sapinek 19.07.08, 14:07 bardzo odkrywczy ten artykul... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mops wiadomo, że taniej wyjechać IP: 194.183.57.* 19.07.08, 14:31 jeśli nad bałtykiem zdziercy chcą po 60pln i więcej za sam nocleg od osoby to nic dziwnego,że ludzie wybierają inne kraje gdzie mają jeszcze gwarancję dobrej pogody. rok temu w bułgari płaciliśmy po 20 pln od osoby za pokój z balkonem i widokiem na morze, które było 200m od domu. olewajcie zdzierców z wybrzeża, może pójdą po rozum do głowy! Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: wiadomo, że taniej wyjechać 19.07.08, 14:38 Dlaczego większość woli zagranicę? Może dlatego, że jest gwaranacja pogody. Możde dlatego, że ludzie bardziej przyjaźni. A może dlatego, że po odstaniu w kolejce 30 minut za porcją frytek po 10 złotych i puszką pepsi po 5 złotych - odechciewa się wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: wiadomo, że taniej wyjechać 19.07.08, 15:27 krycha_z_gazowni napisała: > Dlaczego większość woli zagranicę? Skoro większość woli za granicę to dlaczego nad Bałtykiem, w górach i na Mazurach jest coraz większy tłok do k... nędzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: wiadomo, że taniej wyjechać IP: 83.142.205.* 19.07.08, 15:50 pytanie jak uratować polski krajobraz, bo te miejsca do niedawna piekne, zastraszająco szybko porastają betonem. tu nie potrzeba nachalnej ekologii tylko pomysłu. nie da sie z całej polski zrobić parku narodowego, bo byłoby to zabójstwo dla turystyki, ale moze jakieś ograniczenia w cięciu na 1000 metrowe działki najpiękniejszych zakątków naszego kraju, rozwiązały by sprawę i pozwoliły ocalić, choćby % z walorów przyrody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: wiadomo, że taniej wyjechać IP: *.dhcp.bluecom.no 19.07.08, 15:55 czesc bo moze to turysci zza granicy robia tlok Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: wiadomo, że taniej wyjechać 19.07.08, 16:27 Teraz, jak wszędzie poza Polską jest taniej ? Odpowiedz Link Zgłoś
st1111 E tam 19.07.08, 15:33 Co to teraz za zagranica-te same sklepy te same towary ci sami Polacy na ulicach to po co tam jechać? Odpowiedz Link Zgłoś
bak_on Re: wiadomo, że taniej wyjechać 19.07.08, 14:47 Po tym, jak mi kobita przy potwierdzaniu przyjazdu podwyzszyla nagle stawke z 50 na 65 zl za nocleg za osobe, za warunki znosne, ale co tu ukrywac spartanskie, poszedlem do biura podrozy i kupilem wycieczke na Majorke za 1200, ale za to z przelotem i sniadaniem. Na dodatek jeszcze byl basen. Stracila klienta, ktory pare razy korzystal z jej uslug i to pewnie na stale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: wiadomo, że taniej wyjechać IP: 83.142.205.* 19.07.08, 15:44 dodaj jeszcze, ze to pokój w 1000 pokojowym hotelu połozonym obok 1000 identycznych hoteli. jak kto lubi... ja wolę pojechać do cichego apartamentu nad bałtykiem,rzeczywiście po 50 pln. corazmniej takich miejsc, ale jeszcze kilka zostało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uli Re: wiadomo, że taniej wyjechać IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.07.08, 15:50 Nie koniecznie. Teraz jade w gory do Szwajcarii. Cos jak B&B ale bardzo wysoki standard. Polskie kurorty i obsluga sie nie umywają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: wiadomo, że taniej wyjechać IP: 83.142.205.* 19.07.08, 15:55 zgoda, takie miejsca istnieją także gdzie indziej, ale założę się , ze nie po 20 pln za dobę. chodzi tylko o to ,ze wielki hotel i mały pensjonat nie sa do porównania. jak zresztą pisałem, co kto lubi, bo ja uciekamzarówno od kurortów, jak i ograniczam tzw. obsługę dookoła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: wiadomo, że taniej wyjechać IP: *.171.15.158.crowley.pl 19.07.08, 16:21 hotel na majorce czy na kracie nie mujsi być wielko, mże być mały i kameralny i wciąż tani, tak czy owak pod względem słońca i ciepłego morza, majorka bije "ciche" nadbałtkckie apartamenty na głowę... a z tych "cichych" apartamentów też trzeba wyjśc aby za kosmiczną kasę kupić kawałek smażonej ryby... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: wiadomo, że taniej wyjechać IP: *.merinet.pl 19.07.08, 18:55 Gość portalu: leo napisał(a): > dodaj jeszcze, ze to pokój w 1000 pokojowym hotelu połozonym obok > 1000 identycznych hoteli. > jak kto lubi... > ja wolę pojechać do cichego apartamentu nad bałtykiem,rzeczywiście > po 50 pln. > corazmniej takich miejsc, ale jeszcze kilka zostało Apartamentu????? Mylisz pojęcia człowieku. Za 50zł/dobę (nawet od osoby) to jedziesz na kwaterę prywatną. Czyli do lepszego lub gorszego pokoju, z dwoma łożkami i jak dobrze pójdzie to 14" TV z dwoma programami. Łazienka w pokoju wciąż jest u nas traktowana jako usługa ponadstandartowa. A jak już tam pojedziesz to: - w 99 wypadkach na 100 powstaje problem gdzie zaparkować; - w miejscowościach turystycznych są takie tłumy, że urlop staje się koszmarem; - głupia mrożona ryba z frytkami podana na obsmarkanej papierowej tacce dla dwóch osób to wydatek 50 - 60zł; - na plażę trzeba się udać z grabiami i najpierw oczyścić sobie miejsce z petów, kapsli i potłuczonego szkła; - W razie niepogody największą atrakcją są przygłupawe automaty po 5zł za 3 minuty; - Jadąc nad polskie morze naszymi duktami udającymi drogi powinno się najpierw wyspowiadać i przyjąć ostatnie namaszczenie; - koszty paliwa dochodzą pomału do granicy absurdu; - przejazd 400km z Warszawy na Hel zajmuje czasem 10 godzin; O pogodzie i temperaturze wody to już nawet nie wspominam. I gdzie tu sens jechania "w Polskę"...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Re: wiadomo, że taniej wyjechać IP: 77.46.50.* 20.07.08, 09:29 Niekoniecznie tylko takie hotele są. Nad polskim morzem też masz wielkie hotele i małe pensjonaty. Niestety ceny w PL są po prostu zbyt wysokie jak na proponowany standard. Właściciele miejsc noclegowych chcą zarabić w 3 miesiące na cały rok i tak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: wiadomo, że taniej wyjechać IP: *.merinet.pl 20.07.08, 10:09 I właśnie na tym polega cały problem. Osoby, które twierdzą że wczasy w PL są tańsze niż np. w Turcji, czy Egipcie (choć mam świadomość, że są to specyficzne kraje) porównują standart kwatery prywatnej do 4-5* hotelu. A to całkowita pomyłka. Jeżeli chcemy przeprowadzić rzetelną analizę, które wczasy są tańsze to porównajmy np. Bryzę w Juracie, czy Amber Baltic w Międzyzdrojach. Wtedy okaże się co jest tańsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Boom na rynku turystyki zagranicznej w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 16:21 No i tak powinno być. Tak jest w krajach zamożnych. Biedne społeczeństwa spędzają w kraju wakacje. Kiedyś można było tylko pomarzyć o wyjazdach za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe To nie zamoznosc to silny zloty wykancza turystyke IP: *.cable.mindspring.com 19.07.08, 17:19 Turystyka krajowa to czysty dochod, wiele panstw TYLKO z tego potrafi sie utrzymac. Polska i tu daje D()PY wykanczajac ostatnie drygi krajowej turystyki przez silnego zlotego. Te biedne spoleczenstwo to wlasnie Polacy, wlasciciele hoteli, pensjonatow, restauracji nie mowiac juz o masie utrzymujacych sie z samego pamiatkarstwa, lub innych prywatnych uslug ... Turysta w kraju, chce sie zabawic, zobaczyc, najesc sie, wyspac, dojechac itp ... lista bardzo dluga. Przy silnym zlotym turysta robi to wszystko to poza granicami Polski (i tu wliczamy turyste Polskiego) ... Problem polega tylko na tym ze dzis zawalone, szybko sie nie odboduje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zirytowany Ale wy pie..cie! IP: 119.42.149.* 19.07.08, 17:16 50 do 60pln za nocleg to absolutnie nie jest wygórowana cena. To jest cena FAIR, OK. Poniżej tego pułapu można jakąś norę szczurzą dostać z karaluchami. Nie róbcie z siebie takich dziadów, jeśli kogoś nie stać na płacenie 5 dych za nocleg to niech z namiotem jedzie. A to, że zagranicą jest niby taniej, to bzdura! Objechałem kilka krajów i pytanie moje jest takie "Skoro tam niby tak tanio to czemu tak drogo?". Proszę znajdzcie mi np. noclegi w Europie czy nawet w Azji po 8 euro za dobę - konkretnie z namiarem. Te same bzdury z biadoleniem, że niby u nas żarcie i wszystko jest droższe niż w reszcie Unii - BZDURA! Ceny się wyrównują bo inport inkonkurencja robią swoje. Póki co u nas drożdżówka kosztuje 1.2 do 2 PLN a np. w Niemczech 1.2 do 2 ale EURO więc nie wiem komu zależy na sianiu takiej demagogii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WKUR...NY Re: Ale wy pie..cie! IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.07.08, 17:43 No dobra ZIRYTOWANY dawaj namiary na twoją kwaterę.Przyjadę .Ty w tym czasie przeniesiesz się z mieszkania do piwnicy,albo na działkę.Prawda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mzarzeee Re: Ale wy pie..cie! 19.07.08, 20:12 zgadzam sie z przedmowca. Za granica jest drozej - szczegolnie pierdoly typy frytki, cola, jazda samochodzikiem, lody. Koniec kropka. A na dodatek mieszkam za tzw. granica (euroland) i po prostu wiem ile wydaje, i nikt i nic mnie nie przekona ze jest inaczej (mowimy o cenach nominalnych, bez sily nabywczej srednij pensji w danym kraju, itd). Ok, to sie dotyczy krajow Unii Europejskiej. W Egipcie, Syrii czy nawet Tajlandii, Malezji jest zdecydowanie taniej (ale w Kenii z kolei znacznie drozej); nie wiem jak jest na Kubie czy w innych panstwach karaibskich, bo tam jeszcze nie bylem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Re: Ale wy pie..cie! IP: 77.46.50.* 20.07.08, 09:44 Skoro mieszkasz w tzw. Eurolandzie to chyba dawno nie byłeś w PL i nie wiesz jakie tu są nad morzem ceny.... W tym roku byłem w Hiszpanii i Portugali. Przygotowałem się na drenowanie kieszeni i....... i miła niespodzianka - ceny zrównały się a w wielu przypadkach były niższe niż w PL: Hotel 4* w Lizbonie w centrum - 55 Euro (181 zł), bilet 2-dniowy na komunikację 24 zł (podróżujesz autobusami, tramwajami, zabytkowymi windami i metrem bez ograniczeń), obiad 2 daniowy w Porto w rodzinnej knajpce z deserem, kawą i winem za 7,5 Euro czyli ok. 24,5 zł za osobę, bilet 10 przejazdowy w Madrycie na metro za 22 zł (2,20 za 1 przejazd), przelot na trasie Madryt-Porto 55 zł z wszystkimi opłatami, bilet kolejowy na ekspres z Porto do Lizbony 62 zł (ok. 300 km). Do tego piękna pogoda i mnóstwo zabytków oraz atrakcji, że brakowało czasu na zobaczenie wszystkiego. Ceny są porównywalne a nawet niższe i dotyczyły usług. W sklepach jest wiele towarów zdecydowanie tańszych niż w PL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Boom na rynku turystyki zagranicznej w Polsce IP: *.domainunused.net 19.07.08, 17:30 mogli dodać, że z zagranicznych biur podróży jest 2 razy taniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scin Re: Boom na rynku turystyki zagranicznej w Polsce IP: 85.232.213.* 19.07.08, 19:08 Z kazdym biurem na wakacje tylko nie z Orbisem...A dokladniej Traveltime - czyli spolka corka. Klientow maja za idiotow, nie potrafia przyznac sie do bledu i przeprosic, a przycisnieci stwierdzaja: ok zawalilismy ale co z tego? Do tego maja indolentne rezydentki. Odpowiedz Link Zgłoś