maruda.r 29.02.08, 21:43 No i świątynię opaczności. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pyosalpinx Nierozrozniaja, bo... 06.03.08, 08:14 ...sa to prymitywni Amerykanie-nieucy i nieobyci z kultura europejska Japonczycy, ktorzy pstrykaja wszystko jak leci. To nie Europa ma za duzo zabytkow, tylko Ameryka jest w nie uboga...cos co ma 200lat uchodzi tak za arcyzabytek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Niemcy wiedzieli o tym wcześniej... IP: 212.38.200.* 06.03.08, 08:38 Niemcy chyba wiedzieli o tym wcześniej... - wystarczy zobaczyć co zrobili w Warszawie. A to że potem całe miasto okradli to juz szczegół.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Niemcy wiedzieli o tym wcześniej... IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.08, 09:52 A ty jakies problemy, kompleksy masz? Artykul jest o Amerykanach, a ty Niemcow do tego mieszasz. Moze nawet jak deszcz bedzie padal, to napiszesz, ze to przez nich?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: Niemcy wiedzieli o tym wcześniej... IP: *.eranet.pl 06.03.08, 10:46 lepiej milczec i byc uznawanym za glupca niz sie odezwac i rozwiac przypuszczenia Wiesz ty czlowieku co to jest IRONIA ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Niemcy wiedzieli o tym wcześniej... IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.08, 15:27 Gdzie widzisz ironie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seb Re: Niemcy wiedzieli o tym wcześniej... IP: 193.19.141.* 06.03.08, 10:47 jacy Niemcy???!!!! To byli naziści, ty ksenofobie, homofobie i antysemito :) Poza tym teraz to już wszyscyśmy Europejczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Na kulture trzeba czasu IP: *.sbs.de 06.03.08, 08:59 Nalezy sie cieszyc, ze ludzie interesujacy sie kulura przyjezdzaja do nas z innych kontynetow. Tydzien na Europe, jak to robia np. japonczycy, jest oczywiscie za malo. Ale moze przyjada jeszcze raz. Lepiej zeby przyjezdzali fotografowac, niz tylko zlopac tania polska wode jak angole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Europejskie katedry, które trzeba zobaczyć IP: *.acn.waw.pl 06.03.08, 09:00 Odżyłam. Sztuka wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowiak47 Nieuctwo dziennikarzy GW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.08, 09:06 Viollet-le-Duc nie był "krytykiem architektury" tylko ARCHITEKTEM i restauratorem wielu średniowiecznych budowli. Ale o tym nikt w GW nie słyszał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel A restaurator to nie czasem wlasciciel knajpy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 09:36 no wlasnie - jak w temacie. Tak przynajmniej bylo na filmie z De Finesem...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feo Nazywanie techniczne IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.03.08, 09:11 A czym sie różni "nazywanie techniczne" od nazywania nietechnicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.Suss Re: Nazywanie techniczne IP: *.chello.pl 06.03.08, 12:31 Gość portalu: feo napisał(a): > A czym sie różni "nazywanie techniczne" od nazywania nietechnicznego? Zapewne licealista, który tłumaczy dla gazeta.pl przedruki z angielskojęzycznych źródeł, nie wiedział, że "technically" znaczy "formalnie". Bo że to licealista, to nie mam wątpliwości. "Technicznie" to jeszcze pół biedy, ale bywają takie kwiatki, że nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
anathema779 ZBURZYć!! 06.03.08, 09:35 Niech matoły mają łatwiej, zabytki tylko w stolicach i tylko po jednym na miasto. I tylko po jednym z każdego gatunku, a więc jeśli w Paryżu katedra, to w Londynie, czy Rzymie żadnej katedry nie może już być! Bo się pomyli i co będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
zabieganab Europejskie katedry, które trzeba zobaczyć 06.03.08, 09:46 tytułowe pytanie mnie zaintrygowało... a treść artykuły powaliła.... Oczywiscie, ze dla kogoś kto mało interesuje sie architekturą, to może się wydać, ze tych "staroci" jest dużo i wszedzie sa i wszędzie trzeba je zwiedzać... A kto powiedział, ze jak sie jedzie do Paryza to koniecznie trzeba iść do Luwru, czy bedąc w Krakowie koniecznie trzeba iść na Wawel???... Chyba przed wyjazdem na urlop należy sobie zadać pytanie: co chce robic na urlopie: jeżdzić rowerem po okolicach czy spać za dnia a noca bawić w knajpach albo włąśnie zwiedzać wystawy lub zabytki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Europejskie katedry, które trzeba zobaczyć IP: 193.120.72.* 06.03.08, 10:13 Jak sie robi cala Europe w tydzien to nie dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc A o której Notre Dame autor artykulu mówi...? IP: *.messagelabs.net 06.03.08, 10:25 A o której Notre Dame autor artykulu mówi...?, bo w Europie jest chyba kilka tysiecy katedr pod tym wezwaniem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwariowali??? Europejskie katedry, które trzeba zobaczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.08, 10:36 Ta wyborcza to już całkiem zgłupiała, wypisuje artykuły o niczym, zamiast szukać haków na PiS lub (wentualnie) promować Jorzina z barzin. Odpowiedz Link Zgłoś
yrec61 Re: redaktorki -to nie sewila, a segowia 06.03.08, 10:56 czwarte zdjęcie - katedra w sewili - to pomyłka. na zdjęciu jest katedra w segowii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Europejskie katedry, które trzeba zobaczyć IP: *.lanet.net.pl 06.03.08, 11:04 Prawda jest taka, że że jeśli ktoś nie jest totalnym maniakiem architektury/historii/itp to po obejrzeniu kilkunastu-dwudziestu nawet imponujących budowli sakralnych kolejne przestają już robić wrażenie i stają się tak naprawdę podobne - i to niezależnie, czy ogląda się je w 20 dni czy w 2 lata. Tym bardziej, jeśli ktoś jest spoza Europy i nie jest zaznajomiony z europejską architekturą - łatwo to widzę na przykładzie znajomych, których zabieram do Azji, gdzie różnego rodzaju pagód jest zatrzęsienie. Na początku dla każdego są atrakcyjne, ale po jakimś czasie kolejna pagoda jest po prostu kolejną pagodą, niczym nie różniącą się od poprzedniej (choć znawcy architektury wschodu mogliby się długo rozwodzić o różnicach). Tak to po prostu działa ze wszystkimi rzeczami, które są znacząco inne od tego, co znamy - są dla nas na tyle obce, że nie zauważamy różnic pomiędzy nimi. Ilu z Was rozróżnia wietnamskie, chińskie i koreańskie rysy twarzy Podobnie mają przybysze spoza Europy z tutejszymi budowlami sakralnymi. Natomiast sam artykuł jest jakąś kompletną bzdurą. Zwiedzanie zabytków to tylko drobny procent wrażeń podróżowania, a obiekty sakralne to tylko drobny procent zabytków. Nie sprowadzajmy podróżowania do pielgrzymki po kościołach! Odpowiedz Link Zgłoś
zabieganab Re: Europejskie katedry, które trzeba zobaczyć 06.03.08, 11:07 no właśnie! podróżowanie to nie tylko zwiedzanie zabytków, a zwiedzanie ciekawych miejsc to nie tylko obiekty sakralne Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: Europejskie katedry, które trzeba zobaczyć 06.03.08, 11:11 Ale w artykule nic nie było o pielgrzymowaniu! Tak się złożyło, że kultura europejska bardzo mocna zwiazana jest z dziejami chrześcijaństwa, nic więc dziwnego, ze największymi zabytkami są koscioły/katedry.Amerykanie - jakby nie było- wcale nie są aż tak daleko od Europy choćby przez to, że wielu z nich właśnie z tego kontynentu się wywodzi, a historia Europy ma mocne powiazania z historią Ameryki. Dlatego porównanie do świątyń azjatyckich chyba nie jest trafne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś to przedmioty użytkowe IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.03.08, 11:23 i użyteczne. Moja starówka stoi po to by żyło mi się w moim mieście przyjemnie, żebym miała o co oko zahaczyć przechodząc przez miasto, żeby w moim kościele modlitwa miała godną oprawę, a nie dla uciechy przyjezdnych. Jeśli chcą, niech przyjeżdżają i oglądają, tyle że niech mi nie marudzą, nie przerzedzę na ich żądanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Europejskie katedry, które trzeba zobaczyć IP: *.lanet.net.pl 06.03.08, 12:20 To pielgrzymowanie to była ironia, alinow1. To taka żartobliwa nazwa na wycieczkę typu "zwiedzmy 5 miast i 15 kościołów". Porównanie do Azji jedynie miało pokazać to, że człowiek ma tendencje do nie rozróżniania detali wśród rzeczy dla niego obcych. Tak jak dla Ciebie wszystkie egipskie piramidy będą podobne, tak dla nich europejskie kościoły. Teraz lepiej rozumiesz porównanie? Co do kościołów i katedr jako największych zabytków: zapewniam Cię, że Europa ma wiele więcej do zaoferowania, niż obiekty sakralne. Owszem, są one ważne, ale nie można ograniczać Europy do nich. W zasadzie powiedziałbym, że warto zobaczyć paryskie Notre Dame, bazylikę Św. Piotra w Watykanie i bazylikę Św. Jana na Lateranie w Rzymie, katedrę Duomo w Mediolanie, katedrę Św. Pawła w Londynie, bazylikę w Licheniu i katedrę w Sewilli - więcej nie trzeba, o ile nie jest się wielkim fanem tego typu obiektów. Zwykle wycieczki typu Europa w 14 dni mają na swojej trasie tylko część miast z tej listy, powinny więc obejmować 3-4 obiekty, a zdarza im się obejmować po kilkanaście. Obłęd. Z wymienionych budowli nie widziałem jeszcze tej w Sewilli (zamierzam), za to widziałem dodatkowo sporo innych i uwierz - obejrzenie tej listy jest wystarczające. :) Symptomatyczne jest to, że na mapach centrum Wrocławia (tu mieszkam) rozstawionych w podświetlanych gablotach na Rynku jako informacja turystyczna wśród około 40 zaznaczonych na mapie obiektów ponad połowa to obiekty sakralne - i to głównie te z najwyższymi numerkami czyli na górze listy. Przecież to jest istny obłęd - turysta postawiony przed tą mapą dojdzie do wniosku, że we Wrocławiu trzeba zobaczyć osiem kościołów i można wracać na lotnisko, a Wrocław ma przecież dużo więcej do pokazania. Europa ma dużo więcej do pokazania niż tysiące kościołów. Próba zaliczenia po kilka kościołów w każdym mieście to zwykłe marnowanie czasu - i marnowanie okazji na zobaczenie czegoś innego. Chyba, że jest się wielkim fanem tego typu architektury. Odpowiedz Link Zgłoś
adrzewoj Każdy ma sowją listę 06.03.08, 13:11 Ja jestem pod wielkim wrażeniem katedry na Wawelu, chciałbym natomiast zobaczyć tę w Spirze (Speyer, Niemcy) - największy podobno zachowany kościół romański. Zależy tez, co miłośnika zabytków naprawdę interesuje - czy rozwiązania architektoniczno-konstrukcyjne, czy historyczne znaczenie budowli, czy ich malownicze położenie - kryteria decydują o wyborze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabieganab Re: Każdy ma sowją listę IP: 212.244.59.* 06.03.08, 13:40 Speyer - polecam! Położenie (okolica) - cudna! A sama katedra - też fascynujaca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Każdy ma sowją listę IP: *.lanet.net.pl 06.03.08, 16:02 adrzewoj, zupełna racja i zgadzam się w całości. Ale to przy założeniu, że mowa o świadomym miłośniku zabytków, wiedzącym na tyle dużo, że świadomie jest w stanie sobie taką swoją listę zrobić. Znakomita większość turystów się do tej grupy nie zalicza. Przeciętny turysta (a o takim jest artykuł) chce przyjechać i "zobaczyć to co najlepsze w Europie" (czy gdziekolwiek indziej). Pokazywanie mu 20 kościołów w trakcie 14-dniowej wycieczki to moim zdaniem nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
adrzewoj Świadomość 06.03.08, 20:38 To istotnie klucz do podróżownia i zwiedzania. Bez tego nie ma znaczenia, czy w trakcie dwutygodniowej wycieczki zobaczy się 20 katedr, czy dwie. Nie można wykluczyć, że ktoś po wpływem takiego objazdu zacznie się głębiej interesować architekturą czy historią. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boa Przekleństwo masowej turystyki zorganizowanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 11:29 Pojechałem na wycieczkę zorganizowaną jeden raz. Pierwszy i ostatni. 15 minut na to, 15 na tamto - i lecimy dalej, bo przecież TRZEBA jeszcze zobaczyć X, Y i Z. Za granicą bywam głównie służbowo i milej wspominam chwile, kiedy np. siadałem w parku czy w kawiarni albo przechadzałem się ulicami miasta i obserwowałem życie codzienne i ludzi, słuchałem jak mówią w ich języku, nawet jeśli go nie znam, przeglądałem lokalną gazetę itp. A zabytki trzeba sobie dawkować i poświęcić na nie trochę czasu - a jak go nie ma, to lepiej uważniej obejrzeć jeden-dwa (ja np. oglądam wszelkie detale wykończeniowe, rzeczy z drewna) niż przelecieć ;) cały zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelly Re: Europejskie katedry, które trzeba zobaczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 11:32 No chyba to Amerykanie mają problem z rozróżnieniem zabytków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realistka przecież oni i tak nie wiedzą gdzie są! to ignoran IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.08, 11:32 ci Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Ale to nie jest chyba katedra w Sewilii... 06.03.08, 11:57 To mi wygląda na Segovię, na północ od Madrytu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yrec61 Re: Ale to nie jest chyba katedra w Sewilii... IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.08, 12:04 cześć miriam, skoro Ty to potwierdzasz to mój wcześniejszy wpis jest prawidłowy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Ale to nie jest chyba katedra w Sewilii... 10.03.08, 10:32 Aaa, sorki, nie doczytałam :) Czapka z głowy :) To jest na pewno Segovia, jeszcze sobie dokładnie obejrzaąm foty z albumie i z Sevilii i z Segovii. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 burzenie zaczac od Palacu Kultury i Nauki 06.03.08, 12:16 w Warszawie won z sowieckim stolcem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antychryst Re: burzenie zaczac od Palacu Kultury i Nauki IP: *.gemini.net.pl 06.03.08, 12:46 A zburz się pan sam. O nieszczęsna prawicowa ignorancjo... Prawdą jest, że spośród zabytków najwięcej mamy kościołów, bo kościół potrafił się zawsze ustawić, tak by jego nieruchomości przetrwały dziejowe zawieruchy. Ale warto urozmaicić swą peregrynację, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weterynarz prawa Re: burzenie zaczac od Palacu Kultury i Nauki IP: *.chello.pl 06.03.08, 13:12 Ciekawi mnie, jak by do tego artykułu odnieśli się: Czesio, Anusiak i Maślana. Zwiedziłem większość katedr i mylą mi się niestety. Co oznacza, że nie mam żadnych zdolności w kierunku bycia historykiem sztuki. I tylko to! Jako nastolatek, dawno temu, wyprowadziłem z równowagi swą nauczycielkę od polskiego, dopytując się, co to jest wimperga. Cieszę się, że obecnie wiem co to jest. Ponadto wiem, co to są gurty, płatwie, łątki, przypory i znam więcej niż dorycki, joński i koryncki porządków. Kiedy mam doła, puszczam sobie pokaz slajdów i oglądam te maswerki triforia, biforia, transepty. Jednak uważam, co chcę podkreślić, iż bardzo ważny jest kontakt haptyczny z dziełem architektury i sztuki, dlatego jednotygodniowe objazdówki są bezsensu. Czy przeciętny człowiek jest w stanie zapamiętać cechy charakterystyczne kościoła św Anny w Wilnie? A kościoły w stylu gotyku płomienistego, perpendykularne, halowe? Nie, nie wymagajmy za dużo od Amerykanów. Japonii też nie da się zwiedzić nawet w dwa tygodnie (Tokjo, Nara, Osaka, Nikko, Kamamakura, Kjoto, kultura Jomon , Haniwa...). Ale jak się da, jeżeli uznamy, że tego nam potrzeba, jedźmy oglądać drapacze Nowego Jorku w ramach objazdówki! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adrzewoj Wszystko jest dla ludzi 06.03.08, 15:20 Także objazdówki w ekspresowym tempie. Dla niektórych liczy się: "byłem i widziałem", inni mogą jeszcze przed zobaczeniem poznać zabytki dokładniej, niż wielu przewodników. I tak zawsze trzeba z czegoś zrezygnować... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: burzenie zaczac od Palacu Kultury??? IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 06.03.08, 18:05 Czy ludzie (umyslowego) pokroju "gekona" musza wciaz zasmiecac fora "Gazety Wyborczej"? Coz... tolerancja to jednak cnota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huzar Czemu ma słuzyć ten artykuł? IP: *.star.net.pl 06.03.08, 13:01 Poza wspieraniem amerykańskiego debilizmu? Ja zawsze myślałem że im więcej zabytków tym lepiej a tu masz, okazało się że jest na odwrót... Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Europejskie katedry, które trzeba zobaczyć 06.03.08, 13:18 w ogóle to zburzmy tą całą Notre Dame, inne katedry francuskie, niemieckie, bazylikę św Piotra w Rzymie. Przecież takie zabytki to tylko pretekst dla katolickich oszołomów, by mówić o "chrześcijańskich tradycjach" wEuropie. A przeciez takich tradycji nigdy tu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Drodzy redaktorzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 16:47 Katedr Naszej Pani we Francji jest kilka, może podpiszcie, że chodzi wam o paryską. To niedomówienie jest niemal błędem rzeczowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Europejskie katedry, które trzeba zobaczyć? IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 06.03.08, 17:56 maruda.r napisał: > No i świątynię opaczności. ---------------------------------------------------------------- Czy...jako czolowy przyklad zlego gustu i smaku oraz wyjatkowej pychy polskiego kleru? Odpowiedz Link Zgłoś