Dodaj do ulubionych

Biologia ;/

10.09.09, 17:02
Hej sluchajcie moja nauczycielka od bioli zadala mi dosc glupie zadanie . Pomozecie ?

A wiec ;

Na podstawie informacji z codziennych gazet,czasopism popularnonaukowych,programow telewizyjnych i radiowych,wymien trzy odkrycia w biologii lub medycynie , o ktorych informowano w ostatnim czasie.Wpisz je do tabeli.

Odkrycie ; źródło informacji
Obserwuj wątek
    • unperfect. Re: Biologia ;/ 10.09.09, 18:55
      1.Pierwszą w Polsce operację usunięcia guza mózgu z wykorzystaniem systemu pokazującego precyzyjnie położenie ważnych ośrodków w mózgu i odchodzących od nich połączeń nerwowych przeprowadzili lekarze w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 5 im. św. Barbary w Sosnowcu (Śląskie). Jest to metoda bezpieczniejsza dla pacjenta niż stosowane do tej pory, ponieważ zmniejsza ryzyko uszkodzenia podczas operacji kluczowych ośrodków w mózgu i biegnących od nich połączeń, odpowiadających m.in. za mowę, widzenie czy poruszanie się.

2.Jesteś najedzony! Jesteś najedzony! - taki sygnał wysyłają do mózgu otyłych pacjentów specjalne elektrody. Nowatorską metodę walki z otyłością, jako pierwsi na świecie, testują lekarze z III Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej Collegium Medicum UJ w Krakowie. Pierwszymi pacjentami krakowskich chirurgów zostali ważąca 120 kg kobieta oraz 130-kilogramowy mężczyzna. Zespół prof. Romana Hermana wszczepił im pod skórę z tyłu głowy małe elektrody. Nawet przy pustym żołądku, do mózgu wysyłana jest informacja o sytości, dzięki czemu pacjent nie odczuwa łaknienia.

3.Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego jako pierwsi w Polsce odczytali genom rośliny - genom chloroplastowy ogórka. Dotychczas na świecie zsekwencjonowano około 40 genomów roślinnych. Odczytany genom jest pierwszym w świecie tak dokładnie zbadanym w rodzinie dyniowatych.

4. Polscy naukowcy opracowali nowy bioczujnik, który umożliwia badanie stężenia akrylamidu, substancji wciągniętej na listę związków potencjalnie rakotwórczych. Powstaje ona m.in. podczas smażenia różnego rodzaju produktów spożywczych, w tym ziemniaków. Urządzenie pozwala na szybką, tanią o nieskomplikowaną analizę żywności na obecność akrylamidu.

Masz tutaj jeszcze str www.biotechnolog.pl/news-704.htm
      Mam nadzieję, że pomogłam ;**

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka