Dodaj do ulubionych

POLSKI SYSTEM PODATKOWY

10.01.02, 10:32
wielce szanowni internauci , uprzejmie prosze o poradę, jak mam postąpić?
prowadę w miarę efektywną działalność produkcyjną w branży spożywczej/ lecz
branża jest tu bez znaczenia/.Surowce do produkcji muszę kupić za gotówkę/jak
prawie wszyscy mali producenci/, wyprodukować /energia+płace+narzuty/,
sprzedać /dowieżć do hurtowni lub hipermarketu/ wystawić fakturę VAT /22%/,
dac 180 dni termin zapłaty. Efekt nie mam towaru, surowca, pieniędzy za
towar /poniosłem takie koszty/ a urząd skarbowy domaga sie podatku
dochodowego /28%/,podatku VAT /22%/ a bank spłaty odsetek i kapitału od
pieniędzy których nie mam i przez 180 dni mieć nie będę./ Znam instrument pod
nazwą faktoring/. Czy jest jeszcze inny kraj pośiadający taki system podatkowy,
już nie dyskutuje o wysokości stawek bo to już wsządzie słychać, widać i czuć.
Obserwuj wątek
    • Gość: jaje Re: POLSKI SYSTEM PODATKOWY IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 15:43
      a co kogo obchodzi by wyrównać szanse małych i dużych, taki system utrudniłby
      kontrole urzędów skarbowych a to przecież tak ważne, nie to , ze zbankrutuje za
      chwile połowa Polski, nie to by upłynić gospodare. a w sumie to zaczynam mieć
      chandre
      • Gość: Qlawy Re: POLSKI SYSTEM PODATKOWY IP: *.chello.pl 14.01.02, 23:21
        A jedźcie do usa tam jest lepi. Albo nie płaćcie podatków,to też wyjście.
    • joasia1 Re: POLSKI SYSTEM PODATKOWY 15.01.02, 04:01
      VAT i podatek dochodowy placi sie na podstawie dochodu czy wystawionych
      rachunkow?
      Jak mialbys bank to tez nie interesowalo by Cie co dluznik robi z pieniedzmi
      tylko oczekiwal terminowych splat odsetek itd.
      Kupujesz materialy za gotowke a sprzedajesz produkty na 180 dni platnosci -
      Twoj problem, sprzedaj za gotowke.
      To sie nazywa kapitalizm.
      Kazdy patrzy wlasnego interesu a nie czy inny przezyje albo zbankrutuje.
      • Gość: skks Re: POLSKI SYSTEM PODATKOWY IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 16:14
        joasiu droga masz racje to jest kapitalizm, fakt.
        tylko dlaczego mam własnie płacić podatek dochodowy nie od OSIĄGNIĘTEGO dochodu
        a nawet OŚIĄGNIĘTEGO przychodu lecz od wystawionych faktur, które tak naprawde
        będą przychodem po ich zapłaceniu przez odbiorce towaru. /przypominam ,że ta
        niepłacona faktura u odbiorcy towaru jest kosztem - ma koszty i towar czyli
        potencjalny przychód. Jak myślisz ile krajów w europie stosuje taki system
        rozliczeń podatkowych?Normalne kraje płacą podatki od OSIĄGNIĘTEGO dochodu.
        zdrówko pa
        • joasia1 Re: POLSKI SYSTEM PODATKOWY 15.01.02, 18:25
          Oj to naprawde ktos § wymyslil.
          Niewiem jak w innych krajach moge tylko powiedziec jak jest w Niemczech.
          Z VAT rozliczas sie (wstepnie)co miesiac albo 3 miesiace zalezy od wielkosci
          obrotow firmy. Koncowe rozliczenie robisz razem z dochodowym.
          Dochodowy placisz po zrobieniu bilansu na co masz czas 2 lata od zakonczenia
          okresu rozliczeniowego (roku kalendarzowego)
          Jezeli wyjdzie duza kwota podatku dochodowego to w nastepnym roku musisz
          robic "przedplaty" na konto podatku dochodowego ktorych wysokosc ustala urzad
          podatkowy
          • skks Re: POLSKI SYSTEM PODATKOWY 15.01.02, 20:51
            I jakie to logiczne, płace od realnie otrzymanych pieniędzy,mam na podatki:
            i dochodowy i VAT. Mogę podejmować rozsądne decyzje finansowe. Teraz nie
            posiadając finansowych /realnych/ przychodów muszę płacic podatki, na które nie
            mam pieniędzy bo odbiorca ma 30 dniowy termin płatności, nie jest to chyba nic
            szczególnego w niemczech?
            I nie jest tu ważna wysokość podatku, bo podatnik tak może układać swoje
            interesy by dostosować się do obowiązującej stawki/ jest tylko łatwiej przy
            niższej/.
            Ta głupota systemu podatkowego premiuje przede wszystkim wielkie organizacje
            finansowe, one wymuszają dostawy na długie terminy /i 180 dni/.
            Mają towar,koszty /fakturę od dostawcy/,przychody ze sprzedaży nie zapłaconego
            towaru - żyć nie umierać. A mały - nie ma towaru, kasy ale ma za to do
            zapłacenia VAT i dochodowy.
            Miłe , prawda?
            czesc Wam skks
            • roomzeiss Re: POLSKI SYSTEM PODATKOWY 26.01.02, 16:55
              W Niemczech to wyglada dokladnie tak samo jak w Polsce. Tylko Firmy ktore
              osiagaja mniej niz 48.000 DM zysku, 120.000 DM majatku, wzgl. 500.000 DM obrotu
              (dane dot. roku 2001) rozliczaja w urzedzie skarbowym "pieniadze" a
              nie "rachunki" piszac w duzym uproszczeniu. To co pisze joasia1 dotyczy
              wlasnie takich malych firm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka