Gość: wer IP: *.ols.vectranet.pl 15.03.09, 09:20 dogadali się jak hitler z stalinem w 39, a polak dostał w dupę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamara Wyrwać jak najwięcej, a po mnie choćby potop. 15.03.09, 09:25 Związkowa mafia stworzyła taki sprytny system, że mogą nas okradać w imieniu prawa. Gdyby Śniadek włamał się do mnie do domu, to mógłby siedzieć (chociaż jego kolesie załatwiliby mu że to jeszcze ja bym siedział, bo nie było co ukraść), ale jak napisze sobie prawo, że może mnie okraść - to jest wielkim związkowcem i kocha ludzi. Górnik, który na pytanie dziennikarki, czy się nie boi o to, że jego koalnia padnie, bo a dużo chce z niej wyrwać, mówi, że teraz potrzebują górników i znajdzie sobie kolejną. To się nazywa sabotaż. Ale wszystko w imię pawa. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Wyrwać jak najwięcej, a po mnie choćby potop. 15.03.09, 10:59 > Górnik, który na pytanie dziennikarki, czy się nie boi o > to, że jego koalnia padnie, bo a dużo chce z niej wyrwać, > mówi, że teraz potrzebują górników i znajdzie sobie > kolejną. To się nazywa sabotaż. Dlaczego sabotaz? To jest przeciez ta elastycznosc, tak wychwalana i promowana przez lobystow z lewiatana, bcc i innych biznesowych think-tankow. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaqu Re: Wyrwać jak najwięcej, a po mnie choćby potop. IP: *.toya.net.pl 15.03.09, 11:01 jesli stracą prace to i tak będą brać pieniądze z pośrednaka więc ta mafia to troche nie na miejscu imbecylu przestań czytać wprost . a padające kopalnie już to widze ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig1113 Re: Wyrwać jak najwięcej, a po mnie choćby potop. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.09, 11:29 Zawsze mogą zabrać style od kilofów, petardy i syreny i przyjechać do Warszawy. Zrobią rozpierduchę i każą sobie płacić za ochronę miasta przed górnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś To uratuje 3-4 osoby w mojej firmie. Jeżeli będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 11:42 obejmować firmy rodzinne, będzie to najlepsza ustawa od kilkunastu lat, w których prowadzę firmę. Sytuację mam taką, że do października firma przynosiła dochód, teraz stratę, zatrudniałem 6 osób, teraz jest kiepsko, z miesiąca staram się przekładać decyzję o zwolnieniu ludzi (wbrew temu co się wydaje większości decyzja, o zwolnieniu pracownika nie jest łatwa, to są ludzie, z którymi się już dobrze poznałem, mają rodziny i zobowiązania i walczę, by przeczekać, by ich nie zwalniać. W tej chwil pracy jest dla 2-3 osób, reszta generuje tylko koszty, a kończą się zapasy z których mogę do firmy dokładać, właściwie już wchodzę w kredyt obrotowy. Jeżeli to wejdzie, zastrzyk w postaci 400zł na pracownika to dla małej firmy naprawdę sporo. Nie są to wyrzucone pieniądze, bo w pośredniaku dostałyby tyle samo, a przynajmniej pracują. Mam nadzieję, że nie spieprzycie tego w ustawie, Panowie politycy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monter Nie mam najmniejszego zamiaru finansowac twoj IP: *.bb.sky.com 15.03.09, 15:05 szmaciany biznesik i twoja rodzine z podatkow. Zmien profil, znajdz inne miejsce na rynku, albo znikaj. Jesli myslisz, ze twoi robotnicy sa jak panszczyzniane kmiotki przywiazane do ziemi, to sie mylisz. Jesli jednak tak by bylo, to z Polska jest gorzej niz mozna byo myslec. I tym bardziej nalezy szmaciane biznesiki zamykac. Jak robotnicy nie beda mieli wyjscia, to zajma sie myciem garow lub praca na budowie za granica. Dadza sobie rade w przeciwienstwie do wlasciciela szmacianego biznesiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Montero Nie ma to jak w strarzy! IP: *.dsl.bell.ca 15.03.09, 15:15 Nawet w zimie w doopem parzy ... Strarzacy z OSP dbaja o swoje rodziny jak nalezy, hehe. A co, jak mozna to czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Przykre, że dla Ciebie to tylko robotnicy, bo dla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 20:56 mnie to ludzie. Biorąc pod uwagę, że kobiety, to w naszych realiach jeszcze im trudniej znaleźć pracę. Dlatego nie chcę zwalniać. A o mnie się nie martw, ja sobie radę dam. Aha, nikt z moich pracowników nie jest z mojej rodziny, z rodziną to dobrze, tylko na zdjęciu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Montero Re: Przykre, że dla Ciebie to tylko robotnicy, bo IP: *.dsl.bell.ca 15.03.09, 22:49 Co Ty faciu jarasz? Maryche moze? Od tego swinstwa dostaniesz takiego wytrzeszcza jak Pawlak ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Nie mam najmniejszego zamiaru finansowac twoj IP: *.is.net.pl 15.03.09, 15:53 Aleś ty głupi. W czasie kryzysu każda firma ma mniej zamówień, nie istnieje żadne mistyczne wolne miejsce na rynku w którym można by się znaleźć i od ręki zacząć zarabiać kokosy - lepiej zatrzymać fachowców nawet trochę dokładając do biznesu z państwowej kasy niż powysyłać ich za granicę do mycia garów, z resztą "za granica" też nie jest z gumy i nie da się wyeksportować tam całego bezrobocia szczególnie że w bogatszych od Polski krajach bezrobocie też rośnie i chroni się tam miejsca pracy po to żeby firmy miały potencjał ludzki do szybkiego odbicia kiedy kryzys się skończy. Nie każdy robotnik też ma środki żeby z dnia na dzień wszystko rzucić i jechać w tak niepewnych czasach szukać roboty za granicę. Dla wyborcy Leppera takiego jak ty wszystko jest proste: "Som my dobre i biznesmeny co nic nie umiom ino im spadło z nieba i uni som złe", rzeczywistość jest nieco bardziej złożona. Ja też mogę powiedzieć że w moim osiedlu nie ma przestępczości, więc nie będę dziadom policji utrzymywał żeby ich nie pozabijali bandyci - niech sobie kupią domy w lepszym miejscu albo się wyniosą gdzieś na odludne stepy tam im nikt krzywdy nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Nie mam najmniejszego zamiaru finansowac twoj 15.03.09, 16:02 Człowieku, facet da sobie radę, może zamknąć ten interes, zwolnić ludzi i kryzys przeczekać. Tu chodzi o te 3 lub 4 miejsca pracy i ludzi, którzy się z niej utrzymywali. Zasiłek dla bezrobotnych wynosi ok. 590 zł. 590=400 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Montero Re: Nie mam najmniejszego zamiaru finansowac twoj IP: *.dsl.bell.ca 15.03.09, 16:05 Sluszna racja. A widziales jakie ma Sniadek fotele w swoim gabinecie? Widziales jakie imieniny Bolek urzondza? Najlepiej byc w zwiazkach zawodowych! Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Nie mam najmniejszego zamiaru finansowac twoj 15.03.09, 16:15 Gdyby związki zawodowe były utrzymywane ze składek pracowników to by Śniadek siediał na belce słomy. Związek miałby liczbę członków zależną od jego skuteczności, a co za tym idzie takąż ilość kasy. A o imieninach nic nie powiem, bo nie wiem kto to jest Bolek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Montero Zuz, krus, sanepid, pip, pih, skarbufki ... IP: *.dsl.bell.ca 15.03.09, 16:39 To plusy ujemne! Trzeba byc frajerem zeby pracowac legalnie w POmrocznej. Dlatego szara strefa wlacznie z agencjami i kr-k tak sie rozwinela! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szmaciarz Re: Zuz, krus, sanepid, pip, pih, skarbufki ... IP: *.ols.vectranet.pl 15.03.09, 16:41 To jak będziesz szedł za friko do lekarza, szpitala, wzywał policję itd. to chciałbym, żebyś też usłyszał, że jesteś frajer, bo trzeba było płacić podatki. Jesteś zwykły skur... wożący się na plerach uczciwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Montero Re: Zuz, krus, sanepid, pip, pih, skarbufki ... IP: *.dsl.bell.ca 15.03.09, 22:44 Hohoho! Kolunio pije dzisiaj wieczorem? Jedyne co powiedzialem, to ze trzeba bc frajerem zeby utrzymywac armie nierobow w urzedach i placic tak skandalicznie wysokie podatki w stosunku do tego co panstwo za nie oferuje obywatelom. Dlatego palancie place podatki gdzie indziej, panial? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szmaciarz Chciałbym poznać def. "szmacianego biznesiku" IP: *.ols.vectranet.pl 15.03.09, 16:39 Nas pracuje dwójka i robimy zysk co miesiąc ok. 40 tys., czyli x razy więcej niż tu się wypowiadający wielcy prezesi ze swoimi środkami trwałymi, siedzibami i kredytami. Ale nie mamy rady nadzorczej, prezesów dyrektorów, tylko zap... aż miło. Nie boimy się pracy, nie musimy bywać gdzie trzeba czy na bankietach. Jesteśmy dobrzy w tym, co robimy. Czy też jesteśmy szmacianym biznesikiem czy może jednak mamy łeb na karku i jesteśmy profesjonalistami. W Polsce panuje przekonanie, że "porządna firma" to taka, która zatrudnia ileśdziesiąt czy ileśset osób, ma furę sprzętu i nieruchomości (pal sześć, że koszty stałe mało jej nie zeżrą, a fajna jest tylko fasada). Takich, jak my, uważa się za "warsztat typu młotek i rympał". Drodzy "menedżerowie", otóż znajomością zarządzania i rozwiązaniami biję was na łeb. Dlaczego mnie obrażacie? Bo jesteście niedouczeni i nie czytacie najnowszych opracowań tylko skretyniałe nic niewnoszące "jak być dobrym menedżerem" albo debilowate raporty robione pod was, żebyście się nie czepiali. Mentalność korporacyjna zaprowadzi was do urzędu pracy, bo trzeba zap..., a nie się wozić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Jak nie stracić pracy IP: 78.8.106.* 15.03.09, 09:27 Sniadek odebrał telefon ja nawet domyślam sie od kogo.Dla tych co dzwonili im gorzej w kraju tym lepiej dla ich partii Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Jak nie stracić pracy 15.03.09, 11:06 porozmawiaj o tym z lekarzem. pilnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: Jak nie stracić pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 11:20 Kryzys to też wspaniała rzecz dla dziennikarzy, otwieram dziś gazeta.pl i co widzę? słowo kryzys pada 5 czy 6 razy na głównej stronie. Kryzys dla architektów, kryzys dla smartphone'ów, kryzys dla ekosamochodów, co tam kryzys: jedź do Paryża itd. Ja wiem, że napisanie czegoś twórczego to domena wielkich dziennikarzy, ale tak tandetne żerowanie na jednym słowie woła o pomstę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Jak nie stracić pracy IP: *.cable.smsnet.pl 15.03.09, 09:30 Rząd i Posłowie na 400 zł i pół etatu.Ludzie co wy wyrabiacie. Na jakim swiecie żyjecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seth Dołożyć kapitalistom (znowu) IP: *.ntlworld.ie 15.03.09, 09:47 I znowu biedny podatnik dołoży bogatym świniom - trend ogólnoświatowy. Szczególnie zniesienie ustawy kominowej jawi się jako posunięcie wyraźnie antykryzysowe... Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Dołożyć kapitalistom (znowu) 15.03.09, 11:02 > Szczególnie zniesienie ustawy kominowej jawi się jako > posunięcie wyraźnie antykryzysowe... Nie zapominajmy tez o takim wybitnie antykryzysowym ruchu, jak obnizka podatku z 45% do 32% dla najlepiej zarabiajacych. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Jak ze związkowcami to tylko może być do d... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 10:13 Związki zawodowe na księżyc wysłać - dosyć już rozpierd... gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
gene_raptor Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy kominowej 15.03.09, 10:13 Co ma piernik do wiatraka - dlaczego do tych ustaleń "doklejono" zniesienie ustawy kominowej ograniczającej zarobki prezesów i kadry zarządzającej do i tak przesadnie wysokiego pułapu? Czyli pracownicy mają zarabiać połowę tego, co dotychczas oraz dostawać zapomogę 400 zł od podatników, a kadra kierownicza dostanie gigantyczne podwyżki? Toż to zwykły przekręt pod płaszczykiem "pomocy firmom". Ustawa kominowa to bardzo potrzebne narzędzie ograniczające skalę okradania pracowników, ale nie dotyczy ona firm prywatnych - więc co robi tu jej zniesienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy komi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 10:38 Masz rację z tą ustawą kominową. Czas porozwieszać paru sqsynów na latarniach. Kiedy wreszcie Polacy otrzeźwieją? Ten marazm wynika chyba z nieświadomości. Klienci banków potrafili sie ostatnio zorganizować, bo widzieli czarno na białym, że bank okrada ich z kilku stówek miesięcznie. Prawie nikt nie zdaje sobie jednak sprawy, że świnie z rządu kradną nam o wiele, wiele więcej, i bezczelnie poczynają sobie coraz śmielej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig1113 Re: Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy komi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.09, 11:32 Powiesisz paru takich i co? Nie ma chleba to przynajmniej niech będą igrzyska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy komi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 11:41 Jak kilku się powiesi, to reszta zacznie się bać. To ludzie o mentalności bandytów. Do nich żadne cywilizowane argumenty nie trafiają. Tacy ludzie zaczynają traktować drugą stronę poważnie dopiero wtedy, gdy wiedzą, że ta druga strona może im coś zrobić czy zagrozić ich interesom. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy komi 15.03.09, 11:57 Popraw mnie jeżeli się mylę, ale do tej pory żadna rewolucja i wieszanie posiadaczy w imię sprawiedliwości nie doprowadziła do powszechnej szczęsliwości tzw. warstw ciemiężonych. Jak mi się wydaje na miejsce oligarchii strąconej z piedestału wchodziła nowa wyłoniona spośród strącających. Ludziom na dole się nie poprawiało. Jaką mam gwarancję, że teraz będzie inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy komi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 12:07 To co proponujesz? System gospodarczo-polityczny, który wytworzył się w Polsce po 1989, jest chory i nie ma w sobie mechanizmów samonaprawczych. Wręcz przeciwnie. Wszyscy wiemy na przykład, że liczba posłów i senatorów powinna być mniejsze o połowę. Musieliby to jednak przegłosować sami posłowie, a wiadomo, że tego nie zrobią, bo nikt sam się nie pozbawi takiej "fuchy". Uchwalają więc sobie kolejne podwyżki wynagrodzeń, czyli zamiast coraz lepiej, jest coraz gorzej. Rozwalenie tego systemu wymaga przewrotu politycznego. Oczywiście, że byłoby lepiej, gdyby obeszło się bez ofiar. Z tym, że sytuacja robi się niewesoła, a ludzie są wqwieni coraz bardziej. Zwłaszcza młodzi, którzy nie mają już dokąd wyjechać, bo na Wyspach też kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy komi 15.03.09, 12:19 Napisałeś, że na wyspach też kryzys. W Niemczech, Stanach czy Rosji jest to samo. Tam nię rządzą ci co u nas, a bałagan jest podobny. Wniosek z tego taki, że rewolucja u nas nic nie da. Bo co z tego że "lud" przejmie fabryki skoro nie będą mogły one niczego sprzedać z powodu globalnego załamania popytu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy komi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 12:30 Czyli lepiej nie robić nic. Owszem, można czekać, aż to wszystko samo się rozleci. A rozlecieć się musi, bo tu coraz bardziej opłaca się być pasożytem konsumującym budżet, czyli np. KRUS-owcem pracującym na czarno czy urzędnikiem państwowym na fikcyjnym stanowisku pracy, coraz mniej natomiast - pracownikiem firmy prywatnej, który ten budżet tworzy. Taki system wcześniej czy później padnie, tak samo jak gospodarka realnego socjalizmu. Z tym, że w Europie realny socjalizm upadł 20 lat temu dzięki aktywnym działaniom obywateli, a np. na Kubie, gdzie ludzie nie zdobyli się na coś takiego, dogorywa do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig1113 Re: Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy komi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.09, 15:49 Jak chcesz to i z sensem piszesz. Należy ograniczyć pomoc społeczną dla tych, którzy jej nie potrzebują, należy z KRUS-u usunąć tych kyórzy tam być nie powinni (rlnicy z Marszałkowskiej, taksówkarze itp.), należy zmniejszyć przywileje emerytalne mundurowym (w Europie policjant może pracować w zawodzie 25 lat), należy prześwietlić system rent tak aby ci, którym się należy dostawali je w godziwej wysokości. To wszystko jest możliwe bez rewolucji i wieszania na latarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy komi 15.03.09, 15:52 Należałoby również bezrobotnym odrzucający wszystkie oferty zatrudnienia odcinać ubezpieczenie zdrowotne. Jak chcesz to nie pracuj, ale rób to na własny rachunek. Odpowiedz Link Zgłoś
perculator Re: Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy komi 15.03.09, 14:45 W Ameryce Pln. nie jest podobnie, bo standard zycia jest najwiekszy na swiecie i jak na razie nikomu sie nie obniza, czego nie mozna powiedziec o Polsce. A rzad slucha ludzi, ktorzy go wybrali, tez odwrotnie niz w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy komi 15.03.09, 15:57 W USA standard życia jest najwyższy na świecie - zgoda. Ale skoro im się poziom nie obniża, to czemu jest tyle licytacji domów? Ze słuchaniem przez tamtejszy rząd jest też różnie (znaczna część tamtejszych obywateli nie popiera ogromnych funduszy wydawanych na ratowanie upadających banków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy komi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 10:43 Ciekawe, z czego "liberalny" rząd Tuska sfinansuje ten podejrzany układ. Zapowiedzial już podwyżkę składek zdrowotnych i rentowych, czyli obniżenie wynagrodzeń Polaków średnio o 100 PLN, oraz wzrost akcyzy. Mogą jeszcze po cichu podnieść VAT tu i ówdzie, zwalając rzecz na Unię, no i powiedzieć, że nie da się zbudować autostrad, bo "urzędnicy opieszali są", a "zaoszczędzone" pieniądze przeznaczyć na 100-krotny wzrost wynagrodzeń świń i sqsynów w ramach zniesienia ustawy kominowej. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Co robi w tym pakiecie zniesienie ustawy komi 15.03.09, 11:05 ot, taki sobie szantaż - albo związki zgodzą sie na PODWYŻKI dla twórców kryzysu, albo związkowcy pójdą na trawkę. osłodzi na pewno fakt że wysokie apanaże managerów przekładają się na takie same działaczy związkowych. każda inicjatywa w której uczestniczy słynna Henryka Bochniarz jest kłamstwem, oszustwem i kradzieżą. Odpowiedz Link Zgłoś
rosomak666 Jak nie stracić pracy 15.03.09, 10:24 Bardzo radosna wizja 4 godzinnego dnia pracy i urlopy w listopadzie, żeby potem "odrobić" to poprzez zapieprzanie po 12 godzin w lipcowe upały bez urlopu. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sa Re: Jak nie stracić pracy IP: *.gprs.plus.pl 15.03.09, 10:57 1. Jeżeli się nie mylę to za te 4 godz. otrzymałeś wynagrodzenie jak za 8h 2. Jak się nie podoba to masz święte prawo nie zgodzić się i odejść. Nie jesteś niewolnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Jak nie stracić pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 11:12 > 2. Jak się nie podoba to masz święte prawo nie zgodzić się i odejść. Nie jesteś > niewolnikiem. Hehe, polscy bandyci zwani pracodawcami powtarzali tę śpiewkę przez wiele lat, wiedząc, że pracownicy i tak nie mają dokąd odejść. W ten sposób powstała tu gospodarka quasi-niewolnicza. Aż niespodziewanie Wyspy otworzyły dla Polaków rynek pracy, i dwa miliony ludzi natychmiast stąd uciekło. Polscy bandyci zwani pracodawcami co wieczór skowyczeli wtedy w TV, że ludzie tacy niedobrzy są i nie chcą u nich zap*ać po 14 godzin za 500 PLN bez ubezpieczenia. Teraz Polacy nie mają już gdzie uciec, za to dzięki wyjazdom do UK czy Irlandii wiedzą, że niewolnictwo nie jest jedyną możliwą formą funkcjonowania gospodarki, co od lat usiłują nam wmówić neoliberałowie. Można więc mieć nadzieję, że młode pokolenie nie da się zgnoić i wreszcie powywiesza na latarniach sqsynów, którzy kradną miliony i doprowadzają ten kraj do ruiny w imię takich haseł, jakie Ty tu wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sa Re: Jak nie stracić pracy IP: *.gprs.plus.pl 15.03.09, 11:24 Dlaczego sam nie założysz firmy? Jesteś na to za głupi? Dlaczego wolisz być murzynem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Jak nie stracić pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 11:39 Kolejne pytanie typowe dla mózgu zlasowanego jedynie słuszną neoliberalną ideologią. Jesteś UPR-owcem czy kretynem niezrzeszonym? Bo gdybyś był zdrowy umysłowo, to rozumiałbyś, że WSZYSCY nie mogą założyć firm, ponieważ wówczas istniałyby wyłącznie firmy jednoosobowe, więc gospodarka musiałaby się cofnąć do epoki rzemiosła. W nowoczesnej gospodarce potrzebni są zarówno prezesi, jak i pracownicy. Jedni drugich szanują, ponieważ wiedzą, że są wzajemnie od siebie zależni. W Polsce pracodawcy czują się jak panowie feudalni, którym "się należy" pracownik za darmo. Dlatego nasza gospodarka wygląda tak, jak wygląda. Jeżeli praca pracowników jest tak mało warta, to dlaczego pracodawcy ich po prostu nie zwolnią? Przecież panowie prezesi są tak genialni, że bez pracowników na pewno by sobie świetnie poradzili i zarobili jeszcze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Jak nie stracić pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 12:24 Zrozum komuchu, że jak wykończysz pracodawców to i pracownikom gó... zostanie. Wykaż trochę empatii i postaw się w sytuacji pracodawcy, od którego chce się coraz więcej, a skąd on ma na to brać? Naprawdę uważasz, że wszyscy zarządzający to złodzieje? Załóż firmę i pokaż jak się robi biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Jak nie stracić pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 12:41 Taaaak... Jak wiadomo, polscy pracodawcy umierają z głodu. Właściciel firmy budowlanej w UK jeździ oplem i ma mały domek, a właściciel takiej samej firmy w Polsce ma trzy mercedesy i dwie wille ze złotymi klamkami. Dziś Polacy już o tym wiedzą, więc nie wciskaj nikomu ciemnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Jak nie stracić pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 14:40 To czym prędzej rejestruj biznes, też będziesz miał te mercedesy i wille. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Jak nie stracić pracy 15.03.09, 16:10 Jak wykończymy większość konkurencji w danej branży, to ci co zostaną będą jeszcze bardziej mieć w poważaniu tych, którzy na nich pracują. Nie ma konkurencji, więc pracownikom obetnę, będzi na następnego merola. Więc w interesie wszystkich jest robić co tylko możliwe (idąc nawet na znaczne kompromisy) aby ten kryzys jak najszybciej przejść. Jak pracodawca nie będzie miał pracowników to się zastanowi czy nie przesiąść sie do opla i być uczciwym wobec pracowników. Jak zaczynało być przed kryzysem. Odpowiedz Link Zgłoś
rosomak666 Połowa pensji + 400 zł dla posłów, rządu i Bochnia 15.03.09, 10:26 Połowa pensji + 400 zł dla posłów, rządu i Bochniarzowej - dożywotnio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Jak nie stracić pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 10:32 Dobra, ale co ma do tego zniesienie ustawy kominowej? Przecież w firmach prywatnych, które produkują i zarabiają, a nie okradają podatników, taka ustawa nie obowiązuje. Czyżby świnie z rządu znowu na pierwszym miejscu postawiły interesy swoich krewnych i znajomych, którzy do żadnej uczciwej roboty się nie nadają, więc "upycha się" ich na stanowiskach prezesów spółek skarbu państwa? I kto ma robić na wynagrodzenia tych bandytów? Podatnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypojebus chcieliście solidaruchy kapitalizmu-to zapierd...! IP: *.bsb.vectranet.pl 15.03.09, 10:35 chcieliście solidaruchy kapitalizmu-to zapierd...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jnjn gdzie ty tu widziales kapitalizm? IP: *.elk.mm.pl 15.03.09, 10:40 toz to socjalizm. podatki wywalone w kosmos. pozniej laskawie urzedas przezre polowe z tych podatkow i laskawie odpali 400 zl w ramach "pomocy" hahahaha co za poj..y rzadza tym krajem. wystarczy poobnizac podatki, wykopac urzedasow i juz bedzie duzo latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaqu Re: chcieliście solidaruchy kapitalizmu-to zapier IP: *.toya.net.pl 15.03.09, 11:12 no tak kolejny idiota w gospodarce kierowanej centralnie to 400zl to byłaby średnia pensja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig1113 Re: chcieliście solidaruchy kapitalizmu-to zapier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.09, 11:37 Słówko anty- w twoim nicku jest zbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Jak nie stracić pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 10:44 Panie Śniadek, ile wziął Pan łapówy od tych świń za zgodę na zniesienie ustawy kominowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el portador de la Jak nie stracić pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 10:51 a nie lepiej obnizyc podatek dochodowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cityBank kapitalizm a bolszewicka-lumpenliberalne polityka IP: *.adsl.alicedsl.de 15.03.09, 10:55 to dwie rozne sprawy. Bardzo rozsadnie P.Sniadek,a wszystkim oponentom zycze szybkich zwolnien z pracy im i ich rodzin. PO smietnikach dziady szperac. Odpowiedz Link Zgłoś
7y8u Jak nie stracić pracy 15.03.09, 10:58 Czyli: pracownik zarabiający średnią krajową (2000 na rękę) zostaje przeniesiony na pół etatu (1000 na rękę) i dostaje 400 z pośredniaka, czyli jego płaca spada z 2000 do 1400 PLN. "Zaoszczędzone" 600 PLN trafia natomiast do kieszeni prezesów spółek państwowych, dla których zniesiono ustawę kominową (w firmach prywatnych ona przecież nie obowiązuje). Z powodu kryzysu te pasożyty będą mogły kraść jeszcze więcej, "równając" swoje wynagrodzenia do dochodów rentownych spółek prywatnych, "bo im się należy". Ludzie, na co my jeszcze czekamy? Aż w imię kryzysu ukradną nam wszystko, co zarabiamy? Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Jak nie stracić pracy 15.03.09, 11:45 Pomysł Śniadka i Bochniarzowej uważam za poroniony, ale w twoim rozumowaniu są podstawowe błędy rachunkowe. Pracownik zarabiający średnią krajową (2 tys. na rękę) zostaje przenie siony na pół etatu i pracuje za połowę pensji. Dodatkowo dostaje od państwa 400 zł. Czyli dostawać ma pieniądze ekstra (w skrócie). Jego praca warta będzie nadal ok. 11 zł.na godzinę. A te 600 zł. nie będzie zaoszczędzone tylko nie wypracowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Jak nie stracić pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 11:51 To skąd w takim razie weźmie się kasa na wzrost wynagrodzeń prezesów spółek skarbu państwa, których dotyczy zniesienie ustawy kominowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Związkowa mafia IP: 89.231.217.* 15.03.09, 10:58 P...ne żłoby z solidarności sprzedały interesy pracowników. Liżydupcy biznesu spowodowali że na hasło kryzys zwykli pracownicy będą wyzyskiwani do granic za marne pensje i to zgodnie z prawem. Ciekaw jestem ile śniadek i spóła wzięli za to w łapę. i Ten ciec miał czelność popierać hasło Polski solidarnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Związkowa mafia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 11:16 Dopóki będziemy siedzieć na d***, ograniczając się do pisania postów na forach, nic się nie zmieni. Po opublikowaniu takiego newsa kilka budynków w Warszawie powinno wylecieć w powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Związkowa mafia 15.03.09, 11:47 Karetki pogotowia, straż, zakłady pogrzebowe i firmy rozbiórkowe miałyby zajęcie. Tego chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Związkowa mafia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 11:58 No dobra, przesadziłem. To miała być przenośnia. Wystarczyłyby masowe manifestacje, okupacje budynków, blokady dróg, bojkot towarzyski posłów, ministrów i innych bandytów biorących udział w tej hucpie. Chodzi o to, żeby ci ludzie przestali być bezkarni. W kilku krajach, m.in. w Irlandii, którą mieliśmy się stać, z powodu kryzysu parlamentarzyści i ministrowie dobrowolnie obniżyli sobie pensje nawet o połowę. Polskie świnie z sejmu podniosły sobie wynagrodzenia o 400 PLN, a ministrowie - o 10%, choć i tak z powodu obniżki podatków dostali w tym roku o prawie tysiąc więcej niż w poprzednim. Oni nie mają żadnego szacunku do wyborców i podatników, którzy na nich pracują. Dopóki będziemy im na to pozwalać, to się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Związkowa mafia 15.03.09, 12:03 A myślisz, że się tym przejmą? Skoro już teraz mają nas w dupie, to kilka petard to zmieni? Jedyny pozytywny skutek będzie taki, że BOR i firmy ochroniarskie zaczną być bardziej potrzebne. A manifestacje, okupacje budynków i blokady dróg utrudnią życie jedynie zwykłym ludziom, którzy próbują tutaj układać sobie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Związkowa mafia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 12:09 W latach 80-tych Jaruzelski i Urban tak samo mówili o działaniach Soidarności. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Związkowa mafia 15.03.09, 12:20 Obecni, mimo ich wad, mają legitymację zdobytą w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Związkowa mafia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 13:05 Hehe, o ile pamiętam, to w PRL też były wybory. W dodatku chodziło na nie ponad 90% uprawnionych, więc ówcześni posłowie mieli jeszcze większą legitymacje niż obecni ;) Mogłeś wybrać konkretną osobę z jednej spośród 3 partii (oprócz PZPR istniały przecież jeszcze dwie - SD i ZSL), ewentualnie nie głosować. Mogłeś też sam zostać posłem i zmieniać rzeczywistość. Wprawdzie w tym celu musiałbyś zapisac się do jednej z tych 3 partii i spodobać się jej szefom, żeby umieścili Cię na listach na wysokim miejscu, ale akurat pod tym względem mamy dziś TO SAMO. Przy obecnym systemie wyborów i finansowania partii politycznych do sejmu trafiają sami swoi. Jeśli ktoś chciałby zmienić status quo, to posłem nie zostanie, bo ci, którzy mają już władzę, do tego nie dopuszczą. A jeśli założysz nową partię, to na wejście do Sejmu nie masz szans, nawet gdybyś był milionerem. To też jest samoutrwalający się mechanizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: recepta Re: Związkowa mafia IP: *.chello.pl 15.03.09, 12:15 A może, tłuki, zamiast wysadzać budynki, byście się zebrali i założyli tą swoją wymarzoną firmę, w której prezes z pracownikiem to bracia i zarabiają tyle samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beza Re: Związkowa mafia IP: *.acn.waw.pl 15.03.09, 12:27 "Ten cieć" jak pisze BB - zarabia ponad 60 tys. miesięcznie (drugi z OPZZ także), więc będzie tańczył jak mu jego mocodawcy zagrają. Odpowiedz Link Zgłoś
sybirak2 Jak nie stracić pracy 15.03.09, 10:59 Żeby w Polsce zakończył się kryzys trzeba zlikwidować związki zawodowe i zakazać strajków. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Jak nie stracić pracy 15.03.09, 11:07 > Żeby w Polsce zakończył się kryzys trzeba zlikwidować > związki zawodowe i zakazać strajków. Widze, ze marzy ci sie w Polsce cos na wzor Chin? Czyli turbo-kapitalizm bez demokracji? smok Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Jak nie stracić pracy 15.03.09, 12:12 Sybirak ździebko przegiął, ale nie jest to tak do końca bezsensowne. Cud irlandzki zaistniał przecież dlatego, że doszło do porozumienia między związkami, pracodawcami a rządem. Każda z tych stron musiała ustąpić. A co słychać u nas ze strony związków? Rząd ma dawać wcześniejsze emerytury prawie wszystkim, płaca minimalna na poziomie średniej krajowej i najświerzszy przylad z JSW, związki domagają się podwyżek, które mogą rozłożyć ich firmę (zarządzający też nie powinni ich mieć). Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Jak nie stracić pracy 15.03.09, 13:09 > Sybirak ździebko przegiął, ale nie jest to tak do końca bezsensowne > Cud irlandzki zaistniał przecież dlatego, że doszło do porozumienia > między związkami, pracodawcami a rządem. Przeczysz sam sobie. Sybirak chce likwidacji zwiazkow, a Ty piszesz o porozumieniu z nimi. Jakie ma byc porozumienie skoro jednej ze stron nie bedzie? > A co słychać u nas ze strony związków? Rząd ma dawać wcześniejsze > emerytury prawie wszystkim, płaca minimalna na poziomie średniej > krajowej i najświerzszy przylad z JSW, związki domagają się > podwyżek, które mogą rozłożyć ich firmę (zarządzający też nie > powinni ich mieć). Inaczej to widze. W Polsce ruch zwiazkowy jest bardzo slaby w porownaniu z takimi panstwami jak Francja czy Niemcy. Tam zwiazki potrafia wyciagnac na ulice milion ludzi. U nas niestety od 20 lat zwiazki zawodowe traktowane sa jak pasozyty, psuje, zrodlo wszelkiego zla. I nie jest wcale tak, ze zachodnie zwiazki sa jakies diametralnie inne, bardziej "racjonalne", sklonne do negocjacji, mniej wojownicze itd. Jak u nas ma dojsc do porozumienia, skoro pracodawcy i przedsiebiorstwa czuja ze sa tak silne, ze nie musza z nikim rozmawiac? Maja za soba media, lobbystow (Lewiatan, BCC), wiekszosc politykow - dlaczego mieliby ustepowac? Mamy jako kraj bardzo niski stopien uzwiazkowienia pracownikow i to jest problem, a nie sila zwiazkow. Silny zwiazek maja gornicy i... nie wiem kto jeszcze. Na szczescie jak slysze ostatnimi czasy coraz wiecej ludzi wstepuje w szeregi zwiazkow zawodowych, jest szansa na powrot do rownowagi sil. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Jak nie stracić pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 13:22 Mamy jako kraj bardzo niski stopien uzwiazkowienia > pracownikow i to jest problem, a nie sila zwiazkow. Silny zwiazek maja gornicy > i... nie wiem kto jeszcze. Solidne związki ma w Polsce sektor państwowy lub pół-państwowy (np. górnictwo), a celem ich działalności jest wyciągnięcie jak największej ilości pieniędzy z budżetu, czyli zagwarantowanie sobie wysokich płac niezależnie od tego, czy się robi, czy się leży, czy firma przynosi zyski, czy straty. Nie ma natomiast związków tam, gdzie być powinny, czyli w sektorach wytwarzajacych realną wartość. Przykładowo, hipermarkety generują ogromne zyski, a warunki pracy należą tam do najgorszych. Tu związki zawodowe miałby o co walczyć, ale ich nie ma. Pieniądze wypracowywane przez pracowników trafiają do kieszeni zarządów we Francji czy Niemczech, którzy lokują je w rajach podatkowych, więc ani Polska, ani nawet Francja czy Niemcy nie mają z tego nic. W rezultacie mamy gospodarkę podzieloną na dwie części - chory socjalizm w sektorze publicznym i chory kapitalizm w prywatnym. A ponieważ ten pierwszy sektor dzięki związkom wyciąga z budżetu coraz więcej, to warunki pracy w drugim robią się coraz gorsze nie tylko przez brak związków, ale również przez wzrost obciążeń narzucanych przez państwo w celu sfinansowania sektora publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Jak nie stracić pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 13:29 Jeżeli pracownicy nie zrozumieją, że związek zawodowy powinien zostać wyprowadzony poza zakład pracy, przewodniczący będzie otrzymywał wynagrodzenie od związku a nie od pracodawcy to będzie tak jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Jak nie stracić pracy 15.03.09, 16:25 Kiedy związki i twórcy prawa na to wpadną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Montero Re: Jak nie stracić pracy IP: *.dsl.bell.ca 15.03.09, 16:42 Wpadli juz dawno, choc to nie sa zadni geniusze. Rzecz wtym komu sie to ma oplacac? Gdzie Ty zyjesz, na Marsie? Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Jak nie stracić pracy 15.03.09, 16:55 Żyję tutaj. Opłacać to ma się pracownikom. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Jak nie stracić pracy 15.03.09, 16:23 Nie przeczę sobie, tylko modyfikuję plan sybiraka. W Polsce ruch związkowy jest bardzo słaby, ale tylko dlatego że ma postawę roszczeniową, a i tej nie jest w stanie zrealizować. Pracownikom po prostu nie opłaca się być w związku. Górnicy mają silny związek, więc wszyscy musimy się dokładać do przywilejów górniczych. Mnie to nie pasuje (choć sam jestem pracownikiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaqu Re: Jak nie stracić pracy IP: *.toya.net.pl 15.03.09, 11:20 tak i przywrócić ZOMO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amo guantan Właśnie odebrano wam prawo do pracy max. 8h IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.03.09, 11:15 możecie klaskać w dłonie i podziwiać jak wyrolowano was z praw, za które wielu ludzi położyło własne zdrowie i życie. Ośmiogodzinny dzień pracy zawsze stał kością w krtani ludziom, którzy nie liczą się z innymi. Czy potrzebujecie czegoś jeszcze, żeby założyć nowy związek, bo solidarność jest od początku wyłącznie propagandową organizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Właśnie odebrano wam prawo do pracy max. 8h 15.03.09, 12:13 Co poetea chciał prze to powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mono Jak nie stracić pracy IP: *.chello.pl 15.03.09, 11:19 Czy przewodniczący związków też dostaną 400 zł. z pośredniaka-bardzo radosne i optymistyczne- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Dlaczego nie przygotowano IP: *.aster.pl 15.03.09, 11:28 paktu proprzyspieszeniowego-cudownego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaqu Henryka IP: *.toya.net.pl 15.03.09, 11:34 nie pytaj co henryka może zrobić dla ciebie zapytaj co zrobić dla henryki odp: 12h pracy za poł pensji . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Jak nie stracić pracy IP: *.chello.pl 15.03.09, 12:16 Kolejna złodziejska inicjatywa związków zawodowych. Nie udało się wyrwać pieniędzy od firm to wymyślili wyrwanie od ludzi. Jakim prawem związki zawodowe sięgają po pieniądze całego społeczeństwa? Nie mam zamiaru do niczego dopłacać. Mogę wam za to zaproponować inne "porozumienie marcowe". zliwkidujmy związki zawodowe a pieniądze, które idą na tych pasożytów przeznaczmy na pomoc zwalnianym z pracy. Myślę, że to bardziej sensowny pomysł. Mam nadzieję, że rząd ukręci głowę tym idiotycznym pomysłom związkowej bandy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Kolejna zdrada związkowych pasibrzuchów IP: *.bialystok.vectranet.pl 15.03.09, 12:24 Tak jak kiedyś zdradziła ludzi Solidarność , tak teraz grupa cwaniaków w imię swoich interesów godzi się na obniżenie warunków pracy. Gdzie nadgodziny? Płaca za pracę na poziomie europejskim a nie azjatyckim? O to trzeba walczyć ... Odpowiedz Link Zgłoś
e-on banda sk.ow 15.03.09, 12:32 To co wynegocjowali to jawna kpina. Teraz kazdy powie, ze jest kryzys i pracownicy będą orać za połowę tego co normalnie.. + 400 złotych - co to k...a ma być ?? Czas by się ratować przed związkami ? Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: banda sk.ow 15.03.09, 16:37 Zacznij czytać ze zrozumieniem. Pracownik pracuje za połowę tego co zwykle i robi połowę tego co zwykle. Te cztery stówy to zachęta dla pracodawców, by nie zwalniali połowy ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: banda sk.ow 16.03.09, 17:55 Bardzo przepraszam, one są dla pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Jak nie stracić pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 12:45 www.youtube.com/watch?v=xeComk4PgxI Odpowiedz Link Zgłoś