rydzyk_fizyk 20.11.07, 22:19 PO nie ma szans w starciu z nimi. Wystarczy, że TVP zawiesiłaby emisję kilku popularnych seriali a pomysł likwidacji abonamentu zakończyłby swój żywot. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzysiek Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona... IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.11.07, 22:31 Ludzie związani z Polskim Radiem po prostu bronią miejsc pracy i za nic nie chcą dopuścić do swojej świadomości, że stacje komercyjne potrafią zrobić to, co media publiczne, lepiej i taniej. Najlepszy przykład to RMF Classic, który raz, dwa wygrał z "Dwójką". W samym Polskim Radiu Kraków pracuje chyba tyle osób, co w całym kraju w radiu Zet. Słuchalność Radia Kraków jest chyba na poziomie błędu statystycznego... Naturalnie, w Polskim Radiu są ludzie, którzy znają się na rzeczy, ale większość to zbędny balast. Sami zresztą posłuchajcie i oceńcie. Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 No PO - spełnijcie w końcu jakąś obietnice wyborcz 20.11.07, 23:16 Kiedy w koncu Po spelni cos co obiecywalo ? okregi jednomatowe ? nie ma podatek liniowy ? nie ma likwidacja abonamentu ? nie ma ? Wyglada ze to tacy sami klamcy jak PiS... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mjetek Fujara Re: No PO - spełnijcie w końcu jakąś obietnice wy IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.07, 23:26 Niby jak mają to wprowadzić matole, gdy zaledwie tydzień sprawują władzę? Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: No PO - spełnijcie w końcu jakąś obietnice wy 22.11.07, 17:35 Gość portalu: Mjetek Fujara napisał(a): > Niby jak mają to wprowadzić matole, gdy zaledwie tydzień sprawują władzę? xxxxxxxxxxxxxxxxxxx Sam jesteś fujara.Wiedzą już i wiedzieli od początku,że obietnicami to jest piekło wybrukowane a ciemny i głupi naród kupi nawet g..no ładnie opakowane.Właśnie chodzi o ten tydzień i oni już zaczynają puszczać""bąki""o niemożnosci zrealizowania obietnic przedwyborczych. Wyłazi z nich PiS-bis i ma rację Olejniczak i cały LiD,że zagłosują przeciw ""rządowi taboretów''-=-nie ministrów. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Sprzedać w uczciwym przetargu. 22.11.07, 17:45 Wszelkie te opowieści, jakimi to są "misjonarzami", służą wyłganiu się od opłat takich, jakie płacą inni. "Częstotliwości radiowych" jest niewiele, więc wszystkie należy sprzedawać na pewien okres w uczciwym przetargu. Państwowych nadawców też sprywatyzować, a jeśli już jakiś minister chce się przedstawiać np. w TV, to niech płaci za audycje. Chyba że państwo chce sobie zapewnić własną "tubę" - wtedy niech utrzymuje jeden program radiowy na stałej częstotliwości. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Czemu ja mam płacic za coś, z czego nie korzystam? IP: *.magma-net.pl 22.11.07, 20:00 Jak mają misję, to niech sobie nadają za własne pieniądze, nie moje. TVP i PR to potężna machina do mielenia forsy; połowa budżetu każdego filmiku idzie do niewiadomo czyich kieszeni. A ja mam za to płacic?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Nie chcę płacić za usługę, z której nie korzystam! 22.11.07, 21:12 Dlaczego mam płacić za usługę tak złej jakości, że z niej nie korzystam? To nieuczciwe! Panie Premierze! Uczyń pierwszy cud - udowodnij, że nie ma świętych krów, zlikwiduj abonament! Odpowiedz Link Zgłoś
spoko-spoko Re: No PO - spełnijcie w końcu jakąś obietnice wy 21.11.07, 17:11 sluchaj junku92580. zeby rzad mogl cos spelnic musi uzyskac votum zaufania w sejmie. Zdaje sie ze to glosowanie juz wkrotce, wiec troche cierpliwosci. Nie machaj nozkami i nie drzyj sie jak bachor, ktory chce cukierka juz teraz i zaraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Śmierć - gruba przesada IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 22.11.07, 15:23 Tytuł artykułu "Abonament albo śmierć" to gruba przesada i propaganda w obronie synekur. Jestem przeciwnikiem abonamentu w formie przymusowego podatku obowiązującego wszystkich posiadaczy odbiorników. Nie widzę żadnego interesu społecznego w przymusowym utrzymywaniu orkiestry symfonicznej, którą słucha ułemek procenta płacących podatek. Mieszkam w Stanach gdzie nie ma obowiązkowego abonamentu. Słucham NPR, czyli radia publicznego. Wysyłam co roku dla NPR dobrowolnie około $100, bo rozumiem, że gdyby słuchacze przestali wysylać to radio przestałoby istnieć. Słucham od czasu do czasu muzyki klasycznej - płacę za to kupując CD. Tu gdzie mieszkam czyli w Dalals jest kilka publicznych stacji radiowych i jedna publiczna stacja telewizyjna mimo, że nie ma abonamentu. Czyli "Abonament lub śmierć" to czyste kłamstwo i propaganda. Dlaczego płacić abonament za emitowanie takich kłamstw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: Śmierć - gruba przesada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 15:28 Gość portalu: Miś napisał(a): > Tu gdzie mieszkam czyli w > Dalals jest kilka publicznych stacji radiowych i jedna publiczna > stacja telewizyjna mimo, że nie ma abonamentu. Z ciekawości: to z czego się utrzymują? Wyłącznie z reklam?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś W NPR nie ma reklam IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 22.11.07, 15:38 Gość portalu: tomeczek napisał(a): > Z ciekawości: to z czego się utrzymują? Wyłącznie z reklam?! NPR i publiczna telewizja utrzymują się z datków słuchaczy i widzów. Drugim źródłem pieniędzy są fundacje założone przez bogatych ludzi typu Carnegie, Hewlett, Packard, Gates itp. Czasem bogaty człowiek umierając zapisze im coś w spadku. Kiedyś rząd federalny też dokładał się z pieniędzy podatników. Ale gdy Gingrich był szefem Republikanów kontrolujących Kongres to zlikwidował dofinansowanie od rządu federalnego. Nie w NPR i telewizji publicznej reklam. Są czasem podziękowania dla tych co dofinansowali określony program. Odpowiedz Link Zgłoś
zbukov Re: W NPR nie ma reklam 22.11.07, 16:02 No właśnie - w obecnym kształcie TVP jest polityczną tubą, która w porze aktywności nietoperzy puszcza w miarę przyzwoite filmy, a przez całą resztę dnia gó..ane seriale i teleturnieje mooocno okraszone reklamami? dlaczego mam się na to zrzucać pod przymusem? dlaczego tvp obowiązkowo jest we wszystkich kablówkach? sprawiedliwiej byłoby, żeby pakiety z kanałami publicznej telewizji zamawiali ci, którzy chcą i wtedy za nie płacili. wolna wola, czyż nie? i wtedy program rozrywkowy musiałby zapewniać rozrywkę, a informacyjny informacje. proszę więc wszystkich obrońców przymusowego abonamentu - spieprzajcie na kubę ze swoimi smakami dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raiokomitet Re: W NPR nie ma reklam IP: *.244-56-74.mc.videotron.ca 23.11.07, 02:35 I też dlatego 300 milionowy naród (USA) ma jedną publiczną stację radiową i jedną publiczną stację telewizyjną (PBS), które oprócz godziny do dwóch ciekawego programu zieją nudą lub są tubą ultra konserwatywnych prywatnych sponsorów tych stacji (kierownictwo stacji dobrze wie, że aby ciągle się cieszyć datkami fundacji muszą "w zamian" udzielić głosu poglądom które są "najbliższe sercom" swych sponsorów). Zależność mediów od pieniędzy niepublicznych od dawna wykazuje znamiona co najmniej częściowej utraty niezależności. Abonament, który zasila fundusz celowy wydaje się formą najbardziej dostosowaną finansowania publicznych stacji radiowych i telewizyjnych, co w obecnej sytuacji ogólnej niechęci liberalnych (w znaczeniu filozoficznym slowa liberalizm) elit politycznych i podążającym za nimi społeczeństwa do wszystkiego co państwowe jest bardzo niepopularnym argumentem. Nie jest to wyjście idealne, ale takie które zdaje się najbardziej chronić niezależność mediów. Doświadczenie w polskich mediach jak i zagranicą wskazuje również na to, że dodatkowy warunek powinien być spełniony. "Niezależne" pieniądze to nie wszystko ale tylko przesłanka. Obsada stanowisk w mediach, tak jak ich finansowanie, powinno być również odpolitycznione. Jedynym warunkiem kwalifikacyjnym dla osób zasiadających w zarządzie i w radach programowych mediów powinny być kwalifikacje zawodowe, a nie to, która partia polityczna udziela poparcia. Ten warunek powinien znależć się w ustawie. Radiokomitet powinien sprawować, oprócz nadzoru licencyjnego, rolę gwaranta niezależności mediów publicznych i być niezależny od rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier2 Abonament aby reklamować rządzącą partię? 22.11.07, 15:32 Zgaduję, że PO przewiduje, że ratując abonament zapewni sobie poparcie i reklamę przez finansowane przez obowiązkowy abonament radio i telewizję. Abonament to pozostałość PRL. Kiedy wreszcie Polacy pozbędą się tych reliktów PRL? Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal Re: Abonament aby reklamować rządzącą partię? 22.11.07, 16:27 inzynier2 napisał: Abonament to pozostałość PRL. Kiedy wreszcie > Polacy pozbędą się tych reliktów PRL? pamietam dyskusje sprzed kilku lat na temat likwidacji podatku samochodowego (płaconego rokrocznie przez włascicieli pojazdów -nawet tych którzy rocznie przejezdzali kilkaset km) podatek wliczono do ceny benzyny i po kłopocie,kto wiecej jezdzi ten wiecej płaci albo w ogole. To samo powinno byc z publicznymi mediami. Dotacja budzetowa + ew przekazanie z płaconego podatku dotacji(odpisu) na stacje publiczne. Tak jak teraz mozna to czynic na rózne stowarzyszenia ,koscioły itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: No PO - spełnijcie w końcu jakąś obietnice wy IP: *.aster.pl 22.11.07, 17:13 ale ja naprawde nawet przez minutę w roku nie słucham PR a mam radiodbiornik w domu no bo jest w radiomagnetofonie, dlaczego mialbym płacic?? Odpowiedz Link Zgłoś
romeoyjulietta Re: No PO - spełnijcie w końcu jakąś obietnice wy 22.11.07, 17:25 Czy junkers przemianowal sie na junk92508, co junkers? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bloody Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo IP: *.ghnet.pl 21.11.07, 00:08 zupelnie sie nie zgadzam ze komercyjne stacje radiowe robia cos lepiej i dlatego trzeba sie pozbyc publicznych. a przyklad rmf classic i dwojki jest juz najgorszy z mozliwych. dwojka to praktycznie jedyna mozliwosc posluchania bardziej ambitnej muzyki powaznej dla wielu melomanow, ludzi ktorych nie stac na cholernie drogie bilety do filharmonii i inne koncerty, albo mieszkajacych na prowincji. rmf classic gra same podstawowe szlagiery z walcami straussa czy dziadkiem do orzechow, ale takich utworow jak koncerty fortepianowe rachmaninowa czy wielka fuga beethovena mozna ze swieca szukac. a w dwojce mam takie rzeczy caly czas! moze za czesto puszczaja kawalki z warszawskiej jesieni ale taka dzis muzyka powstaje i trzeba to grac. argument na zasadzie ze skoro "rmf classic slucha 90 tys. a dwojki 60 tys." to znaczy ze rmf jest lepszy to czysty absurd. celem rmf classic jest zbudowanie takiego repertuaru zeby przyciagnac jak najwiecej sluchaczy, a dwojka po prostu szerzy kulture. tak sobie wyobrazam realizowanie misji, i dwojka robi to bardzo dobrze. porownywanie totalnie niekomercyjnej stacji z radiem prywatnym uwazam za nieporozumienie. jesli chodzi o pozostale publiczne stacje radiowe, to musze pochwalic trojke za jej autorskie audycje gdzie tylko prezenter decyduje co grac i w jakich dawkach, i nie jest zwiazany niczym poza swoim pomyslem na program. to jest radio w duzej mierze nadal oparte na osobowosciach dziennikarskich, i to nie tylko legendarnych jak mann czy kaczkowski, ale tez na calej masie mlodszych prezenterow. trojki tez bym na nic nie zamienil. tyle o radiu, bo co do telewizji sens ma tylko tvp kultura i tvp info, reszta jest milczeniem :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 08:43 Normalnie mał w drzewo nie wjechałem tak się zdziwiłem jak Nazarowa i inni bronili misji i wartości. Tak się dziwnie skłąda ze o misji mówi sie najgośniej wtedy gdy chcą zabrać abonament. A na co mamy codziennie? W jedynce mamy dziennikarzy którzy jako jedyni mają proawo zadać pytanie Kaczorom, redaktorów którzy nie potrafią prowadzić obiektywnie dyskusji, w dwójce wepchnęli niedzielne msze (nie jestem temu przeciwny tylko dlaczego w dwójce właśnie), samą dwójkę okroili z częstotliwości, trójka idzie w commerce a o TVP to szkoda gadac bo to chłam jakich mało. Czego mam bronić? Utworzyć instytucję która archiwizuje nagrania i słuchowiska, zostawić dwójkę jaka jest a reszte rozpi.ć w cztery wiatry. TVP w obecnym kształcie to jakiś żart. Wszystko za publiczną kasę bo tvp nie ma tylu możliwości kasy z reklam jak np tvn. granda normalnie. Gdzie tam jest misja? Nawet teatru tv jużnie da się oglądać bo tam już takie dziwadla realizują ze po 10min człowiek ma dosyć. O zalewie tandetnych seriali, jakichś natasz, dod, tańców na lodzie nie wspomnę. Swietna misja. Mówię - zostawić tylko tvpinfo, PR2 i koniec. Misja publicystyczna i kulturalna i koniec. Sa komercyjne kanały tematyczne TVP i ktoś nad tym płacze? Za prywatyzacją tvp1, tvp2, pr1, pr3, esek, sresek i czego tam jeszcze głosuję czterema łapami bo to badziew nad badziewie. I tak większosć ciekawych rzczy tvp wywaliła do kanału kultura i tvpsport za które trzeba placić de facto bo sa w kablówkach i cyfrówkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bloody Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo IP: *.ghnet.pl 21.11.07, 09:36 nie no, co do telewizji zgoda, jedynka i dwojka sa tragiczne i sie podlizuja kazdej wladzy, ale juz tvp info ktora ma mniejsza ogladalnosc jest zdecdowanie ciekawsza. poza tym to taki tvn24 dla niezamoznych i studentow :p kultura moze i jest tylko w kablowce, ale to naprawde swietny kanal, mozna obejrzec klasyki kina polskiego i swiatowego, puszczaja koncerty muzyki powaznej i republiki albo takich mlodych kapel jak something like elvis, sa pogadanki klulturalne o nowych spektaklach, talk shows z udzialem niepokornych literatow - tam kiedys chyba najczesciej sie pojawial slawek sierakowski, bynajmniej nie zwolennik pisu. caly problem zdaje sie polega na tym, ze chcac zlikwidowac abonament tak naprawde chcemy zrobic cos nareszcie z jedynka i dwojka tvp, ale przy okazji zarznelibysmy calkiem sporo bardzo wartosciowych kanalow radia i tv. mysle ze lepsze wyjscie to np obsadzanie stanowiska prezesa tvp i pr w drodze konkursu, likwidacja krritv (a przynajmniej jej odpolitycznienie, np przez zatrudnienie tam dziennikarzy albo ludzi kultury), slowem ograniczenie do absolutnego minimum wplywow politycznych w publicznych mediach. abonament jest potrzebny, powinien zostac i byc skutecznie sciagany. ps. ciekawe jest, ze abonament placi niewiele mniej niz polowa osob fizycznych ale tylko kilka procent firm. dziwne to glownie dlatego, ze firmy o wiele latwiej skontrolowac, przeciez sa instytucje takie jak urzad skarbowy czy przerozne nadzory gospodarcze - powinny one badac tez czy uiszcza sie abonament. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 21:00 o to chyba chodzi żeby zrobić coś z jedynką i dwójką tak zeby nie wylewac dziecka z kąpielą. Chyba wszyscy się zgodzimy że utrzymywanie jedynki i dwójki w obecnej postaci jest bez sensu bo chyba nikt nie chce płacić abonamentu przymusowego za telewizję promująca badziew i bezguście oraz popisy Koteckej, Raczyńskiej i podobnych babiszcz. kto chce niech płaci. ja moge płacic obowiązkowo na tvp info i pr2 bo na tvpkultura już płace a tvpsport to Bóg jeden wie gdzie ten kanał można oglądać (ponoć na ntv ale na C+ jeszcze ni ma) Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo 22.11.07, 14:19 TVP zgarnia kase od nas pare razy - przecież platformy cyfrowe też muszą płacic za umieszczenie programów w swojej ofercie (co sobie od na sodbieraja - jak mi sie wydaje dlatego miały być podniesione jakiś czas temu abonamenty platform), potem my juz osobiscie placimy abonament i jeszcze raz płacimy kupując różne rzeczy masowo reklamowane na I, II i III kanale, bo przecież fimy koszty reklamy umieszczają e cenie produktu. Oczywiście o misji nie ma ani słowa, nawet programy dla dzieci i młodzieży zniknęły praktycznie całkowicie. Onaukowych czy przyrodniczych nie wspomnę. Mamy głównie promocje poltyków, serialne i filmy sensacyjne, no i oczywiście tysiace reklam. TVP kultura to według mnie skansen artystów, którzy jeszcze nie chcą się zgodzić, by iśc na emeryturę, co zas do strych filmów, to według tej stacji, polska filmoteka zaczęła się gdzies na przełomie lat 40-tych i 50-tych. MNigdzie nie istnieją polskie programy edukacyjne dla dzieci, bo dla dorosłych i młodzieży możemy sobie zobaczyć na Discovery i Animal Planet albo tłumaczenia niemieckich albo angielskich na komercyjnych kanałach(ewentualnie w oryginalnych językach na PRO7 czy innych). Radio to nie jest inna sprawa. jakas tam aktoreczka powiedziała "Dla mnie radio publiczne to smak i zapach dzieciństwa". Wyroby czekoladopodobne to też samk dzieciństwa, którego broń Boże nie chce sobie przypominać. Jakaś jedna publiczna stacja, najlepiej zabarwiona regionalnie może sobie być. Niech te niesłychanie rzadkie koncerty Rachmaninowa czy Smolki sobie lecą, ale za to w towarzystwie problemów edukacji (nie chodzi o mundurki i inne "rewelacje", na to wystarczy "Fakt"), sztuki, nauki a nie występów gościnnych polityków, czy dziennikarzy promujących różne stronnictwa. Trójki nie dało się słuchać, bo była tak obrzydliwie upolityczniona, na jedynkę to ja jestem chyba za młoda, na II muzyki barokowej, którą lubie, jest naprawdę niewiele (być może zawsza włączam ją w złych godzinach),a Rachmninowa nie słucham z przyjemnością. Jeżeli utniemy te miliardy, które wyrzucamy od lat w błoto i zostanie jedna publiczna stacja, nawet z regionalnymi oddziałami, gdzie zarobki nie będą kręciły się w okolicy 100 tys. miesięcznie, ale za to będą intersujące tematy publiczne, naukowe i artystyczne, to na JEDNĄ taką niszę sobie możemy pozwolić. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo 22.11.07, 15:02 I tu pełna zgoda. Dlaczego niby mam płacić za telewizję nadającą jeden popularny serial za drugim, jakieś szczątkowe wiadmości sportowe (bo pełne są w na płatnym kanale, który bteż ciekawe za jaką kasę uruchomiono), jeden teatr telewizji na tydzień, z premierą co dwa miechy (jak sie uda) i dziesiątkami powtóek filmowych, badziewnych programów rozrywkowych itd. itp. Czym to się różni od Polsatu i TVN? Jakimś popularnonaukowym serialem od wielkiego dzwonu? Dziękuję, wolę zapłacić za Discovery. Należałoby sprywatyzować TVP z kilkoma zastrzeżeniami w kontrakcie i tyle. Z Radia niech zostanie PR1 i PR2, Trójka niech spróbuje powalczyć na rynku (przykro mi mój niegdyś ulubiony Programie Trzeci, bardzo silnie pracowaliście by mnie zniechęcić). Wtedy, może, zacznę płacić abonament. Bo na razie zbyt mnie wkurza, że płacę niejeden podatek kupując telewizor, potem płacę za możliwość oglądania sensownych programów na Cyfrze i jeszcze raz muszę płacić za to samo za ten niebywały zaszczyt jakim jest posiadanie telewizora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_triste Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo IP: 157.158.13.* 22.11.07, 13:52 > rszy z mozliwych. dwojka to praktycznie jedyna mozliwosc posluchania bardziej a > mbitnej muzyki powaznej dla wielu melomanow, ludzi ktorych nie stac na cholerni > e drogie bilety do filharmonii i inne koncerty, albo mieszkajacych na prowincji Zamiast abonamentu kup sobie kilka płyt CD z klasyką. Będziesz miał to co lubisz i w dłuższej perspektywie - taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk99 To się nazywa miłość własna IP: *.calltech.com.pl 22.11.07, 14:46 nie widzisz, że w ten sposób każdy może chcieć dofinansowania, bo robi "Wyższą" kulturę?! - Kowal, który robi stylowe podkowy/ogrodzenia, bo maja charakter, upiękaszają otoczenie ale nie są komercyjne - Gazetki, które są lepsze niż "Twój Świat" - Teatry, które nie będą konkurować z plebejskim kinem - Kina (za chwile), dające radość biednym, których nie stać na własne kino domowe ... i które są dziedzictwem kulturowym - muzea, biblioteki, uniwerki, właściciele kamienic, romantyczne kawiarenki - Blikle, Wedel itp, etc. A najgorsze jest to, że ci wszyscy "KULTURALNI INTELIGENCI", bez kultury sięgają po kaskę do kieszeni ludzi pracy, którym nie w głowie Rachmaninow, jak cały dzień zasuwają na kilku etatach. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo 22.11.07, 15:01 bloody chyba sam w radiu pracujesz. 20 milionów ludzi ma płacić co miesiąc po 5 zeta haraczu, żeby 20 tysięcy melomanów mogło sobie posłuchać Rachmaninowa??? Nie można szerzyć tej kultury trochę taniej? Ubogi meloman z prowincji za kasę, którą wydaje na ten haracz,po roku może sobie kupić kilka kompaktów z bardzo kulturalną i ambitną muzyką. Ja w ogóle nie słucham radia, a muszę płacić co miesiąc haracz za to, że nie wydłubałem śrubokrętem tunera z wieży i komórki? Żeby zapłacić za koryto chamom typu Targalskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 18:28 zgadzam sie w calej rozciaglosci! stacje dobre, nawet bez abonamentu przetrwaja, a dofinansowanie z budzetu centralnego i tak jakies bedzie znajac zycie, za duzo cieplych posadek jest w calej tvp i pr... ja po prostu nie chce placic za serialowy chlam okraszony reklamami, ktory nadaje tvp - albo stacja pokroju bbc albo skasowac abonament i niech sie utrzymuja z reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Po prostu:ja Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo IP: 62.87.132.* 21.11.07, 14:43 Zgadzam się w 100% z wypowiedzią Krzyśka, który napisał "Ludzie związani z Polskim Radiem po prostu bronią miejsc pracy i za nic nie chcą dopuścić do swojej świadomości, że stacje komercyjne potrafią zrobić to, co media publiczne, lepiej i taniej. Najlepszy przykład to RMF Classic, który raz, dwa wygrał z "Dwójką". W samym Polskim Radiu Kraków pracuje chyba tyle osób, co w całym kraju w radiu Zet. Słuchalność Radia Kraków jest chyba na poziomie błędu statystycznego... Naturalnie, w Polskim Radiu są ludzie, którzy znają się na rzeczy, ale większość to zbędny balast. Sami zresztą posłuchajcie i oceńcie" Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo 22.11.07, 14:42 Porównując "Dwójkę" z RMF Classic, zdecydowanie lepszym programem jest jednak "Dwójka" - i jest to koronny przykład, iż jedynie radio publiczne może zagwarantować pełnowartościowy program kulturalny. Nie oznacza to, że obecnie płacony abonament nie wymaga pewnych korekt, zwłaszcza jeżeli chodzi o publiczną telewizję (która jest stacją publiczną już chyba tylko z nazwy) Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo 22.11.07, 15:17 Ale aby słuchać legalnie RMF Classic, to należy wpierw uiścić abonament, co jest chore. To radio faktycznie stoi na lepszym poziomie niż PR II. Od dawna nie słucham żadnych stacji z łubudubu ani PR, gdyż nie warto. Jedynie RMF Classic warte jest słuchanie, tylko ten abonament czyli podatek od radia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 15:26 Lepiej i taniej puszczają tylko muzykę. Odtwarzanie nie jest twórczością! Tandeciejemy. I to na własne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v. Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo IP: *.eranet.pl 22.11.07, 17:44 Jestem muzykiem orkiestry Polskiego Radia.Zarabiam 1400 zł. brutto.Pozostawiam bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 22:02 To załóz zespół i graj to co ludzie chcą słuchać, a bedziesz zarabiał wiecej. Ja jestem poetą i nikt nie chce mi płacic za moje wiersze abonamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. 20.11.07, 23:02 Co prawda płacę abonament ale uczucia mam ambiwalentne-mieszkam w małym mieście gdzie program lokalny jest nieosiągalny (tzw.3-ka)tyle co w pasmie ogólnopolskim -20 minut. Transmisja np.obrad sejmu-nie dla mnie praktycznie mam tylko dwa programy TVP więc powstaje pytanie czemu mam płacić za coś czego nie mogę oglądać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edziu Imperator Abonament albo reklamy IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.07, 23:33 Jedno albo drugie. Skoro TV i radio publiczne są w stanie utrzymać się z reklam, to po co płacić abonament? Dla zasady, żeby można przyszyć sztuczną, zakłamaną łatkę mediów publicznych i jakiejś wyimaginowanej "misji"? Ostatnią "misję kulturalną" TVP widziałem kilka lat temu, a teraz TVP nie oferuje dosłownie niczego. Najlepsze programy puszczają w porze najgorszej oglądalności, albo niczego nie puszczają. Czy może, by prezesi i KRRiTV mogli się nachapać, by można było upchnąć tam po cichu niepopularnych polityków, którzy pożegnali się ze stanowiskami? Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. 21.11.07, 00:02 A za co mam płacić? PR I i II nie słucham, bo nawet nie wiem na jakiej częstotliwości nadają. A i tak gdybym wiedziała, to nie będę słuchała tuby partii politycznej, której kierunek mi nie odpowiada. Podobnie jest z TVP. Poziom żenujący. Czasami jak przerzucam kanały to coś mignie. Nuda, byle co. To za co mam płacić? Za to, że nie oglądam? Najzabawniejsze jest to, że ci co to oglądaja i tego słuchają zazwyczaj nie płacą, bo i tak ktoś za nich zapłaci. Oni udają, że odbiorników nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 15:37 Tylko nudziarze się nudzą. Odpowiedz Link Zgłoś
eeemalia Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. 21.11.07, 00:15 ZLIKWIDOWAĆ ABONAMENT !!!!! Niw widzę powodu, żeby w związku z posiadaniem obywatelstwa polskiego płacić za RTV, jeżeli tych rzeczy nie używam. Warto przejść na opłaty za pakiety, programy tematyczne. Misja - to bałamutne i bzdurne hasło - parawan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majula Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 00:33 Poproszę o definicję "mediów publicznych" - jasną, konkretną i rzetelną, dopiero wówczas będzie można wypowiadać się na ten temat. No bo co to są te media publiczne? Stronnicy aktualnej władzy? Koledzy prezesa? Kumple premiera? Pociotki prezydenta? Określcie te media, a będzie można się na ich temat wypowiadać. W dotychczasowej formie są nie do przyjęcia, dlatego od lat nie płacę abonamentu za "media publiczne" (telewizora też nie mam). Odpowiedz Link Zgłoś
cham.z.warszawy dlaczego ciagle szukac dziury w calym?? 21.11.07, 01:38 wszystko w tym kraju jest nieosiagalne, niemozliwe, pod gorke i po grudzie.... Wyslac blankiet na zaplate, dac termin, nie zaplaca, za miesiac wyslac komornika i po problemie, czy wokol najmniejszej sprawy, potrzebne sa media zeby pisac przez miesiac?rok, piec????????? Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: dlaczego ciagle szukac dziury w calym?? 22.11.07, 15:27 Komornik działa na podstawie wyroku sądowego, a nie nieopłaconego blankietu. A jeśli masz na myśli, że US by ściągał zaległości, to by oznaczało, że abonament jest podatkiem (formalnie nie jest, ale faktycznie spełnia wymogi tej daniny publicznej). Więc nie jest takie proste, no chyba, że chcesz jak Ziobro omijać prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nanook Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. IP: *.pronet.lublin.pl 21.11.07, 06:05 "Wystarczy, że TVP zawiesiłaby emisję kilku popularnych seriali" - niech zawiesza. I tak nie oglądam. I nie płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słuchowiska We Wrocławiu studenci prowadzą Radio LUZ ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 07:38 ...i jest to swoisty fenomen, nie nadają reklam, muza jest super (młode polskie zespoły mogą się wypromować), są wygłupy, są tematy poważne i nie potrzebują na to abonamentu. PS Podziękowania dla KRRiT za przyznanie tej samej częstotliwości dla radia LUZ, na której nadaje czeska stacja. W efekcie słychać dwa programy na raz. KRRiT też do likwidacji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
albert_50 Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. 21.11.07, 09:37 Jak tak wszyscy kochają publiczne media - to myślę, że jak zaczną kodować swoją transmisję to zarobią na tym o wiele więcej jak na abonamęcie. A jeżeli jest przeciwnie to zginą. Ja stawiam na to drugie. P.S. Kto dzisiaj słucha Polskiego Radia ? A kto będzie ogladał TVP ? Sam jestem ciekawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: we Radio i TV do komercjalizacji IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.07, 09:59 tylko po jedenym programie radia i TV powinno żyć z abonamentu reszta do prywatyzacji / obecnie w obu mediach pracuje 10tysięcy ludzi co jest trwonieniem społecznych pieniędzy /. Odpowiedz Link Zgłoś
cityrunner84 Ach ci artysci 21.11.07, 10:01 Jakby im powiedzieć że rzecz sie dzieje na Białorusi to by murem staneli za narodem zmuszanym do "utrzymywania tej kłamliwej prorządowej telewizji". Ja tu wiekszej różnicy jeżeli chodzi o misyjnośc mediów publicznych nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbc Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. IP: *.as.kn.pl 21.11.07, 10:28 REKLAMY WON!ABONAMENT TAK ALE TANIEJ!POPRAWA SCIAGALNOSI POPRZEZ KAMPANIE INFORMACYJNE,KARY,KONTROLE ITP. NP:ZAKUP TV TYLKO ZA OKAZANIEM OPLACONEGO ABONAMENTU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. IP: *.chello.pl 21.11.07, 11:05 Od lat nie płacimy abonamentu i płacic nie będziemy chyba że: Cały czas zgadzam się z tym, że abonament jest mniej lub wiecej potrzebny dla niby misyjnej dziaiałalności TV publicznej, ale prosze bardzo, jestem abonentem UPC (kablówki) i moge płacić np. 20,00 PLN/miesięcznie większy abonament kablówce, ale niech ona rozlicza się z beneficjentem abonamentu. W odbiorze PR i TV publicznych stroną z która mam zawartą umowę jest UPC. Jeżeli taka forma nie zacznie funkcjonować, to pod żadnym ryfgorem płacic abonamentu nie mam zamiaru. Druga sprawa; albo abonament albo reklamy. Dwa grzyby w barszczu to stanowczo za dużo. Niech pozwalniaja tabuny zbędnych pracowników ciotek, kuzybów i innych przydupasow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: władysław Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 12:14 dlaczego zmusza się do płacenia abonamentu , jak się nie słucha,czy nie ogląda publicznych stacji , tylko komercyjne z dekodera ? jak można płacić abonament skoro na 1 godz. oglądania 20 do 30 min to reklamy , zobaczcie rano Kawa czy herbata ! ja niemam zamiaru płacić za prąd oglądając durne reklamy ! niech płacą ci co się reklamują ! i niech zrobią redukcję eteatów i zmniejszą wygórowane pensje prezesom i redaktorom ! no i jak mamy płacić to zmniejszyć koszt abonamentu RTV ! nam renty i emerytury nie wzrosły procentowo tyle ile abonament ! a jak nie to niech dadzą ,tym co chcą oglądać publiczne programy dekodery i wtedy niech płaci ten co chce taki dekoder , byłoby sprawiedliwie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobromir Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. IP: 213.17.245.* 21.11.07, 12:44 Piszę ten post nie spoglądając na to, co napisali przedmówcy, więc przepraszam, jeśli się powtórzę. Proponuję, by Ci, którzy tak strasznie bronią mediów publicznych przed zniesieniem abonamentu, zrekompensowali brak tego źródła dochodów, opodatkowując się dobrowolnie na rzecz TVP i PR (można to też zwać darowizną). Radio Maryja tak funkcjonuje, też ma misję i jakoś działa z datków :-) . Wtedy się okaże ile tak naprawdę fanów mają media publiczne i kto jest skłonny za nie płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
estees Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. 21.11.07, 12:49 Misja publicznego radia i telewizji to to samo co resocjalizacja w wiezieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Po prostu:ja Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. IP: 62.87.132.* 21.11.07, 14:46 Ciekawe, czy polityków obchodzą nasze opinie na temat abonamentu?? Wszystkie zamieszczone tu opinie są do niego nastawione ANTY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 już nie 21.11.07, 15:55 przecież do następnych wyborów daleko A najzwyczajniej w świecie wystarczyłoby zakodować i pobierać abonament sensu stricto, zamiast obecnego podatku od odbiornika. Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal Re: już nie 22.11.07, 15:00 gobi03 napisał: > przecież do następnych wyborów daleko > > A najzwyczajniej w świecie wystarczyłoby zakodować > i pobierać abonament sensu stricto, zamiast obecnego > podatku od odbiornika. > dokładnie- chce publiczna tv kasy? niech wprowadzi dekodery , czesc programow ogolno dostepna (informacyjne,publicystyka itp)-czesc tylko za pomoca dekodera(filmy,seriale )kto chce bierze i płaci za korzystanie jak w Canal+ czy innej sieci pay for viev, nie moze byc tak ze TVP i PR kroja kase z reklam i jeszcze zadaja abonamentu . Odpowiedz Link Zgłoś
spoko-spoko O co ten krzyk 21.11.07, 17:07 O ile mi wiadomo to zlikwidowany ma byc abonament a nie Polskie Radio czy Telewizja. Abonament ma byc zastapiony finansowaniem z budzetu. W Kanadzie na przyklad publiczna stacja CBC stoi na bardzo wysokim poziomie a o czyms takim jak abonament nikt tu nie slyszal. Radio i Telewizja publiczna ma polegac na tym ze obywatel dostaje cos od panstwa. Jezeli musi za cos placic to jest to sprzedaz wymuszona. Mozna by wprowadzic abonament na armie, na policje i na wszystko co da sie jeszcze wymyslic. O ile pamietam dobrze to mowilo sie juz o obowiazku placenia za abonament przez tych ktorzy maja podlaczony prad a nie tych ktorzy maja radio. Chciano wiec oabonamentowac sam potencjal posiadania radia. Powstaje tylko pytanie czy posiadacze latarek kieszonkowych tez powinni placic abonament, bo przeciez moga przelozyc bateryjki do tranzystora? Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com ZLIKWidOWAĆ!!! abonament radiowo telewizyjny... 21.11.07, 18:40 Moi rodzice płacą abonament rtv, ja nie mam zamiaru. W tv jest okrutny chłam, wszystko co mi potrzeba mogę pobrać z internetu, dobrze, że na internet nie nałożyli specjalnego abonamentu... po za tym, wystarczyłoby żeby przerywali w tvp programy reklamami, równe szanse z komercyjnymi stacjami i wtedy niech całkowicie zlikwidują ten abonament. Misję to oni zatracili w okolicy '94 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Re: ZLIKWidOWAĆ!!! abonament radiowo telewizyjny. 22.11.07, 15:35 indiced.spaces.live.com napisał: > wszystko co mi potrzeba mogę pobrać z internetu, > dobrze, że na internet nie nałożyli specjalnego abonamentu Cicho! Bo jakiś poseł to przeczyta i... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: O co ten krzyk IP: 82.177.197.* 22.11.07, 16:38 Z pieniędzy otrzymanych z budżetu trzeba będzie się ślicznie wyliczyć. Nie będzie kręcenia lodów pod stołem. I o to właśnie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
37.gora.01.02 Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. 21.11.07, 19:31 Kochani wszystko zniose tylko przestancie mowic o misji.Kiedy stoi czabanski ktory tylko prezesuje i zasiada i wola o abonament to mi sie noz w kieszni otwioera.Ujawnijcie Panowie jakie bierzecie wyplaty i ile placicie np.p.Kammel itp.Nie zadrzy wam wasza "misja",ze placicie takie pieniadze z drobnych groszy emerytow,rencistow. W tytule slowo artysci a nazwiska mialkie.Gdzie jest w radiu Sznuk i pozostali fachowcy.Mam kolke ze smiechu jak Czabanski mowi,ze rzad chce upolitycznic radio.Po kaczorach juz nic nie upolityczni sie Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo 22.11.07, 13:37 Popieram większość pieniędzy z abonamentu idzie na płace i odprawy. Przyjmijmy,że w TVP i radiu pracuje około 10 tys osób x5000zl miesięcznie x12 miesięcy=600mln.zł nie licząc odpraw i o to walka a nie o misję ot i cała prawda.Misją jest jak wyrwać kasę a motłochowi puści się tasiemce niech się cieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolo reklama w publicznej tv to skandal ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 13:36 albo abonament albo reklamy. W niemieckich stacjach publicznych nie ma reklam, sa utrzymywane z abonamentu a oferta programowa jest całkowicie inna niz stacji komercyjnych (glownie edukacja i publicystyka). Tymczasem polska tv publiczna sciemnia o jakiejs misji produkujac jeden za drugim rozne show rodem ze stacji komercyjnych, tyle ze gorzej wykonane i to ..za nasze pieniadze !!! Reklama w mediach publicznych oplacanych z abonamentu to skandal ! Odpowiedz Link Zgłoś
ache1432 Popieram zniesienie abonamentu 22.11.07, 13:44 Dziennikarze PR i TVP, szczególnie w ostatnich 2 latach, na wielką skalę sprzeniewierzyli się zasadzie niezależności dziennikarskiej i wolnego słowa, wchodząc, bez szemrania, na żołd propagandy pisowskiej. Z tego względu nie zasługują oni na finansowanie z kieszeni podatnika. Nie chcemy finansować partyjnej propagandy, niezależnie spod jakiego sztandaru ona by nie była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abona.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 13:45 nie ogladam telewizji publicznej, nie słucham radia publicznego, dlaczewgo więc musze opłacać abonament? Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo 22.11.07, 13:51 Jak dla mnie, to abonament mógłby pozostać, ale pod warunkiem, że zostawiamy TVP Kultura i PRII, to w zasadzie jedyne stacje które spełniają jakąś misję kulturalną. TVP1 czy TVP niczym nie różni się od komercyjnych gniotów, poza tym że ma beznadziejny sygnał, przestarzały sprzęt i katuje ludzi powtórkami starych seriali (lubię stare seriale, ale ileż razy można oglądać to samo?) Całkowite zlikwidowanie dotacji dla niektórych stacji jest IMO bez sensu. Żadna stacja komercyjna nie ma alternatywy wobec tych dwóch programów, a podawanie RMF Clasic w opozycji do PRII to tak jakby zamiast Prokofiewa puszczać Rubika. Masy ludu nie zawsze świadczą o jakości, a wręcz przeciwnie. Sztuka nie może być demokratyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal Re: Artyści wspierają Polskie Radio w walce o abo 22.11.07, 15:59 wesoly_siewca_pesymizmu napisała: to tak jakby zamiast Prokofiewa puszczać Rubika. Masy > ludu nie zawsze świadczą o jakości, a wręcz przeciwnie. Sztuka nie może być > demokratyczna. Zawsze mozna sobie kupic odtwarzacz mp3 albo płyt cd i słuchac rzeczonego Prokofiewa w o niebo lepszej jakosci odtwarzania niz jest w stanie zapewnic to stacja radiowa. Prosze Cie bez demagogii...D Odpowiedz Link Zgłoś
toojaam Zlikwidowac abonament 22.11.07, 14:00 Zadnej straty, poziom i tak jest słaby, a kasę mozna lepiej wydac. Odpowiedz Link Zgłoś