rubiszon. Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 18:27 Zgadzam się , ale w USA można spełnić marzenia , a w Polsce niestety nie . ; | Odpowiedz Link Zgłoś
missxmia Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 18:28 Może i masz rację ale od kilku dobrych lat marzę aby tam pojechać i może zamieszkać Nie zrezygnuje z tego tylko dlatego, że Amerykanie mają Polskę w dupie, albo tylko dla tego, ze nie mają tak bogatej historii jak my. Jeśli tam pojadę i się rozczaruję, noto trudno. Zawsze można do kraju wrócić, nikt tego przecież nie zabroni Ale i tak mam wielką nadzieję, że się nie rozczaruje i bardzo mi się tam spodoba ) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
crazy_ Zgadzam się 23.09.09, 18:34 Zgadzam się wszyscy mówią, że Polska jest do dupy, a USA najlepsze, bo można zrobić karierę, zdobyć prace itp. A prace zdobyć łatwo, bo w USA to sami tępacy(z tym sami przesadziłam) no ale Polacy bardziej się przykładają do nauki. A kto z was zrobi karierę jeśli nie ma choć trochę talentu, i co każdy kto wyjedzie zrobi karierę? Odpowiedz Link Zgłoś
syla105 Re: Zgadzam się 23.09.09, 18:52 masz rację . poza tym nie wszystkim ludzią , którzy wyjechali wiedzie się tak genialnie jakby każda z nas chciała .. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzi Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 18:57 www.youtube.com/watch?v=daTTOyu-E1w "Miłość silniejsza niż... głód" xD Jeśli Kotek chce to może ten filmik udostępnić dziewczynom na stronie. Polecam parodia jest genialna! Odpowiedz Link Zgłoś
joluskak Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 19:10 Może i Polska ma ciekawą historię, ale w tej chwili nie ma czego tu szukać. Zresztą amerykanie nie mają pojęcia o naszej historii. Ledwo wiedzą, że taki kraj istnieje. Ameryka moim zdaniem wcale nie jest lepsza, ale ma inne plusy niż nasza ojczyzna. Po prostu trzeba spojrzeć na to pod innym kątem Odpowiedz Link Zgłoś
klaudis02 Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 19:29 Zawsze chciałam mieszkać w Ameryce .Extra sklepy ,ciuchy ,gwiazdy,ale....i tak kocham Polskę ,bo mamy historie ,fajnych ludzi ,a Amerykanie (w większości) to pustaki . Co nie zmienia faktu ,że chciałabym tam pojechać ,chodźby na tydzień. Zobaczyć ,jak tam się żyje . Odpowiedz Link Zgłoś
nightmare Re: Ameryka a Polska 24.10.09, 11:10 po za tym że jest tam więcej ludzi-potworów niż tutaj, a wszyscy dążża do wygody, to uwierz mi że wcale nie inaczej niż tu Odpowiedz Link Zgłoś
yourbadream trouble, reach | i trochę ogólnie. 23.09.09, 19:40 Jak ja nie lubię, gdy Kotek wywala jakiś temat na główną >.< trouble, kryzys zaczął się od jednego pana, a winni nie są tylko Amerykanie, ale wszyscy. Gdyby banki na całym świecie nie były takie chętne, aby dawać każdemu kredyt problemu by nie było. Obama chce załagodzić sytuację z Rosją, robi to samo co Tusk po objęciu rządów, po Kaczyńskich. Nie ma nic głupszego niż prowadzić zimną wojnę i prężyć muskuły dla jakiś kretynizmów. Poza tym ma większe problemy na głowie niż przyjazd na Westerplatte -.-" Nie bądźcie śmieszni. Nie będzie latał wszędzie. Kaczyński na każdą "imprezę" lata? Uhahaha... reach , przestań z tą edukacją. W tej kwestii jesteśmy lepsi. Amerykanie "kują" to co sobie wybiorą, a my wszystko. Choć patrząc na to jak napisałaś "matura"... I służba zdrowia wcale nie jest taka dobra. Na czym opierasz swoją opinię? Tam im więcej chorujesz, tym więcej płacisz na ubezpieczenie. Jeśli nie wykupisz pełniejszego, a nie daj Boże zachorujesz i ci tego nie pokryje to płacisz. Już nie wspomnę jakie porównanie cen leków było w telewizji, gdzie pewna kobieta. Kilkakrotnie taniej zdobyła medykament z Gitmo (wyobrażacie sobie?!) niż w kraju. Najgorszy to był Bush. Poza tym Obama jeszcze zaczyna. Radziłabym poczekać na ocenę jego prezydentury. Debilizm wysokiego stopnia, poważnie. Szkoły prywatne i nieobowiązkowe?! To właśnie powinni pozwolić coś zrobić nauczycielom! Nawet jak taki gnojek założy mu kosz na śmieci to ma związane ręce, bo go do sądu poda! Naszym rodzicom dawali linijką po łapach i byli spokojni. Czy wyszło im to na złe? Szkoła państwowa działa gorzej niż prywatna? W prywatnej tak naprawdę płacą za oceny i tyle. I tak jak ktoś wspomniał co z dziećmi z biednych rodzin, które nie stać? Nie mają prawa się uczyć, bo nie mają pieniędzy? Nie bądź śmieszna. ____________________ Na litość boską przestańcie z tą historią!!! PO CO TO PORÓWNYWAĆ?! LICZY SIĘ TU i TERAZ, to porównujmy!!! OCZYWIŚCIE, że w Ameryce nie jest tak pięknie i kolorowo, są dzielnice bogatsze, średnio zamożne i zalatujące totalną biedą. TAK JEST WSZĘDZIE. Liczą się możliwości. Taki Polak, wyszkolony z językami będzie po nogach całowany w każdym kraju Europejskim czy Ameryce, bo każdy wie, iż edukację mamy na wysokim poziomie. Mnie osobiście w Polsce denerwuje polityka. To co dziewczyny napisały o budownictwie. Po prostu śmiech na sali. Domy z prefabrykatów drewnianych są o wiele tańsze. W Polsce coraz częściej są takie stawiane. Dom z cegły stawia się o wiele dłużej. Poza tym widać, że gow... wiecie o konstrukcji tych mieszkań. Bałybyście się spać podczas burzy? Uhahaha... Zresztą, jak takie tornado wpadnie, to resztę pozbierają i postawią szybciej nowe. Taki dom z cegieł nie dość, że będzie musiał przejść poważny remont (tornada, które oni tam mają spokojnie naruszyłby konstrukcję) to ich wyjdzie drożej. Chodzę do technikum budowlanego i mieliśmy to na budownictwie i technologi robót. Nie wiem co gorsze... Prowadzić dyskusję z zatwardziałym patriotą czy tym, który mówi, że Polska to tylko "smród, brud i ubóstwo". ZERO otwartości. Mam rodzinę w Stanach (z którą de facto nie utrzymuję kontaktów) i gdybym mogła do nich pojechać i pomieszkać, ale nie na wakacje czy pół roku, ale chociaż rok. Zrobiłabym to, bo wiedziałabym co się dzieje i nie na podstawie dwóch miesięcy, po których można jedynie się osmarkać i tyle, ale po wystarczającym czasie, który umożliwiłby mi poznanie chociaż części tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
pluszbezpluszu Re: trouble, reach | i trochę ogólnie. 24.09.09, 11:26 Co do leków.. w wspomnianym przezmnie juz "Sicko" "bohaterzy 11 wrzesnia" (czytaj strazacy) ktorzy przy pracy stracili zdrowie (glownie problemy z oddychaniem) a panstwo im nie pomoglo.. pojechali na Kube.. tam zrobili im za darmo wszystkie badania ale mniejsza z tym.. poszli do apteki i kobieta kupiła lek ktory jest jej niezbedny w przelożeniu za kilka centów natomiast w Stanach za niego płaci kilkaset dolarów.. Odpowiedz Link Zgłoś
ania4474 bzdury gadasz 23.09.09, 19:44 jesteś strasznie pusta myślisz że wszyscy Amerykanie są bogaci i w ogóle mają luksus to w ogóle nie jest prawda może najpierw sobie poczytasz w internecie o sytuacji większości Amerykanów podczas kryzysu a problemy z naturą ( trzęsienia itd.) więc nie osądzaj ich tak pochopnie że mieli niewolników i w ogóle , a w Polsce to jak traktowano chłopów myślisz że ich nie wyzyskiwano przecież liczyła się głównie szlachta i duchowieństwo oni mieli przywileje a chłopi to nie więc najpierw się zapoznaj lepiej z historią i polaków i amerykanów a dopiero później pisz coś bo jak na razie to bzdury gadasz a amerykanie też walczą nie tylko polacy ale jak już powiedziałaś nie interesujesz się nawet gdzie walczą więc wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
mellow Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 19:58 USA to zupełnie inny świat, nie ma co porównywać. tam jest zupełnie inny standard życia. moja mama bardzo żałuje, że wróciła ze Stanów po trzyletnim pobycie. w przyszłości i tak opuszczę Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
claudia93 Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 20:19 dla mnie USA są o wiele lepsze niż Polsa, Polska jest zacofana pod wieloma względami... ja chcę do USA! Odpowiedz Link Zgłoś
martusia1313 Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 20:52 nie prawda ze wszyscy zachwycaja sie ameryka i uwazam ze robia o tylo dla picu bo teraz jest to modne. Ja np duzo bardziej mole wielka brytanie, a do usa nic nie mam poprostu prowadza inne zycie i niech tak sobie robia. A polake uwazam za straszne zadupie i wkurza mnie katolicyzm który jest w naszym kraju wszechobecny, a jest beznadziejny i bezsensowny!! teoretycznie 97% polaków to katolicy, a to gó... prawda. Tak samo wszystkie polskie gwiazdki od siedmiu bolesci które nie maja talentu, wygladu ani normalnego charakteru. nie mowioc juz o politykach za których wszyscy sie wstydza!! Odpowiedz Link Zgłoś
twilighter. pfff....nie zgadzam sie 23.09.09, 23:57 kocham polske bardzo ale mieszkam w usa. ty chyba tam nigdy nie bylas bo nie wiesz jak to tam jest. po pierwsze to usa tez mieli wojny z brytania o wolnosc. mowisz o murzynach. kiedys tak byli w niewoli a teraz normalnie zyja. a jakby taki murzyn byl w polsce to by sie wszyscy z niego wysmiewali. i nie mow mi ze nie bylo by tak bo by bylo. fast foody sa tak samo w polsce. moze i tak pare osob w mojej szkole sa za grubych ale ja tu muwie o 10- 15 odobach w calej szkole. ale tez w polsce sa za grube osoby moze jest ich mniej ale sa. ty sie chyba tez za duzo telewizji naogladalas i jestes zanaiwna bo w sweet 16 to tez zmyslaja zeby bylo bardziej interesujace. a rozpieszczone dzieci to sa na calym swiecie. ameryka pomaga tez ludziom w afryce bo jest duzo fundacji. a co ty myslisz ze AMERYKANIE tez nie gina w TYCH krajach? w ameryce tez trzeba pracowac i zarabiac. niektorzy od innych wiecej zarabiaja ale coz nic nie poradzisz na to. a wiec przestac ogladac "MTV" i zajmij sie czyms prawdziwszym. a nie bylas tam to sie nie wymadrzaj. POLSKA gora oczywiscie!! ale nie sraj tak na ameryke bo nie jest zla. masz tam przynajmiej leprza przyszlosc. mozecie mi dawac minusy mowic ze ja nie mam racji ale chyba ja lepiej wiem jak to jest jak ja tu od 5 lat zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina Re: pfff....nie zgadzam sie 24.09.09, 10:50 Wiesz, jeśli dobrze się wykształcisz, to i w Polsce znajdziesz dobrą pracę, czyli tą przyszłośc. Co do Murzynów. Dziwi Cię to, że w Polsce osobnik czarnej rasy budzi poruszenie, a w Ameryce nie? No to teraz sobie pomyśl ile Murzynów mieszka w Ameryce, a ile w Polsce. Ooo patrz! W Ameryce to gdzieś z połowa populacji, a w Polsce nie! To jednak czasem też zdziwi, nie? Poza tym pamiętaj, że nie wszyscy Polacy by się z niego `wyśmiewali`. Co do fast foodów, to... Ciekawe, że został poruszony ten temat. Wszędzie są fast foody i będą, ale w Polsce jest BARDZO MAŁO ludzi, którzy swoją figurę zawdzięczają nim, bo w większości ludzie są po prostu chorzy. Nie tylko Ameryka pomaga ludziom w Afryce. Polacy też jadą na misję. Sa pewne fundacje. Jednak musisz też wziąc pod uwagę budżet państwowy Polski, a Stanów. Wiesz, mówisz, że masz rację, bo żyjesz w Stanach od 5 lat, ale chyba nie wiesz jak jest teraz w Polsce. Bo się pozmieniało. Poza tym moja przyjaciółka była w Stanach i jakoś dobrze tego nie wspomina. Zdaję się na jej opinię, bo mnie jeszcze nie zawiodła. Powiedziała, że to był koszmar. I że wieczorem to wręcz strach iśc po ulicy. I znając życie ktoś znowu mi odpiszę, że tam można zostac gwiazdą na cały świat -.-' Ale do jasnej chol.ery, czy to jest w życiu najważniejsze?! Może ktoś ma większe ambicje i chce zostac lekarzem itd.?! A na całym świecie mówią, że jedni z najlepszych lekarz są właśnie z POLSKI. Dziękuję, skończyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
pluszbezpluszu Re: pfff....nie zgadzam sie 24.09.09, 11:29 Pięć lat, a już problemy z pisaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
aitii amerykański sen... 24.09.09, 12:38 Wiecie, myśle, że autorka chciała nam przekazac cos innego, tyle, że po prostunapisała to bardzo nie zrozumiale. Bo Ameryka to wspaniały kraj, ma coś w sobie jak każdy inny. Nie będę pisac, ż jest cudny i wspaniały, bo nigdy tam nie byłam i myśle, że każdy kto lubi przepych czułby się tam znakomicie. Myślę, że autorce chodziło o to, że my żyjąc w materialistycznym świecie, nie potrafimy docenić tego co mamy. Denerwuję mnie to, że wszyscy uważają, że Polska to taki beznadziejny kraj i, że jak dorosną to od razu emigrują. A prawda jest taka, że za przeproszeniem g*wno wiedzą. 1. Że mamy beznadziejny rząd - no błagam, jak nastolatek może wiedzieć co tam się dzieje, jak człowiek dorosły w ogóle nie jest obeznany! 2. Że w innych innych krajach można sie lepiej kształcić (Harvard, Brown, Oxford itp.) - a to już kompletna bzdura. Gdyby na amerykańskie uczelnie starał się dostać taki polak, który skończył liceum ogólnokształcące z 4,3, dostał by się BEZ PROBLEMU! Bo w Ameryce jest strasznie niski poziom edukacji. 3. Bo tam jest większa tolerancja - Tak, to prawda. Tam czarny człowiek, czy dziewczyna ubrana od stóp do głów w tęcze, nie robi żadnej niespodzianki. Ale wiecie dlaczego w Polsce jest inaczej? Bo właśnie takim ludziom nie chce się ruszyć tyłka i coś zmieniać. 4. Bo tam żyję się wygodniej. I to jest prawda. Tam żyje się bardzo wygodnie. I zobaczcie do czego to wszystko doszło. Współczesnym nastolatkom nie chce się nic. Byleby było im wygodniej. Nie zaprzeczajcie, bo to jest straszna prawda. Napisałam co ja sądze na ten temat. I nie chodzi mi o to, że macie zostac w tym kraju i koniec. Bo jeżeli kochacie np. Londyn, jeżeli sądzicie, że po prostu Francja to wasz drugi dom, albo, że to właśnie w Ameryce powinniście mieszkać, to bardzo dobrze! Tylko mówię do ludzi, którym nie chce się nic zmieniać, tylko siedzą przed komputerem i narzekają. Odpowiedz Link Zgłoś
satini Ameryka a Polska 24.09.09, 13:04 Wiem, że teraz już pewnie nikt tego nie przeczyta, jednak czuję chęć wypowiedzenia się na ten temat. Na początku zaznaczę, że szanuję Twoje zdanie, jednak mnie do niczego nie przekonałaś. Nie podoba mi się to, że wypisałaś same wady Ameryki i zalety Polski. Pytasz: W czym Stany są lepsze niż Polska? A ja spytam: jak można w ogóle porównywać te dwa, całkowicie odmienne kraje? Po co spoglądać w przeszłość? Co było to było i teraz już nic tego nie zmieni. Poza tym, kto powiedział ze jeżeli jeden kraj ma bogatszą historię, jest lepszy od innego? Mówisz, że Afroamerykanie przeżywali katusze, nie wiem nie słyszałam o tym, ale moim zdaniem lepiej pracować w Ameryce i mieć pieniądze chociaż na jedzenie niż umierać z głodu w Afryce. Poza tym w dzisiejszych czasach Amerykanie bardzo pomagają Afrykanom, wysyłają paczki, towary, m.in. prezerwatywy aby zmniejszyć zachorowania na AIDS i populację głodujących dzieci. Wiele amerykańskich gwiazd wpłaca dla nich wielkie kwoty. Owszem, z Ameryki wywodzą się fast foody i inne niezdrowe jedzenie. To jednak nie znaczy, że mieszkają tam same bogate grubasy "pierdzące w stołki". W każdym kraju są McDonald's, KFC i inne, w Wielkiej Brytanii również jest wysoka populacja tych niezdrowych produktów. Polska, moim zdaniem, jest krajem nietolerancji, brudu i pijaków. Dowód? Największe rekordy Guinnessa w piciu alkoholu wygrywają Polacy i Rosjanie. Nietolerancję można spotkać na każdym kroku, dosłownie WSZĘDZIE. Ludzie dziwią się, że mam niską samoocenę i brak wiary w siebie. Czemu? Oczywiście przez to, że zarówno w podstawówce jak i w gimnazjum moi rówieśnicy nie tolerowali moich poglądów i tak jest do dzisiaj. W Ameryce jest inaczej, dużo o tym czytałam. Tam osoby z np. inną orientacją seksualną nie wzbudzają jakiegokolwiek zdziwienia, natomiast w Polsce zostałyby wyśmiane i wytykane palcami. Tam nie krępowałabym się wyjść na dwór z bluzką np. z Jonas Brothers, w Polsce tak i to NIE przez to, że wstydzę się, ze ich lubię, bo tak nie jest. Do mojej szkoły chodzi Amerykanka (tak, też się dziwię co ona robi na tym zadupiu). Już na początku roku LICEALIŚCI pokazywali na nią palcami jak dzieci w przedszkolu, śmiali się itd. I jak potem za granicą mają mieć o nas dobre zdanie? W Ameryce można wybrać przedmioty, których chce się uczyć. Poziom jest o wieeele niższy niż u nas, na dodatek tam można wiele osiągnąć TALENTEM, nie WIDZĄ. Tutaj jest odwrotnie, a i tak przeciętny polak zarabia 1500 zł. Ktoś wcześniej napisał, że w Ameryce przeciętnie "tylko" 2 000 dolarów. A teraz przełóżcie dolary na polskie pieniądze...no właśnie . Czemu nie chcą nam znieść wiz? Otóż dlatego, że większość polaków wyjeżdżających do USA już nie wraca do kraju. Ja się oczywiście im nie dziwię. W Ameryce jest piękny, różnorodny krajobraz. Od ogromnych kanionów, poprzez wielkie miasta, aż do dużych wsi, łąk, lasów, pastwisk. W Polsce największą atrakcją jest syrenka w Warszawie, ewentualnie góry czy plaża, które są w prawie każdym innym kraju. Nawet w Niemczech są większe atrakcje niż u nas! Od groma parków rozrywki i wesołych miasteczek. Ktoś powiedział: co z tego, że w Ameryce jest rozrywka, gwiazdy i sklepy, jak prawie nie ma historii i zabytków? Ludzie, powiedzcie mi, wolelibyście oglądać jakieś stare mury, czy bawić się w najlepsze np. w Disneylandzie? A skoro znów zaczepiłam o temat historii, to jeżeli teraz ludzie mieliby mieć za złe Amerykanom, że wykorzystywali Afrykanów, to tym samym my mamy nienawidzić Niemców? Sama kiedyś czułam do nich urazę, ale zmądrzałam. Nikt nie powinien cierpieć za grzechy swoich przodków, jeśli ktoś nie potrafi tego tolerować to z dumą może się nazwać kolejnym, nietolerancyjnym polakiem. Wydaje mi się, że trochę za dużo się naoglądałaś tych wszystkich programów i "Sweet Sixteen". W każdym kraju były, są i zawsze będą jakieś rozpieszczone słodkie idiotki, tutaj pochodzenie nie ma nic do rzeczy. Mam, nadzieję, że moja wypowiedź również nikogo nie uraziła i jako jedni z nielicznych, uszanujecie wolność słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 13:20 Ja bym NAPRAWDĘ wolała oglądac polskie zabytki niż bawic się w Disneylandzie, bo gdy je oglądam, to czuję się dumna, że to do Polski należy. Talent to nie wszystko! Zapominasz, że sława może równie szybko przyjśc co i odejśc. I co wteyd zrobisz?! Znajdziesz jakąs pracę bez wiedzy? No wątpie. Poza tym pamiętaj, że gdyby wszyscy stawiali na talent i tylko tym chcieliby życ, to nie było by lekarzy, strażaków itd. Może ktoś ma większe ambicje. Nie pomyślałaś? Nietolarencyjnośc swoją drogą, ale co powiesz ludziom, którzy mało kiedy widują `kogoś innego`? Nie są przyzwyczajeni. To też trzeba jednak brac pod uwagę (nie znaczy, że ich bronię). Jak Amerykanie mogą nie tolerowac `czarnych` itd, skoro to u nich większa częśc populacji? Nie mów mi, że Polska to tylko nietolerancja, brud i pijacy, bo tak nie jest. A myślisz, że w Stanach jest tak uroczo? Wiesz, że w większości dzielnicach jest STRACH wyjśc na ulice wieczorem? Myślisz, że gdzie jest najwięcej narkotyków itd? Można doskonale poróżnic te dwa kraje. USA nie jest takim pięknym krajem jak by się mogło wydawac. Nie interesuję Cię historia? Proszę bardzo. Ale ja mogę stanąc przed Amerykaninem i z dumą powiedziec, czego moi przodkowie dokonali (no i że jestem w 1/4 części hrabiną, ale xDDD), a on co mi odpowie? Też może się pochwalic, ale ja mogę mu więcej powiedziec. Niby Ameryka cudowna, za to Amerykaninie tacy tępi. Przeciętny obywatej STanów Zjednoczony jest głupszy ode mnie czy od Ciebie. A Polacy? Mimo, że są też tacy, to jednak MY mamy jeden z największych poziomów edukacji. To NAS chwalą za mądrośc. To od NAS pochodzą najlepsi lekarze świata. A uczelnie? Też mamy! Chocby Uniwersytet Jagielloński! Chyba mi nie powiesz, że Harvard ma większy poziom? Jeśli tak powiesz, to Cię najzwyczajniej w świecie wyśmieję. The End Odpowiedz Link Zgłoś
agatusia9595 Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 14:43 Większość z was chyba sama nie wierzy w to co pisze .. Że niby polska uczelnia może się równać z Harvardem. Błaagam! Histria Polski żeczywiście jest bardziej hymmm rozwinięta i mamy powody do dumy. Ale szczerze kto teraz przejmuje sie histrią? Czy jakoś szczególnie obchodzicie 11 listopada czy 3 maja? Wątpie .. Podejrzewam że większość ludzi w Ameryce nie wie że istnieje taki kraj jak Polska.! I czy to jest podód do dumy? A nasi cali 'artyści'? Czy jakiś polak zrobił karierę ogólnoświatową? A amerykanie? Oczywiście, ze tak. Nawet sam kotek pisze o gwiazdach z ameryki, no może z wyjątkiem Ewy Farny, ale ona nie mieszka w Polsce .. Jednak coś na stu trzyma. Mnie również ... W każdej chwili mogę przeprowadzic się do Anglii, ale nie chce. Sama nie wiem czemu? Tam życie jest prostsze, ciekawsze, mozna się wybić.! A w Polsce? Nie da rady .. Nie ma nawet jak. W przyszłości chcę wyjechać do Ameryki, może nie na stałe ale choć na chwilę. Przekonać się jak tam jest naprawdę ... Odpowiedz Link Zgłoś
satini Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 14:49 agatusia9595, gdzie napisałam, że Polska szkoła może równać się z Harvardem? Przeczytaj moją ostatnią wypowiedź. Jeżeli to nie było do mnie, to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 14:54 Uwierz mi, może się równac z Harvardem. Bo tak jest Harvard wychwalany, że to taki wysoki poziom, ale jak na nich. Dlaczego Amerykanie są tacy sławni? Bo są Amerykanami, dlatego! Gdyby byli z innego kraju, nie byliby tacy sławni. Bo wiecie, Ameryka jest `modna` i ludzie tylko tam szukają talentów. Odpowiedz Link Zgłoś
pluszbezpluszu Re: Ameryka a Polska 25.09.09, 10:35 Nie oceniajcie edukcji w Stanach Zjednoczononych przez dosłownie pare uczelni jak Harvard, Yale, MIT itd one stanowia tylko 3% wszystkich uniwersytetów. Reszta ma opłakany poziom który równa się z ukończeniem naszego liceum. A prawda jest taka, że te najlepsze uczelnie sa takie dobre tylko jedynie dzieki najlepszej kadrze (75% kadry stanowia Polacy, Rosjanie, Chińczycy, Japończycy czy Koreańczycy- NIE AMERYKANIe- ciekawe gdzie oni sie wyksztalcili??) która pozyskana jest dzieki wielkim sumom (poczatkowa pensja docenta to 100-150 tys. dol. rocznie) na ktore zadna europejska uczelnia nie moglaby sobie pozwolic. Sadzicie, że jaki poziom mialby UW czy UJ gdyby mogl oferowac takie sumy i zatrudniac najlepszych? I nie jest tak, ze w stanach masz wlasnie tak wielkie możliwości bo możesz się kształcic własnie na tych uczelniach. Prawda jest taka, że na nie w wiekszosci nie ida ci ktorzy sa wybitnie zdolni, najlepsi z najlepszych tylko ci najbogatsi.. bowiem rok na takiej uczelni kosztuje kilkanascie tysiecy dolarów (np. 15.. czyli na przeliczeniu na nasze ok 45). Ile przecietnych rodzin (o biednych nie wspomne) w stanach zjednoczonych jest w stanie posłać dwoje dzieci na 5 lat na lepsza uczelnie (bo na słabszej i tak sie niczego nie nauczysz- pomijac fakt ze za taka tez trzeba placic i to nie mało)? Odpowiedz Link Zgłoś
satini Ameryka a Polska 24.09.09, 14:27 No cóż, może Ty tak, jednak zapewniam Cię, że większość polaków gdyby miało do wyboru Wesołe miasteczko w USA czy zabytki w np. Krakowie wybrałoby bez wahania to pierwsze. W Ameryce, żeby się wybić trzeba mieć talent, nie wiedzę. Przy np. śpiewaniu po co Ci układ okresowy pierwiastków do szczęścia? Tam możesz wybrać zajęcia według własnych zainteresowań, rzeźbiarstwo, gra na gitarze. Wcale nie twierdzę, że WSZYSCY ludzie mają stawiać na talent. Owszem, jeżeli ktoś ma upodobania np. medycznie to wiedza jest szczególnie potrzebna, jednak w takim przypadku lepiej jest uczyć się w Polsce. Nie musisz mnie wyśmiewać, nigdy nigdzie nie napisałam (i nie zamierzam), że w USA jest wyższy poziom. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że polski gimnazjalista bez problemu zdałby maturę w Ameryce. Tylko nie wiem, skąd wam się biorą takie głupie pomysły, że np. 25% Amerykanów nie wie gdzie leży USA czy Europa. W tym filmiku na YT ankietowanych było kilka/naście osób, a w Stanach są ich miliony. W Polsce również można by zrobić coś takiego i z tego skleić kilka najgłupszych odpowiedzi, to nie jest żadna sztuka. To, że w Polsce nie mieszka wielu ciemnoskórych ludzi w NICZYM nie usprawiedliwia nietolerancji polaków. Poza tym ja podałam jako przykład osoby innej orientacji, a takich w naszym kraju przecież nie brakuje. A inne upodobania muzyczne, styl ubierania się, subkultury? W tolerancji nie chodzi tylko o tolerowanie osób innego pochodzenia. Mówisz, że Polska to nie "tylko nietolerancja, brud i pijacy", ale nie podałaś żadnego konkretnego przykładu. Może i nie TYLKO, lecz w dużej mierze tak. Mogłabyś bez problemu przed Amerykanami pochwalić się historią, jednak wydaje mi się, że nie specjalnie by ich to zainteresowało. Ja mogę śmiało powiedzieć: WSTYD MI, ŻE JESTEM POLKĄ. WSTYD BYŁOBY MI SIĘ DO TEGO PRZYZNAĆ W STANACH. Myślę, a nawet jestem pewna, że gdy kiedyś tam emigruję, zmienię imię i nazwisko, zatrę wszystkie ślady swojego pochodzenia. Pewnie zaraz zostanę zmieszana z błotem, ale co mi tam, już przywykłam. Nie zgadzam się z tym, że w Polsce mamy najlepszych lekarzy. Ciągle tylko słychać strajk, ale co tu się dziwić, jak na medycynę tyle nauki a zarobki niespecjalne? Nie znam polskich lekarzy, który wnieśli coś do medyny, ale jeśli ty znasz to chętnie poczytam. To w Ameryce wynaleziono leki na przeróżne choroby, szczepionki i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 14:42 Ale Ty ciągle zapominasz albo nie wiesz, ile POLSKICH lekarzy wyemigrowało do USA i się przyczyniło do rozwoju medycyny. Z Polski są jedni z najlepszych lekarzy, ale po prostu nasze państwo nie ma pieniędzy na zakup odpowiednich sprzętów. Jednak to nie przeszkadza temu, że jak już powiedziałam Polacy są świetymi lekarzami. Co do (niestety) głupoty Amerykaninów to mówi się o tym wszędzie. Ale wiesz z czego to wynika? Z poziomu edukacji! Filmik na YT jest tak naprawdę dla śmiechu; nie udowadnia niczego, ale o tym po prostu wiele się mówi. Jak już Ci mówiłam, talent to nie jest wszystko! Może i się wybijesz, ale potem jak sława odejdzie (powtarzam, sława może tak samo szybko odejśc jak przyszła i co potem będziesz robiła bez wiedzy? Nic. I na tym to się skończy. Nie mówię, że usprawiedliwia się ludzi nietolerancyjnych, ale tej nietolarencyjności można się spodziewac, gdzieś gdzie nie wiele jest takich ludzi. Co do nietolarencyjności ludzi innej oreintacji seksualne, to mnie ona [nietolarencyjnośc] wręcz denerwuje. Może i by żadnego Amerykanina to nie zainteresowało; nie dbam o to. Ale mnie to by przyprawiło satysfakcję i to się dla mnie liczy. Byłam już pare razy za granicą i ZAWSZE śmiało przyznaję się do Polski. Jedni ludzie się na mnie krzywo patrzyli; drudzy wręcz podziwali^^ ZAWSZE będę dumna, że jestem Polką! Nigdy nie wyrzeknę się obywatelstwa polskiego. Choc nie jest powiedziane, że nie wyjadę z Polski. Ale nawet jeśli to na pewno nie do Ameryki. No i mój wyjazd będzie raczej rekreacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
satini Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 15:00 Masz, rację, nie wiem, bo nie interesuję się tym. A mogłabyś przytoczyć jakieś konkretne nazwisko? Doskonale o tym wiem, sama napisałam, że polski gimnazjalista mógłby zdać w USA maturę. Ale to dlatego jest tam taki niski poziom, że większą uwagę zwracają na talent i to, co człowiek może sobą reprezentować, to, co potrafi, nie czego się nauczył (albo wykuł na blachę, byleby zdać ;P). Wiem, że talent to nie wszystko, ale kto powiedział, że nie chcę się uczyć? Skończę gimnazjum, wyjadę na rok do USA (www.perfect.wroc.pl/?module=menu&id=3), zobaczę jak tam jest i kiedyś na pewno wrócę tam na studia. Ale że mnie nie kręci np. medycyna, to zamierzam iść na studia wokalne lub aktorskie. Mnie też denerwuje nietolerancyjność, pod każdym względem. Może dlatego, że sama byłam jej "ofiarą" przez kilka lat. Nie wszyscy ludzie w Polsce są źli (tak samo jak nie wszyscy w Ameryce wspaniali), jednak wkurzający jest fakt, że jedni potrafią przejść koło ciemnoskórego jak obok normalnego człowieka, natomiast inni go tępią. Człowiek człowiekowi powinien być równy, w każdym kraju. Szanuję Twoje zdanie i nie mam nic do tego, że cieszysz się z bycia polką . Dziękuję, że nie zmieszałaś mnie z błotem. Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 15:42 Jets ich trochę ^^ O niektórych słyszałam, o niektórych nie. Ludwik Hirszfeld Rudolf Weigl Tadeusz Tempka Wiktor Dega Tadeusza Krwawicza Hilary Koprowski To są Ci z XX wieku, ale pamiętajmy, że też o wiele wcześniej Polacy też przyczyniali się do rozowju medycyny. Aktualnie nigdzie nie szukałam, nie interesowałam się rozowjem medycyny, ale jak jeszcze kogoś znajdę (jakiegoś Polaka) to Ci dam znac ^^ Co do nietolerancyjności to też wiem coś o tym, bo jestem przez pewne osoby nietolerowana z powodu innego wierzenia niż oni. Nie zmieszałam Cię z błotem, bo nie miałam takiej podstawy i wcale nie chciałam ;] Jeśli prowadzę z kimś dyskusję, wymieniam z kimś swe poglądy, to czmeu miałabym obrażac kogoś? `Mieszam z błotem` tylko słit krejzolki, które mają po 5kg na twarzy, ale to już inna historia ;] Również szanuję Twoje zdanie. Dziękuję. Skończyłam. Pozdrawiam. THE END Odpowiedz Link Zgłoś
pluszbezpluszu Re: Ameryka a Polska 25.09.09, 11:01 Gwiazdami w USA zostaje tylko promil populacji i niekoniecznie dzieci telentowi (wystarczy popatrzec ilu ludzi ktorzy sa znani za grosz np talentu aktorskiego nie maja)... Przewaznie sa to produkty marketingowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pluszbezpluszu Re: Ameryka a Polska 25.09.09, 10:57 "jednak zapewniam Cię, że większość polaków gdyby miało do > wyboru Wesołe miasteczko w USA czy zabytki w np. Krakowie wybrałoby bez > wahania to pierwsze.' Wiesz to zależy od poziomu kultury.. i właśnie wiedzy.. "Tylko nie wiem, skąd wam się biorą takie głupie > pomysły, że np. 25% Amerykanów nie wie gdzie leży USA czy Europa" To akurat było pytanie do Miss wiec raczej podawali prawdziwe statystyczne dane.. "Mówisz, że Polska to nie "tylko nietolerancja, brud i pijacy", ale nie podałaś > żadnego konkretnego przykładu. Może i nie TYLKO, lecz w dużej mierze tak. " A stany to również brud (po Nowym Jorku po ulicy lataja wielkie szczury-na własne oczy widziałam gdzie u nas tak jest? dodatkowo worki smieci na ulicy) pełno brudnych smierdzacych bezdomnych, cpunow, gangi, strzelaniny to codziennosc.. Ja osobiscie wole jednego czy dwoch pijaczkow stojacych pod sklepem- dla twojej widomosci - nie mamy momopolu na alkoholizm, alkoholicy sa wszedzie ty masz poprostu taki poglad bo tu mieszkasz "Mogłabyś bez problemu przed Amerykanami pochwalić się historią, jednak wydaje > mi się, że nie specjalnie by ich to zainteresowało" Bo sa ignorantami dla ktorych dziadek Obamy wyzwolil Aushwitz "Ciągle tylko > słychać strajk, ale co tu się dziwić, jak na medycynę tyle nauki a zarobki > niespecjalne?" a) u nas lekarze mało zarabiaja oni tylko tak twierdza powiedz mi jedno- widziałaś niedyś biednego lekarza? Ja w całym moim zyciu nie.. b) w stanach zjednoczonych lekarze zarabiaja wiecej wiesz dlaczego? Bo ochrona zdrowia jest prywatna... - co za duzym plusem Stanow Zjednoczonych z perepektywy pacjenta akurat nie jest "Nie znam polskich lekarzy, który wnieśli coś do medyny, ale > jeśli ty znasz to chętnie poczytam. " Mamy bardzo duzo sukcesów jesli chodzi o medycyne, np w kardiologii.. czy tez np profesor Maria Siemionow dowodzila zespolem przeprowadzajacym pierwszy przeszczep twarzy.. "To w Ameryce wynaleziono leki na przeróżne > choroby, szczepionki i inne." Wcale nie tylko w Stanach (szczepionka na świnska grype to jak narazie dopiero w Chinach jest, teraz ta szczepionka na HiV w wiekszej mierze to zasluga tajskich naukowcow) ale powiedz mi ilu tych amerykanskich naukowcow jest amerykaninami? ilu amerykanskich noblistow jest amerykaninami? Nie wielu- a jesli juz to sa dopiero piwreszym pokoleniem w stanach. Spora wiekszosc jednak nie zostala wyksztalcona w Stanach oni jedynie tam pracuja z racji ze sa pieniadze... Odpowiedz Link Zgłoś
rosalie Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 16:03 mnie nie przekonałaś. -.- Usa jest lepsze i już. Bogatszy Kraj. Dużo sławnych ludzi, można chodzić na koncerty. Lepsze ciuchy, niekoniecznie drogie. Krajobrazy, produkty..i te obłoczki^^ Masz angielski od początku, nie musisz zaśmiecać sobie głowy jakimiś polskimi hieroglifami. Dużo pięknych miejsc i zabytków. Polska. Zadupie. Zacofana. Biedna. Politycy to debile. Zero gwiazd. Przekonałam.? Nie.? Mam to gdzieś -.- Ameryka to twoim zdaniem tylko te 'złe' strony. Wcale tak nie jest. Ja nie jestem zadowolona z tego, że jestem polką. Jeśli miałabym możliwość wyboru, chciałabym być amerykanką. Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina ... 24.09.09, 16:44 Dobra, to już mnie denerwuje. Jakie masz na to dowody, że USA jest lepsze? Żadnych? No to powiedz, że TWOIM zdaniem jest USA lepsza, a Polska to zadupie, ale nie mów tego jakofaktu stwierdzonego, bo nie wszysycy mają takie zdanie. Przy okazji - chciałam zauważyc, że teraz właśnie Ty wypisałaś same `zalety` (szkoda, że niektóre wyssane z palca), a Polski tylko wady (też niektóre wyssane z palca. Odpowiedz Link Zgłoś
bez.urazy Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 21:26 Rosalie_ nie wiem czy wiesz, ale sama siebie ośmieszasz. Skoro Twoje możliwości umysłowe przekracza nauczenie się "polskich hieroglifów" to nie dziwie się, że Polska jest dla Ciebie "tym złym" krajem. To musi być frustrujące - nie wiedzić kiedy jest "u", a kiedy "ó". No tak, Ameryka ma w kńcu PRAWDZIWYCH celebrytów i fajne ciuszki. No i są koncerty, w Polsce tylko festiwale. Krajobrazy, podczas gdy w u nas tylko fototapety. I jak ja mam przebić te argumenty? ŻENADA I PUSTKA ABSOLUTNA. Odpowiedz Link Zgłoś
iimileyii Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 19:22 Szczeże mówiąc ja mieszkam w Los Angeles w stanie California i na początku gdy sie tam przeprowadzałam troche się bałam ale i cieszyłam a teraz USA ani na krok nie opuszcze bo mam tam wspaniałych przyjaciuł którzy teraz są moją rodzinom i moi rodzice mają tam leprza prace a ja leprze warunki bytowe. Troche było problemów z obywatelstwem ale teraz już jest ok Tyle że nie myślcie że wszędzie tam jest tak fajnie są naprawde straszne miejsca które omijam wiem coś o tym bo moja koleżanka została w jednej z okoliczek zgwałcona i potraktowana nożem cud że przeżyła. Ale są tesz fajne strony np mnóstwo dyskotek dużo sklepó fajne szkoły no i gadałam już nie jedną gwiazdą w LA No i kiedyś mam większą szanse na sławe ale to tam moje marzenie XD Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 19:53 W Ameryce życie jest łatwiejsze, to przyznam, i podobno bardziej ekscytujące. Ale bardziej chodziło mi o względy historyczne, a fakty są takie, że gdyby Amerykanie nie "sprowadzali" murzynów do USA to NIC z tego co mają by nie osiągnęli. Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
iimileyii Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 20:11 Według mnie najważniejsze jest to jak tam się żyje a nie jak było bo to już było dawno i to stało się historiom mi się tam dobrze żyje i już nie chce wracać Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina powiesz mi coś? 24.09.09, 20:20 po co kłamiesz? sama w komentarzach, które napisałaś się przyznajesz do tego. `Mr.President mój głos ma o ile zamieszkam w USA XD ` wystarczy wejśc w Twój profil i przezytac sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 20:15 a że tak spytam, ile lat tam mieszkasZ? -.- i jakie gwiazdy spotkałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
iimileyii Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 20:34 Mieszkam tu od paru miesięcy no aleee co ja tam będe gadać ... mam swoich przyjaciuł i znajomych tutaj na forum moge tylko podzielić się informacjami bo tak apropos nie kwapi mnie do rozmowy z kimś kogo nieznam bo w końcu jaki temat można z kimś takim poruszyć Odpowiedz Link Zgłoś
iimileyii Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 20:37 iimileyii napisał(a): > Mieszkam tu od paru miesięcy no aleee co ja tam będe gadać ... > mam swoich przyjaciuł i znajomych tutaj na forum moge tylko podzielić się infor > macjami bo tak apropos nie kwapi mnie do rozmowy z kimś kogo nieznam bo w końcu > jaki temat można z kimś takim poruszyć sorry nawet nie miesiąca ale moi rodzice już od kilku Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina Nie rób z siebie pośmiewiska... 24.09.09, 20:37 Czy Ty naprawdę myślisz, że po kilku miesiącach mieszkania dostaniesz obywatelstwo ?!?!?! Proszę Cię. Jak już masz kłamac, to lepiej wymyśl sobie lepszą historię, bo ta jest aż żałosna. Odpowiedz Link Zgłoś
iimileyii Re: Nie rób z siebie pośmiewiska... 24.09.09, 20:42 kardolina napisał(a): > Czy Ty naprawdę myślisz, że po kilku miesiącach mieszkania dostaniesz obywatels > two ?!?!?! > Proszę Cię. Jak już masz kłamac, to lepiej wymyśl sobie lepszą historię, bo ta > jest aż > żałosna. Mam w dupie to co sobie myślisz mogła byś nie pisać tych beznadziei skoro w to nie wierzysz ja wiem swoje i wiem gdzie mieszkam a ty sie odwal bo mam dość takiego gadania więc żegnam cię nara ide do szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
yourbadream Re: 24.09.09, 22:11 iimileyii, dziecko nie ściemniaj tak. Po pięciu latach legalnego mieszkania i pracowania w Stanach możesz się ubiegać o obywatelstwo, ale musisz zdać zdać egzamin z języka ang. i historii Stanów, potem masz ślubowanie i dopiero potem obywatelstwo. Patrząc po tych pierdołach co piszesz, to nie masz ani ty, ani twoi rodzice. kardolina, momentami mnie irytujesz tą swoją dumną. Zapomnij dziewczyno o historii! Rozumiem, że ze względu na nią będziesz teraz pluła na Niemców i Rosjan? I co to za obrona nietolerancji w stosunku do afroamerykanów? Gdy ja po raz pierwszy zobaczyłam osobę czarnoskórą to się strasznie ucieszyłam, kolejne takie momenty już były normą. Ludzie są po prostu zamknięci i tyle. USA nie jest pięknym krajem? Oni mają wiele rzeczy do pokazania. Wielki Kanion chociażby. Ze względu na różny klimat mogą się czymś pochwalić. My mamy głównie zabytki, które jak dla mnie powinni usunąć (po kiego wała za 4 miliony remontować jakiś drewniany kościółek? -.-") i postawić coś co się ludziom przyda. Pominę budynki, które stoją dłużej niż wiek, bo to wtedy jest naprawdę coś. Amerykanie są tępi, bo im więcej nie jest potrzebne do szczęścia i tyle. Nigdy cię nie zastanawia po co się uczysz na matematyce logarytmów (używa ich się tylko w projektowaniu, osoby, które się wybierają na architekturę - do nauki matmy!)? Albo po co ci tyle informacji dotyczących z geografii? PITy by nas nauczyli wypełniać. To by było życiowe. I teraz jest pytanie: dlaczego tych wielu POLSKICH LEKARZY wyemigrowało do Stanów? Bo tutaj jest tak pięknie, a tam jest fe? NIE! Ze względu na większe finanse mają szansę coś zrobić. Choćby badania kliniczne. Ilu Polaków jest prekursorami w wynajdowaniu leków, szczepionek i tak dalej? Cała masa, ale należy to do Amerykanów, bo to oni wykładają pieniądze. I tyle. Teraz tak ogólnie. Jeśli ktoś palnie, że Amerykanie ciągle spłacają swoje długi i tak dalej, to powiem wam jedno. Na każdym człowieku ciąży jakiś dług, bo nie ma żadnego kraju, który go nie ma, tylko nikt nie ogłosi bankructwa, bo to by był koniec państwa, więc wiecie... Zwolnijcie z tymi wadami Ameryki i zaletami Polski, a do osób, które mieszają z błotem Polskę, wy zwolnijcie z wadami Polski, a zaletami Ameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina Re: 25.09.09, 10:55 Wzięłam pod uwagę, że w Polsce nie ma finansów na różne sprzęty medyczne, ale to byli POLSCY lekarze i to mnie interesuje. Denerwuję Cię swoją dumą? Bardzo dobrze. Racja, jestem cholernie z tego dumna i tak już będzie. Dla mnie Ameryka jest beznadziejna. Nie lubię jej i tyle. A moja duma jako Polki będzie jeszcze rosła długo, długo i nic inkomu do tego. Przeszkadza Ci to? Masz z tym problem? To napisz do przyjaciółki -.-' Odpowiedz Link Zgłoś
yourbadream Re: 25.09.09, 20:17 Z tym "to napisz do przyjaciółki" zachowujesz się jak jakieś dziecko. Będzie rosła chociaż Polska schodzi na psy? No to powodzenia. W końcu twoja pożal się Boże duma doprowadzi do tego, że będziesz się uważać za kogoś lepszego tylko dlatego, że jesteś Polką. I niby z jakiego powodu jesteś duma? Z powodu historii? Ona będzie coraz mniej znaczyć w świecie, bo ludzie się skupiają na tym co jest tu i teraz. Z jakiego niby powodu Ameryka jest dla ciebie beznadziejna? Znasz ją? Byłaś tam? Mieszkałaś? To krytykuj tylko to co znasz. Klapki na oczach i zero bycia człowiekiem otwartym. Odpowiedz Link Zgłoś
montanacyrus Ludzie zrozumcie nie ma o co się kłócić! 25.09.09, 14:58 To zaczyna się robić denerwujące. Moim zdaniem ten wątek został założony żeby każdy mógł wypowiadać się co mu się podoba a co nie (w Polsce i Ameryce) A wy zaczynacie się tu kłócić i wyzywać i gadacie "Przestańcie z tą historią" Zrozumcie. Albo urodziliście się Polakami i akceptujecie to i kochacie ojczyznę, lub nietrawicie tego kraju i w wieku 20 (w pogoni za pracą np.) wyjeżdżacie do Satnów. Amerykę trzeba szanować, bo naprawdę dużo osiągnęła, ale Polska też nie jest taka zła. Może nie ma dużo do zaoferowania, ale od starszych ludzi usłyszecie prawdę: Jestem polakiem/ką i kocham ten kraj. I czy nie o to chodzi? Żeby przypomnieć sobie, kim jesteśmy i kim się urodziliśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
freakynatalie Re: Ludzie zrozumcie nie ma o co się kłócić! 25.09.09, 16:11 montanacyrus napisał(a): > To zaczyna się robić denerwujące. Moim zdaniem ten wątek został założony żeby k > ażdy > mógł wypowiadać się co mu się podoba a co nie (w Polsce i Ameryce) A wy zaczyna > cie się > tu kłócić i wyzywać i gadacie "Przestańcie z tą historią" Zrozumcie. Albo urodz > iliście się > Polakami i akceptujecie to i kochacie ojczyznę, lub nietrawicie tego kraju i w > wieku 20 (w > pogoni za pracą np.) wyjeżdżacie do Satnów. Amerykę trzeba szanować, bo napraw > dę > dużo osiągnęła, ale Polska też nie jest taka zła. Może nie ma dużo do zaoferowa > nia, ale od > starszych ludzi usłyszecie prawdę: Jestem polakiem/ką i kocham ten kraj. I czy > nie o to > chodzi? Żeby przypomnieć sobie, kim jesteśmy i kim się urodziliśmy? Tak masz całkowitą racje każdy niech mówi co chce ale lepiej sie nie kłucić prześledziłam tą całom sytuację i ta iimileyii może poprosty chciała coś udowodnic swojej koleżance albo coś i wynikł głupi wątek jakieś forum z kłutniami <br /> Beee źle Odpowiedz Link Zgłoś
loveisblind Re: Ludzie zrozumcie nie ma o co się kłócić! 27.09.09, 13:12 Wiadomi,że jeśli się urodziłeś Polakiem to i polakiem umrzesz,nawet jeśli zmienisz imię nazwisko i obywatelstwo. I masz rację kłótnie nie mają najmniejszego sensu... Prawda jest taka,żę Polska nie ma do zaoferowania takich standardów jak USA. Jeśli mi się uda, nie będę to wyniosę się do USA,ale nie zapomnę o tym kim jestem Odpowiedz Link Zgłoś
kochamjoejonasa Re: Ameryka a Polska 25.09.09, 16:47 Ja powiem tam xD zgadzam się z tobą , rzeczywiście Amerykanie nie maja się czym pochwalić ;D Chyba że swoimi dużymi brzuchami x3 Ale też nie możemy być do nich zle nastawieni rodzina ze strony mojej mamy (oczywiście nie cała) mieszka w Ameryce i masz racje z tym że tam mieszkają "puste laleczki" które nic w główce nie mają ;D nasza sąsiadka wyjechała do Ameryki z dwójką synów do męża , jeden syn Bartek chodził tu w Polsce do 3 klasy podstawówki , natomiast drugi syn Rafał chodził do 4 klasy ... Ich mama poszła zapisać ich do szkoły i gdy porównali poziom wiedzy ich z tym który uczą się dzieci Amerykańskie w tej klasie okazało się że chłopcy są tak do przodu z materiałem że Bartek poszedł (przypominam był w 3 klasie) do 5 kl. , a Rafał ( 4 klasa) poszedł do 6kl. Amerykanie z tego wynika w 1 klasie podstawowej uczą się alfabetu Ja lubię Amerykę tylko z dwóch powodów xD po pierwsze bardzo mi się tam podoba New Jersey x3 bo akurat tam byłam a drugi z powodów jest taki że uwielbiam Jonas Brothers xD nio to by było na tyle jeśli kogoś uraziłam to hmmm.... sorki Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka Re: Ameryka a Polska 25.09.09, 17:10 Ja i tak wolę USA. Jak dla mnie jest tam lepiej bo: - nie rządzą tam tacy.... yyy.... ludzie xD, - mają ładniejsze miasta (w Polsce ładne są stare miasta, ale te stare szare bloki są okropne...), - lepszy klimat jak dla mnie, - nie ma takich chamów na drogach, - łatwiej znaleźć pracę, - jest tam wiele slawnych osób i może przypadkiem można na kogos trafić , - więcej sklepów, - głównie tam są koncerty różnych gwiazd, - więcej się zarabia, - lepsze jedzenie (porównuję fastfod i schabowego którego nie lubię xD), - no bez przesady, historii też nie mieli takiej tragicznej, - są tam milsi ludzie. Mnie Twoje argumenty nie przekonały. Amerykanie siedzą na stołkach, bo skoro Amerykanom dobrze sie powodzi to nie muszą już wiele zmieniać w przeciwienstwie do Polski... No, ale to nie znaczy, że nie lubię Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka Re: Ameryka a Polska 25.09.09, 17:16 Ja i tak wolę USA. Jak dla mnie jest tam lepiej bo: - nie rządzą tam tacy.... yyy.... ludzie xD, - mają ładniejsze miasta (w Polsce ładne są stare miasta, ale te stare szare bloki są okropne...), - lepszy klimat jak dla mnie, - nie ma takich chamów na drogach, - łatwiej znaleźć pracę, - jest tam wiele slawnych osób i może przypadkiem można na kogos trafić smile, - więcej sklepów, - głównie tam są koncerty różnych gwiazd, - więcej się zarabia, - lepsze jedzenie (porównuję fastfod i schabowego którego nie lubię xD), - no bez przesady, historii też nie mieli takiej tragicznej, - są tam milsi ludzie. Mnie Twoje argumenty nie przekonały. Amerykanie siedzą na stołkach, bo skoro Amerykanom dobrze sie powodzi to nie muszą już wiele zmieniać w przeciwienstwie do Polski... No, ale to nie znaczy, że nie lubię Polski. Mo i nie wstydzę się, że jestem Polką, ale sie nie oszukujmy. Polska jest gorsza jeśli chodzi o standardy życia. No i nie wszyscy Amerykanie są grubi! Zależy od osoby! Mój tata jest gruby. Kiedyś mieszkał w Ameryce i jak wrócił jeszcze byl chudy. Po jakimś czasie mieszkania w Polsce zrobil się grubszy od polskiego żarcia. Zupełnie na odwrot. Jezeli kogos urazilam to przepraszam. Tylko wyrażam swoje zdanie i każdy ma do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_longoria Re: Ameryka a Polska 25.09.09, 19:48 Powiedziały co wiedziały, ciekawa jestem czy którejś z was uda się dostać wizę a potem zieloną kartę ( żeby mieszkać w stanach na stałe trzeba sie ożenic z jakiś amerykaninem) Odpowiedz Link Zgłoś
yourbadream Re: Ameryka a Polska 25.09.09, 20:16 Aby mieszkać w Stanach wystarczy po prostu obywatelstwo, a nie tylko zielona karta -.-" Odpowiedz Link Zgłoś
burzum Re: Ameryka a Polska 25.09.09, 22:23 Polska ciągle błądzi i jest w tyle. Daleko, daleko za Ameryką, Norwegią czy Hiszpanią. Naszym krajem rząd nie potrafi rządzić. Ludzie też się zbytnio dla rządu nie liczą. Jedyne co to sobie podwyżki walą. A nasz premier zrobił cały naród w przysłowiowego balona, hauha. Te całe "chore" przepisy, paragrafy aż żygać się chce :x. Najlepiej uciekać z tąd jak najszybciej. Takie moje zdanie. Polska jest pusta jak cały hm.. kotek.pl, strona dla dzieci. Górują tu pseudo gwiazdki, że aż niedobrze się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
loveisblind Re: Ameryka a Polska 27.09.09, 13:06 Hmmm, dobrze mówisz. Oczywiście Polska ma swoją kulturę,obyczaje tradycję,a podczas wojen Polacy walczyli do ostatniej kropli krwi,ale też można było na Nas polegać. Dużo Polaków mówi "O amerykanie to debile "- ja nie do końca się z tym zgadzam. Ameryka nie mają wiedzę praktyczną,w szkole mają jak na tacy podawane to co im się przyda później w życiu,a Polacy mają dużo wiedzy ogólnej, która szybciej wyparuje niż kałuża w upalny dzień) A z drugiej strony,te głupie amerykańskie barbie,które wyprawiają najlepszy melanż ma 16 urodzin??? No to jest przesada i wg. mnie to jest duży minus dla Ameryki .Zapomnijmy już o przeszłości , świat się zmienia. Pytanie dlaczego Polacy wyjeżdżają zza granicę?,pomijając już USA-Bo wiedzą ,że w Polsce nic nie osiągną... Ten kraj się cofa a nie rozwija!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kostka Re: Ameryka a Polska 27.09.09, 13:16 Ja bym chciała mieszkać w USA. A dlaczego? Tam jest więcej możliwości niż w takiej Polsce. Tutaj żeby ktoś cie zauważył to trzeba sie nieźle napracować..... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia0509 Re: Ameryka a Polska 03.10.09, 19:58 polska a ameryka ? bez poruwnania ! słuchajcie ! Powody dlaczego polska lepsza od ameryki: 1.Gdy my w polsce mieliśmy już królów to rdzenni amerykanie ganiali za bizonami ! 2.Zobaczcie jakie tam są niektore kobiety!dwieśćie kilo jak nie więcej ! Odzywianie mają takie jak prosiaki ! na śniadanie kolacje obiat hamburgery ! 3.w ameryce bisz sie auta zostawić na pół godziny ! 4.korki większe 1000 razy jak w Warszawie! 5.ceny tez 1000 razy wieksze! CIESZMY SIE ŻE JESTEŚMY POLAKAMI ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
trocks Re: Ameryka a Polska 12.10.09, 21:06 Nie wiem co tak wszystkich ekscytuje USA,ja chetnie na wakacje tam pojade,ale na pewno bym nie chciala tam mieszkac,wszystkim sie wydaje ze tam sie dobrze zyje a to jest totalna bzdura.Ceny nizsze?tak,ale pensje mniejsze xD Ja bym wolala pojechac do Grecji,Egiptu,Peru jakiegos panstwa ktory mial bogata kulture starozytna Odpowiedz Link Zgłoś
beautiful_ Re: Ameryka a Polska 14.10.09, 18:03 No po prostu ludźmi kieruje chęć przygody, poznawania świata a jak ukazują zawsze te piękne miasta w USA to się nie dziwię że większość chce tam pojechać ja sama uważam że fajnie byłoby sobie na troche tam pojechać są lepsze szkoły tam jak wspomniałaś można także się wypromować Jest więcej castingów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
nasti. Re: Ameryka a Polska 14.10.09, 21:58 Co do wojny w Iraku: Nie tylko Polska wysyłała wojska ale także inne państwa należące do NATO, po prostu realizowały ten pakt, na tym to polega. To że tyle państw wysłało swoje wojska świadczy o sile paktu. Wiadomo że w Stanach są lepsze perspektywy, na przykład na karierę naukową. Lepsza technologia itp. Oglądając MTV o Stanach dużo się nie dowiecie. W Polsce też mamy masę blachar, lalusiów i pustaków. Wystarczy się rozejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś