Gość: holy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 08:20 Śmiech na sali. Bezrobotni powinni otrzymywać połowę tego co teraz otrzymują, to może by się za pracę wzięli. Będą otrzymywać jeszcze więcej, będzie więcej bezrobotnych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kretynofil Hihihihi, znowu to samo :) 06.05.08, 08:24 Znowu sie kreci interes na "szkoleniach" w urzedach pracy :) Ale wesolo :) Ten burdel naprawde nigdy sie nie skonczy :) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Re: nie zasmiecaj FORUM chlopcze 06.05.08, 10:34 jest faktem ze wiekszosc tzw bezrobotnych to osoby niezainteresowane legalna praca lub zadna praca, zyjace na koszt podatnikow. Tym niemniej szkolenia to kapital;na sprawa dla osob chcacych naprawde z nich korzystac. Twoje zlosliwe i nieprzemyslane uwagi sa zupelnie nie na miejscu. jestes zapewne bardzo mlodym czlowiekim nie majacym wiekszego doswiadczenia zyciowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: au Re: nie zasmiecaj FORUM chlopcze IP: *.ols.vectranet.pl 06.05.08, 10:45 Niestety, poprzednik ma rację. Szkolenia prowadzone przez urzędy pracy są najczęściej kompletnie nieprzemyślane. Moja znajoma skończyła policealną szkołe administracji i czegoś tam, a urząd pracy zaproponował jej kurs nowoczesnej sekretarki. W programie kursu nie było nic, czego by nie miała w szkole policealnej. Roboty żadnej nie mieli, innego kursu też nie mieli. I zapewne właśnie o takie planowanie szkoleń chodziło poprzednikowi. Ale jak ktoś nie miał styczności z urzędem pracy, to mu do głowy nie przyjdzie że to możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Re: myslalem o innych szkoleniach 06.05.08, 10:49 murarzy, malarzy, operatorow maszyn drogowych itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracująca "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych IP: 91.198.53.* 06.05.08, 08:29 Jasne - bezrobotnym już w ogóle nie będzie się opłacało pracować. Będą skakać ze szkolenia na szkolenie. Liberalizm zmienia się znów w socjalizm... A miało być tak pieknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do wałów [...] IP: *.acn.waw.pl 06.05.08, 08:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50+ Re: "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 08:35 może zna Pani skuteczne rozwiązanie? Prosimy o pomysł. Przykro jest słuchać takich komentarzy, szczególnie jeśłi wypowiada się ktoś młody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50+ "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 08:33 Tak z tymi szkoleniami to przekręt. Skończyłam wszystkie jakie mi proponowano, obiecywali cuda, wianki - nadal jestem zarejestrowana. Mimo wwykształcenia i 25 letniego stażu a także młodego wyglądu moje szanse na pracę są nikłe. Ewentualnie fizyczna i to wymagająca sprawności fizycznej dwudziestolatki, a tego na szkoleniu nie uczą. Te szkolenia to jedynie szansa dla zatrudnionych trenerów i szkoleniowców na łatwy zarobek. Nikt nie zaradzi temu problemowi bo pracy brak. Odpowiedz Link Zgłoś
risteard Re: "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych 06.05.08, 11:24 Ty po prostu w ogóle nie chcesz pracować i żadne szkolenia ci nie pomogą. Wszysstkie kursy będą dla ciebie nieodpowiednie, nic cię nie nauczą, a wszelkie oferty pracy nie będą na twoją miarę i oczekiwania. Po prostu z góry jesteś nastawiona na NIE. A może trochę własnej inicjatywy? Przecież pośredniak ma ci tylko pomóc, a nie odwalić za ciebie całą robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Socjal jełopy "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.08, 08:49 Mój ojciec - spawacz, dekarz z zawodu obecnie zwalnia się z pracy, jako bezrobotny odbyć szkolenie za które musiałby zapłacić normalne kilka tysięcy, a tak dostanie zasiłek, zapłacą mu za kurs i do tego jeszcze sobie dorobi. W wy leszcze dalej zapier... na pozostałych. Oczywiście Ojciec nie wie że i tak Państwo więcej mu zabrało niż dało. Odpowiedz Link Zgłoś
wogrodrycha Re: "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych 06.05.08, 09:37 też słyszałem o kilku takich przypadkach. dotycz one zwłaszcza drogich kursów w poszukiwanych zawodach np. spawaczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Ruszcie tylki IP: 79.97.109.* 06.05.08, 08:57 Ruszcietylki a nie narzekacie... Robicie kursy i czekacie az z biura pracy, albo posrednictwa zadzwonia... Zalosne... w tym czasie ludzie z olejem w glowie roznosza 30 CV dziennie po zakladach i dzwonia do kazdej wiekszej firmy, zeby dostac dobra prace... Jesli ktos jest bezrobotnym w Wawie, to jest to smieszne... Moj kumpel ma duza firme i mowi, ze mniej niz 2500 dac nie moze, bo nikt nie przyjdzie, a praca u niego zawsze jest... I to w centrum w rozrywce w dodatku... Tylko siedziec i narzekac potraficie... Zeby zmienic swoj stan socjalny, trzeba sie ruszyc i zrobic to samemu moji drodzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzwonek "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych IP: *.klc.vectranet.pl 06.05.08, 09:03 I skutek jest taki , że mimo szkoleń niektórym osobom nie opłaca się pracować. Znam taki dom , gdzie mama jest na emeryturze, syn jeszcze nigdzie nie zagrzał miejsca ale pracuje na czarno przy pracach remontowo budowlanych. Rzekomo bezrobotny inny członek rodziny pracuje za granicą.Rodzina ta korzysta z dopłat do czynszu mieszkaniowego i otrzymuje wszelkie możliwe zapomogi i wsparcia, tak, że nie jest w stanie sama tego zużyć. A teraz będzie im jeszcze lepiej i będą się śmiać z głupich , korzy za najniższe wynagrodzenie pracują Odpowiedz Link Zgłoś
afiag Re: "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych 06.05.08, 09:17 moja kumpela została skierowana na kurs grafiki komputerowej i go ukończyła (taki kurs kosztuje chyba z 5 tys. zł) Jest teraz szczęśliwa w Norwegii. sponsorujecie kombinatorom darmową michę, ale MOIM kosztem. łatwo jest rozdawać nie swoje pieniądze platformo pseudoobywatelska, która nigdy nie miałaś stać się partią polityczną gdy byłaś zakładana przez 3 zwałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych IP: 212.160.172.* 06.05.08, 10:08 te pieniądze są z Europejskiego Funduszu Społecznego Unii Europejskiej a nie z budżetu państwa. A jeśli ktoś nigdy nie pracował to zasiłku nie otrzyma Odpowiedz Link Zgłoś
afiag Re: "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych 06.05.08, 10:34 Oczywiście, a fundusze z EFS wyczarowują się same, a nie z pieniędzy państw Wspólnoty E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandal PO przejmuje meneli i nierobów IP: *.chello.pl 06.05.08, 09:10 tradycyjny elektorat SLD. walka o prezydenturę w pełnej krasie. zapłacisz ty i ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Kursy komputerowe i marketingu nieprzydatne nikomu IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.08, 09:17 zlecenia dla zaprzyjaźnionych firm a nie pomoc w zmianie zawodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedsiębiorca dlaczego z MOICH podatków??? IP: *.zus.pl 06.05.08, 09:18 chyba przeniosę firmę do Czech, tam szanuja pracodawców i podatników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedsiębiorca Re: przedsiębiorca z zus.pl? ;)) n/t IP: *.zus.pl 06.05.08, 11:50 Jest coś takiego jak samozatrudnienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych IP: 213.17.201.* 06.05.08, 09:25 Zgoda , ale powinni meldować się codziennie w urzędzie lub byc dostępni pod telefonem. W ten sposób moznaby wyłapać tych, którzy biorą zasiłek a pracuja dorywczo na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych IP: 212.160.172.* 06.05.08, 10:17 a jak wyłapać tych którzy szukaja pracy a nie rejkestrują się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcozio wg mnie IP: 81.210.9.* 06.05.08, 09:34 pierwsze 3 mce powinien zasiłek wynosil 100% ostatniej pensji a potem zabrac go. i płacic tylko ubezpiecznie zdrowotne dla bezrobotnego,,a potem po kolejnych 3mcach - wyrejestrowac takiego kogos i nie dac ani zasiłku ani ubezpieczneiani i okaze sie ze w polsce realne bezrobocie to 5%, bo reszta leci w kulku i na czarno robi,,szkolenai se mozna wsadzic w d..e, owszem, moze ma sie kwit, ale pracy nie ma po tym,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odbyt Raj dla nierobów IP: 78.133.192.* 06.05.08, 09:53 teraz to już nikt nie będzie chciał pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
effa.d Re: ja chce pracowa , chlopcze i pracuje 06.05.08, 11:50 pisząc na forum? :):) Odpowiedz Link Zgłoś
krepelx "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych 06.05.08, 10:09 Zabrali mi pracę to niech wule teraz płacą płacą Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu bezrobocie w Polsce to statystyczna fikcja 06.05.08, 10:31 miazdzaca wiekszosc tzw bezrobotnych to osoby niezainteresowane podjeciem legalnej pracy lub zadnej pracy, zerujace na osobach placacych podatki Odpowiedz Link Zgłoś
risteard Szkolenia dla bezrobotnych 06.05.08, 11:18 Wieszacie psy na tych szkoleniach, nie biorąc pod uwagę faktu, że dla wielu osób jest to prawdziwa szansa podniesienia kwalifikacji i to za darmo (a nawet z dodatkowymi korzyściami finansowymi tj. stypendium lub dodatek szkoleniowy). Urzędy Pracy same opracowują plany szkoleń, w niektórych miastach są one bardziej atrakcyjne, w innych mniej - wszystko zależy od diagnozy i zapotrzebowania na danym rynku pracy. Więc nie możecie uogólniać. U nas np. przewidziane są specjalistyczne kursy informatyczne czy dla operatorów różnych urządzeń i nie mówcie mi, że nie są to kierunki atrakcyjne, chyba że w ogóle nie jesteście zainteresowani jakąkolwiek pracą, a tylko narzekacie. Ale oczywiście malkontenci zawsze się znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: effa.d Re: bezrobocie w Polsce to statystyczna fikcja IP: 88.220.47.* 06.05.08, 11:53 dodałabym jeszcze nie chcące ruszyć tyłka za pracą. brak mobilności naszych "bezrobotnych" to jedna z przyczyn tych 11% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych IP: *.toya.net.pl 06.05.08, 11:10 paranoja.... dajmy im jeszce wiecej ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośnica "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych IP: 213.184.19.* 06.05.08, 11:24 Paranoja jakaś!!! 788,24 zł.zasiłku, podczas gdy ludzie po 30 latach pracy dostają tysiąc złotych emerytury. Czas się chyba wypisać z tego państwa. Poza tym, co z wypracowaną składką rentową, jeśli z niej nie korzystałam?!????? na ile zasiłków poszło? Odpowiedz Link Zgłoś
risteard Re: "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych 06.05.08, 11:34 Bez przesady, to tylko 3 miesiące (+kolejne trzy z mniejszym zasiłkiem) - w niektórych regionach naprawdę wciąż nie ma pracy, dla kogoś to może być deska ratunku po jej stracie, a przed znalezieniem nowej. Pamiętajcie, że nie można wszystkich bezrobotnych wrzucać do jednego worka. Poza tym w artykule z Gazety nie było ani słowa o nowych procedurach, jakie obowiązują w urzędach pracy. W tej chwili każda nowo zarejestrowana osoba z prawem do zasiłku musi zostać skierowana do pośrednika pracy w ciągu 7 dni po zarejestrowaniu, a ten dysponuje coraz większą pulą ofert pracy. Osoby z prawem są pod ostrzejszą uwagą w kwestii wpływu dla nich ofert pracy. Pośrednicy i doradcy zawodowi są z tego rozliczani i pracują z większym zaangażowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeczny Re: "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 12:16 Ci wszyscy, którzy krytykują ten pomysł twierdząc, że nie chcą "dokładać" do utrzymania bezrobotnych niech sami idą na jakiś kurs, który otworzy im oczy. Bezrobotni teraz też z czegoś żyją. Utrzymują ich rodziny - wtedy to ich problem, może tak chcą. Znacznie większa grupa to zatrudnieni na czarno - ci "okradają" społeczeństwo znacznie bardziej, bo nie dość, że nie płacą podatków to jeszcze wprowadzają niezdrową konkurencję, niszczącą legalnie działające przedsiębiorstwa. Trzecia grupa osoby żyjące z pomocy społecznej. Z zasiłku dla bezrobotnych mogą skorzystać praktycznie nielegalnie pracujący, bo żeby załapać się na zasiłek trzeba kilka miesięcy pracować legalnie. Nielegalnie zatrudniony nie skorzysta za szkolenia bo utraci pracę. I jeszcze jedno - pozdrawiam bezinteresownych zawistników. Co wam szkodzi, że ktoś zrobi darmowe szkolenie (za pieniądze podatników) np za 10000 zł. Jeżeli będzie zarabiał 2500 po tym szkoleniu to zwróci do państwowej kasy za to szkolenie w ciągu roku. Na szkoleniach można tylko zyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
risteard Re: "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych 06.05.08, 12:54 Poza tym osoby z prawem do zasiłku wcześniej musiały pracować, a tym samym odprowadzać składki na Fundusz Pracy, z którego wypłacane są później zasiłki. Nie tutaj leży problem, bo wierzcie - zasiłki w Polsce i tak są gó..ane w porównaniu z innymi krajami UE. Nie mam nic do tych co je otrzymują. Mam pretensje do tych, którzy pracują na czarno i figurują w rejestrze po to, by mieć ubezpieczenie. Nie dość, że nie płacą podatków, to jeszcze ja płacę za nich składki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.08, 10:50 wysokość zasiłku dla bezrobotnych ma znaczenie nie tylko dla tych ludzi o których tu piszecie, ale także dla tych, którzy właśnie skończyli np. studia sa magistrami Uniwersytetu, mają wiedzę, ale brakuje im doświadczenia co jak widać w ofertach pracy ma duze znaczenie dla pracodawcy, więc Ci, którzy mają trochę szczęscia odrabiają staż we własnym zawodzie, lub tam gdzie jest miejsce dla stażysty (i tym sposobem artysta plastyk np. odbywa staż w administracji państwowej :) )wysokość stypendium stażowego uzależniona jest od zasiłku dla bezrobotnych tj. 140% zasiłku szczegóły w ustawie o promocji zatrudnienia i ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin "GP": Wzrośnie zasiłek dla bezrobotnych IP: *.man.bydgoszcz.pl 28.05.08, 10:14 ja juz w nic nie wierze zeby az tak wzrosl zasilek dla bezrobotnych jak co to najwyzej podniosa 10zl a nie az tyle no ale coz jak zwykle polakowi robia nadzieje i w dodatku temu biednemu Odpowiedz Link Zgłoś