Gość: T "GP": Zmiany na polskim rynku bankowym IP: 87.105.164.* 21.10.08, 10:33 Najlepiej jak te banki odkupią Polacy i będziemy mieli prawdziwie polskie banki tak jak PKO BP. Odpowiedz Link Zgłoś
grzes1966 Re: "GP": Zmiany na polskim rynku bankowym 21.10.08, 11:32 Gość portalu: T napisał(a): > Najlepiej jak te banki odkupią Polacy i będziemy mieli prawdziwie > polskie banki tak jak PKO BP. Dowcipas, odkupmy. Chyba za guziki. Odpowiedz Link Zgłoś
igrekoski Re: "GP": Zmiany na polskim rynku bankowym 21.10.08, 11:42 A tych mamy nadmiar. A jak trzeba będzie odpruć, to się zamek ekspresowy wstawi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fransua "GP": Zmiany na polskim rynku bankowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.08, 10:49 No nie wiem, przecież Fortis się już chyba sprzedał Paribasowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Mam konto w citi? IP: 192.16.134.* 21.10.08, 10:53 Czy na wartosc tego banku wplywa ile kasy mam unich zdeponowanych? I czy jak sprzedadza ten bank to razem z moja kasa? Czy sa jakies gwarancje rezew o ktore moge byc spokojny ze bank ich nie pozyczy komus kto ich nigdy nie odda? Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Mam konto w citi? 21.10.08, 10:58 Gość portalu: . napisał(a): > Czy na wartosc tego banku wplywa ile kasy mam unich zdeponowanych? > > I czy jak sprzedadza ten bank to razem z moja kasa? > > Czy sa jakies gwarancje rezew o ktore moge byc spokojny ze bank ich > nie pozyczy komus kto ich nigdy nie odda? Twoja kasa nie należy do banku. To są pasywa nie aktywa i bank jeśli zmienia właściciela to nie sprzedaje twojej kasy, tylko oddaje je pod zarządzanie nowemu właścicielowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Mam konto w citi? IP: 192.16.134.* 21.10.08, 11:13 A jest w polsce jakis bank ktory nie pozycza mojej kasy nikomu? Tak aby miec 100% pewnosci ze kasy z konta nikt nieruszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . w 100% IP: 192.16.134.* 21.10.08, 11:24 Bo wszystkie banki oferuja na kontach oprocentowanie 0% albo 0.5% co jest smieszne. A w dodaku dysponuja kasa zgromadzana na tych kontach jak swoja, nie pytaja mnie o zgode czy pozyczyc moj klops jakiemus kowalskiemu - sami decyduja. I nieodpowiadaja za te decyzje. Wiec szukam takiego, ktory prowadzi uslugi pt sejf a nie posrednictwo w pozyczaniu pieniedzy! Gdzie moge wzucic kase na taki sam procent (0%) i nikt ja bez mojej zgody niedysopnuje moimi pieniedzmi. Moge placic roczna oplate za to. Znasz taki bank? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loookazs Re: w 100% IP: 213.77.7.* 21.10.08, 11:26 szwajcarski private banking. ewentualnie skrytka pocztowa ale tu ryzyko jest dużo wyższe. panikujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: w 100% IP: 192.16.134.* 21.10.08, 11:30 nie panikuje. Tylko zastanwia mnie dlaczego ludzie godza sie na 0% albo 0,5% w koncie i to ze ktos inny bedzie dysponowal ich kasa? pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loookazs Re: w 100% IP: 213.77.7.* 21.10.08, 11:36 no to musisz chyba dokładniej prześledzić ofrty banków Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: w 100% 21.10.08, 11:35 Gość portalu: . napisał(a): > Bo wszystkie banki oferuja na kontach oprocentowanie 0% albo 0.5% co > jest smieszne. A w dodaku dysponuja kasa zgromadzana na tych kontach > jak swoja, nie pytaja mnie o zgode czy pozyczyc moj klops jakiemus > kowalskiemu - sami decyduja. I nieodpowiadaja za te decyzje. > > Wiec szukam takiego, ktory prowadzi uslugi pt sejf a nie > posrednictwo w pozyczaniu pieniedzy! Gdzie moge wzucic kase na taki > sam procent (0%) i nikt ja bez mojej zgody niedysopnuje moimi > pieniedzmi. Moge placic roczna oplate za to. > > Znasz taki bank? > > Ja znam. Sejf za obrazem w domu, poważnie. Banki nie tylko zarządzają twoją kasą, ale też na niej zarabiają. Ty z tego dostajesz ułamek kwoty zarobionej. Taka jest idea banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: w 100% IP: 192.16.134.* 21.10.08, 12:29 No to chyba zaczne trzymac kase w banku, skoro to taki dobry deal. Btw. tez slyszalem od jakis mainstreamowych ekonomistow i uczniow uczenli panstwowych, ze gospodarka by stanela bez kreacji pieniadza w bankach komrecyjnych poprzez system czesciowej rezerwy. Co ciekawe jest, to ze jak lepper chcial dodrukowac kase w NBP to wtedy byli przeciw??? no nic, chyba musze sie doksztalcac z ekonomii bo to takie skomplikowane ze zwykly czlowiek nic niezrozumie i lepiej niech sie slucha ekonomistow. pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: w 100% 21.10.08, 12:33 Naprawde nie rozrozniasz ROR od kont oszczdnosciowych czy tylko tak sobie trollujesz? Bo epoka takich co nie rozrozniali to chyba minela juz jakies 10lat temu, choc moze gdzies jeszcze sie jakis jelen uchowal w tej naszej puszczy... Zeby trzymac kase na 0,5% to trzeba byc lekko skrobnietym w palke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . tak se trolluje. IP: 192.16.134.* 21.10.08, 12:54 ale na tzw. ror tez masz Fractional reserve banking. A skoro daja zero % to moze tego niepowinno byc. pozatym np. dolar od sierpnia ( 3 miechy ) wzrosl o 26% do zeta. Wiec jakim epitetem okreslasz osoby ktore trzymaja zety na tych konach oszczednosciowych inwestowanych przez super banki? Ile wy tam macie na tych lokatach w 3 michy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżizas Re: w 100% IP: *.gorzow.mm.pl 21.10.08, 19:41 szukaj takiego banku który posiada Bankowy Fundusz Gwarancyjny np citi masz 100%gwarancji ze twoja kasa nie przepadnie.a to ze banki sobie pozyczaja to normalne.przeciez nikt ci nie mowi w banku ze nie moze pan wziac dzisiaj kasy bo pozyczylismy kowalskiemu??nie popadaj w skrajny debilizm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loookazs Re: Mam konto w citi? IP: 213.77.7.* 21.10.08, 11:21 nie ma. nie ma takiego banku na świecie - przecież stąd masz oprocentowanie na rachunku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Mam konto w citi? IP: 192.16.134.* 21.10.08, 11:25 to dlaczego wiekszosc kont (np. moje w citi ) ma oprocentowanie 0%. ??? wiec gdzie jest ten zysk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loookazs Re: Mam konto w citi? IP: 213.77.7.* 21.10.08, 11:28 to cię rżną :) są konta oszczędnościowe oprocentowane w przeróżnych bankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Mam konto w citi? IP: *.gorzow.mm.pl 21.10.08, 19:45 bzdury skrajne gadasz, mam konto superoszczednosciowe w citi na ktorym mam oprocentowanie 7.07% wiec ty moze mowisz o zwyklym rachunku??nikt ci nie oprocentuje zwyklego rachunku bieżącego gamoniu,idź do banku dowiedz sie wiecej a nie pleciesz gluopty na na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa "GP": Zmiany na polskim rynku bankowym IP: *.chello.pl 21.10.08, 11:06 70% aktywów są w rękach banków zagranicznych! ludzie opanujcie się! wspierajcie polskie firmy i polskie banki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loookazs Re: "GP": Zmiany na polskim rynku bankowym IP: 213.77.7.* 21.10.08, 11:24 co to znaczy wspierajmy??? przecież jak taką polską firmę się wesprze i będzie dobrze prosperować to jakie mamy gwarancje, że nie zostanie sprzedana za granicę??? przykład - chociażby Dominet Bank ostatnio Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek a tym czasem 1$=2,75 zl.niech Moc zlotega bedzie z 21.10.08, 11:32 wami Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: "GP": Zmiany na polskim rynku bankowym 21.10.08, 11:38 co to znaczy wspierajmy??? Polski bank tak samo pożycza zachodnim i od zachodnich. Jak zachodnie mają kłopoty, polski też może. To się wali system, a nie pojedyncze banki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: "GP": Zmiany na polskim rynku bankowym IP: *.chello.pl 21.10.08, 12:10 wspierajmy znaczy - przenieśmy swoje konto do banku polskiego. zgoda istnieje możliwość, że polski bank zostanie sprzedany, ale kasa z tej transakcji wpadnie do kieszenie polaka! a ten może założyć jakiś inny biznes/ lub inny bank - przykład? Lukas Bank został sprzedany, a na jego miejsce powstał eurobank :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lookazs Re: "GP": Zmiany na polskim rynku bankowym IP: 213.77.7.* 21.10.08, 12:23 prawda ale jakie z tego są wymierne zyski dla szarego obywatela? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loookazs "GP": Zmiany na polskim rynku bankowym IP: 213.77.7.* 21.10.08, 11:35 skąd taki news o potencjalnych przejęciach??? takie rzeczy rozgrywają się w radach zarządu w siedzibach głównych. czyli w Londynie, w N.Y., w Brukseli. artykuł jest napisany TYLKO I WYŁĄCZNIE NA PODSTAWIE PLOTEK. czy dziennikarz z Gazety Prawnej z Polski ma tam swojego tajnego informatora:) bądźmy poważni!!! wszystko to przypuszczenia "dziennikarzyny" lub jego "informatorzyny". oczywiście - może się okazać, że jeden z wymienionych banków zostanie sprzedany ale nie wiążmy to z tym artykułem :) żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O "GP": Zmiany na polskim rynku bankowym IP: *.comarch.com 21.10.08, 11:50 Fortis w Polsce przecież jest już sprzedany Paribas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: 1$=2,75 zl-kapial zagraniczny zwija sie z pol IP: 192.16.134.* 21.10.08, 12:43 Moja teoria na to jest ze banki z New York Rite maja chwilowy problem z plynnoscia i wyprzedaja rozne aktywa zeby zgromadzic duzo $. I zamieniaja wszysko na $. Dodatkowo zawsze w przypadku wiekszej bessy wszystkie waluty mniej znanych krajow traca. Np. SEK tez. po "czecie" dolar byl zaslaby. tzn. puszka koli w stanach w dolarach kosztowala super tanio. Wiec sie sytuacja stabilizuje. ale to moje wrozby z fusow. Ja nie jestem jakim guru FX'a czy cos. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loookazs Re: "GP": Zmiany na polskim rynku bankowym IP: 213.77.7.* 21.10.08, 12:20 bzdura - kompletnie się nie orientujesz fortis polska jest właśicicielem dominetu, właścicelem fortis polska jest fortis bruksela, właścicelem fortisu bruksela jest bnp paribas. dodatkowo włascicielem fortisu amsterdam jest rząd holenderski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Citi i inne IP: 199.67.203.* 21.10.08, 12:44 Jak czytam co ludzi tu wypisują to myslę: a) wielu ludziom się nudzi i prowokują głupimi pytaniami lub stwierdzeniami, b) jest wielu matołów w tym kraju i na tym forum (vide: gość który szuka banku w formie skrytki, lub żąda od banku by charytatywnie trzymał jego kasę). Ludzie!!! Banki są od zarabiania kasy dla akcjonariuszy! Więc zawsze deal z bankiem jest taki że bank musi zarobić po piewrsze a klient może zarobić jak mu spasuje oferta. Jak nie - to są inne banki. I to jest sprawiedliwe. Kolejna sprawa - jak baran nie odróżnia roru (gdzie za założenia kasa wpływa i wypływa bo po to jest ror żeby płacić rachunki itp) od konta oszczędnościowego lub lokaty (gdzie bank może dac jakiś sensowny procent bo trzymamy tam kasę dłużej) to baranem pozostanie i każdy bedzie dmuchał mu w rogi. Kolejna sprawa - pismaki i dziennikarzyny - piszecie co chwila o tym że jakiś bank może zostac przejęcty, sprzedany, kupiony itp. np. w tym artykule - wymieniacie CIti ale w artykule ani słowa: kto miałby kupić dlaczego miaałoby Cti sprzedać dojną krowę z Polski jaką jest BH, nie powołujecie się na źródła. A takie dziennikarstwo to szmaciarstwo! Podburzacie złe nastroje bez powodu i sensu i szukacie tylko powodów żeby zwiększyć tempeaturę. Wyzywam te dziennikarskiehieny i szmaty na ubitą ziemię bo mnie maksymalnie wk...wili!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studenciak131 Re: Citi i inne IP: *.ugent.be 21.10.08, 13:15 Mnie natomiast śmieszy jak jakiś "dziennikarz" pisze o przejęciach banków, a FT (lub innej branżowej gazety) na oczy nie widział. Prawdopodobnie swoją wiedzę czerpie z innych fachowych artykułów na gazecie. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Citi i inne IP: 192.16.134.* 21.10.08, 13:20 Najlepsza wiedze. Z pierwszej reki! i niezalezna od mediow mainstreamowych bierze sie z forow internetowych. :P Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Citi i inne 21.10.08, 13:49 Raczej to właśnie a) czyli taki sobie beztroski trolling. Inna sprawa, że faktem jest, iż w naszym kraju wiedza n.t. ekonomii i finansów praktycznie jest wiedzą tajemną w porównaniu do innych społeczności w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Citi i inne IP: 192.16.134.* 21.10.08, 15:15 Ale wiedza na temat ekonomi a szczegolnie bankowosci i polityki monetarnej jest wszedzie mala. UE starej i USA jest to samo. po drogie wszedzie jak juz sie uczy to uczy sie pogladow mainstramowych ekonomistow, a nie nobilistow z ekonomi. I ludzie sa bezkrytyczni do obecnego systemu monetarnego. Jak np. ci obrazajacy mnie znawcy kont ror i saving accout. Kotrzy pewnie mysla ze kurs walut typu zlotowka czy dolar to kurs wolnorynkowy . Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek innych spolecznosci nie interesuje ekonomia, 21.10.08, 16:01 gospodarka i polityka.niemca czy fracuza interesuje aby zyl na godziwym poziomie - po to utrzymuje urzedasow i politykow!i to oni maja sie znac na gospodarce ,ekonomi,polityce- tam rekomendaja z SB IWSI nie wystarcza by ulokowac sie na rzadowej posadzie Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: innych spolecznosci nie interesuje ekonomia, 21.10.08, 16:29 wybrales sobie niewlasciwe przyklady. Francuzi ida zaraz na ulice, jak im sie nie podoba. NIemiec idzie do knajpy na rogu aby podyskutowac z kumplami a potem glosuje na Die Linke (dawniej SED) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Citi i inne IP: 192.16.134.* 21.10.08, 14:54 Ja szukalem banku ktory nie charytatywnie trzyma moja kase ale za oplate miesieczna ale z zastrzezeniem ze nie bedzie tych pieniedzy nikomu pozyczal. Te lokaty to sa na granicy inflacji i np. trzymanie dolarow na kncie 0% przynioslo 26% dochodu w 3 ostanie miesiace. Wiec sam se odpowiedz czy warto kozystac z lokat i pozwalac inwestowac swoje pieniadze ? Po trzecie pyt: czy bez emisji pieniadza poprzez system frakcyjnej rezerwy gospodarka by stanela? Odpowiedz Link Zgłoś
st1111 Ciekawe ile są warte 21.10.08, 14:37 Takie banki wydmuszki?I ile trzeba będzie z naszych podatków dopłacić aby ktoś je kupił? Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Polski sektor bankowy na 97 pozycji WEF 21.10.08, 20:11 Banki w Polsce są w wielkich tarapatach wbrew zapewnieniom NBP i Ministra Finansów. business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/banking_and_finance/article4912649.ece Na ostatnim World Economic Forum opublikowano ranking sektora bankowego I go a także III świata. Polska znalazła się gorsza od 40 krajów III świata Naiwni Polacy sądzą, że ich depozyty są bezpieczne. Polska to nie Japonia. Japończycy trzymają w bankach na 0,5% bo mają zaufanie do własnych banków. Tak reklamowana przez GW "zamożność" warszawiaków,w porównaniu do Japończyków jest niczym. Przeciętna rodzina japońska ma na koncie ,w przeliczeniu na zł 10 mln zł. $15 tryl - taka jest wartość prywatnych depozytów Japończyków. W przystępny sposób pisał o tym Washington Post z 19.X.2008. Kiedy skończy się kryzys? Za 5- 15 lat. Jest jednak jedna optymistyczna wiadomość dla was. Możecie obserwować na żywo giełdowe ,bankowe i gospodarcze tsunami. Będziecie mieli o czym opowiadać póżniej wnukom. Socjalizm dla bankierów a kapitalizm dla was. Spector Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x "GP": Zmiany na polskim rynku bankowym IP: *.geod.agh.edu.pl 21.10.08, 20:11 Te "banki-wydmuszki" sa bardzo dużo warte dla swoich właścicieli! Zobacz ile miliardów euro wywożą teraz z Polski żeby pokryć plajtę w krajach "starej Unii"! Odpowiedz Link Zgłoś