Dodaj do ulubionych

Komunikacyjne OC będzie tańsze

IP: 193.25.185.* 09.07.08, 08:16
" ... za leczenie ofiary wypadku drogowego będzie płaciło towarzystwo
ubezpieczeniowe, w którym sprawca wypadku miał wykupioną polisę OC. Później
będzie ono mogło domagać się - na drodze sądowej - pieniędzy na pokrycie
swoich kosztów od winnego kierowcy.
To rewolucyjna zmiana, bo do tej pory koszty podatku Religi ponosili po równo
wszyscy kierowcy, nieważne, czy powodowali kolizje, czy nie."

Co za bzdura i kompletny debilizm, dlaczego ma ponosić koszt sprawca skoro się
ubezpieczył? zakład może dochodzić zwrot wypłaty gdy sprawca popełnił
przestępstwo (w skrócie) a nie bo tak ustawa będzie mówiła. to jest sprzeczne
z ideą ubezpieczeń od odpowiedzialności cywilnej.
A drugie zdanie to czysta demagogia, po to jest ubezpieczenie by wszyscy
zrzucali się na sprawców, bo nie wiadomo kiedy samemu się nie będzie sprawcą
wypadku. Jeśli wiem że mam raka i będę żył góra 5 lat i nie dożyję do
emerytury to mogę nie płacić bo nie będę korzystał?
Obserwuj wątek
    • Gość: q Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: 193.25.185.* 09.07.08, 08:17
      q
    • Gość: mig Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.agora.pl 09.07.08, 08:18
      Skoro ubezpieczyciel ma się ubiegać o zwrot swoich kosztów od sprawcy wypadku,
      to ja się pytam: od czego w takim razie ubezpiecza to ubezpieczenie?
      • jukka2006 Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze 09.07.08, 09:44
        No wlasnie to samo mi do glowy przyszlo.
        Druga sprawa ze na koszty procesow to PZU bedzie stac :/
    • jedyny.resistance Wisi mi kto zapłaci 09.07.08, 08:25
      ważne abym ja nie płacił za debili
      • mike-great I tak płacisz - za POpaprańców, każdy dzień!!! 09.07.08, 09:09
        I tak płacisz - za POpaprańców, każdy dzień!!!

jedyny.resistance napisał:

> ważne abym ja nie płacił za debili
        • jedyny.resistance Płacimy za własna głupotę 09.07.08, 10:55
          jeżeli uwazasz ze komunisci z PiSuaru sa lepsi to napij sie red bulla
          • Gość: lopez Re: Płacimy za własna głupotę IP: 195.117.118.* 09.07.08, 12:56
            Pewnie, że uważa. Przecież to ich funkcjonariusz, najprawdopodobniej z
            młodzieżówki, oddelegowany do trollowania na forum za 3 zeta/h:)
      • Gość: ernest Re: Wisi mi kto zapłaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 12:21
        Dziecinne podejście, choć rozumiem twoje odczucia. Problem w tym, że nie możesz
        miec pewności, że nigdy przenigdy nie staniesz się w sposób tak naprawdę
        niezawiniony tzw. sprawcą wypadku. To jest tylko kwestia zbiegu fatalnych
        okoliczności i nie da się całkowicie uniknać niektórych sytuacji, a nawet mieć
        jakiś wybór sposobu reakcji za kierownicą. Możemy jedynie być uważni i trzymać
        się pewnych zasad. Nigdy nie mów nigdy. Ja też uważam się za bdb kierowcę
        jeżdżąc od 18 lat i robiąc nawet 65tys.km rocznie autem osobowym, ale staram się
        mieć dużo pokory i wyobraźni bo wszystkiego na drodze nie da się przewidzieć.
    • Gość: Jurek Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 08:27
      > Później będzie ono mogło domagać się - na drodze sądowej
      > pieniędzy na pokrycie swoich kosztów od winnego kierowcy.
      No to co to jest za ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej? Ten przepis
      mówi jasno - za leczenie płaci kierowca powodujący wypadek. Ja ubezpieczenie
      OC płacę nie dlatego, że jest obowiązkowe, tylko dlatego, że gdy popełnię za
      kierownicą błąd (a kto ich nie popełnia?), to nie poniosę jego konsekwencji
      finansowych. Do tego właśnie służy OC. A tutaj ktoś chce ograniczać
      odpowiedzialność ubezpieczyciela... Przecież przed wprowadzeniem podatku
      Religi, jeśli szpital wystąpił do sądu przeciw ubezpieczycielowi samochodu,
      którym spowodowano wypadek, to mógł odzyskać zwrot kosztów. Teraz, nie dość że
      mamy ukrytą podwyżkę, to jeszcze kierowcy są narażani na wypłatę
      kilkudziesięciotysięcznych odszkodowań! Przecież to bez sensu!
      • jedyny.resistance Ubezpieczenie jest od tego 09.07.08, 08:31
        żeby kastra pasożytów zarabiała a nie płaciła.
      • Gość: fd b Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 09:00
        kilkudziesięciotysięcznych? optymista!
    • kakens Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze 09.07.08, 08:30
      "Później będzie ono mogło domagać się - na drodze sądowej - pieniędzy na
      pokrycie swoich kosztów od winnego kierowcy."

To po co się ubezpieczać???
      Kolejny genialny pomysł jak wydrenować nasze kieszenie i jeszcze wmówić nam, ze
      to dla naszego dobra.
    • Gość: krm Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 08:31
      "Od 1 listopada ma się to zmienić. Zgodnie z projektem przygotowanym w
      resorcie zdrowia za leczenie ofiary wypadku drogowego będzie płaciło
      towarzystwo ubezpieczeniowe, w którym sprawca wypadku miał wykupioną polisę
      OC. Później będzie ono mogło domagać się - na drodze sądowej - pieniędzy na
      pokrycie swoich kosztów od winnego kierowcy."

to w takim układzie OC nie jest wcale potrzebne, po wypadku powinno być
      losowanie, który ubezpieczyciel będzie się z tobą sądził...

ja tylko zapytam po jaką cholerę wykupywać OC skoro ubezpieczyciel ma się
      potem z tobą sądzić? Po to ono właśnie jest aby kierowca nie musiał się
      martwić kosztami, psim obowiązkiem ubezpieczyciela jest pokryć wszelkie koszty!
    • Gość: Olek Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.ingbank.pl 09.07.08, 08:35
      OC powinni oddawac albo powinno przechodzic na nastepny rok. Jak
      jezdze juz 25 lat nie mialem zadnego wypadku ani nikt we mnie nie
      wjechal i co co roku bule ta danine z której nic nie mam.
      • Gość: aurora Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.softdesk.com.pl 09.07.08, 09:36

a wg tego prawa, które się szykuje to jak (tfu, tfu) spowodujesz wypadek to jeszcze bedziesz musiał zabulić z własnej kieszeni, bo ubezpieczyciel będzie sie z Tobą mógł sądzić o zwrot kosztów.
        paranoja jakaś.
    • kruder76 Komunikacyjne OC będzie tańsze 09.07.08, 08:41
      Jeszcze w poniedziałek Gazeta pisała "OC - taniej już nie będzie" i na dowód
      podawała średnie ceny OC w różnych krajach w Europie.
    • Gość: Kana Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: 81.210.12.* 09.07.08, 08:49
      A jak będziesz jechał po pijaku, to co? Albo na prochach? Albo 150
      km/h w zabudowanym? OC ubezpiecza Cię od błędów ( np. zagapienie
      się, niedostosowanie prędkości do warunków), a nie gwarantuje
      spokoju w przypadku świadomego debilizmu. Poza tym, od czego jestes
      ubezpieczony masz napisane w polisie. Nikt Cię nie ubezpieczy od
      jazdy po aloholu.
      • Gość: egtetr Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: 217.147.104.* 09.07.08, 08:59
        Przypadki, które wymieniłeś - doskonale rozumiem. Tylko zauważ
        jedno: Ty, zwykły człowiek w 3 minuty napisałeś to wszytko prosto i
        wyraźnie, rozsądnie, że trudno się nie zgodzić. Ustawę zaś będzie
        męczyć pół roku banda 400 (p)osłów i na koniec strworzą to, co w
        artykule - ubezpieczyciel zinterpretuje, że ma prawo sądzić się o
        wszystko. Nic nowego.
    • Gość: Skrzat Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 08:57
      Kolejny pomysł powodujący przerzucenie odpowiedzialności zna
      konsumenta. Po to się ubezpieczam, aby uniknąć odpowiadania
      indywidualnego - zresztą taka jest idea każdego ubezpieczenia.
      Smaczku tej sprawie dodaje fakt, że wiele dolegliwości może wyjść
      później niż tuż po wypadku. Wtedy sytuacja jest taka, że policja
      ustala tylko jednego winnego. I później tylko jego będzie się
      obciążać. A przecież w wielu sytuacjach uszczerbek na zdrowiu może
      być spowodowany winą obydwu stron - nie zapięte pasy, nadmierna
      szybkość, rozmowa przez komórkę. Sam miałem taki przypadek -
      wyjeżdżałem z podporządkowanej i samochód został uderzony. Ponieważ
      nie było poszkodowanych policja ukarała tylko mnie. Nic ich nie
      obchodziło, że tamten kierowca przy ograniczeniu 20 km/h jechał
      przynajmniej 60 /orientacyjnie patrząc na skutki uderzenia/. A teraz
      wyobraźmy sobie, że jest ktoś poszkodowany. Moja wina jest
      największa, ale powinieniem zapłacić za skutki wypadku z szybkością
      tamtego samochodu 20 km/h. Jeżeli prędkość jest większa, to
      następuje złamanie przepisów także u drugiej strony. Wtedy też
      skutki leczenia powinny być przerzucone na dwie strony. Uczciwe -
      tak. Skomplikowane - za bardzo. Realne - nie sądzę. Lepiej więc
      niech płacą "jelenie" za wszystko.
      • Gość: gocha Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 09:06
        dla tych co jeżdżą bezwypadkowo powinny być zniżki, ci co spowodowali wypadek
        pod wpływem alkoholu, prochów, przekraczając prędkość - powinni płacić ze swojej
        kasy, ale jeżeli ktoś spowoduje wypadek z kazdego innego przypadku - to
        ubezpieczyciel powinien płacić i w żadnym wypadku nie sądzić się o zwrot - w
        końcu od tego jest to ubezpieczenie. No chyba, że lobby ubezpieczycieli juz
        kombinuje nad ubezpieczeniem od ubezpieczenia oc - jak bedziesz jechał po pijaku
        i spowodujesz wypadek to pokryjemy koszty.
        poaranoja
        • Gość: xxx Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 09:13
          ale już są ubezpieczenia abyś się mógł sądzić z ubezpieczycielami :)
      • Gość: xxx Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 09:09
        a najlepsza jest już postawa PZU, które twierdzi, że nie wie czy obniży OC po
        likwidacji podatku Religi
    • Gość: pferd Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: 80.51.180.* 09.07.08, 09:06
      czyli taniej wyjdzie dobić ofiarę wypadku, bo po co ma mnie ubezpieczyciel potem
      ciągać po sadach abym zapłacił kilkusettysięczne koszty leczenia, zostanie mi
      wtedy tylko koszt pogrzebu ofiary jakieś 5tys :)
    • Gość: betonowa bańka Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: 193.25.185.* 09.07.08, 09:19
      bip.mz.gov.pl/index?mr=m12091&ms=&ml=pl&mi=209&mx=0&mt=&my=573&ma=010926
      tu jest projekt, po prostu dziennikarzyna nie zrozumiała tematu poprzekręcała a
      my się nie potrzebnie denerwujemy, regres jest na starych zasadach a wiec za
      kradzież pojazdu, jazdę po pijaku czy brak uprawnień.
      Boże chroń mnie przed dziennikarzami wybiórczej i pisem, antypolską mafią.
    • Gość: asd To po co ubezpieczenie od odp. cywilnej IP: *.chello.pl 09.07.08, 09:23
      skoro kierowca ma z własnej kieszeni płacić za leczenie? Niech jeszcze go
      pozywają o zwrot
      kosztów zniszczeń materialnych i już po kłopocie!
    • Gość: kwidzyń inkwizytor Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: 193.25.185.* 09.07.08, 09:24
      marcin bojanowski autor tego artykułu na goldenline ma wpisane branże:
      Media/Sztuka/Rozrywka. widać kto mam teraz pisze artykuły gospodarcze i o
      ubezpieczeniach.
    • tecra700 Komunikacyjne OC będzie tańsze 09.07.08, 10:08
      Będzie tańsze ponieważ:
      1) Kurczy się rynek ubezpieczeń komunikacyjnych z powodu masowego nieopłacania
      składek OC przez kierowców starych pojazdów, którym z powodu braku dochodu i
      majątku nie można "wlepić" żadnej sankcji finansowej
      2) Ci, co mogliby płacić polskie OC, opłacają, jak mój syn, ubezpieczenie za
      jazdę samochodem z kierownicą po prawej stronie
    • Gość: smok Wzrost był o 8-12 % a spadek ma być 6-7 % SUPER! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 10:16
      Jak zawsze, nawet na likwidacji podatku, można zarobić. Wystarczy
      podnieść, potem zlikwidować a i tak po likwidacji okazuje się,
      że "coś" zostaje. Złodziejstwo i tyle.
      • Gość: pietka morozow Re: Wzrost był o 8-12 % a spadek ma być 6-7 % SUP IP: 193.25.185.* 09.07.08, 11:58
        Naucz się matematyki tłuku zanim się wypowiesz.
        Jeśli podniesiesz cenę o 10% a później obniżysz o 10% to nie uzyskasz
        poprzedniej ale ciut niższą, więc by przywrócić poprzednią trzeba obniżyć o
        9,09(09)%. Więc łosiu głosu bo widać że nic nie potrafisz, a artykuł to nie jest
        pełna symulacja finansowa z obliczeniami poświadczonymi notarialnie, jedynie
        wystarczy by nakreślić sytuację, ale dla mądrych a ty się do nich nie zaliczasz.
    • Gość: Filip Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: 217.149.44.* 09.07.08, 10:31
      Podpisuję się obiema rękami pod tym, co napisał załamka. Nic dodać,
      nic ująć.
    • naprawdetrzezwy Autor jest kompletnym idiotą ;>>> 09.07.08, 10:37
      "za leczenie ofiary wypadku drogowego będzie płaciło towarzystwo
      ubezpieczeniowe, w którym sprawca wypadku miał wykupioną polisę OC. Później
      będzie ono mogło domagać się - na drodze sądowej - pieniędzy na pokrycie
      swoich kosztów od winnego kierowcy.

To rewolucyjna zmiana, "

To nie jest ani rewolucja, ani zmiana - tak jest cały czas.
      Tylko okradający kierowców Religa postanowił przerzucić koszt podwyżek dla
      łapówkarzy na barki wszystkich kierowców, a towarzystwa ubezpieczeniowe przy
      okazji na tym zarobić (widzą, że kogoś okradają bezkarnie, to się dołączają by
      coś na tym uszczknąć).

A przepisy cały czas pozwalają na regres - tyle że nikomu nie chciało się tego
      robić...
      ;>>>
      • Gość: ctom Re: Autor jest kompletnym idiotą ;>>> IP: 217.116.100.* 09.07.08, 10:50
        No zaraz, zaraz - sens zawierania polisy OC jest właśnie taki, że w razie czego
        nie martwisz się o koszty - płaci ubezpieczyciel. Jaki sens będzie miało OC
        (które miało MNIE zabezpieczyć od roszczeń w przypadku gdybym spowodował
        wypadek) jeśli TU będzie mogło odzyskać ode mnie poniesione koszty?
    • Gość: k Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.mst.gov.pl 09.07.08, 11:17
      100 euro rocznie ???? średnio???? Skąd te dane ????
      • Gość: Lukassuss Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.171.95.114.crowley.pl 09.07.08, 11:20
        Otóż TO !!!

100 Euro ??? Chyba za malucha zarejstrowanego w Pcimiu Dolnym !

To ja poproszę takie OC - biorę od zaraz ! Niech mi autor artykułu wskaze gdzie takie można kupic !
        • Gość: swoboda_t Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 11:34
          Ja płacę za Lanosa 1,5 300zł - zniżki 60%, rejestarcja Katowicka. Do
          tego 230zł za AC (w full opcji czyli bez amortyzacji itp., zniżki
          50%). I jeszcze dostałem parę gadżetów od Liberty Direct. Wcześniej
          byłem w Allianz, było nieznacznie drożej. Zakładając, że przeciętny
          samochód w PL ma mniejszą pojemność, przeciętny kierowca ma prawie
          50% zniżki (kiedyś czytałem takie dane) i wóz jest zarejestrowany w
          miejscu mniejszego ryzyka niż GOP (a większość Polski jest tak
          klasyfikowana), to taka kwota jest całkiem realna.
          • Gość: Lukassuss Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.171.95.114.crowley.pl 09.07.08, 12:15
            No to masz szczęscie - ja mam Astrę 1,7, nie mam żadnych zniżek bo mam prawo jazdy 1,5 roku, mam 32 lata i nie miałem żadnych zdarzeń drogowych. I w W-wie najniżej co udało mi się znaleźć to 1100 zł samo OC. I sądzę że W-wa ma najwyższy wskaźnik ryzyka w Polsce.
            Tak więc nie sądzę żebym mógł znaleźć za 100 euro cokolwiek przez najbliższe parę lat...
            • Gość: duda Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: 195.117.118.* 09.07.08, 13:02
              Akurat ty masz szczególny przypadek, bo masz krótko prawko i tak dalej, ale
              wielu kierowców zaczyna od maksymalnej zniżki pakietowej i jeżeli udaje im się
              utrzymać bezkolizyjność, tak jak mi na przykład (odpukać) to jest to całkiem
              realne. Za Octavię 1.9 płacę rocznie pełny pakiet OC, AC, NW i Assistance 1.4k,
              OC tam wychodzi jakieś 7 stów samo, ale podejrzewam, że średnia pojmeność
              samochodów w Polsce wynosi mniej niż 2 litry, pewnie gdzieś między 1.2 - 1.5 i
              tam te ceny na pewno będą niższe, więc to nie są dane wyssane z palca, całkiem
              realne, ale też trzeba je realnie czytać, bo autor celowo podkreśla, że to
              uśrednione dane. pzdr
          • Gość: maka Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.chello.pl 09.07.08, 12:19
            Chyba najwyższa pora aby zróżnicować stawki w zależności od wypadkowości.Sprawdzony i chyba dobry sposób na kierowców jest w Niemczech.Każdy kierowca,który powoduje wypadek natychmiast ma naliczaną odpowiednią wyższą stawkę,mało tego takie zachowanie ubezpieczycieli powoduje wzrost kultury na jezdni, ludzie sobie pomagają aby nie powodować kolizji.Przedział kwotowy to od 20% do 170% za ubezpieczenie.Ale przecież to nasi posłowie wiedzą.
    • Gość: rafal to po co w ogóle płacić składkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 12:29
      To po co w ogóle płacić składkę, skoro z własnej kieszeni trzeba będzie pokryć
      koszty leczenia. Dzisiaj leczenia, a jutro jeszcze koszty naprawy pojazdów i
      Bóg wie czego jeszcze. Towarzystwa ubezpieczeniowe są jednymi najbardziej
      rentownych instytucji, a my mamy im jeszcze oddawać pieniądze? poroniony pomysł
    • Gość: zych Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 14:50
      ,,gazeta wyliczyła" a może maleszka ze sworą ubeków i michnikiem !!!z kąt te
      szumowiny mają takie wiadomości!!!czy w polsce nie ma uczciwych dziennikarzy
      tylko przesiąknięci ubecją żydoesbecy??
      • Gość: Orgo Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 15:32
        Mnie cieszy jedna rzecz że Ci którzy są dobrymi kierowcami mogą np. w linku
        liczyć na zniżki. To jest spoko opcja dla mnie bo jak do tej pory nie miałem
        żadnej stłuczki i uważam że powinno się jakoś to uwzględniać a nie traktować
        wszystkich jednakowo:)
        • Gość: kalina_r Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 15:55
          zgadzam sie, bo dopiero robie prawo jazdy i jak juz kupie samochod, to bede
          wiedziala, gdzie go od razu ubezpieczyc, zeby bylo taniej ;D
      • Gość: Miodek Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: *.stella.net.pl 09.07.08, 16:42
        Gość portalu: zych napisał(a):

> ,,gazeta wyliczyła" a może maleszka ze sworą ubeków i michnikiem !!!z kąt te
        > szumowiny mają takie wiadomości!!!czy w polsce nie ma uczciwych dziennikarzy
        > tylko przesiąknięci ubecją żydoesbecy??

po pierwsze - jak tylko wstaniesz jutro rano to leć do księgarni po słownik -
        koniecznie
        po drugie - idź do psychiatry - paranoje da się leczyć

• Gość: Observer To po co to OC ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 15:02
      Ubezpieczycieli będzie stać na wielu adwokatów i zawsze sprocesują klinta na całe koszty + koszty procesu. Gdzie jest sens płacenia składki skoro i tak zapłacę za wszystko ze swojej kieszeni ? Po co się w takim wypadku ubezpieczać ?
      To nie jest dobra wiadomość, to fatalna wiadomość. Nie bronię bandytów drogowych.
    • Gość: ./MaTriX'u Komunikacyjne OC będzie tańsze IP: 62.29.169.* 09.07.08, 15:33
      hm, bedzie to bat na tych "szybkich", w przypadku spowodowania
      wypadku na drodze, , w ktorym uczestnicy beda mieli obrazenia ciala,
      moze to oznaczac bankructwo takiego delikwenta....
      W takim przypadku warto miec dodatkowe ubezpieczenie , ktore pokryje
      koszty sadowe, zapewni adwokata etc. Nie zawsze tego typu wypadki sa
      spowodowane podwojnym gazem, czy nadmierna predkoscia, czasem to po
      prostu zrzadzenie losu i tyle.
    • dalton78 Re: Komunikacyjne OC będzie tańsze 09.07.08, 15:41
      przecież ubezpiecznie jest przy najniższej stawce zawarte na
      odpowiedzialność do 1,5 mln EUR czy to nie wystarczająca kwota
      odpowiedzialności? Czemu jeszcze trzeba dopłacać? Czy zwróci mi ktos
      nadpłacone ubezpieczenie? A najtańsze ubezpiecznie należy znaleźć
      najlepiej online
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się