Dodaj do ulubionych

5 oznak uzależnienia od e-maila

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 08:54
Cały artykuł to stek bredni wymyślanych w ramach pracy domowej przez studentów
psychologii.

Korzystanie z emaili pozwala _znacznie_ poprawić więzi z rodziną i znajomymi,
bo niewielkim nakładem pracy daje świetne efekty. W przeciwieństwie do
telefonu nie musisz być dostępny właśnie w tej chwili (odpisujesz gdy masz
czas), w przeciwieństwie do tradycyjnych listów wystarczy na to kilka minut -
a druga osoba widzi trwały efekt w swojej skrzynce. Właściwie wykorzystane,
emaile mogą być zbawienne dla twoich relacji. Chyba że spędzasz czas na
czytaniu emaili pisanych przez maszyny - wtedy to rzeczywiście jest strata czasu.
Obserwuj wątek
    • Gość: piotr 5 oznak uzależnienia od e-maila IP: *.chello.pl 25.09.08, 08:56
      Przepraszam, ale to nie jest zdaje sie 5 pytan ;\
    • czousen a co z uzaleznieniem od telegrafa? 25.09.08, 09:34
      uzaleznienie od emaila ? a moze ludzie sa jeszcze od telegrafa uzaleznieni? to
      byl by ok temat z 10 lat temu.
    • Gość: karo n-k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 10:29
      kiedy ostatni raz sprawdzałeś n-k? ;/
    • aliens Specjaliści biją na alarm 25.09.08, 10:39
      Jak czytam w pierwszym akapicie takie coś to już dalej nie czytam
      artykułu:)
      Czym Ci specjaliści się zajmują ze co chwila biją na alarm?:) bija i
      biją a i tak nic się nie zmieni. Nie mają na nic wpływu. Mogą tylko
      tak bić na ten alarm a my potulnie to czytamy i wierzymy w te bzdury.
    • Gość: Just 5 oznak uzależnienia od e-maila IP: *.adsl.wanadoo.nl 25.09.08, 11:09
      Niestety jest w tym duzo prawdy. Wlasnie niedawno byl w Holandii o tym program i
      dyskusja z ludzmi uzaleznionymi. I nie chodzi tylko o email ale rowniez komorke,
      pisanie blogow, zakladanie profilow i czekanie na reakcje, itp. Tzw.
      info-stress. Ma podloze psychologiczne, chodzi glownie o przyciagniecie uwagi do
      siebie. Jesli nie ma odpowiedzi na sms albo email, czuja sie zle. Wysylaja ich
      kilkadziesiat i caly bozy dzien sprawdzaja, czy przyszla odpowiedz, panikuja,
      gdy jej nie ma. Normalnie fobia, strach przed nieosiagalnoscia online a co za
      tym idzie, brakiem uwagi ze strony innych. Nie chodzi o wazne wiadomosci, oni
      osiagneli staduim w ktorym pisza: jestem teraz tu/ robie to i to/jaka jest
      pogoda/ albo po prostu tylko - czesc. A wszyscy to normalni, czesto wyksztalceni
      ludzie, zaczeli od paru wiadomosci, jak kazdy. Latwo, tanio, nie trzeba kupowac
      znaczka i isc do skrzynki. Takie emocjonalne rozladowanie za darmo. Jeden facet
      byl nawet w takim stadium, ze rozpadl sie jego zwiazek z kobieta, ktora nie
      mogla z nim tak zyc. Przyznal, ze nie moze przestac; wybiera komorke i internet
      ponad realny zwiazek.

• Gość: ja Re: 5 oznak uzależnienia od e-maila IP: *.icpnet.pl 06.10.08, 03:29
        o zesz w morde, to wypisz wymaluj JA
        • Gość: ja Re: 5 oznak uzależnienia od e-maila IP: *.icpnet.pl 06.10.08, 08:40
          napisz coś do cholery ile mam czekac
    • horatio_valor 5 oznak uzależnienia od e-maila 25.09.08, 11:57
      Bzdura, odważcie się wreszcie pójść pod prąd i napisać coś
      niezgodnego z chórem etatowych półinteligentów od psychologii albo
      etatowych dziennikarzy od tych tematów, którzy ograniczają się do
      bezmyślnego kopiowania tych samych pomysłów.

Od lat czytam, jakie to straszliwie groźne jest czytanie maili,
      używanie komórek i komunikatorów, jak to osłabia więzi międzyludzkie.

Ludzie, puknijcie się w te ciasne horyzonty! Wszystko to nie
      pogarsza, ale walnie poprawia kontakty międzyludzkie. Dzięki
      komputerowi podłączonemu do internetu mamy na wyciągnięcie ręki
      znajomych, przyjaciół, rodzinę - możemy zamienić z nimi parę słów,
      choćby zdawkowych, ot tak, by podtrzymać relację, pokazać, że się
      interesujemy, przyjaźnimy, jesteśmy obok, w razie potrzeby gotowi do
      pomocy. Czego byście chcieli, mądrale, żeby np. do kolegów z
      poprzedniej pracy listy na czerpanym papierze pisać?!

Papierowy list wyszedł z użycia, i bardzo dobrze - to formuła
      sztywna, niewygodna, powolna i droga. Dzięki mailowi możemy wyrazić
      nieskończenie szerszą gamę uczuć, emocji i stylów przekazu do
      drugiego człowieka.

A "bycie cały czas online" nie zaczęło się wraz z mailem, tylko z
      telefonem, a więc dobre kilkadziesiąt lat temu. Telefon też polega na
      tym, że w każdej chwili ktoś może do nas zadzwonić w domu. Maila
      przynajmniej możemy wyłączyć, telefon zawsze był włączony.
      • Gość: Ponury Re: 5 oznak uzależnienia od e-maila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 15:00
        > Od lat czytam, jakie to straszliwie groźne jest czytanie maili,
        > używanie komórek i komunikatorów, jak to osłabia więzi międzyludzkie.

Taaa... bo żaden z tych "speców" nie sięgnął po bilingi. Okazałoby się, że conajmniej 50% czasu wygadanego przez telefon to 2, 3 osoby z grona bliskich znajomych i rodziny, a pozostała część to kilkadziesiąt osób, z którymi kontaktujemy się zawodowo.

Trzeba do tematu podchodzić z rozsądkiem, a nie "bić na alarm". Telefon czy e-mail będą "smyczą prezesa" tylko wtedy gdy na to pozwolimy.
        Przed wyjazdem na urlop w e-mailu właczam autoresponder z m.w. takim tekstem "jestem na urlopie do dnia ... Skontaktuję się po powrocie."
        Podobnie z telefonem komórkowym - właćzona funkcja "odrzucaj wszystkie połaczenia", a aparat wysyła do dzwoniącego SMS o podobnej treści jak w autoresponderze skrzynki pocztowej.
    • Gość: eeeee 5 oznak uzależnienia od e-maila IP: 88.220.188.* 25.09.08, 12:46
      A co z uzależnieniem od komunikatora, np. gg? Ja jestem uzależniona od gg!
      • horatio_valor Re: 5 oznak uzależnienia od e-maila 25.09.08, 12:51
        Ta, i forów na GW.
    • Gość: Andrzej Re: 5 oznak uzależnienia od e-maila IP: 212.160.172.* 25.09.08, 13:40
      Bzdury piszą...
    • Gość: Żwir 5 oznak uzależnienia od e-maila IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 13:49
      Ale bzdury. Jakby się do tego stosować to ktoś uzeleżniony po prostu
      co jakiś czas musiałby nadrabiać zaległości. Uzależnienie też mi
      coś...
    • Gość: Just 5 oznak uzależnienia od e-maila IP: *.adsl.wanadoo.nl 25.09.08, 16:53
      Oczywiscie email i sms ma rowniez duzo zalet. Ale nie kazdy jest na tyle silny
      aby samemu miec wszystko pod kontrola. Moze ja i ty - tak. Ale moj sasiad nie.
      Ten artykul pokazuje tylko inna strone tego wszystkiego. I nie jest w tym nic
      zlego. O papierosach i alkoholu tez nie mowilo sie wszystkiego od razu. Dopiero
      jak rozpoznano problem.
      Uwazam, ze nie zaszkodzi aby ludzie cos takiego przeczytali. Przynajmniej sie
      czlowiek zastanowi, co robi. A odrzucanie wszystkiego z zasady, "bo mnie to nie
      dotyczy"...ach... moze wkrotce dotyczyc np.twoje dziecko, przyjaciela...nigdy
      nie wiadomo.
      .
    • erroid Re: 5 oznak uzależnienia od e-maila 25.09.08, 21:44
      ;) im nie chodzi o sama poczte e-mail jako ZLO ale o sposob korzystania z niej,
      paranoiczne sprawdzanie poczty co 10minut albo czytanie jak tylko nadejdzie
      naprawde meczy umysl:) mialem cos takiego i czulem ze cos jest nie tak...
      ustawilem programu tak zeby sprawdzal poczte co 4 godziny a nie 10 minut oraz
      wyszkolilem sobie filtr antyspamowy tak zeby program juz nie zawracal mi dupy
      kazdym spamowatym mejlem. i fakt: jezeli wiadomosc jest niecierpiaca zwloki to
      raczej ktos zadzwoni niz napisze... na sms'y tez czesto odpowiadam wieczorem i
      wole zadzwonic. jezeli to cos pilnego to zadzwonia...
    • Gość: Pradu pradu 5 oznak uzależnienia od e-maila IP: *.pools.arcor-ip.net 26.09.08, 02:13
      Straszne, przez te wszystkie nowosci swiat sie zawali, ja np uzalezniony jestem
      od pradu. Caly czas potrzebuje prad.
    • Gość: Hel 5 oznak uzależnienia od e-maila IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.08, 06:38
      Dla niedowiarków: Mamy już pacjentów, którzy nie potrafią zasnąć bez sprawdzenia poczty!
      • horatio_valor Re: 5 oznak uzależnienia od e-maila 26.09.08, 13:55
        > Dla niedowiarków: Mamy już pacjentów, którzy nie potrafią zasnąć
        > bez sprawdzenia poczty!

Coś w tym jest! Dla niedowiarków: ja nie potrafię zasnąć bez umycia
        zębów i z brudnymi nogami. Jestem uzależniony? Gdzie można się
        zgłosić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka