michaelmontana 25.10.09, 10:32 DLaczego lektura STefana Żeromskiego SYzyfowe Prace" nosi taki a nie inny tytuł ?? Pomocy !! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jane_ Re: Syzyfowe Prace... 25.10.09, 10:38 bo praca nauczycieli wykonywana w stosunku uczniów była bezużyteczna. lektury się czyta. ;x Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina xd 25.10.09, 11:30 hahaha mam teraz syyzfowe pracexd wydaje mi się, że dlatego, że próba rusyfikacji była bezowocna w stosunku do grupy uczniów gimnazjum klreykowskiego, do ktorych należał Borowicz, a takze z tych co lamietam to Radek i Zygierxdxd Odpowiedz Link Zgłoś
cementry_drive Re: Syzyfowe Prace... 25.10.09, 11:38 trzebabylo książkę przeczytac ;x ksiazka ta nosi taki tytul, bo mimo staran rosjan rusyfikacja polakow nie przyniosla zadanych efektow - polacy dalej mieli swoja swiadomosc narodowa. wiec syzyfowe prace, bo mimo ogromnego wysiłku zaborcow nie pozyskali oni z polakow przykladnych rosjan. tzn. takie jest moje zdanie, odnioslam takie wrazenie itepe. wydaje mi sie ze na internecie spokojnie znajdziesz wyjasnienie. ; P Odpowiedz Link Zgłoś
tinn Re: Syzyfowe Prace... 25.10.09, 11:43 dziewczyny ci wyjaśniły, uważam tak samo. Choć przez tę książkę strasznie trudno było przebrnąć. Jest dla mnie strasznie nuda, zero akcji czy czegoś fascynującego. Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina Re: Syzyfowe Prace... 25.10.09, 11:55 a mnie się podobała ostatnia strona xd Odpowiedz Link Zgłoś
karolina170495 Syzyfowe prace 25.10.09, 11:50 To jest nawiązanie do mitu o Syzyfie. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelmontana Re: Syzyfowe prace 25.10.09, 13:24 To wiem ! A macie jeszcze jakieś inne argumeenty oprócz Daremnej pray rusyfikatorów i ciągłego bezużytecznego oporu Polaków ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kitty16 Re: Syzyfowe prace 25.10.09, 13:35 to takie odniesienie sie do mitu, bo syzyf i jego 'praca' nie przynosila efektu (wtaczanie tej kuli..) tak samo jak nie przynosila efektu rusyfikacja..bo polacy byli silni i sie nie dali ;d wiecej bym napisal jak bym to teraz przerabiala a tak to juz troche zapomnialam..;p Odpowiedz Link Zgłoś
samotnymotyl Re: Syzyfowe Prace... 25.10.09, 19:50 jeszcze nia miałam tej lektury.. Odpowiedz Link Zgłoś
billie_jeanxd prooosze xd 25.10.09, 19:55 hah teraz jest to moja lektura !. ;] jutro ja przerabiamy ale sie boje bo przeczytalam tylko streszczenie xd cytuje : "Żeromski szczegolnie wiele uwagi poswiecil ksztaltowaniu sie swiadomosci narodowej mlodziezy,swiadomosci poglebiajacej sie w walce z naciskami wynarodowienia, ktore nie przynosza oczekiwanych rezultatow. Okazuja sie daremne,podobnie jak wysilki mitologicznego Syzyfa toczacego bezskutecznie swoj kamien. Stad tytul powiesci- Syzyfowe prace." Odpowiedz Link Zgłoś
th4ever Re: Syzyfowe Prace... 25.10.09, 20:02 dlatego zebys zalozyla ten watek x| Odpowiedz Link Zgłoś