Gość: Kuba Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.08, 10:24 Otworzcie rynek na wschodzie , ja kupię ładę taniej niż Dacie. Odpowiedz Link Zgłoś
sai_mon Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie 08.05.08, 10:25 " Fiat Panda kosztuje w Polsce o ponad tysiąc euro więcej niż w Holandii, choć to przecież u nas produkuje się ten model " Bo u nas są świeższe. Te z Holandii to już trochę przybrudzone transportem, zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naprzód Policję gospodarczą trzeba powołać. IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.05.08, 10:29 Powinna ona ścigać przedsiębiorców zawyżających ceny i stosujących inne niecne praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny rynek Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.centertel.pl 08.05.08, 10:33 W Polsce juz istnieja niezalezni importerzy aut oferujacy samochody w znacznie nizszych cenach niz w autoryzowanej sieci sprzedazy z upustami od kilku do kilkunastu % ponizej aktualnych promocji dealerow w kraju. Polecam www.ndns.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: 83.238.171.* 08.05.08, 10:53 Raczysz zartowac? Bylem wlasnie kierujac sie Twoim postem na stronie NDNS. Ich oferta jest ekstremalnie uboga a ceny o jakies 20% wyzsze od tego co moesz uzyskac w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny rynek Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.centertel.pl 08.05.08, 10:57 Kupilem u nich w marcu 08 auto,ktorego nie ma w ofercie na stronie tak wiec moze warto zapytac bezposrednio ? Z tego co wiem oferty zamieszczone na stronie dotycza aut ktore maja na stanie i najczesciej pytaja o nie klienci. Maja takze swoj link na www.ndns.otomoto.pl Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: 83.238.171.* 08.05.08, 11:23 No to po co strona? Zagladnij sobie tutaj: www.juetten-koolen.de/de/pkwsuche_seq.php Wybierasz marke, model, konfigurujesz opcje i zamawiasz. Podana przez Ciebie strona sprawia na mnie wrazenie totalnej amatorszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny rynek Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.centertel.pl 08.05.08, 11:33 Auto juz kupilem tak wiec nie bede zainteresowany...Tak czy inaczej dziekuje za link J-K.Przekaze znajomym. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: 83.238.171.* 08.05.08, 10:44 Chcialem kupic Skode Octavia 4x4 z pelnym wyposazeniem. W Polskim salonie po wynegocjowanym upuscie musze zaplacic 25 tys. zl wiecej niz u Niemieckigo handlarza. Te 25 tys to jest po doliczeniu do niemieckiej ceny akcyzy i roznicy w VAT. Podobnie jest z innymi markami. Kazdy kto kupuje w naszym salonie drozszy samochod jest samobojca finansowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 08.05.08, 10:52 Ja troche z innej bajki. Ostatnio kupuje spore ilosci pieluszek Pampers w Irlandii. Kupowane na promocjach, ktore trwaja od conajmniej kilku juz miesiecy, tez sa tansze niz w Polsce. Produkty firmy Avent czesto tansze sa tu niz w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanko Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.08, 10:53 Ciekawe, czy to tez wina nie wprowadzonego jeszcze w Polsce euro? Moze nawet na odwrot - cena drozszych aut w Polsce nie rzuca sie az tak w oczy, bo cena w pln? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.Red-83-58-200.dynamicIP.rima-tde.net 08.05.08, 10:59 w poniedzialek kupilismy w Hiszpanii nowy ford-fiesta. Aktualnie juz 2-gi miesiac jest oferta i zaplacilismy cale 9900 euro z radiem i klimatyzacja i pelnym wyposazeniem . do wiadywalismy sie ze , w W-WIE musielibysmy za taki sam zaplacic conajmniej 10 000 zl wiecj czyli dobrze ponad 2000 e pozdrawiam megi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.2si.pl 08.05.08, 11:17 Miesiąc temu zamówiłem nowego Forda S-Maxa w Berlinie. Po rabatach cena niższa o 15% niż taki sam model przy największych upustach w Polsce. Na dodatek w Berlinie obsługiwała mnie Polka, więc najmniejszych problemów z porozumieniem się. Jak ktoś chce namiary, zapraszam na priv - akw@op.pl Pozdrawiam, Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
offal Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie 08.05.08, 11:20 > Miesiąc temu zamówiłem nowego Forda S-Maxa w Berlinie. Jak to sie serwisuje w Polsce ? Gwarancja ? Przeglady ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: 83.238.171.* 08.05.08, 11:25 > > Miesiąc temu zamówiłem nowego Forda S-Maxa w Berlinie. > > Jak to sie serwisuje w Polsce ? Gwarancja ? Przeglady ? Offal, nie wiem czy Ci sie obilo o uszy ale jestesmy w UE od jakiegos czasu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: offal Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: 195.149.64.* 08.05.08, 12:17 > Offal, nie wiem czy Ci sie obilo o uszy ale jestesmy w UE od > jakiegos czasu :) Ja wiem ale nie wiem czy Ford Motor Company Polska wie ...u niech jest cieżko serwisować auto kupione w PL. Mam przykre doświadczenia z serwersem SONY i PENTAX w PL w przypadku sprzetu kupnego w EU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uli Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: 62.172.234.* 08.05.08, 11:32 Generalnie nie powinno byc problemu byle autoryzowany dealer. Sprawdz na wszelki wypadek z danym producentem- samochody sa te same. Jednak obsluga na zachodzie jest inna. Kiedy mialem maly problem zostal poprawiony na drugi dzien po moim telefonie. Po 2 dniach zadzwonili z serwisu z pytaniem czy wszystko OK i jestem zadowolony a potem dostalem poczta ankiete od Toyota Europe czy bylem zadowolony z obslugi, samochodu itp. W Pl w ASO w Wawie powiedzieli mi ze nie maja samochodow do jazdy testowej- zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.2si.pl 08.05.08, 12:56 Gwarancja jest międzynarodowa i obowiązuje w każdym autoryzowanym salonie Forda. Przeglądy standardowo jak za każdy samochód z Polski czy z zagranicy. Gwarancja 2 lata lub poszerzenie za opłatą jak to w Fordzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Ja zamówiłem Forda w niemieckim salonie - polecam IP: *.2si.pl 08.05.08, 13:18 Rozmawiałem ze sprzedawcą po polsku (kobieta, która wyjechała kilkanaście lat temu do Niemiec). Generalnie salon w którym ona pracuje to taki hipermarket samochodowy. Bardzo dużo różnych marek od Forda począwszy na Bugatti skończywszy. Mają dużo aut z bogatym wyposażeniem na stanie, więc można wszystkiego dotknąć. Auto najlepiej sobie skonfigurować na niemieckim konfiguratorze (np. www.ford.de - tam niestety jest po niemiecku, ale z pomocą słownika można się przebić). Wysłać do salonu konfigurację, a oni odeślą wycenę. Na podpisanie umowy zakupu pojechałem do Berlina, żeby sobie jeszcze wymarzonego S-Maxa dotknąć (interesowała mnie wersja full wypas, a tam stała podobna, więc mogłem dotknąć te opcje, które wybrałem z cennika). Zapłaciłem 15% zaliczki i czekam na informacje o odbiorze. Po odbiór jadę pociągiem. Salon odbiera mnie z dworca i wracam już nowym samochodem. Salon załatwia za mnie wszystkie formalności z tymczasową rejestracją na niemieckich numerach itd. Jak są chętni to zapraszam na priv (akw@op.pl), a przekażę namiary na salon. Pozdrawiam, Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Phenomen To naprawdę rak działa! Poniżej konkretny przykład IP: 213.172.174.* 08.05.08, 11:25 Witam, Nie przejmuj sie radami "życzliwych" bo to najprawdopodobniej polscy dealerzy, którzy zdzierają z nas ile się da. Dwa tygodnie temu pomogłem moim znajomym zakupić nowe Suzuki Grnad Vitara w Full Opcji i TAK, zapłacili oni jedynie kwotę netto! Po przyjeździe do Polski (rejestrację celną pozwalającą wrócić do kraju załatwił im niemiecki dealer w jeden dzień!) opłacili akcyzę i uiścili 22% podatku VAT w polskim Urzędzie Skarbowym. Na całej operacji zaoszczędzili najmniej 25 000 złotych bo o tyle droższa jest w Polsce prawie ta sama wersja teg samochodu. Piszę prawia bo w ich aucie jest jeszcze dodatkowo dotykowy panel z systemem nawigacji i szczegółową mapą Europy Centralnej i Wschodniej (w tym Polski) a z samochodem otrzymali jeszcze komplet jakichś tam kocyków i butelkę szampana! To się nazywa klasa! Wielką pomyłką (lub celowym zabiegiem) jest mówienie tutaj o cenie hurtowej, która w Polsce wciąż kojarzy się Bóg wie jakimi transakcjami. W praktyce i zgodnie z europejskimi regulacjami KAŻDY obywatel UE ma prawo zakupić w Unii nowy samochód (nowy to wg. UE taki który ma przejechane nie więcej niż 6000 km LUB od dnia pierwszej rejestracji nie minęło 6 miesięcy) więc w praktyce można próbować nawet kupić w salonach auto testowe po jeszcze niższej cenie; w cenie netto (czyli bez podatku) i uiścić ten podatek w kraju w którym samochód będzie używany. Uwierzcie mi że to działa i nie dajcie się okradać polskim dealerom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dnm Coś mi tu nie gra, IP: *.wemif.pwr.wroc.pl 08.05.08, 11:47 Biznes jest biznes. Gdyby było tak jak mówicie, powinny do nas ciągnąć lawety załadowane nowymi samochodami. Jest EU i dealer z Hiszpanii czy Budapesztu może sprzedawać gdzie chce. Gdzie jest problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Coś mi tu nie gra, IP: *.chu-charleroi.be 08.05.08, 11:57 No to przeciez sciagaja.... A potem kroja ludzi na grube tysiace i jeszcze cene zawyzaja. Roznica znika w kieszeni dealera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dnm Re: Coś mi tu nie gra, IP: *.wemif.pwr.wroc.pl 08.05.08, 12:31 Przecież nie jeden diler handluje daną marką. Czasem w jednym mieście jest dwóch, trzech. Zmowa cenowa? To czemu się nie wyłamie jakiś z "prowincji"? Mafia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.mofnet.gov.pl 08.05.08, 11:57 A ceny samochodów w USA biją na głowę te europejskie.Toyota corolla nowa u dillera w USA z full wyposażeniem kosztuje 15.000 USD / oferty na stronach internetowych Toyota USA/ , czyli gdy USD=1,92 PLN , to nowa limuzyna kosztuje brutto niecałem 30.000zł,w Polsce za takie auto diller żąda 70-90 tys.zł.Pokazuje to skale zarobku na biednych Polakach koncernów samochodowych, bo nie wierzę ,,że w USA do tego interesu Toyota dopłaca. Ciekawy jestem co tym sądzą inni internauci.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niekumaty Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.man.poznan.pl 08.05.08, 13:12 Jedno wiem - na pewno nówki Polonezy są w Polsce najtańsze. A jak ktoś znajdzie taniej to jest megawielki :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmn debilstwo z jackowa, przestańcie IP: *.wemif.pwr.wroc.pl 08.05.08, 12:33 pisać o samochodach z usa. Tu jest Europa, i wasze kalkulacje nie mają nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrrrrrrrrrrr Re: debilstwo z jackowa, przestańcie IP: *.dyn.optonline.net 08.05.08, 14:41 Załosny kmiotku ...EUROPEJCZYKIEM bedziesz mogl sie nazywac , moze za 30 lat , gdy Polska zrówna sie standardem zycia , chocby z poziomem zacofanej Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do dealera? Narazie to należysz ,ale do niewolników UE . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 18:42 Ale mam pieniądze i umiem liczyc . ML320CDI składany w USA jest wart mniej niż 100 000 zł ,po doposażeniu go na max ,sprowadzeniu i opłatach (akcyza,cło,vat) wyjdzie taniej ,niż kupno w Polsce dwuletniego z przebiegiem 50 000 km i gorzej wyposażonego . Już niechce mi się pisac ile taniej można kupic tam tańsze marki . Nie pisz ,że TU jest UE ,bo narazie w Polsce nie widzę UE ,ani jej poziomu ,ani jej przepisów (jak już to na jej korzysc ,albo korzysc urzędasów z Polski ,a nie na korzysc OBYWATELA !!) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter wow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.08, 13:06 Wygląda na to, że Fiat i reszta tego kartelu znalazła sobie dojne krowy w Europie Wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
artremi Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie 08.05.08, 23:37 Slyszalam od znjomego ze bardzo trudno jest teraz cos przetransportowac z USA do Europy, gdyz wszystkie kontenery zajete sa transportem samochodow. Podobno wielu Niemcow przyjezdza tu do USA i kupuje luksusowe samochody. Sa one tansze nawet o $20,000. Jest to m.in wynikiem slabego dolara. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Pytanie do pana Farysia 09.05.08, 00:12 Czy na zachodzie auta zawsze mają ceny katalogowe? Nie ma żadnych obniżek, promocji itp? A może jeszcze wytłumaczy pan różnicę w cenie np. VW Golfa w Polsce i w USA. Bardzo mnie to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wir2008 Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie 09.05.08, 09:45 To wina rządu Donalda Tuska nic nie robi dla Nas i naszych interesów, dba wyłacznie o siebie żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lars Re: Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 11:18 zgadzam sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drifter75 Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 12:40 Ale co nas obchodzą ceny hurtowe ??? Piszcie o cenach detalicznych !!! Te to dopiero są wysokie ! A czemu ? Bo w tym chorym kraju mamy podatek od luksusu na auta, czyli akcyzę, której nie ma nigdzie indziej, poza podobnymi podatkami w Skandynawii. W Polsce każda bryka z dużym silnikiem jest droższa o 10.000 do nawet 100.000 zł niż na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Dziwi mnie to.. IP: *.171.7.6.crowley.pl 13.05.08, 09:34 przecież Polak przezorny-liczyć umie.. producenci stosujący zawyżone ceny powinni być napiętnowani publicznie nie tylko tu, by ci ostatni nieświadomi nie czynili błędu i nie przepłacali.. ..ale tak to jest w wolnym rynku: 'masz frajera, to go duś' zbojkotujmy zakup nowych samochodów w kraju.. różnica w cenie sięga czasem 30%!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Samochody w Polsce droższe niż na Zachodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 19:57 Jakie ceny hurtowe, to ceny katalogowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP nasi biznezmeni chcą szybko IP: *.osd.vectranet.pl 24.05.08, 16:33 się dorobić. Dla nich jak złótówka daje 10-15% zysku to jest nieopłacalne. Dla nich jak jedna złotówka przynosi zysk powyżej 150% wtedy jest opłacalne, dlatego samochody kupuję nie u nas Odpowiedz Link Zgłoś