Gość: Rak Re: W kopalniach wre IP: 157.25.139.* 25.09.03, 07:07 Górnicy walczyli o Demokracje w prawdziwym tego słowa znaczeniu, a nie o monstrum obecnie sklecone. Wszystkie firmy są rozprzedawane za bezcen,. Dla mnie 100zł to dużo, a dla zachodniego obywatela to splunięcie. Dlatego wykupują nasze zakłady, a Rząd im pomaga, później brak winnych. np. w „Wagonówce”, gdzie był członek Rady Nadzorczej mianowany przez Skarb Państwa (25% akcji), gdy ją sprzedawano. Dlaczego nikt się nim nie interesuje, w ilu Radach jeszcze zasiada. To jest przykład, niedbalstwa Rządzących, Rządzących tworu niby demokracji, który tworzą. Aby nie dokładać do kopalń, powinny one być Sprywatyzowane, na zasadach Prawa Handlowego (Podział na Akcje). Akcje podzielone Regionalnie, Górnik, dłużnik, Skarb Państwa, itd. Niestety Rząd boi się takich rozwiązać i woli płakać ile to musi dopłacać, a w rzeczywistości dopłaca więcej likwidując stanowiska pracy. Osłony to bzdura na resorach. Nie powinno ich być, jak również nie powinno być przywilejów górniczych, górniczych idąc dalej przywilejów poselskich, ministerialnych itd. A słowo restrukturyzacja to nie jest likwidacja kopalni, do której My musimy więcej dopłacać, niż w przypadku zmiany w Spółkę Akcyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wies Re:Kto popiera górników!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.03, 07:14 To niech kupi 10 ton węgla!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rembajło Re:Kto popiera górników!!! IP: 157.25.139.* 25.09.03, 07:25 I tu masz rację, tylko Rządzący nie powinni takich cen ustalać (Spółki Skarbu Państwa-ceny węgla nakładane są odgórnie), Wystarczy że obniżona będzie cena do 200zł za tonę, przy rentowności wydobycia 145zł to i tak dużo. Z Zachodnimi koncernami jak sobie Rządzący podpisali układ że sprzedawać im będą za 75zł. To niech sami ryją. Taki proceder powinno się blokować i gówno mnie obchodzi że Zerwanie Umowy Polskę będzie dużo kosztować, niech płaci ten kto podpisał taką Umowę. Mieszkam na Śląsku i muszę opalać drzewem, bo nie stać mnie na węgiel, potem dziwię się że brak popytu Baranie łby jajogłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TJ Re: W kopalniach wre IP: *.vf.shawcable.net 25.09.03, 07:23 Panowie ze Zwiazkow albo udaja glupich , albo rzeczywiscie sa bez mozgowi i czekaja na manne z nieba. Brak ambicji, godnosci i zdrowego rozsadku to co brakuje dzisiaj przywodca gorniczych zwiazkow. Gornicy musza zrozumiec, ze czas jest na zmiane, i nie mozna bezmyslnie fedrowac bo to prowadzi do nikad. Predzej czy pozniej mozecie sobie tylko w dupa fedrowac. Z proznego i Salomon nie nalej. " Musle wiec jestem". Gorniku pomys a nie sluchaj swoich idiotow ze Zwiazkow Zawodowych bo Oni Nie Mysla. Oni (Liderzy zwiazkowi) marza o "Liberum Veto" a to wiadomo gdzie Polske zaprowadzilo. Przedtem to byly rozbiory a dzisiaj to "B A N K R U C T W O" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plebi Fydrowałem i byde fydrować IP: 81.210.9.* 25.09.03, 07:32 ale zwionskofcom dupe. Spacyfikować ta górniczą chołotę. Może tak od każdego górnika co protestuje teraz ja bym dostał tak z 50PLN. No i jak bym się tak przezwyczaił do luksusu to niech mi kto chce odebrać "co moje".:-)))). Wysłać policje i wojsko i gdy tylko dojdzie do chuligaskich wybryków strzelać, a w przypadku zagrożenia życia jak to było poprzednio z koktajlami to strzelać z ostrych. Oberwą Ci z przodu, największe bydło znaczy się pójdzie do piachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robo Re: Fydrowałem i byde fydrować IP: 157.25.139.* 25.09.03, 08:24 Bzdury, pleciesz! Prostolinijne, myślenie Twoje zachwalę doprowadzone zostanie do Papu, srać i spać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: W kopalniach wre IP: 157.25.139.* 25.09.03, 07:33 Ładnie napisane, ale tu nie chodzi liderów tu chodzi o zamknięcie źródła utrzymania dla regionu. Nie bój nic, Rządzący zapomnieli powiedzieć, że to co robią to REAKCJA DOMINA. Zamknięcie kopalni oznacza bankructwa mniejszych firm, produkcyjnych, hurtowni itp. które znajdują się i w Twoim regionie, ciekawe jak cienko wówczas będziesz śpiewał, gdy to dojdzie do Was? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Najlepiej niech górnicy zrobią wieczny strajk IP: *.acn.pl / 10.64.6.* 25.09.03, 07:29 w końcu nie trzeba będzie dopłacać do bandy kolesi i darmozjadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maćkos Re: W kopalniach wre IP: *.gdynia.mm.pl 25.09.03, 07:37 Sądzę, że strajk generalny powinni zrobić wszyscy, którzy mają zaległości podatkowe, no bo w końcu ile można słuchać o biednych górnikach i dopłacaniu do kopalń. Jakby zamknęli je 10 lat temu to może podatki i zaległości podatkowe w Polsce byłyby mniejsze. Czowiek ciężko pracuje, ale niestety jak ma za duży socjal to mu się we łbie przewraca i chęci zaczyna brakować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robo Re: W kopalniach wre IP: 157.25.139.* 25.09.03, 08:32 No ile można dopłacać, do oświaty, policji, fabryk takich jak w Warszawie. Ile można dopłacać do stoczni, kolejarzy. Ciekawi mnie skąd Rząd bierze pieniądze, ulegasz idiotycznej propagandzie, czy jak mafia nakłada HARACZ na Ciebie, a dług haraczu rośnie, później mafia anuluje Ci dług to Twoim zdaniem Mafia dopłaca do ciebie, na dodatek zdziera dla siebie i swoich kolesi cały Twój przychód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alezx Re: W kopalniach wre IP: 213.216.68.* 25.09.03, 07:49 Dlaczego nie jedziecie blokolwać Warszawy, co boicie sie po waszej ostatniej akcji. Tylko sobie wrogów na Slasku porobicie a Warszawa ma uciechę z Was i ma Was w d..ie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babel Re: W kopalniach wre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.03, 08:26 Gość portalu: alezx napisał(a): > Dlaczego nie jedziecie blokolwać Warszawy, co boicie sie po > waszej ostatniej akcji. Tylko sobie wrogów na Slasku porobicie > a Warszawa ma uciechę z Was i ma Was w d..ie. Koteczku, Warszawka ma wszystkich w d..ie i to bardzo głęboko i dziwię się , że do tej pory jeszcze tego nie zauważyłeś!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angol Re: W kopalniach wre IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 08:00 Nie mozemy wiecznie doplacac do czarnej weglowej dziury.DOSC! Babcia Tatcher pokazala co nalezy zrobic, zeby rozwiazac ten problem. Tylko czy kretaczom z sld starczy odwagi...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: W kopalniach wre IP: 157.25.139.* 25.09.03, 08:44 Czy byłeś w Anglii, powiem Ci co do niektórych takich miejsc gdzie zamknięto kopalnie. Osiedle pokoleniowo bezrobotnych, jest to problem, ponieważ ludzie tam nawykli do życia bez pracy, robią się koczowiska osiedlowe i niechby jeden spróbował pracować. Czy wyobrażasz takie skupisk a na Śląsku? Tutaj mieszkają nie tylko Ślązacy, ale ludzie przyjezdni, to niech teraz spadają do siebie powrotem, do Warszawy, do Gdańska itd. to jest problem narodowy i głupotą jest zamykać kopalnie, lepiej je sprywatyzować. No, ale lepiej zniszczyć niż dać, nieprawdaż. Gdyby ekonomicznie Śląsk był oddzielony od Polski, to jestem przekonany, że klepalibyście biedę. Odpowiedz Link Zgłoś
indiglo Ślązacy! Wypnijmy nasze czarne dupy na tę Polskę, 25.09.03, 08:28 która najpierw zabrała nam wszystko, a teraz nawet odmawia prawa do protestu w obronie własnej godności. Ciekawy jestem przez ile jeszcze lat rząd musiałby dopłacać do górnictwa, żeby zwrócić to wszystko co Warszawa stąd wywiozła przez ostatnie 50 lat (łącznie z cegłami na odbudowę stolicy). Karta Górnika, geweksy ??. Każdy kto tu żyje wie, że to były ochłapy za taką robotę, za kolegów co nigdy nie wyjechali i za ten smród z tych wszystkich hut, elektrowni, fabryk itd. w którym musiały rodzić się i rosnąć nasze dzieci. Więc kiedy jeden z drugim młody wilk kapitalizmu wypomina mi tu swoje podatki, to ja mu mówię: oddaj mi gówniarzu najpierw kasę, jaką twoi starzy stąd ukradli, żebyś mógł się dzisiaj cieszyć swoim warszawskim biznesem i pamiętaj o górnikach z "Wujka", którzy życiem zapłacili za to, żebyś teraz mógł pisać takie brednie. "Dajcie Polakom niepodległość. Szybko wykończą się sami" - Bismarck. Odpowiedz Link Zgłoś
antek.rozpylacz BO NAJWYGODNIEJ ŚLUNZAKOM JEST 25.09.03, 08:36 indiglo napisał: > która najpierw zabrała nam wszystko, a teraz nawet odmawia prawa > do protestu w obronie własnej godności. Ciekawy jestem przez ile > jeszcze lat rząd musiałby dopłacać do górnictwa, żeby zwrócić to > wszystko co Warszawa stąd wywiozła przez ostatnie 50 lat > (łącznie z cegłami na odbudowę stolicy). Karta Górnika, > geweksy ??. Każdy kto tu żyje wie, że to były ochłapy za taką > robotę, za kolegów co nigdy nie wyjechali i za ten smród z tych > wszystkich hut, elektrowni, fabryk itd. w którym musiały rodzić > się i rosnąć nasze dzieci. Więc kiedy jeden z drugim młody wilk > kapitalizmu wypomina mi tu swoje podatki, to ja mu mówię: oddaj > mi gówniarzu najpierw kasę, jaką twoi starzy stąd ukradli, żebyś > mógł się dzisiaj cieszyć swoim warszawskim biznesem i pamiętaj o > górnikach z "Wujka", którzy życiem zapłacili za to, żebyś teraz > mógł pisać takie brednie. > "Dajcie Polakom niepodległość. Szybko wykończą się sami" - > Bismarck. WYPIĄĆ DUPE!!! A PÓŹNIEJ DO NIEMCÓW. TO JEST WASZA MENTALNOŚĆ!!! PODZIWIAM KASZUBÓW (pomimo że tak katolicko religijni) nigdy nie wypinali się na Polaków. Bogactw też nie mieli! W czasie okupacji cierpieli tak samo jak Polacy! A wy GNIDY Z 5 KOLUMNY DO NIEMCÓW CHCECIE???!!! A proszę bardzo!!!! Wypier** z Polski Może Schroder da wam socjala, państwo jego jeszcze bogate. Ale pewnie jak wy tam zaliziecie to zrobi się pustka w budżecie. A SLUNZOKÓW KOPIDOŁÓW PAŁAMI LAĆ!!!! BO TO JEST INTERESOWNE GÓWNO ŚWIATOPOGLĄDOWE. Jak w Polsce źle to huzia na juzia uciekamy. Ale jak Polacy dają pracę (jak w latach 20, przy wydobyciu węgla- historia się lubi powtarzać?) TO WTEDY POLACY MILI I DOBRZY!! PAŁĄ BYM PRZEJECHAŁ TWÓJ WYLENIAŁY MÓZG OBIBOKU ZASRANY!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wściekły Re: BO NAJWYGODNIEJ ŚLUNZAKOM JEST IP: 157.25.139.* 25.09.03, 08:51 A ja bym wlał z kolei Tobie, srasz głupoty, faszysto. Gdyby nie Śląsk dalej chodzilibyście w słomianych butach. Zdarliście z nas wszystko, a potem spadajta. Nie licz na to ćwoku, co nasze to sobie odbierzemy, a potem spierdalaj do siebie. Gnoju zawszony. Pijawo jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Jezu!Czlowiek WIERZYw to, co Gierek mu naopowiadal 25.09.03, 10:10 Odpowiedz Link Zgłoś
indiglo Nie Gabrielo, to Ty nie masz pojęcia o tym jak 25.09.03, 10:25 złożony jest problem, o którym mówimy. W Niemczech nie było Gierka, a mimo tego: " ...W ostatnich dniach Komisja Europejska zatwierdziła zgodę na gigantyczną pomoc niemieckiego rządu dla kopalń węgla kamiennego. Niemcy przekażą w roku 2003 kwotę 3,3 mld euro pomocy publicznej na dofinansowanie górnictwa. Koszty wydobycia węgla kamiennego w kopalniach niemieckich są wielokrotnie wyższe niż w Polsce. Nikt tam jednak nie myśli nawet o zamykaniu kopalń ze względu na nierentowność wydobycia. Wprost przeciwnie rząd niemiecki przeznacza ogromne środki na dotacje dla górnictwa. Kwota 3,3 mld euro jest kwotą gigantyczną. Zgodę na dofinansowanie kopalń zatwierdziła Komisja Unii Europejskiej, a z wnioskiem w tej sprawie wystąpił nie kto inny jak unijny komisarz do spraw konkurencji, który uchodzi za ortodoksyjnego liberała. Z kwoty 3,3 mld około 2,16 mld euro przeznaczone zostanie na pomoc w utrzymaniu produkcji niemieckich kopalń. W tym samym czasie kiedy niemieckie górnictwo uzyskuje kolosalną pomoc państwa, w Polsce realizowane są kolejne programy likwidujące zdolności produkcyjne polskiego węgla. Polska mogła w ramach negocjacji z UE zagwarantować sobie prawo do wspierania środkami publicznymi górnictwa węgla kamiennego. W tym celu do traktatu akcesyjnego należało dołączyć, przewidujący to program udzielania pomocy publicznej. Gwarantowało by to możliwość realizacji takiej pomocy bez specjalnej zgody Komisji Europejskiej. Słowacy do swojego traktatu dołączyli 9 takich programów, Węgrzy aż 20. Największa Polska zaledwie siedem i nie ma wśród nich programu dotyczącego górnictwa" Obawiam się, że to wszystko jednak przypomina walenie grochem o ścianę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojejku Re: Nie Gabrielo, to Ty nie masz pojęcia o tym ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 20:03 No i zobaczymy gospodarka jakiego kraju lepiej na tym wyjdzie - Polska na ograniczaniu socjalu, czy tez Niemcy na jego rozbuchaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Jezu!Czlowiek WIERZYw to, co Gierek mu naopow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 14:04 ales ty durna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojejku Re: Jezu!Czlowiek WIERZYw to, co Gierek mu naopow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 20:00 Ano uwierzyl - w trudny znoj, w bycie awanagrada narodu, w nalezne mu przywileje, w Polske na weglu stojacej. Odpowiedz Link Zgłoś
antek.rozpylacz Re: BO NAJWYGODNIEJ ŚLUNZAKOM JEST 25.09.03, 11:14 Gość portalu: Wściekły napisał(a): > A ja bym wlał z kolei Tobie, srasz głupoty, faszysto. Gdyby nie > Śląsk dalej chodzilibyście w słomianych butach. Zdarliście z nas > wszystko, a potem spadajta. Nie licz na to ćwoku, co nasze to > sobie odbierzemy, a potem spierdalaj do siebie. Gnoju zawszony. > Pijawo jedna. ODBIERZECIE??? CIEKAWE CO ŚLĄSK DAŁ POLSCE??? MOŻE W DWUDZIESTOLECIU I OWSZEM, ALE PÓŹNIEJ???? DOTACJE DLA KOPALŃ, 13,14 BARBÓRKI SRURKI... KUROBABY WYCHOWUJĄCE 7-10 BĘKARTÓW GÓRNICZYCH... OTO CO DALIŚCIE... CZOŁGAMI WAS HUJE TRZEBA ROZJECHAĆ... A PRZYJEŻDŻAJ (i przy okazji popatrz w sondaże ile % społeczeństwa popiera Wasz skok na kase z budżetu) Odpowiedz Link Zgłoś
indiglo Re: BO NAJWYGODNIEJ ŚLUNZAKOM JEST 25.09.03, 09:12 Nie do Niemców, tylko do siebie, człowieku. Mój dziadek miał 19 lat, kiedy pod Górą Św. Anny dał sobie na szczęście tylko nogę przestrzelić za Polskę, więc mi tu piątej kolumny nie wypominaj, tylko zabierz stąd cały ten kongresowy bałagan i idź sobie tam, skąd przyszedłeś. My tu sobie poradzimy i bez Niemców, i bez was, nie wiem tylko czym w zimie sobie chałupy ogrzejecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: BO NAJWYGODNIEJ ŚLUNZAKOM JEST IP: mieszko.pl.u* 25.09.03, 09:16 Czym? Za ta kase co na Slask idzie mozna kupic tyle wegla za granica, ze cala Europe Srodkowo-Wschodnia przez 10 lat ogrzewac mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
indiglo Re: BO NAJWYGODNIEJ ŚLUNZAKOM JEST 25.09.03, 09:27 Dezinformacja zawsze była mocną stroną komuszej propagandy i ty, słonko, jesteś tego świetnym, wręcz klinicznym przykładem. Obawiam się, że gdyby Śląsk rzeczywiście wstrzymał dostawy węgla, pozostałyby wam jedynie krowie placki suszone na słońcu, ale musicie się spieszyć, bo dzień coraz krótszy, a i słońce słabo już przygrzewa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: BO NAJWYGODNIEJ ŚLUNZAKOM JEST IP: mieszko.pl.u* 25.09.03, 09:33 Kotek, jestescie 2x drozsi chocby od Indii. Ekonomii nie oszukasz i gdyby nie chodzilo o problemy spoleczne, jak bezrobocie na Slasku, to wegiel na prawde da sie kupic taniej za granica. Wy kopiecie 1km pod ziemia, oni robia to odkrywkowo. Sa po prostu tansi. Sorry, sad but true. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: BO NAJWYGODNIEJ ŚLUNZAKOM JEST IP: 62.148.92.* 25.09.03, 09:37 JESTEM Z KIELC.MOZESZ MI POWIEDZIEC CO SLASK DAL MOJEMU MIASTU, I CO MOJE MIASTO WAM ZABRALO? BO NAPIEPRZASZ NA WARSZAWKE, A PODATKI NA SLASKIE KOPALNIE PLACA WSZYSCY! POLACY...NAWET Z KOZIEJ WOLKI KTORZY ZARABIAJA PO 600 ZLOTYCH I CHARUJA TAK SAMO JAK GORNICY (ZA MINIMUM 2500)! WIDZE U CIEBIE WIELKI WPLYW PROPAGADNY KOMUNISTUCZNEJ - WEGIEL POLSKIM ZLOTEM CZY COS TAKIEGO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: BO NAJWYGODNIEJ ŚLUNZAKOM JEST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 20:09 Alez zrobcie to! Zapominasz robaczku,ze 3/4 energii elektrycznej w Polsce wytwarzane jest ze spalania wegla brunatnego a nie kamiennego, czyli slaskiego. Jak trzeba bedzie, to elektrocieplownie przestawia sie na rope i gaz lub na znacznie tanszy wegiel ukrainski. I wtedy z wydobytego wegla bedziecie sobie mogli co najwyzej usypac drugie Tatry.Zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
antek.rozpylacz FANTAZJE DZIADKU I.... WOLNY RYNEK CWANIAKU 25.09.03, 11:20 indiglo napisał: > Nie do Niemców, tylko do siebie, człowieku. Mój dziadek miał 19 lat, kiedy pod > Górą Św. Anny dał sobie na szczęście tylko nogę przestrzelić za Polskę, więc mi > > tu piątej kolumny nie wypominaj, tylko zabierz stąd cały ten kongresowy > bałagan i idź sobie tam, skąd przyszedłeś. My tu sobie poradzimy i bez Niemców, > > i bez was, nie wiem tylko czym w zimie sobie chałupy ogrzejecie... BUAHAHAHA Póki co jest jeszcze węgiel z eksportu (i znacznie tańszy) zza wschodniej granicy (lub dotowany zza zachodniej) MY TEŻ SOBIE PORADZIMY... ALE WARA OD NASZEGO PORTFELA... -------------------------------------------------------------------------------- 22 mld złotych długu - OTO CO ŚLĄSK DAŁ POLSCE OD 1999r. Jak długo jeszcze śląskie kopidoły będą kradły z naszych portfeli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anglik Antkowi Slazak zone przelecial, prosze o datki! IP: *.lse.ac.uk 25.09.03, 12:18 Odpowiedz Link Zgłoś
indiglo Poczytaj nieuku, zamiast sypać ch.... (przez ch 25.09.03, 12:22 sie pisze ten wyraz) i zastanów się ile musiałbyś być płacić za energie, gdyby ceny węgla zostały wreszcie uwolnione. Aha i pomyśl jeszcze jak długo zagraniczny węgiel będzie tańszy od krajowego, kiedy zlikwidujemy nasze kopalnie. Ludzie, jacy wy naiwni jesteście ... " ...Zadłużenie górnictwa rozpoczęło się w 1990 roku, jako efekt tzw. "planu Balcerowicza?. Przyczyną uruchomienia procesu narastania strat w 1990 r. było utrzymanie przez rząd cen administracyjnych na węgiel, przy jednoczesnym uwolnieniu większości pozostałych cen, a co najważniejsze wyznaczeniu cen na węgiel poniżej kosztów jego wydobycia. Rządowe ceny administracyjne były przy tym 4-krotnie niższe niż cena parytetowa węgla polskiego w eksporcie. Rozpoczął się proces generowania strat, których nie pokrywały otrzymywane z budżetu państwa dotacje. Mechanizm sterowania przez kolejne rządy cenami węgla poniżej kosztów jego wydobycia utrzymano w następnych latach. Po zniesieniu cen administracyjnych wprowadzono ceny kontrolowane przez podległe Ministerstwu Finansów Izby Skarbowe. Następnie zaś, aż do chwili obecnej ceny zbytu węgla dla potrzeb zawodowej energetyki są określane przez faktyczny dyktat monopolistyczny sektora energetycznego. Energetyka przechwytywała i przechwytuje poprzez tak narzucane ceny akumulację ekonomiczną z górnictwa. Przez cały okres lat 1990- 1997 energetyka generowała dzięki temu zyski netto rzędu kilkunastu bilionów starych złotych rocznie. Z szacunków niezależnych ekspertów wynika jednoznacznie, że polskie górnictwo węglowe jest obiektywnie rentowne. I gdyby nie restrykcyjna polityka finansowa kolejnych rządów branża ta byłaby rentowna i generowała nie straty lecz zyski. Szacuje się, że jeden tylko czynnik restrykcyjny czyli kształtowanie cen węgla kamiennego poniżej poziomu inflacji w latach 1990-1997, spowodowało straty dla górnictwa w wysokości 268 bilionów starych złotych ( 26 817,6 mln zł). Jeśli odejmiemy od tego sumy przeznaczone na dotacje dla kopalń oraz wszelkiego typu umorzenia zobowiązań wobec górnictwa w wysokości 68 bln starych zł ( 6 780 mln zł ), to górnictwo powinno przynieść 200 bln starych zł zysku brutto (20 037,6 mln zł). Restrykcyjna polityka rządów wobec górnictwa węglowego była podporządkowana zaleceniom i żądaniom międzynarodowych instytucji finansowych. Kolejne rządowe programy restrukturyzacji górnictwa były i są nadal tylko różnymi wariantami realizacji tego samego programu restrukturyzacji polskiego podsektora węgla kamiennego Banku Światowego ze stycznia 1991r. Program ten zakładał w wariancie krótkoterminowym zamknięcie 17 kopalń i redukcję zatrudnienia o 74 tys. pracowników, a w wariancie długoterminowym zamknięcie od 36 do 56 kopalń i redukcję zatrudnienia odpowiednio o 193 i 302 tyś. pracowników z równoczesnym przejściem na import węgla przez kraj. Szczególnie chodzi o rynki Europy zachodniej. Polskie zasoby węgla kamiennego są szacowane na 24 mld. ton, co daje Polsce 6- te miejsce na świecie i 1-sze miejsce w Europie ( bez krajów b. ZSRR). Podporządkowanie rządowych programów restrukturyzacji górnictwa realizacji obcych interesów gospodarczych było i jest możliwe dzięki istnieniu politycznych i gospodarczych stosunków dyspozycji biurokratycznej w państwie oraz biurokratycznych stosunków władzy i zarządzania w samym górnictwie. Wyraża je brak skonkretyzowania podmiotów własności i brak instytucji Skarbu Państwa. Polityka sterowania cenami węgla poniżej kosztów jego wydobycia była głównym i wystarczającym powodem powstania olbrzymiego zadłużenia górnictwa. Były jednak jeszcze inne, dodatkowe przyczyny skali tego zadłużenia i niekorzystnej sytuacji gospodarczej tej branży. Za najważniejsze z nich należy uznać: - prowadzoną przez kolejne kierownictwa NBP i rządy politykę aprecjacji złotówki oraz sztucznego zaniżania ceny dolara i innych walut zachodnich, co w konsekwencji doprowadziło do obniżenia o co najmniej 200% opłacalności eksportu polskiego węgla, - restrykcyjną politykę fiskalną w postaci wysokich obciążeń podatkowych, od dywidendy i tzw. popiwku, po wymierzanie podatku od nieruchomości za podziemne wyrobiska górnicze, - politykę ograniczania i blokowania eksportu polskiego węgla, zarówno poprzez tworzenie barier ekonomicznych, jak 80% podatek od eksportu w 1990r., oraz tworzenie barier administracyjnych poprzez zakazy eksportu w roku 1992, czy ograniczenia instytucjonalne w postaci ułomnego funkcjonowania organizacji i promocji eksportu węgla. Doprowadziło to do utraty części intratnych rynków zbytu i niewykorzystania zwiększonych możliwości eksportowych zwłaszcza do RFN. Wszystkie te restrykcyjne czynniki mogły wywoływać szczególnie negatywne skutki ekonomiczne w sytuacji zasadniczego załamania popytu wewnętrznego na węgiel w pierwszej połowie lat 90 - tych i trudności z jego eksportem. Załamanie się popytu wewnętrznego było wynikiem głębokiej recesji całej polskiej gospodarki w wyniku tzw. transformacji gospodarki. Sprzedaż krajowa węgla spadła z 116,5 mln. ton w roku 1990, do 107,5 mln. ton w 1992 r. i 99,1 mln. ton w 1995 r. W roku 1997 wzrosła nieznacznie do poziomu 102 mln. ton . W stosunku do rozbudowanych mocy produkcyjnych sprzed 1990 r. sięgających 180 mln. ton wydobycia węgla rocznie, stworzyło to sytuację dużej nadprodukcji węgla, zwłaszcza przy blokowaniu i ograniczaniu jego eksportu. Restrykcyjne programy i żywiołowe procesy przystosowawcze doprowadziły do istotnego ograniczania wydobycia. Poziom wydobycia spadł w 1993 r. do 130, 2 mln. ton a w roku 1997 osiągnął 132,6 mln. ton. Ograniczanie wydobycia odbywało się przy tym pod hasłem likwidacji "trwale nie rentownych kopalń?. Prowadziło to do rabunkowej w istocie metody likwidacji kopalń mogących nadal prowadzić eksploatację i bezpowrotnej straty setek milionów ton węgla w zamykanych kopalniach i poszczególnych oddziałach wydobywczych. Ograniczenie wydobycia można przy tym było przeprowadzić w zupełnie inny sposób, umożliwiający ponowną eksploatację w sytuacji polepszenie koniunktury. Istotnemu ograniczeniu uległo także zatrudnienie. Z 391, 1 tyś. zatrudnionych w roku 1990, spadło ono do 250,5 tys. w 1997. Zmniejszyło się więc w tych latach o 169,3 tys. pracowników..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prymityw Re: BO NAJWYGODNIEJ ŚLUNZAKOM JEST IP: 192.85.16.* 25.09.03, 12:22 Rozpylacz ja cie poznam po glosie. Nawet juz zadne inektywy ci sie nie imaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POMORZANIN GÓRNICY TO ZŁODZIEJE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 15:00 ODWALCIE SIĘ WRESZCIE OD MOJEGO PORTWELA. TO NIE RZĄD DAJE PIENIĄDZE TYLKO MY- OBYWATELE. RZĄD TYLKO ODDAJE WAM NASZE PIENIĄDZE. JEŚLI TEGO NIE ZAUWAŻYLIŚCIE TO JESTEŚCIE MATOŁAMI DO KWADRATU, ALE JA PRZYPUSZCZAM, ŻE ZDAJECIE SOBIE Z TEGO SPRAWĘ WIĘC UWAŻAM, ŻE JESTEŚCIE ZWYKŁYMI ZŁODZIEJAMI. ZŁODZEJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Wyp.. pasożycie IP: 217.97.130.* 25.09.03, 08:41 indiglo napisał: > która najpierw zabrała nam wszystko, a teraz nawet odmawia prawa > do protestu w obronie własnej godności. Ciekawy jestem przez ile > jeszcze lat rząd musiałby dopłacać do górnictwa, żeby zwrócić to > wszystko co Warszawa stąd wywiozła przez ostatnie 50 lat > (łącznie z cegłami na odbudowę stolicy). Karta Górnika, > geweksy ??. Każdy kto tu żyje wie, że to były ochłapy za taką > robotę, za kolegów co nigdy nie wyjechali i za ten smród z tych > wszystkich hut, elektrowni, fabryk itd. w którym musiały rodzić > się i rosnąć nasze dzieci. Więc kiedy jeden z drugim młody wilk > kapitalizmu wypomina mi tu swoje podatki, to ja mu mówię: oddaj > mi gówniarzu najpierw kasę, jaką twoi starzy stąd ukradli, żebyś > mógł się dzisiaj cieszyć swoim warszawskim biznesem i pamiętaj o > górnikach z "Wujka", którzy życiem zapłacili za to, żebyś teraz > mógł pisać takie brednie. > "Dajcie Polakom niepodległość. Szybko wykończą się sami" - > Bismarck. Co kur...a Śląsk mi dał??? Rachunki do zapłacenia. Szczecin też Warszawka wywiozła, ale jakoś nie latamy robic zadymy. każda jakas inwestycja to Śląsk, a wam jeb..e pasożyty ciągle mało. Gdyby w szczecińskie państwo przez 14 lat wpompowało 59 mld złotych, to by był tu Kuwejt, a wy durne hanysy przeżarliście tą kasę i tylko więcej chcecie. Wara wam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wściekły Re: Wyp.. pasożycie IP: 157.25.139.* 25.09.03, 09:02 A ty durny Szczeciniaku to myślisz, że ta kasa poszła do nas, rozpieprzyli ją wybrani przez Ciebie jebani Don mafiozo z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Wyp.. pasożycie IP: 217.97.130.* 25.09.03, 09:23 Buzek, Steinhoff, Wąsacz, Kempski. To jest warszawka, jak rozumiem. Wracaj do fedrowania dziury w budżecie hanysie. Odpowiedz Link Zgłoś
indiglo Re: Wyp.. pasożycie 25.09.03, 09:03 Jakbyś nie wiedział co się dzieje w Twoim mieście, wulgarny arogancie, to poczytaj sobie stanowisko PREZYDIUM OGÓLNOPOLSKIEGO KOMITETU PROTESTACYJNEGO W SPRAWIE ZAJŚĆ W ZAKŁADACH ODZIEŻOWYCH "ODRA" S.A. W SZCZECINIE (nie wydaje mi się, żebyś dał radę na raz przeczytać tak dużo, ale spróbuj, naprawdę polecam): "Rząd i pracodawcy stawiając ekonomię przed człowiekiem, kierując się zasadą "najpierw zyski potem ludzie" swoją arogancją i ignorancją doprowadzają społeczeństwo do granic wytrzymałości. Głodny człowiek, nie mający nadziei na utrzymanie rodziny,, pozbawiony mieszkania zajętego przez komornika na poczet długów, w wyniku niezapłaconych wielomiesięcznych należności za wykonaną pracę lub otrzymujący wypłaty umniejszone skutkiem nieudolności pracodawców, czy w rezultacie tejże nieudolności, zwolniony na bruk; nie ma wiele do stracenia. Filozofowie piszą: "kto zabija w człowieku nadzieję - człowieka zabija". A czymże innym jest pozbawianie pracownika nadziei na pracę? Chodzą po ulicach Szczecina, zrozpaczeni, pozbawieni wynagrodzeń pracownicy Stoczni, gdzie nawet miały miejsce przypadki samobójstw. Chodzą po ulicach Białegostoku pracownicy Bison Bial, gdzie miał miejsce przypadek oblania się benzyną. Pikietują w Brzegu zwolnieni za to działacze związkowi z Kamy Foods, gdzie pracownicy przez 8 miesięcy otrzymali 800 zł, czyli średnio 100 zł na miesiąc. Pikietują w Poznaniu pracownicy HCP z obniżonymi pensjami, od lat nękani zwolnieniami. Przykłady można mnożyć. "Niech chodzą, aż się zmęczą" słyszą protestujący. "Co z tego, że pikietujecie - ja jestem na liście do zwolnienia" mówią ze łzami w oczach idący do Cegielskiego robotnicy. W prasie czytamy "(...)W Nestle - Goplana tymczasem wciąż trwają zwolnienia(...) Przewodniczący zakładowej Solidarności mimowolnie zaciska pięści. To wyraz gniewu, a zarazem bezsilności - jesteśmy bezradni - mówi bez ogródek (...) Choć czasami udaje się odnieść jakiś sukces. Za taki właśnie uważa się tutaj obronę przed zwolnieniem dwóch kobiet samotnie wychowujących: troje i pięcioro dzieci." W sądach wokandy "pękają w szwach od spraw pracowniczych". Pisze o łamaniu praw pracowniczych w swoich raportach i sprawozdaniach pokontrolnych Państwowa Inspekcja Pracy - chociażby ostatnio na temat szpitali. Sąd Najwyższy stwierdza,, że nie wypłacanie wypłat w terminie jest ciężkim naruszeniem praw pracowniczych. Przetargi ogłaszane przez syndyków masy upadłościowej są na porządku dziennym. Wielu pracowników w napięciu czeka i łudzi się, że obietnicami Rządu i składanymi przez ministra Kołodkę deklaracjami uratują się przed zwolnieniami. Tymczasem parlamentarzyści urządzają sobie partyjne "potknięcia finansowe", wypłacają sobie "należne" premie i spokojnie udają się na wakacje, doprowadzając w ten sposób społeczeństwo do furii. Dziękując protestującym i solidaryzującym się ze wszystkimi pracownikom Stoczni Szczecińskiej, wyrażamy swój podziw i uznanie za to, że mimo rozpaczy i będąc na skraju wytrzymałości psychicznej pod presją rozgoryczonego tłumu potrafili się jeszcze opanować skończywszy na podarciu koszuli i obtłuczeniu nieudolnego prezesa (wg ZUS zerowy uszczerbek na zdrowiu). Nie uczynili mu oni krzywdy na miarę krzywd wyrządzonych przez niego głodującym i zadłużonym rodzinom zastraszanych przez niego pracowników, którym od pół roku nie płacił pensji, w majestacie obowiązującego prawa poniżając i depcząc moralnie wielu z nich, kpiąc w żywe oczy ze wszystkich i wszystkiego, tak zresztą jak to czyni wielu jemu podobnych, których nazwiska wkrótce opublikujemy. Dzięki temu może wreszcie Rząd i inni pracodawcy uświadomią sobie powagę sytuacji, w jakiej znajduje się zabiedzona, rozgoryczona dręczona arogancją, korupcją i nieudolnością pracodawców, myślami samobójczymi i bezprawiem - ta część społeczeństwa Rzeczypospolitej, której winą jest to, że nie chce żebrać, a chce świadczyć pracę i z tej pracy utrzymać rodzinę. Jesteśmy zbulwersowani zatrzymaniem protestujących kolegów, którzy stali się ofiarami bezsilności, kolejnej arogancji tego pracodawcy, kłamstw, nie dotrzymywanych zobowiązań i deklaracji, których potraktowano gorzej niż pospolitych przestępców - ujawniając ich ból oraz twarze, wydając wyroki i osądzając. Stwierdzamy, że gdyby prawo obejmowało swym zasięgiem również pracodawców, to zajścia w Szczecinie, których byliśmy świadkami, nigdy by nie zaistniały. "Sąd rozumie krzywdę pracownika, ale prawa nie naruszono" lub "znikoma szkodliwość społeczna" - często słyszą pracownicy. Apelujemy do wszystkich komisji związkowych zrzeszonych w OKP, central związkowych i organizacji wspierających o akty solidarnościowego poparcia. Pierwszy krok to wydanie oświadczenia, następne zostaną ustalone na spotkaniu Prezydium OKP w Poznaniu w dniu 14.08.2002 w Cegielskim. Jesteśmy po to by się wzajemnie wspierać i sobie pomagać! OŚWIADCZENIE My, niżej podpisani żądamy: 1. Pociągnięcia do odpowiedzialności karnej wszystkich zarządów firm naruszających prawa pracownicze, w szczególności nie wypłacających wypłat w terminie; 2. Przywrócenia do pracy policjantów, którzy swoją zimną krwią, opanowaniem i właściwym rozeznaniem sytuacji nie dopuścili do przelewu krwi w Szczecinie; 3. Wyjaśnienia dlaczego i na czyje polecenie ujawniono publicznie twarze rozgoryczonych robotników z zajść w Szczecinie, traktując ich w ten sposób gorzej niż bandytów, morderców czy gwałcicieli, których wizerunki można ujawnić tylko wyrokiem sądu. Prezydium OKP: Janusz Gajek Paweł Soroka Wiesław Siewierski Janusz Cieślak Roman Pniewski Kazimierz Sikora Sławomir Gzik Marian Jurczyk Lechosław Czyż Marek Sosiński Marcel Szary Sławomir Wręga" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Wyp.. pasożycie IP: 217.97.130.* 25.09.03, 09:31 W aroganta zamieniam się jak widze tych pasożytów ze Śląska jak niszczą budynki rządowe. (pomysleliście troglodyci kto za to zapłaci?? Nie, bo was to gówno obchodzi, wam trzeba płaić). I co mi z tego twojego oświadczenia??? Kilku idiotów waszego pokroju poszło na bijatykę. I co z tego mają??? Jurczyk podpisywacz protestów zarabia sobie 15 tys. miesięcznie i ma w dupie te protesty. Stocznia pracuje szwaczki, też i jakoś nie przypominam sobie zeby stocniowcy oprócz geby Walusia coś poniszczyli. Za to wy z łąńcuchami i koktjlami Mołotowa na "rozmowy" do Warszawy jeździcie. Banda nierobów!!!! Ile średni zarabia górnik, a ile stoczniowiec, co?? Hanys łyka 2 razy więcej, choć to stoczniowiec zapi...rdala i płaci ZUSy, podatki, które wy marnujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
indiglo Re: Wyp.. pasożycie 25.09.03, 10:17 Mówisz, że stocznia pracuje? A wiesz dlaczego? To poczytaj jeszcze raz: "Z kłopotów wychodzi Stocznia Szczecińska Nowa. Na wtorkowym posiedzeniu rząd rozpatrzy projekt uchwały w sprawie udzielenia Bankowi Handlowemu poręczeń spłaty kredytów zaciągniętych przez Stocznię na budowę statków. Kontrahenci chcą powrócić do rozmów o dalszej współpracy. Za półtorej godziny ma odbyć się ostatni wiec w stoczni, która powraca do normalnej pracy. Równocześnie z gwarancjami rządowymi na realizację zaległych i nowych kontraktów ma być udzielana pomoc dla zwalnianych z pracy- rząd chce wydać na ten cel prawie 45 milionów złotych. Wojewódzki Urząd Pracy przygotował program wspierania ponownego zatrudnienia zwalnianych pracowników. Taki program ma trwać dwa lata. W 2003 r. jego koszty mają wynieść 31 mln zł, a w 2004 - 14 mln zł. dodatkowo mają być udzielane pożyczki na tworzenie nowych miejsc pracy. Dofinansowane mają być też regionalne instytucje poręczeń kredytowych. Możliwe jest także przyznanie dotacji dla firm rozpoczynających działalność" Biuletyn Informacyjny Rady Ministrów grudzień 2002. Jeżeli Ci się wydaje że gwarancje rządowe i pomoc dla zwalnianych idą z prywatnej kieszeni p. Millera na grzeczną prośbę zarządu stoczni, to gratuluję znajomości tematu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Wyp.. pasożycie IP: 217.97.130.* 25.09.03, 10:22 Po pierwsze gwarancje, to nie żywa gotówka. Stocznia sam spłaca swoje zobowiązania. Po drugie pieniadze na pomoc nie ida do dziury tak jak u was. Tu nikt nie mówi o pompowaniu pieniedzy w trupa. Po trzecie nawet 100 mln, to nie jest 59 mld. Po czwarte Stocznia Szczecińska Nowa przynosi spore zyski i nie trzeba dotowac jej produkcji Odpowiedz Link Zgłoś
indiglo Re: Wyp.. pasożycie 25.09.03, 10:34 A po piąte jedna mała stocznia to nie to samo co kilkadziesiąt kopalń wraz z zapleczem, a i tak o mały figiel, gdyby nie pomoc rządowa, nie poszła do piachu. A propos pomocy rządowej, słyszałeś o tym?: "W ostatnich dniach Komisja Europejska zatwierdziła zgodę na gigantyczną pomoc niemieckiego rządu dla kopalń węgla kamiennego. Niemcy przekażą w roku 2003 kwotę 3,3 mld euro pomocy publicznej na dofinansowanie górnictwa. Koszty wydobycia węgla kamiennego w kopalniach niemieckich są wielokrotnie wyższe niż w Polsce. Nikt tam jednak nie myśli nawet o zamykaniu kopalń ze względu na nierentowność wydobycia. Wprost przeciwnie rząd niemiecki przeznacza ogromne środki na dotacje dla górnictwa. Kwota 3,3 mld euro jest kwotą gigantyczną. Zgodę na dofinansowanie kopalń zatwierdziła Komisja Unii Europejskiej, a z wnioskiem w tej sprawie wystąpił nie kto inny jak unijny komisarz do spraw konkurencji, który uchodzi za ortodoksyjnego liberała. Z kwoty 3,3 mld około 2,16 mld euro przeznaczone zostanie na pomoc w utrzymaniu produkcji niemieckich kopalń. W tym samym czasie kiedy niemieckie górnictwo uzyskuje kolosalną pomoc państwa, w Polsce realizowane są kolejne programy likwidujące zdolności produkcyjne polskiego węgla. Polska mogła w ramach negocjacji z UE zagwarantować sobie prawo do wspierania środkami publicznymi górnictwa węgla kamiennego. W tym celu do traktatu akcesyjnego należało dołączyć, przewidujący to program udzielania pomocy publicznej. Gwarantowało by to możliwość realizacji takiej pomocy bez specjalnej zgody Komisji Europejskiej. Słowacy do swojego traktatu dołączyli 9 takich programów, Węgrzy aż 20. Największa Polska zaledwie siedem i nie ma wśród nich programu dotyczącego górnictwa" Są kraje, gdzie rozumie się, co znaczy bezpieczeństwo energetyczne kraju. Zlikwidowanej kopalni nie da się uruchomić po raz drugi, jak, nie przymierzając, stoczni. A kupować za granicą ryzykownie, bo zagraniczny dostawca zawsze może znaleźć lepszego kontrahenta. Rozumieją to Niemcy, a Polacy wolą węgiel z Rosji, naszego niezawodnego partnera od lat ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Wyp.. pasożycie IP: mieszko.pl.u* 25.09.03, 10:43 I dlatego wlasnie niemiecka gospodarka mimo potencjalu stoi, zamiast sie rozwijac. Bo Niemcy sa jeszcze bardziej panstwem opiekunczym niz my, a nawet ich na to nie stac. Lepiej zobacz czy USA, czy Australia sponsoruja kopalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
indiglo To jest dyskusja o d.... Maryny jeżeli nie macie 25.09.03, 10:54 konkretnych argumentów. Ja mam: "...Zadłużenie górnictwa rozpoczęło się w 1990 roku, jako efekt tzw. "planu Balcerowicza?. Przyczyną uruchomienia procesu narastania strat w 1990 r. było utrzymanie przez rząd cen administracyjnych na węgiel, przy jednoczesnym uwolnieniu większości pozostałych cen, a co najważniejsze wyznaczeniu cen na węgiel poniżej kosztów jego wydobycia. Rządowe ceny administracyjne były przy tym 4-krotnie niższe niż cena parytetowa węgla polskiego w eksporcie. Rozpoczął się proces generowania strat, których nie pokrywały otrzymywane z budżetu państwa dotacje. Mechanizm sterowania przez kolejne rządy cenami węgla poniżej kosztów jego wydobycia utrzymano w następnych latach. Po zniesieniu cen administracyjnych wprowadzono ceny kontrolowane przez podległe Ministerstwu Finansów Izby Skarbowe. Następnie zaś, aż do chwili obecnej ceny zbytu węgla dla potrzeb zawodowej energetyki są określane przez faktyczny dyktat monopolistyczny sektora energetycznego. Energetyka przechwytywała i przechwytuje poprzez tak narzucane ceny akumulację ekonomiczną z górnictwa. Przez cały okres lat 1990- 1997 energetyka generowała dzięki temu zyski netto rzędu kilkunastu bilionów starych złotych rocznie. Z szacunków niezależnych ekspertów wynika jednoznacznie, że polskie górnictwo węglowe jest obiektywnie rentowne. I gdyby nie restrykcyjna polityka finansowa kolejnych rządów branża ta byłaby rentowna i generowała nie straty lecz zyski. Szacuje się, że jeden tylko czynnik restrykcyjny czyli kształtowanie cen węgla kamiennego poniżej poziomu inflacji w latach 1990-1997, spowodowało straty dla górnictwa w wysokości 268 bilionów starych złotych ( 26 817,6 mln zł). Jeśli odejmiemy od tego sumy przeznaczone na dotacje dla kopalń oraz wszelkiego typu umorzenia zobowiązań wobec górnictwa w wysokości 68 bln starych zł ( 6 780 mln zł ), to górnictwo powinno przynieść 200 bln starych zł zysku brutto (20 037,6 mln zł). Restrykcyjna polityka rządów wobec górnictwa węglowego była podporządkowana zaleceniom i żądaniom międzynarodowych instytucji finansowych. Kolejne rządowe programy restrukturyzacji górnictwa były i są nadal tylko różnymi wariantami realizacji tego samego programu restrukturyzacji polskiego podsektora węgla kamiennego Banku Światowego ze stycznia 1991r. Program ten zakładał w wariancie krótkoterminowym zamknięcie 17 kopalń i redukcję zatrudnienia o 74 tys. pracowników, a w wariancie długoterminowym zamknięcie od 36 do 56 kopalń i redukcję zatrudnienia odpowiednio o 193 i 302 tyś. pracowników z równoczesnym przejściem na import węgla przez kraj. Szczególnie chodzi o rynki Europy zachodniej. Polskie zasoby węgla kamiennego są szacowane na 24 mld. ton, co daje Polsce 6- te miejsce na świecie i 1-sze miejsce w Europie ( bez krajów b. ZSRR). Podporządkowanie rządowych programów restrukturyzacji górnictwa realizacji obcych interesów gospodarczych było i jest możliwe dzięki istnieniu politycznych i gospodarczych stosunków dyspozycji biurokratycznej w państwie oraz biurokratycznych stosunków władzy i zarządzania w samym górnictwie. Wyraża je brak skonkretyzowania podmiotów własności i brak instytucji Skarbu Państwa. Polityka sterowania cenami węgla poniżej kosztów jego wydobycia była głównym i wystarczającym powodem powstania olbrzymiego zadłużenia górnictwa. Były jednak jeszcze inne, dodatkowe przyczyny skali tego zadłużenia i niekorzystnej sytuacji gospodarczej tej branży. Za najważniejsze z nich należy uznać: - prowadzoną przez kolejne kierownictwa NBP i rządy politykę aprecjacji złotówki oraz sztucznego zaniżania ceny dolara i innych walut zachodnich, co w konsekwencji doprowadziło do obniżenia o co najmniej 200% opłacalności eksportu polskiego węgla, - restrykcyjną politykę fiskalną w postaci wysokich obciążeń podatkowych, od dywidendy i tzw. popiwku, po wymierzanie podatku od nieruchomości za podziemne wyrobiska górnicze, - politykę ograniczania i blokowania eksportu polskiego węgla, zarówno poprzez tworzenie barier ekonomicznych, jak 80% podatek od eksportu w 1990r., oraz tworzenie barier administracyjnych poprzez zakazy eksportu w roku 1992, czy ograniczenia instytucjonalne w postaci ułomnego funkcjonowania organizacji i promocji eksportu węgla. Doprowadziło to do utraty części intratnych rynków zbytu i niewykorzystania zwiększonych możliwości eksportowych zwłaszcza do RFN. Wszystkie te restrykcyjne czynniki mogły wywoływać szczególnie negatywne skutki ekonomiczne w sytuacji zasadniczego załamania popytu wewnętrznego na węgiel w pierwszej połowie lat 90 - tych i trudności z jego eksportem. Załamanie się popytu wewnętrznego było wynikiem głębokiej recesji całej polskiej gospodarki w wyniku tzw. transformacji gospodarki. Sprzedaż krajowa węgla spadła z 116,5 mln. ton w roku 1990, do 107,5 mln. ton w 1992 r. i 99,1 mln. ton w 1995 r. W roku 1997 wzrosła nieznacznie do poziomu 102 mln. ton . W stosunku do rozbudowanych mocy produkcyjnych sprzed 1990 r. sięgających 180 mln. ton wydobycia węgla rocznie, stworzyło to sytuację dużej nadprodukcji węgla, zwłaszcza przy blokowaniu i ograniczaniu jego eksportu. Restrykcyjne programy i żywiołowe procesy przystosowawcze doprowadziły do istotnego ograniczania wydobycia. Poziom wydobycia spadł w 1993 r. do 130, 2 mln. ton a w roku 1997 osiągnął 132,6 mln. ton. Ograniczanie wydobycia odbywało się przy tym pod hasłem likwidacji "trwale nie rentownych kopalń?. Prowadziło to do rabunkowej w istocie metody likwidacji kopalń mogących nadal prowadzić eksploatację i bezpowrotnej straty setek milionów ton węgla w zamykanych kopalniach i poszczególnych oddziałach wydobywczych. Ograniczenie wydobycia można przy tym było przeprowadzić w zupełnie inny sposób, umożliwiający ponowną eksploatację w sytuacji polepszenie koniunktury. Istotnemu ograniczeniu uległo także zatrudnienie. Z 391, 1 tyś. zatrudnionych w roku 1990, spadło ono do 250,5 tys. w 1997. Zmniejszyło się więc w tych latach o 169,3 tys. pracowników...." To tylko część faktów, ale i to wystarczy, żeby zadać pytanie: dlaczego winnych temu, że wasze pieniądze idą na dofinansowanie górnictwa szukacie wśród górników? Przecież to tylko świadczy o skrajnie wąskich myślowych horyzontach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: To jest dyskusja o d.... Maryny jeżeli nie ma IP: mieszko.pl.u* 25.09.03, 11:03 Nie ma co teraz szukac winnych. Tym moga zajac sie inni. Ale prawda jest taka, ze w tej chwili sytuacja jest dramatyczna i jedynym rozwiazaniem jest zamkniecie czesci kopaln. Patrzmy w przod, a nie w tyl. Zastanowmy sie, co mozna zrobic z tym co jest. Odpowiedz Link Zgłoś
indiglo Nie, stary: to rząd mówi, że sytuacja jest taka, 25.09.03, 12:58 że jedynym wyjściem jest zamykanie kopalń. Rząd mówi też, że jedynym wyjściem z trudnej sytuacji w lecznictwie jest zamykanie szpitali, w hutnictwie zamykanie hut, a rolnictwie likwidacja małych gospodarstw. Nie mówi tylko, kto wykarmi tę rzeszę bezrobotnych, która niebawem stanie w kolejce po zasiłek i jakie będą konsekwencje takiej polityki na dłuższą metę. Nie jestem socjalistą, ale jeżeli naprawdę chcecie wolnego rynku, to zapłaćcie za energie rzeczywiście tyle ile ona kosztuje i zamknijcie granicę dla dotowanej żywności zza granicy, żeby rolnicy mogli wytargować uczciwe ceny dla swoich produktów. Ale u nas jest tak: wszyscy korzystają z taniej, dotowanej przez państwo energii, ale nie będą dopłacać do górnictwa, cieszą się z taniej, dotowanej przez UE w 50% żywności, ale żądają gospodarki wolnorynkowej. Schizofrenia czy pomieszanie pojęć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Wyp.. pasożycie IP: 217.97.130.* 25.09.03, 10:53 Skoro Niemców stac na dotacje se la vie. Nikt nie zamyka wszystkich kopalń, tylko cztery. Dlaczego niby nie da się otworzyc zamkniętej kopalni? Dlaczego Wielka Brytania radzi sobie bez kopalń? Odpowiedz Link Zgłoś
indiglo Re: Wyp.. pasożycie 25.09.03, 11:02 Po pierwsze c'est la vie oznacza "takie jest życie". Piszę to nie dlatego, żeby się wymądrzać, tylko dlatego, że uzywasz tego wyrażenia już po raz wtóry i, pomijając pisownię, chybiasz kontekstu. Tak mi się przynajmniej wydaje. Po drugie zlikwidowana kopalnia oznacza bezpowrotną utratę wyrobisk. Musisz mi uwierzyć albo podaj swego maila, to opiszę ci w szczegółach jak wygląda to od strony technologicznej, bo teraz nie mam na to czasu. Po trzecie Wielkie Brytania radzi sobie bez węgla bo odkryła olbrzymie złoża gazy ziemnego na szelfie M. Północnego i w ten sposób zapewniła sobie bezpieczeństwo energetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PODATNIK Re: Ślązacy! Wypnijmy nasze czarne dupy na tę Pol IP: 62.148.92.* 25.09.03, 09:31 > wszystko co Warszawa stąd wywiozła przez ostatnie 50 lat > (łącznie z cegłami na odbudowę stolicy). JESTEM Z KIELC! MOZESZ MI POWIEDZIEC CO SLASK DAL MOJEMU MIASTU, I CO MOJE MIASTO WAM ZABRALO? BO NAPIEPRZASZ NA WARSZAWKE, A PODATKI NA SLASKIE KOPALNIE PLACA WSZYSCY! POLACY...NAWET Z KOZIEJ WOLKI! WIDZE U CIEBIE WIELKI WPLYW PROPAGADNY KOMUNISTUCZNEJ - WEGIEL POLSKIM ZLOTEM CZY COS TAKIEGO... > "Dajcie Polakom niepodległość. Szybko wykończą się sami" - > Bismarck. A TU, TO JUZ MASZ RACJE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ A ja mam pomysł IP: 217.97.130.* 25.09.03, 08:35 Może niech rząd odda te kopalnie w piz...du za darmo górnikom. Niech sobie spółki pozakładają i fedrują. Bedą płacić państwu za dzierżawę złóż, a wungel niech sprzedaja gdzie chcą. Zobaczymy jak długo bez państwowego cycka wytrzymają. wtedy nie będa mogli miec pretensji do nikogo, tylko do siebie. Jeden tylko warunek ZUS kopidoły mają spłacić, nie będę swojej przyszłej emerytury tym pasożytom oddawał. I se la vie. Odpowiedz Link Zgłoś
antek.rozpylacz Re: A ja mam pomysł 25.09.03, 08:37 hmmm.. warto by się zastanowić nad tym pomysłem. tylko jak w takim wypadku wyegzekwował byś spłaty od ZŁODZIEI KOPIDOŁÓW??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: A ja mam pomysł IP: 217.97.130.* 25.09.03, 08:42 Tu jest cienkość mojego pomysłu, bo hnysy tylko brać umieja płacić już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojejku Re: A ja mam pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 20:19 Mozna latwo odebrac - obnizyc o zadluzenie wielkosc zusowskiego kapitalu poczatkowego.Pomysl z oddaniem hanysom kopaln jest wart zastanowienia. Stworza spolke pracownicza i niech sie tym razem bija z prawami rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: A ja mam pomysł IP: 157.25.139.* 25.09.03, 09:13 O jakich spłatach baranie gadasz, chyba nie rozumiesz podstaw ekonomii, poczytaj sobie Prawo Handlowe, i dlaczego kto złodzieje kopidoły? Po prostu odwalta się ekonomicznie od nas, ten dług to zwykły Haracz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: A ja mam pomysł IP: 217.97.130.* 25.09.03, 09:41 Po pierwsze: co ma ekonomia do Kodeksu Spółek Handlowych? Po drugie: Prawo Handlowe juz nie istnieje, jest KSH (patrz wyżej). Po trzecie: kopidoły pobrały po 50 tys. odpraw i znowu chcą (jest ktos na forum, który dostał odprawę od państwa przy likwidacjei jego zkładu?? No i nie jest górnikiem) Po czwrte: składki na ZUS płaci każdy węc dlaczego wy macie ich nie płacić?. Po piąte: my się mamy odwalić od was??? Po chu...j przyjeżdżacie do Warszawy? Pośpiewać?? Nie, wyrwać kasę, którą my płacimy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: A ja mam pomysł IP: 157.25.139.* 25.09.03, 09:09 Jak za darmo, to po co ci dzierżawa, znowu nas chcecie okradać, tylko inaczej. żebyś wiedział Twój pomysł jest dobry. Te kopalnie, które plajtą to plajtą i nikt nie będzie się wtedy rzucał, ale kasa niech zostanie w całości na Śląsku. Górnicy pokoleniowo zapracowali sobie na to by udział w akcjach otrzymać. W całej Polsce stosowano ten model prywatyzacji, to czemu by nie zastosować go w kopalniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: A ja mam pomysł IP: mieszko.pl.u* 25.09.03, 09:14 Tak kopalnie na wlasnosc gornikom. To dobry pomysl do czasu, gdy beda przynosic zyski. Wtedy gornicy beda happy, ale jak pojawi sie strata, lub trzeba bedzie zamknac kopalnie, to myslicie ze dalej beda to robic za swoje. Znowu przyjda po kase do Warszawy. Bo im jest tak wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: A ja mam pomysł IP: 157.25.139.* 25.09.03, 09:39 Bzdury, każdy będzie miał trochę akcji, jak je przepiją po sprzedaży cwaniaczkom. To sami będą sobie winni, Rząd będzie wtedy czysty i będzie miał prawo być nieustępliwy. Nie wszyscy Ślązacy są tępi i głupi. Rynek sam by to uregulował, są sposoby gdzie nie potrzeba zwalniać ludzi. Niech Rząd da tylko wolną rękę, na zagospodarowanie, odnowienie logistyki itd. jestem przekonany, że cała Polska by wygrała. Ale jestem również przekonany, że Rząd takiego posunięcia nie zrobi, bo ma związane ręce umowami, które On oraz Jego poprzednicy podpisali, przez co cała Polska straci, niektórzy sobie nawet nie wyobrażają, jaka zapaść gospodarcza nas czeka i to nie z winy górników. Chociaż najlepiej szczuć na nich, a samemu pozostać w cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: A ja mam pomysł IP: 217.97.130.* 25.09.03, 09:42 Dostali po 50 tys. i co przepili i znowu w w\Warszawie chca szmalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: A ja mam pomysł IP: 157.25.139.* 25.09.03, 10:19 Nie wszyscy dostali, a tylko część i to brutto. Fakt, niektórzy przepili, kupili samochód itd. To jest największy niewypał i najgłupszy pomysł Kolesi Rządzących. Ale kto jest temu winien: Górnik, który się złasił na kasę, czy idiota siedzący w Warszawie który ją dał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: A ja mam pomysł IP: mieszko.pl.u* 25.09.03, 10:25 Gość portalu: Rak napisał(a): > Nie wszyscy dostali, a tylko część i to brutto. Fakt, niektórzy > przepili, kupili samochód itd. To jest największy niewypał i > najgłupszy pomysł Kolesi Rządzących. > Ale kto jest temu winien: Górnik, który się złasił na kasę, czy > idiota siedzący w Warszawie który ją dał? Oczywiscie gornik. Chcieli kasy to ja dostali. Zamiast z nia cos zrobic, to przepili i teraz znow im zle i chca jeszcze. Czy oprocz kasy trzeba im jeszcze fundowac transplantacje mozgow, zeby wiedzieli co z nia zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: A ja mam pomysł IP: 157.25.139.* 25.09.03, 10:43 Transplantację mózgów to trzeba robić takim jak Ty! Ulegasz propagandzie starej jak świat. Nie jestem Górnikiem, lecz mimo to wiem, że zamknięcie kopalni (restrukturyzacja - lepiej brzmi) to taki sam chory pomysł ja dawanie pieniędzy za odejście z pracy. Gdyby chciano rozwiązać problem to sprywatyzowano by kopalnie. Resztę poczytaj sobie, pod „Rak” bo nie chce mi się znowu tłumaczyć co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: A ja mam pomysł IP: mieszko.pl.u* 25.09.03, 10:48 Gornikow jest za duzo, kopalnie wydobywaja za duzo wegla, do ktorego trzeba doplacac. Nie ma innej rady, jak zamknac czesc nierentownych kopalni, by inne mogly dzialac. Sad, but true. A co do dawania gornikom pieniedzy, to masz racje, to chory pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: A ja mam pomysł IP: 157.25.139.* 25.09.03, 11:05 No pomału widać postęp w dyskusji, przyznaj jeszcze że kopalnie powinny być sprywatyzowane ze Spółek Skarbu Państwa na Spółkę Akcyjną, górnicy powinni być pozbawieni ekwiwalentu w formie węgla. Podział Akcji do uzgodnienia. Rada Nadzorcza tylko ze Śląska. Wypracowane pieniądze pozostaną na Śląsku, no bo skoro Kopalnia miała być zamknięta to tak jakby jej nie było. Zbyt oraz cenę organizuje sobie Zarząd ze Śląska. I wtedy nikogo głowa nie boli. Czy ok. Samo zamknięcie kopalni to nie to że się powiesi kłódkę. Istnieje potrzeba Zabezpieczenia, a to właśnie jest drogie, mogę i powiedzieć tyle że przechodzi w miliony polskich złotych. złotych tu właśnie traci najwięcej Społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: A ja mam pomysł IP: mieszko.pl.u* 25.09.03, 11:24 Tak, pieniadze zostaja na Slasku, ale ewentualne straty tez. Podatki i ZUS placicie do Wawy. A my mamy wybor od kogo kupowac wegiel, od was czy z zagranicy. To mi pasuje, bo to jest wolny rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: A ja mam pomysł IP: 157.25.139.* 25.09.03, 11:50 A dlaczego Wy byście chcieli decydować o węglu, komu sprzedamy. Podatek liniowy odprowadzać owszem, bo to jedna Polska, ale reszta u nas na Śląsku, co do długów to wpierw zaprawimy biegłego rewidenta i niech rozdzieli, co jest ich podłożem. Za błędne decyzje z Warszawy nie mamy zamiaru płacić. Długi rzeczywiste mogą pozostać i z pewnością dalibyśmy sobie radę. A co, w końcu gdy zamkniecie kopalnie to i tak nikt wam nie zapłaci oprócz podatnika. Fajnie tak pogadać, szkoda że to tylko nadym poprzestanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: A ja mam pomysł IP: 217.97.130.* 25.09.03, 10:54 Górnik, który miał szane i ja przepił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: A ja mam pomysł IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.03, 11:45 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Dostali po 50 tys. i co przepili i znowu w w\Warszawie chca > szmalu. wlasnie dostali po 50000 i wrocili do swoich miast i wiosek po calej Polsce rowniez do twojej wiochy.i glowno z ta kasa zrobili tylko przepili pewnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: A ja mam pomysł IP: mieszko.pl.u* 25.09.03, 09:50 Gość portalu: Rak napisał(a): > Bzdury, każdy będzie miał trochę akcji, jak je przepiją po > sprzedaży cwaniaczkom. To sami będą sobie winni, Tak i wtedy na pewno uderza sie w piers i zrozumieja swoja wine. Przepija i przyjda po wiecej, a jak im sie nie da, to zdemoluja Wawe, albo zablokuja Slask. I to jest wlasnie rozboj na wszystkich obywatelach. Rozboj na duza skale i wymuszanie szantazem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: A ja mam pomysł IP: 157.25.139.* 25.09.03, 11:27 Też byś tak zrobił, gdyby chodziło o Twoją pracę. A czy ty wiesz jak likwiduje się kopalnie? Najlepszy sposób to połączyć dwie (Zrobiono Kampanie), w tej sytuacji sztucznie podciągnąć można rentowność, powstaje bardzo wiele możliwości kombinacji. Następnie Nabyto zamyka się kopalnie, a właściwie nie zamyka, są rozpoczynane nowe kosztowne prace dołowe, a górnik nic nie może powiedzieć, bo szybciej wyleci. Po prostu topione są pieniądze na rozkaz Kolesi. Okres zamknięcia trwa rok, różnie międzyczasie powstaje zadłużenie spowodowane finansową niewypłacalnością w obrocie i dług ten przechodzi dalej na pozostałe kopalnie i tak dalej. I tak dalej. Wszystko nakładane jest odgórnie, z Warszawy. Niech no powie który o prywatyzacji przez tworzenie Sp. Akcyjnych to nie bo to są układy pomiędzy UE a Warszawą oraz Kolesiami. Potem czysta Gebelsowska propaganda (powiesz sto razy to uwierzy motłoch) Poszczuć tych na dole na siebie, a oni oczywiście niewinni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: A ja mam pomysł IP: 217.97.130.* 25.09.03, 09:35 Gość portalu: Rak napisał(a): > Jak za darmo, to po co ci dzierżawa, znowu nas chcecie okradać, > tylko inaczej. żebyś wiedział Twój pomysł jest dobry. Te > kopalnie, które plajtą to plajtą i nikt nie będzie się wtedy > rzucał, ale kasa niech zostanie w całości na Śląsku. Górnicy > pokoleniowo zapracowali sobie na to by udział w akcjach > otrzymać. W całej Polsce stosowano ten model prywatyzacji, to > czemu by nie zastosować go w kopalniach. Złoża są własnościa Państwa i za to macie płacić tak jak wszyscy uczciwi ludzie. Dlaczego tego nie stosować w kopalniach?? Bo wy to wszystko rozpie...licie, a potem nowu do Warszawy z butelkami benzyny przyjedziecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: A ja mam pomysł IP: 157.25.139.* 25.09.03, 12:16 To tylko rozmowa, a Ty już jesteś pazerny. I to jest cały bul. Tylko brać umiecie. Gdy ja jadę w góry to każą mi płacić za powietrze, to może oni za czyste powietrze też niech płacą czynsz, toć to Polska cała. Przy takiemu pojmowaniu to z pewnością nic nie załatwicie, tylko smród wam pozostanie i pogruchotane kości. Mało wam, że podatek będziecie dostawać? To może w ogóle się odłączyć od Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojejku Re: A ja mam pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 20:27 Alez bierzcie sobie te kopalnie.Kasa zostanie na Slasku? Jaka kasa? Gdzie sprzedacie ten wegiel? Nikt od was go nie kupi w ilosci jaka sobie wyobrazacie ze sprzedacie i po cenie jaka sobie zazyczycie.Reszta Polski sie na was "wypnie" i kupi tanszy wegiel za granica.A jak nie znajdziecie nabywcow, to w ciagu roku znikna nie 4 kopalnie a polowa jeszcze istniejacych.I dopiero wtedy bedzie niemilo.Ale to juz bedzie wylacznie wasz problem. Chcialbym dozyc tych czasow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Re: W kopalniach wre IP: 81.210.69.* 25.09.03, 08:44 Ale Was to ruszylo. Jak widac to nie jest takie proste do rozwiazania. Salomon poprosil Boga o rozum a nie o pieniadze. Dzisiaj o20 tej czatuje na Was. D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herrdocent Hanysy caly narod niebedzie na was pracowal IP: *.iel.waw.pl 25.09.03, 08:51 Niewroca czasy sklepow z zoltymi firankami wy mieliscie wszystko my nic. Co do zwiazkowcow niech sie przyznaja ile zarabiaja. W FSO loodzie maja perzymusowe urlopy a zwiazkowcy po 15 tys miesiecznie. Zwiazki sa do dupy a reformy konieczne. Dzieki wam Hanysy musza protestowac Strazacy i Policja i Pielegniarki bo cala kasa od lat idzie na reforme gornictwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Hanysy caly narod niebedzie na was pracowal IP: 157.25.139.* 25.09.03, 09:26 Dostałeś w FSO udział, czy nie? Jak sobie jako właściciel naważyłeś piwa to go pij. Kopalnie to spółki Skarbu Państwa siedzą tam kolesie Rządzących z Warszawy, a zawsze mi się zdawało że ten który gospodarzy jest odpowiedzialny czy ma zysk, a nie pracownik. A co do płacy to górnik dołowy dostaje średnio około1400zł, natomiast na powierzchni od 700zł do 1400zł oczywiście liczę netto. Później są tzw. sztygarzy, i tu jest skok płacowy, nie mówię o kolesiach gdzie płaca przechodzi w setki tysięcy. Przywileje (ekwiwalent -węgiel) niech odbiorą, ale kopalnie powinny istnieć, bo nastąpi reakcja domina zamykania innych zakładów. Ona już jest, ale nie w tej skali jaka będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teeres nie kazdy Hanys to gornik!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 13:04 ich jest ledwie pare % Slazokow, my tez mamy ich czesto powyzej uszu, zreszta zdecydowana wiekszosc gornikow to zadne Hanysy ino przyjezdni Odpowiedz Link Zgłoś
robertpk Re: CH.W.D.Górnikom 25.09.03, 08:59 ..o mnie nikt się nie martwi, nikt nie oddłuża, nikt nie chce dać emerytury, nikt z rządu nic ze mną nie konsultuje... mój region i miasto też nie ma żadnych forów... co wiecej - widzę wiele obszarów w Polsce gdzie sytuacja jest bardziej dramatyczna - niż na górnym śląsku a tutaj kolejne dzisiątki miliardów KONIEC !!! CH.W.D.Górnikom !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tibnor Re: W kopalniach wre IP: 62.148.89.* 25.09.03, 09:03 "Górniczą brać" trzeba złamać. Przecież nawet w tym potocznym określeniu jest słówko "brać", a nie "dawać". Mieszkam na Śląsku, i przez cały czas na nich pracuję. Tak było za Edwarda G. (słynne soboty i niedziele + książeczki górnicze + sklepy z dziwnym przelicznikiem dolara), za Wojciecha J., za Lecha W. i Aleksandra K. Ich trzeba złamać, bo inaczej nigdy nie wyjdziemy na prostą. Złamać, by i oni wyszli ze skansenu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: W kopalniach wre IP: 157.25.139.* 25.09.03, 09:44 Nie złamać, bo to nie jest możliwe, jest faktem, że przywileje należy zlikwidować. Tu na Śląsku trzeba gospodarza, Gospodarza w kopalniach, GOSPODARZA w Polsce. A tego nam brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: W kopalniach wre IP: 217.97.130.* 25.09.03, 09:48 A kto będzie chciał gospodrzyć tą bandą nierobów? Zacznijcie pracować, a nie niszczyc. kto was zmusza do kopania? Za durni jesteście do czegoś innego. Wasza wydajność jest njmniejsz na świecie, dlatego macie przesrane. A wy za miast spieprzac z kopalń i co innego robić, tylk o forsę mordę drzecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: W kopalniach wre IP: 157.25.139.* 25.09.03, 10:03 Mylisz się „xyz”. Dlaczego nie dociera do Was że wiana jest po stronie Rządzących (Kolesi). Firmy na Śląsku i nie tylko na Śląsku są mocno związane z wydobyciem, z węglem (Firmy te powstawały latami i nie sposób na szybkie przekwalifikowanie, na co innego). Brak płynności finansowej, to jeden z powodów upadania tych firm, płynność finansową blokują Spółki Skarbu Państwa. Czy uważasz, że życie w Polsce będzie się opierać na handlu i usługach? Czym będziesz handlował za parę lat? Za co kupisz jedzenie? Multum bezrobotnych, któremu Państwo wypłaci zasiłek, później weźmie podatek (głupota), gdzie tu interes? To może lepiej potworzyć obozy i do likwidacji pospólstwo? Czy to twoje rozwiązanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: W kopalniach wre IP: 217.97.130.* 25.09.03, 10:16 Gość portalu: Rak napisał(a): > Mylisz się „xyz”. Dlaczego nie dociera do Was że wiana jest po > stronie Rządzących (Kolesi). > Firmy na Śląsku i nie tylko na Śląsku są mocno związane z > wydobyciem, z węglem (Firmy te powstawały latami i nie sposób na > szybkie przekwalifikowanie, na co innego). Brak płynności > finansowej, to jeden z powodów upadania tych firm, płynność > finansową blokują Spółki Skarbu Państwa. Czy uważasz, że życie w > Polsce będzie się opierać na handlu i usługach? Czym będziesz > handlował za parę lat? Za co kupisz jedzenie? Multum > bezrobotnych, któremu Państwo wypłaci zasiłek, później weźmie > podatek (głupota), gdzie tu interes? To może lepiej potworzyć > obozy i do likwidacji pospólstwo? Czy to twoje rozwiązanie? Za co kupie chleb??? Za pieniądze, których nie utopimy w kopalniach. A co ty sobie wyobrażas, ze produkcja to węgiel???? Typowe ślaskie myslenie: "My napedzamy Polskę". Takiech głupot wam Girek nagadał, a wy w to wciąż wierzycie. Jesteści kula unogo gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: W kopalniach wre IP: 157.25.139.* 25.09.03, 10:32 No to napisz za co kupisz chleb? Bo pieniądze musisz zarobić, a gdzie je zarobisz? Na handelku? A czym będziesz handlował? Ano artykułami sprowadzonymi z zagranicy? A czym zapłacisz? Pieniędzmi, których nie masz, bo kupiłeś jedzenie. Czy tak?. Podstawy ekonomi. Jakie dobra wyróżniamy? Ano dobra naturalne, pierwotne, z czego coś można robić. Nie tylko węgiel, jak również to, co rośnie drewno, uprawy rolne (samo też nie urośnie, trzeba dać żeby mieć) itp. A co Rząd robi? Rozwala podstawę. Bo może ukończyli Ekonomię, ale zapomnieli podstaw. Istotę kopalń powinien wyregulować rynek, a nie sztuczne regulowanie cen, popytu i podaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: W kopalniach wre IP: mieszko.pl.u* 25.09.03, 10:38 Gość portalu: Rak napisał(a): > Podstawy ekonomi. Jakie dobra wyróżniamy? > Ano dobra naturalne, pierwotne, z czego coś można robić. > Nie tylko węgiel, jak również to, co rośnie drewno, uprawy rolne > (samo też nie urośnie, trzeba dać żeby mieć) itp. > A co Rząd robi? Rozwala podstawę. Bo może ukończyli Ekonomię, > ale zapomnieli podstaw. A slyszales o miedzynarodowym podziale pracy? Indie wysylaja nam wegiel, a my im technologie. W krajach rozwinietych rolnicy i gornicy to 5-10% zatrudnionych. Cos malo, jak na podstawe gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: W kopalniach wre IP: 157.25.139.* 25.09.03, 10:53 I uważasz że to w porządku, myśl techniczną, technologię tworzą jednostki, a czy wiesz jakie warunki panują w Indiach, a czy wiesz kto rzeczywiście zarabia na sprzedaży technologii. Przyznaj od razu, że ściągnąłeś to z jakiejś gazety, wiesz że dzwonią tyko jeszcze nie wiesz gdzie. To nie Stany gdzie 80%, no może nie całe, to usługa. Tego nie da się załatwić, od tak z dnia na dzień A czy wiesz dlaczego z Unii dostaniemy pieniądze, każde zamknięcie kopalń kosztuje. Już lepiej żeby je podarowano górnikom tam pracującym. Plajtą to ich sprawa. A nie całego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jean i we mnie wre jak takie glopoty czytam IP: 213.68.127.* 25.09.03, 11:12 Budowac potege kraju na bogactwach naturalnych to moga sobie pozwolic kraje typu posiadajace te bogactwa i posiadajace je w taki sposob ze ich wydobycie jest tansze niz ich sprzedaz. Polska to nie Australia ze swoimi kopalniami odkrywkowymi, Polska to nie Norwegia z jej ropa. Polska powinna wlasnie budowac swoja sile na innym bogactwie naturalnym jakim jest wiedza swoich obywateli. Niestety czytajac twoje wywody dochodze do wniosku ze tego bogactwa nie ma, albo jest ono bardzo "gleboko" zakopane. Wartosc dodana, jest elementem ksztaltujacym gospodarke. Niech na Ukrainie wyprodukuja swinie, z Indi sprowadzimy blache, a sliczne konserwy z szyneczka sprzedamy do Rosji, za gaz, rope, wagiel, zloto i brylanty. To znaczy sprzedalibysmy gdyby nie ksenofobiczna obawa przed handlem z Rosja. Mozna by tez zamiast bawic sie prymitywna szynka, sprzedawac technologie produkcji szynki, samochodow, chemi gospodarczej itp. i w zamian tego dostawac to co potrzebujemy od tych, ktorzy tej technologi nie maja i nie umieja jej wymyslec, bo zamiast pojsc na studia z przyszloscia polezli na wydzial gornictwa politechniki slaskiej, bo tam sie gladko studiowalo i stypendium z kopalni dostawalo, a teraz piszyczy ze bieda. Czemus biedny, bos glupi, czemus glupi, bos biedny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: i we mnie wre jak takie glopoty czytam IP: 157.25.139.* 25.09.03, 11:58 Jeżeli twoje wywody tylko opierają się na biadoleniu. Tyle napisałeś, a nic z tego nie wynika. Trudno, to właśnie tacy ludzie twojego pokroju doprowadzili do Bankructwa Narodowego. Co uważasz że wiedzę sprzedawać będziesz grabiąc zieleńce na zachodzie. Wcale nie twierdzę że u nas ludzie są głupi i nie mają polotu, ale to co pleciesz niema się nijak do rzeczywistości w Polsce. Wyjdź na ulicę, obojętnie gdzie jesteś i spójrz na biedę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jean Re: i we mnie wre jak takie glopoty czytam IP: 213.68.127.* 25.09.03, 12:37 Gość portalu: Rak napisał(a): > Jeżeli twoje wywody tylko opierają się na biadoleniu. Ty biadolisz ze ci kopalnie zamykaja. Mnie tylko smieszy twoja naiwnosc i wiara w socjaliszm i sprawiedliwosc. > Tyle > napisałeś, a nic z tego nie wynika. Trudno, to właśnie tacy > ludzie twojego pokroju doprowadzili do Bankructwa Narodowego. Czemu piszesz "Bankructwa Narodowego" wielka litera ? Mojego pokroju - to znaczy jakiego pokroju i jak ja doprowadzilem do bankructwa narodowego? > Co uważasz że wiedzę sprzedawać będziesz grabiąc zieleńce na > zachodzie. Wcale nie twierdzę że u nas ludzie są głupi i nie > mają polotu, To czemu ten fedrujacy na przodku zamiast ryzykowac zycie codziennie, nie przekwalifikuje sie i nie zacznie pracowac w fabryce samochodow, telewizorow, komputerow, ... Nie przekwalifikuje sie bo nie jest w stanie. Ci co byli juz dawno dali noge z kopalni. > ale to co pleciesz niema się nijak do > rzeczywistości w Polsce. Wyjdź na ulicę, obojętnie gdzie jesteś > i spójrz na biedę Wlasnie wrocilem z przerwy obiadowej. Biedy ni jakiej nie zauwazylem. Slicznie zamiecione liscie, dwa porsche i kilka mercedesow, jakas bmk'a stoi pod knajpa, gdzie jadlem lunch. Nikt ich nie ukradl i pewnie nie ukradnie. Ludzie zadowolenie i usmiechnieci wszyscy sobie mowia "hallo" i jest sympatycznie. i tobie takze zycze milego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: i we mnie wre jak takie glopoty czytam IP: 157.25.139.* 25.09.03, 12:49 Ja Tobie życzę dobrych i przyjemnych snów w bajkowej scenerii. Opis, który podałeś nijak niema się do rzeczywistości polskiej. Śnij nadal kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beny Re: i we mnie wre jak takie glopoty czytam IP: 213.68.127.* 25.09.03, 13:18 Gość portalu: Rak napisał(a): > Ja Tobie życzę dobrych i przyjemnych snów w bajkowej scenerii. > Opis, który podałeś nijak niema się do rzeczywistości polskiej. > Śnij nadal kolego. Nie odpowiedziales mi na moje dwa pierwsze pytania! Pisales "gdzie kolwiek jestes". Tu gdzie jestem tak wlasnie wyglada. Fakt, to dzieki Bogu, nie Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: i we mnie wre jak takie glopoty czytam IP: 157.25.139.* 25.09.03, 13:52 To, co dzieje się w Polsce to nie jest Demokracja, narzucone sztywne ramy zaplanowane poza Polską i nic więcej. Wszak Spółki Akcyjne nie były tworem socjalistycznym, więc socjalistą nie jestem. Wiarę w pewne ramy sprawiedliwości pokładam je na przykładzie (tego Ci nie wyjawię). I wiem, że na tym przykładzie, jest możliwość przeprowadzenia bezbolesnej transformacji. Bankructwo Narodowe, już widać gołym okiem. To, co dzieje się obecnie to tylko próby lepienia glinianego garnka napełnionego wodą. Ludzie, którzy myślą tylko w skali mikro (myśl techniczna do sprzedaży) doprowadzili do upadku, to są nic nieznaczące słowa, chodzi o próbę opanowania całego domina przypadków przyczynowo- skutkowych, a nie jednego elementu układanki. Co do fabryk to właśnie oto chodzi że mają one powiązania w pewnej części może nie w sposób bezpośredni lecz pośredni z górnictwem. Latami było to tworzone, samo zamknięcie nic nie da, powinno się stopniowo przekształcać zakłady, fabryki, niejako się cofnąć w kierunku źródła. Ale bazować na tym co mamy, A nie likwidować bezpowrotnie, lub niszczyć. Zawsze jest jakieś inne wyjście z danej sytuacji, a nie od razu brać zabawki z piaskownicy i iść do domu. Nie wiem czy moje odpowiedzi usatysfakcjonują, ale już mam dość dyskusji na dzisiaj. Z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: W kopalniach wre IP: mieszko.pl.u* 25.09.03, 11:18 Nie sciagnalem z zadnej gazety. Jestem z wyksztalcenia ekonomista i umiem patrzec. Irlandia postawila na rozwoj infrastruktury i technologii i z zapyzialego kraju z PKB per capita 60% UE po 20 latach jest tygrysem Europy z PBK na glowe 120% UE. Wcale nie potrzebuja gornictwa, czy rolnictwa, a na pewno nie w takim zakresie. Jak startowali, nie byli duzo bogatsi od nas, tylko zamiast marnowac pieniadze, to postawili na rozwoj wlasnie mysli technologicznej. Tajwan postanowil przeznaczac 3% PKB na technologie i PKB na glowe wzrosl tam 140 krotnie w ciagu dwu dekad. Ekonomi nie oszukasz, jak cos jest nierentowne, to w dluzszym czasie utrzymywanie tego jest marnowaniem pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: W kopalniach wre IP: 157.25.139.* 25.09.03, 12:02 Bardzo przepraszam za pomówienie. Ale jedno i przyznasz Transformacja tego pokroju jak w Polsce nie powinna przebiegać tym torem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: W kopalniach wre IP: mieszko.pl.u* 25.09.03, 12:12 Kazda sytuacja jest indywidualna, ale pewne kierunki rozwoju sie po prostu sprawdzily. Szczegoly trzeba dograc, ale kierunek zmian wydaje sie oczywisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: W kopalniach wre IP: 157.25.139.* 25.09.03, 12:27 Fajnie powiedziane, ale trochę ogólnikowo. Jeżeli uważasz, że kierunek opisany przeze mnie jest zły (można go zrozumieć jako szczegół), to powiedz, dlaczego. Jest faktem, że może być nieco wydłużony okres transformacji kopalń w Spółkę Akcyjną, z pewnością będą i problemy, a pierwszy tkwi w decyzji Rządu, o pozostałych nie wspomnę. Ale czy nie warto przekalkulować to jeszcze raz. Ja po prostu nie widzę innego wyjścia z tej sytuacji. A każdy pomysł jest wart uwagi, nawet najgłupszy. Jeżeli będzie tak dalej to nie wróżę Polsce dobrej przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: W kopalniach wre IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.03, 11:52 Gość portalu: XYZ napisał(a): > A kto będzie chciał gospodrzyć tą bandą nierobów? Zacznijcie > pracować, a nie niszczyc. kto was zmusza do kopania? Za durni > jesteście do czegoś innego. Wasza wydajność jest njmniejsz na > świecie, dlatego macie przesrane. A wy za miast spieprzac z > kopalń i co innego robić, tylk o forsę mordę drzecie. Ty jestes chory czlowieku bo o tym co wypisujesz nie ma nawet co dyskutowac.Juz sie nie dziwie dlaczego ten kraj jestr taki jak jestz a Polacy maja taka opinie jak maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: W kopalniach wre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 09:14 Pan Czerkawski jeszcze jest na wolności? Po tym, co razem z kolegami nawyprawiał w Warszawie, przecież to banda bandziorów? Dlaczego Gazeta się nie zabierze za wyjaśnienie tego? Kopalnie muszą zostać zlikwidowane i nie da rady nic zrobić. Za pieniądze, które przeznaczono dla górników można uzbroić chyba wszystkie szkoły w pracownie komputerowe z podłączeniem do sieci. A tymczasem próbuje się zmarłych uzdrawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: W kopalniach wre IP: *.dial.matav.net 25.09.03, 09:18 stopniowo obniżać zarobki w kopalniach i ludzie zaczna sami odchodzić jesli kopalnia jest niedochodowa to nikt nie powinien protestować chcą utrzymac kopalnie niech pracują za 800 zł inni jakoś moga . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik NIE CHCE UTRZYMYWAC GORNIKOW!!! IP: 62.148.92.* 25.09.03, 09:24 CZY CALA RESZTA KRAJU JEST IM COS WINNA, ZE NASZE PODATKI IDA NA ICH PENSJE???? TAKA PROPAGANDA BYLA ZA GIERKA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Co jadasz, że tak głupio gadasz? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.09.03, 09:59 Gość portalu: podatnik napisał(a): > CZY CALA RESZTA KRAJU JEST IM COS WINNA, ZE NASZE PODATKI IDA > NA ICH PENSJE???? TAKA PROPAGANDA BYLA ZA GIERKA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: W kopalniach wre IP: 212.87.3.* 25.09.03, 09:31 Ludzie na śląsku przyzwyczaili się, żeby tylko kopać. Albo pod ziemią, albo innych. I tak jest cały czas... Gdy w moim regionie zwalniają ludzi, nie dostają oni czasem nawet ostatnich pensji. Górnicy mają kilkadziesiąt tysięcy odpraw. A mimo to, gdy byłem w Bytomiu, skarżyli się, że to jałmużna - wyremontują mieszkanie czy kupią samochód i nie ma potem za co żyć. Tylko nie potrafią zrozumieć, że to nie są pieniądze na remont czy samochody, lecz na życie przez czas szukania sobie następnej pracy. Najlepiej zawsze blokować drogi, czasem przyjechać zdemolować trochę Warszawy (ile oni wydają na same przejazdy...) i żądać dalszego dopłacania do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pielęgniarka Re: W kopalniach wre IP: *.suwary.net 25.09.03, 09:38 Górnicy mają w dupie resztę społeczeństwa - myślą tylko o sobie. Przecież na strajku generalnym (blokady dróg) stracą wszyscy. Wiem że walczą o swoje miejsca pracy ale dlaczego wszyscy musimy dopłacać do tego interesu? Utrzymywanie nierentownych kopalnii to mniej np. na służbe zdrownia, na naukę itd... Kolejarze olejcie górników tak jak oni olewają innych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Taczka We mnie też wrze, dlatego nie dziwię się górnikom. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.09.03, 09:57 Wychodzi na to, że są nikomu do niczego niepotrzebni i najlepiej by było, gdyby zostali na dole na zawsze. Rząd uprawia thatcheryzm... tfuu... milleryzm i nie ma absolutnie żadnego pomysłu na to, co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Taczka Czyżby kolejna ofiara propagandzistów Millera? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.09.03, 10:02 Oj, chyba tak. Współczuję. Gość portalu: frustrat napisał(a): > szlag mnie trafia na tę "s" Przecież panowie górnicy walczyli o > kapitalizm a teraz chcą za wszelką cenę socjalizmu. Panowie > zdecydujcie się Kiedy mnie zwalniano (1999) nikt nie dał mi > żadnej odprawy a wy dostaliście ... czego chcecie komuchy albo > wolność albo ... > teraz mamy się wszyscy wami przejmowac i dopłacać do was bo się > SOLIDARUCHOM należy G..WNO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew Trzymajcie Sie i Szczesc Boze IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.03, 10:04 Trzymajcie sie i walczcie. Niech sie te rzadowe matoly wysila i przedstawia wiarygodny i rzetelny program Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Trzymajcie Sie i Szczesc Boze IP: mieszko.pl.u* 25.09.03, 10:08 Gość portalu: ew napisał(a): > Trzymajcie sie i walczcie. Niech sie te rzadowe matoly wysila i > przedstawia wiarygodny i rzetelny program Czyli jaki? Utrzymanie kopaln, umorzenie dlugow, wieczne pokrywanie straty i coroczna 50% podwyzka plac. A, zapomnialem o gwarancji zatrudnienia, dozywotniej. No to jest bardzo dobry program. Przynajmniej dla gornikow. A reszta kraju? Hmmmm.. jaka reszta?, jakiego kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Trzymajcie Sie i Szczesc Boze IP: 157.25.139.* 25.09.03, 12:35 Jakby rzeczywiście powstały te Spółki Akcyjne, jestem górnikiem i na pewno bym kupił trochę akcji mojej kopalni, gdyby każdy górnik tak zrobił, ciekawy pomysł. Przekażę go dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z syfu Dlaczego nie ma węgla w porcie w Koźlu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 10:22 Zawsze był. do czego to doszło, ze nawet to co Niemcom się opłacało to za SLD padło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Dlaczego nie ma węgla w porcie w Koźlu? IP: 217.97.130.* 25.09.03, 10:27 Gość portalu: z syfu napisał(a): > Zawsze był. do czego to doszło, ze nawet to co Niemcom się > opłacało to za SLD padło. SLD nie odpowiada, tylko za huragany, gradobicie i koklusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: Dlaczego nie ma węgla w porcie w Koźlu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 13:35 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Gość portalu: z syfu napisał(a): > SLD nie odpowiada, tylko za huragany, gradobicie i koklusz. ...albowiem za wyżej wymienione zjawiska to już odpowiada Balcerula, mam racje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C Re: W kopalniach wre IP: 2.3.STABLE* / *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.03, 10:28 Wiekszosc dyskutantów ma niewiele do powiedzenia, za to wiele do krzyczenia. Całe szczęście, że to nie oni musza rozwiazywac problemy zwiazane z nierentownymi kopalniami. Tu nie ma gotowych recept a przykład Wielkiej Brytanii jest tylko pozornie przydatny. Wiadomo jak przerobić państwo kapitalistyczne na socjalistyczne (komunistyczne). Nie wiadomo jak zrobić odwrotnie. Ci, którzy próbują zreformowac górnictwo działaja troche jak dziecko we mgle zwłaszcza, że doraźne interesy polityczne kolejnych opozycji sprowadzaja sie do dyskredytowania wszystkich poczynań aktualnych władz bez wzgledu na to czy sa pomysłami państwotwórczymi czy koniunkturalnymi. Szczerze powiem, że chociaż uważam SLD za formacje polityczną niegodna sprawowania rządów w Polsce to docenia,, że potrafi znaleźc niegłupich ludzi, których konsekwencja jest godna podziwu - Hausner,Piechota firmują własnym nazwiskiem bardzo trudne decyzje bez gwarancji sukcesu. Wiem, że spełniaja role janczarów SLD, ale mam do nich szacunek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tygiel... Kto podłożył nogę reformie Stainhoffa, zajady meczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 11:05 co je człowiek podłapał od zaplutych karłów krajowej polityki gospodarczej. Dla wyjaśnienia zapluty karzeł naszej gospodarki to taki co zrobi wszystko dla bycia u władzy i nabicia kieszeni sobie, rodzinie i kolegom partyjnym. Pytanie co to za ludzie? Gość portalu: C napisał(a): > Wiekszosc dyskutantów ma niewiele do powiedzenia, za to wiele do krzyczenia. > Całe szczęście, że to nie oni musza rozwiazywac problemy zwiazane z > nierentownymi kopalniami. Tu nie ma gotowych recept a przykład Wielkiej > Brytanii jest tylko pozornie przydatny. Wiadomo jak przerobić państwo > kapitalistyczne na socjalistyczne (komunistyczne). Nie wiadomo jak zrobić > odwrotnie. Ci, którzy próbują zreformowac górnictwo działaja troche jak dziecko > > we mgle zwłaszcza, że doraźne interesy polityczne kolejnych opozycji > sprowadzaja sie do dyskredytowania wszystkich poczynań aktualnych władz bez > wzgledu na to czy sa pomysłami państwotwórczymi czy koniunkturalnymi. Szczerze > powiem, że chociaż uważam SLD za formacje polityczną niegodna sprawowania > rządów w Polsce to docenia,, że potrafi znaleźc niegłupich ludzi, których > konsekwencja jest godna podziwu - Hausner,Piechota firmują własnym nazwiskiem > bardzo trudne decyzje bez gwarancji sukcesu. Wiem, że spełniaja role janczarów > SLD, ale mam do nich szacunek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C Re: Kto podłożył nogę reformie Stainhoffa, zajady IP: 2.3.STABLE* / *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.03, 11:20 chcesz być dowcipny i błyskotliwy miły Tyglu, ale kiepsko Ci to wychodzi. Bełkotliwy ten komentarz, zajadły i pusty. A o zaplutym karle cos słyszałeś, ale niedokładnie. Trzeba było bardziej uwazać w szkole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joza Re: W kopalniach wre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.03, 14:50 Najbardziej winę ponoszą prowodyrzy związkowi, zawodowi podburzacze podgrzewający atmosferę. Oni mają takie charaktery od urodzenia, zawsze protestować, zawsze nie zgadzać się, siać zamęt, bez tego nie mogliby żyć. Niezadowolenie ludzi to dla nich paliwo napedzające ich jestestwo, to sytuacja bez której nie widzieli by celu swojego życia. Tacy ludzie zawsze będą szukać nawet w stogu siana aby znależć powód do nakręcania akcji protestacyjnych. Dopóki ci zawodowi prowodyrzy będą mogli działac w opanowanych przez siebie związkach, o rozsądku można zapomnieć. I czeka nas, całą resztę narodu bardzo niedobra przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
cesarok Re: W kopalniach wre 25.09.03, 18:29 Zgadzam się z Tobą, że to są trudne problemy. Niestety jednak wszystkie działania tego rządu są zupełnie pozbawione sensu. Najpierw, do wyborów, SLD szło z hasłami "Dość zamykania kopalń" (przypomnę, że za rządów Buzka zostały zamknięte 24 kopalnie), po wygranych wyborach czekano nie robiąc nic, aż zakończy działać (koniec 2002) ustawa o dostosowaniu górnictwa ....- jedyne co zrobiono to przerzucono w części obciążenia tzw. GPS-u (Górniczy Pakiet Socjalny) na Spółki Węglowe. Pan Kossowski obudził się w grudniu i to w przeddzień zakończenia rokowań z UE, że trzeba dalej "reformować" (czyt. zamykać) kopalnie. Tym samym zaprzeczył hasłom wyborczym swoich mocodawców. Pod naciskiem związków i w przededniu Kopenhagi odstąpiono (czyt. zawieszono egzekucję) na jakiś czas. Powołano (czyt. dano zarobić naukowcom) jakieś śmieszne Niezależne Komisje, próbujące policzyć coś co jest w Polsce NIEPOLICZALNE, a mianowicie sytuację ekonomiczną kopalń i określić, w którą stronę tak naprawdę płynie większa kasa - z czy do budżetu. Eksperci się jednak pokłócili, wspólnego stanowiska nie zajęli. Nie wiem ile zarobili. W międzyczasie rząd Leszka M. postąpił dokładnie odwrotnie niż nakazuje logika i stare przysłowie "DZIEL I RZĄDŹ" powołując Kompanię Węglową i ponownie przystępując do zamykania kopalń – pierwszą miała być SILESIA w Czechowicach. W chwili obecnej ogłoszono listę czterech kopalń do likwidacji. Z tego co obserwuję wszystko wskazuje na to, że jest to wybór przypadkowy (tezę tę potwierdził w którymś z wywiadów vice prezes Kompanii Węglowej p. Niezgoda oraz artykuł w tygodniku WPROST). Prawdopodobnie pechem tych kopalń jest to, że nie prowadzą wspólnych interesów z tzw. „baronami węglowymi”. W chwili obecnej toczy się spór o zachowanie tych kopalń. Wydaje mi się, że sytuacja jest bardzo, bardzo napięta i boję się, że może dojść do znacznie większej eskalacji protestów. Ludzie na Śląsku są bardzo zdeterminowani i zdolni do wszystkiego broniąc swoich miejsc pracy. Zresztą ta determinacja jest widoczna również w Wa-wie ( patrz Ożarów, Daewoo), gdzie o pracę na razie jeszcze dużo łatwiej. Na tym kończę, pozdrawiam i mam nadzieję, że rząd będzie potrafił uspokoić sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: W kopalniach wre IP: 81.15.198.* 25.09.03, 11:23 Hausner na przykładzie Tele-foniki pokazał, jak potrafi załatwić robotę zwolnionym ludziom. Właśnie pokazał górnikom, jak i im załatwi !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karakurt Re: W kopalniach wre 25.09.03, 11:56 Niech Pan weźmie pod uwagę fakt iż owi górnicy tak jak i Pan widzą jak budżetowe pieniądze również Pana wypływają z państwowej kasy "dzięki" niesamowitej ilości afer a i również nieudolności władz. Pieniądze te mogłyby spokojnie wystarcyć na restrukturyzację nie tylko górnictwa. A tam bieda a u góry cynizm, kłamstwa i chamówa. Nie można tego tak pozostawić w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś