacanych, oraz beda udawadniali ze nabyli praktyki za granica i
        znaja sie
        > lepiej, a zatem bez kija nie podchodzi!

Bez kija nie podchodz. Na zachodzie stojac za barem,przy zmywaku
        wiecej sie nauczysz niz w Polsce siedzac za kontuarem w wielkim
        biurze. Poznasz etyke pracy, nauczysz sie szacunku do pracy i ludzi,
        opanujesz do perfekcji to co robisz, nauczysz sie rzetelnosci w
        pracy.Pozbedziesz sie "taniego cfaniactwa" ktore tak rozplenilo sie
        w Polszcze.
        • Gość: Kaczo i Boso Re: Bez kija nie podchodz, i slusznie? IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 31.10.07, 21:00
          Nie wszyscy ludzie, ktorzy wyjechali z Polski "pracuja na
          podrzednych stanowiskach". To kolejna bajeczka propagandowa,
          a nawet - klamstwo!
    • Gość: Ochudzki Ryszard "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem" IP: *.ghnet.pl 31.10.07, 17:17
      Emigrant to nie to samo co imigrant, ale jak artykuły pisza analfabeci to tak
      jest...
    • diesd "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem" 31.10.07, 17:48
      Drodzy emigranci, błagam was, nie wracajcie! Wcale za wami nie
      tęsknimy. Wam też jest dobrze tam gdzie jesteście, tak super
      zarabiacie i w ogóle żyjecie sobie w super krajach. Dzięki temu że
      was tu nie ma, my w Polsce mamy więcej pracy bo zrobiło się luźniej
      jak wyjechaliście. Wyjeżdzając zrobiliście nam super prezent. Wam
      samym jest dobrze, więc nie dajcie się omamić taką chorą demagogią
      typu "walka o powrot emigrantów". Nikt nie chce waszego powrotu
      oprócz zakłamanych polityków. Wy sami też tego nie chcecie.
      Zostancie na emigracji drodzy emigranci.
      • Gość: pracownik Re: "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem IP: 213.17.176.* 31.10.07, 18:10
        Zgadzam się na całej linii,jesteście na Zachodzie?Więc siedźcie tam
        i KASĘ przysyłajcie mamusiom,tatusiom,braciom,siostrom.Wtedy Oni
        przyjdą do mojego sklepu i coś u mnie kupią,może wtedy premię
        dostanę wyższą o....50-100 pln w ciągu miesiąca.
        • Gość: eliksir Re: "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 19:43
          A ja ci powiem ze to 100zl oddasz z nawiazka, za 10 lat jak bedziesz musiala na
          swoich barkach utrzymywac rosnaca rzesze emerytow.
          Swoja mame i dwie mamy emigrantow, ktorych nei chcesz z powrotem.
          A takich wysylajacych do Polski kase nei jest az tak strasznie duzo, a Ci co to
          robia akurat najbardziej mysla o powrocie, bo swiadczy to o tym ze zostawili tam
          bliskich, jezeli stwierdza ze nei wracaja to bliskich zabiora do siebie i
          stracisz klientow.
        • Gość: Przyjaciel Donalda Re: przejaw polskiej choroby IP: *.wfd74a.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 19:53
          Zbiera mnie na wymioty i piana wstepuje mi na usta, gdy czytam niektore posty
          moich rodakow! Jacy z was wstretni egoisci, myslacy tylko i wylacznie o wlasnej
          dupie! Co za brak solidarnosci ze wspolplemiencami! Co za przejaw kalkulacji -
          nie wracajcie, bo zabierzecie mi miejsce pracy, bo bedzie za duze bezrobocie, bo
          nie bedziecie przysylac datkow biednym krewnym w Polsce. Brzydze sie was! Nie
          macie godnosci nazywac sie Polakami, bo ziejecie nienawiscia i pogarda do
          wlasnych rodakow!
          Jestescie chorzy, zawistni, zazdroscicie rodakom, ktorzy pracuja zagranica
          czesto ponizej wlasnych kwalifikacji,ale czesto dorabiaja sie pozycji, otwieraja
          horyzonty umyslowe, staja sie bardziej tolerancyjni, niz wy gnijacy we wlasnym
          sosie i mylnych opiniach o ludziach innej religii, koloru skory.

Tylko ludzie wracajacy z emigracji sa w stanie zmienic ten kraj wykrzywiony
          przez hordy homo sovieticusa, przyblizyc wam swiat do waszych
          zasciankowo-postkomunistycznych lbow.

W zadnym normalnym kraju wyjazdy nie sa widziane jako wyraz zdrady, jako
          definitywne zerwanie wiezi z rodzinnnym krajem. To wasz totalitarny dyskurs kaze
          widziec emigrantow jako wrogow, jako dorobkiewiczow - leczcie sie z
          postkomunistycznych pozostalosci - czytajcie Hannah Arendt na temat
          totalitaryzmu, Jacques Derride na temat dekonstrukcji, Jacques Lacan na temat
          psychoanalizy - zorganizujcie terapie zbiorowa, przeanalizujcie swoja chora
          mentalnosc, manipulacje totalitarna i odnajdzie swoje czlowieczenstwo - dbanie o
          dobro ogolu, milosc do blizniego, solidarnosc z rodakami ale rowniez z
          ludzkoscia, kompromis, tolerancje ludzi rozniacych sie od was opinia, religia,
          kolorem skory, pochodzeniem klasowym, regionalnym. Zyjecie w 21wszym wieku,
          dajcie sobie juz spokoj z totalitaryzmem i chora forma szowinizmu.

Pokochajcie swoich rodakow zyjacych w kraju i poza jego granicami. Laczy nas
          wspolna historia, tozszamosc, jezyk, kultura. Zacznijmy sie nazwajem szanowac i
          kochac, przestanmy sie nazwajem opluwac.
          • Gość: Lukkiee Re: przejaw polskiej choroby IP: *.aster.pl 31.10.07, 21:06
            >Pokochajcie swoich rodakow zyjacych w kraju i poza jego granicami.
            Kocham Was Polacy i Polki! Tylko, bardzo proszę, nie oczekujcie ode
            mnie niczego więcej. W szczególności ręce precz od mojej kasy!

>Laczy nas wspolna historia, tozszamosc, jezyk, kultura.
            "Jezyk" językowi nie równy. Kultura - też jakaś taka demokratyczna-
            niska, bardziej masowa i globalna. Łączy nas historia, ale czy
            przyszłość też? Gdy piszesz tożsamość - to mam obraz głosujących na
            PIS "patriotów" z Chicago śpiewających "nie rzucim ziemi skąd nasz
            ród..."

Reasumując, choć nie mam nic przeciwko temu, by ludzie się
            szanowali, to nie przekonujesz mnie. Uważam, że Twój sposób myślenia
            jest anachroniczny.
            • Gość: Przyjaciel Donalda Re: przejaw polskiej choroby IP: *.wfd74a.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 21:16
              Brzmisz, jak typowy neo-liberalista, niczym Thatcher " I want my money back",
              "There is no alternative".

Na takich zasadach nie buduje sie cywilizacji, lecz barbarzynstwo.

Ja tez moge cie nazwac anachronista, bo twoje hasla neo-liberalne nie sa niczym
              nowym, lecz wyciagnieciem z zakurzalej szafy zasad ekonomicznych sprzed I wojny
              swiatowej.

• Gość: Jan Pytanie brzmi: Co zrobic zeby wrocili ? IP: *.cncdnh.east.verizon.net 31.10.07, 17:48
      To ze Polsce potrzeba ludzi bywalych w swiecie jest oczywiste, to ze
      nie wszyscy wroca jest rownie oczywiste.
      Co zrobic zeby jak najwiecej znich wrocilo - jak macie pomysly to
      dopisujcie:
      1. Wprowadzic abolicje podatkowa (to jest najwieksza dorazna
      bariera - w wiekszosci krajow nie placi podatkow od pieniedzy
      zarobionych za granica, a wydajac pieniedze w Polsce kazdy i tak
      placi 22 % VAT)
      • Gość: waldi Re: Pytanie brzmi: Co zrobic zeby wrocili ? IP: *.osiedle.net.pl 31.10.07, 18:07
        Panie Janie:

1. Jak ktoś wyjechał trochę zarobić ale dalej czuje się Polakiem ,jest choć
        potroszę patriotą to wróci.

2. Jak ktoś jest totalnym kosmopolitą to i tak nie wróci,zresztą po co nam tacy?

3.Abolicja podatkowa tak,ale żadnych tam kredytów specjalnych itp. Niby dlaczego
        ja pracując w Polsce mam nie dostać kredytu,a ten kto olał Polskę i uciekł za
        granice ma dostawać specjalne bonusy?Nie dajmy się zwariować.

4. Ja bym stworzył specjalne możliwości dla inwestycji dla polskiej
        diaspory-podobnie zrobili Chińczycy i mają i pieniażki i troche powrotów.Gdyby
        obniżyć podatki,uproscic zakładanie biznesu i zrobić dobry marketing itp to
        nawet niektórzy z USA wrócą.
        • Gość: monter Dlaczego kumie nazywasz uciekinierem kogos, IP: *.bb.sky.com 31.10.07, 20:27
          kto wyjechal do pracy za granice, glownie zeby pomoc rodzinie, a
          nieraz w desperacji ratujac sie przed glodem? Mie przyszla ci do
          czaszki mysl, ze niektorzy nie mogli znalezc pracy calymi latami?
          Nie widziales jaki byl poziom bezrobocia w Polsce jeszcze nie tak
          dawno? Przypomne ci: ponad 18% oficjalnie, a w rzeczywistosci co
          czwarty Polak byl bez zajecia.
          Mial takie prawo i ty tez takie prawo masz, wiec korzystaj z tego ze
          swiat jest otwarty. Nie umiesz? Nie potrafisz? Nie chcesz? Twoja
          sprawa!
          I jeszcze jedno, jako iles-tam-letni emigrant odpowiem jasno tobie i
          tobie podobnym: mam w du.ie twoja abolicje i twoja laskawosc.
          Inwestowac moge gdzie zechce, nie tylko w Polsce. Wiedz, ze nie
          tylko w Polsce mysla, mowia i czuja po polsku. Czasami odnosze
          wrazenie, ze w Polsce wlasnie tego nie ma!
    • Gość: oka Re: "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 18:04
      Taak?!
      A wicekonsul RP w Londynie Anna Piekosz nie powiedziała dlaczego stosuje sie
      taką pisownię a nie polską?
      To ja powiem: bo system komputerowy w polskich konsulatach nie używa polskich
      znaków!! Dziwnym przypadkiem nie było problemu zarejestrować dziecka jako
      Śmiałek w brytyjskim konsulacie (bo maja wszystkie możliwe znaki alfabetu z
      całego świata)- problem zaczął się w polskim, (gdzie miał figurować jako
      Smialek, sic!)stąd mój siostrzeniec nie otrzymał polskiego paszportu przez ponad
      pół roku.
      Może na ten temat się wypowie?!
    • Gość: bolek i lolek "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 18:13
      Szczerze odradzam komukolwiek powrot do Polski z emigracji.
      Polacy zrobia wszystko aby obrzydzic nowym re-imigrantom
      zycie po powrocie. Staniecie sie obywatelami ostatniej kategorii w kraju.
      Doswiadczylem tego na sobie probujac robic doktorat
      w Polsce. Probowano mnie zabic i zrobic ze mnie wariata, okradziono
      mnie z grantu i zabrano miejsce na uczelni. Wot takaja rodina - Polsza. Tu sie
      nic nie zmienilo - ubekistan.
    • Gość: wolny "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 18:24
      Musi nie wrócą i cudu też chyba nie będzie. Oj bidny ten Tusek jak
      zapłaci za puste obietnice
    • krakus24a Jak to? Przecież mieli wracać już TERAZ. A nie za 31.10.07, 19:19
      kilka lat. Czyżby rudy donald kłamał?
      • mariuszdd Re: Jak to? Przecież mieli wracać już TERAZ. A ni 31.10.07, 20:23
        krakus24a napisał:

> kilka lat. Czyżby rudy donald kłamał?

Oszukał !!
        5 lat będą musieli gnić na uchodzctwie,aż im państwo polskie da pracę :).
    • Gość: Zyniker Nocnik?! IP: *.adsl.alicedsl.de 31.10.07, 19:27
      Zawsze przestrzegalem, aby sie nie obudzi reka w nocniku, a onie
      sie smiali i bzdury pisali, ze to nie grozne i ze pzrejdzie jak
      sr...ka, a tu nic z tego trzeba zaliczyc nocnik. EMIGRANCI JEDNO WAM
      POWIEM, NIE WRACAJCIE BO TAM N ZA NASEGO ZYCIA I TAK NIE BEDZIE
      LEPIEJ. Dopiero za klikadziesiat lat jak juz, po kolonizacji i
      wprowadzeniu nowych porzadkow (niemickich sadze, bedzie tam mozna
      mieszkac.
    • Gość: sceptyczny Po co mają wracać? W Polsce brakuje dobrze opłacan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 19:37
      ej pracy, mieszkań, kuleje infrastruktura. Po prostu musi wyemigrować parę
      milionów ludzi, aby pozostałym się polepszyło. Raczej należałoby zachęcać do
      opuszczania kraju.
    • Gość: bas driver "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem" IP: *.range81-154.btcentralplus.com 31.10.07, 19:46
      Chętnie wrócę, ale czy znajdzie się firma która zaoferuje mi chciaz 2.500 na ręke , jako kierwcy , na podlasiu nie znam takiej. Londyn z swoimi korkami juz mi obrzydł
    • ceziu "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem" 31.10.07, 19:49
      Chetnie wrócę , ale czy jakaś firma na podlasiu zaplaci mi godziwie, czyli średnia krajową, nie sądzę , a Londyn z swoimi korkami już mi obrzydł , jestem bus driver....to do pracodawców
      • Gość: emigrant Re: "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem IP: *.bb.sky.com 31.10.07, 20:17
        nie interesują mnie przywileje, ulgi i inna pomoc. od nowego rządu oczekuję
        jedynie zniesienia podwójnego opodatkowania dochodów z lat 2004-2006 i tym samym
        ograniczenia pazerności tej patologicznej instytucji jaką jest fiskus. z resztą
        sobie poradzę.
        pozdrawiam
        • mariuszdd Re: "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem 31.10.07, 20:24
          Gość portalu: emigrant napisał(a):

> nie interesują mnie przywileje, ulgi i inna pomoc. od nowego rządu oczekuję
          > jedynie zniesienia podwójnego opodatkowania dochodów z lat 2004-2006 i tym samy
          > m
          > ograniczenia pazerności tej patologicznej instytucji jaką jest fiskus. z resztą
          > sobie poradzę.
          > pozdrawiam

No to ,myślę ,że już tam zostaniesz ,niestety.
          • Gość: eliksir Re: "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 20:32
            Dlaczego tak myslisz?
            Podwojne opodatkowanie to niesprawiedliwosc, wiec wycofanie sie z tego jest dla
            panstwa jedynym honorowaym wyjsciem.
    • Gość: ktos z GB "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem" IP: 91.107.135.* 31.10.07, 20:34
      chlopie najpierw zajmij sie naprawa prawa a potem naprawa
      rzeczypospolitej i tak jej juz nie naprawisz - a moze lepiej zaczac
      od wlasnego domu badz pokoju!!!!!!!!!!!!!!!!

pozdrowienia z GB
    • Gość: ktos z GB "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem" IP: 91.107.135.* 31.10.07, 20:34
      chlopie najpierw zajmij sie naprawa prawa a potem naprawa
      rzeczypospolitej i tak jej juz nie naprawisz - a moze lepiej zaczac
      od wlasnego domu badz pokoju!!!!!!!!!!!!!!!!

pozdrowienia z GB
    • Gość: Zaba Emigranci (imigranci) nie wracajacie, jeszcze nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 20:39
      Jakkolwiek was nazywaja emigranci,(imigranci) nie wracajcie do tego
      zatechlego, zaplesnialego, zacofanego i brudnego kraju. Po powrocie
      bedziecie sie zmagac z obrzydliwa i prymitywna a takze zawistna
      biurokracja, niekompetencja i korupcja. Niech tylko urzednik sie
      dowie, ze wrociles z UK czy USA jestes w klopocie.Bez lapowki,
      ukladu czy znajomosci nie zalatwisz nic. Nie bedzie ciebie rozumiala
      rodzina i byli przyjaciele. Nie beda ciekawi twojej opinii,czy
      twoich rozwiazan " bo my, tutaj wiemy wszystko najlepiej". Bedzie
      cie irytowac pozim prawnikow, lekarzy i urzednikow.Bedziesz jaskrawo
      widzial jacy sa niedouczeni i zapyziali nawet jak robia kase( w
      szarej strefie) bo wielu z nich tak pracuje.Bedziesz sie dusil od
      dymy ze spalania smieci w najblizszym sasiedztwie i smrodu z hodowli
      swin na sasiedniej dzialce.W czasie grilla u ciebie, sasiad z
      przeciwka bedzie pompowac szambo. Bo to jest Polska i Polska
      demokracja. Opusciles ten kraj i nie wracaj do starego gulta.
    • Gość: Obywatel RP Ta walka jest przegrana ale wojna może trwać. IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.07, 20:51
      POpierający libertynizm zakłada z góry, że rząd w sprawy gospodarki się nie miesza i nie tworzy sztucznych rynków zbytu.To czemu rząd planuje utworzenie atrakcyjnych miejsc pracy?? Czyżby mielibyśmy przejesć pieniądze z UE na konsumpcję?? Nie lepiej otworzyć rynek pracy w całej UE i wtedy rzecz sama się wyreguluje. Wolny rynek to najlepszy mechanizm wpływu i nauka pokory dla "biznesmenów" polskich. A wtedy zadumamy się i zobaczymy kto w polsce został? Może sam rząd, może kilku rolników, może alkocholicy, może menadżerowie, albo idealiści i patryioci.
    • Gość: gosc LA panie eliksir IP: *.socal.res.rr.com 31.10.07, 20:54
      jest pan niepoprawnym optymista, mieszkam w Stanach od 20 lat, i tu
      jest moj kraj,zrozumialem to po 5 latach i wtenczas zaakceptowalem
      ten kraj z jego walorami i wadami, to jest normalny proces kadzego
      czlowieka na emigracji. Powrot do Polski po 5 latach zycia w
      zupelnie innym swiecie bedzie dla wiekszosci powracajacych
      koszmarem, oni sobie wmawiaja ze bedzie super bo bedzie kasa i nowy
      biznes, ale to jest zludzenie, tej kasy juz nie bedzie tak duzo,
      Polska bedzie w euro , przeciez juz teraz perspektywa kupienia w
      Polsce mieszkania sie oddala, a co dopiero jak bedzie nowa waluta,
      ceny pojda sporo w gore, poza tym bedzie dziura w rozumieniu i
      akceptowaniu polskiego myslenia . co jest generalna roznica miedzy
      zachodem a Polska to psychologiczny i faktyczny brak mozliwosci
      zrobienia cokolwiek w Polsce w normalny sposob, dam przyklad ,
      jestem studentem chce pracowac tylko dwa dni w tygodniu w sumie
      przez 10 godzin w resturacji, chce zalatwic taka prace w odleglosci
      pareset metrow od mojej szkoly i chce zeby mnie zatrudnili od zaraz
      lub jutro na podstawie mojej aplikacji, chce zeby formalnosci trwaly
      co najwyzej 15 -20 minut. To wszystko jest mozliwe w Anglii ,
      natomiast nie w Polsce, chce zeby generalnie ludzie byli serdeczni
      dla siebie , pomocni i sie nie wywyzszali, chce wresczcie miec dobre
      drogi (po 16 latch powinno juz byc sporo)i chce pracowac na samochod
      krocej oraz chce miec jescze pieniadze w kieszeni po zaplacenia
      mieszkania. TO wszystko mozliwe ze bedzie w Polsce ale ludzie nie
      beda czekali 1o czy wiecej lat , to jest po prostu niemozliwe .
      Dla mnie Polska po 20 latach nie mieszkania w niej jest zupelnie
      obcym krajem , my rozmawaimy po polsku ale zupelnie sie nie
      rozumiemy
      • Gość: eliksir Re: panie eliksir IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 21:04
        Moze moj optymizm wynika z tego ze jestem na emigracji dopiero od roku, a
        chcialbym wrocic z powodow juz wczesniej wspomnianych (tesknota, sentyment, itd)
        Jezeli mina jeszcze 4 lata jestem raczej pewny ze nie wroce, ldetgo staram sie
        cos z tym zrobic nim nie jest dla mnie za pozno. Kupno mieszkania jest problemem
        nie tylkow Polsce, wszedzie to zakup na cale zycie (bo przez reszte sie splaca
        kredyt). Roznica jest taka, ze w Angli cala reszta jest prostsza, zalatwianie
        czegos w urzedach, proste i nizsze niz w Polsce podatki, stabilnosc zatrudnienia.
        W Polsce pracy szukalem, w UK praca mnie znalazla. W Polsce po pol roku pracy
        kupilem 18 letni samochod, w UK po 2 miesiacach kupilem 6 letni.
        Ale mimo tego nadal wierze ze w polsce tez tak moze byc!
        Pozdrawiam Pana serdecznie.
        • mariuszdd Re: panie eliksir 31.10.07, 21:51

> Moze moj optymizm wynika z tego ze jestem na emigracji dopiero od roku, a
          > chcialbym wrocic z powodow juz wczesniej wspomnianych (tesknota, sentyment, itd
          > )
          > Jezeli mina jeszcze 4 lata jestem raczej pewny ze nie wroce, ldetgo staram sie
          > cos z tym zrobic nim nie jest dla mnie za pozno. Kupno mieszkania jest probleme
          > m
          > nie tylkow Polsce, wszedzie to zakup na cale zycie (bo przez reszte sie splaca
          > kredyt). Roznica jest taka, ze w Angli cala reszta jest prostsza, zalatwianie
          > czegos w urzedach, proste i nizsze niz w Polsce podatki, stabilnosc zatrudnieni
          > a.

Mi powiedziano kiedyś tak,w Polsce wszyscy zakładają ,że jesteś złodziejem ,w
          krajach anglosaskich zakłada się ,że nim nie jesteś :)
          To zapewne jakoś wpływa na prace urzędów ,jaki na tworzone przepisy
          • Gość: eliksir Re: panie eliksir IP: *.l1.c5.dsl.pol.co.uk 31.10.07, 21:57
            I ten ktos mial niestety racje :(
            Jako przyklad Optimus i sprawa Pana Kluski, nigdzie na swiecie (cywilizowanym)
            to co go spotkalo nie byloby do pomyslenia.
            Ja bym jeszcze do tego dodal:
            W Wilkiej Brytanii urzednik/policjant jest dla ludzi, nie do pomyslenia jest
            sytuacja, w ktorej pracodawca (spoleczenstwo) jest tak traktowane przez
            pracownika (urzednik) jak w Polsce.
        • Gość: emigrant Re: panie eliksir IP: *.bb.sky.com 31.10.07, 22:18
          a ja jestem tu 3 lata i wracam w przyszłym roku - jeżeli Bozia i fiskus pozwolą.
          eliksir - zgadzam się z tobą w całej rozciągłości. prawda jest taka, że nikt, no
          powiedzmy nikt z olejem w głowie, nie oczekuje "cudu" w najbliższej pięciolatce.
          to co mnie interesuje jako potencjalnego re-emigranta to zniesienie barier w
          (typu podwójny podatek) i usprawnienie i poprawa przejrzystości działań
          administracji państwowej, abym nie musiał po powrocie dawać łapówek na prawo i lewo.
          niewielu jest polskich emigrantów, którzy wrócą do kraju z czystych przyczyn
          ekonomicznych. wrócą z tęsknoty (którą każdy pojmuje na swój osobisty sposób) i
          chęci "bycia u siebie". cały "bajer" polega na tym, aby ich/nasz powrót był jak
          najprostszy i możliwie bezbolesny. bo powroty z emigracji są w szeroko pojętym
          interesie państwa: począwszy na inwestycjach bezpośrednich przywiezionych w
          kieszeniach, skończywszy na doświadczeniu i otwarciu na świat przywiezionym w
          głowach. i co do jednego muszę się zgodzić - kto zostanie tu 5 lat, kupi
          mieszkanie, urodzi mu sie dziecko i zmieni pracę na lepszą lub dostanie kilka
          awansów - możemy o takim emigrancie zapomnieć. jezeli wróci, to na emeryturę...
    • Gość: Kaczo i Boso Re: Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 31.10.07, 20:58
      Tys nie "prof.gamon0", a... calkiem zwykly idiota! To obserwacja po
      przeczytaniu kilku tuzinow twoich, zalosnie propagandowych postow.
      Po drugie - osobiscie wole "kit" Tuska bo jednak w pewnym stopniu
      trzyma sie rzeczywistosci, nizli calkowicie odwrwany od
      rzeczywistosci kit braci Klamczynskich w stylu
      bajeczek o "milionach" mieszkan...
    • Gość: zzz "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem" IP: *.smsnet.pl 31.10.07, 21:15
      Mam dość już tego pseudobiadolenia.
      Bardzo dobrze, że jadą, że urządzają się i zarabiają przyzwoicie.
      Nie ma powodu ich tu ściągać z powrotem , na siłę, Polska i za 20
      lat nie dogoni Wielkiej Brytanii.
    • gobi03 ścigajmy się ale bez przesady... 31.10.07, 22:15
      1. raczej nie za rok, bo wielu oczekuje od Państwa Polskiego
      rezygnacji ze zbójeckich pieniędzy za wyrównanie podatku od
      pieniędzy zarobionych za granicą, i prędzej zmienią obywatelstwo
      niż zdecydują się na kontakt z polskim wymiarem niesprawiedliwości;
      2. pan Tusk jakoś nie powiedział (nie słyszałem) jak konkretnie
      ma zamiar uporządkować "ten kraj", poprzednik wspominał coś
      o zwalczaniu łapownictwa, odsunięciu kryminalistów itd.;
      3. niech podziękuje też za stanie w wielogodzinnych kolejkach,
      bo Państwo Polskie (pod kierunkiem PiS) nie dało ludziom
      godnych warunków do wypełnienia obywatelskiego obowiązku;
      4. tłumaczowi polecam większą staranność, ponieważ polskie
      słowo "dramatycznie" ma inną konotację, niż angielskie;
      5. "PO ... przygotowuje pakiet środków mających zachęcić"
      broń Boże niech nie przygotowują żadnych środków,
      oprócz poprawienia sytuacji ludzi mieszkających już w Polsce!
      W szczególności niech nie sprowadzają bezrobotnych z zagranicy,
      aby podnieść stopę bezrobocia w Polsce.
      6. Ad dzieci urodzonych za granicą - nie wypada porównywać
      danych statystycznych z danymi specyficznymi;
      7. "pozostawiając Polskę ze skutkami demograficznego kryzysu"
      ależ to nie emigranci są odpowiedzialni za kryzys, cóż więc
      ma znaczyć ta uwaga?? Pytanie: czy osoby odpowiedzialne
      ponoszą jakiekolwiek konsekwencje? Odpowiedź: NIE!
    • Gość: dr dre "Walka o powrót emigrantów to wyścig z czasem" IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.07, 00:16
      Ostatnio widzialem nowe podejscie do emigracji. Opisali to na
      managerpoint.pl
      To tzw emigracja czasowa czyli interim management. Na stale
      mieszkasz w Polsce a za granica jedynie trzaskasz platne projekty.
      Czyli mieszkasz w Polsce, kase zarabiasz za granica a wydajesz w
      Polsce. Moze to rozwiaze problem emigracji:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka