Dodaj do ulubionych

Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztuk ...

IP: 194.75.147.* 05.12.08, 10:22
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: j Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu IP: *.cec.eu.int 05.12.08, 10:29
      ?????
      ryanairem latam na tyle często, żeby wiedzieć, że za "zero bagażu" i
      za "online check in" nie pobierają opłat. oczywiście pobierają za
      masę innych rzeczy, ale bądzmy uczciwi ;)
    • Gość: gość portalu Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztuk ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.08, 10:32
      Z całym szacunkiem do autora artykułu, ale twierdzę, że nie wie o
      czym pisze, albo słabo mu poszło z obsługą strony linii Ryanair.
      Kupuję bilet do Londynu i z powrotem średnio 2 razy w miesiącu, i
      dla porównania- w pażdzierniku i listopadzie bilety kosztowały mnie
      w promocji 2 zł za lot tam i z powrotem, z bagażem podręcznym,
      odprawą on line, przy płatności kartą VISA Elektron, na styczeń i
      luty kupiłam już bilety za 2 grosze! (słownie 2 grosze). Tak, tak-
      to są na prawdę tanie linie lotnicze, organizują takie promocje!!
      Trzeba wziąć pod uwagę, że są to tanie linie lotnicze i biznes klasy
      nie ma, ale przy locie trwającym 1.40 minut mnie to nie przeszkadza-
      miejsca siedzące są:))
      • Gość: tiptop Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu IP: *.one2one.net 05.12.08, 10:40
        Tez zastanawiam sie skad te oplaty u autora/ki artykulu? Za odprawe online nie
        placi sie wcale, zas oplata za karte to pare euro/funtow (elektrona nie mam, bo
        nie sadzilem ze tak dlugo bedzie trwac na niego promocja w ryanarze). Nawet po
        doliczeniu tych wszystkich oplat lot liniami ekonomicznymi jest tani w
        porownaniu z liniami konwencjonalnymi i to czesto dwa razy tanszy. A ze mniej
        elegancko sie mnie traktuje? Moj wybor.
        • lopozek [...] 05.12.08, 11:35
          • Gość: Zenek [...] IP: *.ghnet.pl 05.12.08, 11:51
          • Gość: Kenet Re: Sponsorem komentarza "tiptop" jest... IP: *.ds9.agh.edu.pl 05.12.08, 14:20

Ryanair za rok będzie latał do USA za 10 euro :D

Tak będzie wyglądał lot w klasie Business za troszkę więcej.

pl.youtube.com/watch?v=51BMA0fGwvE

Może odżałuje i zapłacę więcej nie z 1zł za lot :D w końcu to prawie 8h lotu
            • Gość: Kenet Re: Sponsorem komentarza "tiptop" jest... IP: *.ds9.agh.edu.pl 05.12.08, 14:25
              link jescze raz

• Gość: kg Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu IP: *.range86-145.btcentralplus.com 05.12.08, 15:00
        zgadzam sie, autor artykulu nie jest zbyt dobrze poinformowany. Tez
        kupuje 2 bilety w miesiacu i place od 0,02GBP do 10GBP za bilet z
        bagazem podrecznym, odprawa on-lina i Visa Elektron...
      • Gość: lukket Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu IP: *.telpol.net.pl 05.12.08, 15:59
        Dokładnie! W październiku byłem w Londynie za 2 zł, a w styczniu lecę do Londynu i stamtąd do Hiszpanii łącznie za 18 groszy w tę i z powrotem.
      • Gość: melepety! Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu IP: *.hull.ac.uk 05.12.08, 20:16
        ryanair nie lata concordami :p ..lot trwa 2 h 40 min!
      • Gość: mega78 Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 05.12.08, 23:41
        z ciekawosci pytam a z jakiego banku masz karte visa elektron bo moj bank nie umozliwia placenia nia przez neta
      • Gość: kuba Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu IP: *.bagu.cable.ntl.com 25.03.09, 18:13
        co ty pie...sz człowieku pewnie ze maja promocje zeby zachecic jak najwiecej
        klientow ja bukowalem bilet na swieta pokazali mi okno ze karta nie ma
        autoryzacji i zebym sprobowal z innej wiec tak zrobilem pobrali pieniadze z
        dwoch kart razem450 funtow i nie ma zadnej rezerwacji zadnego potwierdzenia i
        wielu ludziom tak zrobili wiec nie pisz do ludzi ze sie nie umia poslugiwac sie
        netem wiadomo ze wszystkich nie moga oszukac bo nie mieli by klientow a ze
        akurat ciebie nie oszukali to nie znaczy ze sa uczciwi ale chyba za tempy jestes
        na to zeby to zajarzyc nie wiesz co odpie...ja to zamknij ryj
    • Gość: Art Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu IP: *.Red-217-125-36.staticIP.rima-tde.net 05.12.08, 10:34
      ""zero sztuk bagażu", czy "odprawę online"."

Co to jest za belkot? Bagaz jest dodatkowo platny, jak ktos chce leciec bez
      niego i nie placic to wybiera odprawe on-line ktora jest wlasnie darmowa! Cos
      sie dziennikarce pomylilo, placi sie za normalna odprawe a za on line nie,
      oplata za zero sztuk bagazu to juz w ogole nie wiem co to jest. Oczywiscie nie
      trzeba wspominac ze nalezy odznaczyc standardowo proponowana opcje ubezpieczenia
      oraz pierwszenstwa na pokladzie bo to do niczego nie potrzebne.

Co do platnoski karta w wizz to wszystkie linie tak maja ze pobieraja za pewne
      formy platnosci dodatkowe oplaty, ale sa tez takie formy za ktore nie trzeba nic
      placic. Bodajze w wizz jest to karta DinersClub, nie ma problemu jak sie tym
      zaplaci. Do innych linii najlepsza jest Visa Electron, polecam np. z banku
      Inteligo, nigdy nie mialem zadnych problemow. BTW, LOT pobiera za wystawienie
      papierowego biletu chyba 30zl i nie mozna z tego w ogole zrezygnowac!
      • lopozek Sponsorem komentarza "Art" jest... 05.12.08, 11:35
        RYANAIR
        • Gość: mx Re: Sponsorem komentarza "Art" jest... IP: *.izacom.pl 05.12.08, 23:51
          Ile razy jeszcze masz zamiar napisać to samo? Płyta Ci się zacięła?
    • Gość: sangre Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu IP: *.Red-217-125-36.staticIP.rima-tde.net 05.12.08, 10:37
      Ja kupilem wczoraj bilet w Ryanair za 10€ ze wszystkim, na trasie ktora autobus
      pokonuje w 10 godzin i kosztuje 40€, pociag troche szybciej i 60€. Wyprzedzenie
      - 2 tygodnie
    • net_friend Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztuk .. 05.12.08, 10:42
      Czy informacja dot. Ryanair jest niesprawdzona? Ostatnio leciałem i opłata za
      zero bagażu wynosiła zero zł. Formularz rezeracyjny niczym nie zaskakiwał -
      jasno pokazywał wszystkie koszty.
      • entropia Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu 05.12.08, 10:48
        Ja próbowałem lecieć jakieś trzy lata temu i wtedy nie było to zero. Strasznie mnie wtedy rozbawiło/zezłościło, że za "niemanie" bagażu muszę zapłacić przewoźnikowi 40 zeta. Po zsumowaniu opłat okazało się, że LOT był droższy tylko o 20 złotych, a nie trzeba bylo ani startować z Etiudy ani lądować 100 km od miejsca docelowego.
        • Gość: gosc Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu IP: 195.77.164.* 07.12.08, 00:44
          zgadzam sie i tanie nie oznacza ze sa tanie
      • klip-klap w sumie co za roznica 05.12.08, 11:01
        Linie probuja przyciagnac roznymi sztuczkami, ale tylko debil potrzebuje dzialan
        KE zeby wiedziec ile placi za bilet.
        • Gość: klap-srap Re: w sumie co za roznica IP: *.one2one.net 05.12.08, 11:20
          Jezu jak mnie irytuja tacy ludzie jak ty. Upeerowiec - niech zgadne. Nie ma o
          niczym zielonego pojecia, ale sie madrzy i innych od debili wyzywa.
          O pelnej kwocie, jaka zaplacisz dowiadujesz sie nie od razu, ale po wypelnieniu
          dwoch stron formularzy. A o oplacie za karte na samym koncu przy dokonywaniu
          platnosci. Utrudnia to porownanie cen i dokonywanie szybkich i sensownych
          wyborow. Ale to juz za glebokie stadium analizy dla przecietnego mikkowca?
          • klip-klap Re: w sumie co za roznica 05.12.08, 12:51
            Gość portalu: klap-srap napisał(a):

> Jezu jak mnie irytuja tacy ludzie jak ty. Upeerowiec - niech zgadne. Nie ma o
            > niczym zielonego pojecia, ale sie madrzy i innych od debili wyzywa.

Zabolalo ;-) ?

Te formularze wypelnialem i jak mi sie cena nie podobala, to zwyczajnie szukalem
            innego biletu.
            Jesli ktos potrzebuje do tego urzednika, to jest zwyczajnym glupkiem i tyle.
            Jedyne czego do tego potrzeba to 5ciu minut czasu i umiejetnosci czytania.
            • Gość: poco Re: w sumie co za roznica IP: 83.141.77.* 05.12.08, 15:24
              Pytanie podstawowe: po co tracic 5 minut czasu na zobaczenie koncowej oplaty skoro nawet nie pol minuty by wystarczylo? Tylko dlatego zeby ktos nie nazwal cie glupkiem ?

Za kazdym razem jak wchodze na strone ryanaira zeby sprawdzic ceny biletow, trace ok 20 min do pol godziny. Sprawdzam kilka lotow ktore, mi akurat pasuje. Dodaj do tego nie zawsze dzialajacy poprawnie system i wychodzi ze pol godziny zlatuje na uzyskanie podstawowej informacji.

Nazywanie glupkiem kogos kto nie chce tracic BEZSENSOWNIE czasu jest tylko i wylacznie okresleniem miejsca w ktorym samemu sie stoi...

Oczywiscie mozna dyskutowac nad tym ktory serwis jest bardziej uzywalny i jak lepiej prezentowac dane uzytkownikowi ale takie cos jak cena koncowa jest absolutnym MINIMUM.

• klip-klap Re: w sumie co za roznica 05.12.08, 15:38
                Ale po co w ogole kupowac bilety.
                Przeciez, to zawsze strata czasu.
                Moze lepiej niech od razu KE ustali normy lotow i urzednik dokona zakupu biletow
                za klienta...

A juz na serio, to przeciez sprawa miedzy klientem a liniami. Jak np. nie lubisz
                danej linii, bo to trwa za dlugo i na koncu sie okazuje, ze bilet jest o wiele
                za drogi, to szukasz lotu u konkurencji.

A pozwalanie urzednikom na wtracanie sie w takie sprawy sprawia, ze oni wtracaja
                sie jeszcze bardziej nakladajac np. podatek 'ekologiczny', co juz ma odbicie w
                cenach.
                Kto wie, co jeszcze wymysla dla "naszego dobra".
                • zezowaty_cyklop Re: w sumie co za roznica 06.12.08, 07:13
                  klip-klap napisał:
                  > Moze lepiej niech od razu KE ustali normy lotow i urzednik dokona
                  > zakupu biletow

Lubisz skrajności, nie?
                  A w supermarkecie jakbyś po godzinie zakupów dowiedział się przy kasie, że ceny
                  na metkach to był dowcip to pewnie byś się ucieszył, że manager sklepu taki
                  kreatywny?
              • Gość: latawiec Re: w sumie co za roznica IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 01.04.09, 10:20
                I biedactwo nie radzi sobie w tym skomplikowanym
                swiecie "ryana" ?? ;-) jesli ktos nie chce tracic AZ TAK WIELE
                CENNEGO CZASU niech nie zawraca sobie glowy podrozami a
                zaoszczedzone chwile spozytkuje jakos w domu z rodzina cy cus.. ;-P
                (proponuje tez skorzystac np z kalkulatora, jesli cena koncowa jakos
                nie narzuca sie sama :-P ) Pozdrawiam serdenie
          • Gość: jax ludzie, myślcie! IP: *.echostar.pl 05.12.08, 15:25
            za OPŁATE ZA KARTE nie sa winne linie lotnicze!!!
            tylko klient w zależości jaką posiada. przecież możesz zapłacić przelewem. Np
            wizzair nie bierze opłaty za przelew. I co? jak twoj bank przy przelewie zażąda
            3zł opłaty za przelew to też będzie wina linii?? ludzie, myślcie...
            • mara571 Re: ludzie, myślcie! 05.12.08, 17:07
              meldujac sie z niemieckiej sieci nie mam opcji przelewu
              • Gość: jaaa Re: ludzie, myślcie! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 05.12.08, 21:09
                'logujac' a nie 'meldujac', przypomnij sobie troche polski...
                • Gość: krystalizator Re: ludzie, myślcie! IP: 91.189.0.* 05.12.08, 21:52
                  z tym 'polskim' to pojechales, hehe
            • Gość: uga-buga Bredzisz... IP: *.ptr.magnet.ie 05.12.08, 17:19
              Jezeli oplata karta kredytowa jest jedyna z mozliwych to przewoznik powinien
              pokryc ten koszt. Ma to miejsce w wiekszosci linii lotniczych, ze slawetnym
              ryanair'ze na czele. Jezeli idziesz do supermarketu i placisz karta to tez
              powinni ci za to doliczac? Chlopie to technologiczne sredniowiecze, kazda
              szanujaca sie firma w obecnych czasach powinna oferowac opcje zaplaty karta, a
              koszty jakie za to ponosi to juz nie moja brocha. Moze mam jeszcze zaplacic za
              rachunek za prad, ktory zuzywa terminal? Chlopie opanuj sie, bo bredzisz...
            • robur1978 Re: ludzie, myślcie! 06.12.08, 02:50
              Tylko czemu biora oplate za karte przy wspolnej rezerwacji od kazdej osoby?
              Bilet obustronny w ryanair dla 3 osob to dodatkowa oplata 6x5 euro, czyli 30
              euro! Jesli juz doliczaja jakies oplaty za platnosc karta, to powinny to byc
              "groszowe sprawy" (ostatnio w Ikei doliczyli mi 70 pensow). Swoja droga nie wiem
              dlaczego nie akceptuja mojej Visy Electron z Mbanku, no ale tutaj sie moge
              zgodzic, ze to nie ich wina...

--
              Formula 1 Drivers Autographs - f1-drivers-autographs.com
          • Gość: latawica ryana:-P Re: w sumie co za roznica IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 01.04.09, 09:56
            wystarczy wsunac z powrotem okulary na nosek i wszystko wyda Ci sie
            jasniejsze, latwiejsze do przyswojenia, bardziej oczywiste..
            Kiedy robisz zakupy w sklepie, o pelnej, koncowej kwocie dowiadujesz
            sie na koncu, przy kasie. Zakupy online w tym przypadku sie niczym
            nie roznia. A wiec, zeby UJRZEC calkowita sume, moze i trzeba
            wypelnic 2 strony formularza ale zanim sie przystapi do wypelniania,
            mozna chyba rzucic okiem na ceny poszczegolnych biletow, ktore ma
            sie zamiar zabukowac?? Wybierajac makaron w "samie" (szukajac
            najtanszego) nie bedziesz chyba biegac po calym sklepie z kazdym
            opakowaniem i sprawdzac przy kasie "po ile to". Mozesz przeciez
            sprawdzic cene obok/na produkcie. Tak samo w przypadku biletow
            Ryanair. Na ich stronie znajdziesz wszystkie niezbedne informacje,
            takie jak oplaty za bagaz, odprawe i inne duperele. A szukajac
            odpowiedniego polaczenia, nietrudno zauwazyc, ze przy kazdym
            kolejnym widnieje cena! Kwota sklada sie z oplaty podstawowej i
            oplat lotniskowych, ktore sa stale, za wyjatkiem promocji, w ktorych
            to koszt moze spasc nawet do 0! Glowa do gory, nastepnym razem na
            pewno pojdzie Ci lepiej! Zycze powodzenia i pozdrawiam serdecznie :-)
      • Gość: Leemcioo Potwierdzam IP: *.szpital.swidnica.pl 05.12.08, 12:24
        2 tygodnie temu lecieliśmy Ryanair w Wrocławia do Shannon i z powrotem. Bilety
        dla 4 osób kosztowały 232 zł. Za zero bagażu (było 40 kg podręcznego) nie
        zapłaciłem nic. Warunek: wybrałem odprawę on-line, która polega na odpowiedzeniu
        na 5 pytań, wpisaniu numerów i dat ważności paszportów i wydrukowaniu w domu
        kart pokładowych. Bez odprawy on-line byłoby 180 zł drożej.Nie doliczyli nic za
        płatność kartą, bo płaciłem kartą VISA ELECTRON INTELIGO, a akurat od kart Visa
        Electron Ryanair nie pobiera dopłaty. Niestety dziennikarze to humaniści (mają
        problemy z logicznym myśleniem), więc nie zrozumieli jak to wszystko zrobić
        samemu, żeby zaoszczędzić. Polityka RYANAIR ( i innych tanich przewoźników) jest
        prosta - przerzucić każdą czynność jaką można na pasażera, a jak nie chce czegoś
        zrobić - to niech słono płaci.
      • Gość: pavman Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu IP: 217.41.240.* 05.12.08, 13:32
        a tam pierd.... pan, ja lecialem tydzien temu i za zaro sztuk bagazu
        musialem zaplacic kilka euro
    • Gość: dokladnie Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztuk .. IP: *.pool.einsundeins.de 05.12.08, 10:43
      Tyle klamstw w jednym artykule! Oplaty za zero bagazu?!
      Poza tym Wizzair bierze za oplate karta 15 zl za kazda osobe w
      kazda strone, wiec za trzy osoby tam i z powrotem razem 120 zl. Co
      daje w przypadku opisanym (3 bilety Krakow-Barcelona) daje
      603+120=723.
      • imw ten artykuł to jakieś brednie 05.12.08, 10:45
        jw.
      • tomek854 Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu 05.12.08, 15:26
        Gość portalu: dokladnie napisał(a):

> Poza tym Wizzair bierze za oplate karta 15 zl za kazda osobe w
        > kazda strone, wiec za trzy osoby tam i z powrotem razem 120 zl.

15 złotych w każdą stronę = 30 złotych
        razy 3 osoby = 90 złotych.

:)
    • Gość: dokladnie Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztuk .. IP: *.pool.einsundeins.de 05.12.08, 10:47
      sorry, oczywiscie pomylka, 3 razy 30 to 90 zl, w sumie 603+90=693
    • Gość: hmm Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztuk .. IP: *.xs4all.nl 05.12.08, 11:00
      czy nie mozna bylo dopisac w naglowku tego artykuliku "sponsorowane przez LOT"?

stek bzdur i mylacych informacji. a obiektywna prawda jest taka, ze poza ludzmi,
      ktorzy w bardzo pilnie musza wyleciec z Polski, wiekszosc osob kupuje bilety w
      Ryanie czy WizzAirze. bo jesli przelot z Belgii czy Niemiec do Polski kosztuje
      Ryanem w te i nazad nie wiecej niz 60 EUR na osobe, a LOT za to samo rzada
      1000zl, to sorry Winnetou... nie mamy o czym mowic.
    • Gość: Daniel Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztuk .. IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.08, 11:14
      Ryanair to bardzo sumienna i godna polecenia linia lotnicza. Wiem to z wlasnego
      doswiadczenia.
    • Gość: Art Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu IP: *.Red-217-125-36.staticIP.rima-tde.net 05.12.08, 11:22
      Czy mozesz rozwinac swoja mysla na jakiej podstawie wysnuwasz taka opinie? Jest
      poparta jakims doswiadczeniem czy tylko przeswiadczeniem na podstawie lektury
      artykulu? A moze pracujesz dla LOT?
    • Gość: HiHi text masakra IP: *.tona.pl 05.12.08, 11:25
      np. "Reklamowana cena biletu w Wizzair z Krakowa do Barcelony wynosi 2 zł.
      Reporterka chce kupić trzy bilety. Linia uprzedza, że dojdą jeszcze opłaty
      lotniskowe, co dawałoby 603 zł. Jednak na końcu transakcji okazuje się, że cena
      to 909 zł. Dlaczego? Bo przewoźnik pobrał "opłatą za opłatę kartą"."

Przeciez przewoznik daje mozliwosc platnosci przelewem i wtedy nie jest
      doliczana oplata.

Moim zdaniem dajac wybor formy platnosci wizz podaje cene uczciwie.
      • Gość: mika Re: text masakra IP: *.botany.gu.se 05.12.08, 12:12
        To jest nie prawda ze przewoznik Wizzairu daje mosliwosci platnosci przelewem
        ..ja musialam zaplacic za uzywanie Visa kartke na kazda osobe i za kazda droge
        .Nigdy wiecej wizzair.
    • Gość: Sławek Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztuk .. IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.08, 11:27
      Za zero sztuk nie biorą ale za infolinię na której urzęduje automat
      do nabijania kasy zamiast biorą-Ryanair,a potrzebnych informacji -
      0./opł.2,80 zł.za 1 minutę.
    • Gość: marain Ale nawet te 300zeta to tanio IP: 192.16.134.* 05.12.08, 11:28
      Porownajcie ze z lufthansa/sas/lot itp.. Tam ceny zaczynaja sie od
      220 funtow.

• mara571 Re: Ale nawet te 300zeta to tanio 05.12.08, 11:33
        marianku nawet Lufthansa lecisz do Polski tam i z powrotem za 113 €. Oczywiscie
        jesli odpowiednio wczesnie kupujesz bilet.
        Dodatkowa oplata tylko za nadbagaz. W cenie biletu napoje i buleczka.
        • Gość: marianek tylko traf taka okazje kochanie IP: 192.16.134.* 05.12.08, 15:51
          ja juz to przerabialem wiele razy bo musze troche latac. Ale czekam
          na szybkie pociagi w europie.
          • mara571 Re: tylko traf taka okazje kochanie 05.12.08, 16:08
            12 razy w roku z wyprzedzeniem 1,5 do 2 miesiecy
    • Gość: arbuz Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztuk ... IP: *.lut.ac.uk 05.12.08, 11:32
      Ta Pani chyba nie potrafi kupowac biletow on-line. To nieprawda ze
      placi sie oplate za bagaz, ktorego nie ma. Prosilbym tak "solidna
      firme" jak GW o sprawdzenie tej informacji przed publikacja (co
      naprawdde wymaga 5 min)
      • Gość: elzbieta Re: Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 20:20
        " To nieprawda ze
        > placi sie oplate za bagaz, ktorego nie ma."

Fakt, ostatnio rezerwowałam Sztokholm, opcja "bez bagażu" nie
        kosztuje.
        W Easyjet nie można było zapłacić Visą Electron, tylko zwykłą wizą
        klasyczną i wtedy oczywiście to kosztowało.
        Jesteście pewni, że da się zapłacić Visą electron w Ryanairze? Kiedy
        trzeba zrobić checkin online?
    • Gość: pc london Wizzair - Latajaca Ruletka IP: *.lon.sheppardrobson.com 05.12.08, 12:01
      Ostatnio, mialem nie przyjemnosc wybrac Wizzair jako linie lotnicza.

Pomijajac to, ze koncowa cena biletu roznila sie od poczatkowej.
      Samolot byl opozniony poczatkowo 4 godziny a ostatecznie 7,5 godziny
      i mial rzekomo wyleciec z Londynu o 3 nadranem.

Przedstawiciele lini udzieli informacji, ze przysluguje nam prawo do
      zwrotu calkowitego kosztu biletu w razie odstapienie od podrozy.

Naiwny - Uwierzylem.

Zadzwonilem do nich dwa razy i zawsze slysze, ze transakcja jest
      otwarta i pieniadze beda lada chwila na koncie...

To byl ostatni raz z ta Rozowa Latajaca Ruletka!
      Ta firma jest poprostu niesolidna i nie warto jej wogole brac pod
      uwage rezerwujac lot!

• Gość: marain to jest ruletka to fakt IP: 192.16.134.* 05.12.08, 15:54
        ale wydaje mi sie ze to oczywiste jest. To ryzyko ktore bierzesz
        kupujac ich bilet, dlatego jest tani.

Zaduze maja ludzie wymagania.
    • nowak11 Ja nie narzekam na tanie linie 05.12.08, 12:06
      Czasem korzystam z tanich linii (bo na inne mnie nie stać;) i nie narzekam.
      ZAWSZE wiem ile zapłacę (płacę kartą przez Internet)! Może mam szczęście...
    • katoprzyglup Ryanair jest swietny 05.12.08, 12:11
      Wczoraj rezerwowalem 4 bilety x 59zl, koncowa cena po dodaniu bagazu, oplat i
      oplaty za karte - 895 :)
    • Gość: szowinista Ryanair jest OK IP: *.chello.pl 05.12.08, 12:30
      Sponsorował mi niejedne wakacje. Teraz kupiłem bilety z opłatami po 29 zł.
      • Gość: M. Re: Ryanair jest OK IP: *.moravia-it.pl 05.12.08, 12:34
        jest ok. latalem kilka razy, zawsze wiedzialem ile place, a bagaz podreczny i
        odprawa online jest ZA DARMO. wygoda - wiadomo jaka ale za ceny rzedu 100pln
        (pl-irl-pl) to moge polecic.
        p.s. nie jestem sponsorowany przez ryanair :)
        • Gość: uga-buga Re: Ryanair jest OK IP: *.ptr.magnet.ie 05.12.08, 17:27
          Jezeli komus nie przeskadza lot w wagonie bydlecym to jasne, jest zayebisty.
          Brak numerow siedzen, ktore do tego sie nie rozkladaja, po prostu bomba! Jak sie
          zaoszczedzi z 50 euro to mozna po prostu pod niebo skakac, zlwaszcza lecac do
          Irlandii gdzie taksowka z lotniska kosztuje 20-30 eur do centrum...Ale po co
          taksowka, mozna jechac autobusem i zoaszczedzic ze 2-3 euro na osobe, a tak w
          ogole to mozna z walizami sie przejsc, niedaleko jakies 15 klockow...
          Polska menatalnosc...rzygac sie chce.
          • Gość: M. Re: Ryanair jest OK IP: *.szc.vectranet.pl 05.12.08, 18:52
            Czy na siedzeniu z numerem lepiej się siedzi niż na siedzeniu bez numeru? :> I
            naprawdę ciężko wytrzymać niecałe 2h w pozycji siedzącej nie rozkładając fotela?
            :) A z lotniska pewnie, że autobusem :) Przecież po to one są i puste nie
            jeżdżą... a po drodze przystanków praktycznie zero, więc jedzie niewiele dłużej
            niż taxi i uwierz wiezie nie tylko Polaków - szok co ;) i tak - to dlatego, że
            szkoda mi kasy na taxi :)
            Pozdrawiam.
            • Gość: uga-buga Re: Ryanair jest OK IP: *.ptr.magnet.ie 05.12.08, 20:47
              Czy jest roznica miedzy jazda maluchem, a ferrari? To i to samochod, jedzi, ma
              skrzynie biegow, pedaly...Takie chlopie dajesz porownanie. Otoz roznica jest
              zayebista, kiedy mam wyznaczone siedzenie siedze sobie spokojnie i wchodze
              zawsze na koncu kolejki, bo wiem ze usiade tam gdzie mam usiasc. Boarding'owanie
              w ryanairze przypomina kolonie za prlu, kiedy wszyscy leca do pociagu na
              zlamanie karku, wsiadja oknami itp. To jest bydlecy standard, wszyscy nawet
              tanii przewoznicy nauczyli sie przypisywac ludziom numerki, w zaden sposob nie
              kosztuje to wiecej, nie mam pojecia czemu rynair stosuje taka polityke...chyba
              zebys od razu wiedzial do jakiej kategorii klientow sie zaliczasz...
              Taxa dzielona na 2 osoby kosztuje mnie zawsze okolo 20-23 euro pod
              drzwi...autobus to koszt 7 euro na osobe, wychodzi wiec ze jadac w 2 osoby
              oszedasz okolo 4e/os, jadac w 3 to zadna oszczednosc, a w 4 to juz wrecz zysk.
              Po locie pier.dolic sie i jechac jakimis dziwacznymi autobusami to juz szczyt
              dusigrostwa i tyle...polaczkowanie ;-)
              A co do rokladanego fotela airlingus oferuje to razem z numerkami siedzen,
              zazwyczaj w ostatecznym rachunku max 20-30 euro wiecej/os na bilecie...kiedy
              oznacza to 3,5/h pracy przy stawce minimalnej, sorry ale kazdy moze sobie
              pozwolic na taki "luxus".
              Rynair jest tani i gowniany, rozumiem korzystanie z niego jako jedynej i
              ostatecznej opcji (kiedy np roznica miedzy nim a aerlingusem jest rzedu 100e,
              czy tez jest jedynym przewoznikiem na danej trasie...), ale twierdzenie ze jest
              ok to jak twierdzenie ze prl'owskie hotele robotnicze w niczym nie ustepuja
              Hiltonowi...
              • nessie-jp Re: Ryanair jest OK 05.12.08, 22:18
                Gość portalu: uga-buga napisał(a):

> Czy jest roznica miedzy jazda maluchem, a ferrari?

Dla nowobogackiego materialisty
              • Gość: M. Re: Ryanair jest OK IP: *.szc.vectranet.pl 06.12.08, 00:31
                a jeśli jadę (dziwacznym? wole tamte niż te w PL) autobusem sam - wtedy za taxi
                przepłacam, prosty rachunek, dla mnie szkoda kasy.
                rozkładane siedzenia - nie potrzebuje ich na 2h :) poza tym - 3,5h pracy ->
                zależy gdzie sie pracuje (irl czy pl) ;) a jak mam płacić 20-30E za nie więcej -
                to w ryanairze mi to podwaja koszt przelotu czyli bez sensu sie czepiać ze ich
                nie ma.
                wiec pozwól ze zostanę przy swoim zdaniu - jak na ceny oferowane przez ryanair i
                na potrzeby na tak krótkiej trasie - jest ok :)
                A uznając, że jak gdy tym przypadku i za taka cenę nie mam dużych wymagań i
                podroż ryanairem uznaje za ok to polaczkuje (co to w ogóle za słowo) to stary
                sam se ośmieszasz.
                Pozdrawiam.
                p.s. a zaoszczędzoną kasę zamiast zostawić u lepszego przewoźnika lepiej wydać
                na przyjemności sprawiane sobie lub bliskim ale może to też uznasz za dziwne ;)
              • Gość: Ola Re: Ryanair jest OK IP: *.b-ras1.blp.dublin.eircom.net 06.12.08, 12:03
                Latam raz / dwa razy w miesiacu. Ryanair jest zawsze na czas / przed czasem. Te
                inne linie, ktore tak promujesz typu Aerlingus czy nawet BA albo Iberia ZAWSZE
                sie spozniaja (nie pamietam zeby choc raz nie spoznily sie 10-15 min), a
                godzinne czy dwugodzinne opoznienia to trafiaja sie mi co drugi lot.......
    • Gość: JAREK1947 Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztuk ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.08, 12:40
      Jeżeli ktoś pisze że zaskoczono go dodatkowymi opłatami to chyba nie czyta
      uważnie dokumentów. Przy zamawianiu biletów w WIZZAIR nie można przejść do
      dalszych czynności bez zamkniecia informacji o opłacie pobieranej za przelew
      kartą, która za jedną operację wynosi od osoby 15 zł.
      Niezależnie od tych opłat, WIZZAIR, którym latałem kilkanaście razy, jest
      przynajmniej 2 krotnie tańszy od LOTU, który reklamuje się hasłem "JESTśCIE
      POD DOBRYMI SKRZYDłAMI". Boże strzeż nas od takich dobrych a raczej pazernych
      skrzydeł.
      Z usług WIZZAIR jestem bardzo zadowolony i polecam innym.
    • Gość: kamila Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztuk .. IP: *.pools.arcor-ip.net 05.12.08, 13:22
      no tak ja wczoraj placilam za 2 bilety w Wizz Air karta Visa -
      oplata wynosi 15 zl. Ale bynjasmniej nie za jedna transakcje
      dokonana jeden raz jedna karta ! Nie, nie placi sie za kazda osobe
      po 15 zl!!!!!
      • imw i to Cię dziwi? 05.12.08, 13:47
        przy wyborze rejsu wyskakuje tabelka z informacją:
        Opłata manipulacyjna

(na jedną osobę za lot w jedną stronę) X
        MasterCard, Visa, Visa Electron i Amex:
        4 EUR / 3 GBP / 15 PLN / 1050 HUF / 38 SEK / 15 RON / 32 NOK / 8 BGN / 31 UAH ....

później trzeba zaznaczyć :
        Przeczytałem i zrozumiałem Ogólne Warunki Przewozu oraz ograniczenia i zasady zwiazane z korzystaniem z tej taryfy. Zapoznam z nimi także pozostalych pasażerów podrózujacych w ramach tej rezerwacji.
        • Gość: uga-buga Re: i to Cię dziwi? IP: *.ptr.magnet.ie 05.12.08, 17:37
          Fajnie ze ty mozesz sie z tym zgodzic, jest to jednak niezgodne z dyrektywna
          Unijna i niestety kryptoanalfabeci nie potraficie tego zrozumiec. Odpada
          argument, z biednych linii doji jakis niedobry bank oplate za karte...Za taka
          usluge, ktora zreszta kazda wielka firma na zryczaltowana bez wzgledu na ilosc
          opercji, bank ociaga jakas procentowa ilosc od OGOLNEJ sumy rachunku...W tym
          przypadku jest to wyraznie ukryta oplata, nie majaca nic wspolnego z
          rzeczywistymi kosztami jakie ponosi linia pobierajaca ta transakcje, ktore i tak
          jako klient mam szczerze powiedziawsze w nosie.
          Jezeli kupuje przedmiot na ebayu i place paypalem to obchodzi mnie ile prowizji
          zaplaci sprzedawca? NIE! W ten sam sposob nie powinna mnie ochodzic rzekoma
          prowizja linii...w tym wypadku jest to jednak klasyczne w chvja ciecie, bo niby
          w jakis sposob od ceny KAZDEGO biletu nie wazne czy jest to 100 czy 1000 zl
          mozna kasowac 15 zl od osoby?! Mimo tego ze transakcja dokonywana jest raz jedna
          karta!
          Linie lotnicze w dupie maja unijne dyrektywy i o tym jest ten artykul. Ktos
          powinien im sie dobrac do dupy i przywalic solidne kary.
          • imw Re: i to Cię dziwi? 05.12.08, 17:52
            ta opłata nie jest ukryta, informacja o opłacie wyskakuje w trakcie rezerwacji
            rejsu, nie ma jej przy płatności przelewem,
            co do płatności w serwisach aukcyjnych to przy niektórych aukcjach tez jest
            informacja o wyższych opłatach za transport przy korzystaniu z płatności kartą -
            wystarczy czytać tekst ze zrozumieniem i nie ma wtedy żadnej niespodzianki
            • Gość: uga-buga Re: i to Cię dziwi? IP: *.ptr.magnet.ie 05.12.08, 18:14
              Inaczej: 15 zl za klienta to nie jest zadna "transakcja za oplate karta", tylko
              raczej haracz...tak samo jak "podatek ekologiczny", czy chociazby koszty wysylki
              z chin za 50 funtow i przedmiot sprzedawany za funta, kiedy koszty sa faktycznie
              rzedu 5-10L. Jednym slowem: w chvja ciecie i nie chodzi o to czy ktos jest na
              tyle sprytny zeby nie dac sie pociac, chodzi o to ze obecnie jest to NIEZGODNE Z
              PRAWEM.
              Oplata przelewem dostepna jest tylko w jedej linii o ile mi wiadomo i nie kazdy
              moze z niej skorzystac (nie posiadajac konta w pl...). W innych przypadkach
              zmuszany jestes do dokonania oplaty karta, za co jeszcze musisz poniesc
              dodatkowy koszt...Czego nie rozumiesz?
              • imw Re: i to Cię dziwi? 05.12.08, 18:35
                mam Ci jeszcze raz tłumaczyć?
                ryanair nie pobiera opłat za płatność kartą, wizzair daje możliwość przelewu a o
                opłacie za kartę informuję przy zaznaczaniu lotu - takie mają warunki i jest to
                u nich jasno pokazane - nie chcesz nie kupuj u nich
                • Gość: jacek Re: i to Cię dziwi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 20:36
                  > ryanair nie pobiera opłat za płatność kartą

ależ pobiera!
                • Gość: uga-buga Re: i to Cię dziwi? IP: *.ptr.magnet.ie 05.12.08, 20:53
                  Chyba sobie kpisz, rynair nie pobiera oplaty tylko za vise electron. W wizzair
                  mozesz sobie placic przelewem jak bookujesz lot z wyprzedzeniem, sporobuj to
                  zrobic na za 3 dni i zaplacic przelewem.
                  W ryanairze nie tego opisanego w zadnych warunkach, musisz przejsc przez caly
                  proces rejestracji zeby to odryc na samym koncu.
                  Jedno jest pewne - oplata "za uzycie karty" nie ma nic wspolnego z kosztami jaki
                  przewoznik ponosi z przetworzeniem platnosci. Potrafisz czytac czy nie? Juz to
                  napisalem wytarczajaco wyraznie.
                • Gość: erwe Re: i to Cię dziwi? IP: *.kolornet.pl 05.12.08, 21:06
                  Taaa, daje możliwość przelewu ale nie z polskiego banku.
                  • hens Re: i to Cię dziwi? 05.12.08, 23:47
                    Gość portalu: erwe napisał(a):

> Taaa, daje możliwość przelewu ale nie z polskiego banku.
    • ws21 Bzdurny wywód. 05.12.08, 14:07
      Czego ma dowodzić? Ze linie tanie są drogie i oszukują klientów, a te "normalne"
      grają uczciwie i są tańsze?
      Latałem sporo Ryanairem, Aerlingusem, przytrafił mi się tez LOT. Poza brakiem
      wyżerki na pokładzie, różnicy nie widzę. Punktualnie, sprawnie.
      Jak sie ktoś wybiera w taką podroż, to jeśli nie kiep wie, że cena biletu to
      samolot. Płacimy dodatkowo, za paliwo, za odprawę na lotnisku itd. I te koszty
      do nie Ryanair ale Okęcie lub inny port lotniczy .....
      Kupowałem bilet z 1 euro, zapłaciłem 40 i byłem wniebowzięty, nawet do głowy nie
      przyszło mi narzekać. Za przejazd PKP w granicach 500 km zapłacił bym więcej.
      Pobierają opłatę za bagażu? A podręczny? Za odprawę online jest zniżka a nie
      dopłata.
      Opłata za zapłatę kartą? Pobiera operator rozliczający transakcje. I co lepiej
      ukryć w cenie biletu i brać od wszystkich, nawet tych płacących gotówką?
      Dla mnie istotne jest jedno - ostateczna cenę i warunki widzę zanim dokonam
      transakcji.
    • Gość: Kenet Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztuk ... IP: *.ds9.agh.edu.pl 05.12.08, 14:14
      Ryanair za rok bedzie latal do USA za 10 euro :D

Tak będzie wyglądał lot w klasie Business za troszkę więcej

• Gość: Peter a czy reporterka na pewno umie kupowac bilety? IP: *.mysmart.ie 05.12.08, 15:32
      moze zapomniala np. odhaczyc ubezpieczenie? stad te roznice w cenie?
      bo platnosc karta nie zwieksza kosztów o 300 zl. Za zero sztuk
      bagazu tez sie nie placi - ide o zaklad ze sierotka zle cos
      pozaznaczala i pisze pierdoły.
      • Gość: erwe Re: a czy reporterka na pewno umie kupowac bilety IP: *.kolornet.pl 05.12.08, 21:09
        Kupowałem bilet w lipcu. Płaciło się za brak bagażu.
        A jeśli chodzi o płatność kartą, to może i 300 zł wyjść, np. przy kupowaniu
        biletu dla 10 osób w 2 strony, w Wizzie to byłoby 10x2x15zł
    • Gość: mr. w Tanie linie? Biorą opłaty nawet za "zero sztuk ... IP: 193.137.16.* 05.12.08, 16:00
      Pani Reporterko, nie kuma pani czaczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka